|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Olejki eteryczne, czyli domowe laboratorium urody dla wybrednych :-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj w Avicennie, bo za przesyłkę chcą 5,86. Pollena Aroma i Etja życza sobie 12 zł!!!!!
Pewnie przyjdą jeszcze w tym tygodniu: Myślę nad olejkiem dla mamy - na zmarszczki: 1) geranium, lawenda, melisa, drzewo różane (kwiatowo-świezy, odprężający, na noc) 2) lawenda, geranium, kadzidło (kwiotowo-słodko-cięższy). Musze dopracować ilośc kropli poszczególnych olejków, tak aby było ok. 6-7 kropli na 10 ml oleju. To będzie wymagało testów. Sobie zrobię coś a la Decleor aromaesencja Ylang. Ach, gdybym miała ten kardamon Weronisi i drzewo sandałowe, to od razu bym robiła Clarinsa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chciałam zamówić w Avicennie, ale nie mają dwóch olejków, które naprawdę chcę kupić: ylang i manuka. Dzisja spędziłam trochę czasu na szukaniu po internecie, nigdzie nie mogę dostać kompletu wszytkiego, czego potrzebuję. Chyba w końcu złoże zamówienie w 2 miejscach, czego nienawidze robić, bo mam 2x koszty wysyłki ![]() Podobały mi się olejki z Profarmu, mają własnie olejek manuka i ciekawe kompozycje. Niedawno widziałam duży wybór olejków w aptece internetowej: www.e-lek.pl ale coś dzisiaj nie działa w ogóle ta apteka. Z kadzidło to jakiś cięższy zapachowo olejek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
No tak, ja ylang kupiłam firmy Kej w aptece Superpharm.
Uwaga: manuka w profarm to 20% roztwór olejku manuka w oleju migdałowym. Wiesz, ja jeszcze tego kadzidła nie miałam, ale to raczej ciężko-słodkawo-dymny olejek, ma działanie uspokajające i stosowany jest do skóry dojrzałej. Widziałam go w kompozycji: kadzidło, lawenda, pomarańcza - też na zmarszczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
b) 1 kompozycja na poprawienie nastroju na wieczór gdy np. przyjdą goście (do kominka), 2 kompozycja do sypialni do kominka odprężająca jako afrodyzjak, na rozbudzenie zmysłów ![]() c) nastawiam się głównie na kominek bo mój TŻ nie zawsze daje się namówić na masaże bo mu się po prostu nie chce ![]() ![]() Cytat:
Znalazłam o wiele tańszy baccararose, w którym dostępne są prawie wszystkie olejki. Tam drzewo sandałowe (santalum album) to koszt 17,90€ za 10 ml, natomiast w alterras.de ten olejek (amyris balsamifera) kosztuje 3,95€ ![]() Karadamon kosztuje ok. 6€ a więc da się wytrzymać. Neroli za 5 ml ok. 52€ ![]() Wanilia 2ml=6,90€ a więc też bardzo drogo ![]() Ogólnie ceny wahają się pomiędzy 3€ a 6€, a więc takie mogę kupić. Na droższe się chyba nie zdecyduję. Cytat:
Jeśli do masażu, to wszystkie nadają się do oleju orzechowego, który mi proponowałaś? Jaka to ma być pomarańcza? Bo w sklepach są do wyboru: pomarańcza, słodka pomarańcza, krwista pomarańcza. Róża odpada, bo jest potwornie droga. Czy zamiast róży może być olejek z drzewa różanego? Drzewo sandałowe też za drogie, więc sobie odpuszczę. A co z Kardamonem? Gdzie mogłabym go upchnąć? Bo bardzo chciałabym go kupić. No i jeszcze sprawa samego Ylang. W baccararosa.de do wyboru są: 70957-10 Ylang-Ylang (cananga odorata), Comoren, 10 ml 2,40€ (24,00€/100 ml) 74967-10 Ylang-Ylang complet kbA (cananga odorata), Madagaskar, 10 ml 8,90€ (89,00€/100 ml) 70961-10 Ylang-Ylang I (cananga odorata), Madagaskar, 10 ml 3,50€ (35,00€/100 ml) 70151-10 Cananga (cananga odorata), Java, 10 ml 2,10€ (21,00€/100 ml) No i skąd mam wiedzieć, który z nich wybrać? A do masażu może być olej migdałowy albo makadamia? Do tego dodałabym kilka kropli jakiegoś olejku. Miałoby to być odprężające, przed spaniem. Już mam wstępną listę zakupów: kbA produkty: bergamotka, 3,60 Cytryna, 2,00 Geranie (pelargonium) 6,90 Lawenda, 4,90 Pamarancza, 1,90 Wanilia, 1ml 3,90 Ylang, 8,90 Pozostale: Kardamon 5,95 Rosenholz 2,20. Olej migdałowy, lub makadamia lub sezamowy. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2006-10-11 o 12:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Avicenna na mięsniobóle i bóle reumatyczne zaleca: sosonę, eukaliptus, goździk, szlawię, cynamon, rozmaryn. Pollena poleca gałkę muszkatołową,eukaliptus, cynamon, goździk, cyprys, jodłę. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na kardamon znam tylko przepis Clarinsa, w Polsce nie ma tego olejku i nikt się nim nie zajmuje. Jesli upierasz się przy nim, to dokup sobie sandał (santanum album - ten droższy) i lawendę, zrobisz sobie ten olejek a la Clarins, pomoge Ci. Sama o takim moge tylko pomarzyć, a przeznaczony jest do cery naczynkowej, takiej , jaką masz. Sandał ma super działanie dla skóry: na zmarszczki, na odwodnioną skórę, polecam mocno. Ja bym w niego zainwestowała i w ten kardamon tez, ale oczywiście jako mieszankę do buzi, bo to zbyt duzy luksus palić to w kominku czy masować stopy albo plecy. Np. ja bym nie inwestowała w wanilię, bo jest droga, a do masażu raczej nieprzydatna, zapach oklepany. Spośród 3 pomarańczy ma być zwykła pomarańcza, pomarańcza-pomarańcza. Dobrze zrozumiałam te 2 docelowe mieszanki: dla gości na odprężenie i sypialniana. Myślę, że propozycje z mojego postu powyżej, jak najbardziej się nadają. Zwróc też uwagę na takie 2 miesznaki z wizażu, bo są genialne: (zestaw do masażu i kominka) odprężający: (zestaw dla gości) 60 ml oleju awokado, 30 ml oleju jojoba, (niekoniecznie-10 ml oleju z nagietka) 20 kropli olejków eterycznych (w sumie): geranium, (róża), drzewo różane, lawenda; (kwiatowy z różaną nutą) pobudzający, ożywiający: 60 ml oleju makadamia, 30 ml oleju jojoba, (niekoniecznie-10 ml oleju rumiankowego) 20 kropli olejków eterycznych (w sumie): pomarańcza, ylang ylang, geranium, drzewo różane; (egzotyczno-kwiatowy z owocową nutą) (zestaw dla męża) W Twoim spisie brakuje mi rozmarynu: rozmaryn+ geranium+ ylang - afrodyzjak. Kup sobie też herbaciany do masażu. Jako olej bazowy - do buzi olej z orzechów laskowych, z róży dzikiej, morela, brzoskiwnia, orzech włoski. proponuję trochę poczytac o olejkach, zanim zaczniesz się nimi na dobre bawić. ![]() do ciała - migdał, awokado, dokup jojobę, bo ona przedłuży życie takiej mieszance i nada skórze gładkości. Sezam odpada, bo ma zbyt mocny kolor i zapach. Można używac winogronowy, ale zostawia tłustą powłokę. Z tym Ylangiem - to widać, że cena zależy od miejsca, z kórego pochodzi, wybierz, który Ci pasuje cenowo. W Polsce nie jest to jakiś drogi olejek. Zamiast rózy może być drzewko różane, co prawda ani ten sam zapach, ani nie te właściwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Znalazłam o wiele tańszy baccararose, w którym dostępne są prawie wszystkie olejki. Tam drzewo sandałowe (santalum album) to koszt 17,90€ za 10 ml, natomiast w alterras.de ten olejek (amyris balsamifera) kosztuje 3,95€
![]() Na Wizażu znalazłam informację, która wyjaśnia wszystko: Amyris (łac. Amyris balsamifera) – olejek zachodnioindyjskiego drzewa sandałowego sprzedawany jest często jako „oryginalne drzewo sandałowe”, jednak w botanice nie ma on z nim nic wspólnego, należy zwracać uwagę na podaną nazwę botaniczną! Olejki te znacznie różnią się właściwościami, zapachem, zastosowaniem i przede wszystkim ceną (olejek Amyris balsamifera jest dużo tańszy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Kasiajka dzięki za poszukanie trafnej odpowiedzi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Kasiajka dzieki zas info
![]() Smoku jeszcze raz wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi ![]() Ja duzo czytam o olejkach az mi mozg paruje ![]() A wiec skorzystam z Twojej rady i dokupie Rozmaryn, zeby stworzyc afrodyzjaka wg Twojego przepisu ![]() Wiec bedzie Ylang (kupie wiec najtanszy) +rozmaryn + geranium. Pytalam o roze, bo u nas jest potwornie droga. Jest jednak tanszy olejek rozany identyczny z naturalnym (?) wiec moze do kominka zamiast prawdziwej rozy tureckiej, bulgarskiej czy marokanskiej tez by sie nadal? No a moze ta prawdziwa droga roze zastapic olejkiem o podobnym dzialaniu? Np. Kardamon lub Paczula? Zaciekawil mnie ten olejek do naczynkowej cery, a wiec kusze sie na ten prawdziwy sandał (santanum album) i kupie go tylko 1 ml (mam nadzieje, ze wystarczy na poczatek). Jak mi sie spodoba, to najwyzej kupie znowu. Lawende bede miala tez. Kardamon nie jest az taki drogi, wiec tez kupie. Olej z orzeszkow laskowych, bo z dzikiej rozy jest za drogi. Wszystkie olejki, ktore kupie beda mialy oznaczenie, ze pochodza ze 100% naturalnych biologicznych zrodel. No jedynie olejek rozany i kardamonowy sa bez oznaczenia biologicznego. Cytat:
![]() Podobaja mi sie obie propozycje, wiec znajac siebie pewnie kupie wszystkie skladniki... A do ciala moge dac migdalowy lub awokado, jojobe i... jaki eteryczny? Czy moge wtedy dac juz jaki chce? Jaki dac na zmeczenie? A jaki na rozbudzenie zmyslow? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas róża też bardzo droga, a szkoda, bo to najlepszy olejek. Niestety nie ma żadnego olejku, który by miał tak wszechstronne działanie jak róża, nic jej do końca nie zastąpi. Kardamon i paczula to inna grupa olejków, o innym działaniu. Paczula - pewnie znasz to z perfum, ale ostrzegam - sama śmierdzi okrutnie, używana jest przeciwko molom, brudzi skórę, ja uczywałam paczuli tylko w jednym celu - wyciągnięcia na wierzch guli podskórnych i wyciągnięcia ropy, bo stosuje się na czopy ropne, np. paczula+herbaciany. Nie martw się - 1 ml olejku sandałowego to dużo, to ponad 20 kropli, a na 10 ml oleju weżmiesz 2 krople, więc przynajmniej 10 razy ukręcisz sobie olejek do buzi. Trzeba pomyslec nad ilością kropli do kompozycji, można zrobić 2 kardamonu, 2 lawendy, 2 sandału lub kardamon 2, lawenda 3, sandał 1 na 10 ml miszanki olejównp. laskowy z odrobina jojoby. ![]() Awokado możesz sobie odpuścić. Może byc migdal, jojoba (ta jest droga, ale może stać 2 lata, używa się jej niewiele), orzech laskowy (uwaga - kup małą ilość, bo się szybko starzeje). A jakie olejki eteryczne do ciała? - przecież każdy z tych przepisów może być do ciała. Nie ma podziału - buzia, ciało - jeśli chodzi o oleje i olejki, każdy używa, co lubi i co chce. Zwłaszcza nadają się te wizażoówe przepisy, jest też olejek na cellulit, cytrusowy odświeżający. Zajrzyj do działu aromaterapia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Ale wkręt!!!! Ale plama z mojej strony!!!
Na polskich stronach wszędzie (na wizazu również w KWC) podaje się, że w skład olejku Santal Clarinsa wchodzi kardamon, podobnie czytałam na MUA. Na stronach francuskich i na stronie Clarins, okazuje się, że to ....pietruszka. http://us.clarins.com/main.cfm?prodID=112 Może jednak kardamonu nie warto, ale sandał tak. sandał+lawenda+rumianek - to mieszanka zawsze do wrażliwej skóry, wszędzie się to powtarza. sandał+róza+rumianek - dla suchej skóry ylang+sandał+rumianek - tez dla suchej, odwodnionej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Moim, zdaniem raczej ten zestaw nie nadaje się do wrażliwej skóry: lawenda może prowadzić do rozszerzania naczynek a rumianek uczulać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Znalezienie olejku ylang we Wrocławiu graniczy z cudem ![]() Apteki zamawiają, ale wszędzie jest tylko Avicenna. Wczoraj stoczyłam prawdziwę bitwę z panią w tej mydlarnii, bo próbowała mi wcisnąć kompozycję zapachową Avicenny, bo "to jest dokładnie to samo" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam ochotę na te mieszanki, które wypisałaś, ale cena rumianku jest nie do przeskoczenia dla mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moge tez kupic ten 'koszmarnie drogi rumianek' rzymski. Ale bedzie to tylko 1 ml tak samo jak sandal. No a Paczule sobie odpuszcze skoro ona tak smierdzaca jest. Mi w koncu chodzi o piekne zapachy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze nikt tu nie zajrzal, wiec tylko dopisze, ze juz kupilam 4 olejki eteryczne naturalne:
- bergamotka (Italia, zachwycila mnie swym zapachem) - Lawenda (Lavandula officinalis, Francja- nie wiem czy jest dobra, ale innej nie bylo, ale zapach niezbyt mi sie podoba) - Pomarancza (Citrus sinensis, Kalifornien) - drzewo rozane (Aniba rosaeodora, Brasilia) tez dosc dziwny zapach. Przez internet juz zamowilam: - Cytryna 10ml - Ylang Ylang 10ml - Drzewo sandalowe 1ml - Kardamon 5ml - Rosmarin marokan. 10ml - Drzewo herbaciane 10ml - Geranium 10ml - Rumianek rzymski (1ml) - olej ze slodkich migdalow na zimno tloczony 100ml - olej jojoba na zimno tloczony 50ml - olej z orzechow laskowych 50ml A wiec teraz do dziela ![]() ![]() Ps. Jestem zaskoczona pieknym zapachem Bergamotki. Nigdy nie slyszalam o bergamotce i pomijalam ja w moich planach zakupowych. A tu taka niespodzianka. Juz ja polubilam i mysle, ze to bedzie jeden z moich ulubionych olejkow ze wzgledu na zapach jak i wlasciwosci (orzezwiajacy, poprawiajace nastroj) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ja znam takie zestawienia do skóry naczynkwej,wrażliwej:
-neroli+petitgrain +drzewo sandałowe +jałowiec, -róża damascenska +neroli+ petitgrain. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Ja też się kiedyś na paczulę nacięłam-zapach ciężki, brzydki i do tego koszmarnie trwały, z pościeli np. wcale nie chciał mi się sprać.Mam teraz awersję i wszystkiego z paczulą unikam jak ognia.Jak to może być afrodyzjak!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Geranium bardzo mi sie podoba ale kobiety w ciąży i stosujące pigułki antykoncepcyjne nie mogą jej używac bo wpływa na gospodarkę hormonalną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Dokładne przepisy sa podane w linkach na początku tego wątku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Muszę pochwalić Superpharm, mają bardzo duży wybór olejków, w bardzo przyzwoitych cenach. Zabrakło im ylang, ale zamówili go dla mnie i jutro już powinnam mieć. Chcę sobie zrobić olejek dla dery tłustej: oliwka hipp + olejki: cytrynowy, cedrowy i ylangowy. Wczoraj kupiłam olejek cedrowy, zmieszałam na próbę z oliwką Hipp i olejkiem cytrynowym. cedr przepięknie mi pachniał na skórze! Zauważyłam też jedną rzecz: inaczej odbieram olejki, kiedy nakładam na skórę, a inaczej poprzez inhalację: geranium na twarzy nie mogę znieść, tak samo herbacianego, ale nie przeszkadzają mi w mieszankach do inhalacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
Zbałamucona przez wizażanki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Ja na początku też byłam zaskoczona jego zapachem, taki mocny. Ale jak używam, to zupełnie mi nie przeszkadza. Używałam na twarz z olejkami i byłam zadowolona, w sumie ładnie mi się zgrał z cedrem i cytryną, po jakimś czasie cedr "wyszedł" spod tej oliwki i był dominującym zapachem, ale całość nie stworzyła nieprzyjemnej "kakofonii"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
No to oświećcie mnie co to jest ten HIPP (poproszę o pełną nazwę i producenta), bo może uda mi się coś takiego tu w Niemczech znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.