![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam pracy jako AU-PAIR
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Re: Szukam pracy jako AU-PAIR
Kilka lat temu bylam au-pair w Holandii przez dwa lata.Duzo moge powiedziec na temat bycia au-pair, o rodzinach, kraju, przestrogi i rady.
Najwazniejsze jest,by dziewczyna,ktora zdecydowala sie na wyjazd w takim charakterze,byla swiadoma,ze zazwyczaj nie sa to WAKACJE,lecz ciezka praca za przyslowiowa miske ryzu. Dziewczyny sa wykorzystywane niemilosiernie, dlatego tez jesli masz juz swoje lata zastanow sie nie dwa a nawet trzy razy,bo zgrzyty z rodzina beda nieuniknione. Bardzo mlode dziewczyny nie sa swiadome swoich praw,no i tez ich wymagania sa niewielkie,tak wiec tego rodzaju wyjazd jest dla nich ogromnym przezyciem i przygoda.A to ze potem bardzo czesto placza i nie daja sobie rady z rodzina,ktora szybko zaczyna wchodzic na glowe to inna sprawa. Nie liczcie na pomoc agencji.To jedna wielka bujda.Postarajcie sie poznac jak najwiecej dziewczyn i zaprzyjaznijcie sie z czescia.W razie problemow na pewno ktoras pomoze. Skandaliczne sa ceny agencji, wziete z kosmosu.Nigdy w zyciu nie zaplacilabym za bycie sluzaca ani zlotowki. Jak tylko mozecie to szukajcie innych rozwiazan.Agencja to ostatecznosc. Jesli macie jakies pytania to zapraszam.Postaram sie odpowiedziec w miare rzeczowo. Pozdrawiam z Londynu-nie jako au-pairka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
ja juz za tydzien jade do Holandii....rodzina sama sie odezwala i przez maile troche ja poznalam mam kontakt z dziewczyna ktora byla u nich i sasiadka wiem wiem ze sa autentyczni ale bez potwierdzenia to bym sie bala wyjechac...pisac mozna wiele i obiecywac a rzeczywistosc moze byc zupelnie inna ...ja mam nadzieje ze dobrze trafilam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Re: Szukam pracy jako AU-PAIR
Do jakiego miasta jedziesz? Zdecydowanie odradzam male miasteczka a o wsiach to lepiej zapomniec.
Tworze dokumenty i prezentacje dla bankowcow, jakoze pracuje dla banku inwestycyjnego, lecz bezposrednio mu nie podlegajac. Nic specjalnego,chociaz jak na Polke tutaj to jest wielkie HALO. Niestety, wstyd sie przyznac skad sie pochodzi,gdy jest sie tutaj pytanym. Polacy maja coraz gorsza opinie i mowiac szczerze nie ma sie co dziwic, bo wiekszosc z nas tutaj to prymitywni i odrynarni mezczyzni, ktorzy, co gorsza, z trudem potrafia wydukac proste zdania po angielsku. Zenada. Co do rodziny, u ktorej bedziesz mieszkac to staraj sie rozmawiac i wyjasniac problemy od razu. Nie ma nic gorszego jak narastajaca frustracja. A poza tym,jesli nie zareagujesz do razu, to potem,jak juz dojdzie do rozmowy to bedziesz proszona o fakty tj. czas i miejsce kiedy drazliwa sytuacja miala miejsce i wtedy problem,bo zazwyczaj sie nie pamieta co i jak to bylo, tylko tyle, ze przykrosc miala miejsce. Rodziny bardzo, BARDZO wykorzystuja dziewczyny,przynajmniej tak bylo 6-5 lat temu. Ich obowiazki, zakwaterowanie i nauka jezyka nijak sie mialy do tych zagwarantowanych w umowie. Wszystko zalezy od Ciebie jak sie potocza sprawy i czy wyniesiesz jakies korzysci jezykowe,oraz poznasz nowych ludzi, zwiedzisz miejsca i ogolnie, bedziesz sie cieszyc czasem z dala od maminych nakazow i rozkazow. Powodzenia! ![]()
#126 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Szukam pracy jako AU-PAIR
Dziewczeta! a jak z ubezpieczeniem ? czy to sie wykupuje jakies specjalne czy cos? wie moze ktoras cos na ten temat ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
JA nie kupilam
![]() ![]()
#128 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
ja kupilam euro 26..
#130 |
Raczkowanie
|
tez kupie
" karte euro 26" jej cena to 65 zl jest ona na rok od daty kupienia a robią ją na miejscu potrzebne tylko zdjecie |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
ona jest dobra. pelno znizek,w pl i abroad, no i dowod w muzeach i innech gadzetach,ze sie uczysz -jesli wybierzesz wersje euro26 student.
dobra rzecz. ubezpieczenie jest naprawde porzadne.
#132 |
Raczkowanie
|
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oto opinie, z ktorymi ja sie tutaj spotkalam o Polakach: pracowici, rzetelni, szanuja prace. Polki zas uchodza za niezwykle piekne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale widziałam ostatnio co wyprawiają młodzi brytyjczycy w Krakowie. Widział ktos moze? porazka! w faktach czy gdzies nawet o tym mówili...piją, wszynaja bojki, robia wulgarne ruchy pozorujace stosunek, sciagaja majtki na ulicy...tragedia... u siebie w kraju tego nie zrobia a tutaj jak małpy, dosłownie ! gdzie sie kupuje to euro26? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
euro26 wyrabia sie w biurze podrozy...ale moim zdaniem, jezeli jest sie ubezpieczonym w nfz-cie, to warto zyrobic sobie EKUZ, jest darmowa i zapewnia opieke lekarska w zakladach publicznych wszystkich krajow unii
![]() osobiscie wyrobilam sobie i to i to ![]()
#136 |
Zakorzenienie
|
kurcze, za pozno sie tym zajęłam...;/
nie wiem juz sama, niedosc ze egzaminy teraz, nauka to jeszcze musze sie tym ubezpieczeniem martwic. |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
biiibiii EKUZ wyrabiasz na miejscu, zajmuje to zaledwie 5 minut, tylko trzeba wypelnic formularz, a tam podac pesel, date urodzenia, imiona, nazwisko, adres ubezpieczyciela (warto o tym peselu pamietac)...oczywiscie w Twojej siedzibie NFZ
euro26 tez sie wyrabia w miare szybko, choc zdarzaja sie slimakowate babeczki w biurach ![]() ![]() Pozdrawiam
#138 |
Rozeznanie
|
nie nie... keidy ma sie euro 26 ..EKUZ nie jest potrzebne. nawet dolaczaja do karty euro informator o tym,ze wszystko co daje EKUZ a nawet wiecej zapenia euro 26. spytajcie w biurze..
bibi...nie martw sie, euro 46 to tylko 15 min czasu ![]()
#139 |
Zakorzenienie
|
no ale EKUz jest darmowa
![]() ![]()
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje dziewczeta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
EKUZ jest potrzebne, jesli leczysz sie na cos dlugofalowo, (typu cukrzyca albo jakas alergia czy cos) bo wtedy pokywa koszty wizyt lekarskich itd. natomiast euro26 jest tylko od naglych wypadkow (takich ktorych nie mozesz przewidziec, czyli zalozmy grypa, zlamanie). Pani w biurze euro26 mi to wyjasnila ;] Ja mam zamiar sie w to i to zaopatrzyc, bo euro juz mam, a EKUZ mozna zalatwic przez internet - wysylasz im ten formularz wypelniony i zeskanowana legitymacje mailem i odbierasz rano bez kolejki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednym z młodych Brytyjczyków jest mój Tż, który będąc w Krakowie czy w Polsce nikomu nie ściąga majtek, nie przeklina, nie wszczyna burd. Podobnie jego koledzy i wszyscy Anglicy jakich znam. Nie wybielajmy Polaków. Ja jestem w EN to tylko K... i Ch... lecą na ulicach z ich ust. Przykre, bo swój naród kocham, ale nie pozwolę też niesprawiedliwie oceniać innych. Brzydzę się takimi stereotypami i uogólnieniami. Dziękuję za uwagę i przepraszam za zakłócanie wątku ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2007-06-24 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a gdwie dokladnie jedziesz??? ja jestem we Francji juz dwa tygodnie:P
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny napiszcie coś jeszcze o au-pair, jak Wam się wiedzie u "nowej rodzinki", jestem bardzo ciekawa, bo tez chciałabym spróbować czegoś takiego, ale to dopiero za parę lat, bo póki co mam 16, a mama nawet nie chce jeszcze słyszeć o takim wyjeździe
![]()
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i wiadome jest ze polacy w UK takze swieci nie sa... nabyłam dzis euro 26 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
o,dobrze..
![]() ![]()
#148 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
podreczny? nie... normalny plecak, masz tam wymiary.. plus mozesz miec mase rzeczy w lapkach. jakies tam ksiazki czy cos, no i chyba damska torebke tez... jol.
ps. ja gdybym miala sie pakowac 2gi raz to nie wzielabym wcale ciuchow... wiec oszczedz na ciuchach. kupisz tu. bo sa great.
#150 |
Zakorzenienie
|
polly kochana dziekuje
![]() tzn wezme sobie plecak i do tego torebke damska, ale taka wieksza moze byc? bo zeby mi tego ne potraktowali jak podrecznego ;p w rekuu bede miala wlasnie chyba slownik ;p a ceny ciuchow jakie sa? tak mniej wiecej? jakies fajne jeansy za ile dostane?:P i top ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.