![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: SM czyli stwardnienie rozsiane
Hej dziewczynki. Przepraszam, że tak się nie udzielam, ale też tyle rzeczy na głowie. Ostatnio przez nadmiar stresu, troszke mi się pokomplikowała sytuacja ze zdrówkiem, ale najważniejsze, że już wszystko w porządku
![]() Widzę, że chyba każdy ma swojego magika ![]() Jakoś ta pogoda mnie ostatnio przygnębia, zimno i ciemno ;/ zima się chiba zbliża ![]() Do tego jakoś nie umiem się zmobilizować do nauki. Za każdym razem jak siadam do biurka i szukam jakiś informacji to dziwnym trafem kończe na tym, że ściągam kolejny odcinek jakiegoś serialu albo film. Ale koniec z tym. Dziś już się zmobilizowałam i w południe wybrałam do biblioteki, tam mnie przynajmniej nic nie rozprasza ![]() ![]() buziaki i zdrówka wszystkim życzę
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
no i sobie poleniuchowałam od neta!
ślub kuzynki, mrożonki rehabilitacyjne, wizyta officieli z zagranicy - turcy norwedzy niemcy i holendrzy. uciakłam. prawie.bo dyrekcja mnie przyłapała na korytarzu jak cichcem wkradałam sie do swojego pokoju-niestety doga wiedzie rzez sekretariat-i musiałam pobawic sie w tłumacza Tekila1-fajnie że masz podobne nastawienie. I zaglądaj tu ile się da!namów tate na poczytanie naszego forum\ ![]() Inne fora są tak pesymistycznie, bo ludzie /Polacy/ lubią narzekać i biadolic. I mądrzyć sie w tematach o których myslą, że wiedzą wszystko. A tu figa! Bo nie wiedza najwazniejszego! Aćka! łerarju? Paulinka_vel_Paulinka a co ze zdrówkiem? czy już ok? Djprinzesin, Poznań to chwilka jazdy, robimy wypady czasem w ładne zakątki.Mieliśmy latem nad Maltę, ale leń zwyciężył ![]() Kiedys miałam kolezankę na Wielkiej, koło Rynku, ale daaaaawno straciłyśmy kontakt. Chyba sie wyprowadzili. A ja mam w planach wyjazd w klimaty iberyjskie i muszę kolejny jęzorek do kolekcji ![]() a do wakacji coraz mniej. I wszystkie kursy juz trwają. Masz może jaki namiar na solidny netowy kurs hiszpańskiego? Pięknie za oknem sie zrobiło, idziemy poszaleć na powietrze ![]() ![]() do zobaczenia kochane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
magmari zacznę tk od konca, kursu hiszpańskiego nei znam, nei mój język
![]() ale swego czasu zamawiałam japoński z eskk, i mogę powiedzic ze byłam zadowolona, fajnei opracowane lekcje, tylko trzeba być systematycznym i samemu lgnąc do nauki ![]() a tak btw to ja mieszkam prawie nad Maltą ![]() klimaty iberyjskie... ![]() ![]() Paulinka co Ci się z tym zdrowiem stało? ach ten stres jest paskudny... wystrzegaj sie ![]() a teraz powiem wam jedna rzecz , nigdy sie tak nei wynurzam publicznie..ale, to jest związane z SM, tylko proszę tekila niech Twój tata jesli będzi eto czytał niech ominie mój post;') piękna sprawa, bara bara..i nagle tak sie przejęłam ze wreszcie miałam ochotę na seks... tak mi zaczęło wszytsko dretwiec, nogi ręce, tak się okropnie przestraszyłam..totalna panika, oczywiscie wpadłam w płacz, jak to ja ![]() a to po prostu wynikało z długiej przerwy ;d chyab się za mocno napalilam * przepraszam za wielkie kolokwializmy ![]() TZ boi się mnie teraz dotykac ;D zebym znów w panikę nie wpadła ;D ale kochany jest głaskał mnie godzinę ;D dobra to tyle wyznań ;D ale dzisiejsza pogoda to porażka..leje, oczywiście zmokłam, zmarzłam... plus do tego 3 bite godziny pisania o finansach poublicznych..moja prawa ręka ledwo się rusza;D ach ach...czas sie wziać za 5 prac kontrolnychg... juz sie zabieram i nie marudzę ![]() i oczywisci w weekend obejrzałam po raz kolejny mamma mia ![]()
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Dawno mnie tu nie bylo... tak troszke sobie przestalam radzic z wlasnym zyciem. Odebralam dzis wynik rezo glowy, mam zmiane demielizacyjna w czesci potylicznej 1,6 cm. Kolejny "wspolokator" Ostatnio jak lecialam na autobus zaczela mi lewa noga "czlapac" i tylko czekanie, czy za chwile strace calkiem panowanie nad nia....? tak jakos łatwiej bylo na poczatku, chyba nie zdawalam sobie co ten "wspolokator" wyprawiac bedzie ze mna. Pozdrawiam cieplo ![]()
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki.
Ja miałam małe komplikacje z oczkiem, ale już wszystko dobrze. Nie ma co do tego wracać. matineWRO wiem, że Ci ciężko. Ale musisz zająć się czymś co Cię odciągnie od myślenia o chorobie. np. zacząć pisać te prace licencjacką o której wspominasz na swoim blogu ![]() Pisałaś na blogu, że nie kwalifikujesz się jeszcze do leczenia refundowanego, może powinnaś złapać kontakt z jakąś fundacją? może oni coś pomogą w tej kwestii. Wiecie dziewczyny, pewnie uznacie, że to niepoważne, ale ja zawuważyłam, że zawsze jak mam gorsze dni to pomaga mi taka głęboka modlitwa do Boga. Zawsze po niedzielnej mszy jakoś wszystko się zaczyna układać.
Dbam o siebie ![]() 20.12.2010 jeszcze 6,7kg TO GO!!! Edytowane przez paulinka_vel_paulinka Czas edycji: 2009-01-11 o 02:21 Powód: ort. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
przepraszam, że tak post pod postem, ale pomyślałam, że nie tylko ja czekam na takie informacje, przeczytajcie najnowszy post wabika
http://www.wabik.pl/index.php
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
paulinka aż mi ciary przeszły jak to dobaczylam ;*
oj jestes nadziejo ![]() hehe ciekawe kiedy to trafi do polski... albo chociaż będzie możliwe odpłatnie... chociaż juz sobie wyobrażam te zawrotne sumy... wic dalej wierzę w mojego magika ![]() Paulinka jeśli chodzi o modlitwę, to ponoć wiara czyni cuda ![]() ![]() jeśli Ty odczuwasz po modlitwie poprawę to rób to dalej, niech Ci słuzy ![]() zyczę Ci pełnej mobilizacji odnosnie tej pracy ![]() aa tak btw,... to nareszcie w piątekl jadę do domu ![]() no nic taki wielki teskniak ze mnie ;D wracam do tego mojego business english.. ach jeszcze troche pracy mi zostało ![]()
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
heh Juz się kwalifikuje:P odebralam wynik rezonnasu, mam swierza zmiane w głowie 1,6cm. bylam wczoraj u pani doktor, dostalam zaswiadczenie ze mam byc leczona interferonem, natomiast na klinikach sie skonczyl, zapisze mnie na liste, ale predzej rawdopodobnie znajde w innych szpitalach. Ech..pozostaje mi wiec jeździc i sie pytac:P mówila nawet coś o Głogowie.
Boje sie brac interferon słyszac o tych wszystkich skutkach ubocznych ![]() Milego dnia wszystkim ![]()
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
matineWRO to na prawdę dobra wiadomość, bardzo się cieszę
![]()
Dbam o siebie ![]() 20.12.2010 jeszcze 6,7kg TO GO!!! Edytowane przez paulinka_vel_paulinka Czas edycji: 2009-01-11 o 02:22 Powód: błąd ort. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Ja sie boje zastrzyków min. hehehe. ech. jak to wyglada? ide do szpitala majac zaswiadczenie, jezeli maja dają mi ten lek na miesiąc, tłumacza co i jak i sobie robie sama zastrzyki robie?...czarna magia;-/
>...> tez mam sporo do zrobienia, załatwienia a jak narazie z łozka wstac nie moge;p
![]() |
#131 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale na samym początku musiałam podpisać umowę, potem pielęgniarka mi wytłumaczyła co i jak i teraz dostaję zapasy interferonu co trzy miesiące, przy czym mam robione kompleksowe badania krwi, rezonans i te wszystkie neurologiczne. Zastrzyki to injekcje podskórne trzy razy w tygodniu robione takim pistolecikiem jak mają diabetycy, więc nie jest tak źle. Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić tylko po tych zastrzykach mam dużo guzów ;/ Napisz konieniecznie jak będziesz już coś wiedziała ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Sytuacja wyglada tak. Mam zaswiadczenie ze powinnam byc leczona interferonem b, ale wszedzie kolejki. Takze rozpoczełam poszukiwania interferonu w całej PL i co szpital to inna bajka;-/ więc pewnie za jakies pol roku w koncu dostane
![]()
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
witajcie dziewczynki!
sprawozdanka mam za sobą wiec zajrzałam sobie, a tu......lawina postów! MatineWro-szukaj szukaj nie poddawaj sie, przyjedzie pielegniarka i Ci wszystko wytłumaczy. PaulinkavelPaulinka-czasem maja co miesiąc a czasem co pól roku badania i odbiór lekow, ale: dowiedzialam się teraz od kolezanki, że ma dośc bo dostała kołatania serducha, paradontozę, włosy zaczely wypadac i krążenie do pipla. Dlatego przestała /to kolejny przypadek rezygnacji/ Więc kochane: miodek, szczotkowanie dziąsełek i włosów oraz spacery i masaże nóżek! Iefekty uboczne bajbaj ![]() Djprinzesin-byłam nad Malta kiedys, tam jest pieknie, w ogóle Poznań jest piekny! a sexem sie nie przejmuj! miałaś megadoznania i stąd dretwienie, nie z choroby /to tak jak działa gorąca kapiel na nas/, tylko wyolbrzymia objawy, które Ci minęły? Nie rezygnuj! Sex to samo dobro! a skoro miałaś chęć, to sm niech spada w cień! Ja ciągle mam chęc na swojego najukochańszego i czuje sie z tym swietnie! Dlatego.....kończę ![]() ![]() bajecznych snów kochane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Kochane, dawno nikogo tu nie było?!
Jestem zapracowana, więc teraz Wam juz życzę czarownych chwil przez cały okres Magicznych Świąt, usmiechów i radosnych spełnień. Odnalezienia w sobie najlepszej z najlepszych i zwyciężyć strach przed niepewnością jutra... Nie jestem krasomówcą, ale za to ściskam Was mooooocno! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Jaka tu cisza panuje...
Stary rok jaki b ył taki był, ale zakończył się pozytywnie....29 grudnia odebrałam w Poznaniu interferom. Szczęscie w nieszczęsciu dostałam avonex. Pierwszy zastrzyk robie jutro. Zobaczymy jak się bede czuc.. Na tem Nowy Rok dużo zdrówka wszystkim ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() tylko głowa do góry! jak tam syl;wester?? podobno jaki sylwester taki cały rok ;D więc posluchajcie opowieści ;D noc przed sylwestrem: śnię : bla bla bla...suszę komuś włosy... pstryk suszarka się zepsuła!... bla bla bla pobudka : juz wiem ze cos będzie nie tak ( zawsze mi się takie sny sprawdzają ![]() tata odwiózł mnie do innego miasta na pociąg, bo sylwestra mielismy spędzać z grupą znajomych i TZ w poznaniu w klubie juz dojechalismy do poznania, jestesmy u mnie, dzwoni kolega , który jeszcze dojeżdza... w Chodzieży 1 h postoju, bo linie trakcyjne się zerwały... , potem dzwoni kolejny raz, ze jeszcze 45 minut... ostatecznie miałby pół godziny na ubranie się. oczywiście przypomniałam sobie o tej nieszczęsnej suszarce... on ma dojechc do kolezanki która mieszka blizej pkp. więc nie musiałam po niego wyjezdzac. ok, wyszykowałyśmy się ( było nas 4) idziemy na tramwaj..nic nie jedzie..mamy 10 minut do początku imprezy... poszłyśmy na autobus, który na szczescie przyjkechał, wysiadka, potem tramwaj..znów nie jedzie..ale po 10 minutach jest, i minutke przed koncowym przystankiem na torach staje karetka.. dobra ok... po 5 minutach odjezdza, wszyscy juz za nami dzwonią, kolega tez juz dojechal ![]() ![]() ![]() impreza rewelacja! do dziś mnie bolą mięsnie..nawet te których ni emam ![]() dodałam ze przez przypadek zamówiłam na all ciut przymałą sukienkę?? ;D ale się założyła i pasek zakrył marszczecie ;D Happy New Year ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Mam do Was, chorych na SM pytanie i przy okazji ogromną prośbę.
Zacznę jednak od początku. Piszę pracę magisterską na wydziale pedagogiki ze specjalizacją "promocja zdrowia" na temat tej trudnej choroby jaką jest Stwardnienie. Potrzebuję jednak osób chorujących na nią, które odpowiedziałyby mi na pytania zawarte w ankiecie, dzięki której przeprowadzę badania. Wymyśliłam taki sposób przeprowadzenia ankiety, gdyż jest mi bardzo trudno znaleźć osoby ze stwardnieniem w moim otoczeniu. Czy mogę na Was liczyć drodzy forumowicze??? Na razie szukam osób, które odpowiedzą mi na pytania zawarte w ankiecie, muszę mieć jakąś gromadkę ![]() Baardzo Was proszę o odpowiedź na mój adres mailowy: dagmara19@op.pl Z góry dziekuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Mi osatnio bardzo często drętwieją stopy i lewa dłoń,obawiam się,że to może byc SM..,czy Was też początkowo swędziały palce u stóp,a później puchły?
W ciągu dnia nie jest źle,bo prawie w ogóle nie odczuwam objawów,ale rano jak wstanę,to bolą mnie mięśnie.. ![]()
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
![]()
cześć kochane!!
mam chwilkę, między moimi cyferkami, więc korzystam, żeby złożyć Wam życzenia, samych pogodnych dni w sercu, duszy i w ogóle wszędzie ![]() A zdrowie..? przecież jestesmy zdrowsze od milionów na tym świecie, SM w końcu nie wytrzyma z naszą pogodą ducha! Djprinzesin, masz ode mnie wieeeelkiego buziaka na 2009 m2 ) Ja nie miałam w ogóle ochoty na sylwestrową noc! połamały mi sie pazurki, spuchło zatarte oko, zmęczona całodziennym zwiedzaniem słowackich krajobrazów, ległam na łóżku. A potem, zanim się spostrzegłam, wybiła północ, a ja szalałm od kilku godzin na parkiecie. Nstępne dni spedziłam, w miejsowym SPA, wygrzewając sie i ziębiac na przemian to w kilkunastu zapachowych saunach, to w lodowatych basenach i snieżnych jaskiniach ![]() A widok pieknych Tatr podczas kąpieli termalnych, kiedy ponad powierzchnią basenu -20st.C.....sama rozkosz! Tak moje drogie, kiedy dopada nas niemoc, musimy szybciutko dać sie ponieść emocjom czegokolwiek! i wszystko gra! Lolcia123:nie swędzą i nie puchna. nie martw sie na zapas. zresztą, jak powtarza moja przyjaciółka, "Ty nie chorujesz, źle Cię zdiagnozowano!". Może. a te plamy na rezonansie widocznie zanieczyszczony monitor! chacha Matine Wro: jak się czujesz po pierwszym zastrzyku? Mam nadzieję, że ta chemia nie szkodzi wszystkim "królikom doswiadczalnym" za które robią chorzy na sm... ![]() Paulinka vel Paulinka: odstaw urządzenie, rób sama zastrzyki, najlepiej , wtedy nie zrobią Ci się siniaki, ani maetwica skóry. sprawdzone. Dag jack: poczytaj całe nasze forum dokładnie! Na pewno uzyskasz odpowiedź na wiekszość swoich pytań! Możesz śmiało zadawać je na moja pocztę na priv. Chętnie odpowiem. Całuje Was, do zobaczenia! Edytowane przez magmari Czas edycji: 2009-01-21 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Witajcie! Nie spodziewałam się, że kiedyś tutaj zajrzę. Jutro odbieram wyniki rezonansu (od miesiąca pogorszyło mi sie widzenie w jednym oku) - trzech lekarzy podejrzewa sm.
matineWro -jak terapia zastrzykami? Pomaga? Boję się.... ![]()
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Lolcia nie mysl od razu o Sm, bo to na bank jest jakies zwykłe drętwienie i swędzenie...
![]() a ataki swędzenia mam czasami. tak mnie okropnie swędza palce ale u rąk.. i chodze wtedy taka powykrecana, bo się wciaz drapie... ![]() ![]() magmari zgadzam się z Tobą..zresztą jak zwykle ![]() ![]() magmari strasznie zazdroszcze krajobrazów ![]() ![]() ![]() ksylwia, podziel isę wynikiem z nami, ale nie zakładaj od razu Sm, ale... no z SM się zyje normalnie ![]() ![]() buziaki wam;*
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
ksylwia, podziel isę wynikiem z nami, ale nie zakładaj od razu Sm, ale... no z SM się zyje normalnie
![]() ![]() masz rację, ulżyło..może nie do końca, ale opis rezonansu mam i nie ma tam żadnych zmian demielinizacyjnych ![]() ![]()
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
ja zawsze dostaje na do dopupnie ;D witamine b6 i b1
![]() ![]() sprobuj o to zapytac lekarza ![]()
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Cześc i czołem ,ja ostatnio mam bzika na punkcie sm,ciągle o nim czytam i czytam,jestem już prawie przekonana że go mam,czuję mrówki w stopach [chociaż możliwe ,że to od problemów z krążeniem] i bóle mięśni[może to byc od jakiejś bakterii bo ostatnio mam problemy z żołądkiem i jelitami] do tego stopnia,że zauważam pogorszenie wzroku i ból oka[chociaż wydaję mi się że sobie to wkręcam powoli]
Myśl o SM pochłania mi tyle czasu,dla mnie to jest straszzne,chciałabym żeby ktoś mi powiedział,NIE na pewno nie jesteś na to chora[chociaż wszyscy mi mówią,że to niemożliwe,że to nie jest częsta choroba].. Podziwiam Was naprawdę za optymizm,pogodę ducha,oddajcie trochę! ![]()
![]() |
#145 | ||
Wtajemniczenie
|
magmari z tymi zastrzykami to idąc za twoją radą tak się przymierzam już od paru dni, na razie nie jestem w stanie wbić igły bez urządzenia
![]() ![]() Cytat:
Z pracą to ciężka sprawa, ale w takich wypadkach jak już nic z okiem się nie da przyśpieszyć, to trzeba się wybrać do pracowdawcy i jasno przedstawić sytuacje. Nic innego sie nie poradzi. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Biore avonex dopiero miesiąc, ale juz mam dośc tych zastrzyków. heh a gdzie 2 lata albo 3?;-/ Poprawy żadnej nie widze, tzn bo nie ma w czym;p czulam się dobrze a teraz musze raz w tygodniu cierpiec katusze po zastrzyku
![]()
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
p.s. pani z tomografu olała sprawę i zamiast w żyłę podała mi kontrast w mięsień. W ciągu kilku godzin biceps spuchł mi do niewyobrażalnych rozmiarów. W domu mierzylam swój i taty i okazało się, że mam większy ![]() Trzymaj się... ja niedawno przeszłam przez to, co Ty teraz. Od grudnia pogorszyło mi się bardzo widzenie w prawym oku. Podejrzenie zapalenia pozagałkowego nerwu wzrokowego (okulistycznie wszystko było ok). Wysłano mnie do neurologa, dała skierowanie na rezonans i do ostatniego czwartku czekałam z duszą na ramieniu na opis. BRAK ZMIAN PATOLOGICZNYCH ![]() ![]() A jeśli chcesz dostać skierowanie na rezonans możesz udać się do swojego lekarza rodzinnego lub pojść na szpital tak jak ja mówiąc, ze jestem młoda i zszokowana tym, ze z dnia na dzień straciłam praktycznie widzenie i proszę mi pomóc. Gdy okulisci stwierdzili, ze wina nie leży po stronie oka, to neurolog musi dac skierowanie na mrI
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
O jezu,zazdroszczę że masz już to za sobą
![]() Ja jestem straszną hipochondryczką[nerwica] teraz akurat mam problemy trawienne ,podejrzewam u siebie kandydozę i mam właśnie mrowienie w kończynach i bóle mięśni,zawroty głowy,podejrzewam,że to od tego,ale kto wie.. ![]()
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Najpierw idź do neurologa. Może nawet prywatnie jeśli długo trzeba czekać - po co się martwić. Mrowienie może być z innych przyczyn, ucisk na nerw, kręgosłup...itp. Pisałaś, że boli Cię oko - skoro boli to raczej nie sm... bo boli zazwyczaj zapalenie w gałce ocznej a objawem sm jest pozagałkowe zapalenie - czego okulista w badaniu nie wykryje. Spokojnie, najważniejsze to być dobrej myśli, nie denerwować się pewnie nie da, ale proponuję magnez+B6, pomidorki, wyjścia ze znajomymi. Przejdziesz przez to i życzę pomyślnej diagnozy. Trzymam kciuki.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.