![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)
Przepis jes banalnie prosty(więc ulubiony mojej siostry
![]() 1/2kg sera białego 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki sody Ser zemleć. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, formować niewielkie kuleczki i smażyć w dobrze rozgrzanym oleju. Nie może nie wyjść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dołki po prostu natłuść kawałkiem masła. Możesz kombinować do woli wykorzystują np. przepis, który podałam wyżej. Zamiast marcepanu możesz wmieszać do ciasta pokruszoną czekoladę ![]() Ale najważniejsze, o czym nie wspomniałam wcześniej: po polączeniu składników NIE WOLNO DŁUGO ICH MIESZAĆ, ciasto ma mieć grudkowatą konsystencję! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
aha poprostu takim zimnym kawalkiem masla posmarowac ( ale prawdziwym maslem nie tym tluszczem do kanapek co nazywamy maslem ) nie mieszac dlugo ale musi się połączyć np: maką z czymś .
Do ciasta na koniec dodać kawalki czekolady ? a mozna jeszcze do srodka dodac by nie byly bez niczego w srodku ? napewno spróbuję . dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
Lullu, zawsze jak widze podbity ten watek, to walcze ze soba zeby tu nie wlezc, bo wiem, ze jak tylko zobacze Twoje cuda to sie zaslinie
![]() swietnie pieczesz ![]() moglabys otworzyc szkole i prowadzic kursy dla poczatkujacych albo chociaz wydac ksiazke z tymi cudami, popyt na pewno bys miala niezly ![]() ZAZDROSZCZE!! ![]()
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdaję sobie jednak sprawę, że jeszcze wiele nauki przede mną. Ale nie będę ustawać w staraniach ![]() Tylko czasu tak mało, bo i praca mgr sama się nie napisze ![]() No zobaczymy, najwyżej będę piekła po nocach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Nutka nie gryzie!
|
Lullu normalnie Ci wleję ja nie przestaniesz kusić
![]() ![]() Mozesz mi zdradzic tajemnice owych "landrynkowych okienek"??? Toto sie piecze??? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dzięki Lullu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Pięknie Ci wyszło to kruche ciasto z pomarańczowym dżemem, aż miło popatrzeć!!!
![]() A na budyń narobiłaś mi takiej chętki, że zrobię go chyba jutro zamiast kolacji ![]() Tak sobie myślę, czy w wersji ekskluzywnej [tzn. na niedzielny deser] nie polać go jeszcze czymś w rodzaju syropu kawowego lub odrobiną likieru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Lullaby22, ja tu tylko na sekundkę i chciałam powiedzieć, że jestem antytalentem kulinarnym i to absolutnym, ale jak widzę te Twoje cudeńka...
![]() ![]() Szkoda, że mieszkamy daleko od siebie, bo chętnie zostałabym degustatorką Twoich specjałów, nawet jeszcze surowych ![]()
![]() |
#131 | ||
Zakorzenienie
|
I daj znać jak rezultaty
![]() Cytat:
![]() ![]() Szkoda, że skończył mi się już syrop orzechowy ![]() ![]() Cytat:
![]() Chętnie bym Cię troszkę podtuczyła ![]() Muszę gdzieś wagę schować, bo jak się domownicy zaczną ważyć, to mnie przegonią z tym pieczeniem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Lullaby jestem pod duzym wrazeniem twoich "skromnych" wypieków
![]() Uznanie dla ciebie ![]() ![]() Cheer boski avator ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Lullaby, boooskie te Twoje wypieki
![]() ![]()
![]() |
#135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeszcze raz duża buźka dla Was ![]() Lilly, widzę odnośniki do Twoich stron ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Wtajemniczenie
|
lulu a czy mozesz jeszcze troche mi pomóc i odpowiedziec na pytanka z mojej ostatniej ( nie liczac tej ) wypowiedzi . dziękuję . super ciacha . pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj Iguś ![]() Foremki możesz ntłuścić kawałkiem masła albo natłuszczonym pędzelkiem. Ciasto mieszamy tylko do momentu połączenia się składników (nic nie szkodzi, że ma grudki, w pieczeniu znikną ![]() Myślę, że jak dodasz do całości ciasta kawałki czekolady, to dodatkowe nadziewanie jest już zbędne i może na pierwszy raz nie kombinuj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Lullaby, prawdziwa artystka z ciebie
![]() Wszystko takie przyjemne dla oka, no i podniebienia ![]() Z przyjemnościa wpadam na twój blog, popatrzeć sobie ![]()
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Następnym razem wpisz się do Księgi Gości ![]() Ostatnio coś rzadziej tu zaglądasz ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Budyń zrobiony i zżarty
![]() ![]() ![]() A, i myślę, że należy wspomnieć, że przy dolewaniu wody do gorącego karmelu trzeba bardzo uważać, bo pryszcze i można się oparzyć. I że na początku karmel przywiera do łyżki, ale potem się pięknie rozpuszcza. Dla nas to oczywiste, ale może niektórzy nie mają doświadczenia w tym względzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Ilonko cieszę się, że smakowało
![]() Masz rację z tymi wskazówkami. Ja przepisałam przepis z mojego zeszytu i nie pomyślałam, żeby o takich rzeczach wspominać, ale rzeczywiście dla początkującego to może być istotne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
No wiesz, ja jako głęboko uzależniona maniaczka nie przepuszczę żadnemu przepisowi zawierającemu kawę
![]() ![]() Na pewno znajdę jeszcze wiele ciekawostek w Twoim repertuarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja nareszcie się wzięłam i powymienialam w blogu wszystkie zdjęcia, które mialy te paskudne czarne ramki (od zmniejszania zdjęć w aparacie) i teraz już jest elegancko ![]() Jeszcze tylko wymienię zdjęcie kremu waniliowego, bo wczoraj ponownie go robilam i mam lepsze zdjęcie (tak myślę ![]() Ale to już jutro, bo teraz zmykam. Tak btw to fajna zabawa z takim blogiem, ale czasu zabiera ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
lulu a do czego ten krem ? tak sam jesc czy mozna z lodami ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodatki mile widziane; wszelkie sosy czekoladowe, karmelowe, owocowe, słodkie syropy, dodatki w postaci bakalii, ciasteczek, herbatników, świetnie smakuje z pokruszonymi bezami, alkoholem, z owocami także, ale najlepiej z miękkimi (truskawki, jagody, maliny) i świeżymi ![]() Ja uwielbiam wszelkie kremy, również amaretto, orzechowe, kokosowe i innne. Mniam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
lulu ide robic muffinki . w jakiej temperaturze je pieczesz by byly dobre ? najpierw rozgrzewasz piekarnik a w między czasie robisz ciasto czy zapalasz piekarnik przed wsadzeniem ? i kladziesz formę na dół na górę czy po środku ? i ile pieczesz ? pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
lullaby jestes ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.