![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
Zobacz pijanych angoli gdziekolwiek na świecie. Polacy oczywiście nie są święci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
ok
wyslij prywatna wiadomość z numerem konta to prześlę kasę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Czy ktoś z Was leciał może na Kubę na własną rękę? Wybieram się w przyszłym roku na trip z plecakiem po Ameryce Łacińskiej moim pierwszym przystankiem jest Kuba. Staram się znaleźć jakieś sensowne połączenie na Kubę, próbowałam z różnych krai/miast i nic. I nie wiem czy nie obędzie się bez skorzystania z pomocy biura podróży czego chciałam uniknąć...
I jeszcze jedno, czy ktoś wie jak jak wyglądają inne połączenia Kuby z kontynentem niż lotnicze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() polecam jeszcze raz www.gazeta.pl jest tam swietne forum poswiecone kubie i wiele potrzebnych Ci informacji pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
sprawdz przeloty z Belgii jak sama sprawdzalam byly nawet przystempne ceny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
lida82z Belgii ponad 1000 euro w jedną strone na marzec. W takim razie widzę, że z biurem bardziej się opłaca, chociażby w jedną stronę, bo potem z Kuby chcę wziąć lot albo statek do Kolumbi, drogą naziemną do Brazylii i dopiero stamtąd do Polski. Szkoda, że bilety open są takie drogie
![]() Najgorsze jest to, że próbowałam sobie wyszukać trasę z różnych krajów na Kubę przez strony typu skyscanner czy bookbuddy i nic mi nie wykakuje. Znacie może jakieś porządniejsze wyszukiwarki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
www.travelzoo.co.uk
z nimi bylam pare razy w roznych krajach i w kazdym tygodniu maja 10super ofert mega tanich ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
czesc wszystkim
Mam pytanko i prosbe do Lida82. Za dwa tygodnie lece do Varadero!!! Tez tak jak ty sledze fora i czytam wszystko co mozna na ten temat ![]() Wczasy kupilam w firs choice ![]() zastanawiam sie jeszcze nad wykupem ubezpieczenia u nich. Ktos zasugerowal mi ze lepiej osobno i z innej firmy -ponoc wyjdzie taniej. I na koniec czy moglabys polecic jakies fajne knajpy w okolicy? w naszym hotelu ponoc jedzenie jest niezbyt wiec prawdopodobnie bedziemy zmuszeni czasem "dojadac" gdzie indziej. Marzy nam sie knajpka z rybami, sea foodem . pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Witaj,
Byłam na Kubie w październiku...REWELACJA! !!! Zwiedzilam prawie całą wyspe "z plecakiem" wiec moge z czystym sumieniem powidziec ze widzialam prawdziwa wyspe ![]() ![]() Polecam... Chętnie odpowiem na wszystkie pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
mam pytanie do tych co wylatywali na kube z uk. co z wiza? czy zalatwialo to biuro podrozy, jesli tak to jakie?, czy trzeba bylo sie wybrac do ambasady jesli tak to gdzie kiedy za ile itp.
bede wdzieczna za szybka odpowiedz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam serdecznie,nazywam sie Magda i jestem tutaj nowa weszlam tylko dlatego ze szukam osob ktore moglyby mi pomoc...Z Kuby przylecialam tydzien temu,bylam tam prywatnie w srodku pewnej rodziny ze strony mojej najserdeczniejszej przyjaciólki.Pragne wyjsc za mąż za pewnego kubanczyka,ale nie znam swoich praw na Kubie chce podkreslic ze mieszkam w Niemczech,chcialabym zeby ktos kto mieszkal tam lub zyje w zwiazku mieszanym z kubanczykiem uprzedzil mnie o pewnych sprawach zwiazanych ze slubem lub z mentalnoscia tych ludzi.Przyjaciolka od lat mieszka w Niemczech moim wybrankiem jest jej brat niestety nie znam na tyle hiszpanskiego by sama dopytac sie wszystkiego szczerze mowiac boje sie wszystkiego bo roznie w zyciu bywa milosc miloscia ale on chce slub wziasc na Kubie a ja nie znam tam swoich praw,szczerze mowiac poprostu sie obawiam,jesli ktos moglby choc troszke przyblizyc mi ich mentalnosci i moje prawa bylabym bardzo wdzieczna...Pozniej postaram sie wstawic kilka zdjec z Kuby,bylam nawet na chrzcinach jako matka chrzestna bez papierow ale przezycie jest,wszystko to opisze niech tylko ochlone bo wciaz nie moge zaponiec tego cudownego klimatu jaki tworza Ci biedni ludzie zakochalam sie we wszystkim tam co zobaczylam i przezylam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mantins, masz zamiar pozostać na Kubie? W tej sprawie Ci nie pomogę, ale przeraża mnie system polityczny w tym kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mantins Obcokrajowiec ma wiecej praw na wyspie niz kubańczyk. Panowie także czesto zakochuja sie w europejkach bo to jedyna szansa żeby sie wyrwac z biedy. Mam nadzieje ze z Wami jest inaczej ![]() Proponuje udac sie do ambasady kubańskie i zasięgnąć rady u źródła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
oczywiscie, ze wizy nie musisz miec
dostaniesz z biura podr ale to nie jest typowa wiza tylko paszport musi miec waznosc dluzej niz 3 lata jak bys leciala sama na dluzej niz 3 m-ce to wtedy potrzeban jest wiza z konsulatu bez nerwow i udanego wyjazdu wyspa jest cudowna...pelna magii ach i apeluje nie wysmiewajcie sie w hotelach jak obsluga cos podjada ukradkiem na tej bajecznej wyspie mieszkanca wcale nie zyje sie bajecznie....komunizm...s a glodni a jedzenia nie mogo kupic w sklepie...i bardzo im przykro widzac jak gardza nimi turysci...moze odbieglam od tematu ale to wspaniali ludzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ludzie sa bardzo mili a warunki w pokojach ktore wynajmuja sa rewelacyjne. Aby Kubanczyk mogl wynajmowac pokoje musi spełniac szereg wymagan. Każdy pokój ma np. własną łazienke ![]() Podobnie jest z restauracjami. Sa państwowe natomiast od jakiegos czasu mozna jesc w prywatnych Palladorach. Kuba jest piekna ale bardzo biedna. Jak sie tam wybieracie to kupcie w markecie kredki i dlugopisy dla dzieci. Dla nas to żaden wydatek a dla maluchow to bardzo duzo radosci... No i beda mialy czym pisac w szkole ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Dla turystow Kuba chyba nie jest straszna i niebezpieczna?
Piekne miejsce i szkoda, że taką władzę mają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest tam bardzo bezpiecznie. Oczywiście należy byc rozsądnym i do wyjazdu sie przygotowac. To nie Hiszpania czy Anglia ale generalnie polecam... ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Co do komuny ... Ciekawe doswiadczenie ![]() Mozna sie przekonac na własnej skórze co nasi rodzice przechodzili... ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- I jeszcze jedno. Nigdy nie mozna czuc sie zbyt pewnie. Jestem doswiadczonym podróżnikiem a jednak na Kubie mnie okradli. Prawdopodobnie jak jechalam autobusem miejski i zasnełam (ech, zmeczenie) Trzeba pamietac ze kubanczyk zarabia miesiecznie ok 10 $ My jestesmy dla nich bogaczami... Trzeba byc rozsadnym i nie zapominac o srodkach ostrożnosci! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Witam,
lecę na Kubę 8 grudnia, do Varadero, na pobytowe wakacje w hotelu. Oczywiście będziemy starali się zwiedzić jak najwięcej. Jadę z moim Mężczyzną i to będą nasze pierwsze wspólne wakacje. W tej chwili zbieram jak najwięcej informacji o Kubie. Może któraś z Wizażanek także wybiera się tam w najbliższym czasie?
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybyś się wybierała w podobną podróż w inne rejony, zabierz mnie proszę ze sobą!!! ![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Juz coraz bardziej nie mogę doczekać się mojego wyjazdu. Jestem na etapie pakowania... Zastanawiam się co tu jeszcze dołożyć do bagażu.
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Ja bylam na Kubie dwa lata temu w maju. Bylo wspaniale. Lecialam z angielskiego biura podrozy Thomas Cook za 850£ all inclusive 2tygodnie. Samolot mial opoznienie 6g, a przy tym 11h lotu. Meczarnia. Jak wysiada sie z samolotu to bucha mieszanina egzotycznych zapachow i to wilgotne powietrze otacza z kazdej strony i czlowiek czuje, ze jestw innym swiecie. Wyladowalismy na lotnisku Holguin, malutkie i kazdy oferuje pomoc z bagazami..oczywiscie za napiwek. To troche meczace, bo ogolnie rzecz biorac to na kazdym kroku ludzie wrecz dopominaja sie o napiwki WSZEDZIE. Czesami to az meczy. Zostawilam wiele napiwkow, bo czlowiek jest swiadomy jak ciezkie jest zycie na Kubie. Bywaja chwile, ze lzy naplywaja do oczu, ze smutku. Dlatego nie zal mi bylo na napiwki, bo nasza przewodniczka powiedziala nam, ze ludzie na Kubie miesiecznie zarabiaja tyle, ze moga za to kupic 10kg ryzu i paczke kawy. Straszne.
Hotel miescil sie w miejscowosci Guardalavaca( o ile dobrze pamietam tak to sie pisalo..wybaczcie to bylo dwa lata temu). Jest to kompleks kolorowych will. Dotarlismy tam poznym wieczorem, bylo ciemno i malo co bylo widac..tylko czuc wszedzie ten zapach kwiatow i wody. Ledwo mozna odnalezc swoj pokoj. Padlam na lozko, w koncu po takiej podrozy nie ma sie co dziwic.Zasnelam. Obudzilam sie z lekkim bolem grdla..to sprawka klimatyzacji. Dzien dopiero wstawal, slonce leniwie wschodilo. Jak uprzytomnilam sobie gdzie jestem! To nie wytrzymalam sekundy dluzej w lozku..wyskoczylam przebralam kostium, ledwo umylam zeby..i otworzylam drzwi od tarasu..i uderzyl we mnie zar i ten widok wprost naprzeciwko mnie ..morze wszedzie morze i palmy z napecznialymi kokosami. Wszedzie pustki ludzie jeszcze spia, slonce wschodzi i przypieka juz skore..biegne...sama nie wiem dlaczego z tej ekscytacji.. w strone morze. To jak na wyciagniecie reki. Juz czuje miekki bialy piach pod stopami i urzeka mnie lazur wody! Nie dam rady sie zatrzymac. I wbiegam do cieplej wody. Mam ochote krzyczec ze szczescia..dopoki nie zauwazam dwoch ochroniarz w bialych koszulach gapiacych sie na mnie ![]() Moge jeszcze cos opowiedziec jak chcesz?
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Zamierzam pojechac na Kubę z Thomasa Cooka. Bardzo chcialam jechac pod koniec wakacji (druga połowa wrzesnia), ale tyle naczytalam się tutaj o pogodzie, ze generalnie lepiej zimą lub wiosną wyjechać. Czy może się wypowiedzieć ktoś kto ma porównanie? Lub ktoś kto był w terminie, w którym ja chcę wyjechac. Czy gdy nie pada, to można przywieźć opaleniznę jak z EGiptu? A może jednak wilgotność powietrza jest za bardzo meczaca....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez elanie Czas edycji: 2010-03-25 o 16:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
w lutym wybieram się do Varadero. Wylatuję z Berlina
![]() ![]()
Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć. "Kolejny łyk..i bar zaczyna wirować. To dobrze. Bary powinny wirować." Sophie Kinsella |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
ja bylam ostatni raz na Kubie w 2008roku
z przeworzonych rzeczy trzeba uwazac na laptopy, nawigacje i tym podobny sprzet maja prawo zabrac sprzet na lotnisku z obietnica ze zostanie zwrocony przy opuszczaniu kraju!! a najczesciej caly ten sprzet sie GUBI ![]() aparaty itp nabezpieczniej w podrecznym przy wylocie z kuby nie bylo limitow przewozonego plynu (varadero) na lotnisku mozna kupic pare litrow rumu dla przyjaciol... pozdrawiam goraco Kuba ma swoj niezapomniany klimat.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
Ja też mam po Kubie mieszane uczucia. Zresztą sami zobaczcie:
http://www.youtube.com/watch?v=sQlDOWj_P6Y Nie wiem dlaczego you tube zrobił taka kompresję bo w orginale jest HD ale co tam. Edytowane przez sergiovanhelsing Czas edycji: 2011-07-04 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Bardzo zainteresował mnie Twój opis. Wybieram się z koleżanką w objazd po Kubie na własną rękę.Ile kosztuje wynajęcie auta do na 1 tydzień z Hawany.?
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Bardzo zainteresował mnie Twój opis. Wybieram się z koleżanką w objazd po Kubie na własną rękę.Ile kosztuje wynajęcie auta do na 1 tydzień z Hawany.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.