![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
jeżeli się powtarzam, to z góry sorki
![]() jakie podajecie sałatki do grillowego jedzonka?
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
ja robię takie
![]() 1. colesław http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis....20643&offset=0 - 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty - 1-2 startych na grubych oczkach marchwi - 2 małe cebule - 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej) - 1/2 łyżeczki soli - 1/8 łyżeczki pieprzu - 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik ![]() - 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty) - 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego - 2 łyżki soku z cytryny Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji ![]() polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. ![]() 2. "śmietnik" potrzebujemy: ~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska) ~ puszkę kukurydzy ~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki ) ~ świeży ogórek ~ rzodkiewki ~ szczypiorek, koperek ~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu) możemy też dać kolorowe papryki a moja Mama dodaje jeszcze jabłko no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku można dodać winogrona - ciekawy efekt ![]() 3. z kapusty pekińskiej I - kapusta pekińska - marchewka - cebula - zielona pietruszka - majonez - sól + pieprz Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut 4. z kapusty pekińskiej II - kapusta pekińska - jabłko - sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie) W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić (można dodać ananasa albo mandarynki) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Dot.: grill:)
pobijam
![]() Ostatnio cos mnie wzielo na taki grill elektryczny (w jednej z moich ulubionych restauracji meksykanskich podaja do potraw wlasnie miesko z grilla <widac te prazki ![]() Tyle, ze teraz zastanawiam sie czy patelnia czy grill, a dotychczasowe odp nie rozwialy moich watpliwosci do konca... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ale mnie naszła chęć na coś z grilla, a gdzie tu do wiosny, żeby rozpalić na dworku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
|
Faktycznie lipa z tym grillem w piekarniku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
moi rodzice maja grilla domowego. fajne ale nie to samo bo jednak milo jak sie smak z wegla do miesa wedrze. najnowszy wynalazek mojej mamy to krewetki tygrysie na grillu. rewelacja i palce lizac. kupuje ze dwa pudelka tych krewetek i do tego robi sos koktajlowy. na przystawke super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
up!
ja też szukam dobrego grilla elektrycznego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
widze ze sa extra propozycje na grilla az mi sie zachcialo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
|
U mnie juz po otwarciu sezonu grillowego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
u mnei bedzie otwarcie w ten weekend
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, kiedyś słyszałam o takiej marynacie, w której wśród składników jest pół szklanki maggi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Hey
sezon na grilla juz sie zaczol macie jakies fajne przepisy to wrzucie. ja robialm palki kurczaka na grillu ale cos to musi chyba dlugo siedziec na grillu bo dlugooo musza na nim siedziec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
chce kupić grill elektryczny, żeby sobie robić miesko i warzywka na balkonie.... mam pytanie, czy jedzonko z takiego grilla wychodzi takie dobre jak z tradycyjnego ?
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
gonia - karkówka, kurczaczek z takiego elektryka balkonowego - super
![]() ja polecam grilla raclette tefala - mam takiego najmniejszego, najtańszego z tesco - doskonale się sprawdza dla 2-4 osób ![]() a przy okazji przepisik Nigelli na bakłażany z grilla (trochę go modyfikuję): - bakłażany kroimi wzdłuż lub w poprzek na dość cienkie plastry - ok 5-10 mm, solimy dość obficie, czekamy aż się spocą i płuczemy (w ten sposób pozbywamy się goryczki), osuszone plastry smarujemy oliwą z oliwek i układamy na grillu, patelni czy co tam mamy i smażymy na miękko, - kostkę fety lub dwie rozgniatamy w misce, dodajemy: 1 wersja: duże czerwone chilli posiekane w drobniutką kostkę, garść posiekanej mięty 2 wersja: chilli w płatkach ok pół łyżeczki, odrobinę soku z limety, świerzą poszarpaną bazylię, - mieszankę fetową rozsmarowujemy na plastrach bakłażana, zwijamy, spinamy wykałaczką, polecam - pyszne ![]()
jestem człowiekiem grzechu ![]() Edytowane przez zosienka666 Czas edycji: 2009-05-03 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki ![]() Właśnie zastanawiałam się nad grillem z takim z małymi patelenkami...... muszę sprawdzić u mnie w Tesco ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
pewnie ze jest super jak to sama chemia jest. przeciez to ma tyle kolorantow i barwnikow smakowych. ja tam na grillu lekko doprawiam naturalnymi przyprawami. zadne takie mieszanki gotowe. i w ten weekend to az dwa razy zrobilismy grilla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam na grilla taką sałatkę:
- 1 sałata lodowa pocięta na mniejsze kawałki - pół dużej marchewki startej na tarce na grubszych oczkach w takie dłuuugie paski - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasolki - kiełki małe (np. pszenica) - kiełki grube (np. fasoli Mung) Wszystko oczywiście mieszamy. Można podawać z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp, ale ja najbardziej lubię samą ![]() Dodam może, że ta sałatka smakuje idealnie z mięsami, jest bardzo orzeźwiająca i lekka. Nadaje się nawet na ciężkie upały. U mnie wszyscy się rzucają na nią. Robi też wrażenie wyglądem ![]()
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokladnie jest to potrawa wloska nazywa sie bruschetta al pomodoro i przygotowuje sie ja dokladnie tak jak opisalas. ![]() Dodaje apetyczne zdjecie. ![]() Oprocz tego zawsze robie ser feta z ziolami z grilla, bardzo prosty przepis. Ser posypac ulubionymi ziolami np tymiankiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dania na grilla
cudowna jest feta zapiekana z pomidorem, ziołami i czarnymi oliwkami. lubię też ananasa z chilli albo brązowym cukrem czy sokiem z limonki, cukinie zapiekane z mozzarellą i curry, paprykę, banany, jabłka i tego typu wegańskie jedzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
A czy jeśli coś podpiekę to będzie podobne w smaku do grillowanego?
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
Mam słabość to kotletów mielonych z cebulką i pieczarkami (wcześniej podsmażonymi) z przyprawą do mięsa mielonego i przyprawą do grilla , usmażonych na grillu. A na koniec polać je sosem czosnkowym (takim domowym) wymieszanego z 2 łyżkami chilly ;DD <pycha>
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Super są warzywa takie jak kalafior, cukinia i marchewka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Potwierdzam!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dobra jest też rybka z grilla (może być cała albo filet, ja robię z filetów a moja siostra z całej rybki). Opiszę na przykładzie filetu ![]() Skórę smarujemy przyprawą do ryb. Mięsko smarujemy masłem czosnkowym (masło, czosnek, pieprz, sól - proporcji nie znam, zawsze dodaję wszystkiego aż zacznie być dobre ![]() ![]() A tzatziki robię tak: jogurt naturalny (gęsty, najlepiej grecki bakomy) 2 ogórki sól pieprz czosnek koperek (używam suszonego) Ogórki trzeba zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), odstawić na sitko na chwilę a potem jak najbardziej odcisnąć z soku. Wrzucamy ogórki do miski, dodajemy jogurt, czosnek, sól, pieprz i sporo koperku. Mieszamy (najlepiej widelcem, miesza te starte ogórki lepiej niż łyżka). Dobrze jest odstawić je do lodówki na jakieś pół godziny - schłodzone są jeszcze lepsze, a poza tym jak chwilkę postoją to smak jest pełniejszy ![]() Jutro jadę na działeczkę i już się nie mogę doczekać grillowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
i te kotleciki z mielonego smażyć na ruszcie normalnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:33.