|
|
#121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Islandia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Pole namiotowe w Keflaviku jest przy motelu Alex jakieś 5 km od lotniska. Cen nie znam, ale jutro będę przejeżdżać niedaleko to wpadne i spytam. Rozbić namiot możesz wszędzie byle nie przy lotnisku bo cię przegonia. Ale może być cieżko- dookoła tylko lawa. Jutro wieczorem sie odezwę co z tym Alexem.
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. nie brzmisz najprzyjemniej
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie na płynnej chyba ![]() ![]() Zgadzam się z Soso, jesteśmy od tego żeby pomóc jeśli tylko możemy ale to jest tylko nasza dobra wola, a mam wrażenie że Ty wręcz żądasz odpowiedzi tu i teraz , "prosząc" w mało przyjemny sposób.
Edytowane przez Dorcia91 Czas edycji: 2013-05-08 o 21:17 |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
trudno powiedzieć.uważam że mało przyjemny był by sposób pojawić sie na tym forum żeby kogoś poznać,pytać o adres,numer telefonu,zdjęcie,wygląd narzucając się nachalnie.a tym czasem zadaję tylko proste pytania dotyczące dojazdu do keflaviku.uważam że takie proste i normalne pytania nie powinny nikogo urazić.jeśli ktoś ma pytania dotyczące np.przylotu do anglii to chętnie udzielę odpowiedzi bo sie na tym trochę znam.
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, a po częsci z uwagi na bezpieczeństwo, szczegółów nie pamiętam. Poza tym nie wiem, czy w ogóle dasz radę wbić sledzie w lawę ![]() ps. pisząc o tym, ze nie brzmisz najprzyjemniej, miałam na myśli określanie Islandczyków Islandurami. Nie podoba mi się. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Oj dziewczynko nie wiesz co mówisz... Życzę powodzenia w rozbijanie namiotu na lawie. Po pierwsze to co wyglada równo w Google maps ma sie nijak do rzeczywistości. Pola lawowe nie są ani równe ani bezpieczne. Nie wbijesz śledzia w lawe, nie rozlozysz karimaty.... Chodzenie po lawowisku można przyplacic skreceniem kostki. Poza tym łażenie po polu lawowym nie jest bezpieczne- to co wyglada stabilnie i twardo może sie okazać dachem jaskini lawowej i sie normalnie pod tobą załamie. A takie jaskinie lawowe mogą mieć różna głębokość. No i niektóre obszary podlegają ochronie- ale raczej nie te w drodze z lotniska do stolicy.
Co do wspomnianego pola namiotowego przy motelu Alex- oficjalnie od tego roku pola namiotowego już nie ma. Więc zostaje ci tylko rozbicie sie na dziko albo złapanie flybusa i rozbicie sie w stolicy na polu namiotowym. Teren lotniska jest bardzo rozległy i otoczony płotem z siatki. I jest to wiecej niż 3 km bo w teren lotniska włączona jest tez dawna baza Amerykańska. Jadąc droga w stronę Reykjaviku wszystko co po prawej stronie to lotnisko, po lewej tereny miasta. Edytowane przez limba1 Czas edycji: 2013-05-09 o 14:23 Powód: Kurde słownik mi sie włącza co chwile i kwiatki mi wychodzą. Pola lawowe a nie pola łapówkę oczywiście. |
|
|
|
|
#130 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nazywać islandczyków islandurami to tak jak nazywać anglików angolami.to wiem z internetu. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
no to dobrze że flybusy jeżdżą po każdym przylocie samolotu.jednak to pewnie działa na zasadzie linii autobusowej "lotnisko" która jedzie z centrum miasta pod samo lotnisko po znacznie wyższej cenie niż zwykłe autobusy miejskie.jeśli kamping w reykjaviku jest nieprzeciętnie zatłoczony to tam niejest zbyt bezpiecznie z uwagi na kradzieże?nie można za bardzo tam nocować kilka dni pod rząd?
|
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak pisała Soso flybusy jeżdżą 24 godziny na dobę w lecie. Możesz szukać noclegu w części miejskiej wzdłuż drogi Keflavik - Reykjavik. Często w lecie widuje koczujacych ludzi. Tylko zbyt wygodnie nie będzie bo trudno znaleźć kawałek w miarę plaskiego terenu.
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
na google maps widać chyba jakieś ogrodzenie wokół lotniska i widać też że jest niedaleko do blue lagoons a tam już niema żadnego ogrodzenia.może między lotniskiem a blue lagoons można się rozbić na dziko.zawsze pierwszy raz trzeba zaczynac drobnymi kroczkami.żeby nie popełnic poważnych błędów typu spoznienie na lotnisko lub pomyłka spowodu strefy czasowej.podobno na islandii jest czas 2 godziny do tyłu bo w anglii godzine do tyłu.i trzeba pilnowac tych 2 godzin pojawienia sie na lotnisku przed odlotem.
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do czasu na Islandii, z tego co pamiętam, nie ma tam zmiany czasu z zimowego na letni itd, więc uwzględnij to. A z tymi dwoma godzinami to już w ogole nie wiem o co Ci chodzi
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Co do godzin to owszem, na IS jak jest 19 to w PL jest 21, ale co z tego?Jesteś na Islandii i żyjesz "ich" czasem. Jak w rozkładzie jest bus o 20.30 to tak jest, nic nie odejmujesz
![]() Tak poza tym to znów widzę atak z Twojej strony, to Ty błędnie zrozumiałaś sprawę z godzinami, ale jak sama powiedziałaś jedziesz pierwszy raz, nie wiesz z czym to się je i dlatego nas pytasz.Każdy ma prawo do błędu. Nie rozumiem jednego; dlaczego naskakujesz na Soso "znajomymi którzy za ciebie myśleli i wszystko załatwiali a ty nawet nie musiałaś spoglądać na zegarek". Poza islandurami z Twojej strony prawie w każdym poście widzę podobne teksty, to że Ci odpisujemy to nie nasz obowiązek, to grzeczność. Edytowane przez Dorcia91 Czas edycji: 2013-05-10 o 22:39 |
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, co się tak uczepiłaś tych godzin, napawdę zamierzasz koczować na lotnisku dwie godzin przed odlotem? Po co? I naprawdę to taka filozofia wysiąść z samolotu, wyjść przed halę lotniska i odnaleźć autobus opisany megaliterami? Tak czy siak, bez odbioru, nie zamierzam już odpowidać na żadne Twoje bajania. Baw się dobrze w Islandii |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. strasznie jesteś sfrustrowana, przykro się czyta Twoje posty. |
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wejd ź na plotkowe, jeśli chcesz się tym dzielić.Miłej podróży na IS |
|
|
|
|
|
#143 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Ze swojej strony mogę Ci napisać, że byłoby mi szkoda kasy na to, aby przylecieć tutaj i zwiedzić jedynie okolice Keflaviku. Nie lepiej poczekać jakiś czas, uzbierać więcej kasy i zobaczyć co Islandia ma do zaoferowania? (a ma niesamowicie wiele)? Aha, taka przestroga odnośnie lotu (doświadczenie sprzed niemal 3 tygodni) - jeżeli będziesz lecieć WOW Air to przetrzegaj ograniczeń wagowych. Miłej podróży na Islandię życzę
|
||
|
|
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Przyczajenie
|
Odnośnie WOW Air tutaj jest info o bagażu:
http://www.wowiceland.co.uk/faq#luggage Generalnie w cenie biletu masz 8 kg bagażu podręcznego (wymiary 56x45x25), bagaż rejestrowany się dokupuje przy zakupie biletu (ważą podręczny i jak przekroczysz limit jednego czy drugiego to oczywiście płacisz za nadbagaż). Bagaż rejestrowany do 20 kg. W Iceland Express (jak jeszcze istnieli) to nikt mi podręcznego nie ważył Oczywiście należy się stosować do zasad obowiązujących z bagażem podręcznym i nie wciskać do niego rzeczy niedozwolonych bo zwyczajnie na lotnisku wyrzucają ![]() Co do zwiedzania wyspy to wszystko zależy od tego ile masz czasu i jakim funduszem dysponujesz. Plus to jaką masz kondycję i jakie umiejętności radzenia sobie w wymagającym terenie. Wszystko z głową i rozsądkiem. Co do taniego noclegu to, pomijając namiot, fajnym rozwiązaniem może być couchsurfing o którym ktoś wcześniej wspomniał, ewentualnie znalezienie taniego hostelu. Trudno powiedzieć nie wiedząc czego oczekujesz od tej wycieczki. Aaaa...alternatywą do zwiedzania może też być wolontariat, np. workcamp, trwa ok 14 dni - pracujesz razem z grupą za przysłowiowy wikt i opierunek
Edytowane przez Reyka Czas edycji: 2013-05-12 o 22:50 |
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem żywym przykładem, spedziłam miesiąc za niewielka sume jak na Islanide, wyżywienie i zakwaterowanie miałam w zamian za moją pracę. Jednak dotyczy to tylko osób do 30 r. ż.
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Przyczajenie
|
![]() Ze swojej strony, jeżeli chodzi chodzi o wyjazd na wolontariat/workcamp mogę polecić Stowarzyszenie "Jeden Świat". Tu ich strona: http://www.jedenswiat.org.pl/index.php?aktualnosci Tu info o workcampie: http://www.jedenswiat.org.pl/index.php?id=23,0,0,1,0,0 A tu wyszukiwarka workcampów: http://www.workcamps.info/icamps/AA-SCI/en/welcome.html Widzę, że w tym momencie są 34 projekty na Islandii do wyboru ![]() Aha,widzę, że tylko SEEDS dodało swoje workcampy, alternatywą jest jeszcze Worldwide Friends. Tu ich strona: http://www.wf.is/ Tu ich workcampy: http://www.wf.is/index.php/workcamp-list-in-2012 Edytowane przez Reyka Czas edycji: 2013-05-13 o 08:31 |
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Masz rację, w sumie to teraz leciałam z przesiadką w Londynie i pierwszy raz (w ogóle) zdarzyło mi się, żeby ktoś ważył podręczny Nie mówiąc już o tym, że easyJet (którym leciałam z Londynu na Islandię) olał mój nadbagaż do którego przyczepił się personel WOW Air Także ruletka. Natomiast jeżeli chce się mieć bezstresowy lot (w kwestii bagażu) to mimo wszystko polecam stosować się do zasad, albo przynajmniej nie przekraczać drastycznie ograniczeń Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
|
#150 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.

napisałam że byłam na kempingu ale blisko lodowca Vatnajokull, który jest sporo kilometrów od Keflaviku....

, a po częsci z uwagi na bezpieczeństwo, szczegółów nie pamiętam. Poza tym nie wiem, czy w ogóle dasz radę wbić sledzie w lawę