![]() |
#121 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!
Cytat:
A z bezczelnością księdza się spotkałam, gdy chłopak stojący obok mnie wrzucił na tace złotówkę, i usłyszał od księdza "Ale widziałem że w portfelu masz więcej". Ogłoszenia parafialne przypominające o wpłaceniu na budowę już wybudowanej dzwonnicy mnie powalają. Znajdę parafie w której będą księża z powołania, będę najszczęśliwszą katoliczką, uczęszczającą na każdą Msze, pod słońcem.
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kiedyś też miałam takie rozterki, ale zdecydowałam, że jeśli poglądy Kościoła są sprzeczne z moimi, to powinnam darować sobie wszelkie spowiedzi, chodzenie do kościoła, czy szopkę, jaką jest ślub kościelny (mówię tu o osobach niewierzących). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
No właśnie większość takich głupich (moim zdaniem) i bezsensownych zakazów i nakazów ustalili ludzie - kapłani przede wszystkim. Co Bóg ma wspólnego z celibatem i nepotyzmem księży? Niewiele.
A według mnie jest różnica między "wierzącym" a "praktykującym". ![]()
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jednak powtarzam:ksiądz też człowiek i wszelkie przywary ludzkie nie są obce i jemu,choć oczywiście powinien starać się bardziej niż ktoś inny dawać dobry,właściwy przykład ![]() należy odróżnić Kościół instytucję od Kościoła Domu Bożego.. a propos kapłana,który nie dał Ci rozgrzeszenia trzeba było mu powiedzieć"Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień" A Ty jesteś,że rzucasz?
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Różnica pomiędzy wierzącym a praktykującym jest, to prawda
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A że małżeństwa księży się sprawdzają i nie są katastrofą, można zobaczyć chociażby u protestantów czy prawosławnych. Więc po co szopka? Żeby nepotyzmu nie było, ot co. Żadnej głębokiej myśli nikt z dostojników temu nie poświęcił - ok, przesadzam, nie wiem tego. Ale tak mi się wydaje. W tamtych czasach (a w tych jest niby inaczej? ![]() ![]() Gdzie Bóg powiedział "kapłani, nie uprawiajcie seksu - a wam, inni ludzie, wara od środków antykoncepcyjnych"?
![]() |
![]() |
#128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale z drugiej strony: Pojde na Msze, owszem moge wyjsc przed ogloszeniami, ale po co isc na msze i nie uczestniczyc w niej w pelni? Dopiero po ogloszeniach parafialnych nastepuje "idzcie w pokoju...". Gdyby zamienić kolejność, bylabym szczęśliwa. Ale z trzeciej strony, szacunek sama do konca nie wiem do czego, z kościoła wyjdę wtedy gdy ksiądza "w poblizu" nie bedzie [gdy już ministranci i księża "schowaja" się do siebie]. Jakoś sumienie mi to nakazuje. Owszem nie mierze wszystkich jedną miarą, są panowie w czarnych kieckach i super księża. Tak jak ten który nie chciał od nas przyjąć pieniążków jak był "po kolędzie". Mama wciskala koperte do ręki - tak nauczona. A ksiądz wychodząc z mieszkania dyskretnie odlozyl ją na szafke. Niestety, tego księdza nie ma już u nas w parafii. Proboszczowi nie podobalo się jak uczyl nas religii (to byl okres szkoly podstawowej - moja jedyna stycznosc z religia w szkole).
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
nie ma za co dziękować..
![]() aż się zarumieniłam ![]() w Kościele to w ogóle istnieje hierarchia i często "wolnomyślicielstwo"j est detronizowane ![]() polecam książkę bp.Pieronka "Kościół bez znieczulenia" - ciekawie przedstawione poglądy na współczesną instytucję kościelną,moim zdaniem bardzo trafne.. a co do tego wychodzenia przed błogosławieństwem mam tak samo,też bym chciała zmienić kolejność - choć sumienie,jak zauważyłaś,mówi inaczej. być może coś w tym jest z szacunku właśnie.... a tak na marginesie to niezły off top ![]()
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Zakazy ustalone zostały przez ludzi, którzy są uprawnienie do decydowania o tym, co Kościół Katolicki uznaje zw właściwe, a co za niedopuszczalne. Fakt, że o większości z nich Biblia w ogóle nie wspomina nie ma tu żadnego znaczenia, bo rozmowa toczy się na temat KATOLICYZMU, a nie CHRZEŚCIJAŃSTWA. To nie to samo. I tylko na ten temat się wypowiadam. Katolik ma obowiązek przestrzegania tych zakazów. Chrześcijanin niekoniecznie. Jesli nazywasz się Katolikiem (Katoliczką) to obowiązuje Cię katechizm KK. Nie widzę tu żadnych niejasności. Wracając do źródeł: Czy spowiadać się z seksu przedmałżeńskiego? Jesli jesteś Katoliczką to KONIECZNIE, bo to grzech ciężki i miłośc nie ma tu nic do rzeczy.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to coraz bardziej się przekonuję,że z moją wiarą jest coś nie tak ![]() chociaż ja odróżniam nie w sensie,że nie uznaję Kościoła jako instytucji,tylko,że nie łączę go ściśle z samym Bogiem,bo nie wiem czy On by chciał,aby tak postępowali Jego kapłani ![]() chodziło mi właśnie o ten aspekt człowieczeństwa czy po prostu tego,że ksiądz to też istota taka jak inni,jednak wybierając taką drogę życia do czegoś się zobowiązują,czegoś więcej niż wierny i jednocześnie bierze na siebie większą odpowiedzialność.. ale nie znam nauki KK na tyle,żeby wiedzieć w jakim sensie jest to jedność:instytucja i Dom Boży...
