Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-23, 23:06   #121
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
Że jest się ofiarą gwałtu to na pewno nie jest grzechem
ja nie bardzo rozumiem czemu księży uznaję się za takie autorytety,że wszystko co powiedzą musi być prawdą,musi być święte i nie podważalne
przecież koleś w czarnej kiecce to TEŻ człowiek i TEŻ ma prawo się mylić i źle interpretować Boży zamysł
obawiam się,że większość ludzi właśnie w ten sposób patrzy na Kościół - przez liczbę popełnionych przez jego sługi win i przewin
a sam Jezus powiedział odnośnie kapłanów "Słuchajcie ich,ale nie naśladujcie"Mt 23, 3

jeśli ksiądz Ci nie dał rozgrzeszenia to nie był kapłanem z prawdziwego zdarzenia i zapewniam,że Bóg widzi to inaczej...
Ale właśnie przez takich księży nie chce chodzić na msze.
A z bezczelnością księdza się spotkałam, gdy chłopak stojący obok mnie wrzucił na tace złotówkę, i usłyszał od księdza "Ale widziałem że w portfelu masz więcej".
Ogłoszenia parafialne przypominające o wpłaceniu na budowę już wybudowanej dzwonnicy mnie powalają.
Znajdę parafie w której będą księża z powołania, będę najszczęśliwszą katoliczką, uczęszczającą na każdą Msze, pod słońcem.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 23:07   #122
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez **pysiaczek** Pokaż wiadomość
Jak wy sobie radzicie z tym problemem?? Wiadomo-watek ten skierowany jest do wierzacych wizażanek.. Podzielcie sie swoimi doświadczeniami.. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Myślę, że wierząca dziewczyna po prostu nie uprawia seksu przedmałżeńskiego. Bo jaki jest sens żałowania za grzech, który świadomie znowu się popełni?

Ja kiedyś też miałam takie rozterki, ale zdecydowałam, że jeśli poglądy Kościoła są sprzeczne z moimi, to powinnam darować sobie wszelkie spowiedzi, chodzenie do kościoła, czy szopkę, jaką jest ślub kościelny (mówię tu o osobach niewierzących).
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 23:09   #123
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gonia1 Pokaż wiadomość
Myślę, że wierząca dziewczyna po prostu nie uprawia seksu przedmałżeńskiego. Bo jaki jest sens żałowania za grzech, który świadomie znowu się popełni?

Ja kiedyś też miałam takie rozterki, ale zdecydowałam, że jeśli poglądy Kościoła są sprzeczne z moimi, to powinnam darować sobie wszelkie spowiedzi, chodzenie do kościoła, czy szopkę, jaką jest ślub kościelny (mówię tu o osobach niewierzących).
No i to rozumiem, bo po co komu jest ślub kościelny, skoro jest niewierzący. Szkoda tylko czasu tego "idioty w kiecce"
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 23:14   #124
Jadeitea
Zadomowienie

No właśnie większość takich głupich (moim zdaniem) i bezsensownych zakazów i nakazów ustalili ludzie - kapłani przede wszystkim. Co Bóg ma wspólnego z celibatem i nepotyzmem księży? Niewiele.

A według mnie jest różnica między "wierzącym" a "praktykującym".

Body Revolution: IN PROGRESS/ON HIATUS (przerwa spowodowana remontem i przeprowadzką)

Jem trawę - blog (też zaniedbany, ale kiedyś doń wrócę)
Jadeitea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 23:20   #125
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Ale właśnie przez takich księży nie chce chodzić na msze.
A z bezczelnością księdza się spotkałam, gdy chłopak stojący obok mnie wrzucił na tace złotówkę, i usłyszał od księdza "Ale widziałem że w portfelu masz więcej".
Ogłoszenia parafialne przypominające o wpłaceniu na budowę już wybudowanej dzwonnicy mnie powalają.
Znajdę parafie w której będą księża z powołania, będę najszczęśliwszą katoliczką, uczęszczającą na każdą Msze, pod słońcem.
rozumiem,rozumiem doskonale
jednak powtarzam:ksiądz też człowiek i wszelkie przywary ludzkie nie są obce i jemu,choć oczywiście powinien starać się bardziej niż ktoś inny dawać dobry,właściwy przykład
należy odróżnić Kościół instytucję od Kościoła Domu Bożego..
a propos kapłana,który nie dał Ci rozgrzeszenia trzeba było mu powiedzieć"Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień" A Ty jesteś,że rzucasz?

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 23:47   #126
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jadeitea Pokaż wiadomość
No właśnie większość takich głupich (moim zdaniem) i bezsensownych zakazów i nakazów ustalili ludzie - kapłani przede wszystkim. Co Bóg ma wspólnego z celibatem i nepotyzmem księży? Niewiele.

Akurat z tym ma
Różnica pomiędzy wierzącym a praktykującym jest, to prawda
piją!

Stary 2006-12-24, 00:01   #127
Jadeitea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Akurat z tym ma
Różnica pomiędzy wierzącym a praktykującym jest, to prawda
Co ma? Na początku celibatu nie było i wszyscy byli happy. A teraz biedni katoliccy kapłani muszą cierpieć - popęd seksualny ludzka rzecz. Może z nierozładowania go niektórzy są tacy wredni.

A że małżeństwa księży się sprawdzają i nie są katastrofą, można zobaczyć chociażby u protestantów czy prawosławnych. Więc po co szopka? Żeby nepotyzmu nie było, ot co. Żadnej głębokiej myśli nikt z dostojników temu nie poświęcił - ok, przesadzam, nie wiem tego. Ale tak mi się wydaje. W tamtych czasach (a w tych jest niby inaczej?) wszystko się kręciło wokół forsy, władzy i seksu.

Gdzie Bóg powiedział "kapłani, nie uprawiajcie seksu - a wam, inni ludzie, wara od środków antykoncepcyjnych"?

Body Revolution: IN PROGRESS/ON HIATUS (przerwa spowodowana remontem i przeprowadzką)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-24, 00:32   #128
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem,rozumiem doskonale
jednak powtarzam:ksiądz też człowiek i wszelkie przywary ludzkie nie są obce i jemu,choć oczywiście powinien starać się bardziej niż ktoś inny dawać dobry,właściwy przykład
W końcu ktoś rozumie o co mi chodzi! (tekst czerwony). Groszku, dziekuje
Ale z drugiej strony:
Pojde na Msze, owszem moge wyjsc przed ogloszeniami, ale po co isc na msze i nie uczestniczyc w niej w pelni? Dopiero po ogloszeniach parafialnych nastepuje "idzcie w pokoju...". Gdyby zamienić kolejność, bylabym szczęśliwa. Ale z trzeciej strony, szacunek sama do konca nie wiem do czego, z kościoła wyjdę wtedy gdy ksiądza "w poblizu" nie bedzie [gdy już ministranci i księża "schowaja" się do siebie]. Jakoś sumienie mi to nakazuje.
Owszem nie mierze wszystkich jedną miarą, są panowie w czarnych kieckach i super księża. Tak jak ten który nie chciał od nas przyjąć pieniążków jak był "po kolędzie". Mama wciskala koperte do ręki - tak nauczona. A ksiądz wychodząc z mieszkania dyskretnie odlozyl ją na szafke. Niestety, tego księdza nie ma już u nas w parafii. Proboszczowi nie podobalo się jak uczyl nas religii (to byl okres szkoly podstawowej - moja jedyna stycznosc z religia w szkole).

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 01:05   #129
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

nie ma za co dziękować..
aż się zarumieniłam
w Kościele to w ogóle istnieje hierarchia i często "wolnomyślicielstwo"j est detronizowane
polecam książkę bp.Pieronka "Kościół bez znieczulenia" - ciekawie przedstawione poglądy na współczesną instytucję kościelną,moim zdaniem bardzo trafne..
a co do tego wychodzenia przed błogosławieństwem mam tak samo,też bym chciała zmienić kolejność - choć sumienie,jak zauważyłaś,mówi inaczej.
być może coś w tym jest z szacunku właśnie....

a tak na marginesie to niezły off top

Stary 2006-12-24, 01:13   #130
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Ale właśnie o to chodzi, że wg nauk KK nie można tego odróżnić, to jest jedność.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 01:18   #131
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Jadeitea Pokaż wiadomość

A, tu akurat masz całkowitą rację.
Zakazy ustalone zostały przez ludzi, którzy są uprawnienie do decydowania o tym, co Kościół Katolicki uznaje zw właściwe, a co za niedopuszczalne. Fakt, że o większości z nich Biblia w ogóle nie wspomina nie ma tu żadnego znaczenia, bo rozmowa toczy się na temat KATOLICYZMU, a nie CHRZEŚCIJAŃSTWA. To nie to samo. I tylko na ten temat się wypowiadam. Katolik ma obowiązek przestrzegania tych zakazów. Chrześcijanin niekoniecznie. Jesli nazywasz się Katolikiem (Katoliczką) to obowiązuje Cię katechizm KK. Nie widzę tu żadnych niejasności.
Wracając do źródeł: Czy spowiadać się z seksu przedmałżeńskiego? Jesli jesteś Katoliczką to KONIECZNIE, bo to grzech ciężki i miłośc nie ma tu nic do rzeczy.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 02:13   #132
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Ale właśnie o to chodzi, że wg nauk KK nie można tego odróżnić, to jest jedność.

to coraz bardziej się przekonuję,że z moją wiarą jest coś nie tak
chociaż ja odróżniam nie w sensie,że nie uznaję Kościoła jako instytucji,tylko,że nie łączę go ściśle z samym Bogiem,bo nie wiem czy On by chciał,aby tak postępowali Jego kapłani
chodziło mi właśnie o ten aspekt człowieczeństwa czy po prostu tego,że ksiądz to też istota taka jak inni,jednak wybierając taką drogę życia do czegoś się zobowiązują,czegoś więcej niż wierny i jednocześnie bierze na siebie większą odpowiedzialność..

ale nie znam nauki KK na tyle,żeby wiedzieć w jakim sensie jest to jedność:instytucja i Dom Boży...

Stary 2006-12-24, 08:03   #133
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Godna podziwu jest uczciwość.
Bez względu na to, czy jest to uczciwośc człowieka, który szczerze i z serca stara się przestrzegać zasad Katolicyzmu, Prawosławia, Islamu, Judaizmu, Protestantyzmu, czy też po prostu własnego kodeksu honorowego. Jeśli robi to zawsze i nie wymiguje się od związanych z tym niewygód - zasługuje to na szacunek.
Jesli sama (sam) wybierasz sobie zasady, które są dla Ciebie wygodne, a olewasz te, których przestrzeganie mogłoby Ci sprawić trudność i jeśli robisz to celowo to jest to (jak już pisałam) hipokryzja i IMHO na szacunek nie zasługuje. Gdy zamiast STARAĆ się nie grzeszyć, a jeśli zgrzeszysz przyjmować karę - po prostu ignorujesz selektywnie niektóre nakazy, bo Ci tak wygodnie i ze świetnym samopoczuciem uważasz się za człowieka uczciwego; jeśli dla akceptacji otoczenia "odwalasz" spowiedź przed ślubem, choć normalnie nie spowiadasz się i grzeszysz pychą sądząc, że jesteś mądrzejsza niż Twój Kościół - to okłamujesz się sama (albo sam, bo piszę ogólnie, nie szczególnie).
Dla mnie to jest jak okradanie samego siebie z honoru i godności i cieszenie się, że nikt Cię nie przyłapał.
zupełnie zła interpretacja moich słów. Napisałam, że ponoszę karę mając świadomość swoich niedoskonałości i że pewnego dnia będę musiała stanąć na Sądzie Ostatecznym ze swoimi dobrymi uczynkami i grzechami. Wtedy w wielkim uproszczeniu coś musi przechylić szalę. Zachowujecie się tak jakbyśmy mówili o tym kto tutaj wejdzie do nieba a kto do piekła. A to dla mnie już za daleko idące wnioski na dość prostą dyskusję. Każdy wie że są grzechy ciężkie i lekkie i że nasze życie to tylko suma ich wszystkich w połączeniu z dobrymi uczynkami. Więc mówienie że ktoś jest złym Katolikiem, bo sypia z ukochanym to już skrajny radykalizm. Ale żadna z nas nie dysponuje wystarczającą wiedzą by wogóle podejmować temat głębiej. Zadna z nas zdaje się nie jest tutaj teologiem, który zna więcej faktów, a niejednokrotnie analiza Pisma Świętego jest odnoszona do starożytnych czasów gdy panowały zupełnie inne zasady i dla nas są to rzeczy niepojęte na dzień dzisiejszy. Dodam też, że większość z osób wypowiadających świadomie odeszła z Kościoła więc tymbardziej nie bardzo wie o czym mówi, bo zrażone czymś w przeszłości uważaja że to dla nich, etc, nie ważny jest dla mnie powód tak na prawdę a jedynie fakt. Nawet głowa Kościoła -papież nie zgadza się z wieloma rzeczami dotyczącymi jego instytucji, bo nie jest w stanie ogarnąc wszystkiego, więc chyba byłoby lepiej gdybyśmy wrzuciły na luz i jak coś nas zrazi (ksiądz, pewne zachowanie) wtedy wychodzę i idę dalej szukać. Nikt nam niczego pod nos nie będzie wtykał. Na wszystko trzeba zapracować w życiu i szukać, szukać, szukać...to taki mój świąteczny przekaz
EOT
Stary 2006-12-24, 10:40   #134
gajqa
Wtajemniczenie

GG do gajqa

kiedys spytałam sie ksiedza na religii czy 'uprawianie seksu' jest grzechem... to on mi powiedzial ze "uprawiac" to sobie mozna pole czy cos tam bla bla bla to spytałam znowu czy seks jest grzechem to on otworzyl jakąś mądrą książeczke i zaczal mi cos czytać zamiast mi odpowiedzieć po ludzku ;/ ehh nie lubie księży.
gajqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 10:44   #135
wenedka
Zakorzenienie

.
piją!

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2006-12-24 o 11:35
Stary 2006-12-24, 11:15   #136
obca
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gonia1 Pokaż wiadomość
czasem jest tak, że się coś robi i nie zastanawia czy to grzech czy nie

żal to uczucie i nie musi być sensowne
jeśli ktoś wierzący zrobi coś, co według zasad KK jest grzechem no to MUSI żałować - taki ma obowiązek niejako - bez żalu trudno o rozgrzeszenie (choć to swego rodzaju paradoks)

z tego co wiem wiele wierzących kobiet uprawia seks czy też stosuje antykoncepcję - czy są dobrymi ludźmi czy też miłośc fizyczna skazuje je na potępienie to już pewnie oceni Bóg w każdym razie jest to 1 z grzechów głownych - podobnej rangi jak gniew czy lenistwo
Stary 2006-12-24, 11:35   #137
opolanka
Rozeznanie

jeżeli białą sukienke mogą nosić tylko dziewice...to chyba powinny sie zacząć produkować wiecej kolorowych :P Znajmowy katolicki ksiądz powiedział mi ze uwaga, uwaga- 80% to nie tylko nie dziewice ale dziewczyny, które idą do ołtarza w trójkę Wiec chyba nie ma co sie martwic kolorem sukienki

A w ogóle ja zawsze marzyłam o krwisto czerwonej
opolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 11:39   #138
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
to coraz bardziej się przekonuję,że z moją wiarą jest coś nie tak
chociaż ja odróżniam nie w sensie,że nie uznaję Kościoła jako instytucji,tylko,że nie łączę go ściśle z samym Bogiem,bo nie wiem czy On by chciał,aby tak postępowali Jego kapłani
chodziło mi właśnie o ten aspekt człowieczeństwa czy po prostu tego,że ksiądz to też istota taka jak inni,jednak wybierając taką drogę życia do czegoś się zobowiązują,czegoś więcej niż wierny i jednocześnie bierze na siebie większą odpowiedzialność..

ale nie znam nauki KK na tyle,żeby wiedzieć w jakim sensie jest to jedność:instytucja i Dom Boży...
Ale może właśnie nie z twoją wiarą jest coś nie tak tylko z KK i jego interpretacją wiary?
Dziewczyny cały czas piszecie kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem, a same ciągle "nękacie" kapłanów, rzucając w nich, co i rusz jakimś kamykiem.
Kapłan z mojego punktu widzenia to taka sama "praca" jak lekarz, jeśli człowiek wybiera ten zawód z powołania, będzie to robił z pasją i oddaniem, ale nawet jeśli ów człowiek wybierze go np. dlatego, że jest prestiżowy również może uratować ci życie... mimo wszystko wciąż jest tylko człowiekiem.

Wenedka celibat został wprowadzony dopiero XI wieku przez papieża.

Zgadzam się z Obcą z punktu widzenia KK jest to grzech i nie ma, co nad tym dyskutować. Można jedynie naciskać KK, żeby coś zmienił w tej materii... oczywiście jeśli wierni czują taką potrzebę.

Stary 2006-12-24, 11:40   #139
opolanka
Rozeznanie

A co do pytania Pysiaczka... moja mama aktualnie jest w spowiedzi, chciała, zebym też poszła z nia. Odmówiłam...

Pierwszy raz miałabym powiedzieć "żałuje, ze kochałam sie z chłopakiem moich marzeń". Na którego czekałam 22,5 roku mojego życia. Dla którego byłam dziewica przez 22,5 roku mojego zycia. Żałuję, ząłuję i postanawiam sie poprawic.

NO NIESTETY- A WłAśCIWIE NA SZCZęśCIE - NIE ZAłUJE

Nie widzieliśmy sie od miesiaca i juz wiem, co będę robić we wtorek w nocy :P I nie powiem w spowiednicy, ze żałuję, bo nie załuje. Uważam, ze kłamstwo w spowiednicy jest czymś gorszym niż "grzech" przedmałzeńskiego sexu. DLATEGO NIE IDE DO SPOWIEDZI. Nie lubie obłudy.
Stary 2006-12-24, 11:43   #140
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opolanka Pokaż wiadomość
jeżeli białą sukienke mogą nosić tylko dziewice...to chyba powinny sie zacząć produkować wiecej kolorowych :P Znajmowy katolicki ksiądz powiedział mi ze uwaga, uwaga- 80% to nie tylko nie dziewice ale dziewczyny, które idą do ołtarza w trójkę Wiec chyba nie ma co sie martwic kolorem sukienki

A w ogóle ja zawsze marzyłam o krwisto czerwonej
Myślę, że to sprawa indywidualna, czy się założy taką sukienkę, czy inna Ale sprawa welony chyba ma się inaczej, bo to podobno tylko dziewice mogą go założyć
W parafii mojego taty ślub brała dziewczyna będąca w dość zaawansowanej ciąży i założyła welon.. Jako że księża salezjanie są hmm... bardzo konserwatywni, to ksiądz na początku uroczystości przy wszystkich podszedł do niej, zdjął welon i powiedział: "Nie jesteś godna" No uważam, ze mógł to załatwić trochę wcześniej
piją!

Stary 2006-12-24, 11:48   #141
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale może właśnie nie z twoją wiarą jest coś nie tak tylko z KK i jego interpretacją wiary?
Dziewczyny cały czas piszecie kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem, a same ciągle "nękacie" kapłanów, rzucając w nich, co i rusz jakimś kamykiem.
Kapłan z mojego punktu widzenia to taka sama "praca" jak lekarz, jeśli człowiek wybiera ten zawód z powołania, będzie to robił z pasją i oddaniem, ale nawet jeśli ów człowiek wybierze go np. dlatego, że jest prestiżowy również może uratować ci życie... mimo wszystko wciąż jest tylko człowiekiem.

Wenedka celibat został wprowadzony dopiero XI wieku przez papieża.

Zgadzam się z Obcą z punktu widzenia KK jest to grzech i nie ma, co nad tym dyskutować. Można jedynie naciskać KK, żeby coś zmienił w tej materii... oczywiście jeśli wierni czują taką potrzebę.

Właśnie kurcze wiem, tylko ze było coś w Piśmie podobnego, nie chcę już mieszać
piją!

Stary 2006-12-24, 11:49   #142
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gajqa Pokaż wiadomość
kiedys spytałam sie ksiedza na religii czy 'uprawianie seksu' jest grzechem... to on mi powiedzial ze "uprawiac" to sobie mozna pole czy cos tam bla bla bla to spytałam znowu czy seks jest grzechem to on otworzyl jakąś mądrą książeczke i zaczal mi cos czytać zamiast mi odpowiedzieć po ludzku ;/ ehh nie lubie księży.

W liceum uczył mnie religii ksiądz, który tak samo odpowiedział, że uprawiać można pole.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 11:49   #143
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
ogólnie nie deklaruję się jako katoliczkę,a raczej jako chrześcijankę jednak mimo wszystko nie wydaje mi się,aby cała nauka KK była źle interpretowana
fakt,że rzucam w nich kamieniami,a może nawet i głazami,ale z drugiej strony oni są przecież powołani do większej odpowiedzialności,bo od nich mamy uczyć się wiary,a często to co nam pokazują nijak odnosi się do Słowa Bożego..

wenedka:to się ksiądz nie popisał i właśnie takich mam na myśli:wąsko myślących...

Stary 2006-12-24, 11:52   #144
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie nie deklaruję się jako katoliczkę,a raczej jako chrześcijankę jednak mimo wszystko nie wydaje mi się,aby cała nauka KK była źle interpretowana
fakt,że rzucam w nich kamieniami,a może nawet i głazami,ale z drugiej strony oni są przecież powołani do większej odpowiedzialności,bo od nich mamy uczyć się wiary,a często to co nam pokazują nijak odnosi się do Słowa Bożego..

wenedka:to się ksiądz nie popisał i właśnie takich mam na myśli:wąsko myślących...

właśnie wiem Jeśli tak bardzo mu to przeszkadzało, to mógł z nią porozmawiać w zakrystii czy jakoś tak
piją!

Stary 2006-12-24, 12:09   #145
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Właśnie kurcze wiem, tylko ze było coś w Piśmie podobnego, nie chcę już mieszać
Jest tak jak napisałaś wcześniej - oddanie się kapłanów Bogu, ale współcześni nie interpretowali tego jako celibat. A papież wprowadził go, bo był dobrym ekonomistą

mały_groszku to zależy od punktu widzenia, bo niektórzy się w pełni zgadzają z interpretacją PŚ i mają do tego prawo, bo to ich wybór. Tak samo ty masz prawo się z niektórymi nie zgadzać, albo ze wszystkim. Dlatego KK (ze wszystkimi odmianami) jest tak podzielony.
Może uściślijmy pisząc Kościół Katolicki we wcześniejszych postach miałam na myśli kościół obrządku łacińskiego czyli rzymskokatolickiego
.
Stary 2006-12-24, 12:38   #146
opolanka
Rozeznanie

dziewczyny, gdzie jest ten tekst w necie, że sex powinien sprawiać kobiecie ból?? Mam ochotę wygarnąć autorowi (Bo zapewne nie AUTORCE...)
Stary 2006-12-24, 13:12   #147
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opolanka Pokaż wiadomość
dziewczyny, gdzie jest ten tekst w necie, że sex powinien sprawiać kobiecie ból?? Mam ochotę wygarnąć autorowi (Bo zapewne nie AUTORCE...)
Nie wygarniesz, bo tekst pochodzi prawdopodobnie z XIIIw. tak przeczytałam na jednym z katolickich for... jeśli oczywiście jest prawdziwy, w co szczerze wątpię, patrząc na imię i nazwisko autora

Jedynie mogłabyś wygarnąć autorowi strony, który propaguje taką praktyk w XXI wieku, ale niestety ta strona już nie istnieje Mentalność a'la Młodzież Wszechpolska Najgorsze jest to, że ten teks to kpina, a ktoś to wziął na poważnie i się stosuje do tego

Krąży ten tekst po necie, przeważnie w działach typu "uśmiechnij się"
--> klik klik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-24, 15:17   #148
Jadeitea
Zadomowienie

Cytat:
ŻOŁĄDŹ (glans penis) - czołowa część PENISA w STANIE PODNIECENIA (p. STAN PODNIECENIA) w postaci czerwonego kapturka z dziurką.
A co na to Wielki Zły Wilk i Babcia?

Stary 2006-12-24, 15:26   #149
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
Napisane przez Jdeitea Pokaż wiadomość
A co na to Wielki Zły Wilk i Babcia?

Stary 2006-12-24, 15:44   #150
MacieJ_)
Raczkowanie

W dzisiejszym świecie wszystko co jest przyjemne wdg. Koscioła jest grzechem....Rob to co uwazasz za słuszne,bo niedlugo to noszenie bokserek bedzie uznane z grzech
pzdr
P.S Wesołych Świąt !!
MacieJ_) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości