Dieta 1000 kcal - wątek zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-26, 16:55   #121
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika
Dot.: kto ze mną na diecie 1000 kl od jutra czyli 24 lipca? razem rażniej!!

ok, ale prawie w każdym produkcie są węglowodany i to dużo, to ja mam z dostępnych produktów wybierać te które zawierają mało kalorii, tłuszczy i węglowodanów? przecież to niemożliwe
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 17:05   #122
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

czyli ze względu na węglowodany mogę: sery zółte ( ale ich nie mogę mają od cholery tłuszczy i kalorii), twaróg chudy, z warzyw cukinnię, brokuły, groch, pieczarki, kalafior, ogórki, sałata, szpinak, jajka, owoców żadnych, wędliny odpadają bo nie jem. Przestudiowałam dokładnie książeczkę z tymi wartościami i nic więcej nie nadaje się a tylko na tych produktach to nie można mieć dobrej diety. Więc może mi powiesz jak mam nie jeść węglowodanów?
Stary 2006-07-26, 18:43   #123
Midi
Zakorzenienie

Gothika, ja nie mówię, że masz nie jeść węglowodanów! Nic podobnego
Ja tylko zauważyłam, że Twoje jadłospisy zawierają prawie wyłącznie węglowodany, a nie ma tam białka i zdrowych tłuszczów. A zdrowy, pełnowartościowy posiłek (co jest kluczową sprawą przy odchudzaniu!) musi zawierać białko + węglowodany z warzyw + zdrowe tłuszcze. Przy odchudzaniu można zrezygnować lub ograniczyć inne węglowodany, ale tych z warzyw nie wolno.

Ja bym w uproszczeniu doradziła Ci tak: warzywa jesz bez ograniczeń - dużo i wszystkie, jakie lubisz. Białko - wyliczasz co najmniej tyle gramów, ile sama ważysz teraz (przed odchudzeniem) i rozkładasz ich ilość na cały dzień. Pisałam wcześniej o 100 g, bo im więcej, tym lepiej - szybciej się chudnie, wspomaga to mięśnie i daje dobre efekty, jeżeli ćwiczysz. Więc pomiędzy ok. 60 (?) a 100 g białka dziennie (nie wiem, ile ważysz).

Zdrowe tłuszcze - bardzo ważna rzecz! Wywalasz z diety niezdrowe tłuszcze czyli nasycone: jesz chude mięso, chudy nabiał (żółty ser to niedobry pomysł ), nie dodajesz oleju do wszystkiego, nie smażysz na oleju i nie jesz masła ani margaryny. Za to używasz oliwy z oliwek, oleju lnianego, jesz orzechy, jaja i avocado - tłuszcze z nich są zdrowe i konieczne w diecie redukcyjnej (pomagają chudnąć). Wywalasz tłuszcze trans: ze słodyczy, czipsów, rafinowanych olejów roślinnych itp.

Węglowodany: te z warzyw są OK. Ograniczasz węglowodany z białego pieczywa, białych makaronów, jogurtów owocowych, nie jesz owoców na noc (w ciągu dnia jak najbardziej). Nie przesadzasz z węglowodanami złożonymi np. z pieczywa pełnoziarnistego, makaronów razowych, kasz. Tzn. nie są zakazane i czasem warto je jeść, ale na początek lepiej nie jedz ich do więcej niż 1 posiłku dziennie.

Jeśli trzeba zmniejszyć ilość kalorii (widze, że lubisz i umiesz liczyć ), to w pierwszej kolejności poświęcamy węglowodany, w drugiej - tłuszcze, a nigdy nie zmniejszami ilości kalorii z białka.

To jest ogromne uproszczenie, ale tak będzie Ci łatwiej się zorientować, a jesli chcesz dowiedzieć się jakichś szczegółów, to pytaj
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 19:45   #124
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dori7
Wielkie dzieki
Mleka juz prawie nie pijam, choc lubie, tylko do Inki troche wlewam, ale trzeba bedzie najwidoczniej ograniczyc kefir i maslanke tez, a tak dobrze sie je popija w te upaly Co do mojej aktywnosci - ostatnio rozne roznosci: z powodu ladnej pogody i pustki w portfelu rzucilam w kat karnet na silownie i biegam, jezdze na rowerze, plywam
Dori, a ile masz do zrzucenia? Bo jeśli niewiele to niewiele jest czymś ponad normę dla kobiet, to nie przesadzajmy z tą nieszczęsną laktozą - pytałaś konkretnie o nabiał, to ja odpowiadam, ale znacznie gorsze od laktozy są tłuszcze trans i cukier ze słodyczy na przykład.
Wyeliminowac lub ograniczyć takie produkty trzeba albo w przypadku nietrawienia laktozy (zdarza się dość często), albo u osób, które chcą zejść z poziomem tłuszczu poniżej normy, do poziomu 'fitnesowego'.
Pół litra jogurtu z owocami to sporo, ale np. 150-200 ml nie zniweczy Twojej diety.
Po ćwiczeniach tego typu, jak piszesz, ważne jest spożycie białka, najlepiej porcji ok. 20 g w normalnym posiłku, ewentualnie (jesli jest to np. wieczorem) samego białka. Wspomaga to regenrację mięśni. Po treningu siłowym (może kiedyś wrócisz na siłownię - ćwiczenia siłowe bardzo pomagają w spalaniu tłuszczu) powinno się też uzupełnić glikogen, zjadając szybkoprzyswajalne węglowodany proste.
Stary 2006-07-26, 19:47   #125
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

skąd ty wiesz tak dużo o dietetyce? ja o połowie tych spraw nie wiedziałam, wprawdzie czytałam w książkach o zdrowym odżywianiu ale nigdy nie traktowałam tego aż tak poważnie, a w twoich ustach to brzmi baaardzo poważnie, jakby nie wiem co miało się stać jak się jednak będzie jadło te oleje, tłuszcze, chleby i makarony, aż się boję
Stary 2006-07-26, 20:03   #126
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

bym zamieniła olej na oliwę, już na zawsze, ale ona jest taaaka droga, że nie wyrobię
Stary 2006-07-26, 20:35   #127
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothika
skąd ty wiesz tak dużo o dietetyce? ja o połowie tych spraw nie wiedziałam, wprawdzie czytałam w książkach o zdrowym odżywianiu ale nigdy nie traktowałam tego aż tak poważnie, a w twoich ustach to brzmi baaardzo poważnie, jakby nie wiem co miało się stać jak się jednak będzie jadło te oleje, tłuszcze, chleby i makarony, aż się boję
Głównie z internetu i czasopism wiem, ale to wcale nie dużo - raczej podstawy. Lubię rozumieć, jak i dlaczego coś działa, więc "drążę"
Nie ma się czego bać Nic się nie stanie, jak od czasu do czasu zjesz coś niezdrowego albo zbyt wysokokalorycznego. Nic się nie stanie nawet wtedy, jeśli w Twojej diecie będą przeważały te wysokaloryczne produkty - po prostu nie schudniesz albo nie nastąpi to szybko. Ale to nie jest oczywiście tak, że jak nie zjesz 70 g białka we wtorek, to w środę zobaczysz, że masz obwisłą skórę na brzuchu
W każdej diecie "większa połowa" sukcesu to prawidłowy bilans kaloryczny i prawidłowy bilans makroskładnikowy - ponieważ dieta 1000 kcal nijak nie zapewni prawidłowego bilnasu kalorycznego, powinnaś przynajmniej postarać sie zadbać o makroskładniki (proporcje białka : tłuszcze : węglowodany). A "mniejsza połowa", bez kórej i tak nic się nie uda, to konsekwencja - i nie na 2 tygodnie ani na miesiąc, tylko na wiele miesięcy, bo odchudzanie to nie gubienie kilogramów, tylo tłuszczu. A kilogramy lecą najłatwiej z wody i mięśni - z tłuszczem trzeba porządnie powalczyć, do tego niezbędne jest właśnie to minimum wiedzy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-26, 21:51   #128
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

dzięki za rady i uspokojenie mnie , spróbuję chociaż niektóre twoje rady zastosować, no ale muszę skończyć jeść to co mam w lodówce
Stary 2006-07-26, 22:18   #129
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

a moja kolacja mimo wszystko ( nie poczułabym że zjadłam gdybym nie spozyła chleba) wyglądała tak: dwie kromki zwykłego z pomidorem i ogórkiem, ileś tam kalafiora
Stary 2006-07-27, 08:24   #130
Dolot
Zadomowienie

Witam to moze ja opowiem swoją historię.
Mam 167cm wzrostu i swoje odchudzanie zaczełam od wagi 69.5 kg moja obecna waga to 62.3 kg czyli ponad 7 kg zajeło mi to prawie 2 miesiące.
Jem zdrowo i staram sie ćwiczyć- głownie bieganie i taniec.

Chciałabym schudnąć do 55 kg czyli jestem na półmetku. I odnośnie tego mam pytanie- jesli chodzi o białko to powinnam go zjesc srednio120g- tylko skąd je wziąść kiedy jest się wegetarianką? Jem dużo twarogów, jogurtów, sera, soji i roślin strączkowych. Czy ktoś by mógł mnie poratować?

Izumi pozdrowionka i nic na siłe
Dolot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-27, 09:06   #131
_dagusia_
Raczkowanie

h,mmmmm przeczytalam te wasze rady najnowsze juz po sniadanku ... kilku malych kromeczkach bulki wroclawskeij z zotym, pomidorem, topionym i poledwica ... zaczne sie stosowac. tak tak, napsizcie koniecznie o tych bialeczkach. a czy moze lepeij - latwiej jako ze sie odchudzam kupic taki koktail bialkowy (np z shapeworks) czy z jakiejs takiejsc firmy? pozdr

"Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy" M.M
_dagusia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-27, 09:12   #132
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

a ja właśnie jem jogurt 0,1 % z muesli, ale tam też jest 9 g węglowodanów, naprawdę nie wiem jak mam to pogodzić , a z muesli dlatego bo mam problemy z wypróżnianiem
Stary 2006-07-27, 09:41   #133
dori7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Midi
Dori, a ile masz do zrzucenia? Bo jeśli niewiele to niewiele jest czymś ponad normę dla kobiet, to nie przesadzajmy z tą nieszczęsną laktozą - pytałaś konkretnie o nabiał, to ja odpowiadam, ale znacznie gorsze od laktozy są tłuszcze trans i cukier ze słodyczy na przykład.
Wyeliminowac lub ograniczyć takie produkty trzeba albo w przypadku nietrawienia laktozy (zdarza się dość często), albo u osób, które chcą zejść z poziomem tłuszczu poniżej normy, do poziomu 'fitnesowego'.
Pół litra jogurtu z owocami to sporo, ale np. 150-200 ml nie zniweczy Twojej diety.
Slodyczy nie jem, chyba, ze mnie jakas wielka ochota na lody zaatakuje, to pozwalam sobie maksimum raz na tydzien na jakiegos Big Milka, ale na szczescie coraz rzadziej kusi, w zasadzie jedynie podczas jakichs wypadow ze znajomymi. W domu slodyczy nie trzymam, w kuchni mam oliwe z oliwek i nasion winogron, oraz, niestety, margaryne, ale staram sie nie uzywac a do zrzucenia mam - hmmm - sporo, jestem duza wzdluz (177) i wszerz, przez dluga, stresujaca i nieruchawa (nie liczac krotkiego wypadu na narty i przerwanych w lutym zajec z tanca brzucha) zime dorobilam sie mnostwa sadla, teraz mam go 32%, a chcialabym miec te cyferki w odwrotnym porzadku

Cytat:
Napisane przez Midi
Po ćwiczeniach tego typu, jak piszesz, ważne jest spożycie białka, najlepiej porcji ok. 20 g w normalnym posiłku, ewentualnie (jesli jest to np. wieczorem) samego białka. Wspomaga to regenrację mięśni. Po treningu siłowym (może kiedyś wrócisz na siłownię - ćwiczenia siłowe bardzo pomagają w spalaniu tłuszczu) powinno się też uzupełnić glikogen, zjadając szybkoprzyswajalne węglowodany proste.
Na pewno wroce, ale chyba dopiero jesienia Oczywiscie mialam szlachetny zamiar robic dalej swoje cwiczenia na klatke i ramiona w domu na hantelkach, ale skonczylo sie na dobrych checiach. Natomiast co do nog, to mam wrazenie, ze zwlaszcza od roweru dosc wyraznie wyrabiaja mi sie miesnie - jezdze na najciezszych przerzutkach, srednich uzywam tylko do podjazdow pod gorke albo do rozpedzania sie, lekkich wcale - jakos tak najwygodniej i najszybciej mi sie jezdzi, a ja organicznie nie znosze wolno sie poruszac Poza tym z silowych cwiczen chodze ostatnio na scianke, po dwuletniej przerwie i z pewna niesmialoscia, bo wciaz pamietam moj paskudny wypadek. Ale w sierpniu jade ze znajomymi w skaly i trzeba pocwiczyc. Szczerze mowiac, tu mi najbardziej moja waga przeszkadza, bo jak tu sie podciagnac, kiedy tylek wazy pol tony

Co do kefiru z malinami, od ktorego sie zaczelo - zrobilam wersje upgrade malinowej pysznosci i po prostu rozgniatam te maliny z bialym serem i odrobina migdalow w platkach. I wilk syty, i owca cala I tak sobie mysle, ze to te podstepne mleczne dwucukry mogly byc jedna z wazniejszych przyczyn mojej zguby, bo chyba duzo za duzo sie pochlanialo jogurtow i mleka
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-27, 11:25   #134
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dolot
Witam to moze ja opowiem swoją historię.
Mam 167cm wzrostu i swoje odchudzanie zaczełam od wagi 69.5 kg moja obecna waga to 62.3 kg czyli ponad 7 kg zajeło mi to prawie 2 miesiące.
Jem zdrowo i staram sie ćwiczyć- głownie bieganie i taniec.

Chciałabym schudnąć do 55 kg czyli jestem na półmetku. I odnośnie tego mam pytanie- jesli chodzi o białko to powinnam go zjesc srednio120g- tylko skąd je wziąść kiedy jest się wegetarianką? Jem dużo twarogów, jogurtów, sera, soji i roślin strączkowych. Czy ktoś by mógł mnie poratować?

Izumi pozdrowionka i nic na siłe
Jeśli chodzi o wegetariańskie źródła białka, to ranking (pod względem przyswajalności i ilości) wygląda mniej więcej tak:
1) jaja kurze // odżywki białkowe
2) twarogi chude
3) warzywa strączkowe
4) orzechy i pestki // kiełki
5) jorurty, kefiry, mleko

Jogurty, kefiry i mleko napisałam w ostatniej pozycji nie dlatego, że białko z nich jest gorsze od twarogowego, tylko jest go w nich mniej. A z kolei - jak pisałam wcześniej - nadmiar napojów mlecznych może spowalniać odchudzanie. Dlatego warto je pić w niewielkich ilościach, a białko brać głównie z innych źródeł, gdzie jest go więcej.

Świetnym rozwiązaniem dla wegetarian są odżywki białkowe Jedna porcja dostarcza (w zależności od rodzaju odżywki) od 20 do 30 g białka o świetnej przyswajalności (najlepiej wybierać odżywki, które nie zawierają białek z pszenicy - te są trochę gorzej przyswajalne).
Stary 2006-07-27, 11:36   #135
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothika
a ja właśnie jem jogurt 0,1 % z muesli, ale tam też jest 9 g węglowodanów, naprawdę nie wiem jak mam to pogodzić , a z muesli dlatego bo mam problemy z wypróżnianiem
Gothika, nie przejmuj się tak tymi węglowodanami Moim zdaniem, większym problemem w Twojej diecie może okazać się niedobór białka, niż nadmiar węglowodanów. Najważniejsze to eliminacja słodyczy i innych 'junk-food' typu czipsy itp. Serki topione też wywalić na rzecz sera białego, twarogów itp. (to do Dagusi).

Jogurty kupuj naturalne (mają mniej węglowodanów), z niską zawartością tłuszczu. Muesli jest OK, byle nie przesadzać - bardzo zdrowa rzecz, ale nie w nadmiarze. Raz dziennie w pierwszej połowie dnia ok. 2-4 'kopiastych' łyżek nic nie zawali. Tylko kupuj takie, gdzie nie ma dodanego cukru, kakao, soli itp. - wszelkie Nestle to chłam, wybieraj te, gdzie w składzie sa tylko różne płatki i suszone owoce.

Bardzo dobre śniadanie taki jogurt z muesli, a jak do niego dołożysz jeszcze gruby plaster wędliny albo kawałek białego sera, albo jajko na twardo to i białka będzie już więcej
Problemy z wypróżnieniem czasem mogą być spowodowane zbyt niską kalorycznością diety - ja bym na Twoim miejscu dobiła jednak do co najmniej 1500 kcal, wtedy organizm zacznie normalnie spalać to, co jesz i nie bedzie też problemów z zatwardzeniami. Do muesli możesz dosypywać otręby, wspomagają pracę ukł. wydalniczego.
Stary 2006-07-27, 11:40   #136
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

w moim jogurcie było 6,6 białka, teraz zjadłam serek wiejski - 22 białka, czyli 27,5, a gdzie reszta? kalorii mam 300
Stary 2006-07-27, 12:41   #137
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

ja ogólnie muesli nie jem bo bardzo nie lubie, tylko wczoraj kupiłam jogurt w którym było muesli, jeszcze dorzuciłam tam łyzeczkę płatków owsianych. A dziś kupiłam właśnie te otręby przenne, tylko muszę wymyśleć jak mam je jeść by jakoś smakowało, a problemy z wypróżnieniem mam już od dawna, raczej nie od odchudzania
Stary 2006-07-27, 14:26   #138
Dolot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Midi
Jeśli chodzi o wegetariańskie źródła białka, to ranking (pod względem przyswajalności i ilości) wygląda mniej więcej tak:
1) jaja kurze // odżywki białkowe
2) twarogi chude
3) warzywa strączkowe
4) orzechy i pestki // kiełki
5) jorurty, kefiry, mleko

Jogurty, kefiry i mleko napisałam w ostatniej pozycji nie dlatego, że białko z nich jest gorsze od twarogowego, tylko jest go w nich mniej. A z kolei - jak pisałam wcześniej - nadmiar napojów mlecznych może spowalniać odchudzanie. Dlatego warto je pić w niewielkich ilościach, a białko brać głównie z innych źródeł, gdzie jest go więcej.

Świetnym rozwiązaniem dla wegetarian są odżywki białkowe Jedna porcja dostarcza (w zależności od rodzaju odżywki) od 20 do 30 g białka o świetnej przyswajalności (najlepiej wybierać odżywki, które nie zawierają białek z pszenicy - te są trochę gorzej przyswajalne).
Midi wielkie dzięki za info mogłabym Cię prosić o sprawdeznie zawartosci białak w gramach w poszczególnych produktach? I miałabym takie pytanie czy odżywki białkowe są drogie i gdzie takowe możan dostać? oraz czy są w całości pochodzenia roślinnego? Pozdrawiam serdecznie
Stary 2006-07-27, 14:51   #139
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

obiad: fasolka szparagowa, ze 200g, 2 jajka sadzone na odrobince oliwy z oliwek - 230 kl,
białko - 17g na obiad, czyli 45,5 razem.
Po moich dziesiejszych obliczeniach widzę że dla mnie będzie ciężko dostarczyć te 74 g białka na dzień, dziś się nawet trochę staram ale codziennie jajek nie jem i twarogów

Edytowane przez gothika
Czas edycji: 2006-07-27 o 16:53

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-27, 17:44   #140
_dagusia_
Raczkowanie

nie chce mi sie pisac co zjadlam, jakos weny nie mam ale z bialek to bylo to co na sniadanko, potem serek homogenizowany jadlam, serek wiejski, no i obiad ryzyk z ugotowanym kurczaczkiem. wiec chyba troskzi tego bialka bylo dzis w mojej dietce.

Stary 2006-07-27, 17:45   #141
_dagusia_
Raczkowanie

achas, MIDI, dzieki za porady, tylko napsialas cos co mnie pzrerazilo - serek topiony mama odrzucic? buuu a ja tak je uwielbiam ...

Stary 2006-07-27, 19:15   #142
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

moim największym grzechem jedzeniowym ( nie na diecie) jest ser żółty, ale go muszę jeść!!! (wewnetrzna potrzeba)

kolacja: 3 kromeczki razowe, na jednej tunczyk, na drugiej serek topiony i pomidorek w jogurcie naturalnym - 6.5 białka, kalorii 450 ok,
wypadło dziś więc:
kalorii 1000ok, a białek...hmm 51.5, to i tak mało i jak tu zrobić żeby było te 70?
Stary 2006-07-28, 08:15   #143
Elfir
Zakorzenienie

Ser topiony jest bardzo kaloryczny - 100 g serka to ok. 300 kcal. Zawiera duza ilośc tluszczy nie tylko dlatego ze jest serem, ale dlatego, ze producenci mieszaja ser z tluszczami roslinnymi i maslem, by lepiej sie rozsmarowywal (tak samo jest z serami typu "fromage").
O wiele lepiej jest kupic chudy twarog i zmiksowac go ze smietanka i przyprawami na gladka mase.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 08:25   #144
Midi
Zakorzenienie

Elfir ma rację Te tłuszcze z serków topionych są bardzo niezdrowe - zawierają utwardzone tłuszcze roślinne, tzw. trans, które podobno są odpowiedzialne za tycie.
Dagusia - ja rozumiem, że jak się lubi coś, to trudno zrezygnować, ale spróbuj np. jeść go nie częściej niż raz w tygodniu. Można też wymyślać jakieś zamienniki: np. chudy twaróg wymieszać z oliwa z oliwek, kilkoma oliwkami i rozgniecioną papryką, konsystencja będzie jak w topinym, a tłuszcze zdrowe
Stary 2006-07-28, 09:18   #145
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dolot
Midi wielkie dzięki za info mogłabym Cię prosić o sprawdeznie zawartosci białak w gramach w poszczególnych produktach? I miałabym takie pytanie czy odżywki białkowe są drogie i gdzie takowe możan dostać? oraz czy są w całości pochodzenia roślinnego? Pozdrawiam serdecznie
Zawartość makroskładników w poszczególnych produktach podana jest np. tu: www.kalorie.net (w tabelach kalorycznych, menu po lewej stronie).
Odżywki białkowe są umiarkowanie drogie. Jeśli jesz 1 porcje dziennie, to wyjdzie ok. 50-70 zł miesięcznie chyba. Ja kupuję w sklepach interentowych, można też w sklepach dla sportowców i takich kioskach z suplementami. Na siłowniach też sprzedają, ale najcześciej dużo drożej. Co do pochodzenia roślinnego, to sa odzywki z białek sojowych i pszenicznych, ale lepiej przyswajalne są białka z serwatki i jajek, więc ja takie kupuję. Mięsa nie jem, ale jem nabiał, więc i w odżywkach mi on nie przeszkadza.
Stary 2006-07-28, 11:34   #146
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

zjadłam na śniadanie kasze manną na mleku 0,5 z konfiturą - 270 kl.
Coraz bardziej się zastanawiam nad tym czy by jednak nie przestać się odchudzać w ten sposób i zacząć tak bez liczenia kalorii, ale ograniczając posiłki. Sama nie wiem. Coś tak czuję że jak nie będę na żadnej konkretnej diecie (tak ja kteraz jetem) to nie będę konsekwentna i będę grzeszyła słodyczami czasami. Mam mętlik w głowie, nie wiem czy tak dam radę. W ten sposób trzeba się odchudzać z parę miesięcy a ja napewno przez tyle czasu będę popełniała dużo grzechów jedzeniowych, łatwiej jest mi się odchudzać krótko.
Stary 2006-07-28, 11:50   #147
Dolot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Midi
Zawartość makroskładników w poszczególnych produktach podana jest np. tu: www.kalorie.net (w tabelach kalorycznych, menu po lewej stronie).
Odżywki białkowe są umiarkowanie drogie. Jeśli jesz 1 porcje dziennie, to wyjdzie ok. 50-70 zł miesięcznie chyba. Ja kupuję w sklepach interentowych, można też w sklepach dla sportowców i takich kioskach z suplementami. Na siłowniach też sprzedają, ale najcześciej dużo drożej. Co do pochodzenia roślinnego, to sa odzywki z białek sojowych i pszenicznych, ale lepiej przyswajalne są białka z serwatki i jajek, więc ja takie kupuję. Mięsa nie jem, ale jem nabiał, więc i w odżywkach mi on nie przeszkadza.
Dzięki Midi za informacje. Dzisiaj przeliczyłam zawartość białka w moim dziennym menu. Wyszło dokładnie 95,485 gram białka wiec twierdze, ze tego składnika mi nie brakuje Zatem odżywki białkowe w moim przypadku raczej nie będą potrzebne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 11:58   #148
Dolot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gothika
zjadłam na śniadanie kasze manną na mleku 0,5 z konfiturą - 270 kl.
Coraz bardziej się zastanawiam nad tym czy by jednak nie przestać się odchudzać w ten sposób i zacząć tak bez liczenia kalorii, ale ograniczając posiłki. Sama nie wiem. Coś tak czuję że jak nie będę na żadnej konkretnej diecie (tak ja kteraz jetem) to nie będę konsekwentna i będę grzeszyła słodyczami czasami. Mam mętlik w głowie, nie wiem czy tak dam radę. W ten sposób trzeba się odchudzać z parę miesięcy a ja napewno przez tyle czasu będę popełniała dużo grzechów jedzeniowych, łatwiej jest mi się odchudzać krótko.
Wiem, ze wiele osób Cię krytykowało za styl odchudzania. Ja chciałam Ci tylko opowiedziec swoją historię.
Odchudzałam sie kiedys podobnie jak Ty- krótko, widząc szybkie efekty. Jednak człowiek to słaba istota i często upada na swej drodze do celu. Ja teraz nie odchudzam sie na jakiejs konkretnej diecie- staram sie jesc około 1000-1200 kcal i ćwiczyć o ile mi na to czas pozowoli( pozwalam sobie teraz raz czy dwa razy w tyg na cos słodkiego ale w malutkich ilosciach to pozwala mi przetrwac). No i oczywiscie nie mysle o odchudzaniu w sensie Dieta/ reżim /kara a raczej - zmiana stylu życia/ zdrowie/ satysfakcja. Warto uzbroic sie w cierpliwosc ,naprawde. Odchudzam sie juz w sumie ponad 2,5 miesiaca i schudłam ponad 7 kg i wiem, ze na stałe a nie na chwile. Zycze i Tobie zmiany podejścia Więcej przyjemnosci z tracenia zbędnych kilo a mniej frustracji, którą da się wyczuć w Twoich postach.Pozdrawiam
Stary 2006-07-28, 12:01   #149
Dolot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _dagusia_
achas, MIDI, dzieki za porady, tylko napsialas cos co mnie pzrerazilo - serek topiony mama odrzucic? buuu a ja tak je uwielbiam ...
Odrzuć serek topiony dziewczyny dobrze Ci radzą Wiesz dlaczego tak go lubisz? Ponieważ zawoera dużo tłuszczu, a tłuszcze poprawiają smak dlatego tak bardzo lubimy lody śmietankowe, chipsy itp
PS.Dagusia ja też lubię MM
Stary 2006-07-28, 12:20   #150
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

raczej żadko byłam aż tak sfrustrowana na diecie jak teraz, bo mi dziewczyny narobiły mętliku w głowie, oczywiście dobrze że tak się stało, ale przez to sama juz nic nie wiem, nie wiem czy sma dam radę, przecież ty jak piszesz to też masz dietę 1000- 1200 kal, czyli znacznie nie różni sie od mojej, więc jak ajest różnica jeżeli jest, przecież też możesz mieć jo-jo.
Dzięki za ciepłe słowa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości