![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaczki Lipcowo-sierpniowe 2006:)
dziwczyny a nie obawiacie sie ze kto zrobi krzywde dziecku?wiadomo ze sa to niezle zbuje...oczywiscie kotki bo maluszki to raczej narazie nie broja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście mam w domu psa. jak urodziła się córeczka Sonia była zazdrosna, ale tylko wtedy kiedy małą karmiłam to wciskałą mi łeb między mnie a małą! A teraz - najlepsze kumpele, pies normalnie "matkuje" córce. Niedługo pojawi się kolejny maluch w naszym domu i mam nadzieje, że Sonia stanie na wysokości zadania i znów zachowa się super i zaakceptuje malca bez problemu
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
dziwczyny a nie obawiacie sie ze kto zrobi krzywde dziecku?wiadomo ze sa to niezle zbuje...oczywiscie kotki bo maluszki to raczej narazie nie broja
![]() ![]() ![]() Pozwólcie, że się wtrącę ![]() Jeśli chodzi o zazdrość, to pies czy kot są jak dzieci też potrzebują czułości. Dla rodziców, taki zwierzak potrafi być często najlepszym przyjacielem, w ciężkich i trudnych dniach. No i dodam, że zwierzak to obowiązek więc trzeba się poważnie zastanowić za nim się weźmie do domu psa czy kota. Nie można wziąść stwora np na próbę. Jeśli nie możecie lub wiecie, że ze zwierzakiem nie dacie sobie rady nie bierzcie go na siłę, ale starajcie się aby dzieciaczkim iały kontakt ze zwierzętami. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
hej hej Kochaniutkie!!!
uff jak ten czas leci- cóż, opieka nad dzieckiem to niezmiernie absorbująca sprawa ![]() moja Basia własnie skończyła 6 tygodni. Z wielka uwaga obserwuja jak sie rozwija i zaskakuje mnie z dnia na dzień. Przede wszystkim straszy z niej bywa głodomór. Karmię sztuczna mieszanką (teraz Bebilon1 wczesniej BebilonHA) i czasem potrafi zjeść w ciągu doby az 500 ml. Na szczęście nie co dzień bo by mi chyba wyrósł mały gigant. Z drugiej strony jak płacze i domaga sie jedzenia to co mam robić? Lekarz twierdzi, żeby dawać. Tym bardziej, że teraz prawie nie ulewa, rośnie, prawidfołowo robi kupki i przybiera na wadze. Oj ubranka robia się za małe w astronomicznym tempie. Jak sie już naje to śpi skubana jak aniołek - na szczęście od kilku dni cudnie śpi w nocy - jak zaśnie o 23 to budzi sie dopiero koło 5 rano potem troche jeszcze wciągnie i znowu śpi do 9-10. A potem potrafi miec i 6-8 godzin aktywności. Niestety nie zawsze jest tak cudnie - ostatnio miała troszke kolek więc wiadomo jak było... Teraz leży sobie sama w łóżeczku i wydaje takie śmieszne odgłosy, rozgląda sie ciekawie i coraz bardziej zerka na karuzelkę ![]() Położona na ramieniu podnosi główkę i kręci ciekawie, zwłaszcza wpatruje sie w źródła światła. Pakuje tez łapki do buzi ale tylko wtedyu gdy jest bardzo głodna. Ostatnio często sie uśmiecha ale nie wiem czy to juz robi świadmie czy nie. Poza tym jak walnie kupkę to wytrzymuje bez płaczu zmiane pieluchy i czeka cierpliwie na jedzonko (???) co dziwi bo w każdym innym przypadku jest głośny protest i nie pomaga żaden smoczek ani nic (smoczka wypluwa i leci wielkim łukiem) ... w poradni preluksacyjnej byliśmy- na szczeście na razie ok... teraz mnie jeszcze czekaja badania... mam nadzieje że będzie ok...trzymajcie kciuki podrawiam pa |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Lumiaa w końcu jesteś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ala też jest coraz bardziej ciekawa świata, pięknie podnosi główkę leżąc na brzuszku, tak samo trzymana na ramieniu ![]() ![]() Niestety nie wszystko jest tak kolorowo... Ma asymetrię ułożeniową - preferuje bardziej prawą stronę i muszę z nią ćwiczyć aby polubiła też drugi boczek, no i rozluźniać jej mięśnie bo ciągle za mocno się spina (chociaż od kiedy się najada jest o niebo lepiej). Dostałam dziś od rehabilitantki namiary na położną, która ma mi pomóc w przekonaniu Ali do cycusia. Są to prywatne wizyty w domu, dziś zadzwonię... no ciekawa jestem co z tego wyniknie. Piszcie dziewczyny jak Wasze Maleństwa ![]() Buziaki!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Esas a jak Twoje maleństwo ma na imie?
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Cześc Dziewczyny mojej Nadusi leci już 7 tydzień a właściwie kończy się jutro.
Jest kochana ,przesypia ładnie noc budzi się dwa razy na cycka ok 1 w nocy a póżniej ok 5.Ale je na śpiku więc nie muszę jej usypiać.Byłyśmy w zeszłym tygodniu na szczepieniu.Zniosła to dzielnie , chwilkę popłkała i po sprawie. Wzięłyśmy tę skojarzoną szczepionkę. Zaczynam nad wszystkim pomalutku panować.Tzn opieką nad dzieckiem i domowymi pracami. Mała jest słodka,każdego ranka ślicznie się uśmiecha jak ją witam .Wcześniej to były tylko pojedyncze uśmiechy ,takie bez powodu.Bardzo ładnie trzyma główkę,nawet jak się ją trzyma na pion . Mam tylko mały problem ,dziś się obudziła i miała jedno oczko załzawione i ropkę w nim.Przemyłam jej rumiankiem.Nie wiem czy się zakłuła moimi włosami????czy to zawianie? jak do jutra nie przjdzie to pójdę do lekarza.Ech..... Acha zastrajkowała i nie chce już pić herbatki z kopru,teraz już tylko cycek. Ja jestem troszkę zmęczona tym karmnieniem piersią.Chociaż to najprzyjemniejsze chwile spędzone z dzieckiem.Niesamowita więż jak je i patrzy mi w oczy ![]() Tylko ta moja dieta mnie wkurza,już nie wiem co gotować. |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Witam Was,
tak pięknie chwalicie swoje pociechy, ze i ja postanowiłam pochwalić się postepami mojej Natalki (wczoraj babsko skończyła 2 miesiące!). Tak jak i Wasze maluchy zrobiła już niesamowite postępy i rozwija się z kazdym dniem - teraz np. leży sobie w leżaczku i namiętnie "gada" do wiszącej nad biurkiem czarnej lampki biurowej - macha do niej rączkami, mruczy, uśmiecha się i guga! Jest bardzo sobą zajęta. Natalka w nocy też śpi ostatnio dość dobrze - od godz.21 przesypia zwykle do ok.4 a potem wstaje ok 8. W dzień coraz mniej śpi. Apetyt też jej dopisuje - karmię ją i piersią i mlekiem sztucznym więc zazwyczaj zjada to, co jest w piersi a potem dostaje 120ml sztucznego, ktore też najczęściej pochłania. Kolek na szczęście nie ma ale za to mecza ja często czkawki. Najczęsciej pojawiają sie po jedzeniu jak jej się odbije i męczą ja strasznie dlugo. Czy wasze dzieciaczki tez tak mają i jak sobie z tym radzicie??Daję jej pić zeby zapiła czkawkę ale to i tak długo trwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Witam !Moj maly ma tez 2 miesiace,wiec dlatego wlasnie chcialabym tu do was dolaczyc.Ten problem z czykawka to chyba przechodza wszystkie maluszki.moj Kevinek jak ja dostaje to krzyczy w nieboglosy i tez mu szybko nie przechodzi,ale ponoc jezeli dziecku dobrze sie odbije to musi byc to zakonczenie czkaniem.W przeciwnym razie bedzie go meczyc pozostale powietrze w brzuszku.Mysle ze wam nie przeszkodzilam?Pa pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Cze , o ile mozna to ja sie dolanczam do watku z sierpniowym bobasem ,akurat sie zalapalismy bo urodzil sie 30 ,tak jak tatus chcial .
![]() Moj maly tez ma czkawke i czytalam(nie pamietam gdzie) ze jest to normalne a niektore maluchy traktuja to jako rozrywke ![]() ![]() Do Kapieli nic nie dodaje zadnego plynu ani niczym go nie smaruje tak mi kazala polozna i nie wiem czy czekac dalej czy w koncu cos zastosowac hm? Jezeli uzywacie cos to napiszcie co? Z gory dzinx. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Ta schodzaca skurka to nic wielkiego.moja corka jak byla mala tez miala tak szczegulnie na twarzy,nic nie robilam i zeszlo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Moja Ala prawie zawsze po odbiciu ma czkawkę :/ Zazwyczaj też przez nią ulewa. Ehh, nie cierpię tej czkawki
![]() Dziewczyny, czy Wasze dzieci dużo płaczą? Bo ja mam istną terrorystke w domu, nie mogę jej zostawić samej żeby poleżała bo rozlega sie w domu potworny wrzask. Staram sie jej nie ulegać ale tak naprawdę sama nie wiem co mam robić? Brać na ręce czy czekać aż sama się uspokoi? Chociaż i tak zazwyczaj nie mam wyjscia bo inaczej śniadanie jadłabym pewnie o 15.00. A musze jeszcze mleko sciagnąć... A te Wasze aniołki takie grzeczne? |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
monka wydaje mi się że możesz kąpać w delikatnych środkach swojego malucha ,sa dwa na rynku takie bardzo dobre ,można je kupić w aptekach Oilatum i Bubchen to pierwsze to emulsja a drugie płyn dwufazowy.Są bardzo delikatne i dodajesz do wanienki małą ilość .Ja swoją malą oliwkuję oliwką bambino i pupę smaruję sudokremem(raz nie posmarowałam i miała odparzoną pupkę).
Doridee moja mała też ma czkawki i to często strasznie ją to denerwuje,daję jej wtedy cycka troszkę się napije i przechodzi.A CZASAMI MA PO JEDZENIU.wIĘC NIE WIEM OD CZEGO TO??? Moja mała strasznie nam płakała ale tylko w dzień ,okazalo się ,że to brzuszek.Teraz dwa razy dziennie daję jej espumisan na łyżeczkę mleka po 10 kropli i jak ręką odjął. A tak na marginesie jak zacznie lepiej rozumieć to się uspokoi i da ci porobić dużo.Zacznie oglądać i zagadywać zabawki po swojemu.Moja jak była malutka to też płakała strasznie teraz jest super.Pocieszała mnie kumpela że to przejdzie,bo samam ma dzidzię 4 miewsiące starszą od mojej i tak też się stało.Pierwszy spacer to był koszmar 40 minut płaczu.Dużo pomógł też smoczek,jak się nauczyła go ssać.Bo z początku horror.Ale wszystko się unormuje,uwierz.Narazie dużo ją przytulaj bo takie zostawianie nic nie da a będzie bardziej nerwowa.Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Raniu
![]() ![]() Na suchą skórę dobra jest tez parafina. |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie chcialam kupic ten oilatum na sucha skorke ale jak w aptece zapytali sie mnie po co mi ,powiedzialam ze dla niuni to powiedziali ze niewolno ze niemowlaki za male sa ze jest to zasilny plyn.Dlatego chcialam sie dowiedziec bo widze ze co kraj to obyczaj i co inego mowia .Na pepek tez mi zakazali dawac cokolwiek to sie zdziwilam bo wiem ze w Polsce daje sie spiryttus .A myjcie wloski jakimis szamponami bo oczywiscie mi tez mowili zeby nie dawac nic
![]() ![]() ![]() A mial wasze niunie juz szczepionki ? i w jakim okresie sie je robi? i na co sa ? bo wracam za miech do kraju i bede chciala szczepic chyba w Polsce i mam nadzieje ze tu i w kraju na to samo szczepia dzieci .Bo bezsensu jest brac taki kawal dzidzie zeby tu zaszczepic jak mozna w Polsce nie? Doridee - tez mam taki problem jak ty moj mamy nie chce ssac cycusa , i tez bawie sie w dojarnie i za milke robie i sciagam i sciagam ale juz nie mam cierpliwosci przystawiac go ,bo smyk sie przzwyczail do butli i na latwizne idzie , nawet wiem po kim to ma . Mozesz mi powiedziec co ile sciagasz i ile wyrabiasz? ![]() A co do malego smyka to moj az tak nie placze zeby nie zapeszc i sam zasypia w wozku ![]() ![]() Z gory dzieki mamuski. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
monka,
moja Natalka jak tylko sie urodziła to tez schodzila jej skórka z calego niemal ciala - to rzeczywiscie jest jak najbardziej normalne. ja albo kapałam ja w oilatum albo porzadnie smarowałam oliwką po kąpieli i wszystko minęło. Ja też pytałam w aptece zanim kupiłam oilatum czy mogę go uzywać dla tak małego dziecka i powiedziano mi,że tak. Nic aptekarka nie mówiła, ze to jest za silne dla malego dziecka. Poza tym mojej niuni nic po tym nie było - wrecz przeciwnie - miała sliczną skórkę. Doridee, nie tylko ty wychowujesz małą terrorystkę - moja Natalka też często wprowadza atmosfere terroru w domu. Zgodzę się z Ranią ze to minie z wiekiem bo u mnie jest obecnie o wiele więcej spokojnych i bez wrzasku mijających dni niz np. miesiąc temu. Ale Natalka i tak pokazuje od czasu do czasu charakterek - dziś np. wracałam z nią ze spacerku w potwornym wrzasku (chyba połowa osiedla nas słyszała a mijający ludzie patrzyli się na mnie jak na wyrodną matkę). Ja już minęłam etap jedzenia sniadania o 15,00 więc i u Ciebie na pewno bedzie lepiej i bedziesz miala więcej czasu. Powiedz mi jeszcze ile czasu zajmuje Ci odciąganie pokarmu laktatorem bo u mnie to trwa strasznie długo i nie wiem czy ja coś nie tak robię czy to tak po prostu jest? |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
witam wszytkie mamusie nie odzywalam sie dlugo w tym watku ale mam nadzije ze mnie jeszce pamietacie
poradzcie mi bo jestem zalamana moaj Natalcie wogole nie chce jesc ani mojego melka ani zadnych dostepnych mieszanek nie iwadomo co jej jest juz mi rece odapdaja leci mi z wagi na leb na szyje i nie potafie temu zapobiec nie iwem co robic lekarka powiedizal mi ze to jest przejscowe i zeby czekac a dziecko juz mi spadlo 700g co robic gdzie szukac pomocy?lekarz homeopata do ktorego chodzilam wyjechal i wraca podiero pod koniec mieaica nie wiem czy moge dzwonic do pani doktor bo jest na uroolpie zeby sie nie wskieckla na mnie,mleczarnia mi calkiem zwarjowala w jednej piersi mam wiecej pokarmu niz w drugiej - i nie zabardzo znam przyczyne czasmi tyle pokarmu mi sie nagromadzi ze biustonosz mi sam sie odpina jeszce jestesmy przed szczepieniami chocqaz dawno powinam juz zaszczepic dziecko ale poniewaz jest ta cala historia z jedzeniem to lekarka kazala mi sie wstrzymac ze szczepieniem- na jaka szczepionke wy sie zdecydowalyscie? napiszcie mi cos milego bo juz nie wiem co robic pordzice cos prosze i jeszce jedno jak sobie radzice z kolkami ?moja Naaka ma tak sielne ze prawie nie spi jak zasnie na godzine to jest cud nawet w nocy zaden prapart dostareny na rynku nie dziala na nia jakie metody moge zastaowac zeby pomoc dziecku?jak wy sobie rdzicie?czy wasze dzici tez wieczorami maja ataki wscieku i nic nie jest w stanie ich spokoic?jezeli maja napiszcie mi co robicie w takiej sytuacji dziekuje pa |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Ciampurku nie wiem co ci poradzić na niejedzenie ale mojej Alusi na kolki pomógł syrop Debridat (przepisał mi lekarz bo żadne preparaty typu plantex nie pomagały) i czopki Viburcol - te dałam jej kilka razy ale syrop dostaje do tej pory, tyle że już powoli kończę i daję małej malutką dawkę. Na poczatku dostawała 3 razy dziennie po 1,5 ml, a po kilku dniach 2 x dziennie. Można go kupić chyba też bez recepty. uwierz Ala też miała okropne bóle brzuszka - doszło do tego, ze w perwien poniedziałek przekrzyczała mi dosłownie cały dzień, a pod wieczór to już tylko piszczała bo nie miała siły nawet płakać. Żadne masaze noszenie bujanie, nic nie pomagało. Teraz mamy świety spokój - mała jest pogodna, spokojna i uśmiechnięta. Może jest tak że nie chce jeść bo ją boli brzuszek? Moze to jest właśnie przyczyną braku apetytu?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
tak dokladnie to lekarz mi nie powiedzial - jednak caly czas potwierdza sie u mnie opinia ze w Polsce nie ma nic za darmo jednak leakarze z NFZ sa do niczego juz chyba lepije sie leczyc na wlasna reke na to samo wyjdzie, zrobilam malej morfologie i wyszly jej wszytkie wartosci pooniezje normy przypuszcam ze ma anemie i zastanawiam sie czy to nie jest przycyzyna chociaz ta lekarka stwierdzila ze jest to fizjologiczna anemia i nic nie powinno sie jej dawac ale zastanawiam sie na d tym napwno bole brzucha nie powoduja iu mojego malenstwa apetytu tylko nic na nia nie dziala nawet probowalam ostnio czopkio ktorych piszesz viburkol ale poza jeszce wiekszym placzem przy zakladaniu nie zauwazylam zadnego efektu poslalm TZ do apteki zobaczymy moze pomozze jej ten syrop z gory dziekuej
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Ciampurku Kochana ależ mnie zmartwiłaś
![]() ![]() ![]() monka23, Blondi ja ściagam ręcznym Aventem, zajmuje mi to teraz ok. pół godz. z obu piersi. Jednorazowo ściagam ok. 100ml, wszystko zależy jak długie mam przerwy. Wiem że powinnam ściagać regularnie aby zachować laktacje, staram sie co 3 godz. ale bywa że mam przerwę nawet 6 godz. ![]() Próbowałam dziś podać Ali łyżeczka wodę koperkową (Gripe Water) ale wszystko wypłuła. Jak Wy podajecie takie preparaty swoim szkrabom? Mieszać z mlekiem?? Hmm, co zrobić żeby wypiła? |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Witaj Ciampurku, ciesze sie że wrescie do nas zajrzałaś ale niedobrze ze u Ciebie nie jest wszystkow porządku. zastanawiam sie jak ci pomoc - ja na twoim miejscu zadzwoniłabym do lekarza mimo że jest na urlopie. Oprócz tego poszłabym jeszcze do innego.Może poradzi coś innego. A może powinnas pojechać z małą do szpitala dziecięcego żeby ją przebadali dokładnie i może znajda jakąs przyczynę dlaczego nie chce jesć.
jeśli chodzi o kolki to ja daję mojej Natalce dużo herbatki z kopru wloskiego Hippa do picia, sama też piję taką heratkę która ma w swoim składzie ten koper.Dzięki niej mała nie ma wzdęć i dobrze odchodzą jej gazy. A próbowałaś podawać malej Espumisan? Też jest dobry. moja koleżanka dawała synkowi coś co nazywało się chyba proszek troisty (kupowała to w aptece) i to jej dopiero pomogło ale ja tego nie znam więc musiałabys się zapytac w aptece. jeśli chodzi o szczepionkę to my zdecydowałiśmy się na płatną szczepionkę skojarzoną 5 w 1 (zapłaciliśmy 110 zl). jeśli chodzi o mniejszą ilość pokarmu w jednej piersi to przystawiaj do niej częściej malą a powinno się wyrównać (ja też tak mam i ciągle z tym walczę i z niedoborem pokarmu wogóle). Mam nadzieję,że cokolwiek ci pomogłam, nie załamuj się, na pewno wreszcie będzie lepiej i Twoja Natalka wreszcie przestanie cierpieć i uspokoi się. Staraj się nie okazywać przy niej zdenerwowania bo ona to wyczuwa i tez jest nerwowa. Twój spokój i opanowanie na pewno jej też pomogą. Trzymajcie się obie. Zagladaj do nas albo pisz smsy co u ciebie. Całuski. |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
polecam na kolke proszek troisty o ktorym pisze Blondi.naszemu malemu w przeciwienstwie do espumisanu i esputikonu przynosilo mala ulge.teraz bratowa podaje mu jakies kropelki ktore moja mama przslala z niemiec i jest jeszcze lepszy niz proszek troisty.jak bede w domku to podam nazwe jesli masz mozliwosc sprowadzenia to polecam.buziaki
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Dzieki mamuski chyba kupie ten oilatum i cos dodam do kompieli.Sama sie dziwie ze jedni mowia tak a drudzy zaprzeczaja Ile ludzi tyle opini. Wiecie co tatus wymyslil dzis ,ze jak sie malemu bedzie chcialo siusiu to zeby brac go do kibelka szybko i uczyc sikac
![]() ![]() ![]() Co do kolek to szkoda ze taki maluszki sie mecza najgorsze jest ze nie mozemy nic zrobic ja sie boje ze nas to spotka tylko sie modlic ![]() A co do spania zapeszylam ![]() ![]() A jak tam z waszymi wlosami farbujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
marti jezeli mozesz to sprawdz to bardzo Cie prosze bylam w aptece i zakupilam juz Debridat ciekawa jestem na ile pomoze malenstwu jak narazie to mam problemy z podaniem go bo pluje jak tylko moze daj jej wode do popicia lub mleko a ona i tak bokiem ulewa albo tzryma w buzi i wypluwa nie wiem moze ja jej podaje zle te leki a wy jak podajecie malenswtu lekarsatwa?
Blondi dwonilam do pani Doktor na poczatku nie odbierala telefonu ale pozniej sama oddwonila az bylam w szoku mowila wilasnie o Debridacie i proszku ale nie doslyszlaam jakim chyba o tym co piszecie troistym..?musze sie zapytac w aptece czy maja taki specyfik jak marti sprawdzi mi nazwe to moze dam jej cos innego , pani doktro wraca w poniedzialek mam nadzije ze wytrzymam dziekuje wam za porady i wsparcie staram sie nie zwarjowac moje mleczarnie calkiem mi siadaja a mla niechetnie je z piersi njalepsze jest to ze w jednej ma wiecej pokarmu niz w drugiej..?macie moze jakies sposoby na pobudzenie laktacji bo pomimo tego ze karmie ja tez butelka nie chialabym zupelnie na niej skoncyc jezeli cos slyszlayscie to dajcie znac tzn napiszcie bede wdzieczna mam taki sam problem jak Doride mala ma wsciekle wieczory nic nie jest ja w stanie uspokoic jauz nie wiem co robic jak sobie z tym poradzic a wasze dziecicki tez tak maja?piszcie dzeiwczyny jezlei wiecie cokolwiek albo macie doswiadczenie bede wdzieczna jeszce raz dzieuje |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Ciampurku te kropelki nazywaja sie LEFAX.to w sumie dozuje sie papkai podaje lyzeczka.dwie papki 3Xdziennie.naszemu malemu Milena podawala kladac go na reku w poziomie gdzy tez wypluwal.tylko jest pewne ryzyko czy sie malenstwo nie zakrztusi i trzeba byc bardzo ostroznym.jednak maly nam nie stwarzal takich problemow i wszystko ladowalo w brzuszku
![]() moje dzieciatko jeszcze w brzusiu ale w domku mamy lipcowego malca wiec moge co nieco powiedziec ![]() jesli chcesz utrzymac laktacje to staraj sie jak najczesciej sciagac mleko laktatorem.to napewno jest jakis sposob na prodkcje mleczka.moze mozolny ale efekty sa.powodzenia!!i glowa do gory niedlugo kolki sie skoncza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
![]()
Cześć Dziewczyny
Przede wszystkim gratuluję wszystkim ślicznych i wspaniałych dzieciaczków. Dawno mnie tu nie było, ale niestety moja córcia Julka miała gronkowca złocistego. Po 5 dniach od wyjścia ze szpitala trafiłyśmy na chirurgię do szpitala dziecięcego gdzie został jej usunięty mały czyraczek (w ten sposób objawił się gronkowiec) z prawej pachwiny. W szptalu leżałyśmy prawie 2 tygodnie gdzie miała podawany dożylnie antybiotyk (jak patrzyłam na wenflony, które jej wkuwali to aż mi się płakać chciało). W tej chwili jesteśmy drugi tydzień w domu. Wczoraj moja córcia skończyła 1 miesiąc. Teraz niestety ma katar bo zaraziła się od mojej starszej pięcioletniej córci. Jak na złość zawsze się coś przypląta. Od dwóch dni czytałam wszystko co napisałyście w nowym wątku. Udało się przebrnęłam. Ja karmię tylko piersią. W dzień co ok. 2-3 godz., w nocy dwa razy. Nie jest źle. Co do ulewania czasami się zdarza. Rozmawiał na ten temat z pediatrą i powiedziała, że jeśli nie jest po każdym karmieniu to żeby się nie przejmować. Natomiast jeśli byłby to problem to są specjalne preparaty, które pomagają (niestety nie zapamiętałam nazwy). Ale tak naprawdę powiedział, że zaczynają one działąć dopiero po jakimś czasie i w związku z tym nie wiadomo czy preparat zadziałal czy po prostu dzicku przestało się ulewać. Co do robienia kupki to moja starsza córcia miała raz taki problem i pomógł jej masaż brzuszka kóry robiłam jej nóżkami. Co do kolki to na szczęście ten problem jeszcze nas nie dotyczy. Ale z doświadczenia polecam preparat, o którym któraś z Was już napisała - Gripe Water. Starszej córce pomagał też masaż brzucha. Mąż jak nosił ją rękach to kładł ją na brzuchu. Mała wyglądała jak mały miś koala leżący na gąłęzi ![]() Ale się opisałam ale staram się nadrobić zaległości. Mam nadzieję, że teraz już będę bardziej na bieżąco. Pozdrawiam Was wszystkie i życzę powodzenia w wychowywaniu Waszych pociech. |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Witam wszytskie! Cóż widze, ze problem kolek, wzdec, bolu brzuszka to nasza zmora
![]() ![]() Jesli chodzi o zwiekszenie laktacji to u mnie zadzialalo picie herbatki z melisy, wlasciwie to mnir to bardzo zdziwilio, bo nie pilam jej w tym celu, tak tylko dla siebie, meliska uspakaja i dobrze dziala na przewod pokarmowy, z ktorym mam male problemy. Wloski chcialam zafarbowac, ale straszliwie wypadaja, wiec kupilam na razie szampon koloryzujacy. Pozdrawiam ![]()
#149 |
Raczkowanie
|
przerazacie mnie tym gronkowcem jutro pojde do przychodni i poprosze zeby zlecila mi lekarka badanie jak nie to zrobi na wlasna reke dziekuje za nazwy preparatow bede probowac po kolei zeby zobaczyc co dziala na mla
jezeli chodzi o melise to nie spodiewalam sie tego - napewno sproboje stokrotne dzikei |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak Wy to robicie ze macie czas na pisanie na forum
Ja kurcze jakos sie jeszcze zorganizować nie mogę, nadal mamy chaos ale pracujemy nad tym ![]() Staram sie wprowadzic Młodemu tzw Łatwy Plan ( według ksiązki T.Hogg Język Niemowląt ) uczę sie równiez mowy ciała - jakies postępy juz są coraz lepiej rozumiem swoje dziecko ![]() Narazie moge pochwalić sie małym ( jak dla mnie wielkim ) sukcesem - od początku praktykowałam kapanie Antka o tej samej porze czyli w okolicach 19 - kapiel i wszystkie zabiegi pielegnacyjne razem z karmieniem konczymy koło 20 poczym synek odkładany jest do łózeczka dostaje buziaka na dobranoc, włączam małą lampkę, puszczam muzykę bobasa i wychodze z pokoju - Antek przez jakies 15 minut czasem pół godziny macha sobie rączkami i nózkami rozgląda sie po pokoju, przygląda sie karuzelce az w koncu zasypia, czasem zapłacze wtedy podchodzę głaszczę po policzku, zdaza sie ze wyciagam go z łózeczka przytulam i z powrotem odkładam. Jak juz zasnie to spi do 2 lub 3 a potem kolejna pobudka o 5 no i dalej to juz róznie bywa - raczej juz mu się spac nie chce ![]() Od czasu do czasu najczęsciej w weekendy zdaza nam sie troche pozniej wracac do domu jednak nigdy pozniej niz o 21 wtedy nie kąpieli Młodego tylko obcieramy mokrą pieluszka, karmimy i maluch zasypia - równiez budzi sie koło 2 lub 3 - poczatkowo balam sie ze te nasze pozniejsze powroty wybiją go z rytmu ale na szczescie narazie wszystko jest ok ![]() ![]() Dzisiaj męza nie ma wiec mam czas dla siebie - może w koncu przebrnę przez 5 stron naszego wątku ![]() Pozdrawiamy wszystkie mamusie i ich dzieciaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.