Misja w Zambii - proszę pomóż ! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-30, 12:15   #121
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !

Brewko - ja też o tym czytałam i jeszcze żeby wysyłać zdjęcia na tle przyrody a nie naprzykład w pięknie umeblowanym domu, ale to byłi informacje z innych misji i zapomniałam o tym.
Dobrze ze o tym piszesz, obiecuję dowiedzieć się czego jeszcze lepiej nie wysyłać.

cheer - myślę że opiekę przejmuje następna klasa http://www.konkurs.misje.pl/

myślę że na tej stronie mozna znaleźć takie szkoły
ja tez będę rozmawiała w tej sprawie i dowiem się szczegułów

traci ja tez ogromnie się cieszę że tutaj na wizażu jest tyle wrażliwych osób, pewnie jest ich jeszcze więcej ale jak do nich dotrzeć?
moze ktoś ma jakieś pomysły?
jakieś często odwiedzane forum, gdzie wchodzi dużo internautów?
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-30, 14:14   #122
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
Brewko - ja też o tym czytałam i jeszcze żeby wysyłać zdjęcia na tle przyrody a nie naprzykład w pięknie umeblowanym domu, ale to byłi informacje z innych misji i zapomniałam o tym.
Dobrze ze o tym piszesz, obiecuję dowiedzieć się czego jeszcze lepiej nie wysyłać.

cheer - myślę że opiekę przejmuje następna klasa http://www.konkurs.misje.pl/

myślę że na tej stronie mozna znaleźć takie szkoły
ja tez będę rozmawiała w tej sprawie i dowiem się szczegułów

traci ja tez ogromnie się cieszę że tutaj na wizażu jest tyle wrażliwych osób, pewnie jest ich jeszcze więcej ale jak do nich dotrzeć?
moze ktoś ma jakieś pomysły?
jakieś często odwiedzane forum, gdzie wchodzi dużo internautów?
No wlasnie sama sie zastanawialam jak naglosnic ta misje i jeszcze mi nic nie przyszlo do glowy.Moze by wyslac maila do jakiejs telewizji????Gazety????
traci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-30, 14:40   #123
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

traci - dobry pomysł
w telewizja raz w roku jest taki program, ale to zdecydowanie za mało,
radio, zwłaszcze te lokalne mają duże mozliwości

Telefonowałam do s. Franciszki w sprawie "psów na zdjęciach" i powiedziała że raczej nie ma takich rzeczy żeby tamtejsze dzieci przeraziły i można śmiało rózne książeczki wysyłąć, mogą być po polsku siostry im przetłumaczą. Starsze znają angielski.
Bardzo się ucieszyła, bo ona tam przebywała przez wiele lat a teraz pracuje w szpitalu w Chorzowie. Prosiłam żeby napisała kilka zdań do internautów a ja to zeskanuje i dam wam link.
Budynie są rozchwytywane - powiedziałą siostra Franciszka
leki dostarcza do misji zaprzyjaźniona hurtownia z Berlina, więc wystarczą witaminki w proszku.

Jeżeli chodzi o adopcję dziecka przez szkołę to p. Dyrektor, z która też dzisiaj rozmawiałam, zbiera pieniazki do puszek na zebraniu rodziców i w klasach, raz na kwartał przesyła na konto.
Stary 2006-11-30, 14:50   #124
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
traci - dobry pomysł
w telewizja raz w roku jest taki program, ale to zdecydowanie za mało,
radio, zwłaszcze te lokalne mają duże mozliwości

Telefonowałam do s. Franciszki w sprawie "psów na zdjęciach" i powiedziała że raczej nie ma takich rzeczy żeby tamtejsze dzieci przeraziły i można śmiało rózne książeczki wysyłąć, mogą być po polsku siostry im przetłumaczą. Starsze znają angielski.
Bardzo się ucieszyła, bo ona tam przebywała przez wiele lat a teraz pracuje w szpitalu w Chorzowie. Prosiłam żeby napisała kilka zdań do internautów a ja to zeskanuje i dam wam link.
Budynie są rozchwytywane - powiedziałą siostra Franciszka
leki dostarcza do misji zaprzyjaźniona hurtownia z Berlina, więc wystarczą witaminki w proszku.

Jeżeli chodzi o adopcję dziecka przez szkołę to p. Dyrektor, z która też dzisiaj rozmawiałam, zbiera pieniazki do puszek na zebraniu rodziców i w klasach, raz na kwartał przesyła na konto.
A to z tymi ksiazeczkami to dobrze wysle im po ang napewno sie uciesza.Dzis tez pojade do polskiego sklepu po budynie i moze cos jeszcze mi wpadnie w rece.Wlasnie teraz ogladalam zdjecia z Rwandy jak byla ta wojna przerazajaca ,najgorsze ze ludzie ludziom zgotowali ten los...
Stary 2006-11-30, 17:54   #125
eli za
Raczkowanie

w gore
eli za jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-30, 18:52   #126
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

traci - to tylko w polskich sklepach tam gdzie mieszkasz są budynie?, pewnie będzie drogo? Też znam sytuację Ruandy - to jest przerazajace i nieludzkie...
Ale my możemy to zmienić!
naprawdę mozemy, nie ogromne instytucje , organizacje, ale właśnie my!!!

Dla cierpliwych w czytaniu wklejam część mojego artykułu o misji w Zambii:

W Zambii jest wiele ośrodków medycznych, w których pracują polscy misjonarze. Jednym z nich jest szpital misyjny w Mpanshya położony około 200 km na wschód od stolicy kraju – Lusaki.
Zgromadzenie sióstr boromeuszek mikołowskich zaczęło tam pracę w 1978 r. Siostry otaczają opieką medyczną ludność mieszkającą w promieniu 200 km od szpitala. Wielu chorych, aby dotrzeć do misji, musi wędrować nawet przez kilka dni pieszo.
80 % ludności w Zambii żyje z poniżej 1 $ na dzień, ludzie wykształceni emigrują, co czwarte dziecko to sierota, ok. 75 - 80 % dzieci nie ma możliwości uczenia się.
W Zambii jest tylko 1 uniwersytet.
W okolicy nie ma fabryk, nie ma turystów, nie można nic zarobić. Lokalna ludność zajmuje się więc uprawą, hodowlą i drobnym rzemiosłem uzytkowym. Polowanie nie jest bezpiecznym zajęciem, ponadto w koło utworzone zostały parki narodowe, gdzie zwierząt pilnują strażnicy i nie można już w ten sposób zdobywać pożywienia. Wielu ludziom zaczął w oczy zaglądać głód.
W dodatku rejon nie służy zdrowiu. W niektórych miejscach aż roi się od komarów, które przenoszą malarię. Umierają na nią zwłaszcza dzieci. Ponadto żyją tu jadowite węże, w rzekach występuje schistosomoza, a osłabieni przez głód ludzie łatwo padają ofiarami chorób zakaźnych. Swoje żniwo zbiera gruźlica, odra, zapalenie płuc, biegunki, robaczyce tropikalne i wiele innych chorób.
W szpitalu brakuje personelu, leków, jedzenia dla pacjentów są tez problemy ze sprzętem medycznym. Ponieważ nie ma prądu oświetlenie pochodzi z generatora, który można włączyć jedynie na 2 godziny. Najlepszym rozwiązaniem byłyby baterie słoneczne ale to jest bardzo duży koszt.

Misja obejmuje:
- szpital św. Łukasza
- hospicjum
- ośrodek dożywiania dzieci
- ośrodek szkoleniowy
- przychodnia
- sieroty (adopcja serca)

Na 10 badanych osób -8 jest chorych na AIDS. Umierają najczęściej ludzie młodzi, średnia wieku obniżyła się do 37 lat. Pozostaje wiele sierot pozbawionych zupełnie opieki lub są przygarniane przez rodziny wielodzietne również w bardzo trudnej sytuacji finansowej.
Siostry prowadząc ośrodek dożywiania dzieci starają się aby zapewnić im przynajmniej jeden posiłek dziennie, zazwyczaj jest to kaszka kukurydziana na mleku w proszku.

W porze deszczowej siostry uprawiają ogród warzywny co pozwala na przygotowanie dodatkowych posiłków.

Mimo starań sióstr i zaprzyjaźnionych z misją dobroczyńców, sytuacja tamtejszych ludzi jest bardzo zła. Każdy gest w kierunku pomocy tym biednym ludziom jest mile widziany i oczekiwany przez siostry i ich podopiecznych.

To są dane z grudnia 2005 roku od Siostry Józefy, na dzień dzisiejszy sytuacja uległa pogorszeniu.
Stary 2006-11-30, 19:54   #127
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Stary 2006-11-30, 22:00   #128
traci
Wtajemniczenie

Tak w Anglii nie ma w zwyklych sklepach budyni oni tego nie znaja.Dlatego kupuje w polskich.Mam kilka i jeszcze zobacze jutro jakies ksiazeczki, kredki.I tak spakuje to w kilka kopert i wysle jedna po drugiej.Acha no i watek nie moze zniknac gdzies daleko musi byc zawsze tu.I niech dziewczyny wchodza i wysylaja, przeciez to nie jest az tak duzo a dla tych dzieci to bardzo, bardzo duzo.
Stary 2006-11-30, 22:12   #129
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

traci to jak w Anglii nie ma budyniu to nie dziwię się że w Zambii tez jest deficytowy . Ja też apeluję żeby nie zapomnieć po świętach o dzieciach, które przeciez nie najedzą się na zapas i codziennie są głodne.

Pomyślmy czy ktoś chciałby być na ich miejscu, kazdy z nas mógł urodzić się w Afryce.
Ale człowiek aby coś docenić najpierw musiałby to utracić.

Pamiętajcie że lepiej jest dawać niz brać !

Oni chętnie w każdej chwili zamieniliby się z nami miejscami.
Od zaraz wzięliby nasze życie z naszymi nibyproblemami.

To nie jest filantropia ale obowiazek, spłacenie pewnego długu - życiu, losowi.
Stary 2006-11-30, 22:32   #130
La-ra
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez MSN do La-ra

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
No wlasnie sama sie zastanawialam jak naglosnic ta misje i jeszcze mi nic nie przyszlo do glowy.Moze by wyslac maila do jakiejs telewizji????Gazety????
Wątpliwe czy media się zainteresują taką sprawą. Co ich obchodzi Afryka jeśli nie ma to związku np. z wielkim koncertem robionym przez Geldofa
Ale można spróbować napisać do Uwagi tvn czy jakiegoś tego typu programu.
La-ra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-30, 22:37   #131
La-ra
Rozeznanie

Cytat:
Też tak uważam. To społeczna odpowiedzialność.
Stary 2006-11-30, 22:47   #132
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez La-ra Pokaż wiadomość
Też tak uważam. To społeczna odpowiedzialność.
teraz przypomniało mi się takie zdanie:

"przeciwieństwem miłości nie jest nienawiść ale obojętność"
Stary 2006-11-30, 23:25   #133
truheart
Zakorzenienie

Witajcie wszystkie niesamowite kobiety
Mama, właśnie znalazłam ten wątek, bo zajrzałaś na adopcyjny dla piesków muszę mieć godzinkę żeby prześledzić wszystkie strony wątku i jak już dowiem się co jest potrzebne to lecę na pocztę Święta należą się wszystkim, ale godne życie też, przede wszystkim.
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-30, 23:35   #134
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
traci to jak w Anglii nie ma budyniu to nie dziwię się że w Zambii tez jest deficytowy . Ja też apeluję żeby nie zapomnieć po świętach o dzieciach, które przeciez nie najedzą się na zapas i codziennie są głodne.

Pomyślmy czy ktoś chciałby być na ich miejscu, kazdy z nas mógł urodzić się w Afryce.
Ale człowiek aby coś docenić najpierw musiałby to utracić.

Pamiętajcie że lepiej jest dawać niz brać !

Masz racje, swiete slowa to jest nasz obowiazek pomagac biedniejszym, pokrzywdzonym przez los, glodnym dzieciom.Swoja droga to nie potrafie zrozumiec jak w takim cywilizowanym i nowoczesnym swiecie niektorym krajom dokucza glod.Boli mnie to ze te "gwiazdeczki" majace tyle kasy nie moga sponsorowac takiego szpitala.Przeciez jakby wszyscy bogacze z tego swiata dali choc troche to nie byloby tak zle.Ale po co lepiej sobie kupic nowy dom piaty z kolei albo 156 pare butow. a do tego kreacje D&G w ktora ubiora sie raz i schowaja na dnie szafy.Co za swiat...
Stary 2006-11-30, 23:49   #135
La-ra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Boli mnie to ze te "gwiazdeczki" majace tyle kasy nie moga sponsorowac takiego szpitala.Przeciez jakby wszyscy bogacze z tego swiata dali choc troche to nie byloby tak zle.Ale po co lepiej sobie kupic nowy dom piaty z kolei albo 156 pare butow. a do tego kreacje D&G w ktora ubiora sie raz i schowaja na dnie szafy.Co za swiat...
Tylko, że z drugiej strony trzeba też zrozumieć, że datki nie załatwiają problemów trzeciego świata. Takie rozdawnictwo mogłoby na dłuższą metę źle się skończyć dla zachodnich rynków. W końcu świat się kręci dzięki tym, którzy napędzają gospodarkę. To trudna sprawa. Problem jest w tym jak nauczyć te kraje radzenia sobie samemu. Innymi słowy "nie dawać im ryb, ale wędkę i nauczyć ich łowić"
Stary 2006-12-01, 00:41   #136
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że z drugiej strony trzeba też zrozumieć, że datki nie załatwiają problemów trzeciego świata. Takie rozdawnictwo mogłoby na dłuższą metę źle się skończyć dla zachodnich rynków. W końcu świat się kręci dzięki tym, którzy napędzają gospodarkę. To trudna sprawa. Problem jest w tym jak nauczyć te kraje radzenia sobie samemu. Innymi słowy "nie dawać im ryb, ale wędkę i nauczyć ich łowić"
Problem trzeciego świata jest problemem państw zachodnich, które były kolonizatorami Afryki, Azji...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 00:49   #137
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Problem trzeciego świata jest problemem państw zachodnich, które były kolonizatorami Afryki, Azji...
Dokladnie.Cos Wam powiem:moj maz pochodzi z Congo Brazzavile maly kraj lezacy kolo Demokratycznej Republiki Congo (ex zair).Jego kraj jest kolonia francuska, i taka wspaniala Francja posadzila prezydenta ktory jest przychylny Francji i rope i inne dobra daje Francji za bezcen, czyli kraj nie zarabia a Francja ma kupe kasy.Kiedys jak ten prezydent zostal w wyborach pokonany i jego miejsce zajal ktos inny skonczyly sie dobre czasy dla Francji bo odtad musiala placic i to slono to sie oczywiscie francuzom nie spodobalo i pomogli wrocic tamtemu prezydentowi do wladzy, za pomoca zbrojna (wojna) kosztem niewinnych cywili.Prezydent wrocil i Francja dalej sobie korzysta z wszelkich dobr.Gdyby nie to ten kraj juz dzieki samej ropie bylby bogaty, a tak jest zniewolony i wykorzystywany.Kupili sobie jednego czlowieka a reszta klepie biede,Tak to wyglda w skrocie.
Stary 2006-12-01, 01:26   #138
nineczka
Wtajemniczenie

dziewczyny, bardzo poruszyl mnie ten watek. Tez przylaczam sie do akcji wysylania paczek. Tak sobie pomyslalam, ze jakby kazda z nas wyslala cos dla tych dzieci, to jaka bylaby tam radosc..przeciez tyle nas jest na wiazazu.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 05:13   #139
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia
Smile Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !

Mama - dziekuje za zalozenie tego watku Czasem trzeba przypomniec [sobie i innym], ze sa ludzie, ktorzy potrzebuja naszej pomocy Ciesze sie, ze juz tyle Wizazanek wlaczylo sie w akcje Misja w Zambii Ja rowniez sie dolaczam, dzisiaj zrobilam zakupy (budynie, zupki w proszku, butelki, smoczki, szczoteczki do zebow, kolorowanki, swiateczne kokardki do ozdoby) i jutro bede wysylac.Na pewno na raty, bo wszystko dosc sporo wazy, a przesylki maja byc niewielkie. Oby tylko doszly bez szwanku i ucieszyly dzieciaki i siostry
Pozdrawiam i podbijam watek

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 07:39   #140
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Zgoda. Ale jesli te datki ida na konkretne dzieci i powiedzmy na ich nauke, to w tym momencie daje sie temu dziecku "wedke", prawda?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 07:59   #141
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:

Nikt z nas przed swoim narodzeniem nie miał wpływu na to w jakiej rodzinie, w jakim stanie zdrowia i w jakim zakątku świata przyjdzie na świat. Codzienna gonitwa
i problemy, zacierają tego świadomość. Czasem warto o tym sobie przypominać, im częściej tym lepiej.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Zgoda. Ale jesli te datki ida na konkretne dzieci i powiedzmy na ich nauke, to w tym momencie daje sie temu dziecku "wedke", prawda?
Lubo

*
Pierwsza paczka wysłana, zamiast zupek w proszku wybrałam duże zestawy bulionu w kostkach (obliczyłam, że wagowo są lżejsze i zajmują mniej miejsca, mogłam wysłać ich więcej), ponadto przyprawy, nasiona, budynie, napoje witaminowe w proszku. Dziś wyślę kolejne dwie, jedną z kredkami (udało mi się kupić takie bardzo lekkie komplety) i temperówkami oraz drugą z opatrunkami, środkami odkażającymi rany w proszku.

Edytowane przez Anett_
Czas edycji: 2006-12-01 o 09:55 Powód: literówka
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 09:48   #142
ahinsa
Zakorzenienie

Lepiej późno niz później

W poniedziałek wysyłam paczuszke - dzis mam strasznie napięty grafik, heh. Bede jeszcze sie dopytywac co i jak.

PS pozdrawiam Mohameda z Sudanu, Williego z Nigerii i Wilsona z nie-pamietam-kąd I tak nie czytają
Stary 2006-12-01, 09:53   #143
Luba
Zakorzenienie

ahinsa, nigdy nie jest za późno!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-01, 10:12   #144
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

powiem więcej - to dopiero początek !

ahinsa , czarownica gosia , nineczka - od dzieci

Anett -

to ja jeszcze wam coś dorzucęhttp://www.sprawiedliwyhandel.pl/

to odnośnie jak ktoś pisał "dać wędkę a nie ryby" - wsperanie ludzi, którzy chcą utrzymać się z własnej pracy ale nie maja szans przy potentatach.

mam pomysł na rozpowszechnieni na całą polskę, ale muszę się lepiej dop tego przygotować no i potrzebna będzie wasza pomoc, zdradzę tylko że chodzi mi o radio Zet - oni teraz duzo mówia o Afryce - ale Afryka to przeciez nie tylko piekne krajobrazy , dzikie zwierzęta i polowanie.

jeszcze coś- dla wysyłajacych zza granicy - moze u Was opłaca się robić tez troch większe paczki?, wiem ze trudno zapakować np. buteleczki do płaskiej koperty bąbelkowej.

czekam na kontakt z Berlina od praktykantki, która tam była, ona najwięcej nam na ten temat moze powiedzieć, mam nadzieje że uda mi się do niej dotrzeć.

Edytowane przez _MAMA_
Czas edycji: 2006-12-01 o 10:39
Stary 2006-12-01, 10:49   #145
traci
Wtajemniczenie

Dzis pojde dowiedziec na poczte co ile kosztuje.Chce wyslac tak po kilo, bo wiem ze do kilo mozna wysylac w kopercie.Szkoda ze nie mozna wyslac duzej paczki, tylko ze jak maja ja ujrasc gdzies po drodze to nie.
Stary 2006-12-01, 11:39   #146
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

przed chwilą znalazłam ostatni list o s. Józefy z dznia 20,09,2006 r. - pozwólcie że go przepiszę bo wiem że takie listy sa chętnie czytane.

" Pragne serdecznie podziękować za pieniadze, które przywiozła jedna z naszych sióstr, która była na urlopie w Polsce w tym roku.
Dziękujemy serdecznie. Victor jest teraz w szpitalu, ma malarię i silne ataki padaczki. Jest już na tyle dobrze że gorączka sie obnizyła i jest przytomny. Dobrze ze te pieniazki doszły bo ma zwiększone leki p/padaczce, których nie mamy - ale kupiłyśmy dla niego w Lusace. Bogu dzięki ze jest poprawa i jego Mamusia i wszyscy z rodziny lżej oddychają bo było ciężko i kazdy się liczył z tym ze moze się to źle skończyć.
Kochani, u nas zimna pora się skończyła i grzeje jak na Afrykę przystało.
W szpitalu jak zwykle - chorych dużo - pracy sporo.
To tyle tymczasem, odezwiemy się na święta. Pamiętamy w modlitwie.
Szczęść Boze s. Józefa."

znowu zapomniałam o najważniejszym dostałam e-mailem konto do ojców salezjanów w Zambii dolarowe dla wpłacających z zagranicy, Euro napewno tez ale muszę sie upewnić.

edit: konto nie aktualne

Edytowane przez _MAMA_
Czas edycji: 2007-01-10 o 21:43 Powód: wyraz "Branch" był źle napisany ! teraz jest poprawnie!
Stary 2006-12-01, 11:45   #147
agajot
Zakorzenienie

Aż łzy stanęły mi w oczach - przyłączam się i dziś pędzę po zakupy
agajot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 12:16   #148
Ally83
Zakorzenienie

Ja jutro pędzę na zakupy dla dzieci
Nawet zrobiłam listę wszystkiego, co mogłoby im być potrzebne i zaraz wydrukuję.

Ale mamy szczęście, że żyjemy tu, gdzie żyjemy i mamy co jeść i nie ma takiej biedy

A jeszcze małe pytanko - przeczytałam tu, żeby na paczkach pisać dużymi literami, że to dla szpitala, żeby nie naliczyli cła. Czy to tyczy się tylko paczek?? Bo ja będę przesyłać przecież tylko przesyłki listowe A w adresie jest już napisane, że to St. Luke's Mission Hospital To jak - pisać jeszcze obok dużymi literami, że to dla szpitala????
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-01, 12:17   #149
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

strasznie się cieszę z kazdego nowego uczestanika naszej akcji: agajot

równocześnie przypominam o podanych kontach, może jest coś czego akurat siostry potrzebuja (jestem pewna ze nie jedna rzecz) a nam to do głowy nie przyjdzie i z waszych pieniążków mogłyby to kupić
za 1 $ - mozna naprawdę dużo kupić w Zambii

jeszcze jedno : czy dołączacie do siostry listy z informacjami o sobie i oczywiście adres zwrotny?

ona nie spodziewa się takiego Mikołaja
Stary 2006-12-01, 12:21   #150
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Ale mamy szczęście, że żyjemy tu, gdzie żyjemy i mamy co jeść i nie ma takiej biedy

A jeszcze małe pytanko - przeczytałam tu, żeby na paczkach pisać dużymi literami, że to dla szpitala, żeby nie naliczyli cła. Czy to tyczy się tylko paczek?? Bo ja będę przesyłać przecież tylko przesyłki listowe A w adresie jest już napisane, że to St. Luke's Mission Hospital To jak - pisać jeszcze obok dużymi literami, że to dla szpitala????
nie Ally wystarczy że ten napis co wyżej był widoczny bardziej niz imię i nazwisko siostry jak zwykło się to robić przy normalnej korespondencji i oczywiście dotyczy to też listów !

no i masz racje z tym szczęściem - ja codziennie Bogu dziękuję za to.
A jak mam ochotę ponarzekać na los i że mi źle to ogladam sobie zdjęcia i mi przechodzi nie potrzebny psychoterapeuta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości