|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
Brewko
Dobrze ze o tym piszesz, obiecuję dowiedzieć się czego jeszcze lepiej nie wysyłać. cheer myślę że na tej stronie mozna znaleźć takie szkoły ja tez będę rozmawiała w tej sprawie i dowiem się szczegułów traci moze ktoś ma jakieś pomysły? jakieś często odwiedzane forum, gdzie wchodzi dużo internautów?
|
#122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
traci - dobry pomysł
w telewizja raz w roku jest taki program, ale to zdecydowanie za mało, radio, zwłaszcze te lokalne mają duże mozliwości Telefonowałam do s. Franciszki w sprawie "psów na zdjęciach" i powiedziała że raczej nie ma takich rzeczy żeby tamtejsze dzieci przeraziły i można śmiało rózne książeczki wysyłąć, mogą być po polsku siostry im przetłumaczą. Starsze znają angielski. Bardzo się ucieszyła, bo ona tam przebywała przez wiele lat a teraz pracuje w szpitalu w Chorzowie. Prosiłam żeby napisała kilka zdań do internautów a ja to zeskanuje i dam wam link. Budynie są rozchwytywane - powiedziałą siostra Franciszka leki dostarcza do misji zaprzyjaźniona hurtownia z Berlina, więc wystarczą witaminki w proszku. Jeżeli chodzi o adopcję dziecka przez szkołę to p. Dyrektor, z która też dzisiaj rozmawiałam, zbiera pieniazki do puszek na zebraniu rodziców i w klasach, raz na kwartał przesyła na konto.
|
#124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
w gore
![]()
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
traci - to tylko w polskich sklepach tam gdzie mieszkasz są budynie?, pewnie będzie drogo? Też znam sytuację Ruandy - to jest przerazajace i nieludzkie...
Ale my możemy to zmienić! naprawdę mozemy, nie ogromne instytucje , organizacje, ale właśnie my!!! Dla cierpliwych w czytaniu wklejam część mojego artykułu o misji w Zambii: W Zambii jest wiele ośrodków medycznych, w których pracują polscy misjonarze. Jednym z nich jest szpital misyjny w Mpanshya położony około 200 km na wschód od stolicy kraju – Lusaki. Zgromadzenie sióstr boromeuszek mikołowskich zaczęło tam pracę w 1978 r. Siostry otaczają opieką medyczną ludność mieszkającą w promieniu 200 km od szpitala. Wielu chorych, aby dotrzeć do misji, musi wędrować nawet przez kilka dni pieszo. 80 % ludności w Zambii żyje z poniżej 1 $ na dzień, ludzie wykształceni emigrują, co czwarte dziecko to sierota, ok. 75 - 80 % dzieci nie ma możliwości uczenia się. W Zambii jest tylko 1 uniwersytet. W okolicy nie ma fabryk, nie ma turystów, nie można nic zarobić. Lokalna ludność zajmuje się więc uprawą, hodowlą i drobnym rzemiosłem uzytkowym. Polowanie nie jest bezpiecznym zajęciem, ponadto w koło utworzone zostały parki narodowe, gdzie zwierząt pilnują strażnicy i nie można już w ten sposób zdobywać pożywienia. Wielu ludziom zaczął w oczy zaglądać głód. W dodatku rejon nie służy zdrowiu. W niektórych miejscach aż roi się od komarów, które przenoszą malarię. Umierają na nią zwłaszcza dzieci. Ponadto żyją tu jadowite węże, w rzekach występuje schistosomoza, a osłabieni przez głód ludzie łatwo padają ofiarami chorób zakaźnych. Swoje żniwo zbiera gruźlica, odra, zapalenie płuc, biegunki, robaczyce tropikalne i wiele innych chorób. W szpitalu brakuje personelu, leków, jedzenia dla pacjentów są tez problemy ze sprzętem medycznym. Ponieważ nie ma prądu oświetlenie pochodzi z generatora, który można włączyć jedynie na 2 godziny. Najlepszym rozwiązaniem byłyby baterie słoneczne ale to jest bardzo duży koszt. Misja obejmuje: - szpital św. Łukasza - hospicjum - ośrodek dożywiania dzieci - ośrodek szkoleniowy - przychodnia - sieroty (adopcja serca) Na 10 badanych osób -8 jest chorych na AIDS. Umierają najczęściej ludzie młodzi, średnia wieku obniżyła się do 37 lat. Pozostaje wiele sierot pozbawionych zupełnie opieki lub są przygarniane przez rodziny wielodzietne również w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Siostry prowadząc ośrodek dożywiania dzieci starają się aby zapewnić im przynajmniej jeden posiłek dziennie, zazwyczaj jest to kaszka kukurydziana na mleku w proszku. W porze deszczowej siostry uprawiają ogród warzywny co pozwala na przygotowanie dodatkowych posiłków. Mimo starań sióstr i zaprzyjaźnionych z misją dobroczyńców, sytuacja tamtejszych ludzi jest bardzo zła. Każdy gest w kierunku pomocy tym biednym ludziom jest mile widziany i oczekiwany przez siostry i ich podopiecznych. To są dane z grudnia 2005 roku od Siostry Józefy, na dzień dzisiejszy sytuacja uległa pogorszeniu.
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak w Anglii nie ma w zwyklych sklepach budyni oni tego nie znaja.Dlatego kupuje w polskich.Mam kilka i jeszcze zobacze jutro jakies ksiazeczki, kredki.I tak spakuje to w kilka kopert i wysle jedna po drugiej.Acha no i watek nie moze zniknac gdzies daleko musi byc zawsze tu.I niech dziewczyny wchodza i wysylaja, przeciez to nie jest az tak duzo a dla tych dzieci to bardzo, bardzo duzo.
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
traci to jak w Anglii nie ma budyniu to nie dziwię się że w Zambii tez jest deficytowy
. Ja też apeluję żeby nie zapomnieć po świętach o dzieciach, które przeciez nie najedzą się na zapas i codziennie są głodne.Pomyślmy czy ktoś chciałby być na ich miejscu, kazdy z nas mógł urodzić się w Afryce. Ale człowiek aby coś docenić najpierw musiałby to utracić. Pamiętajcie że lepiej jest dawać niz brać ! Oni chętnie w każdej chwili zamieniliby się z nami miejscami. Od zaraz wzięliby nasze życie z naszymi nibyproblemami. To nie jest filantropia ale obowiazek, spłacenie pewnego długu - życiu, losowi.
|
#130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale można spróbować napisać do Uwagi tvn czy jakiegoś tego typu programu. |
|
|
|
|
#131 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
teraz przypomniało mi się takie zdanie:
"przeciwieństwem miłości nie jest nienawiść ale obojętność"
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie wszystkie niesamowite kobiety
Mama, właśnie znalazłam ten wątek, bo zajrzałaś na adopcyjny dla piesków muszę mieć godzinkę żeby prześledzić wszystkie strony wątku i jak już dowiem się co jest potrzebne to lecę na pocztę |
|
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokladnie.Cos Wam powiem:moj maz pochodzi z Congo Brazzavile maly kraj lezacy kolo Demokratycznej Republiki Congo (ex zair).Jego kraj jest kolonia francuska, i taka wspaniala Francja posadzila prezydenta ktory jest przychylny Francji i rope i inne dobra daje Francji za bezcen, czyli kraj nie zarabia a Francja ma kupe kasy.Kiedys jak ten prezydent zostal w wyborach pokonany i jego miejsce zajal ktos inny skonczyly sie dobre czasy dla Francji bo odtad musiala placic i to slono to sie oczywiscie francuzom nie spodobalo i pomogli wrocic tamtemu prezydentowi do wladzy, za pomoca zbrojna (wojna) kosztem niewinnych cywili.Prezydent wrocil i Francja dalej sobie korzysta z wszelkich dobr.Gdyby nie to ten kraj juz dzieki samej ropie bylby bogaty, a tak jest zniewolony i wykorzystywany.Kupili sobie jednego czlowieka a reszta klepie biede,Tak to wyglda w skrocie.
|
|
|
|
#138 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, bardzo poruszyl mnie ten watek. Tez przylaczam sie do akcji wysylania paczek. Tak sobie pomyslalam, ze jakby kazda z nas wyslala cos dla tych dzieci, to jaka bylaby tam radosc..przeciez tyle nas jest na wiazazu.
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Mama - dziekuje za zalozenie tego watku
Ja rowniez sie dolaczam, dzisiaj zrobilam zakupy (budynie, zupki w proszku, butelki, smoczki, szczoteczki do zebow, kolorowanki, swiateczne kokardki do ozdoby) i jutro bede wysylac.Na pewno na raty, bo wszystko dosc sporo wazy, a przesylki maja byc niewielkie. Oby tylko doszly bez szwanku i ucieszyly dzieciaki i siostry ![]() Pozdrawiam i podbijam watek
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#141 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i problemy, zacierają tego świadomość. Czasem warto o tym sobie przypominać, im częściej tym lepiej. Cytat:
![]() * Pierwsza paczka wysłana, zamiast zupek w proszku wybrałam duże zestawy bulionu w kostkach (obliczyłam, że wagowo są lżejsze i zajmują mniej miejsca, mogłam wysłać ich więcej), ponadto przyprawy, nasiona, budynie, napoje witaminowe w proszku. Dziś wyślę kolejne dwie, jedną z kredkami (udało mi się kupić takie bardzo lekkie komplety) i temperówkami oraz drugą z opatrunkami, środkami odkażającymi rany w proszku.
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? Edytowane przez Anett_ Czas edycji: 2006-12-01 o 09:55 Powód: literówka |
||
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Lepiej późno niz później ![]() W poniedziałek wysyłam paczuszke - dzis mam strasznie napięty grafik, heh. Bede jeszcze sie dopytywac co i jak. PS pozdrawiam Mohameda z Sudanu, Williego z Nigerii i Wilsona z nie-pamietam-kąd I tak nie czytają
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
ahinsa, nigdy nie jest za późno!
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
powiem więcej - to dopiero początek !
ahinsa , czarownica gosia , nineczka - Anett - to ja jeszcze wam coś dorzucęhttp://www.sprawiedliwyhandel.pl/ to odnośnie jak ktoś pisał "dać wędkę a nie ryby" - wsperanie ludzi, którzy chcą utrzymać się z własnej pracy ale nie maja szans przy potentatach. mam pomysł na rozpowszechnieni na całą polskę, ale muszę się lepiej dop tego przygotować no i potrzebna będzie wasza pomoc, zdradzę tylko że chodzi mi o radio Zet - oni teraz duzo mówia o Afryce - ale Afryka to przeciez nie tylko piekne krajobrazy , dzikie zwierzęta i polowanie. jeszcze coś- dla wysyłajacych zza granicy - moze u Was opłaca się robić tez troch większe paczki?, wiem ze trudno zapakować np. buteleczki do płaskiej koperty bąbelkowej. czekam na kontakt z Berlina od praktykantki, która tam była, ona najwięcej nam na ten temat moze powiedzieć, mam nadzieje że uda mi się do niej dotrzeć.
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-12-01 o 10:39 |
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzis pojde dowiedziec na poczte co ile kosztuje.Chce wyslac tak po kilo, bo wiem ze do kilo mozna wysylac w kopercie.Szkoda ze nie mozna wyslac duzej paczki, tylko ze jak maja ja ujrasc gdzies po drodze to nie.
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
przed chwilą znalazłam ostatni list o s. Józefy z dznia 20,09,2006 r. - pozwólcie że go przepiszę bo wiem że takie listy sa chętnie czytane.
" Pragne serdecznie podziękować za pieniadze, które przywiozła jedna z naszych sióstr, która była na urlopie w Polsce w tym roku. Dziękujemy serdecznie. Victor jest teraz w szpitalu, ma malarię i silne ataki padaczki. Jest już na tyle dobrze że gorączka sie obnizyła i jest przytomny. Dobrze ze te pieniazki doszły bo ma zwiększone leki p/padaczce, których nie mamy - ale kupiłyśmy dla niego w Lusace. Bogu dzięki ze jest poprawa i jego Mamusia i wszyscy z rodziny lżej oddychają bo było ciężko i kazdy się liczył z tym ze moze się to źle skończyć. Kochani, u nas zimna pora się skończyła i grzeje jak na Afrykę przystało. W szpitalu jak zwykle - chorych dużo - pracy sporo. To tyle tymczasem, odezwiemy się na święta. Pamiętamy w modlitwie. Szczęść Boze s. Józefa." znowu zapomniałam o najważniejszym dostałam e-mailem konto do ojców salezjanów w Zambii dolarowe dla wpłacających z zagranicy, Euro napewno tez ale muszę sie upewnić. edit: konto nie aktualne
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2007-01-10 o 21:43 Powód: wyraz "Branch" był źle napisany ! teraz jest poprawnie! |
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Aż łzy stanęły mi w oczach - przyłączam się i dziś pędzę po zakupy
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jutro pędzę na zakupy dla dzieci
![]() Nawet zrobiłam listę wszystkiego, co mogłoby im być potrzebne i zaraz wydrukuję. Ale mamy szczęście, że żyjemy tu, gdzie żyjemy i mamy co jeść i nie ma takiej biedy ![]() A jeszcze małe pytanko - przeczytałam tu, żeby na paczkach pisać dużymi literami, że to dla szpitala, żeby nie naliczyli cła. Czy to tyczy się tylko paczek?? Bo ja będę przesyłać przecież tylko przesyłki listowe A w adresie jest już napisane, że to St. Luke's Mission Hospital To jak - pisać jeszcze obok dużymi literami, że to dla szpitala????
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
strasznie się cieszę z kazdego nowego uczestanika naszej akcji: agajot
równocześnie przypominam o podanych kontach, może jest coś czego akurat siostry potrzebuja (jestem pewna ze nie jedna rzecz) a nam to do głowy nie przyjdzie i z waszych pieniążków mogłyby to kupić za 1 $ - mozna naprawdę dużo kupić w Zambii jeszcze jedno : czy dołączacie do siostry listy z informacjami o sobie i oczywiście adres zwrotny? ona nie spodziewa się takiego Mikołaja
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy że ten napis co wyżej był widoczny bardziej niz imię i nazwisko siostry jak zwykło się to robić przy normalnej korespondencji i oczywiście dotyczy to też listów !no i masz racje z tym szczęściem - ja codziennie Bogu dziękuję za to. A jak mam ochotę ponarzekać na los i że mi źle to ogladam sobie zdjęcia i mi przechodzi nie potrzebny psychoterapeuta
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.

. Ja też apeluję żeby nie zapomnieć po świętach o dzieciach, które przeciez nie najedzą się na zapas i codziennie są głodne.

I tak nie czytają
A w adresie jest już napisane, że to St. Luke's Mission Hospital
To jak - pisać jeszcze obok dużymi literami, że to dla szpitala????