![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia w UK
Mam pytanie do osób które juz studiują w anglii. Dostałam dwie propozycje z uniwersytetów, oczywiście te warunkowe i zastanawiam się jak to wygląda w praktyce, ten przyjazd tam i wogóle. Bo niby kurs zaczyna się w październiku ale chyba trzeba być tam z tydzień wcześniej żeby pozałatwiać wszystkie formalności. Poza tym zastanawiam się jak to jest z tym kredytem od rządu-to tez dopiero się załatwia tam na miejscu? A i kredyt wiem że dostaje się na naukę, a co z kosztami utrzymania? Bo wiem, że jak będę mieszkać w akademiku to koszt za 42 tygodni wynosi średnio 4 tys. funtów. Na rodziców pomoc za bardzo liczyć nie mogę więc obawiam się, że poprostu nie wyrobię się finansowo.
Przepraszam, że chyba chaotycznie bardzo to brzmi ale przeraża mnie wizja wyjazdu w kompletnie nieznane i zastanawiam się czy jednak w Polsce nie zostać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() przecinka, nie można sie bać, ja też mam pietra, ale damy radę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Conditional offer, to jest oferta warunkowa, jaką stawia ci uniwersytet.
IB to international baccalaureate, klasa z maturą międzynarodową. Malinowa, to ja w końcu zdajesz? WOS? Jak Ci poszły próbne? Zdajesz w tym roku? ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Dzięki za podtrzymanie na duchu ale no...sama juz nie wiem, ja mam problemy z zaaklimatyzowaniem sie w nowej szkole a co dopiero w innym kraju...Tym bardziej że w Anglii byłam ostatnio baaardzo dawno więc tak naprawde nie wiem jak tam teraz jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Anglicy to Anglicy, z nimi raczej trudno będzie się zaprzyjaźnić tak czy siak.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o pożyczkę na czesne to najlepiej załatwić to jak najwcześniej (choć napisane jest, że należy wniosek złożyć do 9 miesięcy PO rozpoczęciu nauki). Jednak z tego co slyszałam, to oczywiście każdy ją dostanie ale rząd nie zagwarantuje, że od razu zapłaci za pierwszy rok i trzeba będzie napierw samemu wyłożyć. Ja wypełniam wnioski i w poniedziałek wysyłać. Trzeba ściągnąć formularz EU8N ze strony student finance direct
![]() Ja sama się obawiam czy sobie poradze finansowo, ale cóż. Do odważnych świat należy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
wenedka, na 95 % przyjeżdżam, wcześniej miałam wątpliwości,ale nie widzę możliwości studiowania w Polsce dla siebie- z powodów finansowych i rodzinnych, tam jest łatwiej o prace, jakoś sie utrzymam, no i w końcu wyrwę się z rodzinnego gniazda
![]() ![]() przecinka, jak dla mnie, to tam jest łatwiej się zaaklimatyzować niż w Polsce,bo to miasto wielokulturowe, bardziej otwarci ludzie i ciekawi innych kultur, więc łatwo jest nawiązać tam kontakt. żeby tylko tam nie była ta pogoda, to byłoby to naprawdę bardzo fajne miejsce ![]() A ja się zastanawiam, czy nie zrobić tam jakiejś szkoły wizażu. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ogolnie na kings mam miec 35 pkt, 6 6 5 z HL i min 6 z ang, min 6 z matmy na aston mam miec 34pkt overall 6 5 5 HL i min. 5 z eng, 5 z matmy. .. zobaczymy, a ty jakie musisz miec?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Ja na UCL: 38 punktow i z moich HL-i: Angielskiego, Matematyki i ekonomii conajnmniej 6.
Kiepsko to widze bo matma nie idzie mi zbyt ciekawie. A paper 3 to bedzie dopiero porazka ![]() Druga moja opcja to Glasgow na 30. Ale ja tam nie chce bo w glaskow zimno, brzydko i ogolnie wiecej problemow... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Ja studiuje na Queen Mary w Londynie, ale nie wiem jak odpowiedziec na Twoje pytanie- nie wiem, co chcesz studiowac, a od tego glownie zaleza wymogi. Ode mnie chciano 80 procent z matury i nie zaznaczyli, o ktory poziom chodzi-tak wiec z kazdego 80, ale to na literature angielska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
Ja narzekam na mature z matematyki.
A mam studiować .. mateamtyke z ekonomią. Boże skąd ja się urwałam .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
o matko, nic mi nie mow o matmie, to moja zyciowa porazka... a teraz dopiero sie okazalo, ze wcale nie musialam zdawac Hl, wystarczyl by SL... a paper 3 juz lepiej niz paper 1 i 2, przeciez z tymi calkami na p1 tak dowalili, ze myslalam, ze umere
![]() sorry za off topa ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
fleurdelys, zastanawiam się nad Queen Marry, na początku chciałam na European Law, ale zobaczymy jak to będzie, bo jakoś nie widzi mi się studiowania prawa, szczególnie jeśli jest tak nudne jak w Polsce. Nie mam żadnych talentów, ale jeśli już to chyba języki obce, mam jakąś część predyspozycji do ich nauki. Najchętniej studiowałabym jakiś kierunek europejski, tak żebym mogła w całej UE pracować później. Może znacie jakieś kierunki w UK europejskie, które umożliwią mi to. European Law nie jest na wszystkich uczelniach w Anglii. Nie wiem co z sobą począć, na prawie raczej nie wytrwam, jest za nudne, szybko się zniechęcam, a języki zawsze interesujące, bo rozmowy z innym ludźmi, itp. Myślałam nad jakimś obcym językiem ( nie angielskim) z lingwistyką i z rokiem na uczelni zagranicznej. Może bym sie nauczyła hiszpańskiego, zawsze chciałam, albo będę kontynuować francuski, który juz zapomniałam w znacznym stopniu, a może oba?
![]() A tak trochę nie związane z tematem. Jaki college językowy polecacie w Londynie? Słyszałam, że Williams College jest bardzo dobry. Któraś z Was pracuje i chodzi na lekcje angielskiego? Czy 20 godzin(lekcyjnych) tygodniowo godzicie z pracą i czy jest wam lepiej uczyć się z rana, przed a może po pracy?
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
hmm..jak na razie przede mną jeszcze rok gimnazjum, ale myślę o studiach w UK, w Londynie, mam tam akurat kuzynkę, która studiuje
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
O jak dobrze że jest taki wątek. Otóż mam pytanie czy jest ktoś kto się teraz dostał lub studiuje na Middlesex University? Bo ja się dostałam wykłady zaczynaja się w pażdzierniku, heh i się troszkę stresuje i chciałabym nawiązać kontakt z taką osobą i moze byłoby raźniej
![]()
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Aa. Studentka UCL od 22 września. Właśnie szukam mieszkania. Czy ktoś mi może powiedzieć czy dobrze się mieszka na Finsbury Park czy raczej nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratulacje! ![]() Czy mozesz powiedziec na jaki kierunek zdawalas? I jakie byly konkretnie procentowe wymagania? Pozdrawiam serdecznie
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
fleurdelys, ja w tym roku będę studiować w Queen Mary
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
*Ja zdawalam na Matematyke z Ekonomia. Ponieważ zdawalam mature IB musialam mieć co najmniej 38 punktow i 6,6,6 z matematyki, ekonomii i anglielskiego na higher level.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam bardzo ważne pytanie. W tym roku muszę wybąć liceum, a w przyszłości zamierzam studiować w Anglii. I nie wiem, czyu lepiej wybrać liceum z IB, czy matura Polska jest równie dobrze honorowana w UK ? Którą LEPIEj zdawać ? Czy jest wogóle jakas róznica ?
Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba ze na medycyne zdajesz, bo wtedy moga pojawic sie problemy z akceptacja matury polskiej (slyszalam o takich przypadkach). A roznica jest taka, ze w IB wiecej przedmiotow na maturze musisz zdawac i wydaje mi sie, ze ogolnie jest ciezej, ale jest sie lepiej przygotwanym jezykowo. Ja zdaje z polska matura.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Hej Babeczki.
Odkopuje troche watek. Niedawno wrocilam z UK, ale mam zamiar pojechac tam znowu, na dluzszy czas i rozpoczac jakies studia. W Polsce mam skonczonego licencjata. Czy ktos moze mi powidziewc czy w UK sa jakies Polskie uczelnie? I czy trudno sie dostac na angielska? I jak z jezykiem? Dziekuje za odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
głupie pyt. ;p ale co to jest to IB ? ja chcę iść do najlepszego liceum w mieście, w którym np. chemia, biologia i inne przedmioty sa po angielsku a chcę zdawać biologię i chemię i studiować dietetykę, najlepiej w Londynie to moje marzenie
![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Witam, czy jest tu ktoś, kto wyjechał do W Brytanii na wymianę Sokrates-Erasmus? U mnie bardziej realistyczny jest rok w Niemczech, ale nie mam na to specjalnej ochoty, bardziej marzy mi sie na jednym z dwoch uniwerkow w UK ktore mam do wyboru. Jak wyglada tam sprawa finansowa dla sokratesow? Poza tym jestem na poziomie FCE i podejrzewam, ze to moze byc za malo. Doradzcie cos- z niemieckim stoje duzo lepiej... ale ciagnie mnie do UK. Bylam juz na wyspach, jakos sobie z jezykiem radzilam, ale jezyk uniwersytecki to co innego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zalezy na jaka chcesz sie dostac. Na Oxford jest bardzo ciezko, na np University of Aberdeen latwiej. Wymagany jezyk to zazwyczaj ok (CAE) Advanced na A lub CPE, lub IELTS Academic module na 6.0- 6.5. Ale to musisz sprawdzic na stronie uczelni Ogolnie na 4 najlepsze uni w UK jest BRADZO ciezko, te uni to Oxford Cambridge College London University of Edinburgh |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Santos widze, ze sie troche orientujesz w tych tematach, jezeli chodzi o angielskie szkoly. Czy jest cos takiego w UK jak szkola zaoczna? Czy duzo drozdza od dziennych? Mieszkam w Yorku i kiedy poszlam na Dni Otwarte tutejszego uni, Pani skierowala mnie do Adult Learning Centre. Chcialabym studiowac tu zaocznie, ale w sumie to nawet niewiem jak sie za to zabrac. Moze masz jakis pomysl albo rade.
![]()
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Part time bedzie kosztowalo tyle co dzienne tylko moze semestr kosztowac mniej (bo mnie jzajec) za to bedziesz miala wiecej semestrow, natomiast bilans wyjdzie taki sam. Mam kolege, ktory wlasnie part time Mastera z Historii robi i tak to wyglada - placi zamiast 11 tys rocznie 5.5 tys funtow rocznie, ale zamiast rok bedzie robil te studia 2 lata.. Rade jak sie zabraz mam taka aby poszperac na stronie internetowej uniwersytetu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
mam m.in uni w Middlesbrough
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.