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
kiedys spytałam sie ksiedza na religii czy 'uprawianie seksu' jest grzechem... to on mi powiedzial ze "uprawiac" to sobie mozna pole czy cos tam bla bla bla to spytałam znowu czy seks jest grzechem to on otworzyl jakąś mądrą książeczke i zaczal mi cos czytać zamiast mi odpowiedzieć po ludzku ;/ ehh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2006-12-24 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() żal to uczucie i nie musi być sensowne ![]() jeśli ktoś wierzący zrobi coś, co według zasad KK jest grzechem no to MUSI żałować - taki ma obowiązek niejako - bez żalu trudno o rozgrzeszenie (choć to swego rodzaju paradoks) z tego co wiem wiele wierzących kobiet uprawia seks czy też stosuje antykoncepcję - czy są dobrymi ludźmi czy też miłośc fizyczna skazuje je na potępienie to już pewnie oceni Bóg ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
jeżeli białą sukienke mogą nosić tylko dziewice...to chyba powinny sie zacząć produkować wiecej kolorowych :P Znajmowy katolicki ksiądz powiedział mi ze uwaga, uwaga- 80% to nie tylko nie dziewice ale dziewczyny, które idą do ołtarza w trójkę
![]() A w ogóle ja zawsze marzyłam o krwisto czerwonej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny cały czas piszecie kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem, a same ciągle "nękacie" kapłanów, rzucając w nich, co i rusz jakimś kamykiem. Kapłan z mojego punktu widzenia to taka sama "praca" jak lekarz, jeśli człowiek wybiera ten zawód z powołania, będzie to robił z pasją i oddaniem, ale nawet jeśli ów człowiek wybierze go np. dlatego, że jest prestiżowy również może uratować ci życie... mimo wszystko wciąż jest tylko człowiekiem. Wenedka celibat został wprowadzony dopiero XI wieku przez papieża. Zgadzam się z Obcą z punktu widzenia KK jest to grzech i nie ma, co nad tym dyskutować. Można jedynie naciskać KK, żeby coś zmienił w tej materii... oczywiście jeśli wierni czują taką potrzebę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
A co do pytania Pysiaczka... moja mama aktualnie jest w spowiedzi, chciała, zebym też poszła z nia. Odmówiłam...
Pierwszy raz miałabym powiedzieć "żałuje, ze kochałam sie z chłopakiem moich marzeń". Na którego czekałam 22,5 roku mojego życia. Dla którego byłam dziewica przez 22,5 roku mojego zycia. Żałuję, ząłuję i postanawiam sie poprawic. NO NIESTETY- A WłAśCIWIE NA SZCZęśCIE - NIE ZAłUJE Nie widzieliśmy sie od miesiaca i juz wiem, co będę robić we wtorek w nocy :P I nie powiem w spowiednicy, ze żałuję, bo nie załuje. Uważam, ze kłamstwo w spowiednicy jest czymś gorszym niż "grzech" przedmałzeńskiego sexu. DLATEGO NIE IDE DO SPOWIEDZI. Nie lubie obłudy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W parafii mojego taty ślub brała dziewczyna będąca w dość zaawansowanej ciąży i założyła welon.. Jako że księża salezjanie są hmm... bardzo konserwatywni, to ksiądz na początku uroczystości przy wszystkich podszedł do niej, zdjął welon i powiedział: "Nie jesteś godna" No uważam, ze mógł to załatwić trochę wcześniej ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() fakt,że rzucam w nich kamieniami,a może nawet i głazami,ale z drugiej strony oni są przecież powołani do większej odpowiedzialności,bo od nich mamy uczyć się wiary,a często to co nam pokazują nijak odnosi się do Słowa Bożego.. wenedka:to się ksiądz nie popisał ![]()
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie wiem ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mały_groszku to zależy od punktu widzenia, bo niektórzy się w pełni zgadzają z interpretacją PŚ i mają do tego prawo, bo to ich wybór. Tak samo ty masz prawo się z niektórymi nie zgadzać, albo ze wszystkim. Dlatego KK (ze wszystkimi odmianami) jest tak podzielony. Może uściślijmy pisząc Kościół Katolicki we wcześniejszych postach miałam na myśli kościół obrządku łacińskiego czyli rzymskokatolickiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, gdzie jest ten tekst w necie, że sex powinien sprawiać kobiecie ból?? Mam ochotę wygarnąć autorowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jedynie mogłabyś wygarnąć autorowi strony, który propaguje taką praktyk w XXI wieku, ale niestety ta strona już nie istnieje ![]() ![]() ![]() Krąży ten tekst po necie, przeważnie w działach typu "uśmiechnij się" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
W dzisiejszym świecie wszystko co jest przyjemne wdg. Koscioła jest grzechem....Rob to co uwazasz za słuszne,bo niedlugo to noszenie bokserek bedzie uznane z grzech
![]() pzdr ![]() P.S Wesołych Świąt !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.