Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-05, 13:32   #121
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7

Cytat:
Napisane przez kamilka23 Pokaż wiadomość
Ale Ty masz fajnego tego meza!!
wiem

Ja jeszcze nie odciągałam, ale własnie buszowałam po allegro za woreczkami lub pojemniczkami do mrożenia. Czasami leci mi z piersi, aż wkladki przepuszczają i pomyslałam ze po co takie marnotrawstwo jak mogłabym zamrozić i mieć na awaryjną sytuację.
Tylko że nie mam sterylizatora ..., mozna wyparzyć wrzątkiem czy wskazany zakup owego sprzetu?
I jeszcze pytanko do was o wkładki laktacyjne... ma któras takie wielorazowego uzytku AVENT? Dobre są...? Bo te jednorazowe zuzywam w tempie piorunującym i jak pisałam ... czasami przepuszczają
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 13:54   #122
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Z odciaganiem lepiej poczekac az wszystko sie ureguluje.

CO do wkladek - mam ten sam problem wiecznie przeciekaja, na noc zakladam nawet po prostu pieluszki. Nie wyprobowalam jeszcze Aventa wielorazowych, ale zastanawialam sie nad nimi. Jednak u kolezanki odkrylam inny wynalazek - zelowe wkladki, ktore maja tez takie pojemniczki do ktorych mleczko scieka i mozna wykorzystac Wiec szukam ich.

Butelki mozna wygotowywac - nawet chyba w instrukcji pisze ze albo sterylizowac albo gotowac przez 5 min.

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 16:09   #123
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

Ela masz na mysli te wkladki AVENT'U http://babybutt.erwinmueller.de/esho...2&ss_shop=bb&& ??
Ja ich nie mam, ale slyszalam, ze sa dobre.

A ja przez ostatnie stresy mam mniej mleka i jest zdecydowanie mniej wartosciowe, bo Antonia budzi sie po godzinie i znow jest glodna, do tego nie umie zasnac po piersi, bo chyba nie dojada i czesto ulewa. Dlatego juz bez butelki obejsc sie nie moge. Bede ja przystawiac do piersi jak dlugo wytrzymam to psychicznie, ale chyba mi juz sil brakuje i jestem na granicy przejscia na butelke. Chce jeszcze przynajmniej tydzien wytrzymac, zeby mala przynajmniej pelny miesiac na moim mleku byla. A potem niech sie dzieje co chce, ja poprostu padam...
Stary 2007-01-05, 17:23   #124
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Kamilko ja myślę że masz po prostu "kryzys laktacyjny", który zwykle pojawia sie w 6 dniu, 3 i 6 tygodniu, 3,6 i 9 m-cu.
Wtedy zwiększa sie zapotrzebowanie na mleko u maluszka, który ssąc cześciej zapewnia sobie na przyszłość więcej mleka. Podawanie butelki z mieszanką nie rozwiązuje problemu, bo laktacja się nie zwiększa, trzeba przez kilka dni przystawiac maleństwo częściej do piersi a wtedy piersi odpowiedzą na zwiększone zapotrzebowanie.
Małowartościowy pokarm to bzdura. Jęśli nie jesteś bardzo chora i odżywiasz się normalnie, to Twójj pokarm jest taki jak powinien być.
Nie poddawaj sie i powodzenia na pewno się uda
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 17:27   #125
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez malgogaj Pokaż wiadomość
Zapomniałam jeszcze zapytać...dziewczyne odciągacie pokarm? Ja próbowałam ze dwa razy ale odciągnęłam mo ze z 10ml! Już zaczęłam nawet podejżewać laktator o zjadanie Olafowego mleczka A jesli odciągacie to kiedy? po karmieniu? Bo ja sonbie odpuściłan na razie, bo wiecej zachodu z myciem i sterylizowaniem tego laktatora niż pożytku. A już myślałam ze może soldy pójde....a Młodego z buteleczką zostawie.....
10 ml jak na początek to dobry wynik, zwłaszcza po karmieniu. Piersi musza sie przyzwyczaić do laktatora. Ja odciągałam zawsze rano i między karmieniami, bo po karmieniu to kropelki tylko
Przez pierwsze tygodnie to było 40-60 ml max
10 PŻ
Stary 2007-01-05, 17:30   #126
malgogaj
Zadomowienie

Elu sterylizator nie jest niezbedny można zawsze wygotować pare minut. Co do wkładek to ja nie kupowałam wielorazowych bo i tak mam już dużo prania. jejku ja czasem Olafa przebieram 3 razy! Albo sie uleje albo zle ubiore pieluche i sie zasika na plecach....Dzisiaj rano go przebarałam bo sie zasikał i w trakcie zmiany pieluchy zrobił takie siusiu ze znowu wszystko miałam do przebrania. Z ta pielucha to najczesciej zdarza mi sie w nocy.

Kamilko z tym karmieniam to faktycznie trzeba byc zdeterminowanym a stres jak najbardziej nie pomaga w laktacji. Nie chce dawać Ci dobrych rad ale pamiętaj, że spokojna mama to spokojne dziecko.

Czy zdarza Wam sie zasnąć podczas nocnego karmienia? Ja w nocy karmie na leżąco i czasem sie budze przy dziecku i kompletnie nie wiem ile tak spaliśmy. On zadowolony bo mógł zasnąc przy cycu a nie wiem ile zjadl, czy to druga pierś czy jeszcze ta pierwsza...szok. Dzisiaj taką nocke miałam ze kilka razy przysypiałam a on nie dojedzony ciagle sie budził.
malgogaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 17:35   #127
malgogaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
10 ml jak na początek to dobry wynik, zwłaszcza po karmieniu. Piersi musza sie przyzwyczaić do laktatora. Ja odciągałam zawsze rano i między karmieniami, bo po karmieniu to kropelki tylko
Przez pierwsze tygodnie to było 40-60 ml max
No to mnie pocieszyłaś A jeśli miedzy karmieniami bede odciągać to zdąży mi sie naprodukować do karmienia? tego sie troche boje bo Synuś nie umie pić z butelki...taką mam sierotke...Wiec jak sie nie naprodukuje to d..a blada. Musze go wpierw nauczyć z tej butli ciągnąć.
A ile potrzeba ml na jedno karmienie? tak okolo oczywiście.

Edytowane przez malgogaj
Czas edycji: 2007-01-05 o 17:36 Powód: dopisek

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-05, 18:21   #128
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Dziewczyny,jaki jest najlepszy sposób na dłuższe przechowanie pokarmu?
Ja akurat zciagam kilka butelek 120 ml dziennie (conajmniej 2 i to jest tylko nadmiar,dla niuni wystarczy tez ). Kiedys wylewałam poprzedni zapas i trzymałam przez 24 godziny ostatnie 2 butelki. Teraz w ogóle nie przechowuje, bo nie widzę potrzeby, a zciagam, bo mamb duzo i bolesne piersi.Ale moze lepiej przechowywac na wszelki wypadek.
Czy mozna np zamrozić, czy wystarczy w lodówce w wyparzonej butelce?Ile czasu można w lodówce?

http://tickers.baby-gaga.com/t/lamla...y+child+is.png

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
instruktorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 18:25   #129
kasia191273
Zakorzenienie

można zamrozić, wtedy ponoć nawet na parę miesięcy!

albo w lodówce do 48 godzin przechowywać, z tym że nie dolewać do starszych porcji porcji nowych (zawsze opisywać butelki)
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 18:42   #130
malgogaj
Zadomowienie

Ja znalazłam taka strone o karmieniu piersią może komuś sie przyda http://www.laktacja.pl/index.php?opt...=30&Itemid=114
Stary 2007-01-05, 18:57   #131
kasia191273
Zakorzenienie

Aranko widzę Cię ! Jak się czujesz i co u Was? Pokaż nam swoją małą Laurkę
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 19:01   #132
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
No to mnie pocieszyłaś A jeśli miedzy karmieniami bede odciągać to zdąży mi sie naprodukować do karmienia? tego sie troche boje bo Synuś nie umie pić z butelki...taką mam sierotke...Wiec jak sie nie naprodukuje to d..a blada. Musze go wpierw nauczyć z tej butli ciągnąć.
A ile potrzeba ml na jedno karmienie? tak okolo oczywiście.
Ile potrzeba na karmienie, to chyba od dziecka zależy u mnie to było okolo 60 ml przez pierwsze miesiące.
Ja karmiłam zawsze z jednej piersi (tylko pod wieczór kiedy miałam mniej pokarmu to nawet z 8 się zdażało ; ) ) więc jak nakarmilam z jednej to ściagałam z tej drugiej i do następnego karmienia sie naprodukowało.
Zwykle jednak robiłam to rano kiedy miałam nadmiar pokarmu i wtedy bez problemu udawało sie nawet większe ilości. Często to ściągnięte rano mleko podawałam na spacerku a jak wracałyśmy do domu to byłam już pełna i starczyło i na karmienie i na ściąganie.

Kryzysy laktacyjne oczywiście też przechodziłam. Wtedy najlepiej na 1-3 dni odpuścić wszystko inne, położyć się z maleństwem do łożka i karmić ile tylko zechce. W takim systemie mleczka szybko przybywa i po kilku dniach już nie ma problemu. A małz ma dwie rączki i kanapkę sobie zrobi albo pizzę odgrzeje Podłoga też nie zarośnie przez 3 dni.
10 PŻ
Stary 2007-01-05, 20:12   #133
Konto usunięte

kasiu, ja gdzies czytałam że mleko przechowywane mozna mieszać ze świezym, tyle że świeżego ma być 3/4
Kamilko, chodzi mi o takie wkładki: http://www.allegro.pl/item154093814_...per_cena_.html , a co do laktacji to faktyczie możesz mieć kryzys. Ratujesz sie herbatkami laktacyjnymi? Pijesz duzo wody? Kup sobie mieszankę ziółna laktację-kiedys o niej pisałam-i wcinaj! Zrób wszystko co mozesz i chcesz, a poźniej sie poddawaj.
malgogaj mi tez zdarza sie przysnąć w nocnym karmieniu, czasem naciskam lekko na pierś zeby małemu sie nosek nie zatykał... i zasypiam mu z ręka na twarzy , budzie mnie jego mruczenie. A zasypianie przy cysiu-czy dzień czy noc- jest najfajniejsze dla Jaśka
Awarie podczas przebierania tez sie zdarzają Zmieniam piluchę, zapinam rzepy i .... pruuuuu! I od nowa przebieranie Dziś przy przebieraniu zaczął sikać, nie mialam tetrowej pod ręką żeby przykryć, więc zakryłam reką żeby cały sie nie obsikał
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-05, 20:21   #134
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

A jeszcze mi sie przypomniało, można mieszac ściagnięte porcje ale jeśli są w niewielkim odstępie czasu (kilka godzin) i muszą mieć te samą temeraturę, czyli np druga porcję też trzeba schodzić w lodówce, żeby dodać do pierwszej.
10 PŻ
Stary 2007-01-05, 21:25   #135
Nita6
Zakorzenienie

[czesc dzieczywny witam po długiej nieobecnosci no i nie zalapalam sie na grudniowe mamusie bo moja Nicola urodzila sie w andrzejki 30listopada, jak juz wiecie wazyla 3270 i miala 52cm dlugosci,
poczatki mialam straszne karmilam ja piersia az pewnego dnia nie chciala mi ssac z jedenj piersi po jendym dniu takiego zastoju piers stwardniala dostalam goraczki 39stopni antybiotyk - w szpitalu kazali dalej karmic co skonczylo sie strasznymi kolkami u malej, zdecydowalam odstawic ja od piersi sama leczylam sie przez tydizen - przeokropny bol - nie zycze tego zadnej z was.
Takze uwazajcie dziewczyny i odciagajcie pokarm zeby nie doprowadzic do tego co mnie dotknęlo.
Teraz malutka jest na bebilonie - początkowo tez miala po nim kolki, zmienilam wiec na bebiko omneo przeciwkolkowe ale bylo jeszcze gorzej. Wrocilam spowrotem do bebilona i sytuacja sie unormowala.
Pozdrawiam was wszystkie serdecznie .
Nita6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-06, 12:51   #136
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Dzięki za rady odnośnie przechowywania pokarmu.
U mnie nie ma problemu z dolewkami, bo jednorazowozciągam najczęściej 120 ml, czyli cała mała buteleczkę a zdarza sie i wiecej a moze ktos chce gratis? żartowałam

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
Stary 2007-01-06, 13:15   #137
astrzyk
Raczkowanie

Cytat:
Albo sie uleje albo zle ubiore pieluche i sie zasika na plecach....Dzisiaj rano go przebarałam bo sie zasikał i w trakcie zmiany pieluchy zrobił takie siusiu ze znowu wszystko miałam do przebrania. Z ta pielucha to najczesciej zdarza mi sie w nocy.
Małgogaj a jakich pieluch używasz? Bo ja miałam ten sam problem na początku jak używałam Pampersów, zamieniłam na Huggiesy, ale te z dopiskiem Nappies i problem się skończył. One mają gumkę z tyłu i dzięki temu lepiej przylegają.
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-06, 13:18   #138
malgogaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez instruktorka Pokaż wiadomość
Dzięki za rady odnośnie przechowywania pokarmu.
U mnie nie ma problemu z dolewkami, bo jednorazowozciągam najczęściej 120 ml, czyli cała mała buteleczkę a zdarza sie i wiecej a moze ktos chce gratis? żartowałam
Ty sobie nie zartuj Instruktorka bo jam chetna na takie extra mleczko
Stary 2007-01-06, 13:42   #139
malgogaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez astrzyk Pokaż wiadomość
Małgogaj a jakich pieluch używasz? Bo ja miałam ten sam problem na początku jak używałam Pampersów, zamieniłam na Huggiesy, ale te z dopiskiem Nappies i problem się skończył. One mają gumkę z tyłu i dzięki temu lepiej przylegają.
Dzieki za rade, nie pomyslalam ze to moze byc wina pieluszek. O których pieluszkach dokładnie pisszesz? New born czy super flex?http://www.pieluszki.pl/index.php?se...subsection=125
Chyba sprobuje tych Huggies

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-06, 19:05   #140
Konto usunięte

my uzywamy Huggiesów new born - lepsze od papmpersów
Stary 2007-01-07, 11:05   #141
astrzyk
Raczkowanie

Cytat:
Dzieki za rade, nie pomyslalam ze to moze byc wina pieluszek. O których pieluszkach dokładnie pisszesz? New born czy super flex?http://www.pieluszki.pl/index.php?se...subsection=125
Chyba sprobuje tych Huggies
Spróbuj, chodziło mi o Huggies New born, tylko one mają gumkę.
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-07, 15:53   #142
watka
Rozeznanie

Instruktorko, chyba za dużo ściągasz tego mleczka. Na tych stronach o laktacji wszędzie piszą żeby ściągać tylko trochę - do odczucia ulgi w przepełnionych piersiach, broń boże do opróżnienia piersi, bo tak tylko nakręca się nadprodukcję, a po co wylewać. Buziaki!
Stary 2007-01-07, 17:37   #143
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

Co do pieluch to ja uzywam Pampers New Born, ostatnio z 1 przeszlam na 2, ale sa jeszcze chyba troszke za duze. Fixies sa straszne, ale mam jeszcze prawie cala paczke i musze je zuzyc. Kupilam tez wczoraj w drogerii o nazwie DM (z tego co wiem, to nie ma jej jeszcze w PL) ich pieluchy i sa super, niewiele sie roznia od pampersow, a sa prawie polowe tansze. Siostra mi tylko o nich mowila, ze sa super dla maluchow, ale dla starszych dzieciakow nie bardzo sie nadaja.

Jesli chodzi o karmienie to zazyczylam sobie wczoraj piwo karmelowe (oczywiscie bezalkoholowe) i popijam sobie na lepsza produkcje, oprocz tego herbatki dla karmiacych i woda. Zauwazylam dzisiaj, ze Tosia jakos dziwnie pije z lewej piersi, nie wiem czemu, z prawa jest ok, ale z lewa?? No nie wiem, moze jej sie niewygodnie lezy.
Zazdroszcze tym co potrafia karmic na lezaco, ja tego nie umiem i niestety nie moge sobie podsypiac podczas karmienia
Stary 2007-01-07, 20:52   #144
malgogaj
Zadomowienie

Kamilko a u mnie odwrotnie ja najbardziej lubie na leżąco karmić Synka. I wydaje mi sie, że najłatwiej tak karmić. Jakoś tak nie umiem sie wygodnie usadowić żeby karmić inaczej. I też jakoś gorzej mi karmić z lewej piersi ale ponoć to normalne,że łatwiej nam z jednej strony a z drugej troche trudniej.
Stary 2007-01-07, 20:58   #145
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Cytat:
Napisane przez watka Pokaż wiadomość
Instruktorko, chyba za dużo ściągasz tego mleczka. Na tych stronach o laktacji wszędzie piszą żeby ściągać tylko trochę - do odczucia ulgi w przepełnionych piersiach, broń boże do opróżnienia piersi, bo tak tylko nakręca się nadprodukcję, a po co wylewać. Buziaki!
No więc to jest ta moja nadprodukcja A raczej była, bo zciagam coraz mniej,teraz nadmiar mam juz tylko w nocy.

Stary 2007-01-07, 21:15   #146
malgogaj
Zadomowienie

To ja wkleje zdjecie mojego dwutygodniowego Synka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kopia mala.JPG (41,8 KB, 62 załadowań)
Stary 2007-01-07, 22:51   #147
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

No i ja mam problem z lewą piersią, też jakoś mały nie umie mały z niej pic.
Ja podobnie jak małgogaj wole karmic na leżąco i długo nie umiałam inaczej.Zreztą do tej pory jakoś nie moge wygodnie się usadowić do karmienia na siedząco.

Ja wypróbuje te pampersy z dm, skoro mówisz Kamilka że sa jak orginałki i połówe ańsze.

Małgogaj a może ty małemu źle zakładasz pampersy (tzn nie zwróciłas uwagi żeby siusiak był na dół skierowany) że przeciekają.
Ja używam tez Pampersów i nie mam problemu z przeciekami.
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-08, 10:55   #148
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23

Malgogaj przystojniak z Twojego synka.
Schatzsi ale z tego co wiem, to tylko mini i midi sa ok, u tych wiekszych zapinania podobno w brzuszek drapia.

Dziewczyny czy Wasze maluchy tez kupkuja jak szalone?? Mpja Tosia to juz rekordy bije. I zaczyna mnie to martwic, bo kupka za kazdym razem jest spora. Ale i konsystencja i kolor sa ok. Co Wy na to, jak tam u Was??
Stary 2007-01-08, 11:00   #149
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Kamilko u maluszków karmionych piersią prawidłowa jest zarówno kupka po każdym karmieniu jaki raz na tydzień czy 10 dni
10 PŻ
Stary 2007-01-08, 11:16   #150
Aranka
Zakorzenienie

Nareszcie jestem !

Streszczenie porodu : szybko!

O 16.30 zaczeły odchodzić wody (w trakcie noszenia obiadu na stół) to sobie poszłam na kibelek i kazałąm TŻ i JUlii w spokoju dokończyć obiad. TŻ panikował żeby juz jechac ale ja zaczełam sobie jak nawiedzona włosy prostować, malowac oczy tuszem wodoodpornym a oni jedli....Skórczów zero! Dojechaliśmy do szpitala i podłączyli mnie do KTG o 18.15 z rozwarciem na 2 cm żeby zrobić mi godzinny zapis. No i pod tym KTG zaczęły się lekkie skórcze ale sobie podsypiałam! Nagle przyszło takie dziwne CÓŚ i zaczęło mi wyginać ciało aż jęknełam. I tak 3 razy! Nagle pojawiła się położna odłączyć KTG - spojrzała na mnie jak naglę tak mnie wygięło, szybciutko na fotel i .... krzyczy rodzimy - porodówka! TŻ z korytarza ledwo zdążł wpaść bo już parliśmy. I tak 30 minut parcia i urodziła się Laura. Z położną umówiłam się aby mnie nacięła jeśli już to będzie konieczne.No i efekt taki-mam 2 szewki - 1z przodu, 1 z tyłu. Problem w tym, że w trakcie parcia mała rozorała mi pochwe barkami! Poszły 2 naczynia krwionośne, hlustało ze mnie, ja odlatywałam. Położne próbowały uciskać nanaczynia z jednym lekarzem i ściągano "specjaliste" od szycia tego typu uszkodzeń. Ogółem 45 minu mni cerowali w środku, straciłam mnóstwo krwi, hemoglobina spadła tylko do 6! Musieli mi odać krew. Ale okazał się problem - mam )RH- i mieli w Toruniu tylko jeden woreczek! A to za mało. Obdzwoniono rodzine w poszukiwaniu dawce - niestety! Odczekali więc dobę i ściągnęli mi krew skądś indziej! Efekt tajki, że ciągle mi słabo a hemoglobina wzrosła do 6,9.

Laura niestety ma wadę serca...2 dziurki i kłopoty z zastawką dlatego wyszłyśmy dopiero w piątek po dokładniejszych badaniach. Podobno z ego prawdopodobnie wyrośnie - mam nadzieję! Póki co głosik ma donośny i muszę z nią przy cycu tutaj pisać...

Dziękuję wszystkim za gratulacje i przesyłam fotki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040903.JPG (66,5 KB, 144 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1050022.JPG (63,9 KB, 134 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1050056.JPG (47,5 KB, 131 załadowań)

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości