Antykoncepcja na pierwszy raz - zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-08, 11:19   #121
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Dot.: Jak się kochać by nie zajść w ciąże?

Cytat:
Napisane przez jeti Pokaż wiadomość
https://www.youtube.com/watch?v=11LFPWyghy8 - filmik o tym jak zakładać prezerwatywę, najlepszy i najbardziej dokładny jaki dotąd widziałam.
Wg mnie wypadałoby pominąć krok mówiący o tym, iż lubrykantu można użyć także przed założeniem prezerwatywy - no chyba że ktoś chce się narazić na ciągłe jej zsuwanie i - w związku z tym - poprawianie przez partnera (a w najgorszym razie jej całkowite zsunięcie się)!
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 12:14   #122
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Najlepsza Antykoncjepcja

to na pewno prowo... nie wierzę, że są ludzie, którzy uznają tak jawnie tabletkę 72h za metodę antykoncepcji......... ale jeśli tacy są to gratuluję
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 12:18   #123
zakochana04
Raczkowanie

a czy ty jestes jej ginekologiem? bo to on raczej zdecyduje
tabl po, jak nazwa wskazuje sie stosowana `po` i jest stosowana w awryjnych przypadkach
zakochana04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 13:14   #124
kennedy
Zakorzenienie

oj widac ze chlopak nic a nic nie wie o antykoncepcji.

ja nie uwazam ze to prowo.

1 tabletki dobiera ginekolog kobiecie po badaniach.
2 72 po to antykoncepcja po *wypadku* a nie na codzien.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 09:54   #125
arnoold
BAN stały

Dot.: Antykoncepcja na pierwszy raz - zbiorczy

ja także mam 15 lat i szykuję się do 1 razu z moją dziewczyną , mamy zamiar zabezpieczyć się prezerwatywami oraz tabletkami antykoncepcyjnymi hormonalnymi i tutaj pada pytanie : które lepsze tabletki ,,po <72h> " czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne dwufazowe (dwuskładnikowe) . Które lepsze i bardzo proszę o nazwy tych pigułek
arnoold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 09:57   #126
arnoold
BAN stały

Antykoncepcja na pierwszy raz

mam 15 lat i szykuję się do 1 razu z moją dziewczyną , mamy zamiar zabezpieczyć się prezerwatywami oraz tabletkami antykoncepcyjnymi hormonalnymi i tutaj pada pytanie : które lepsze tabletki ,,po <72h> " czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne dwufazowe (dwuskładnikowe) . Które lepsze i bardzo proszę o nazwy tych pigułek
arnoold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 10:30   #127
Visez
Zakorzenienie

Dot.: Antykoncepcja na pierwszy raz

Cytat:
Napisane przez arnoold Pokaż wiadomość
mam 15 lat i szykuję się do 1 razu z moją dziewczyną , mamy zamiar zabezpieczyć się prezerwatywami oraz tabletkami antykoncepcyjnymi hormonalnymi i tutaj pada pytanie : które lepsze tabletki ,,po <72h> " czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne dwufazowe (dwuskładnikowe) . Które lepsze i bardzo proszę o nazwy tych pigułek

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Gdyby to jednak troll nie był: co ci dadzą nazwy jak o rodzaju pigułek decyduje ginekolog? No i jeśli dziewczyna też ma 15 lat to żaden lekarz ich nie przepisze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-10, 11:04   #128
kennedy
Zakorzenienie

Przestan trollowac. Zglosilam. 2 posty wyzej jest odpowiedz na te pytsnia wiec musiales je widziec.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 11:18   #129
mariamarysienka
Zakorzenienie

Tabletka "po" to nie jest metoda antykoncepcji To jest środek, który można zastosować w razie, gdy tradycyjna antykoncepcja zawiedzie, np. pęknie prezerwatywa, sperma dostanie się do środka i istnieje realne ryzyko zapłodnienia. Jednak to jest ostateczność, bo taka pigułka to prawdziwa bomba hormonalna, której nie bierze się jak cukierka.
W Waszym wypadku zdecydowałabym się na prezerwatywy, tylko dobrze poczytajcie o tym, jak się je zakłada, jakich żeli nie powinno się używać, żeby nie pękła, oraz że gdy nie pęknie, ani nie zsunie się, ryzyko zajścia w ciążę jest praktycznie równe zeru, więc nie trzeba po każdym stosunku lecieć po tabletkę "po".

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 11:24   #130
chloe89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mariamarysienka Pokaż wiadomość
Tabletka "po" to nie jest metoda antykoncepcji To jest środek, który można zastosować w razie, gdy tradycyjna antykoncepcja zawiedzie
do tego chłopaka to chyba jednak nie dociera, bo już któryś raz widzę to pytanie i pomimo wyraźnego tłumaczenia mu działania tabletki "po" jest najwyraźniej jej wielkim fanem... w końcu to nie on ją bierze, nie?
chloe89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 11:27   #131
Pani_Migotka
Raczkowanie

GG do Pani_Migotka

Tak jak mówi wizażystka wyżej, prezerwatywa wam w zupełności wystarczy
Pani_Migotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-10, 22:10   #132
AniolNocyiDni9009
Raczkowanie

Ja mam troszke inne pytanie - może nie dotyczące pierwszego razu, chociaż dla mnie na razie, każdy raz to tak jakby pierwszy raz

Stosujemy z chłopakiem same prezerwatywy (mieszkamy dosyć daleko od siebie i widzimy się w co drugi weekend, współżyć zaczęliśmy ze sobą dopiero 2 miesiące temu, więc dużo razy to nie było - dosłownie kilka, dlatego nie biorę jeszcze tabletek anty), stąd pojawiają się moje pytania.

Obawiam się, po każdym stosunku, że może prezerwatywa pękła lub się zsunęła a my nie zauważyliśmy(taka moja paranoja). Czytałam trochę w internecie, że są globułki lub kremy plemnikobójcze, które próbują przy takich "wypadkach" zapobiec niechcianej ciąży - czy mogłaby któraś powiedzieć mi coś więcej na ten temat, czy warto stosować te dwa środki? Czy w dni płodne te dwa anty dadzą mi jakąś większą pewność ? Czy powinnam jednak, jeśli tak się boję wybrać po tabletki ?
AniolNocyiDni9009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 22:18   #133
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez AniolNocyiDni9009 Pokaż wiadomość
Obawiam się, po każdym stosunku, że może prezerwatywa pękła lub się zsunęła a my nie zauważyliśmy(taka moja paranoja). Czytałam trochę w internecie, że są globułki lub kremy plemnikobójcze, które próbują przy takich "wypadkach" zapobiec niechcianej ciąży - czy mogłaby któraś powiedzieć mi coś więcej na ten temat, czy warto stosować te dwa środki?
o globulkach i kremach możesz poczytać w wątku zbiorczym.

Cytat:
Napisane przez AniolNocyiDni9009 Pokaż wiadomość
Czy w dni płodne te dwa anty dadzą mi jakąś większą pewność ? Czy powinnam jednak, jeśli tak się boję wybrać po tabletki ?
skąd wiesz kiedy masz dni płodne? stosujesz się do zasad NPRu służących do ich wyznaczania? jesli nie- to nie jesteś w stanie ich wyznaczyć a zgadywanie w tej kwestii to kiepski pomysł.

tabletki to dość pewna metoda , ale ich wybór powinien być świadomą i przemyślaną decyzją.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 19:56   #134
y@kor
Silveris

Sam sobie zażyj tabletkę "po"... To spore obciążenie dla organizmu (to oczywiście nie Twój problem, bo nie Twój organizm). Ponadto i zwykł hormonalne tabletki antykoncepcyjne (niekoniecznie dwufazowe, bo te jednofazowe są nawet lepsze dla początkujących) jak też te które zażywa się w przypadku pęknięcia prezerwatywy lub innych "wypadków" są przepisywane przez ginekologa. Więc skoro chcesz być dorosły bo dojrzałeś do seksu (a to zabawa dla tych, którzy są gotowi na konsekwencje w postaci dziecka - tak, tak, to się każdemu może zdarzyć) to udaj sięz dziewczyną do ginelokoga - jak każdy mądry i odpowiedzialny człowiek i dowiedź się wszystkiego u źródła. W końcu receptę i tak można dostać tylko w ten sposób.
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 13:07   #135
hcthidx
Przyczajenie

Wizażystki, witajcie ponownie!
Dziękuję Wam wszystkim za bardzo przydatne rady. Wzięłam sobie je do serca i naprawdę, przydały mi się, jestem już tydzień po moim pierwszym razie. Ciąży nie ma, okres wystąpił idealnie z cyklem, mam nadzieję, że tak będzie i po kolejnych razach, bo jak wiecie apetyt rośnie w miarę jedzenia i po pierwszym stosunku zaraz mamy ochotę na kolejny. Takowy też mamy w planach, jednak kolejne pytanie do Was - czy można stosować oliwkę do ciała, np. Jonsson&Jonsson zamiennie jako lubrykant? Czy prawdą jest, że rozpuszcza ona lateksowe prezerwatywy? Bo przydałby się dodatkowy poślizg, a co do żelów intymnych to wyczytałam, że są drogie, wysychają i plamią, ale być może się mylę i warto w to zainwestować, hm? Kolejny raz bardzo proszę o rady i znów serdecznie dziękuję Wam, za poprzednie!
Stary 2013-02-18, 11:41   #136
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez hcthidx Pokaż wiadomość
Takowy też mamy w planach, jednak kolejne pytanie do Was - czy można stosować oliwkę do ciała, np. Jonsson&Jonsson zamiennie jako lubrykant? Czy prawdą jest, że rozpuszcza ona lateksowe prezerwatywy?
Nikt (a zwłaszcza producent) Ci nie zagwarantuje, że oliwka nie uszkodzi prezerwatywy.

Cytat:
Bo przydałby się dodatkowy poślizg, a co do żelów intymnych to wyczytałam, że są drogie, wysychają i plamią, ale być może się mylę i warto w to zainwestować, hm?
Ja tam sobie chwalę lubrykanty Żadnych problemów z nimi nie mam.
Stary 2013-02-18, 17:35   #137
bells999
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hcthidx Pokaż wiadomość
Bo przydałby się dodatkowy poślizg, a co do żelów intymnych to wyczytałam, że są drogie, wysychają i plamią, ale być może się mylę i warto w to zainwestować, hm?
Ja też radzę nie kombinować w oliwkami. Kiedyś po depilacji posmarowałam się w okolicach bikini balsamem i podczas stosunku chyba troszkę się go tam dostało i piekło nieziemsko. Lubrykanty, nawet te z Durexa, mają taki skład, że nie powinny drażnić. Oczywiście, najlepiej kupić takie zwykłe, w aptece, bo czasem te 'smakowe/zapachowe' mogą podrażniać co delikatniejsze osoby.
Co do ceny - drogerie mają czasem przeceny takich żelów i można je dostać już za około 12zł. I wystarczają na długo, przynajmniej jeśli ktoś używa ich tylko do nawilżania podczas normalnego stosunku. Wystarczy kropelka i czasem robi się po chwili za mokro
Odnośnie plam - ja tam nigdy nie widziałam żadnych plam z żelu, a nawet jeśli - nie są nie do sprania. Ale jeżeli mieszkasz z rodzicami i obawiasz się dziwnych spojrzeń i pytań, uważam, że możesz położyć na pościeli mały ręczniczek pod pupę i problem rozwiązany

www.DKMS.pl
wspólnie przeciw białaczce

Edytowane przez bells999
Czas edycji: 2013-02-18 o 17:36 Powód: literówka
bells999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 23:57   #138
doskerss
Przyczajenie

Unhappy antykoncepcja !

Mam 17lat i chciałabym zacząć z chłopakiem współżycie. Zastosujemy prezerwatywę, wypadną do tego dni niepłodne. Jednak myśl, że jest szansa że mogę zajść w ciąże odpycha mnie od wszystkiego. Też przeżywaliście taki stres? Jak sobie z tym radziliście?

Pozdrawiam
doskerss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 01:13   #139
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Dot.: antykoncepcja !

Nie, nie przeżywałam tak tego.

Wg mnie ktoś kto pomimo zabezpieczenia aż tak przeżywa ewentualną ciążę, że aż 'odpycha go' od seksu, nie jest na ten seks jeszcze gotowy.
Pierwszy raz ma być przyjemny, nie stresujący. Jeśli Cię stresuje to być może partner nie ten, lub po prostu do tego nie dojrzałaś.

A i nie chcę straszyć, ale jeśli dni płodne wyznaczasz tylko za pomocą kalendarzyka to możesz się przeliczyć

Edytowane przez dziad kalwaryjski
Czas edycji: 2013-02-21 o 01:15
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 07:57   #140
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Według mnie nie jesteś jeszcze gotowa na współżycie, skoro tak boisz się ciąży. Wiadomo to normalne w wieku 17 lat, ale im jest gorszy stres za 1 razem tym gorsze doświadczenia na przyszłość. Według mnie powinnaś zaczekać, albo iść do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne, jeśli koniecznie chcesz rozpocząć współżycie. Przemyśl to wszystko jeszcze raz
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 09:11   #141
Sophie86
Zadomowienie

Autorko, a po czym rozpoznasz dni niepłodne?

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 09:29   #142
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Kolejny deb**ny watek o pierwszym razie...
Autorko po pierwsze wyznaczanie dni plodnych, nieplodnych to nie takie hopsiu. Poczytaj na temat NPR.
Po drugie prezerwatywy to dobra metoda anty. Jak uzywa sie jej od samego poczarku do konca stosunku.
Po trzecie dorosnij (doroslosc to nie tylko dowod w kieszeni) i dopiero bierz sie za seks. Jest taka zasada : wspolzyjesz =jestes gotowa na dziecko .
Stary 2013-02-21, 11:46   #143
201607040946
Konto usunięte

Zbiorczy... Błagam wam
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 12:55   #144
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Autorko, a po czym rozpoznasz dni niepłodne?
No jak to po czym? Po kalkulatorze internetowym A wiecie, że ja znam kilka takich kobiet- po 20, które twierdzą, że dzień płodny to wypada 14 dnia cyklu ZAWSZE i tylko wtedy zachodzi się w ciążę
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 13:29   #145
myssie
Raczkowanie

Zgadzam się z przedmówczyniami!
Skoro obawiasz się, Autorko, tak bardzo ciąży że "odpycha" Cię od seksu, to powinnaś sobie na razie odpuścić. Nie przejmuj się naleganiami chłopaka - jeśli nadmiernie nalega i wymaga od Ciebie tego "pierwszego razu" to tym bardziej powinno Cię to upewnić w tym, że to nie z nim powinnaś owy pierwszy raz przeżywać

Poza tym, nadmierny stres przed zajściem w ciąże może podświadomie powodować fizyczne bariery w trakcie stosunku. Ze strachu Twój organizm będzie zaciskał mięśnie pochwy, co tylko spowoduje, iż stosunek wywoła ból, a nie przyjemność godną zapamiętania do końca życia.
Radzę jeszcze przemyśleć tę decyzję
Stary 2013-02-21, 13:52   #146
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giovanna92 Pokaż wiadomość
Kolejny deb**ny watek o pierwszym razie...
Autorko po pierwsze wyznaczanie dni plodnych, nieplodnych to nie takie hopsiu. Poczytaj na temat NPR.
Po drugie prezerwatywy to dobra metoda anty. Jak uzywa sie jej od samego poczarku do konca stosunku.
Po trzecie dorosnij (doroslosc to nie tylko dowod w kieszeni) i dopiero bierz sie za seks. Jest taka zasada : wspolzyjesz =jestes gotowa na dziecko .
Zasada wg mnie równie debilna, jak kolejny wątek o seksie i antykoncepcji.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 14:48   #147
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Zasada wg mnie równie debilna, jak kolejny wątek o seksie i antykoncepcji.
Byc gotowym na dziecko, to nie to samo co go chciec . I wlasnie od tego jest antykoncepcja
Stary 2013-02-21, 16:04   #148
vaness886
Raczkowanie

jak się boisz strasznie , że zajdziesz w ciąże to może jeszcze poczekaj
ja pamiętam , że przed swoim pierwszym razem nie miałam żadnych obaw o ciążę , czy pęknie gumka itp tylko strasznie bałam się rozebrać potem jak przyszło co do czego to nawet o swoich obawach nie pamiętałam
vaness886 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 21:06   #149
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giovanna92 Pokaż wiadomość
Byc gotowym na dziecko, to nie to samo co go chciec . I wlasnie od tego jest antykoncepcja
No to chyba oczywiste. Mało kto jest gotowy na dziecko rozpoczynając współżycie i ja nie widzę w tym nic dziwnego ani nieodpowiedniego. Grunt to właśnie zadbać o zabezpieczenie i wiedzieć, jakie ma sie możliwości w razie ewentualnej wpadki.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 14:16   #150
Kirines
Przyczajenie

Co o tym sądzicie?

Witam. Mam 18 lat i jestem dziewicą. Planuję stracić dziewictwo z moim chłopakiem, problem w tym, że widzimy się bardzo rzadko, bo mieszkamy daleko od siebie. Zastanawiałam się nad wyborem antykoncepcji na ten pierwszy raz. A skoro spotykamy się tak rzadko to uważam że branie tabletek hormonalnych jest bez sensu. Myślicie że prezerwatywa na pierwszy raz ochroni przed wpadką? Wiadomo, on musi przebić mi błonę, i mam pytanie czy podczas tego przebijania nie uszkodzi prezerwatywy? Aha i nie chcę stosować globulek dopochwowych z prezerwatywą bo podobno uszkadzają lateks i ryzyko wpadki jest większe. Jak pojadę do niego to będziemy się kochać może ze 2 razy i trzeba będzie wracać. O co jeszcze mogę zapytać hmm....Zakładając, że on będzie uważał, powoli się poruszał we mnie, no wiecie o co chodzi, to pierwszy raz więc bez szaleństw, skomplikowanych pozycji itd. to gumka będzie odpowiednim zabezpieczeniem? Macie jakieś sugestie? Co zrobiłybyście w mojej sytuacji, drogie wyzażystki? :P Iść na całość z gumką?
Kirines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości