Mamusie kwietniowo - majowe:))) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-16, 18:44   #121
leleth
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie kwietniowo - majowe:)))

hmm u mnie nie jest tak zle... z moich weekendowych planow nie wyszlo wiele przez co niedziele spedzilam ryczac jak bobr...co bardzo zmartwilo moja mame (biedna jest w polsce i nie ma mozliwosci przyjechania do mnie) siedziala na skypie do pierwszej w nocy i mowila do mnie ...nie chciala abym nawet przez chwile byla sama..... a dzis poszlam do pracy.... dostalam w prezencie koszyk jablek od mojego podopiecznego...... rodzice mu powiedzieli ze jestem chora wiec obchodzil sie ze mna jak z jajkiem i przytulal mnie i rozsmieszal tak na wszelki wypadek......
a tak poza tym to juz wyszlam z pierwszego szoku i mam mase pytan do lekarza...wiec zadzwonilam tam i sie wprosilam na wizyte mimo jego strasznie napietego terminarza i za 1,5 godziny poznam wszystkie odpowiedzi..... trzymajcie za mnie kciuki jutro bo tego wtorku boje sie najbardziej........
Stary 2006-10-16, 19:28   #122
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Leleth dzielna kobieta z Ciebie trzymam kciuki za jutro, musisz byc dzielna
baska201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 20:47   #123
gosik79
Zakorzenienie

Będzie dobrze, na pewno niedługo dorobisz się fasolki Leleth.

O 18 jadłam makaron z sosem pomidorowym i znów jestem głodna :/, nie wiem czemu w dzień nie chce mi się jeść, głod przychodzi dopiero wieczorem, co za pech.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-17, 01:07   #124
leleth
Wtajemniczenie

hmm ta fasolka byla nie do konca planowana (choc bardzo chciana) ... wiec moze z uwagi na okolicznosci poczekam chwileczke..... mysle ze jednym z powodow dla ktorych fasolki juz nie ma jest moje stresujace zycie....... ostatnie miesiace spedzilam w biegu... i najgorsze jest to ze w tym momencie nie moge zwolnic..nie moge zrezygnowac z pracy (wzgledy finansowe wiadomo + samochod slozbowy) ani ze szkoly ( w tym momencie mam status studenta miedzynarodowego...rezygn acja oznaczalaby bardzo utrudnione staranie o zielona karte..)na szczescie jeszcze tylko kilka miesiecy wiec moze wtedy..... a tak w ogole to jestem teraz w bardzo dobrym humorze (na kilkanascie godzin przed zabiegiem) to dziwne... ale uwazam ze to albo wplyw hormonow albo sposob lagodzenia stresu ( tak juz mialam raz przedoperacja... zartowalam sobie z wszystkich lekarzy mimo, ze wiedzialam ze mnie zaraz potna.....) ...poza tym lekarz zapisal mi na jutro tabletki uspokajacjace wiec jak mi do jutra nie przejdzie na pewno ich uzyje......
i tym optymistycznym akcentem koncze moje wywody... trzymajcie sie cieplo i dzieki za wsparcie.......
Stary 2006-10-17, 18:15   #125
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Będzie dobrze, na pewno niedługo dorobisz się fasolki Leleth.

O 18 jadłam makaron z sosem pomidorowym i znów jestem głodna :/, nie wiem czemu w dzień nie chce mi się jeść, głod przychodzi dopiero wieczorem, co za pech.
Ja jestem głodna prawie cały czas. W ciagu dnia średnio, co dwie godz. muszę zjeść. Chyba będę wielka...
buena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-18, 21:29   #126
Aatena
Zadomowienie

Byłam u lekarza 2 tyg. temu. Kobieta zrobiła mi USG, zmierzyła ciśnienie, dała skierowanie na badania i koniec wizyty. Na szczęście pokazała maleństwo na monitorze i dostałam zdjęcie (choć nie od razu). Dziś była druga wizyta - tym razem zostałam już zważona, pani zapytała o choroby, jakie przechodziłam, ponownie zmierzono mi ciśnienie i lekarz zrobiła cytologię. Następna wizyta 8 listopada.
Mimo, że doktor była dość miła nie czuję się usatysfakcjonowana wizytą. Załatwiła to tak, że nawet nie miałam kiedy o coś zapytać.

Przy USG na poprzedniej wizycie podała mi wielkość dziecka - ale nie podała przewidywanego terminu na tej podstawie. Poza tym liczba, którą podała jakoś nie bardzo mi pasuje. (8,4 w 10 tyg.?)
Dziś dostałam kartę ciąży, w której zapisany jest termin porodu: 10 maj - czyli chyba tylko na podstawie miesiączki.

Trzeba by zmienić lekarza?
Czy może przesadzam?
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-19, 10:30   #127
gosik79
Zakorzenienie

http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,62305,2491679.html --> 10ty tydzień.

Mój młody w ok 14 tyg. ciązy ( wynik z badania USG) był właśnie wielkości 8,44mm a termin porodu przesunął się na 10 kwiecień.

Edit: Mój lekarz jest wspaniały, zawsze siedzę tam z 25-30 minut, dokładnie omawia ze mną wszystkie moje niepokoje, na co powinnam zwrócić uwagę, co jeść i jak postępować. Zawsze jestem ważona, pobierają mi krew do analizy, mam USG robione podczas każdej wizyty. Jest to normalny ginekolog w państwowej przychodni, za nic nie płacę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-19, 15:12   #128
joasia
Raczkowanie

GG do joasia

Witam, dolaczam do waszego watku. Od dluzszego czasu was podczytuje i postanowilam sie ujawnic. Jestem w 13 tygodniu i kilka dni, termin mam z ostatniego usg na 22 kwietnia. Od poczatku ciazy czyje sie bardzo dobrze jak bym nie byla w ciazy Ostatnio zaczynaja bobolewac rozciagajace sie wiezadla a brzuszek jeszcze nie wyskoczyl Pozdrawiam
joasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-19, 16:36   #129
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
mam USG robione podczas każdej wizyty. Jest to normalny ginekolog w państwowej przychodni, za nic nie płacę.

Nie przesadzaj z robieniem usg, fale mogą być szkodliwe dla płodu. Robienie usg, gdy wszystko jest ok, powinno wykonać się 3-4 razy przez okresie całej ciąży.
Witamy Joasiu , miło, że się ujawniłaś.
Stary 2006-10-19, 17:59   #130
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Witaj w naszym gronie Joasiu pisz jak najczesciej zaraz dopisuje Cie do listy
Stary 2006-10-20, 15:42   #131
khuna
Raczkowanie

Witajcie,
właśnie wypisali mnie ze szpitala-błam 3 dni i najlepsze jest to, że stwierdzili, że żadnej kolposkopii nie będą robić ani pobierać żadnego wycinka, bo "raczej" w ciąży się tego nie robi i wg.zaleceń patologa mam mieć za 4tyg.powtórnie cytologię i wtedy się okaże.
Przy okazji zbadano mi serduszko-moje, bo jakoś mam przyspieszoną akcję serca, obejrzał mnie kardiolog-i jest ok, zrobili poziom hormonów tarczycy, ogólne badanie krwi-morfologię i usg. wg usg dzidzia jest taka duża jakby była o tydzień starsza :mrgreen:
Ogólne wrażenie po pobycie bardzo pozytywne, personel b.miły, czyściutko i fachowo-nie można naprawdę narzekać na CZMP w Łodzi.
Ale co się nasłuchałam od innych ciężarówek-jakie są problemy to....

NOWY WĄTEK 20.08.2007

Kosmetyki
khuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-21, 08:49   #132
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Witajcie dziewczyny...długo mnie u was nie było...zaliczyłam mego grypsko! Rozwaliło mne we wtorek i myslałam ze umrę!!!!Jeszcze tak fatalnie sie nie czułam...do tego mega zdłosci, ból głowy - to na co dzień - i opieka nad Fifkiem....dopiero wczoraj jako tako dosżłam do siebie...
A dzis? Filip ma temperaturę....chyba ,nie pokręci...?jak jeszcze tż sie rozłoży, to chyba wyskoczę pzrez okno....dobzre, ze Fasolka zdrowa! Widziałam ją w środę na usg!To ci dopieor wariat/ka!Akrobacje to mało! strasznie sie martwie zeby z nia wszystko było ok....

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-21, 09:21   #133
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

ojj współczucia Meme, naprawde.. i sama dobrze o tym wiesz, ze nie mozesz myslec, ze z dzidzia cos nie tak moze byc.. wiem, ze kazda z nas ma takie obawy (niestety) na mnie wszyscy wrzeszcza w domu jak tak sobie pomysle..
Stary 2006-10-22, 04:54   #134
gosik79
Zakorzenienie

Nie mogę spać, mimo że małż-to-be dziś wyjątkowo nie chrapie. Chyba odgrzeję sobie pierogi z kapustą bo zrobiłam się głodna.
U mnie chyba (mam nadzieję) ostatnie podrygi nudności ze zgagą, choć słyszałam że akurat zgaga może się utrzymywać do końca ciązy a czasem wręcz nasilać.

(Po chwili)... mam pierogi! Zjem 3 a co tam, raz się zyje. Mam nadzieję, że wy miałyście lepszą noc heh.
Stary 2006-10-22, 10:05   #135
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Gosik nie martw sie nie tylko Ty tak zle sypiasz.. ja codziennie sie budze.. probuje klas sie pozno ale to i tak nic nie daje, budze sie o 2 czasem o 3 i tak sie krece w lozku bo zasnac nie moge i tak mam od poczatku ciazy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-22, 12:14   #136
Aatena
Zadomowienie

Ja na szczęście mogę spać. Kładę się ok. 22, bo o 5 pobudka do pracy. Tylko złości mnie, że nie prześpię nocy bez wstania do łazienki.
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-23, 11:32   #137
pyciaczek
Raczkowanie

Hej Dziewczyny! Jak myślicie, czy to normalne że w 16 t.c. wciąż jeszcze wymiotuję? Zawsze słyszałam że po pierwszym trymestrze przechodzi a u mnie nic z tego. I czy czujecie już ruchy Waszych maluszków, bo ja wciąż macam swój brzuch ale nic nie wyczuwam. Jeszcze jedno pytanie-czy wiek który wskazuje usg (np. 15 tygodni i 6 dni) to prawdziwy wiek dziecka, tzn. od zapłodnienia? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam mamusie.
pyciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-23, 12:47   #138
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Witaj hmm co do tych wymiotow to nie wiem, musialabys sie spytac lekarza, ale czytalam tez , ze niektore dziewczyny wymiotuja przez cala ciaze.. ale mowie jesli Cie to niepokoi to spytajj gina(od tego on w koncu jest )
jesli chodzi o ruchy dzidziusia, to ja tez jeszcze nic nie czuje, wiec sie nie martw.. jedyne co to takie babelki w brzuszku ale to jak sie naprawde wycisze i leze spokojnie (ale tez niepowiedziane, ze to jest to, penie jelita robia sobie z nas zarty) a jelsi chodzi o wiek, to ja mam tak, ze wiek dzidzi z usg a od ostatniej mieisaczki rozni sie 10 dni, wiec nie wiem.. wszyscy mowia ze orawdziwy wiek to jest od ostatniej miesiaczxki, ale naprawde nie wiem.. pewnie inne mamusie beda wiedziec
Stary 2006-10-23, 13:03   #139
Ana2
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ana2

pyciaczek-mdlosci i wymioty nie zawsze mijaja z koncem trzeciego miesiaca ciazy,trwaja niekiedy takze w drugim trymestrze,a w niektorych przypadkach utrzymuja sie przez cala ciaze.Na to nie ma reguly-zwykle te przykre "dolegliwosci" ustepuja okolo 14-16 tyg,jednak nie zawsze niestety.
Co do ruchow malenstwa to tez roznie bywa.Jezeli to Twoja pierwsza ciaza to masz jeszcze czas.Ruchy powinnas poczuc miedzy 18-22 tygodniem ciazy.Wiekszosc ciezarnych czuje swoje malenstwo wczesniej-okolo 16-18 tygodnia ale to tez nie regula.Niektore kobiety zaczynaja czuc swoje dzidzie dopiero okolo 24 tyg. Zalezy to od wielkosci malenstwa,ilosci wod plodowych,czy kobieta jest osoba szczupla czy tezsza (te drugie tez pozniej czuja ruchy).
Jezeli chodzi o wiek dzidzi to jezeli na USG pokazuje np.15 tyg i 6 dni,to malenstwo ma dwa tygodnie mniej czyli 13 tyg i 6 dni (na USG widzimy zawsze wiek ciazy od pierwszego dnia ostatniej @,a zaplodnienie nastepuje przewaznie okolo 2 tyg pozniej i dlatego malenstwo ma o te 2 tyg mniej).
Pozdrawiam!

Julian

ALBUMY
Ana2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-23, 13:25   #140
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Pyciaczku, tak jak napisała Ana2 - mdłosci wcale nie muszą minać po I trymestrze! Ja jestem tego dowodem - meczyły mnie jakos do 22-24 tyg....niestety...A ruchy dzidzi faktycznie w 1 ciaży czuje sie póxniej, bo po prostu nie wiesz, że "to to". Ja swojego Malucha poczułam ok.19-20tyg. od razu zaczął od kopniaka!!!I tak juz do konca ciaży...
Natomiast , jeśli chodzi o wiek wg usg, to u mnie to wygląda roche inaczej. Ginka mierzy dzidzie - zazwyczaj głowkę, kosć udową - i wg rozmiarów wychodzi, któwy to tydzień czyli wiek dziecka i kiedy była ostatnia miesiaczka. Ginka nie wprowadza danych dot. ostatniej @. W zeszłym roku np. bedąc w 12 tyg. wg pmiaru Filipka na usg wyszedł dokładnie 11 tydzień i 5 dzień ( dokładnie tyle od ostatniej @) i data ostatniej @, ktory róznił sie "od orginału" tylko o jeden dzień. Tak to wygląda u mnie. Szczerze mówiac, 1 raz słyszę ,zeby od usg jeszcze odejmować 2 tyg. Wiem ,ze te 2 tyg. odejmuje sie od daty ostatniej @. Jeśli Jak piszesz jestes w 15tyg i 6 dniu, liczać od ostatniej @, to Dzidzia tak naparwdę ma 13 tyg i 6 dni, licząc ze do zapłodnienia dozsło ksiazkowo - w 14 dniu cyklu. Ja miałam dziwny pzrypadek z Flipem - od ok.20 tyg. usg zaczęło pokazywać, ze jest młodszy o tydzień - pokazywało późńiekszą datę porodu i co za tym idzie póxniejszy termin ostatniej @. Martwiło mnie to - jak sie okazało niepotzrebnie - bo usg to też tylko komputer, a błą ludzki też trzeba brac pod uwagę. Filip urodził sie 10 dni pzred terminem wg ostatnije @, zdrowy, ważący 3250g. Dlaczego usg pokazywało, że urodzi sie póxnije? Nie wiem, Dlaczego pokazywało ,ze jest młodszy o tydzień? Nie wiem.

Nic sieniem artw, na pewno wszystk jets w porzadku!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-24, 09:32   #141
khuna
Raczkowanie

Należy też pamiętać, że są też granice błędu i odchylenia w obliczeniach. Tak naprawdę to Twoim terminem porodu jest ten liczony od ostatniej @, ale lekarze biorą kilka rzeczy pod uwagę i m.in.datę z usg-ale należy pamiętać, że 10 dni(+ -), także nie ma co się stresować, bo te daty wraz z rozwojem dzidzi w brzuszku mogą się jeszcze zmienić.

NOWY WĄTEK 20.08.2007

Kosmetyki
Stary 2006-10-24, 11:12   #142
gosik79
Zakorzenienie

Tydzień w tą czy w ta nie robi wielkiej różnicy, ważne żeby było zdrowe. Z tego co czytałam przy pierwszym dziecku i tak termin porodu może się przesunąć i to w granicy 2 tygodni.
Stary 2006-10-24, 14:09   #143
Karolina79
Przyczajenie

GG do Karolina79

Hej Mamusie! Rozpoczął się 14 tydzień. Termin wg nas i lekarza na 28 kwietnia. Czuje się możliwie dobrze. Maluszek z tego co widać było na wczorajszym USG znakomicie, drapie się juz po brodzie i trze oczka)
Kilogramy przybywają dziwnie szybko, 3kg, oczywiście spodnie juz rozpinam, czas wymienic na większe. Niewielkie nudności w II mies.teraz apetyt, senność i rozpoczęły się zawroty głowy. Czekam z utęsknieniem na wzrost aktywności i ożywienie w II trymestrze, w końcu wszystkie poradniki o tym trąbią. Pozdrawiam wszystkie kwietniowe mamy i ich bąbelki
Karolina79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-24, 15:04   #144
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Witaj Karolino wsrod nas jest nas coraz wiecej i z tego co piszesz to praiwe wszytskie czujemy sie tak samo bardzo sie ciesze ze do nas dolaczylas a i dopisuje Cie do listy
pozdrawiam i wyglaskaja od nas brzuszek
Stary 2006-10-25, 18:56   #145
gosik79
Zakorzenienie

Hej baby. Właśnie kupiłam sobie na allegro ciązowe sztruksy z taką szeroką gumą w pasie, a co tam, w grudniu już pewnie będę musiała je nosić.

Przejrzałam też sklepy internetowe z odzieżą ciążową ( tak to jest jak się ma za dużo czasu). Niektóre rzeczy są naprawdę fajne, dobrze że nie musimy się już ubierać w jakieś paskudne obszerne swetrzyska.

Już sie nie mogę doczekać na 22ty tydzień i badanie usg, chyba wtedy można już poznać płeć jak się dziecko odpowiednio ustawi? Mam nadzieję, że moje będzie łaskawe.
Stary 2006-10-26, 21:58   #146
pyciaczek
Raczkowanie

Ja dziś nie wytrzymałam i wybrałam się do lekarza, mimo że miałam wyznaczoną wizytę za 2 tygodnie. Od kilku dni okropnie mnie kłuje w podbrzuszu po prawej i lewej stronie. Okazało się że mam poluzowane więzadła, mam brać no-spe i aspargin, ale lekarz nie wyjaśnił co to dokładnie oznacza a ja z tych nerwów o dziecko zapomniałam zapytać. Może któraś z Was wie co to znaczy? Do tego doszły jeszcze wymioty krwią (lekarz powiedział że mogę mieć nadżerkę żoładka). Najważniejsze jednak że z dzidziusiem w porządku, właśnie kończy 17 tydzień
pyciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 08:23   #147
Mariqa
Wtajemniczenie

Pyciaczku, dostałaś leki rozkurczowe, na zwolnienie pracy macicy.
Masz jakies stresy? może żyjesz w zbyt "szybkim tempie?"
Warto sobie zorganizować mnóstwo czasu na odpoczynek, o ile to możliwe.
Stary 2006-10-27, 08:37   #148
khuna
Raczkowanie

Pysiaczku nie wiem czy to normalne, że masz wymioty z krwią, wydaje mi się, że nie wolno tego tak zostawić.
Co do no-spy to nie bardzo wypowiadali sie lekarze w szpitalu w którym teraz byłam-uważają, że gini standardowo przepisują nospę jak witaminy, a jednak nie powinno się przyjmować żadnych leków-oczywiście w miarę możliwości, a ta nospa to jeszcze może Ci podrażnić bardziej żołądek.
A ten aspargin to na co???Jest napisane na ulotce, że ciężarne mogą go brać???

NOWY WĄTEK 20.08.2007

Kosmetyki
Stary 2006-10-27, 08:47   #149
Mariqa
Wtajemniczenie

Aspargin uzupełnia niedobory potasu i magnezu. preparaty tego typu są często podawane ciężarówkom mającym silne bóle podbrzusza i bolesne skurcze macicy.
Owszem, nadmiar leków, lub nieodpowiednie dobranie preparatu szkodzi.
Ale w przypadku określonych dolegliwości istnieje konieczność przeciwdziałania
Nadmierne skurcze mogą doprowadzić do porodu niewczesnego.
Na podstawie opisu Pyciaczka raczej nie sprowadzałabym działania nospy i asparginu do poziomu działania witamin.
Stary 2006-10-30, 17:16   #150
buena
Wtajemniczenie

Nie było mnie tu troszkę a tu tyle się działo.
Dziś wyszłam ze szpitala, w końcu!. Ale zacznę może od początku...
Tydzień temu, dokładnie 23.10.(dzień moich urodzin) źle się czułam, co zjadłam to wymiotowałam i ogólnie nie miałam apetytu, itp...
We wtorek byłam osłabiona i trochę pobolweał mnie żołądek więc poszłam do mojego lekarza rodzinnego, a ten skierował mnie na oddział ginekologiczny . Myślałam, że da mi tylko jakieś zwolnienie...
No i jak położyli mnie we wtorek, to dopiero dziś wypuścili.
Wymioty były jednorazowe, usg i wyniki ok, więc tyrzymali mnie chyba tylko profilaktycznie . Dostawałam jakieś tabletki dopochwowe, ale nie powiedzieli dlaczego je dostaję. (Teraz mam je zapisane, ale nie wiem czy mam je wykupić?)
A wymioty, to był jakiś wirus, który przyniósł mój tata, a ja rozniosłam dalej...
Pierwszy raz leżałam w szpitalu i mam dosyć. Jestem bardziej zmęczona niż wypoczęta. Nie mogłam się już doczekać, domku .
Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości