|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki to święte kobiety :)
Cytat:
|
|
|
#122 |
|
Zadomowienie
|
jaki śliczny i prawdziwy wpis
|
|
|
|
|
#123 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego ja bym się jednak w Polsce tymi chłopcami bardziej przejmowała. Wejdź do wątku, do którego link podała Syntagma i zobacz jaki los gotują innym kobietom polskie Westalki. Skóra na plecach cierpnie. |
|
|
|
|
|
#124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoria piekna rzecz. A jak jest w praktyce to każdy widzi ![]() Co do nauki gotowania. Tu nie chodzi o same suche umiejętności. Ja powiem jak to wyglądało/wygląda u mnie. Takie wspólne z dziećmi gotowanie jest nie dosyc że fajną zabawą ale także okazją do przekazania im jakiejść wiedzy o rodzinie. Zwykle zaczyna się od słow: A babcia Marta to robiła tak... I dalej to już gadka szmatka o babci Marcie, ciekawostki z życia itd. I tak o wszytskich. Jak byłam mała to mi sie podobały takie opowiastki, potem w okresie buntu lekko mnie nudziły i myslałam "po co mi te pierdoły opowiadacie" a teraz... A teraz wiem po co. I to samo robię ze swoimi dziećmi. Dodatkowo rozprawiam jeszcze o babci mojego męża, która mi pare sekretów kuchni przekazała i życie miała barwne. Cytat:
Mówię o młodzieży, dzieciach obecnych. O ludziach którzy w tym momencie maja miedzy 1 a 18 lat. Wśród tych młodych ludzi dziewczynki sa w takim samym stopniu ignorantkami w pracach domowych jak i chłopcy. Generalnie. Co nie zmienia faktu, że już nie generalizując, znam wiele przypadków kiedy to i chłopcy i dziewczynki chetnie w domu cos tam robia, od zrobienia obiadu jeszcze nic im nie odpadło a i w tapetowaniu pomogą, niezaleznie od tego czy dany osobnik jest Kasią czy Wojtkiem. W wątku który podała syntagmy byłam. Nic nowego tam nie znalazłam. W końcu może mama wyszła z załozenia, że na nauke nigdy nie jest za późno i niech się z zoną razem kiedyś nauczą ![]() A czy Ty czytałas co pisze całkiem spoko? Jednoczescie nawołując do tego żeby chłopców dobrze wychowywać? Ona i jej mama "nie miały potrzeby gotowania" w domu rodzinnym. I dziwne takie, że ktos, kto przypadkiem jest chłopcem też takiej potrzeby nie miał?
|
|
|
#125 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja bym tak przypadku c-s nie demonizowała, bo nie tylko gotowanie wchodzi w zakres obowiązków domowych. Można coś umieć lepiej, coś gorzej. Rozumiem, że zakładasz, że kobieta powinna umieć absolutnie wszystko zrobić w domu ? Od wyszywania po grę na fortepianie ? Daj spokój. Wolałabym też nie opierać się na jednostkowych przypadkach z kręgu twoich znajomych, bo to za dużo GENERALNIE o rzeczywistości nie mówi. Mówi tylko o kręgu twoich znajomych. Mogłabym podować przypadki, o których wiem, a w których to akurat synek i mąż leżą z dupskiem przed tv, a mamunia tańczy wokół nich lambadę sprzątając. Jak jest GENERALNIE w polskich domach jeżeli chodzi o podział obowiązków w domach ? Trzeba poczytać dane statystyczne. Do niedawna dominował podział tradycyjny. |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja nie widze dalszego sensu w rozmowie, bo szkoda mojej klawiatury
|
|
|
#127 |
|
BAN stały
|
Tej, no ale ja do gotowania pociągu specjalnie dużego nie mam, więc może mi to zostać odpuszczone
Za to jak kibelek sprzątam ![]() Ja to ogólnie dość leniwa jestem (no co, szczera jestem ), jeżeli chodzi o sprzątanie, ale za to nie gadam jak mój TŻ, że on "nie umie" dokładnie pościerać kurzów czy podłogi umyć i dlatego robi to byle jak. Ale spox, trening czyni mistrza.A mam wrażenie, że faceci często wychodzą z założenia, że oni "nie potrafią" i nie będą wykonywać domowych obowiązków. |
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Sluchajcie zdarzenie ze szkoly mojej prawie 8 letniej corki(1klasa)
chlopaczek rozlal wode na plastyce ,dostal sciere -sprzata-tzn. rozchlapuje wode na reszte klasy w koncu podchodzi dziewczynka ,zabiera mu ta sciere i starannie sciera podloge (dziewczynka nie byla moje corka ;-D bure by dostala gdyby to za niego zorbila ;-) prosty przyklad jak wychowuje sie od malego dziewczynki a jak chlopcow,chlopcy w 90% przypadkow to swiete byki,przyszli rozpladniacze i trzeba ich chroinc od robot domowych. Nie wiem co na to Pani czy widziala ta sytuacje i jak zareagowala. |
|
|
|
|
#129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2008-04-16 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Możesz powtarzać jak mantrę, że jesteś za tym, aby ludzie bez względu na płeć umieli się sobą i najbliższym otoczeniem zaopiekować. Pięknie. Problem polega na tym, że póki co, to kobiety chętniej wdrażają w zadania domowe córki a nie synów (albo w ogóle żadne z dzieci). Bo to w rodzicach jest problem, a nie w dzieciach. Nie nauczysz dzieciaka - nie będzie umiało. Potem być może się ocknie a może nie. Ja mówię a jednym a ty o drugim. Stąd te nieporozumienia. Dlatego ja też nie widzę sensu w takiej rozmowie. Trudno mi gadać o ideałach kiedy rzeczywistość boleśnie skrzeczy. |
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam szlachetnych założeń, o nie. Za stara jestem na szlachetne. Ja tylko usiłuję wskazać w Waszych szlachetnych (teoretycznych) założeniach dyskryminację płciową
![]() Rzeczywistość faktycznie skrzeczy, bo co innego mówimy a co innego czynimy. Ja sie także zastanowię, czy naprawdę moje dzieci musza umieć to i owo. Może poczeklam żeby się nauczyli razem z mężem/żoną
|
|
#132 |
|
BAN stały
|
Najwyraźniej żyjesz w innej rzeczywistości niż ja. Pomiędzy tym co ja robię i mówię, sprzeczności nie ma. Mogłabyś streścić moje "teoretyczne, szlachetne założenia", bo nie bardzo wiem o czym mówisz ?
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#134 |
|
BAN stały
|
No dokładnie. W Polsce to jest norma. To już chyba wolę, żeby sprawiedliwie matki traktowały dzieci obojga płci i jak chcą charować same, to same. Bez wyróżniania i zaciągania do pomocy tylko córek. Oczywiście, najlepiej jakby kobiety w końcu zmądrzały i wymagały pomocy dzieci bez względu na płeć, tak jak postuluje Luba. Póki co, nie wiedzieć czemu oszczędzają tylko synów i męża.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.