![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Byłam dziś u nowej endo i względnie jestem zadowolona z wizyty... Sympatyczna,rzeczowa...
Na 8 grudnia ponownie mam zgłosić się z kompletem prywatnie wyk.badań (a jakżeby inaczej o.O) tsh,ft4,ft3 anty TPO i aTG, estradiolu ,testu Prolaktyny z Metoklopramidem (w zwiazku z brakiem miesiączki i silnym wypadaniem włosów ) może podejrzewa gruczolaka przysadki et.c... Za to z pewnością nie zastosuję się do konieczności zmniejszenia dawki Euthyroxu do 37,5 zwłaszcza,że jest jesień (tarczyca słabiej wtedy pracuje), mam problemy z zaparciami mimo zdrowego odżywiania, wypadają włosy,męczą mnie bóle i osłabienie mięśni (stawy są w porządku) a i czeka mnie multum nauki...., Co do obniżonego ft3 powiedziała ,że to jest 'normalne' :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się tym, zawsze na pcozątku dawka jets mała - przeciez organizm nie może dostać szoku
![]()
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
ech dziewczyny... jak jak byłam młodsza wykryto mi w szpitalu małą miedoczynność tarczycy .. niby.
Teraz jak sobie czytam objawy to normalnie ![]() a wogole mi ostatnio strasznie mi włosy wypadaja( zaczełam brać skrzypovite od 2 , 3 tyg.efektów narazie brak , ale ponoc sa one po miesiącu zażywania ..), a co do wagi wymiarów itd. mam duży problem ze spadkiem ,ćwiczę regularnie, odżywiam sie nawet zdrowo i z umiarem. nie ze zwalam wszystko na ta tarczycę ale myślę ,że cos w tym jest.. trzea by zacząć od wizyty u endokrynologa ..lecz .. co moge sie spodziewać po takiej wizycie? Chyba najpierw musiałabym zbadać hym.. wskaźnik tsh tak? hymm..dziewczyny pomóżcie ... ![]()
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
czy wie ktoś co zrobić
![]()
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Idź do lekarza rodzinnego, powinien Ci dać skierowanie na pobieranie krwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ja bym poszla od razu prywatnie do endokrynologa, ale najpierw zrobila badanie krwi (mysle ze na poczatek tsh wystarczy - u mnie prywatnie kosztuje 12zl). Jak bedzie cos nie tak to lekarz ci powie co dalej. Mozesz isc rowniez do lekarza rodzinnego tak jak napisala brak-nicka z tym ze raczej da ci skierowanie do endokrynologa bo taki lekarz sie raczej na tym nie zna. Tylko ze bardzo dlugo sie czeka w kolejce do takiego lekarza (u mnie 5 miesiecy) wiec radze isc prywatnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
dziękuje za odp
![]() ...tylko znając mojego rodzinnego, da mi tylko skierowanie na samą morfologie ;/ , bo wiecej nie chce dać ![]() jeszcze raz dziękuje ![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Na podstawowe badanie TSH musi ci dać widziałam spis badań jakie może zalecić lekarz pierwszego kontaktu i zwykłe tsh jest na liście nie robi Ci łaski co innego te dodatkowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Witam drogie Panie. Pewnie dziwi was obecność faceta tutaj, ale mam duży problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie martw się, niedługo wszystko wróci do normy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja 2lata biorę ten lek i nie utyłam od niego a włosy mogą wychodzić od złego metabolizmu a ten lek ma ci go właśnie wyregulować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Co tak rzadko tu zaglądacie???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
A czy nie uważacie, że dawka 75mg jest za mała bądź za duża na początek leczenia? W poniedziałek mam mieć robione USG tarczycy, czy to coś więcej wykaże i będzie można precyzyjniej dobrać lek i jego dawkę. I jeszcze jedno. Jak już mówiłem ćwiczę dosyć intensywnie, czyli mam rozumieć jak zejdzie mi z buźki (oby zeszło) to zejdą mi również mięśnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
ja nie wiem , wszystko to pokręcone ja mam z kolei niby niedoczynnosc ,choc hormonów nie biore a schudlam z 10 kilo(warzyłam z 58 teraz 49) ,przytyc nie moge
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co mają mięśnie do chudnięcia? ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#137 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2007-04
|
Ja zrobiłam sobie po raz pierwszy badanie TSH- wynik mnie przeraził 34,04 ...
Norma przekroczona ponad 7 krotnie. Teraz juz wiem od czego jestem cały czas tak zmęczona. Czy na początku też miałyście tak wysoki wynik, czy to u mnie jest tylko aż tak źle ...??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja nie miałam tak wysokiego tsh - u mnie na początku było trochę ponad normę o 1 punkt bodajże.Ale odczuwałam skutki niedoczynności. Cytat:
Gadaniem ludzi się nie przejmuj - Twoje najbliższe osoby na pewno widzą,że jesz normalnie, a inni mówią to, żeby Ci dokuczyć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Na początku często TSH jest na wysokim poziomie, bo tarczyca źle pracuje a leków jeszcze się nie przyjmuje (które zmniejsząją odpowiednio poziom TSH) Nie przejmuj się, lekarz Ci pomoże obniżyć ten poziom ![]() Swoją drogą- tydzień temu robiłam sobie badania (oprócz TSH) anty-TG i anty-TPO.. wyniki odpowiednio: 13183 IU/ml i 3093 IU/ml ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
U mnie TSH wyszło na poziomie 5,25, ale Pani doktor powiedziała, że u faceta to powinno być jakieś 0,5-1,5 choć norma jest do 4,0, czy aż tak ze mną źle? I jak wy uważacie czy przy tym poziomie dawka 75mg jest dobra?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#142 |
SPAMER
|
Byłam już u endokrynologa - od razu dostałam tabletki Euthorox N 75.
Mam jeszcze zrobić badanie TH3 i TH4 i USG tarczycy i przyjść z wynikami. Według niego to Hashimoto -czyli to co ma większość(ponad 90%) osób z niedoczynnością tarczycy... Mam jeszcze pytanie - po jakim czasie tabletki zaczynają działać? - kiedy będę mniej zmęczona??- bo tak naprawdę to jest dla mnie najważniejsze.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Witam !!!
Na niedoczynność tarczycy leczyłam się jakiś czas po ciąży( podobno to były jakieś powikłania związane z ciążą) później leki miałam odstawione. Obecnie lecą mi strasznie włosy (co rok jest gorzej)W ubiegłym roku robiłam badania naTSH-1,6 FT-3,42 FT4-1,17 żelazo na dolnej granicy, magnez poniżej ,podniesione próby wątrobowe,poziom cholesterolu z rozmazem w normie. W tym roku bardzo się pogorszyło mogłabym spać całe dni, nie mam na nic siły, popuchnięta twarz, tycie . Byłam już na wizycie u endokrynologa ale nie mam pojęcia czy jest dobry. Najpierw przeprowadził wywiad , obejrzał wyniki z tamtego roku, zrobił usg i stwierdził że napewno jest niedoczynność tarczycy zapisał mi Euthyrox N najpierw dawkę 25 -3 dni, 50- tydzień a dalej 62,5 zalecone badania już odebrałam i mam takie P.ciała anty-TPO 82,50 Prolaktyna 17,40 Testosteron 40,30 a TSH i FT4 mam zrobić w grudniu. Po tych tabletkach czuję się już trochę lepiej chyba coś dają Jak wam się widzą te moje wyniki ? Byłam u dr Pajdowskiego może ktoś słyszał o nim? Wszystkim zdrówka życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#145 |
SPAMER
|
Z racji, że tak długo nikt nie odpisywał :p - sprawdziłam w farm-indeksie -jak to jest z tym lekarstwem i od kiedy działa.
Zgodnie z num działanie zaczyna się juz między 1 a 2 tygodniem. Dodatkowa ciekawa informacja - lek utrzymuje się w krwi przez 9 dni - po spozyciu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się z tą informacją Ja poczułam się trochę lepiej po kilku dniach brania Euthyroxu . A ty noellee jak się teraz czujesz? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
SPAMER
|
Troszkę lepiej - ale nie wiem czy to efekt placebo czy też po prostu weekendu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Działa szybko, ale żeby w pełni zobaczyć efekt trzeba poczekać
![]()
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
witajcie i ja mam niedocyznnosc tarczycy rozpoznano u mnie ja jakie 1,5 roku temu od razu mialam orbione usg tarczy na pocztaku bralam letroks na poczatu 25 pozniej 50 jeszcze pozniej 75 wyjechalam w te wakacje nad mo rze no i tsh spadło mi do 3,39 lekarz przepisał mi eutroks mam brac przmeiennie 50 i 75 no i wiece przestalam tyc a nawet i schudlam z czego sie ciesze,niesttey zoatla mi przykrosc bo lelulit wsyztskie moje znajome ktore maja problemy ztarczyca go maja czy wy tez?
co jadacie aby schudnac ? bo w usmie ja jem to co zawsze a zmila checia bym sobie pare kg zrzucila ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
SPAMER
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.