|
|
#121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki PRLu
Cytat:
To były czasy Te samochodziki, ja do niedawna miałam jeszcze kapsle z jakichś gum Vibovit, niedawno o nim myślałam. Mniam! Pamiętam jak kiedyś lubiłam nosić lakierki Albo kolorowe getry do szkoły |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, u mnie jest jeszcze stare metalowe opakowanie po herbacie
Jak zrobię fotkę to Wam pokażę Mam wazonik z pszczółką mają, też stary
|
|
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam ten plastikowy dezodornat DO RE MI , kupiłam go sobie na koloniach w Jeleniej Górze. Pachniał zielonym jabłuszkiem i zapowietrzała się butelka. Pamiętacie Rexone, która w sumie przetrwałą do dziś? A Limare? Cytat:
Ale pamiętam teleturniej RamBit, mój ulubiony wtedy. Panakracego też pamiętam i wiem, że go nie lubiłam, zawsze leciał w piątki ok 17. Pamiętam też Zwierzyniec, który był w poniedziałek o 16 i nie przepadałam za nim. Oglądałam "Domowe Przedszkole" i pamiętam Panią Ewe, która miała diasteme. Oglądałam też Domatora-kojarzycie? Leciał rano.Rower Jubilat był moim marzeniem (ale miałam marzenia W końcu doczekałam się, ale roweru Wigry i szczerze go nie lubiłam. Na szczęście szybko mi go ukradli, własciwie mojemu bratu.NIe wiem po co ja to wszystko pamiętam...
|
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
Lokalizacja: Czasami Londyn,czasami Hiszpania-aktualnie Lidzbark Warmiński.
|
Czesc dziewczyny!
Ja ,jako egzemplarz wiekowy nader(lat 36) czasy kartkowo-kolejkowe doskonale pamietam! W 1980 r(mialam wtedy lat10) po chinski piornik,dlugopisy i zeszyty stalam w kolejce godzin 12(od 3-ej rano do 15-ej)-bohaterka bylam ))Kiedy brakowalo juz miejsca w zeszycie na notatki,doklejalo sie wtedy kartki ze starych zeszytow...tak,tak-moje drogie!Po ksiazki(lektury,albo beletrystyke)to juz w ogole zapisy byly,ew.znajomosci w ksiegarniach byly mega-przydatne... Kosmetyki to juz w ogole bajka z innej planety.Ludzie w latach 80-ych majatki robili na dezodorantach,cieniach ,szminkach przywozonych z Wegier albo dawnego RFN-u.Ja sama pierwsze,PRAWDZIWE PERFUMY MADE IN PEWEX (ha!ha!) kupilam sobie dopiero w 1992 r(byly to S.P. Rose Cardin Pierre´a Cardin)-cuuudowny zapach dzikiej rozy,nie ma juz ich wiele lat,szkoda! Pierwszy paszport,jaki dostalam,byl wazny na 2 lata i tylko na kraje tzw.Demokracji Ludowej(tak,tak moje drogie),,,zgnily kapitalizm" objawil mi sie dopiero w 1991 r. Moglabym tak wspominac co najmnie 3 dni bez przerwy..! Caluje Was i pozdrawiam z Hiszpanii-Iza |
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Pamietam tez. Mnostwo tych kolorow bylo. Troche ich wypsikalam.
Cytat:
A w soboty ogladalam DROPSa. Kto pamieta? A taki serial czeski "Latajacy Czestmir"? No i obowiazkowo "Arabela". A z czasopism, to: "Swiat Mlodych" (we wtorki i czwartki bodjaze), "Plomyk", "Plomyczek"...
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Było jeszcze 5-10-15 i występowała w nim niejaka Małgosia Halber, która teraz jest prezenterką ViVy w PL. Prowadziła tam kącik o The Beatles. BYła żywo zainteresowana i zafascynowana zespołem. Świat Młodych prenumerowałam. A bardzo lubiłam gazete Jestem. Z seriali przypomniało mi się jeszcze Nikogo nie ma w domu, oczywiście czechosłovencki film. I "Zena za pulpitem" czy jakoś tak. Pamiętam oczywiście "Szaleństwa Majki Skorwon" i Rademenesa, czyli "7 życzeń". ![]() A pamięta może którś z Was taki film enerdowski o takim starym dziadku, który miał swoją chatkę/dom i ona coś tam majstrował w nim...? BYł ten dziadek taki dziwny, samotnik, czasami jakieś dzieci do niego przychodziły. Kurcze już niezbyt dobrze pamiętam ten film, jego fabułe. Odświeży ktoś ten serial i o co mniej więcej w nim chodziło? Jakiś tytuł? Na wczasy jeździło się albo do Bługarii, na Wegry albo do Jugosławii, do Rosji, Czechosłowacji. Czasami Turcji. Oczywiście Polacy jechali na handel [do nas też przyjeżdzali Z Turcji przywoziło się jeans oraz kożuchy. HITem hitów był dżins. Kto nie miał nic dzinsowego w swojej szafie mógł się schować. Handel kwitł. Oczywiście kapitał lokowało się w złotcie-najczęściej kupionym w Rosji, lub w dewizach [dolary i ówczesne marki niemieckie]. Te 2 waluty miały nisamowitą przebitkę na rynku, ale Dolar miał większą. Pod Pewexami stali cinkciarze albo jak kto woli "koniki", oni najczęściej skupowali [sprzedawali] dewizy... Koniki takie "ruchome kantory" były. Niestety Zachód był wrogim obozem kapitalistycznym i należało się go wystrzegać. Trzeba było mieć wizę i zdobyć paszport. To był nielada wyczyn zdobyć te rzeczy i wyjechać z kraju... Ale jak sie już komuś udało to był gościem. Ale czasy...
|
|
|
|
#127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jakim marzeniem było posiadanie magnetofonu kasetowego (najlepiej Thomsona, a szczytem marzeń był Grundig). Ja miałam wielki szpulowy magnetofon i musze powiedzieć, że parę lat temu mój brat znalazł go na strychu i uruchomił - działał. |
|
|
|
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
A takie coś mój brat sam sobie robił - żeby na imprezach był nastrój
|
|
|
|
|
#129 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o, ja tez! calkiem zapomnialam o Jestem. Cytat:
Rademenes byl cool. Uwielbialam.Cytat:
ale za to przypomnialy mi sie deukacyjne progrmay - "pi i sigma" to byl moj ulubiony. pamietacie tych przybyszow z matplanety? (uwilebilama zawsze matme, wiec program byl zdecydowanie dla mnie) i jeszcze byl taki o dwoch ludkach - normalnych rozmirow i jeego malutkiej kopii, grali na pianinie. Cytat:
a propos: pamietacie tzw. "piramidy" (spodnie)?
|
||||
|
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
Piramidy - szczyt marzeń, ale to juz troszkę później było.
A z gazet to lubiłam Razem, Jestem, Świat Młodych... |
|
|
|
|
#131 |
|
Wtajemniczenie
|
A wracając do kosmetyków - tak kiedyś wyglądała reklama :
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe.
pamietam, ze reklama tych sosow byla tez w tv: "sosy billy w kazdej chwili" i bardzo mocno w pamiec zapadla mi reklama satelity: jakas wrozka z kuli komus wrozyla i mowila cos w tym stylu: "widze... (cos tam), widze... (cos tam), .. nie widze, nie widze!" na to padla odpowiedz: "i nie zobaczysz! dopoki nie kupisz zestawu do odbioru telewizji satelitarnej firmy...." chyba musieli ja czesto emitowac, skoro do tej pory mi w glowie siedzi. |
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i Prusakolep! ![]() ![]()
|
|
|
#134 | |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
i pamiętam Piątki z Pankracym, pachące gumki |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam składaka i takie wrotki z metalowymi kólkami, do dzis mam w uszach ten turkot ![]() Dziewczyny ten program o którym pisałam to czwartek "z bratkiem" (jak taki kwiatek) a nie z Bartkiem ![]() Lecial wlasnie w czwartki mniej wiecej 30 lat temu ![]()
|
|
|
#136 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PIramidy pamiętam, ale nie miałam takich. Billy coś mi świta, ale nie kojarzę zupelnie żadnych faktów... Cytat:
A jak byłam to maleńka, że nie mogę pamiętać...LUba, a to się nie nazywało "Ekran z Bratkiem"? Pamiętacie Teleranek? I TO jak którejś niedzieli go nie było? ![]() To tylko z opowieści, niezbyt pamiętam początek lat 80-tych. I kojarzę żartów nt. Smolenia i Laskowika... http://muzeumdobranocek.pl/index2.htm Dobranocki z tamtych czasów. Od razu mówię, że nie lubiłam misia Koralgola i do tej pory mi to zostało. ![]() Edit: KTO pamięta Tik-Taka - ciotkę Klotkę oraz Krzysia i Fasolki? Ale Krzyś był przymulonym gościem, też go nie lubiłam. ![]() Kwant-kojarzycie? Bardzo fajny program, lubiłam, ale byłam już trochę starsza...
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Piramidy i Maradony trzeba było mieć obowiązkowo,żeby byc na topie
A potem spodnie gumki "dżinksy" z marszczonego materiału bardzo rozciągającego się czyli dzisiajszy strecz![]() Ze wspomnianej Turcji przywożono kurtki dżinsowe z białym miśkiem i kołnierzem barankiem to był hicior wśród mężczyzn No i niezapominajmy o sweterkach tureckich "Team Boys"
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas w mieście również w niedzielę w poludnie w kinie leciały tzw. "Poranki" gdzie wyświetlali dla dzieci bajki ![]() Tik-Taka oczywiście pamiętam "Ja jestem Pan Tik-Tak, ten zegar to mój znak..." Krzyś z wąsami w wielkich okularach ![]() Z bajek obowiązkowo "Miś Uszatek", "Sąsiedzi" ,"Jacuś i Agatka", "Reksio" oraz "Bolek i Lolek"
|
|
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1164956713 -> mam identyczny w domu,na taśmach sa nagrania śpiewów rodzinnych(teraz przegrane na płytę),stare przeboje,moje nagrania z dzieciństwa-czasem jeszcze go sobie włącze
|
|
#140 | |
|
KWC
|
Cytat:
A co do 5-10-15 to pamiętam jeszcze czasy, kiedy 5-10-15 leciało po południu, coś ok 14.30 . Miałam wtedy ze 6 lat może..Rano puszczali DROPSA. prowadziła taka ładna blondyneczka i chłopak, tez blondyn.Tik-Tak leciał we wtorki o 16.30, a wcześniej był chyba własnie Rambit ![]() W piątki (ale głowy nie dam) był pies Pankracy. Wtedy tez zawszcze puszczali taki czarno-biały serial czeski, nazwywał się chyba: "Nikogo nie ma w domu!" (Nikto ne je doma) Pamiętacie? To było o takim chłopcu, który pod nieobecnośc mamy zawsze narozrabiał w domu.. a w radiu? W soboty zawsze był Supełek, a w nim Chuchaczek... |
|
|
|
|
|
#141 |
|
BAN stały
|
Co do gazet...
Jaka była "Filipinka" za tamtych czasów? Bo zeszła ona na psy...i ze sceny gazetowej też. Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2006-12-01 o 16:13 |
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Pomadko- "Jestem"-jak najbardziej pamiętam,wszystkie numery kupowałam do któregoś tam roku-nie pamiętam już którego
.A pamiętacie może takie swetry-swego czasu robiły furorę i też chyba były tureckie,o ile mnie pamięć nie zawodzi. Były czarne i miały wzory w kolorach żarówiastych-różowym i turkusowym.Bardzo modne były.
|
|
#143 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kazdym razie byl to program dla harcerzy (i zuchow) ale nie to bylo najwazniejsze, chociaz ekscytujace: zrob to sam Slodowego i "Niewidzialna reka to takze ty!"![]() Ale najwazniejsze byly filmy: np maska Zorro, albo Ivanhoe, albo Wilhelm Tell Cytat:
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A były jeszcze mieszane turkusowo-różowe wzorki.Ciekawe,czy teraz ktoś by się pokusił i poparadował w takim,może by modę przywrócił .
|
|
|
#145 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Oj miło powspominać........
Cytat:
Cytat:
[quote=calkiem-spoko;3173694} Tylko już zapomniałam, o czym dokładnie były te bajeczki, ale radochę z ich powodu to doskonale znam [/quote]oj było ich bardzo wiele - ja najbardziej lubiłam oglądać "panienkę z okienka", "królewne śnieżkę", "misia Uszatka" i uwaga to mój numer 1 "malutką czarownicę" ja siostrą tak samo, na ścianie, albo na prześcieradle rozciągniętym na drzwiach Cytat:
Cytat:
Cytat:
"Z babcią można powednorać, z babią można fantazjować, z babcią można pożartować i pomażyć o czym tylko chce się marzyć" albo "pies pankracy, pan pankracy brzmi tak samo chodź inaczej, ale jestem przeciez pan, kracy jesteś pies pan krac" hasło mi się przypomniało trąba wspaniała już się wygrała Cytat:
" lubiłam ich chociaż z maty zawsze była ze mnie noga Cytat:
Cytat:
oj suchałam
|
|
|
#146 |
|
BAN stały
|
Biedne te współczesne dzieciaki.
CO ZA PARADOKS KAPITALISTYCZNO - PRLOWSKI ![]() Co one będą wspominać po latach, lalki Barbie i Pokemony? |
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
to całkiem możliwe, że za jakieś 20 lat beda wspominać "dzisiejsze" mydła w papierowych opakowaniach -gdy wtedy plazmowe mydło bedzie opakowane w chermetyczne silikonowe powłoczki o lol
|
|
#148 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
super były te bajki
|
|||
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
a ja byłam w tik-taku
może mnie nawet oglądałyście pamiętam, że to było zaraz po tym jak poszłam do zerówki i tam pani kazała podnosić rękę, jak się chce coś powiedzieć, więc ja w tik-taku też podnosilam i Krzyś oraz ciotka Klotka mieli mnie dość, bo musieli ciągle powtarzać "spontaniczne" dialogi i "cięcia" robić.. ile w ogóle rzeczy pamiętam, ktore wymieniacie! |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.

i samochodziki z gum turbo, do niedawna miałam jeszcze sporą kupkę ich 
To były czasy
Albo kolorowe getry do szkoły

i dezodorantu BAsi