Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Byæ rodzicem > Poczekalnia - bêdê mam±

Notka

Poczekalnia - bêdê mam± Forum dla przysz³ych rodziców. Poczekalnia - bêdê mam± to miejsce, w którym podzielisz siê tematami zwi±zanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2008-04-25, 13:10   #121
sandrunia83
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 322
Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Cytat:
Napisane przez Dorcia030 Poka¿ wiadomo¶æ
U mnie heligobakter z krwi wyszed³ 150 metod± Elisa, a przy te¶cie w gastroskopii wynik ujemny wiêc nie wiem. Zdecyduj siê na gastroskopiê, to bêdziesz wiedzia³a na 100%.
Boje sie tego badania... bardzo straszne? Przezylam biopsjê szpiku to to chyba tez...
Stary 2008-04-25, 17:04   #122
Teje
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 901

Nie, ale popro¶, ¿eby Ci robili t± rurk± dla dzieci. Ja tak mia³am, wszystko siê da³o normalnie zbadaæ, a nie ryzykowa³am ³ykania czego¶, co mo¿e uszkodziæ strunu g³osowe.
Teje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-04-28, 08:32   #123
Dorcia030
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 109

To prawda, ja dosta³am jeszcze dodatkowo relanium wiêc by³o mi wszystko jedno.
Nie jest to przyjemne badanie, ale warto je zrobiæ.
Dorcia030 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-06, 13:40   #124
Dorcia030
Zadomowienie

Odebra³am wyniki.
W sumie, to ¿adnej diagnozy nie postawili. Lekarz kaza³ zrobiæ ponowne badania i kontaktowaæ siê ze swoim lekarzem hematologiem.
Jedyne co mnie uspokoi³o to to, ¿e sterydy nie s± konieczne. Hura!!!!
Bardzo sie ucieszy³am.
Pozdrawiam
Stary 2008-05-07, 11:21   #125
sandrunia83
Raczkowanie

Dorcia a jakie masz obecnie p³ytki? Bo u mnie komorowo ostatnio by³o 44 tys a komputerowo 25 tys
Ja jestem juz zapisana na gastroskopie na 19 maja.... Zobaczymy co ta helikobakter wyprawia w moim ¿o³±dku, mam nadzieje ze nic z³ego :/
Stary 2008-05-07, 11:25   #126
Dorcia030
Zadomowienie

Wstyd siê przyznaæ, ale od powrotu z kliniki (2 miesi±ce) nie bada³am krwi
Muszê siê dopiero zapisaæ na wizytê i wtedy dopiero zrobiê badania.
Powodzenia na badaniu
Stary 2008-05-08, 21:03   #127
wioletagr
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 36
Talking Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Dziewczyny,

Niesamowite! Miesi±c temu (jak wam pisa³am) hematolog przepisa³ mi witaminê B12, B6 i kwas foliowy, przez 30 dni, dwa razy dziennie po jednej tabletce ka¿dej witaminiki i po tym okresie zrobi³am morfologiê (dzisiaj) i p³ytki skoczy³y do 120 000! Jeszcze takich nie mia³am, a od roku ci±gle krew pobieram (miesi±c temu by³y na poziomie 84 000, a wcze¶niej to nawet na 44 000). Nie wiem czy to witaminy czy autosugestia, ale grunt, ¿e jest ich tak du¿o!
wioletagr jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-08, 21:42   #128
garden_d
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 532

Witam. Mam pytanie W³a¶ciwie przed chwil± podczas k±pieli zobaczy³am na swoich rêkach maluteñkie (naprawdê maluteñkie) czerwone kropeczki. Czy co¶ takiego mo¿e byæ spowodowane niedoborem witaminy K? Jak to jest? Wcze¶niej nie widzia³am tych kropeczek wiêc troszkê siê zmartwi³am. Z drugiej strony czyta³am, ¿e produkcja witaminy K mo¿e byæ spowodowana ma³ym wch³anianiem albo jakim¶ zaburzeniem z wch³anianiem t³uszczów. Ostatnio (z powodu bardzo dobrego smaku) pijê bardzo du¿o czerwonej herbaty z l-karnityn±, która w³a¶nie ogranicza ponoæ wchlanianie t³uszczów. Czy mo¿e byæ to powodem takiej awitaminozy?
Proszê, dorad¼cie co powinnam zrobiæ (herbatê oczywi¶cie odstawiê od razu, mogê kupiæ wit. B12 z magnezem,bo tego i tak potrzebujê,bo miewam skurcze)
garden_d jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-09, 11:54   #129
sandrunia83
Raczkowanie

Wiola! Gratulacje!! Ja tez namowilam ostatnio hematologa na witaminy, przepisa³ mi B6, kwas foliowy i ¿elazko, powiedzia³am mu ze warto sprawdzic, moze to cos pomo¿e, a zaszkodzic chyba raczej nie zaszkodzi. B12 nie przepisa³ bo mam niby w normie... Ale ozbaczymy, jestem pe³na nadzieji, B6 i kwas biore 2x1. hura ale sie ciesze! 120 tys p³ytek u ciebie bomba! Ja robie badanko pod koniec miesi±ca

Garden: Masz te kropeczki tylko na rekach? Moga to byc wybroczynki, ale nie musz± - najczesciej to ona raczej na nogach wystepuj± - zrób najlepiej morfologie krwi, sprawdz p³ytki krwi ( oznaczane PLT) pare groszy kosztuje a rozwiejesz swoje watpliwo¶ci Nie wiem jak ma sie witamina k do tego i te herbatki... bardziej bym sie sk³ania³a do p³ytek niz do wit k.
Daj znac!
Stary 2008-05-09, 11:57   #130
sandrunia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dorcia030 Poka¿ wiadomo¶æ
Wstyd siê przyznaæ, ale od powrotu z kliniki (2 miesi±ce) nie bada³am krwi
Muszê siê dopiero zapisaæ na wizytê i wtedy dopiero zrobiê badania.
Powodzenia na badaniu
A srednio to na jakim poziomie sie utrzumuj±?
Stary 2008-05-09, 12:58   #131
wioletagr
Raczkowanie

Sandrunia, dziêki.
Nie wiem czy to te witaminy czy naprawdê uwierzy³am w to, ¿e pomog±, ale cieszê siê, ¿e moje p³ytki tak zareagowa³y.
I jeszcze jedno, nie bra³am absolutnie ¿adnych ¶rodków przeciwbólowych (ani Apapa, ani Ibuprom, nic dos³ownie). Jak mnie bola³a g³owa czy brzuch to po prostu zaciska³am zêby, bo czyta³am gdzie¶, ¿e to mo¿e bardzo obni¿yæ p³ytki.
Trzymam za Ciebie kciuki Sandrunia, trzeba mieæ nadziejê, a witainy to podobno samo zdrowie

PS. a czy s³ysza³y¶cie co¶ o tym, ¿e buraki pod ka¿d± postacia i marchewka pozytywnie wp³ywaj± na p³ytki???

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-09, 13:00   #132
wioletagr
Raczkowanie

Garden,
Najlepiej zrobiæ badanie krwi jak radzi Sandrunia.
Niestety nigdy wybroczyn nie mia³am, a o witaminie K i wybroczynach nic nie s³ysza³am. My¶lê, ¿e nie ma siê czym niepokoiæ, mo¿e to jaka¶ alergia, kto wie, przyczyn mo¿e byæ miliony.
pozdrawiam.
Stary 2008-05-09, 13:09   #133
wioletagr
Raczkowanie

http://www.getwellnatural.com/produc...4c46b81484a0b3

s³ysza³y¶cie co¶ o tym? czy my¶licie, ¿e tabletki moga dzia³aæ na p³ytki?
Stary 2008-05-09, 13:38   #134
sandrunia83
Raczkowanie

Ja tam za bardzo nie wierze w te tabletki, chocia¿ przyznam ¿e kiedy¶ znalaz³am gdzie¶ t± stronie na jakims blogu chyba i w desperacji chcia³am je zamawiaæ, ale w pore sie opamiêta³am. Tym bardziej nie mowilam wam jeszcze ze za namow± mojej mamy by³am u zio³olekarki czytaj: naci±gaczki, przepisa³a mi na moj± ma³op³ytkowo¶c jaki¶ swinstwa, zio³a, syropki ojca grzegorza herbatki takie chinskie, ktore strasznie smierdzia³y, fe 100z³ wyda³am i nic to oczywiscie nie da³o.
Trudno powiedziec ja bym sie ba³a ze przesy³ka z USA nie dotrze Ale tez do nich dotar³am jak sprobujesz to daj znac

Buraki w kazdej postaci s± dobre wogole na krew. tez wlasnie mysle nad nimi. Moze jakis sok z wyciskanych buraków i marchewek? napewno bardzo zdrowe
Stary 2008-05-09, 13:44   #135
garden_d
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 532

Cytat:
Napisane przez sandrunia83 Poka¿ wiadomo¶æ
Garden: Masz te kropeczki tylko na rekach? Moga to byc wybroczynki, ale nie musz± - najczesciej to ona raczej na nogach wystepuj± - zrób najlepiej morfologie krwi, sprawdz p³ytki krwi ( oznaczane PLT) pare groszy kosztuje a rozwiejesz swoje watpliwo¶ci Nie wiem jak ma sie witamina k do tego i te herbatki... bardziej bym sie sk³ania³a do p³ytek niz do wit k.
Daj znac!
Cytat:
Napisane przez wioletagr Poka¿ wiadomo¶æ
Garden,
Najlepiej zrobiæ badanie krwi jak radzi Sandrunia.
Niestety nigdy wybroczyn nie mia³am, a o witaminie K i wybroczynach nic nie s³ysza³am. My¶lê, ¿e nie ma siê czym niepokoiæ, mo¿e to jaka¶ alergia, kto wie, przyczyn mo¿e byæ miliony.
pozdrawiam.
Dziêkujê za odpowiedzi. Na nogach równie¿ mam (w³a¶ciwie jak bardzo blisko popatrzy³am, to dostrzeg³am), a i nie jestem pewna, ale mam niebol±cy siniak na nodze w miejscu w które siê chyba nie uderzy³am (od jakiego¶ ju¿ czasu- niestety nie pamiêtam, czy na pewno siê nie uderzy³am). Powiedzia³am mamie o tym, ale ona uwa¿a, ¿e przesadzam i na pewno nic mi nie bêdzie. Poczekam jeszcze i je¶li nie ust±pi, to pójdê na badanie.
garden_d jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-09, 14:27   #136
wioletagr
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Cytat:
Ja tam za bardzo nie wierze w te tabletki, chocia¿ przyznam ¿e kiedy¶ znalaz³am gdzie¶ t± stronie na jakims blogu chyba i w desperacji chcia³am je zamawiaæ, ale w pore sie opamiêta³am. Tym bardziej nie mowilam wam jeszcze ze za namow± mojej mamy by³am u zio³olekarki czytaj: naci±gaczki, przepisa³a mi na moj± ma³op³ytkowo¶c jaki¶ swinstwa, zio³a, syropki ojca grzegorza herbatki takie chinskie, ktore strasznie smierdzia³y, fe 100z³ wyda³am i nic to oczywiscie nie da³o.
Trudno powiedziec ja bym sie ba³a ze przesy³ka z USA nie dotrze Ale tez do nich dotar³am jak sprobujesz to daj znac

Buraki w kazdej postaci s± dobre wogole na krew. tez wlasnie mysle nad nimi. Moze jakis sok z wyciskanych buraków i marchewek? napewno bardzo zdrowe

Szczerze mówi±c to te¿ w te tabletki za bardzo nie wierzê, ale mo¿e znajdziemy kogo¶ kto w nie uwierzy Musia³abym praktycznie nie mieæ p³ytek, ¿eby je kupiæ, wiêc jeszcze nie czas
Pi³a¶ taki sok jednodniowy Marwitu buraczany+jab³ko...ja próbowa³am, ale wymiek³am po jednej butelce, obrzydliwy! Ale z drugiej strony, 2,70 z³ dziennie to chyba niewiele, ¿eby poprawiæ stan p³ytek, a chyba s± gorsze rzeczy ni¿ smak buraka
Stary 2008-05-09, 14:31   #137
wioletagr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez garden_d Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê za odpowiedzi. Na nogach równie¿ mam (w³a¶ciwie jak bardzo blisko popatrzy³am, to dostrzeg³am), a i nie jestem pewna, ale mam niebol±cy siniak na nodze w miejscu w które siê chyba nie uderzy³am (od jakiego¶ ju¿ czasu- niestety nie pamiêtam, czy na pewno siê nie uderzy³am). Powiedzia³am mamie o tym, ale ona uwa¿a, ¿e przesadzam i na pewno nic mi nie bêdzie. Poczekam jeszcze i je¶li nie ust±pi, to pójdê na badanie.
Garden, ja my¶lê, ¿e mama ma trochê racji (moi rodzice te¿ mówi±, ¿ebym g³upotami siê nie zajmowa³a ). Mo¿e to zwyk³e uczulenie labo wysypka, amo¿e po depilacji? mi siê ci±gle robi± siniaki na nogach, tzn. jak tylko siê uderzê mocniej, i od zawsze tak mia³am, nawet jak p³ytki by³y w normie. U mnie to zreszt± rodzinne. Poza tym lekarz powiedzia³ mi, ¿e siniaki nie musz± mieæ zwi±zku akurat z ma³op³ytkowo¶ci± (ale oczywi¶cie mog±).
Myslê, ¿e póki co nie przejmuj siê tym i obserwuj albo zrób podstawow± morfologiê, to troche siê uspokoisz
Powodzenia
Stary 2008-05-09, 19:10   #138
robi1
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Hej, mam ma³± liczbê p³ytek krwi wykryt± w 2000 r - wtedy by³o to ok. 120.

Dzi¶ spad³o do 50, jestem po szeregu badaniach, z których nie mo¿na stwierdziæ przyczyny tego stanu rzeczy.

Zosta³y mi w zasadzie dwa badania, na ktore dosta³em skierowanie przeciwcia³a przeciwp³ytkowe i trepanobiopsja szpiku. Mam pytanie, czy kto¶ móg³by co¶ wiêcej powiedzieæ o tej trepanobiopsji, mo¿e kto¶ mia³ to wykonywane w instytucie hematologii w warszawie ? Trochê poczyta³em na ten temat ale nadal nie wiem ile czasu nale¿y na to przeznaczyæ, jakie stosuje siê znieczulenie - miejscowe czy u¶pienie, w jakim czasie otrzymuje siê wynik?
robi1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-10, 21:48   #139
szeolka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Cze¶æ!

Od mojej splenektomii minê³y prawie 2 lata. Na razie wszystko ok i niech tak zostanie Mam 24 lata, na razie nie mam perspektyw na za³o¿enie rodziny, ale w przysz³o¶ci chcia³abym mieæ dzieci. W³a¶ciwie nie rozmawia³am z moj± pani± hematolog o przysz³o¶ci, ci±¿y itp. G³upio mi j± trochê pytaæ, skoro to dla mnie czysto hipotetyczne. Mo¿e Wy wiecie, jak to jest z ci±¿± po ma³op³ytkowo¶ci, czy jest jakie¶ ryzyko nawrotu i je¶li tak, to jak du¿e? Czy dzieci mog± to odziedziczyæ? Ja bym chcia³a mieæ co najmniej dwójkê, ale jak zaczê³am czytaæ o tym, to mnie ogarnia przera¿enie, ¿e to wszystko wróci... Czy trzeba siê do ci±¿y jako¶ specjalnie przygotowaæ? A potem oddzia³ patologii? Mam tyle pytañ... Pozdrawiam i ¿yczê du¿o p³ytek
szeolka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-12, 07:57   #140
sandrunia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szeolka Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ!

Od mojej splenektomii minê³y prawie 2 lata. Na razie wszystko ok i niech tak zostanie Mam 24 lata, na razie nie mam perspektyw na za³o¿enie rodziny, ale w przysz³o¶ci chcia³abym mieæ dzieci. W³a¶ciwie nie rozmawia³am z moj± pani± hematolog o przysz³o¶ci, ci±¿y itp. G³upio mi j± trochê pytaæ, skoro to dla mnie czysto hipotetyczne. Mo¿e Wy wiecie, jak to jest z ci±¿± po ma³op³ytkowo¶ci, czy jest jakie¶ ryzyko nawrotu i je¶li tak, to jak du¿e? Czy dzieci mog± to odziedziczyæ? Ja bym chcia³a mieæ co najmniej dwójkê, ale jak zaczê³am czytaæ o tym, to mnie ogarnia przera¿enie, ¿e to wszystko wróci... Czy trzeba siê do ci±¿y jako¶ specjalnie przygotowaæ? A potem oddzia³ patologii? Mam tyle pytañ... Pozdrawiam i ¿yczê du¿o p³ytek
Wiesz to zale¿y jak na ci±¿ê zareaguje Twoj organizm, tego naprawde nikt nie wie, nawet lekarz. Mo¿e choroba powróciæ ale nie musi. Co do dziedziczenia to wydaje mi siê ze istnieje ryzyko ale niewielkie, takie mam nieoficjalne informacje.
Ja mam 25 lat, p³ytek 40 tys i te¿ chcia³abym mieæ dzieci.... Ale narazie nawet o tym nie mysle przy takim poziomie p³ytek, chociaz jeden lekarz powiedzia³ ze moze w ci±zy to mienie... kto to wie... Same watpliwo¶ci.
Nie przeczyta³am dobrze, masz wyciêt± ¶ledzionê? Tak logicznie rzecz bior±c to nie powinno ci wrocic skoro to sledziona by³a winowajc± i pozby³a¶ siê jej... jak dla mnie ma³oprawdopodobne. Ale jezeli juz by sie zdarzyla taka sytuacja, to do 60 tys p³ytek mozna rodziæ normalnie ze tak powiem. To jest w miare bezpieczny stan, bo trzeba przyznac ze ta norma 140 - 450 to jest norma z duuuz± rezerw±. przy 60 tys nic sie nie dzieje z³ego w czasie porodu, oczywiscie musz± byc odpowiednio przygotowani ( preparaty krwi itp). najczesciej lezy sie w takim przypadku na patologii, wiem bo kolezanka byla w takiej sytuacji, tylko ze ona ma niewielk± ma³op³ytkowo¶æ, ok 100 tys, w czasie ciazy w jej przypadku p³ytki spada³y, ale na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze, dwoje dzieci ma zdrowych.

Robi1: ja mia³am robion± biopsjê szpiku, nie wiem czy to to samo, pobierali mi szpik z mostka, strzykawk±, znieczulenie miejscowe w okostn±. Hmm przyjemne to to nie by³o, ale da sie prze¿yæ. A przeciwcia³a to z krwi robi±, fakt ze mi jeszcze nie zrobili chociaz juz rok! choruje. Podobno drogie jest to badanie i zdecyduj± sie na nie w ostateczno¶ci, sknerzy.
Leczysz sie instytucie w warszawie? Tam sa znakomici lekarze, s³ysza³am od wielu osób, jestes pod dobr± opiek±!

garden: ja bym nie dramatyzowa³a, ale na wszelki wypadek zrobi³a morfologiê 8z³ to nie duzy wydatek, no chyba ze przerazliwie boisz sie ig³y

Edytowane przez sandrunia83
Czas edycji: 2008-05-14 o 07:49
sandrunia83 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-12, 08:11   #141
sandrunia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wioletagr Poka¿ wiadomo¶æ
Szczerze mówi±c to te¿ w te tabletki za bardzo nie wierzê, ale mo¿e znajdziemy kogo¶ kto w nie uwierzy Musia³abym praktycznie nie mieæ p³ytek, ¿eby je kupiæ, wiêc jeszcze nie czas
Pi³a¶ taki sok jednodniowy Marwitu buraczany+jab³ko...ja próbowa³am, ale wymiek³am po jednej butelce, obrzydliwy! Ale z drugiej strony, 2,70 z³ dziennie to chyba niewiele, ¿eby poprawiæ stan p³ytek, a chyba s± gorsze rzeczy ni¿ smak buraka
S± takie?? Nie widzia³am z buraków nigdzie. na trzeba spróbowac koniecznie!
Stary 2008-05-12, 13:36   #142
wioletagr
Raczkowanie

Red face Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Cytat:
S± takie?? Nie widzia³am z buraków nigdzie. na trzeba spróbowac koniecznie!
http://www.marwit.pl/sok_buraczkowo-jablkowy.php
a owszem s±
Stary 2008-05-13, 20:38   #143
linijka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 833

Cytat:
Napisane przez szeolka Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ!

Szeolko, ja jestem dowodem na to, ¿e po splenektomii mozna urodziæ zdrowe dziecko, bez nawrotu ma³op³ytkowo¶ci w czasie ci±¿y. Znajdziesz moje wypowiedzi na pierwszej stronie
Oczywi¶cie lekarze nie dawali ¿adnej pewno¶ci, ¿e wszystko bêdzie dobrze.
linijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-19, 08:40   #144
szeolka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Dziêki dziewczyny za odpowiedzi
To musi byæ niez³y stres i to przez ca³± ci±¿ê. Nie do¶æ ¿e poród to jeszcze ryzyko nawrotu. Ale gra jest z pewno¶ci± warta tego ryzyka i to niejednokrotnego. Kiedy¶ nawet s³ysza³am, ¿e ci±¿a mo¿e wyleczyæ z ma³op³ytkowo¶ci, ale nie wiem, czy to prawda. Linijko gratuluje dzidziusia! Na razie takie informacje mi wystarcz±. Pozdrawiam!
szeolka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-19, 13:43   #145
sandrunia83
Raczkowanie

helo,
jestem ju¿ po badaniu ¿o³±dka... i ciesze sie ogromnie ¿e ju¿ mam to za sob±. Badanie potwierdzi³o obecno¶æ helokobakter pyroli.. troche teraz dziwne uczucie ¿o³±dek mnie troche boli, a robi³am badanko dzis rano.. wiec chyba ma prawo?
Tak z innej beczki, szukam tych soków buraczkowych i nigdzie nie moge ich znale¿c, s± z marwita ale inne samki, nigdzie buraków nie ma, nigdzie tzn w tesco tylko je widzia³am...
Zastanawiam siê jak czêsto robicie dziewczynki badania krwi oraz jak czesto chodzicie do hematologa? Bo ja raz w miesi±cu i powiem wam ¿e to bardzo stresuj±ce jest, zastanawiam sie nad tym czy nie rzucic tego wszystkiego, zwlaszcza ze i tak nie postawiono diagnozy zadnej konkretnej, ani nie jestem leczona. Tylko narazam sie na stresy, bo kazda wizyta u lekarza, kazdy odchy³ek w wynikach od normy to ogromne przerazenie... nie mowi±c juz o p³ytkach. Zyje juz rok z ma³op³ytkowo¶ci± i mysle ze gdybym nie chodzila po tych wszystkich lekarzach to nic by sie nie stalo, a zaoszczedzilabym sobie duzo nerwów.

Odnosnie helikobakter, moj hematolog twierdzi ze ta bakteria, sama jej obecnosc w organizmie raczej nie powoduje maloplytkowosci, ale ja i tak sie ³udze ze moze j± wylecze to i maloplytkowosc po¿egnam.... Lekarze w koncu nie s± wszechwiedz±cy!
To takie moje przemyslenia, i chcialam sie tylko podzielic z kims, nie chce juz zameczac moich kolezanek z pracy ani znajomych, ci±gle tylko chodzê i gadam o chorobach, o badaniach o wynikach... pewnie maj± juz dosc
Kolejna wizyta u reumatologa w srode, a w kolejn± srode hematolog, fajnie co?
Stary 2008-05-19, 17:01   #146
lmagico
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 39

Witam wszystkich,

przeczyta³am wszystkie Wasze posty i chcia³am podzieliæ siê z Wami moimi do¶wiadczeniami. Wiêc zacznê od pocz±tku: 2 listopada 2007 roku rozpoznali u mnie ma³op³ytkowo¶æ- trafi³am do szpitala bo pojawi³y mi siê wybroczyny na nogach i rêkach, zbadali krew i mia³am tylko 2 tys p³ytek. Podali mi krew i potem zrobili biopsje szpiku - te¿ pod kontem czy to nie bia³aczka ale na szczê¶cie nie. Wiec zaczêli rutynowe leczenie czyli encorton w dawce 50 mg p³ytki z pocz±tku nie ros³y wcale w szpitalu spêdzi³am 3 tygodnie z wynikiem 12 tys wypisano mnie do domu i leczono ambulatoryjnie. Faszerowali mnie sterydami do kwietnia gdy¿ 15 zdecydowa³am siê na usuniêcie ¶ledziony bo to mia³ byæ 2 etap leczenia jaki jest na ca³ym ¶wiecie. No wiêc usuniêto mi ¶ledzionê metod± laparoskopow± w IHiT w Wawie by³o dobrze po operacji bo uros³y m p³ytki nawet do 401tys ale przy podawaniu Encortonu 30, 15, 10 mg. Gdy mi go ca³kowicie odstawili p³ytki momentalnie spad³y na 123tys a potem na 2 tys i znowu wybroczyny i w³a¶nie jestem z powrotem IHiT w Wawie. Podawali mnie teraz sterydy w du¿ych dawkach do¿ylnie solu-medrol i dexaven, do tego do³±czyli cyklospryne Equoral. Wynik moich p³ytek na stan dzisiejszy to 6 tys czyli masakra i ani drgn± nawet po tych ilo¶ciach sterydów. Na prawdê tracê ju¿ si³y i nadzieje, ¿e to sie kiedykolwiek skoñczy. Nie mówiê ju¿ o przytyciu po sterydach i ksiê¿ycowatej twarzy i szyi nerona. Wygl±d zmieni³ mi siê nie do poznana.A to pogarsza ca³± sprawê nic nie polepsza. Psycha siada.RATUJCIE!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lmagico jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-19, 21:23   #147
Teje
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 901

Imagico, rozumiem, ¿e jest¶ pod opiek± Instytutu hematologii,a le kto Cie tam dok³adnie prowadzi? Bo co¶ jest nie tak. na ma³op³ytkowo¶c chorujê od panad 20 lat. Nie usuwano mi ¶ledziony i nikt mi nie proponowa³ jej usuniêcia. A ju¿ po raz pierwszy s³yszê, ¿e to metoda stosowana na calym ¶wiecie. Sterydy bra³am bardzo krótko, bo takie d³ugie sesje na nich nie pomagaj± , tylko pogarszaj± sprawê - sterydy powinny pomóc od aru i wtedy warto siê meczyc, je¿eli buierzesz, i nie ma rezultatów, to ma³a sznasa, ¿e by nagle po kilku misi±cach siê pojawi³y.

na 100% masz tylko 2tys p³ytek? Bo ju¿ poni¿ej 30tys l±duje siê w szpiatlu w stanie ciêzkim, wiem, jak siê czu³am, maj±c 27tys. W±tpiê, ¿ebym ¿y³a, maj±c 2 tys.

Ja Ci dam jedn± radê : pro¶ o opiniê drugiego lekarza, bo tu jest cos bardzo nie tak.
Teje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-05-20, 08:03   #148
sandrunia83
Raczkowanie

Imagico! Ja leczylam sie w poradni hematologicznej w katowicach, gdzie lekarz przy poziomie 40 -70 tys p³ytek rowniez faszerowa³ mnie sterydami, bralam encorton a potem metypred rowniez w mega dawkach po 50 mg! To trwalo 3 miesi±ce, wygl±da³am koszmarnie. Kontrole mialam co dwa tygodnie, sama widzialam ze cos jest nie tak... bo p³ytki wogole nie reagowaly na sterydy. Postanowilam czym predzej zmienic lekarza, moj obecy lekarz odstawil mi stopniowo sterydy, obecnie od wrzesnia 2007 roku nic nie biore. P³ytki mam 25 tys, komorowo 44tys. namowilam moj± lekarke aby przepisa³a mi witaminy, B6 kwas foliowy i ¿elazo, zobaczymy czy to przyniesie jakis rezultat.
Rzeczywiscie jestes w ciê¿kiej sytuacji... nie wiem co powiedzieæ, moim zdaniem sterydy powinny odrazu zadzia³ac, tak jest przynajmniej w wiekszosci przypadków, dlatego sama zdecydowalam sie je odstwic, bo wygladalam potwornie. Teraz przynajmniej jestem silniejsza psychicznie. natomiast spotka³am sie rowniez z opini± ze 3 m-ce brania sterydow to naprawde krótko...
Sprobuj moze zmienic lekarza, chociaz chyba trudno o to w instytucie. dziwie sie bo s;lyszalam ze tam s± bardzo dobrzy specjalisci. ¦ledzionê usuwa siê w przypadku kiedy podejrzewa sie ze to ona jest sprawczyni± ma³op³ytkowo¶ci, tzn kiedy niszczy zrdowe p³ytki krwi. Przewaznie jest wtedy powiekszona, u mnie usg nie wykazalo powiekszenia. A masz przeciwcia³a przeciwp³ytkowe? jak siê czujesz? jakie masz objawy procz wybroczyn?

PS Ja przy poziomie 25 tys czuje sie normalnie, no moze troche jestem bardziej senna, ale chyba to sprawa indywidualna, dla jednego 30 tys p³ytek to koszmarnie ma³o a dla mnie to norma juz od ponad roku. Nie mam zadnych objawow procz niewielkich wybroczynek, dzieki Bogu!

Imgnico trzymam za ciebie kciuki, daj znac co postanowi³a¶. Porozmawiaj z lekarzami koniecznie
Stary 2008-05-20, 08:11   #149
lmagico
Raczkowanie

witam, na pocz±tku leczy³am siê w ³odzi bo to moje miasto. Dali mi sterydy które trochê podnosi³y mi p³ytki max mia³am 109 tys- przy ró¿nych dawkach Encortonu. Przy mniejszych dawkach spada³y. Dlatego nastêpnym etapem ( po 5 miesi±cach sterydoterapii) nast±pi³o wyciêcie ¶ledziony- dziwie siê ¿e nie s³ysza³a¶ o tym - ja dowiadywa³am siê nawet za granic± i tak te¿ robi±. My¶la³am, ¿e ten drastyczny etap pomo¿e ale nie. Teraz w Instytucie opiekuje siê mn± Profesor i Dr Sz. nie bêdê wymieniaæ nazwisk bo chyba nie ma potrzeby. Konsultowa³am siê ju¿ z ro¿nymi hematologami by³o ich sporo i w sumie wszyscy rozk³adaj± rêce. Teraz siedzê tu w instytucie z ilo¶ci± p³ytek 6tys i ani drgn± jak na razie. Czekamy na efekt cyklosporyny ale to mo¿e siê ujawniæ po tyg lub dwóch. Powiem ci, ¿e jako¶ prze¿y³am maj±c 2 tys p³ytek i to chyba by³o najmniej ile mia³am. Ale gorzej to ja siê czuje po tych cholernych sterydach. Wygl±d masakra- jeszcze mog³abym ¿yæ z ta choroba ale wygl±daæ jak dawniej ehhhh szkoda gadaæ. Pozdrawiam Was wszystkich.
Stary 2008-05-20, 08:24   #150
lmagico
Raczkowanie

droga Sandrunio. Mija ¶ledziona te¿ nie by³a powiêkszona. By³a nawet jedn± z mniejszych bo mia³a 9cm na 4,5cm. Lekarze stwierdzili ¿e to ona mo¿e byæ miejscem niszczenia p³ytek. Po usuniêciu mia³o ju¿ nie byæ ogniska niszczenia ich. Jednak¿e jest co¶ nie tak skoro bez niej nadal mam niszczone p³ytki. Mia³am robione :subpopulacje limfocytów CD3 /CD19 Limfocyty T 51,0% N 65,0-75,0 , Limfocyty B 17% N 10 -16 ,

Autoprzeciwcia³a: przeciw cia³a przeciw j±drowe (ANA) - ujemny
przeciw cia³a przeciw natywnemu DNA - ujemny

Nie wiem czy s± jeszcze jakie¶ inne badania. Nic wiêcej mi ju¿ nie robili. Je¶li co¶ wiece wiêcej dajcie mi znaæ proszê. JA ju¿ serio g³upieje i nie wiem co robiæ.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Poczekalnia - bêdê mam±

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-02-23 01:36:05

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.