Migrenowe bóle głowy... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 12:36   #121
MsZet25
Raczkowanie

Dot.: Migrenowe bóle głowy...

Czy możliwe jest że miewam migreny ? Mam na myśli połączenie napięciowych bólów głowy + migrena, czy to w ogóle możliwe ?

Ostatnio ból występuje częściej, często budzę się z nudnościami, bólem i zawrotami głowy

02.04.14- Kierowca!

BLOGUJĘ o włosach

Instagram

Szybkie poniedziałki, namiętne wtorki, gorące środy, mocne czwartki, szalone piątki...
MsZet25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 12:29   #122
izyda30
BAN stały

Dlaczego nie? Wszystko jest możliwe, gorzej z pozbyciem się takich dolegliwości. Niby XXI wiek a trudno walczyć jak w średniowieczu. Z napięciowym jest o tyle gorzej że żeby się go pozbyć trzeba zmienić nawyki, upodobania, czasem zbyt stresującą pracę, nie każdego na to stać .
izyda30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 12:39   #123
avesome
Raczkowanie

Mam ten sam problem. Z migreną zmagam się już od dawna.
Już będąc dzieckiem często towarzyszył mi ból głowy, który nasilał się gdy patrzyłam np. na napisy na tablicy, biały śnieg potrafił razić. Skończyło się to wizytą u okulisty i diagnozą, że wszystko jest ok.
Niestety u mnie jest jeszcze gorzej niż u co niektórych...choć i widzę takie przypadki. Mianowicie przy ostrym bólu głowy towarzyszy mi światłowstręt, przeszkadzają zapachy i hałas. Jednak najbardziej dokuczają mi wymioty. Mój żołądek nic nie jest w stanie przyjąć...nawet płynów. Przepraszam bo może nie ujmę tego zbyt stosownie...ale gdy już nie mam czym zwracać tak mną męczy, szarpie, że zwracam żółcią.
Nic nie jest mnie w stanie poratować jak dorwie mnie taki dzień. Jedynie przeczekanie w łóżku, zaciemnionym pokoju z wiaderkiem obok w bólu czekając by móc chociaż zasnąć.
Migreny są raczej dziedziczne bo moja mama przechodzi je tak samo. Była u lekarza ale tu badania znów były robione pod kątem wątroby przez niepokojące wymioty żółcią, które wyszły poprawnie.
avesome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 19:33   #124
queenie777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez avesome Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem. Z migreną zmagam się już od dawna.
Już będąc dzieckiem często towarzyszył mi ból głowy, który nasilał się gdy patrzyłam np. na napisy na tablicy, biały śnieg potrafił razić. Skończyło się to wizytą u okulisty i diagnozą, że wszystko jest ok.
Niestety u mnie jest jeszcze gorzej niż u co niektórych...choć i widzę takie przypadki. Mianowicie przy ostrym bólu głowy towarzyszy mi światłowstręt, przeszkadzają zapachy i hałas. Jednak najbardziej dokuczają mi wymioty. Mój żołądek nic nie jest w stanie przyjąć...nawet płynów. Przepraszam bo może nie ujmę tego zbyt stosownie...ale gdy już nie mam czym zwracać tak mną męczy, szarpie, że zwracam żółcią.
Nic nie jest mnie w stanie poratować jak dorwie mnie taki dzień. Jedynie przeczekanie w łóżku, zaciemnionym pokoju z wiaderkiem obok w bólu czekając by móc chociaż zasnąć.
Migreny są raczej dziedziczne bo moja mama przechodzi je tak samo. Była u lekarza ale tu badania znów były robione pod kątem wątroby przez niepokojące wymioty żółcią, które wyszły poprawnie.
Matko, skąd ja to znam...Dni podczas których modlę się o to żeby zamiast migreny mieć kaca zabójcę bo to przy tym łaskotki.
Miałam tabletki (nie pamiętam nazwy) takie dość drogie po stówce za dwie sztuki, ale nie byłam w sumie zadowolona z ich działania, a od tamtego czasu nie miałam jeszcze czasu iść do innego lekarza.

Ale... Wiecie- ostatnio przeszłam na wegetarianizm i mam słabsze bóle i rzadziej występują. Ciekawi mnie dlaczego...
Stary 2014-10-17, 12:45   #125
avesome
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez queenie777 Pokaż wiadomość
Matko, skąd ja to znam...Dni podczas których modlę się o to żeby zamiast migreny mieć kaca zabójcę bo to przy tym łaskotki.
Miałam tabletki (nie pamiętam nazwy) takie dość drogie po stówce za dwie sztuki, ale nie byłam w sumie zadowolona z ich działania, a od tamtego czasu nie miałam jeszcze czasu iść do innego lekarza.

Ale... Wiecie- ostatnio przeszłam na wegetarianizm i mam słabsze bóle i rzadziej występują. Ciekawi mnie dlaczego...

Ponoć dieta ma duży wpływ na nasilanie bóli migrenowych...orzechy, cytrusy, czekolada, alkohol, przetwory wysoko przetworzone jak szynki, konserwy mogą potęgować bóle jak i ich częstotliwość
avesome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 14:27   #126
izyda30
BAN stały

Jasne że ma, ogólnie zdrowa dieta = mniej migren. Nie jest to regułą, testowałam na sobie czy rzeczywiście czekolada i sery wywołują u mnie ból. U mnie nie wywołują jeśli jem w normalnych ilościach, za to lekki stres, nerwowa sytuacja i jestem załatwiona . Mam oczywiście skuteczny lek ale generalnie staram się unikać stresowych sytuacji.
Stary 2014-11-05, 16:58   #127
bernikula
mOLDerator

Ja widzę ewidentny związek między bólem głowy a dietą. Otóż odkąd całkowicie wyeliminowałam z diety cukier to nie wiem, co to znaczy ból głowy. Oczywiście podczas odstawiania go miałam- tak silny przez kilka dni, że myślałam, że z łóżka nie wstanę (detoks- objawy odstawienia). Dzisiaj czuję się rewelacyjnie, wyniki mam super i nawet nie chcąc schudłam z 58kg do 52kg. Polecam!

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-30, 17:05   #128
izyda30
BAN stały

Próbuje odstawić cukier ale nie mam tyle silnej woli, przydałoby mi się zgubić z 5kg, mam straszne napady jedzenia słodyczy, zwłaszcza przed migreną
Stary 2014-12-01, 07:36   #129
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez izyda30 Pokaż wiadomość
Próbuje odstawić cukier ale nie mam tyle silnej woli, przydałoby mi się zgubić z 5kg, mam straszne napady jedzenia słodyczy, zwłaszcza przed migreną
No właśnie i to może pogłębiać problem

Insta
Stary 2014-12-01, 18:34   #130
izyda30
BAN stały

Zdaję sobie z tego sprawę, nie wiem jak mogę zrobić to bezboleśnie( pewnie się nie da ) Słodzik nie wchodzi w grę, nie toleruję go nawet w napojach typu light, wolałabym zrezygnować wogóle z takich. To akurat dość łatwo mi przyszło, czerwona i zielona herbata też ale nie słodzić?? Nie wiem jak to przeskoczyć. Motywuje mnie fakt, że w ten sposób być może pozbędę się migren .
Stary 2014-12-02, 08:07   #131
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez izyda30 Pokaż wiadomość
Zdaję sobie z tego sprawę, nie wiem jak mogę zrobić to bezboleśnie( pewnie się nie da ) Słodzik nie wchodzi w grę, nie toleruję go nawet w napojach typu light, wolałabym zrezygnować wogóle z takich. To akurat dość łatwo mi przyszło, czerwona i zielona herbata też ale nie słodzić?? Nie wiem jak to przeskoczyć. Motywuje mnie fakt, że w ten sposób być może pozbędę się migren .
U mnie było tak, że jak się odtruwałam od cukru to przez około 2 tyg. miałam mega bóle głowy, dreszcze itp., a jak to minęło to nie wiem, co to znaczy ból głowy (p.s. nawet kaca nie miewam. W ogóle czuję się znacznie lepiej.

Insta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-05, 15:44   #132
izyda30
BAN stały

Rozpoczęłam odwyk, nie wiem na ile to pomoże( cukru ogólnie używam bardzo dużo, słodzę po 3 łyżeczki i to wszystko, nawet herbatki owocowe, które są już słodkie i słodzone kakao też).
Staram się zmniejszać do 1-2 łyżeczek, faktycznie przyznam że czuję się fatalnie, po niedosłodzonej kawie dziś mega ból głowy. Minął, bo nadrobiłam czekoladką i tabletką, ale nie wyrobiłabym w pracy tyle godzin. Mam nadzieję że ograniczanie pozwoli bezboleśnie się odzwyczaić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości