![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: choroba króliczka :(
Ja musiałam królik przez parę dni poić lekarstwem, też nie było to dla mnie przyjemne, wyrywał się, szamotał. Ale to dla jego dobra. Teraz jest zdrów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja poiłam swojego szkodnika przez dwa tygodnie ze strzykawki papkami dla niemowląt połączonymi z wodą,jak miał zator. on wtedy sam z siebie nic nie chciał jeść. nic.nawet sianka,wody sam też z sam siebie nie chciał pić. fajne w tym karmieniu było to,że jak go trzymałam między nogami i karmiłam go on się "wtulał" we mnie ![]() podnosił głowe i trach między cycki ![]() i tak wciskał pyszczek w mój dekolt ![]() ech,jaka radość była jak w końcu bida zaczęła wcinac ![]() wczoraj go karmiłam....i znów to samo ![]() wciskałam mu do pyska antybiotyk (tabla rozpuszczona w wodzie) a później osłona z mlekiem ![]() heh jaka przytulanka się z niego na chwile zrobiła wczoraj dorwałam szkodnika i przemywałam mu ranke pod pyszczkiem,już wszystko było ok,nie miał drgawek. nawet przy okazji paznokcie mu podciłam ale tym to zachwycony nie był ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Mój za nic nie chę dać obciąć sobie pazurków, uparty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
królik już zdrowy,wszystko mu się ładnie zagoiło,nie ma śladu że był ropień
![]()
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mój króliczek ciągle kicha!!
Mam kroliczka dopiero od 2 dni... Ma dwa miesiace i bardzo sie juz do niego przywiazalam. Zauwazylam ze kicha co pare minut pare razy, czasem nawet 5-6 razy pod rzad. Tu wiele osob sie wypowiadalo, u mnie natomiast maly nie ma mokrego noska. Poprostu kicha, ale jest zwawy i ciekawski najchetniej je wszystko oprocz swojej karmy(natke pietruszki, odrobine owocow, trawe sucha ktora ma wyscielona klatke) Sianko kupilam u Pani w zoologicznym razem z karma i kroliczkem, takze mialam doradztwo. Jedyne co kupilam sama to takie kolby z ziarnami i jablkiem suszonym(po przeczytaniu postow stwierdzilam ze wyjme kolbe i sprawdze czy bedzie efekt). Martwi mnie nawet to kichanie drobne, bo jeszcze jest mlodziutki, wiec organizm jest dosyc slaby i wrazliwy.
Moje pytanie: Poczekac i sprawdzic jak sytuacja sie rozwinie, czy jednak isc ze wzgledu na wiek do weterynarza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Ja bym poszla do weta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
idź do weterynarza. ja złożyłam ten wątek, ale króliczek o którym tu pisałam juz nie zyje
![]() ![]() ![]() idx jak najszybciej do weterynarza. pewnie nie poda królikowi żadnych sterydów ani antybiotyków bol jest jeszcze strasznie mały nie wiem czy można podawac coś takiego w takim wieku. ale przedstawisz mu dokładnie sytuacje i może coś Ci doradzi. może kroliś ma alergie, może musi się dopiero przystosowac do nowego otoczenia gdzie są nowe zapachy nowi ludzie itd. ciekawe czy w sklepie zoologicznym kichał. ja bym poszła do weta ale może jestem przewrażliwiona. pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekanie moze skonczyc sie tragicznie dla samego królika. Mozliwe ze to nie jest zaziębienie, ale na forum nikt Ci tego nie powie. Moze jest uczulony na trociny (swoja droga to nie najlepsza sciółka dla niego), albo z sianka sie kurzy, lub złapał jakas bakterie... napisz co zrobilas. Grazin - strasznie mi przykro ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
motylku był szczepiony na wszystko mial tylko półtora roku;(
zaczeło się od tego ze przestał pewnego dnia jeść. nie wiem dlaczego. nie chciał jeść nawet siana, pietruszki dosłownie nic nawet swoich przysmaków za którymi szalał, potem przestał pić wodę. zaczełam go dokarmiać strzykawką co było okropnie stresujące dla mnie i dla niego. katorga trwała dwa tygodnie, oczywiście przez ten cały czas dostawał antybiotyki sterydy witaminy... do tego zachowywal sie jakby mu się kreciło w głowie, nie mógł ustać na łapkach i dostał skrętu karku ![]() ![]() mam teraz innego króliczka, mańka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Grazin to takie STARSZNE i SMUTNE co piszesz
![]()
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Grazin jaka smutna historia... przykro że tak się skończyło
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
tak smutna;/ strasznie przeżyłam strate Kulki;( teraz jest ze mna manius ale jestem totalnie przewrażliwiona i boje sie ze jemu tez się coś stanie
![]() ale jak na razie jest ze mna chyba szczesliwy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
moze jakies fotki dołączysz?
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
no pewnie
![]() ![]() ![]() ostatnie zdjęcie, to ze mną aktualne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
ale maly tygrysek
![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
jest kochany
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
to moze go wypuscisz? o ile masz tak pokoj zabezpieczony
![]()
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
no własnie nie zabezpieczony, a maniek jest typem destruktywnym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Mój króliczek...
Strasznie się dzisiaj wystraszyłam. Mój króliczek "Tuptuś",miał stresującą mnie historię. Weszłam do przedpokoju ,bo tam jest mu króliczek. Myślałam ,że się dusił,na szczęście nie. Bardzo się przestraszyłam ,bo widocznie musiał się wcześniej myć i ząbki przyczepiły mu się do futerka na tułowiu(ma zły zgryz).Wyjęłam go z klatki i odczepiłam. Nie będe udawała ,popłakałam się ,bo to mój wierny przyjaciel.Myślałam ,że się dusił,to znaczy wydawał takie dźwięki jakby się dusił ,ale nie mógł odczepić ząbków od tej sierści na tułowiu.Cieszę się ,że już wszystko ok. Boję się ,że przez zły zgryz będą jeszcze takie sytuacje. Beędę jechała z nim niedługo do weterynarza. Mój tata obcina ząbki w domu,króliś się wtedy mniej boi.Zaraz po tym wydarzeniu obcięliśmy mu trochę ząbki.Proszę o rady,bardzo mi zależy.
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój króliczek...
trzeba bylo nie zakladac nowego watku o kroliczku na temat zgryzu, tylko zapytac sie w Watku Kroliczek Miniaturka
![]() a rady chcesz na tema czego co zrobic, ze zlym zgryzem ?
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Hm..w sumie tak. Jak mogę zapobiec takim sytuacjom,tuptuś się zestresował i ja też.Żal mi go ,z powodu zgryzu.na szczęście potem był wesoły i odwdzięczył mi się za pomoc.Biegał ze mną.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Koniecznie idz do weta. Jak juz pisalam zly zgryz trzeba korygowac. Czasem jest potrzeba usuniecia jakichs zebów. Najlepiej zrobic przeswietlenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
króliczek miniaturka - przekrzywiona głowka
Witam
![]() Ostatnio zaczęłam przynosić go do domu na cały dzień i tylko na noc zanosiłam go do klatki do piwnicy. Króliczek znowu bawił się drewnem, które stało przy kominku (wiem, że powinnam uniknąć tego). I znowu była ta sama sytuacja z główką. Tylko teraz już dłużej nie przechodzi. Oczywiście króliczek cały dzień jest w domu gdzie panuje naprawdę wysoka temperatura, wieczorem zanoszę go do klatki (duuuużo niższa temp.). Jeśli do poniedziałku mu nie przejdzie to pojadę do weterynarza. Doszłam dzisiaj do wniosku, że może mu to nie przechodzi przez to że cały dzień siedzi w gorącym domu (na dodatek przy kominku), a w nocy ma niższe temperatury. Myślicie, że może coś w tym być?? I jeszcze jedno pytanie. Pomyślałam, że możnaby jej dać troszkę tabletki NO-SPY, bo jest rozkurczowa. Albo kupić jej jakiś syropek dla dzieci, np. przeciwzapalny. Co o tym sądzicie?? Może jeszcze jakieś inne propozycje macie? Bardzo proszę o rzetelne i szczere odpowiedzi! Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Dot.: króliczek miniaturka - przekrzywiona głowka
Nie zapobiegaj takim i innym symptomom sama, zadne syropki nic takiego kroliczki to bardzo wrazliwe zwierzatka ,lepiej znosza zimno niz wysokie temperatury... to najlepsza stronka jaka znalazlam (sama ma miniaturke lewka od roku
![]() ![]()
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pędem do weterynarza i to jeszcze dziś. Królik ma najprawdopodobniej e.cuniculi i potrzebne mu specjalne leki. Skąd jesteś ? dla królika potrzebny jest lekarz który zna się na tych zwierzakach, bo psiokot może zaszkodzić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Może sobie nadwereżył kręgi szyjne albo ścięgna? Na chłopski rozum. Takie drwa to za ciężkie dla niego.
Nie powinno się królikom aplikować środków dla ludzi, chyba, że to króliki doświadczalne ![]() 12/658-83-65 to jest tel do krakowskiej kliniki wet., poproś doktora Barana, on się specjalizuje w królikach i ptactwie. http://www.arka-vet.pl/z2_all.php zdjęcie Doktora jest na samym dole. Zwierzęta mają mieć stałą temperaturę. To nie galaretka truskawkowa.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-01-03 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
biegiem do weta i nie kombinować
tu wejdź http://acn.waw.pl/tusia16/pogotowie/default.htm kliknij w "potrzebna pomoc" i zadaj pytanie, nie raz korzystałam w pomocy pani Mileny, wiem że pogotowie świnkowe ale króliki też ratują ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Misia, napisz co z królikiem i co powiedział weterynarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
weterynarz powiedział, że sobie to od drewna nadwyrężył. Główka już mu się wyprostowała
![]() ![]() Dziękuję wszystkim ;* Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny...odswiezam watek.....moj kroliczek ma 4 miesiace;/ i ciegle kicha juz byl na 3 dniowej kuracji antybiotykowej i znowu to samo;/... alergia to nie bedzie a raczej choroba...dzis ide do weta..ale pytanie... czy wiecie z czego to moze byc...mozliwe ze ma to przez to ze mam cieplo w pokoju?? albo ze suche powietrze?? ps. dodan ze nie ma przeciagow ani nic u mnie w domu.... pomoooocy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.