paraliż senny-przerażające - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-19, 19:56   #121
Moobi
Wtajemniczenie

Dot.: senny paraliż-

nigdy czegoś takiego nie miałam.
powiem szczerze że pierwszy raz o tym słysze
Cytat:
(...)miałam ten incydent po przeczytaniu,że coś takiego istnieje
no to pięknie:P
Moobi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 19:58   #122
$Luna$
Zakorzenienie

GG do $Luna$

Cytat:
Napisane przez izia17 Pokaż wiadomość
Najśmieszniejsze jest to, że miałam ten incydent po przeczytaniu, że coś takiego istnieje szykuj się :P
po co ja tu weszłam

Cytat:
Napisane przez Moobi Pokaż wiadomość
nigdy czegoś takiego nie miałam.
powiem szczerze że pierwszy raz o tym słysze
no ja właśnie też pierwszy raz
Stary 2007-07-19, 20:03   #123
Kizia Mizia19
Zadomowienie

ja tez do konca nie wiedzialam co to ale osttanio natknelam sie [przez przypadek i slowow senny paraliz wpisałam w google i tam jets to wszytsko co ja miałam albo oobe czyli wyjscie z ciała tez wiele osob sie wypowiada na forum ze mozna wejsc w taki stan gdy snimy swiadomi( co jets bardzo trudne) aczkolwiek poprzez nauke i wytrwałosc wierze ze o sie osiąga ja byłam bliska swiadomych snów wlasnie keidy czytała te poradniki i ksiązki jak to robic a tera zaluje ze wogole to czytałam
Stary 2007-07-19, 20:03   #124
ZAZA81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kizia Mizia19 Pokaż wiadomość
czy któras z was zetkneła sie z tym osobiście,, czylli dretwienie ciała pisk w uszach paniczny strach i niemoznosc poruszania sie kiedy snimy, j takie cos przezylam i to nie raz kiedy połozylam sie spac, po krotkiej chiwli nie moglam nic powiedziec ani poruszyc sie ale oczami widizlam wsyztsko tak jakby to nie byl sen,, hmm nie wiem co o tym myslec, wiem jedno ze pred tym, wszytskim bo ot bylo jakies 2 lata temu czytałam ksiozke" jak kontrolowac sny" i "swiadome snienie" a potem tak zaczelo sie ze mno robic prawie co noc, terz ju ustąpiło raz na 2 miesiące sie pojawi, moze po prze te glupie ksiozki
Zdarzyło mi sie to raz w zyciu i to całkiem niedawno-to było cos okropnego
wiem ze już zasypiałam-ale napewno nie spałam.Czułam jakby wciskało mnie w łóżko,nie mogłam ruszyć nogami,rękami ani głową-chciałam powiedzieć tż że coś sie ze mną złego dzieje i nie moge wstać(spał koło mnie),ale nie mogłam otworzyć ust,miałam na pewno otwarte oczy bo widziałam kawałek pokoju-wszystko działo się chwile,strasznie sie bałam,kołatało mi serce i szumiało w głowie,ale najgorszy był ten bezwład.Nie wiem ile to trwało,na pewno chwilke,ale nigdy nie czułam się bardziej bezradna i wystraszona jak wtedy

moje ciuszki na wymiane

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...10#post5911110
ZAZA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 20:05   #125
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

Ja to w sumie miałam dużo lżejszą wersję niż kizia mizia :P zdawałam sobie sprawę z tego co to jest i czego moge się spodziewać :P bardzo się tylko bałam tych przywidzeń - że zobacze jakichś ufoli, którzy lubią śnić mi się po nocach w okropnych koszmarach
izia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 20:10   #126
Kizia Mizia19
Zadomowienie

Umiejętności świadomego snu, można się nauczyć. Dzięki specjalnym technikom, śniąca osoba może zorientować się, iż otaczająca ją rzeczywistość jest wyimaginowana. Towarzyszy temu zazwyczaj niezwykły szok (niegroźny), który zazwyczaj prowadzi do przebudzenia się lub fałszywej pobudki.
Stary 2007-07-19, 20:13   #127
Kizia Mizia19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ZAZA81 Pokaż wiadomość
Zdarzyło mi sie to raz w zyciu i to całkiem niedawno-to było cos okropnego
wiem ze już zasypiałam-ale napewno nie spałam.Czułam jakby wciskało mnie w łóżko,nie mogłam ruszyć nogami,rękami ani głową-chciałam powiedzieć tż że coś sie ze mną złego dzieje i nie moge wstać(spał koło mnie),ale nie mogłam otworzyć ust,miałam na pewno otwarte oczy bo widziałam kawałek pokoju-wszystko działo się chwile,strasznie sie bałam,kołatało mi serce i szumiało w głowie,ale najgorszy był ten bezwład.Nie wiem ile to trwało,na pewno chwilke,ale nigdy nie czułam się bardziej bezradna i wystraszona jak wtedy
ja miała tak samo tzn chiała wołac siostre i krzyczała i nic i przerazliwy pisk w uszach mi towarzyszył a czasmai jak juz sie przebudziłam to bałam sieznowuz zasnąc i gdy zasnęłam znowu to powracało
Stary 2007-07-19, 20:17   #128
ZAZA81
Raczkowanie

czasami sniło mi sie że kogoś wołam we śnie i nie moge wydobyć z siebie głos
ale to teraz to było coś innego bo ja zdawałam sobie sprawe z tego że nie spie(-nawet słyszałam jak tż chrapie) i nie moge sie ruszać,a krzyczec chciałam tylko nie mogłam buzi otworzyć-straszna kapa i mam nadzieje że nigdy więcej tego nie doświadcze

moje ciuszki na wymiane

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...10#post5911110
ZAZA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 20:50   #129
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez sylwia-zuza Pokaż wiadomość
byl juz taki wateczek -chyba nawet mial taki sam tytul

EDIT znalazlam http://www.wizaz.pl/forum/showthread...arali%BF+senny
To ja wąteczki połączę

_ _ _ _
Nie przeżyłam nigdy czegoś takiego i mam nadzieję, że mi się nie przytrafi
Stary 2007-07-19, 20:58   #130
Alvesta
Zakorzenienie

Dot.: paraliż senny-przerażające

miałam również takie przeżycie i to nie raz - naprawdę nic przyjemnego. Ostatnim razem pamiętam jak chciałam obudzić TŻ-ta żeby mi pomógł, ale nie mogłam nic zrobić, to było straszne Jak mnie już puściło mało co się nie popłakałam - świadomość że TŻ jest tuż obok a nie może mi pomóc była straszna, choć wiem że takie rzeczy się po prostu zdarzają.

czyli bardzo podobnie jak ZAZA81.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-20, 07:28   #131
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

No dziewczyny i jak sie spało?
Stary 2007-07-20, 10:50   #132
$Luna$
Zakorzenienie

GG do $Luna$

ufff na szęście nie miałam tego paraliżu a przed zaśnięciem myślałam o nim
Stary 2007-10-15, 01:07   #133
kami828
Zadomowienie

Dziwne uczucie-co to było? ;(

Dziewczyny spotkało mnie coś bardzo dziwnego.Nie mogłam zasnąć,mam katar i jestem przeziębiona,przekładałam sie z boku na bok.Czułam już że bardzo chce mi sie spać i zamknęłam oczy po czym zaczęło mi strasznie szumieć w uszach i słyszałam taki jakby silny powiew wiatru w głowie miałam w tym momencie myśl że to wiatr rozwiewa liście...Najgorsze było to że NIE MOGŁAM SIE RUSZYĆ ANI NIC POWIEDZIEĆ Następna myśl po tych liściach była żeby zawołać mame bo coś dziwnego sie dzieje ale nie mogłam nic powiedzieć nawet ruszyć ustami.Zrobiłam to tylko tak jakby w myślach i wyobraźni.Potem chciałam za wszelką cenę ruszyć rękami które miałam położone na brzuchu i też nie mogłam,i znów zrobiłam to tylko w myślach...Trwało to może z 15 sekund a pierwsza myśl moja była taka że chyba umieram i spytałam Boga dlaczego?

Nie wiem co to było ale jak już sie odblokowałam to STRASZNIE sie wystraszyłam,zapaliłam lampke i próbowałam nie zasnąć ale znów zamknęłam oczy,zaczęłam o czymś myśleć i miałam uczucie jakbym zaraz znowu miała sie nie móc ruszyć,momentalnie wstałam i włończyłam komputer.Strasznie sie boje zamknąć oczy i zasnąć,boje sie że to znowu sie stanie Chciałabym iść do mamy ale Ona śpi i nie chce Jej niepokoić.Będę chyba tak siedzieć na fotelu do rana bo boje sie położyć.

Co to wogóle było? Kompletnie nie mogłam sie ruszyć moje ciało było bezwładne,czułam jakbym była samą "myślą". Coś strasznego... Nikomu nie życze...
kami828 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 03:15   #134
Darin
Rozeznanie

Dot.: Dziwne uczucie-co to było? ;(

Pewnie się zdziwisz ale to dosyć powszechne zjawisko niestety. Nazywa się paraliżem senym, zmorą nocną itp. Więcej informacji znajdziesz w tym wątku:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=trz%B1%B6%E6
Stary 2007-10-15, 07:44   #135
Bridget
Zakorzenienie

Oj tak, znamy i baaaaardzo nie lubimy. Dawno już mi się nie zdarzyło, mam nadzieję, że nie wykraczę

Poczytaj sobie wątek, który dała Darin

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-15, 07:46   #136
karta666
Zadomowienie

GG do karta666 Send a message via Skype™ to karta666

To normalne, Ty budzisz sie ze snu, a Twoje cialo nie.
Polecaja w tym stanie sie rozluznic poprostu, a nie jeszcze bardziej stresowac.

Wiem ze to trudne bo bardzo dziwne jest to uczucie, ale tez tak mialam i kiedy za 3 razem zamiast stresowac sie rozluznilam sie duzo szybciej ten paraliz ustapil.

Jestem FIT !

karta666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 09:03   #137
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Mnie też zdarzyło się kiedyś coś podobnego (3 razy) i to zawsze podczas dziennych drzemek.Miałam wówczas wrażenie ,że przeżywam własną śmierć kliniczną Nie mogłam ruszyć ani ręką,ani żadną inną częścią ciała przez cały czas miałam świadomość,że już nie śpię.Słyszałam wszystkie odgłosy dziennej krzątaniny domowników chciałam wstać,ale nie miałam na to siły byłam jak sparaliżowana.Serce waliło mi jak oszalałe ze strachu,kiedy odzyskałam siły to tak jakby w końcu ktoś uwolnił mnie z krępujących więzi!
Teraz też boję się zasypiać
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 09:14   #138
°Alchemia
Zadomowienie

Kiedyś zdarzało mi się to średnio raz w tygodniu (czemu towarzyszyło uczucie zimna i wrazenie, że "coś" do mnie idzie, ktoś zmarły np, już nawet byłam skłonna zacząć wierzyć, ze staję się medium .). Potwierdzam, że to jedno z gorszych "przeżyć", bo nic nie można zrobić i w tym tkwi problem (ale też zawsze miałam pierwszą reakcję, żeby zawołać mamę )

btw, już od dawna nie mam takich zdarzeń w nocy, ale nie miałam pojęcia, że to paraliż senny, nawet swego czasu sądziłam, że mam jakiegoś tętniaka w mózgu, który na "coś" uciska i stąd ten szum w uszach. Fiu, dobrze czasem trafić na własciwy wątek
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 09:57   #139
kami828
Zadomowienie

Kurcze jakie to było okropne Mi sie wydaje że ja wtedy nie spałam,wiem że bardzo mi sie chciało spać i nawet zamknęłam oczy z myśla "o wreszcie zasne" a po chwili ten szum w uszach itd. Zasnęłam dopiero nad ranem,a pilnowałam żeby nie usnąć bo za każdym razem kiedy zasypiałam czułam jakbym miała conajmniej ODLECIEĆ i zaraz otwierałam oczy i sprawdzałam czy moge sie ruszyć

Ta "zmora nocna" brzmi strasznie Poczytam tamten wątek jak wróce z pracy bo teraz nie mam czasu.Kurde cały czas i tym myśle,będę bała sie zasnąć
kami828 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 10:34   #140
Tapcia
Zadomowienie

GG do Tapcia

Ja dzisiejszej nocy miałam to samo ale to chyba było gorsze. Nakładałam wieczorem maseczke i jak to maseczka oczyszczająca - spina skóre. śpie a tu nagle nie moge oddychac. Mam sparalizowana całą twarz. W śnie widze jak moje usta nie moga sie otworzyc a skrzydełka nosa sa jakby przeklejone do środka. Wiec w śnie próbuje zmyc maseczke wodą ale to nic nie daje a ja nadal nie moge oddychac i to juz było miedzy jawą a snem - wiedziałam ze nie moge złapać powietrza. Jak sie obudziłam czułam mrowienie na całej twarzy.

"Skuteczną metodą ochrony przed zmorą była zmiana pozycji snu - należało położyć się w łóżku odwrotnie, z głową w nogach łoża. Dodatkowo można było spać ze skrzyżowanymi nogami" - z wikipedii

Tylko ze ja miałam problemy z zasypianiem i zmieniłam pozycje. Tam gdzie miałam nogi mam teraz głowe wiec...(?)

Tapcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 10:57   #141
lain
Zakorzenienie

hmmm czy tylko ja nigdy czegos takiego nie mialam?
mam nadzieje, ze mnie to nie spotka. a jak spotka to juz bede przynajmniej wiedziala co to
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 11:15   #142
siss
Rozeznanie

Kochana kami, ja miewam takie noce. Noce! Budzę się po kilkanaście razy z koszmarów (które się nieraz powtarzają, albo przy następnym przyśnięciu jest ciąg dalszy), które wydają się okropnie realne i z których nie mogę się wybudzić. Budzę się dopiero, jak sen się skończy. To coś strasznego, bo niby wiem, że śpię i chcę się obudzić, ale nie mogę. Z drugiej strony sen jest tak realny, że wydzieram się głośno, mówię i w ogóle jestem ogłupiała.
Nienawidzę takich nocy. Jestem przerażona i oszołomiona, bo nie wiem, co jest jawą a co snem. Mało śpię i to śpię nerwowo po kilkanaście minut.
W dodatku często w nocy "widuję" muchy i pająki wokół mnie (nie cierpię tych owadów), choć tak naprawdę ich nie ma.

Próbuj pić melisę lub brać jakieś ziołowe tabletki uspokajające przed spaniem. Pomaga.

DORÓB SOBIE! http://pl.☠☠☠☠☠☠☠☠☠2surf.com/?ref=93594

siss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 11:36   #143
truskaffka
Zakorzenienie

jejku..to musi byc straszne !!!! mnie na szczescie nie spotkalo cos takiego..i mam nadzieje ze nie spotka...
and it teases you every night (..)
truskaffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 12:27   #144
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

Ja to miałam ale się nie bałam, bo wtedy już wiedziałam co to poczekałam aż paraliż ustąpi i się modliłam, żeby nie mieć przy tym przywidzeń (ponoć ludzie wtedy widzą bardzo realistycznie nieistniejące rzeczy bądź istoty - np obcych)

Cytat:
Napisane przez Tapcia Pokaż wiadomość
Ja dzisiejszej nocy miałam to samo ale to chyba było gorsze. Nakładałam wieczorem maseczke i jak to maseczka oczyszczająca - spina skóre. śpie a tu nagle nie moge oddychac. Mam sparalizowana całą twarz. W śnie widze jak moje usta nie moga sie otworzyc a skrzydełka nosa sa jakby przeklejone do środka. Wiec w śnie próbuje zmyc maseczke wodą ale to nic nie daje a ja nadal nie moge oddychac i to juz było miedzy jawą a snem - wiedziałam ze nie moge złapać powietrza. Jak sie obudziłam czułam mrowienie na całej twarzy.

"Skuteczną metodą ochrony przed zmorą była zmiana pozycji snu - należało położyć się w łóżku odwrotnie, z głową w nogach łoża. Dodatkowo można było spać ze skrzyżowanymi nogami" - z wikipedii

Tylko ze ja miałam problemy z zasypianiem i zmieniłam pozycje. Tam gdzie miałam nogi mam teraz głowe wiec...(?)
Ta zmiana pozycji chyba tyczy się tego, że dawniej wierzono, że ta zmora to jakaś istota (dusiołek) zmiana pozycji powodowała zmylenie tej istoty (dusiła nogi). Raczej nijak to się ma do paraliżu sennego jako naturalnego zjawiska.
Stary 2007-10-15, 12:31   #145
agness86
Zakorzenienie

Raz mi się zdarzyło, więcej bym nie chciała się z tym spotkać...osobiście

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 12:33   #146
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
mam nadzieje, ze mnie to nie spotka. a jak spotka to juz bede przynajmniej wiedziala co to
ja tez sobie nie przypominam za to kiedy mam jakiś zły sen, koszmar (np ze mój kot wypada z balkonu z 11 piętra) to od razu sobie śniąc jeszcze mówię"To niedorzeczne! Obudź się juz" i się budze (trochę jak kontrola snów? a propo to jest możliwe, moja matka ćwiczyła kontrolę swojego snu jako osoba bardzo zestresowana) gorzej gdy mnie czasem we snie ogrania uczucie"cholera, a co jednak ja się nie obudzę teraz?"
Poza tym oczywiscie często "spadam w doł" tuz przed zasnięciemNajgorsze ze wtedy naprawde tak łupie o łózko no i zaobserowane na TZecie gdy on juz zasypia jego ciało potrafi bardzo mocno zadrgac (raz, czasem kilka słabiej)i az sie wybudza czasem po czym po dosłownie ułamku sekundy spi juz bardzo mocnym snem:
Ciekawe rzeczy

EDIT Aha dodam jeszcze ciekawostke Juz nawet Mickieiwcz pisał o dziwnym stanie jakie ogarnia ciało pomiedzy 3 i 4 nad ranem i ze to najgorsza gdzinie w której człowiek zaczyna odczuwac "nienormalne" lęki. U mnie tak kiedyś było, ze sie budziłam przestraszona (mimo iz zadnego koszmaru nie zarejestrowałam) i nie mogłam sie uspokoic, zasypiałam dopiero po czwartej Teraz juz tak nie mam bo sie nie budze raczej o tej porze, a nawet jak mnie np kot niechcący zbudzi to odczuwam jakis strach

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 12:34   #147
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
Ponoć statystycznie paraliż senny przytrafia się conajmniej raz w ciągu całego życia :P
Stary 2007-10-15, 12:56   #148
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izia17 Pokaż wiadomość
Ponoć statystycznie paraliż senny przytrafia się conajmniej raz w ciągu całego życia :P
Podobnie jak to, że statystycznie człowiek zjada w ciągu całego życia średnio 5 pająków (we śnie, kiedy buzia otwarta ) Ostatnio tak miałam na wakacjach, kiedy nad moim łóżkiem przez 6 dni siedział sobie pająk, prawie nieruchomo, bite 6 dni. Wieczorem, dnia szóstego jeszcze był, siódmego dnia rankiem zniknął bezpowrotnie (okno na noc zamnkęite, pokój obszukany, kamfora). Czyżby?..
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-15, 13:07   #149
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

straszne rzeczy. Nigdy o takim czyms nie slyszalam.Pierwszy raz tutaj na wizazu i dzis
Moze dlatego mi sie to nie przytrafilo, bo nie ciepie spac na plecach, tylko na boku.
Ale jestem tak ciekawa, ze az zla, ze czegos takiego nie doswiadczylam moze to i dobrze
Stary 2007-10-15, 13:30   #150
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Z tą statystyką to różnie bywa
Z ciekawości zapytałam rodziców czy coś podobnego przeżyli i okazało się,że mój tato zna to uczucie bo jak sam powiedział raz w życiu ''dusił go gnieciuch''Podobno dawniej właśnie w ten sposób nazywali ten stan w jakim wówczas znajduje się człowiek.Hm trochę się zdziwiłam bo gdyby nie ten wątek to ciągle myślałabym,że taka sytuacja przytrafiła się tylko mi.
Bądź co bądź pocieszające jest to,że i wcześniej ludzkość musiała się z tym męczyć...chociaż nikomu tego nie życzę!
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości