Praca jako au-pair - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-19, 19:52   #121
mi.a
Zakorzenienie

Dot.: Szukam pracy jako AU-PAIR

Cytat:
Napisane przez Kasia**** Pokaż wiadomość
Przepraszam, ze tak cały czas zadaje pytania ale jestem jeszcze zielona w tym temacie a więc kiedy najlepiej zacząć robic cos w kierunku wyjazdu jako au pair ( zapisanie sie w agencji, poszukiwanie rodziny itd. ) jeśli chciałabym wyjechac w przyszłym roku pod koniec czerwca?
mysle, ze pol roku przed planowanym wyjazdem mozesz zaczac sie przygotowywac na pewno wystarczy

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 14:07   #122
biiibiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mi.a Pokaż wiadomość
mysle, ze pol roku przed planowanym wyjazdem mozesz zaczac sie przygotowywac na pewno wystarczy

ja wogole zaczelam 2 m-ce przed ale zawsze to troche szybciej zaczac szukac zeby miec jakas rezerwe czasu
biiibiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 22:20   #123
marriana
Przyczajenie

Re: Szukam pracy jako AU-PAIR

Kilka lat temu bylam au-pair w Holandii przez dwa lata.Duzo moge powiedziec na temat bycia au-pair, o rodzinach, kraju, przestrogi i rady.
Najwazniejsze jest,by dziewczyna,ktora zdecydowala sie na wyjazd w takim charakterze,byla swiadoma,ze zazwyczaj nie sa to WAKACJE,lecz ciezka praca za przyslowiowa miske ryzu. Dziewczyny sa wykorzystywane niemilosiernie, dlatego tez jesli masz juz swoje lata zastanow sie nie dwa a nawet trzy razy,bo zgrzyty z rodzina beda nieuniknione. Bardzo mlode dziewczyny nie sa swiadome swoich praw,no i tez ich wymagania sa niewielkie,tak wiec tego rodzaju wyjazd jest dla nich ogromnym przezyciem i przygoda.A to ze potem bardzo czesto placza i nie daja sobie rady z rodzina,ktora szybko zaczyna wchodzic na glowe to inna sprawa.
Nie liczcie na pomoc agencji.To jedna wielka bujda.Postarajcie sie poznac jak najwiecej dziewczyn i zaprzyjaznijcie sie z czescia.W razie problemow na pewno ktoras pomoze.
Skandaliczne sa ceny agencji, wziete z kosmosu.Nigdy w zyciu nie zaplacilabym za bycie sluzaca ani zlotowki. Jak tylko mozecie to szukajcie innych rozwiazan.Agencja to ostatecznosc.
Jesli macie jakies pytania to zapraszam.Postaram sie odpowiedziec w miare rzeczowo.
Pozdrawiam z Londynu-nie jako au-pairka.
marriana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 09:00   #124
kamilkaa
Raczkowanie

ja juz za tydzien jade do Holandii....rodzina sama sie odezwala i przez maile troche ja poznalam mam kontakt z dziewczyna ktora byla u nich i sasiadka wiem wiem ze sa autentyczni ale bez potwierdzenia to bym sie bala wyjechac...pisac mozna wiele i obiecywac a rzeczywistosc moze byc zupelnie inna ...ja mam nadzieje ze dobrze trafilam pozdrawiam kolezanke z Londynu a czym sie zajmujesz jesli moge wiedziec? taka babska ciekawosc
kamilkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 16:57   #125
marriana
Przyczajenie

Re: Szukam pracy jako AU-PAIR

Do jakiego miasta jedziesz? Zdecydowanie odradzam male miasteczka a o wsiach to lepiej zapomniec.
Tworze dokumenty i prezentacje dla bankowcow, jakoze pracuje dla banku inwestycyjnego, lecz bezposrednio mu nie podlegajac. Nic specjalnego,chociaz jak na Polke tutaj to jest wielkie HALO.
Niestety, wstyd sie przyznac skad sie pochodzi,gdy jest sie tutaj pytanym. Polacy maja coraz gorsza opinie i mowiac szczerze nie ma sie co dziwic, bo wiekszosc z nas tutaj to prymitywni i odrynarni mezczyzni, ktorzy, co gorsza, z trudem potrafia wydukac proste zdania po angielsku. Zenada.
Co do rodziny, u ktorej bedziesz mieszkac to staraj sie rozmawiac i wyjasniac problemy od razu. Nie ma nic gorszego jak narastajaca frustracja. A poza tym,jesli nie zareagujesz do razu, to potem,jak juz dojdzie do rozmowy to bedziesz proszona o fakty tj. czas i miejsce kiedy drazliwa sytuacja miala miejsce i wtedy problem,bo zazwyczaj sie nie pamieta co i jak to bylo, tylko tyle, ze przykrosc miala miejsce.
Rodziny bardzo, BARDZO wykorzystuja dziewczyny,przynajmniej tak bylo 6-5 lat temu. Ich obowiazki, zakwaterowanie i nauka jezyka nijak sie mialy do tych zagwarantowanych w umowie.
Wszystko zalezy od Ciebie jak sie potocza sprawy i czy wyniesiesz jakies korzysci jezykowe,oraz poznasz nowych ludzi, zwiedzisz miejsca i ogolnie, bedziesz sie cieszyc czasem z dala od maminych nakazow i rozkazow.
Powodzenia!
Stary 2007-06-22, 11:16   #126
biiibiii
Zakorzenienie

Dot.: Re: Szukam pracy jako AU-PAIR

Dziewczeta! a jak z ubezpieczeniem ? czy to sie wykupuje jakies specjalne czy cos? wie moze ktoras cos na ten temat ?
Stary 2007-06-22, 13:50   #127
andzia_300
Raczkowanie

GG do andzia_300

JA nie kupilam Moge skorzystac z doktora mojej host rodzxinki w razie potrzeby

andzia_300 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-22, 13:53   #128
biiibiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzia_300 Pokaż wiadomość
JA nie kupilam Moge skorzystac z doktora mojej host rodzxinki w razie potrzeby
tak, wlasnie przecztałam twoja wiadomosc na gg przepraszam, ze nie odpisałam, ale ne bylo mnie przy kompie.

Ja jade na 9 dni !:P
Stary 2007-06-22, 14:33   #129
polly
Rozeznanie

GG do polly Send a message via Skype™ to polly

ja kupilam euro 26..
Stary 2007-06-22, 17:43   #130
kamilkaa
Raczkowanie

tez kupie

" karte euro 26" jej cena to 65 zl jest ona na rok od daty kupienia a robią ją na miejscu potrzebne tylko zdjecie
kamilkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-22, 19:05   #131
polly
Rozeznanie

ona jest dobra. pelno znizek,w pl i abroad, no i dowod w muzeach i innech gadzetach,ze sie uczysz -jesli wybierzesz wersje euro26 student.

dobra rzecz.

ubezpieczenie jest naprawde porzadne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-22, 19:09   #132
yunann
Raczkowanie

hej zarejestrowalam sie juz jakis czas temu na stronie aupairworld.net i dostalam ostatnio dwie interesujace propozycje tylko nie wiem czy warto sie na nie zdecydowac chce byc aupair we wloszech ale tylko na czas wakacji a nawet tylko na sierpien bo w lipcu jade na kurs wloskiego na Sycylie Odezwala sie do mnie rodzinka z Lignano tj blisko Bibione, ok 70km od Wenecji, maja 2 dzieci i oferuja mi 320 euro miesiecznie tylko niestety nie powiedzieli ile godzin mam sie opiekowac tymi dziecmi;p wiec napisalam im maila z pytaniem mieszkac musialabym z jednym dzieckiem w pokoju co tez srednio mi sie podoba;/ ale fajnie ze ta miejscowosc jest nad morzem i przez polowe sierpnia jedno dziecko jest u babci wiec musialabym sie opiekowac tylko jednym ktore ma 4 lata Tylko 320 to chyba bardzo bardzo malo;/
yunann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-22, 20:29   #133
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marriana Pokaż wiadomość
Niestety, wstyd sie przyznac skad sie pochodzi,gdy jest sie tutaj pytanym. Polacy maja coraz gorsza opinie i mowiac szczerze nie ma sie co dziwic, bo wiekszosc z nas tutaj to prymitywni i odrynarni mezczyzni, ktorzy, co gorsza, z trudem potrafia wydukac proste zdania po angielsku. Zenada.
Bede bronic polskich chlopcow i Polakow w ogole. Osobiscie chyba nigdy nie spotkalam sie ze zla opinia na nasz temat. Wrecz przeciwnie. A w temacie wulgarnosci czy ordynarnosci Brytyjczycy bija Polakow na glowe

Oto opinie, z ktorymi ja sie tutaj spotkalam o Polakach: pracowici, rzetelni, szanuja prace. Polki zas uchodza za niezwykle piekne i zgrabne
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-22, 21:20   #134
biiibiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Bede bronic polskich chlopcow i Polakow w ogole. Osobiscie chyba nigdy nie spotkalam sie ze zla opinia na nasz temat. Wrecz przeciwnie. A w temacie wulgarnosci czy ordynarnosci Brytyjczycy bija Polakow na glowe

Oto opinie, z ktorymi ja sie tutaj spotkalam o Polakach: pracowici, rzetelni, szanuja prace. Polki zas uchodza za niezwykle piekne i zgrabne
jak Polacy sie zachowuja w Angli nie wiem, ale przekonam się za 9 dni :P

ale widziałam ostatnio co wyprawiają młodzi brytyjczycy w Krakowie.
Widział ktos moze? porazka! w faktach czy gdzies nawet o tym mówili...piją, wszynaja bojki, robia wulgarne ruchy pozorujace stosunek, sciagaja majtki na ulicy...tragedia...
u siebie w kraju tego nie zrobia a tutaj jak małpy, dosłownie !

gdzie sie kupuje to euro26?
Stary 2007-06-22, 21:46   #135
mi.a
Zakorzenienie

euro26 wyrabia sie w biurze podrozy...ale moim zdaniem, jezeli jest sie ubezpieczonym w nfz-cie, to warto zyrobic sobie EKUZ, jest darmowa i zapewnia opieke lekarska w zakladach publicznych wszystkich krajow unii

osobiscie wyrobilam sobie i to i to

Stary 2007-06-22, 22:00   #136
biiibiii
Zakorzenienie

kurcze, za pozno sie tym zajęłam...;/

nie wiem juz sama, niedosc ze egzaminy teraz, nauka to jeszcze musze sie tym ubezpieczeniem martwic.
Stary 2007-06-22, 22:07   #137
mi.a
Zakorzenienie

biiibiii EKUZ wyrabiasz na miejscu, zajmuje to zaledwie 5 minut, tylko trzeba wypelnic formularz, a tam podac pesel, date urodzenia, imiona, nazwisko, adres ubezpieczyciela (warto o tym peselu pamietac)...oczywiscie w Twojej siedzibie NFZ
euro26 tez sie wyrabia w miare szybko, choc zdarzaja sie slimakowate babeczki w biurach do tego potrzebna jest legitymacja uczniowska i zdjecie
Pozdrawiam

Stary 2007-06-22, 22:07   #138
polly
Rozeznanie

nie nie... keidy ma sie euro 26 ..EKUZ nie jest potrzebne. nawet dolaczaja do karty euro informator o tym,ze wszystko co daje EKUZ a nawet wiecej zapenia euro 26. spytajcie w biurze..

bibi...nie martw sie, euro 46 to tylko 15 min czasu)
Stary 2007-06-22, 22:30   #139
mi.a
Zakorzenienie

no ale EKUz jest darmowa wiec moze komus to sie bardziej spodoba

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-22, 22:53   #140
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biiibiii Pokaż wiadomość

Widział ktos moze? porazka! w faktach czy gdzies nawet o tym mówili...piją, wszynaja bojki, robia wulgarne ruchy pozorujace stosunek, sciagaja majtki na ulicy...tragedia...
Tu robia to samo Oczywiscie nie wszyscy, ale sa takie "egzemplarze"
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-23, 13:27   #141
biiibiii
Zakorzenienie

Dziekuje dziewczeta we wtorek pojade i wyrobie sobie euro26. dobrze ze wyrabiaja na miescu, bo nie mam czasu jeszcze na ich biurokracje...
Stary 2007-06-24, 16:42   #142
fairytale
Raczkowanie

EKUZ jest potrzebne, jesli leczysz sie na cos dlugofalowo, (typu cukrzyca albo jakas alergia czy cos) bo wtedy pokywa koszty wizyt lekarskich itd. natomiast euro26 jest tylko od naglych wypadkow (takich ktorych nie mozesz przewidziec, czyli zalozmy grypa, zlamanie). Pani w biurze euro26 mi to wyjasnila ;] Ja mam zamiar sie w to i to zaopatrzyc, bo euro juz mam, a EKUZ mozna zalatwic przez internet - wysylasz im ten formularz wypelniony i zeskanowana legitymacje mailem i odbierasz rano bez kolejki Ta w ogole, to jade na 2 miesiace do Francji tego lata ) Szukalam przez internet i sie udalo znalez mila rodzinke.
fairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-24, 18:08   #143
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biiibiii Pokaż wiadomość

gdzie sie kupuje to euro26?

Jednym z młodych Brytyjczyków jest mój Tż, który będąc w Krakowie czy w Polsce nikomu nie ściąga majtek, nie przeklina, nie wszczyna burd. Podobnie jego koledzy i wszyscy Anglicy jakich znam.
Nie wybielajmy Polaków. Ja jestem w EN to tylko K... i Ch... lecą na ulicach z ich ust. Przykre, bo swój naród kocham, ale nie pozwolę też niesprawiedliwie oceniać innych.

Brzydzę się takimi stereotypami i uogólnieniami.

Dziękuję za uwagę i przepraszam za zakłócanie wątku
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2007-06-24 o 18:33
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-24, 18:26   #144
mi.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fairytale Pokaż wiadomość
EKUZ jest potrzebne, jesli leczysz sie na cos dlugofalowo, (typu cukrzyca albo jakas alergia czy cos) bo wtedy pokywa koszty wizyt lekarskich itd. natomiast euro26 jest tylko od naglych wypadkow (takich ktorych nie mozesz przewidziec, czyli zalozmy grypa, zlamanie). Pani w biurze euro26 mi to wyjasnila ;] Ja mam zamiar sie w to i to zaopatrzyc, bo euro juz mam, a EKUZ mozna zalatwic przez internet - wysylasz im ten formularz wypelniony i zeskanowana legitymacje mailem i odbierasz rano bez kolejki Ta w ogole, to jade na 2 miesiace do Francji tego lata ) Szukalam przez internet i sie udalo znalez mila rodzinke.
no wlasnie ja tez wyrobilam obie, bo tak mi sie wydawalo, ze nie dokladnie to samo daja...
a gdwie dokladnie jedziesz??? ja jestem we Francji juz dwa tygodnie:P

Stary 2007-06-26, 10:48   #145
maaril
Raczkowanie

Dziewczyny napiszcie coś jeszcze o au-pair, jak Wam się wiedzie u "nowej rodzinki", jestem bardzo ciekawa, bo tez chciałabym spróbować czegoś takiego, ale to dopiero za parę lat, bo póki co mam 16, a mama nawet nie chce jeszcze słyszeć o takim wyjeździe

kod rabatowy na e-torebkę 40219d53

maaril jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-26, 16:59   #146
biiibiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Jednym z młodych Brytyjczyków jest mój Tż, który będąc w Krakowie czy w Polsce nikomu nie ściąga majtek, nie przeklina, nie wszczyna burd. Podobnie jego koledzy i wszyscy Anglicy jakich znam.
Nie wybielajmy Polaków. Ja jestem w EN to tylko K... i Ch... lecą na ulicach z ich ust. Przykre, bo swój naród kocham, ale nie pozwolę też niesprawiedliwie oceniać innych.

Brzydzę się takimi stereotypami i uogólnieniami.

Dziękuję za uwagę i przepraszam za zakłócanie wątku
nie uogolnialam moja droga napisalam tylko to co widziałam. wiadomo przeciez ze nie wszyscy tak robia, ale zawsze sie znajada jakies dewiacje.
i wiadome jest ze polacy w UK takze swieci nie sa...

nabyłam dzis euro 26
Stary 2007-06-26, 19:23   #147
polly
Rozeznanie

o,dobrze.. rozumiem,ze euro 26 student?
Stary 2007-06-26, 19:42   #148
biiibiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polly Pokaż wiadomość
o,dobrze.. rozumiem,ze euro 26 student?
Tak
bardzi dziekuje dziewczeta za udzielenie informacji

sluchajcie a bagaz podreczny to tylko jedna jakas mala torebka moze byc ?
bo zaczelam sie juz pkowac, wlasciwie sie spakowalam, ale nie moge sie zmiescic ;/
Stary 2007-06-27, 11:03   #149
polly
Rozeznanie

podreczny? nie... normalny plecak, masz tam wymiary.. plus mozesz miec mase rzeczy w lapkach. jakies tam ksiazki czy cos, no i chyba damska torebke tez... jol.
ps. ja gdybym miala sie pakowac 2gi raz to nie wzielabym wcale ciuchow... wiec oszczedz na ciuchach. kupisz tu. bo sa great.
Stary 2007-06-27, 21:46   #150
biiibiii
Zakorzenienie

polly kochana dziekuje

tzn wezme sobie plecak i do tego torebke damska, ale taka wieksza moze byc? bo zeby mi tego ne potraktowali jak podrecznego ;p
w rekuu bede miala wlasnie chyba slownik ;p
a ceny ciuchow jakie sa? tak mniej wiecej? jakies fajne jeansy za ile dostane?:P i top ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości