|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kto ze mną na diecie 1000 kl od jutra czyli 24 lipca? razem rażniej!!
ok, ale prawie w każdym produkcie są węglowodany i to dużo, to ja mam z dostępnych produktów wybierać te które zawierają mało kalorii, tłuszczy i węglowodanów? przecież to niemożliwe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
czyli ze względu na węglowodany mogę: sery zółte ( ale ich nie mogę mają od cholery tłuszczy i kalorii), twaróg chudy, z warzyw cukinnię, brokuły, groch, pieczarki, kalafior, ogórki, sałata, szpinak, jajka, owoców żadnych, wędliny odpadają bo nie jem. Przestudiowałam dokładnie książeczkę z tymi wartościami i nic więcej nie nadaje się a tylko na tych produktach to nie można mieć dobrej diety. Więc może mi powiesz jak mam nie jeść węglowodanów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Gothika, ja nie mówię, że masz nie jeść węglowodanów! Nic podobnego
![]() Ja tylko zauważyłam, że Twoje jadłospisy zawierają prawie wyłącznie węglowodany, a nie ma tam białka i zdrowych tłuszczów. A zdrowy, pełnowartościowy posiłek (co jest kluczową sprawą przy odchudzaniu!) musi zawierać białko + węglowodany z warzyw + zdrowe tłuszcze. Przy odchudzaniu można zrezygnować lub ograniczyć inne węglowodany, ale tych z warzyw nie wolno. Ja bym w uproszczeniu doradziła Ci tak: warzywa jesz bez ograniczeń - dużo i wszystkie, jakie lubisz. Białko - wyliczasz co najmniej tyle gramów, ile sama ważysz teraz (przed odchudzeniem) i rozkładasz ich ilość na cały dzień. Pisałam wcześniej o 100 g, bo im więcej, tym lepiej - szybciej się chudnie, wspomaga to mięśnie i daje dobre efekty, jeżeli ćwiczysz. Więc pomiędzy ok. 60 (?) a 100 g białka dziennie (nie wiem, ile ważysz). Zdrowe tłuszcze - bardzo ważna rzecz! Wywalasz z diety niezdrowe tłuszcze czyli nasycone: jesz chude mięso, chudy nabiał (żółty ser to niedobry pomysł ![]() Węglowodany: te z warzyw są OK. Ograniczasz węglowodany z białego pieczywa, białych makaronów, jogurtów owocowych, nie jesz owoców na noc (w ciągu dnia jak najbardziej). Nie przesadzasz z węglowodanami złożonymi np. z pieczywa pełnoziarnistego, makaronów razowych, kasz. Tzn. nie są zakazane i czasem warto je jeść, ale na początek lepiej nie jedz ich do więcej niż 1 posiłku dziennie. Jeśli trzeba zmniejszyć ilość kalorii (widze, że lubisz i umiesz liczyć ![]() To jest ogromne uproszczenie, ale tak będzie Ci łatwiej się zorientować, a jesli chcesz dowiedzieć się jakichś szczegółów, to pytaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyeliminowac lub ograniczyć takie produkty trzeba albo w przypadku nietrawienia laktozy (zdarza się dość często), albo u osób, które chcą zejść z poziomem tłuszczu poniżej normy, do poziomu 'fitnesowego'. Pół litra jogurtu z owocami to sporo, ale np. 150-200 ml nie zniweczy Twojej diety. Po ćwiczeniach tego typu, jak piszesz, ważne jest spożycie białka, najlepiej porcji ok. 20 g w normalnym posiłku, ewentualnie (jesli jest to np. wieczorem) samego białka. Wspomaga to regenrację mięśni. Po treningu siłowym (może kiedyś wrócisz na siłownię - ćwiczenia siłowe bardzo pomagają w spalaniu tłuszczu) powinno się też uzupełnić glikogen, zjadając szybkoprzyswajalne węglowodany proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
skąd ty wiesz tak dużo o dietetyce? ja o połowie tych spraw nie wiedziałam, wprawdzie czytałam w książkach o zdrowym odżywianiu ale nigdy nie traktowałam tego aż tak poważnie, a w twoich ustach to brzmi baaardzo poważnie, jakby nie wiem co miało się stać jak się jednak będzie jadło te oleje, tłuszcze, chleby i makarony, aż się boję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
bym zamieniła olej na oliwę, już na zawsze, ale ona jest taaaka droga, że nie wyrobię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma się czego bać ![]() ![]() W każdej diecie "większa połowa" sukcesu to prawidłowy bilans kaloryczny i prawidłowy bilans makroskładnikowy - ponieważ dieta 1000 kcal nijak nie zapewni prawidłowego bilnasu kalorycznego, powinnaś przynajmniej postarać sie zadbać o makroskładniki (proporcje białka : tłuszcze : węglowodany). A "mniejsza połowa", bez kórej i tak nic się nie uda, to konsekwencja - i nie na 2 tygodnie ani na miesiąc, tylko na wiele miesięcy, bo odchudzanie to nie gubienie kilogramów, tylo tłuszczu. A kilogramy lecą najłatwiej z wody i mięśni - z tłuszczem trzeba porządnie powalczyć, do tego niezbędne jest właśnie to minimum wiedzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
dzięki za rady i uspokojenie mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
a moja kolacja mimo wszystko ( nie poczułabym że zjadłam gdybym nie spozyła chleba) wyglądała tak: dwie kromki zwykłego z pomidorem i ogórkiem, ileś tam kalafiora
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Witam to moze ja opowiem swoją historię.
Mam 167cm wzrostu i swoje odchudzanie zaczełam od wagi 69.5 kg moja obecna waga to 62.3 kg czyli ponad 7 kg ![]() Jem zdrowo i staram sie ćwiczyć- głownie bieganie i taniec. Chciałabym schudnąć do 55 kg ![]() ![]() Izumi ![]() ![]()
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
h,mmmmm przeczytalam te wasze rady najnowsze juz po sniadanku ... kilku malych kromeczkach bulki wroclawskeij z zotym, pomidorem, topionym i poledwica ... zaczne sie stosowac. tak tak, napsizcie koniecznie o tych bialeczkach. a czy moze lepeij - latwiej jako ze sie odchudzam kupic taki koktail bialkowy (np z shapeworks) czy z jakiejs takiejsc firmy? pozdr
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
a ja właśnie jem jogurt 0,1 % z muesli, ale tam też jest 9 g węglowodanów, naprawdę nie wiem jak mam to pogodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do kefiru z malinami, od ktorego sie zaczelo - zrobilam wersje upgrade malinowej pysznosci i po prostu rozgniatam te maliny z bialym serem i odrobina migdalow w platkach. I wilk syty, i owca cala ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) jaja kurze // odżywki białkowe 2) twarogi chude 3) warzywa strączkowe 4) orzechy i pestki // kiełki 5) jorurty, kefiry, mleko Jogurty, kefiry i mleko napisałam w ostatniej pozycji nie dlatego, że białko z nich jest gorsze od twarogowego, tylko jest go w nich mniej. A z kolei - jak pisałam wcześniej - nadmiar napojów mlecznych może spowalniać odchudzanie. Dlatego warto je pić w niewielkich ilościach, a białko brać głównie z innych źródeł, gdzie jest go więcej. Świetnym rozwiązaniem dla wegetarian są odżywki białkowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jogurty kupuj naturalne (mają mniej węglowodanów), z niską zawartością tłuszczu. Muesli jest OK, byle nie przesadzać - bardzo zdrowa rzecz, ale nie w nadmiarze. Raz dziennie w pierwszej połowie dnia ok. 2-4 'kopiastych' łyżek nic nie zawali. Tylko kupuj takie, gdzie nie ma dodanego cukru, kakao, soli itp. - wszelkie Nestle to chłam, wybieraj te, gdzie w składzie sa tylko różne płatki i suszone owoce. Bardzo dobre śniadanie taki jogurt z muesli, a jak do niego dołożysz jeszcze gruby plaster wędliny albo kawałek białego sera, albo jajko na twardo to i białka będzie już więcej ![]() Problemy z wypróżnieniem czasem mogą być spowodowane zbyt niską kalorycznością diety - ja bym na Twoim miejscu dobiła jednak do co najmniej 1500 kcal, wtedy organizm zacznie normalnie spalać to, co jesz i nie bedzie też problemów z zatwardzeniami. Do muesli możesz dosypywać otręby, wspomagają pracę ukł. wydalniczego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
w moim jogurcie było 6,6 białka, teraz zjadłam serek wiejski - 22 białka, czyli 27,5, a gdzie reszta? kalorii mam 300
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
ja ogólnie muesli nie jem bo bardzo nie lubie, tylko wczoraj kupiłam jogurt w którym było muesli, jeszcze dorzuciłam tam łyzeczkę płatków owsianych. A dziś kupiłam właśnie te otręby przenne, tylko muszę wymyśleć jak mam je jeść by jakoś smakowało, a problemy z wypróżnieniem mam już od dawna, raczej nie od odchudzania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
obiad: fasolka szparagowa, ze 200g, 2 jajka sadzone na odrobince oliwy z oliwek - 230 kl,
białko - 17g na obiad, czyli 45,5 razem. Po moich dziesiejszych obliczeniach widzę że dla mnie będzie ciężko dostarczyć te 74 g białka na dzień, dziś się nawet trochę staram ale codziennie jajek nie jem i twarogów
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2006-07-27 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
nie chce mi sie pisac co zjadlam, jakos weny nie mam ale z bialek to bylo to co na sniadanko, potem serek homogenizowany jadlam, serek wiejski, no i obiad ryzyk z ugotowanym kurczaczkiem. wiec chyba troskzi tego bialka bylo dzis w mojej dietce.
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
achas, MIDI, dzieki za porady, tylko napsialas cos co mnie pzrerazilo - serek topiony mama odrzucic? buuu a ja tak je uwielbiam ...
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
moim największym grzechem jedzeniowym ( nie na diecie) jest ser żółty, ale go muszę jeść!!! (wewnetrzna potrzeba)
kolacja: 3 kromeczki razowe, na jednej tunczyk, na drugiej serek topiony i pomidorek w jogurcie naturalnym - 6.5 białka, kalorii 450 ok, wypadło dziś więc: kalorii 1000ok, a białek...hmm 51.5, to i tak mało i jak tu zrobić żeby było te 70? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Ser topiony jest bardzo kaloryczny - 100 g serka to ok. 300 kcal. Zawiera duza ilośc tluszczy nie tylko dlatego ze jest serem, ale dlatego, ze producenci mieszaja ser z tluszczami roslinnymi i maslem, by lepiej sie rozsmarowywal (tak samo jest z serami typu "fromage").
O wiele lepiej jest kupic chudy twarog i zmiksowac go ze smietanka i przyprawami na gladka mase. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Elfir ma rację
![]() Dagusia - ja rozumiem, że jak się lubi coś, to trudno zrezygnować, ale spróbuj np. jeść go nie częściej niż raz w tygodniu. Można też wymyślać jakieś zamienniki: np. chudy twaróg wymieszać z oliwa z oliwek, kilkoma oliwkami i rozgniecioną papryką, konsystencja będzie jak w topinym, a tłuszcze zdrowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odżywki białkowe są umiarkowanie drogie. Jeśli jesz 1 porcje dziennie, to wyjdzie ok. 50-70 zł miesięcznie chyba. Ja kupuję w sklepach interentowych, można też w sklepach dla sportowców i takich kioskach z suplementami. Na siłowniach też sprzedają, ale najcześciej dużo drożej. Co do pochodzenia roślinnego, to sa odzywki z białek sojowych i pszenicznych, ale lepiej przyswajalne są białka z serwatki i jajek, więc ja takie kupuję. Mięsa nie jem, ale jem nabiał, więc i w odżywkach mi on nie przeszkadza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
zjadłam na śniadanie kasze manną na mleku 0,5 z konfiturą
![]() Coraz bardziej się zastanawiam nad tym czy by jednak nie przestać się odchudzać w ten sposób i zacząć tak bez liczenia kalorii, ale ograniczając posiłki. Sama nie wiem. Coś tak czuję że jak nie będę na żadnej konkretnej diecie (tak ja kteraz jetem) to nie będę konsekwentna i będę grzeszyła słodyczami czasami. Mam mętlik w głowie, nie wiem czy tak dam radę. W ten sposób trzeba się odchudzać z parę miesięcy a ja napewno przez tyle czasu będę popełniała dużo grzechów jedzeniowych, łatwiej jest mi się odchudzać krótko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Odchudzałam sie kiedys podobnie jak Ty- krótko, widząc szybkie efekty. Jednak człowiek to słaba istota i często upada na swej drodze do celu. Ja teraz nie odchudzam sie na jakiejs konkretnej diecie- staram sie jesc około 1000-1200 kcal i ćwiczyć o ile mi na to czas pozowoli( pozwalam sobie teraz raz czy dwa razy w tyg na cos słodkiego ale w malutkich ilosciach to pozwala mi przetrwac). No i oczywiscie nie mysle o odchudzaniu w sensie Dieta/ reżim /kara a raczej - zmiana stylu życia/ zdrowie/ satysfakcja. Warto uzbroic sie w cierpliwosc ,naprawde. Odchudzam sie juz w sumie ponad 2,5 miesiaca i schudłam ponad 7 kg i wiem, ze na stałe a nie na chwile. Zycze i Tobie zmiany podejścia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() PS.Dagusia ja też lubię MM ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
raczej żadko byłam aż tak sfrustrowana na diecie jak teraz, bo mi dziewczyny narobiły mętliku w głowie, oczywiście dobrze że tak się stało, ale przez to sama juz nic nie wiem, nie wiem czy sma dam radę, przecież ty jak piszesz to też masz dietę 1000- 1200 kal, czyli znacznie nie różni sie od mojej, więc jak ajest różnica jeżeli jest, przecież też możesz mieć jo-jo.
Dzięki za ciepłe słowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.