Stuttgart - Kobietki ze Stuttgartu i okolic - laczmy sie! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-28, 15:26   #121
Edit70
Raczkowanie

Dot.: Stuttgart - Kobietki ze Stuttgartu i okolic - laczmy sie!

to fakt.. wlasciwie im wiecej czytam opinii kobiet ktore rodzily w niemczech i w polsce, badz wiedza cos na ten temat, tym bardziej jestem przekonana, ze jak juz mozna wybrac, to dlaczego mam dac sie rznac, traktowac jak rozplodowa klacz i liczyc na litosc personelu w polskim szpitalu..ok... sa na pewno wyjatki, sa super polozne i fachowi lekarze, ale to naprawde trzeba miec szczescie aby na taki cud trafic w polsce, a ja w ruletke rosyjska bawic sie nie bardzo mam ochote i jesli bede miala tylko mozliwosc rodzic w niemczech, to bez wahania to zrobie, gdzies zanika moj patriotyzm, i zal tylko pewna czesc ciala sciska, ze jestem ofiara systemu polskiej ignorancji i olewackiego podejscia do tak waznej sprawy jak godne rodzenie.... ehhh...
Edit70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-08, 10:17   #122
beata_agnieszka
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to beata_agnieszka

Wesolych Swiat "Stuttgarciankom" i nie tylko !!!!!
Smacznych jajeczek i rozbrykanych zajaczkow

Lece do pracy.
beata_agnieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 12:48   #123
~Carmen_~
Raczkowanie

Witam. Od 2 lat mieszkam w Stuttgarcie. Z bolem musze przyznac ze nie latwo nawiazac tu nowe kontakty:-( Ci8erpie na brak kolezanek, z ktorymi moznaby bylo wyjsc na kawe lub poprostu pochodzic po po sklepach.Wiec jesli ktoras ze stuttgarckich wizazanek mialaby ochote na nowa znajomosc czekam z radoscia na odpowiedz.
[I]Pozdrawiam

Edytowane przez ~Carmen_~
Czas edycji: 2016-02-27 o 08:07
~Carmen_~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-13, 09:58   #124
Doni79
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Co tu tak cicho ostatnio sie zrobilo? Sluchajcie, mam do was pytanko: otoz poszukuje kiecki na weselicho mojej przjaciolki. Poleccie mi jakies sklepy gdzie moge sie za nia rozejrzac, bo naprawde nie mam pojecia gdzies szukac. Poszukuje jakies moze z golymi ramionami, taka elegantsza (a co, raz w zyciu ubiore sie jak czlowiek wiec jak macie pomysly podzielcie sie nimi dziewczynki
Doni79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-13, 21:31   #125
Edit70
Raczkowanie

witajcie, witaj Carmen.. napisz cos o sobie, ja mieszkam w stgrt od kilku miesiecy, fakt trudno o znajomosc w miescie gdzie kazdy spieszy sie do pravcy albo biega nad neckarem hehe, czasem zagladam na te strony, ale od dluzszego czasu nie bylam, wydawalo mi sie ze dziewczyny ze stgrt pochowaly sie i zamilkly na tej stronce.. mam 37 lat, na razie planuje zostac tu okolo rok, jezdze rowerem poznajac miasto...chetnie nawiaze znajomosc... przeciez trzeba sie jakos trzymac razem zeby nie zwariowac, bede teraz czesciej tu zagladac..pozdrawiam.
Stary 2007-07-13, 21:45   #126
Edit70
Raczkowanie

aha, jeszcze ja, korzystajac z okazji, ze stronka stuttgartu jest aktywna.. dziewczyny.. napiszcie mi, bo byc moze macie to za soba.. jaka jest procedura slubu cywilnego z niemcem w stuttgart... mniej wiecej sie orientuje jak to wyglada na terenie niemiec, ale kazdy land ma podobno swoje widzimisie, wiec jak wiecie.. dajcie znac prosze...info z pierwszej reki to cos innego niz pytanie sie formalne po szwabsku, choc to tez mnie czeka...chocdi mi o dokumenty, czy akty skrocone czy zupelne.. jaki koszt i jak dlugo sie czeka... dzieki i do napisaniaa tak przy okazjo, to moj nr gg.. zapraszam do pogawedki.. 2020614...papa.
Stary 2007-07-14, 18:29   #127
~Carmen_~
Raczkowanie

Smile Dot.: Stuttgart - Kobietki ze Stuttgartu i okolic - laczmy sie!

witam Edit
milo mi, ze sie odezwalas jak juz wczesniej pisalam mieszkam w Stuttgarcie od 2 lat, tutaj rowniez wzielam slub z obywatelem niemiec, wiec z wlasnego doswiadczenia pamietam jakie sa procedury zalatwiana slubu. Zanim pojdzecie obydwoje do USC w Niemczech by zameldowac chec wejscia w zwiazek malzenski musisz miec zameldowanie w niemczech ( bez tego nie da rady). Majac juz zamldowanie mozecie w urzedzie zaklepac termin. Urzednik przyjmujacy Was napewno poda spis potrzebnych dokumentow Od czasu zameldowania do terminu slubu jest jeszcze sporo biegania po urzedach w Polsce. Dokumenty potrzebne do slubu z polski to:

- paszport
-dokument swiadczacy o zameldowaniu w polsce z urzedu mendulkowego
- dokument swiadczacy o zdolnosci do zawarcie zwiazku malzenskiego z USC w polsce ( ten dokument ma waznosc tylko 3 miesiace!!!! wiec musisz sie spieszyc z legalizacja)
- pelny odpis aktu urodzenia ( ktory tez musi byc przetlumaczony na j. niemiecki Tu uwaga: honoruja tylko tlumaczenie tlumacza niemieckiego!!)
- legalizacja : powyzej wymieniome dokumenty musisz zalegalizowac w ambasadzie albo konsulacie niemieckim w Polsce ( 2 lata temu bylo to w granicach 100 zlotych i trwala ta legalizacja ok. miesiaca)
nastepnie dokumenty te juz zalegalizowane musisz zlozyc w USC w Niemczech.

Kolezanka , ktora brala slub pol roku wczesniej niz ja w Karlsruhe nie musiala miec tej legalizacji, ja niestety musialam. To zalezy od widzimisie urzednika, ktory was przyjmuje. Niestety kosztow nie pamietam, pewnie ulegly malej zmianie w okresie 2 lat.

Zycze bezstresowego zalatwiania formalnosci zwlaszcza tych w Polsce ( bo mnie to sporo nerwow kosztowalo)
Jak bedziesz miec jeszcze jakies pytania chetnie pomoge w miare mozliwosci
ja niestety nie mam gadu gadu ale mam skype'a.
Mm nadzieje ze choc troszke pomoglam
pozdrawiam cieplutko
Carmen
Stary 2007-07-15, 18:28   #128
Edit70
Raczkowanie

dzieki Carmen za wyczerpujace info, troche tego jest, az sie boje tych twarzy urzednikow i te kolejki, szczegolnie w polsce, ale przynajmniej wiem co mam gromadzic...szkoda tylko ze ta legalizacja mi troche psuje szyki, bo wiaze sie z wyjazdem do warszawy chyba, nie wiem gdzie jest jeszcze konsulat niemiecki, ale moze w innym miescie tez, sprawdze,fakt koszty sie zmieniaja pewnie, ale to juz nie problem, wlasciwie co bedzie to bedzie, zaplaci sie ile chca hehe, wyjscia nie ma.... dzieki za info o dekoderze rowniez...szkoda ze nie masz gadu gadu, ale swoja droga to gadu gadu to strata czasu, wiec mysle ze na razie utrzymamy tu kontakt, a przeciez mieszkajac w tym samym pieknym miescie mozemy sie spotkac, ja jestem otwarta na propozycje, mieszkam miedzy bad canstadt a hofen, trudno to jakos zlokalizowac, poruszam sie glownie rowerkiem, bo uwielbiam to,a sciezki tym bardziej zachecaja, moj niemiecki rosnie w sile, ale szkoda slow, jak rosnie hehe, cos ten jezyk nie jest mi przychylny,a niestety moj zawod zwiazany jest z angielskim, ktory fakt wszyscy tu rozumieja, ale jednak ze tez nie skonczylam germanistyki zamiast anglistyki, ech....pozdrawiam cieplo, dzis to jest tu nie do wytrzymania, koty moje spia nieprzytomne wtych futrach ledwo zipiac, chyba zapadly w sen letni siestowy hehe, tymczasem trzymaj sie i do nastepnego przeczytania a moze zobaczenia...
Stary 2007-07-16, 07:45   #129
~Carmen_~
Raczkowanie

Witam Edit
przyznam ze jest troszke tego zalatwiana w urzedach ale nie taki diabel straszny jak go maluja tak wiec uszy do gory ze wszystkim dasz rade. ja ta legalizacje zalatwialam we wroclawiu, mialam tam najblizej bo pochodze z walbrzycha.
Fajnie masz ze znasz angielski, przynajmniej masz tu szanse na normalna prace. Ja wlasnie jestem po germanistyce i na prace w zawodzie nie mam tu wogole szans..ale o tym Ci opowiem jak sie spotkamy.
Juz sie ogromnie ciesze na mozliwosc spotkania. proponowalabym nie marnowac tej niewiadomo jak jeszcze dlugiej pieknej aury i spotkac sie na miescie. Moze kawa w starbucks coffee? ja dysponuja ogromna iloscia wolnego czasu w tym tygodniu wyjatkowo mam czwartek i piatek zajety a poza tym jestem dyspozycyjna. co Ty na to? moze sroda???
czekam na odpowiedz
sciskam cieplutko
Carmen
Stary 2007-07-16, 14:20   #130
Edit70
Raczkowanie

hej Carmen...ja wlasciwie tez mam wolne w tygodniu, dostosuje sie zatem do tego, ze czwartek i piatek u Ciebie odpadaja, to moze sroda? najlepiej tak do 17tej, to podaj proponowana godzine, aha i jeszcze daj mi namiary na te cafe, bo nie bardzo kojarze ja,,czekam na odpowiedz i fajnie bedzie pogadac, do zobaczenia zatem
Stary 2007-07-17, 07:34   #131
~Carmen_~
Raczkowanie

hallo Edit
juz sie ogromnie ciesze na nasze jutrzejsze ( jutro sroda) spotkanie.
proponuje bysmy sie spotkaly na Schlossplatz zaraz przy wejsciu do U-Bahny przy tej duzej galerii o 12:00. Jesli nie bardzo sie orientujesz gdzie to jest to zaproponuj Ty jakies znane Ci miejsce na Königstraße a ja sie dostosuje
Tylko jak my sie rozpoznamy??chyba po ubiorze.. jestem blondynka bede miec jasno fioletowe spodnie i czarna bluzeczke.

pozdrawiam cieplutko
do zobaczenia pa
Carmen

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-17, 10:01   #132
Edit70
Raczkowanie

hej Carmen... pasuje mi, jasne.. tylko ciezko mi teraz tak w wyobrazni zlokalizowac miejsce ktore zaproponowalas, to moze jednak schlossplatz, tak jak proponujesz, ale przy tym pomniku na srodku, wiesz tak sa lawki i fakt pewnie pelno ludzi, ale kiedys sie tam umowilam ze znajomym i sie znalezlismy, boje sie ze pomyle galerie albo wejscie podziemne i wtedy sie nie spotkamy.. moze byc? ok, to jak pasuje Tobie, to do jutra do 12tej, ja mam ciemne sredniodlugie wlosy, bede w sukience czarnej na ramiaczkach w biale male kwiatuszki, krotkiej, to moj staly stroj rowerowy, ale rower zostawie przy wejsciu na konigstr, wiem zaloze czerwona czapeczke z daszkiem dla rozpoznania... spoko, na pewno sie poznamy.. to do jutra, tez sie ciesze, papa.
Stary 2007-07-18, 09:56   #133
~Carmen_~
Raczkowanie

czesc Edit mysle ze nie odstraszy Cie dzisiejsza pogoda i dojdzie do naszego spotkania. ze wzgledu na lekkie ochlodzenie moze zajsc zmiana w moim stroju na czarne spodnie i zlota kurtke. bede o 12 pod tym pomnikiem na schlossplatz.
pa
Carmen
Stary 2007-07-18, 10:26   #134
Edit70
Raczkowanie

hej Carmen, bede, pogoda fakt do bani, pewnie zmokne jak kura, ale deszcz nie przeszkodzi, bede w czapeczce czerwonej, ale chyba stroj sukienki pokryje kurteczka pdeszczowa, to na razie pa.
Stary 2007-07-18, 21:55   #135
beata_agnieszka
Raczkowanie

Dziewczyny , jak sie udalo spotkanie? Zdajcie relacje, moze nas zmotywujecie !!!
Ja w sumie (szkoda) nie jestemn z samego Stuttgartu, ale w sumie raz na rok jade do miasta
Pozdrawiam !
Stary 2007-07-19, 09:51   #136
Edit70
Raczkowanie

hej, no jasne ze spotkanie sie udalo, od razu sie rozpoznalysmy, wypilysmy doslownie hektolitry kawyi herbaty, bo w amerykanskiej knajpie nie zaluja heh, i od teraz jestesmy na komunikacji telefonicznej... fajnie spotkac sie z bratnia dusza w takiej dzungli, zachecam wszystkich do nawiazywania kontaktow, przeciez mamy sie laczyc, pozdrawiam i moze nasze grono sie powiekszy, papa.
Stary 2007-07-19, 16:53   #137
~Carmen_~
Raczkowanie

hej hej spotkanie sie udalo. bylo bardzo przyjemnie porozmawiac sobie przy kawuni i mysle ze na tym jednym spotkanie nie poprzestaniemy.bardzo fanie jest moc spotkac sie z kims o podobnej mentalnosci. Fajnie by bylo gdyby to grono sie jeszcze powiakszylo
pozdrawiam cieplutko
carmen
Stary 2007-07-20, 00:15   #138
beata_agnieszka
Raczkowanie

Ja sie chetnie na takie spotkanie "zalapie". Jak bedziecie planowac nastepne, dajcie znac - jesli czas pozwoli (praca), tez przyjade .
Jako kelnerka mam nienormowany czas pracy, ale moze sie uda. Pozdrawiam.
Stary 2007-07-21, 10:16   #139
Edit70
Raczkowanie

hej Beata, spoko ze zawiadomimy kiedy sie znow spotykamy, na razie ja sie szykuje do wyjazdu do polski, potem jedzie Carmen, wiec spotkanie raczej bedzie po 10 sierpnia...jak obie wrocimy.. trzymaj sie i do zobaczenia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-21, 21:14   #140
beata_agnieszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edit70 Pokaż wiadomość
hej Beata, spoko ze zawiadomimy kiedy sie znow spotykamy, na razie ja sie szykuje do wyjazdu do polski, potem jedzie Carmen, wiec spotkanie raczej bedzie po 10 sierpnia...jak obie wrocimy.. trzymaj sie i do zobaczenia.
Ha ha, a ja jade do Polski 6tego sierpnia, na 3 tygodnie!
Ale nie ucieknie, spotkamy sie pozniej.
Wiadomo, wakacje!
Stary 2007-08-22, 18:49   #141
~Carmen_~
Raczkowanie

hej Beata
jak sie udal pobyt w Polsce? Pewnie niebawem wrocisz do niemiec albo juz wrocilas
ja z Edit spotykam sie raz w tygodniu w stuttgarcie na kawce.. jesli bedziesz miala ochote przylaczyc sie do nas ... daj znac...bedzie nam bardzo milo!
Pozdrawiam
Stary 2007-08-28, 17:14   #142
beata_agnieszka
Raczkowanie

Witam po powrocie, wrocilam wczoraj, bylo suuuuper, ale jak zwykle za krotko .
W jaki dzien sie spotykacie? Jak bede miec czas, tez przyjade.
Stary 2007-08-29, 16:36   #143
~Carmen_~
Raczkowanie

Witam Beata
fajnie, ze udaly Ci sie wakacje w ojzcyznie pewnie jestes zmeczona po podrozy, mnie ta podroz wykancza zwlaszcza gdy jade autobusem ok 15 godzin..masakra!
My spotykamy sie przewaznie we wtorki lub srody o 12 na königstr. W przyszlym tygodniu tez planujemy spotkanie. Poniewaz we wczesniejszych postach pisalas ze pracujesz, dlatego tez jezeli nie pasuje Ci nasz termin, postaramy sie dostosowac do Ciebie w miare mozliwosci
Czekamy na odpowiedz
pozdrawiam
Stary 2007-08-29, 17:45   #144
beata_agnieszka
Raczkowanie

Teraz mam malo pracy, wy sie umowcie jak zwykle, dajcie znak na priva , a ja jak bede miala czas, przyjade chetnie
Stary 2007-09-02, 20:41   #145
blekitna
Przyczajenie

Czesc wam wszystkim nazywam sie Marzena mieszkam troche dalej niz w stuttgarcie bo jest to jakies 150km. ale mieszkam juz tutaj od 13 lat u musze stwierdzic ze nieudalo mi sie tutaj spotkac (i przykro mi z tego powodu niezmiernie) niestety normalnych polakow rowniez zostalam na samym poczatku bardzo rozczarowana i dlatego stwierdzilam ze moze tak bedzie lepiej bez. zalozylam juz tutaj rodzinke i praktycznie mam tylko ich .Poniewaz bylam ostatnio w polsce na mazurach gdzie bylo poprostu cudownie nawet moja rodzinka wcale niemiala ochoty wracac poznalam tam rowniez super polakow tzn. takich jakich ja ich zapamietalam ale to pewnie byl dla wszystkich urlop i moze dlatego mialam takie wrazenie poprostu bylo mi bardzo ciezko znowu wracac do niemiec stwierdzilam ze jednak bardzo mi ich brakuje i ze tak naprawde jestem tutaj bardzo samotna. Wiec jesli moglabym sobie czasami z wami poplotkowac bylabym niezmiernie wdzieczna.
Pozdrawiam was wszystkich Marzena papa
blekitna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 12:57   #146
beata_agnieszka
Raczkowanie

Hej Marzena! Rzadko bywam ostatnio na tym forum, ale obiecuje sie poprawic, hahhaa.... Poplotkowac - zawsze chetnie. Witaj u nas.
I w ogole przeoczylam Twoj wpis, wybacz.

No to kiedy sie spotykacie w Stuttgarcie dziewczynki?Postaram sie byc, jesli praca nie wypadnie.

Ja znow chyba sie zapisze na kurs jezykowy w VHS , bo mimo mojej pracy 400€ basic strasznie mi sie nudzi . Z szukaniem pracy raczej ciezko, wszedzie tyko doswiadzenie i kupa papierow potrzebna by byla, a ja nawet nie mam przetlumaczonych swiadectw ze szkoly. No coz, kraj biurokratow. A zreszta czy w Polsce inaczej? no ale tutaj podwojny problem, bo jeszcze jezyk... No coz, nie narzekam wiecej!!!
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze temat "stuttgartowy" powroci .
Stary 2007-10-11, 19:46   #147
oper
Przyczajenie

Hej kobietki, Mam na imie Paulina i od miesiaca mieszkam w Karlsruhe, Bardzo mi sie tu podoba ale juz chce wracac do domu. A jak pomysle ze dopiero za ponad dwa miesiace zobacze rodzinke to az mnie cholerka bierze. W sumie to nie mam tu nikogo znajomego a moja znajomosc jezyka okazala sie nijaka. Dlatego licze na wasza pomoc, czy mozliwosc rozmowy oczywiscie po Polsku
oper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 18:20   #148
marcia-78
Przyczajenie

GG do marcia-78

czesc kobietki jestem w niemczech od ok.5 lat,przez przypadek trafilam na to forum i musze przyzna ze jest b ciekawe.mieszkam w goppingen i prawde powiedziawszy nie mam az tak duzo kolezanek.moze znajdzie sie pare wlasnie tu na forum.
pozdrawiam was wszystkie b goraco
marcia-78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 19:29   #149
beata_agnieszka
Raczkowanie

Oper, Marcia witamy!!!!
Ja w sumie mam malo czasu ostatnio, ale na forum bywam. Jestem zajeta zglebianiem tematu : wlasna dzialalnosc gospodarcza. Moze sie uda.
Trzymajcie kciuki.

A poza tym pracuje wciaz na pol etatu, ale to takie nieregularne, ze czasem mnie wkurza.

A Wy co tu porabiacie dziewczyny (nowe forumowiczki) , napiszcie cos o sobie?

Buzki
Stary 2007-10-23, 13:33   #150
~Carmen_~
Raczkowanie

hej Dziewczyny
fajnie , ze forum ozywa
jakos ostatnio go zaniedbalam i ku mojej radoscii widze, ze jest nas coraz wiecej z okolic Stuttgartu;-) bardzo mnie to cieszy! Do Karlsruhe mam kawalek...ale mam tam kolezanke jeszcze z okresu studenckiego z ktora utrzymuje kontakt i mialam juz okazje pare razy bywac w tym miescie..natomiast co do Göppingen..to moj maz tam czesciej bywa, poniewaz spotyka sie ze znajomymi na billardzie. Moze kiedys sie z nim zabiore..haha

Beata_Agnieszka pisalas, ze zajmujesz sie utworzeniem wlasnej dzialalnosci gospodarczej..gratuluje odwagi poniewaz jest to trudne wyzwanie rozkrecic wlasny interes trzymam kciuki..wiem , ze jest jest tu ciezko znalezc jakac konkretna prace..nie majac ukonczonych ich szkol ( do kazdego zawodu ukonczone extra Ausbildung..stwierdzilam ze wogole nie sa elastyczni) ja mam wszystkie dyplomy na niemiecki przetlumaczone i wiem ze moge je sobie teraz schowac w "buty" bo nikt ich powaznie nie traktuje poniewaz pochodza z " innego "kraju.
pomimo dobrej znajomosci jezyka ja ma tez problem ze znalezieniem pracy...ale uszy do gory..i kiedys nam sie musi tu ulozyc.
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam na cotygodniowe spotkanie w stuttgarcie, ktore organizujemy z Edit
pa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości