yasminelle - wątek zbiorczy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą:
były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej 13 7,88%
były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej 48 29,09%
były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło 31 18,79%
nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej 6 3,64%
nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej 13 7,88%
nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło 54 32,73%
Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-08, 19:54   #121
kesii
Raczkowanie

Dot.: yasminelle

Cytat:
Napisane przez Haschen Pokaż wiadomość
Witam,
i z góry przepraszam, że tak troszku nie na temat, ale nie wiem gdzie to umieścić Wybieram się do ginekologa po pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Chciałam zapytać, jakich badań powinnam się spodziewać zanim otrzymam receptę?
podstawą są badania wątroby tzw. próby wątrobowe oraz cukier i morfologia tzn ob i takie tam inne jak opad(?) itp. to tyle z podstawowych, które badają ogólnie twój stan zdrowia, tzn czy możesz brać tabletki ze względu na stan wątroby, czy nie masz cukrzycy, czy krew masz w porządku. Ponieważ tabletki bierze sie codziennie to znacznie wpływają na wątrobę, obciążając ją, na cukrzyce wszyscy jesteśmy narażeni, a z krwią chodzi o to czy prawidłowo krzepnie, czy nie jest za gęsta lub za rzadka. Takie podstawowe badania powinno się powtarzać co pół roku. Dodatkowo lekarz, gdy cię nie zna, powinnien zrobić usg, by sprawdzić co tam się w ogóle u ciebie dzieje usg chyba powtarza się co roku. Jeżeli chodzi o inne badania to lekarze ich nie praktykują, aczkolwiek ja uważam, że powinni przeprowadzać podstawowe hormonalne, ale niestety są one dosyć drogie jeżeli chodzi o badania publiczne. to tyle z mojej praktyki, wiedzy i przekonań
kesii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 18:29   #122
m0n!k@
Zadomowienie

Golmon ale super lekarz;/
Ja bede brala hormony przez kilka najblizszych lat (tak mi powiedziala lekarka) choc wcale sie z tego powodu nie ciesze;/ nie powinien Ci tak mowic, puchniecie to wina tabletek, szczegolnie jesli robisz przerwy na okres (ja nie robie i dlatego mnie wszystko boli;/). niektore kobiety biora leki przez lata i nic im nie jest... bo widzisz hormony trzeba dobrac. a nikt z naszych lekarzy sie w to nie bawi, bo badanie hormonow jest drogie i w ogole musieliby sie za bardzo "nameczyc" wiec wola napisac recepte na cokolwiek i miec spokoj;/ dlatego ja chcialaym zmienic lekarza na prywatnego, bo sie strasznie mecze;/

to dobrze, ze zrobilas przerwe, powinno sie ja robic przy zmienie z tego co wiem
m0n!k@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 21:16   #123
golmon
Przyczajenie

Unhappy Dot.: yasminelle

Dzięki m0n!k@,
Mój kochany Pan doktor dodał przy tym, że pewnie ciągle jeżdżę samochodem i się zapewne objadam. Och,ale o lekarzach to ja bym mogła długo pisać.
Póki co od niedzieli biorę te yasminelle i zaczęłam codziennie ćwiczyć . Jak to nic nie da to pewnie będę próbować różnych, bo nikt mi badań na hormony nie zrobi (jak sama zauważyłaś).
Po prostu tak się człowiek kurcze przyzwyczaja do tej wygody- o nic się nie trzeba martwić, że teraz ciężko zrezygnować.
Stary 2007-05-13, 20:48   #124
T'ai
Zakorzenienie

Question Dot.: yasminelle

Mogę was o coś zapytać dziewczyny?
Czy jak zmieniałyście tabletki to miałyście jakieś plamienia czy inne skutki uboczne po wzięciu tych nowych?
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 21:01   #125
m0n!k@
Zadomowienie

ja mialam;/
najpierw bralam harmonet, zmienilam na yasminelle i przez cale opakowania mialam plamienie;/ to ponoc normalne przy zmianie
a o skutkach ubocznych ju tyle jest tu napisane ze nie bede sie powtarzac
Stary 2007-05-13, 21:15   #126
T'ai
Zakorzenienie

Dzięki, ja też z Harmonetu zmieniłam na te co ty, ale właśnie bez plamień. Aż jestem zdziwiona, zastanawiam się czy działają . Bo jak zaczynalam z Harmonetem to plamienia były prawie miesiąc.
Stary 2007-05-13, 21:17   #127
T'ai
Zakorzenienie

Ale brałaś od razu bez 7-dniowej przerwy?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-14, 15:50   #128
m0n!k@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
Ale brałaś od razu bez 7-dniowej przerwy?

bo ja lecze endometrioze;/ i nie moge miec owulacji ani okresu;/
Stary 2007-05-14, 17:25   #129
T'ai
Zakorzenienie

Rozumiem, to inna sprawa. Czyli mam się cieszyć, iż plamień brak?
Stary 2007-05-14, 18:37   #130
m0n!k@
Zadomowienie

no
bo to znaczy ze dziala
lekarka mowila ze plamienia sa jak organizm uznaje dawke hormonow za za mala czy cos tam... w takim razie u Ciebie jest ok
Stary 2007-05-14, 19:59   #131
lisa_simpson
Przyczajenie

Po pierwszym opakowaniu Yasminelle:
Samopoczucie - dobre, brak zamułek, pmsa i dolin
Włosy - trochę mniej się przetłuszczaja
Cera - mniej tłusta i mnie pryszczy
Plamienia - dość często, czasem silne, ale to moje pierwsze tabletki.
Krwawienie z odstawienie - 2 dzień
Libido - bez zmian

Pytanie do dziewczyn z Poznania: Gdzie kupujecie? Bo w magicznej ostatnio kupowalam za 38 PLN, a teraz nowa dostawa i już 43PLN
lisa_simpson jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 09:15   #132
T'ai
Zakorzenienie

Dziękuję bardzo, rozwiałaś wszystkie moje wątpliwości.
Stary 2007-05-15, 21:52   #133
Elizi89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez m0n!k@ Pokaż wiadomość
no
bo to znaczy ze dziala
lekarka mowila ze plamienia sa jak organizm uznaje dawke hormonow za za mala czy cos tam... w takim razie u Ciebie jest ok
PRZEPRASZAM ale czy to znaczy ze nie dzialaja?
walsnei koncze brac pierwsze opakowanie Yasminelle, i dosc dlugo wystepowaly plamienia, jak i raz krew po stosunku, niedlugo wybieram sie do ginekologa po recepte i na badania kontrolne, ale chcialabym wiedziec...
Elizi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-16, 06:43   #134
Ecstasy1985
Raczkowanie

GG do Ecstasy1985

Elizi89 nie martw sie to normalne przy pierwszym opakowaniu organizm musi sie przyzwyczaić. Jeśli niedługo sie wybierasz do gina to najlepiej zapytaj go o to dla własnego spokoju

59 miech!!!!
_________________________ _________________________ ____

Misja w Zambii!! Pomóż!!

Ecstasy1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-16, 11:18   #135
iwoona
Wtajemniczenie

Hej. Wiele dziewczyn pisze tu o zażywaniu Dane35 jako srodka antykoncepcyjnego. A przeciez działanie to jest jedynie jego skutkiem ubocznym!!! Jest to lek endrokrynologiczny, stosowany do leczenia np. zmian trądzikowych. Wiadomo, że jeśli ktoś sie nim leczy, przy okazji korzysta z działania antykoncepcyjnego, ale nie moża go traktowac jako antykoncepcji hormonalnej. Piszę to bo może dziewczyny stosujące diane nie zostały poinformowane o tym przez lekarza. Sama zazywałam Diane przez ok. 2 lata. Ale kiedy postanowiłam stosować antykoncepcje zmieniłam lek na właściwy. Teraz biore yasminell, pierwsze opakowanie. Co do działania tego leku, jak dotad nie odczuwam zadnych skutków ubocznych i niech tak pozostanie
iwoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-16, 18:13   #136
m0n!k@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elizi89 Pokaż wiadomość
PRZEPRASZAM ale czy to znaczy ze nie dzialaja?
walsnei koncze brac pierwsze opakowanie Yasminelle, i dosc dlugo wystepowaly plamienia, jak i raz krew po stosunku, niedlugo wybieram sie do ginekologa po recepte i na badania kontrolne, ale chcialabym wiedziec...
zle mnie zrozumialas
po prostu Twoj oraganizm nie jest przyzyczajony do tak malych ilosci hormonow, o to mi chodzilo
Stary 2007-05-16, 21:18   #137
Elizi89
Przyczajenie

Jezu dziewczyny nie straszcie mnie tak.....juz mialam zle mysli..no ale dobrze uff no to tylko jeszcze wizyta u ginekologa
Stary 2007-05-17, 14:47   #138
ewa22197
Przyczajenie

witam! ja biore tabletki od 4 lat, zaczynalam od cilestu ale po poltora roku powiedzialam dosc, bo skutki uboczne byly okropne, spadla mi lyzeczka a ja juz w ryk, migreny plus napady agresji na przemian z placzem. po cilescie zaczelam brac harmonet, na poczatku ok, teraz wlasnie jednak chce je zdecydowanie zmienic, co wystapilo?
1) drastyczny spadek libido - wrecz sie zmuszam....
2) dziwne plamy na dekolcie, przy podnieceniu, stresie, lub cieple, takie duze czerwone (musialam zredukowac dekolty do minimum)
3) jako dodatek do plam zaczelam sie czerwienic na twarzy, i to okropnie, tak az na bordowo, w roznych sytuacjacj, wchodze do sklepu-rumieniec, przychodzi listonosz-rumieniec, okropnie uciazliwa sprawa.
4) wahania nastrojow, nie tak duze jak przy cilescie, ale zrobilam sie potwornie wzruszajaca osoba, ladna reklama w tv a ja juz mam lzy w oczach........ ostatnio palakalm jak glupia na finale tanca z gwiazdami to sie musi skonczyc!
najgorzej te plamy i czerwienienie sie, idzie lato i nie chcialabym chodzic w bluzkach po szyje, ludzie dziwnie na to reaguja, jakby to byla zarazliwa wysypka czy cos.
no wiec bede zmieniac chyba na yasminelle, mam super pania ginekolog, zaproponowala mi je, kazala poczytac, popytac i przemyslec.
za kazdym razem jak zaczynam nowe tabsy robie zestaw kompleksowych badan, ale nie da sie do konca przewidziec jak organizm zareaguje, szczegolnie ze objawy zaczynaja sie u mnie tak po ok 7 miesiacach dopiero.
przy obu zmianach krwawilam przez pierwszy tydzien, delikatnie.
nie ufam zadnej innej metodzie antykoncepcji, za duzo razu bralam postinor po peknieciu gumki, plastry mi sie odklejaly, do zastrzykow nie mam zaufania, a nie rodzilam jeszcze wiec na spirale sie nie zdecyduje.
aha, do dziewczyn zastanawiajacych sie nad harmonetem: bardzo duzo czytalam, artykuly, forum itp. i nawet gdzies natrafilam na niezalezne badania wykazujace ze harmonet wykazuje najwiekszy procent spaku libido, takze jesli zalezy Wam na zachowaniu zdrowej chceci na seks, w miare mozliwosci p[ostarajcie sie wybrac inne.
pozdrawiam.
ewa22197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-17, 16:09   #139
m0n!k@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewa22197
zaczelam sie czerwienic na twarzy
je tez, ale nawet nie myslalam ze to od hormonow...:roleyes:

a co do yasminelle... ja tez bralam harmonet (a jeszcze wczesniej marwelon i mercilon) i "przerzucialam" sie na yasminelle... nie jestem zadowolona...;/ mowiac szczerze, jest jeszcze gorzej. ale kto wie, moze Ty lepiej zareagujesz
Stary 2007-05-17, 19:16   #140
ewa22197
Przyczajenie

no mam nadzieje, jednak miedzy harmonetem a yasminelle skladnikowo jest spora roznica. a jesli nie no to bedzie trzeba znowu zmieniac a moglabys napisac dokladnie jakie zle objawy mialas po yasminelle?
ewa22197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-17, 19:36   #141
m0n!k@
Zadomowienie

juz pisalam, ale moge powtorzyc
*strasznie mnie bola lydki
*uderzenia goraca
*troszke przytylam (ok 3 do 5 kilo - nie wiem, bo moja waga ciagle sie waha i kazdego dnia mam inna mase)
*bol glowy (chociaz trudno w 100% to okreslic, bo mam niskie cisnienie, ale czesto sie zdara, ze ciesnienie jest ok, a glowa boli bez powodu;/)
*plamienie(przez caly miesiac... fuj!)
*ciagly bol brzucha;/
*pogorszenie cery, a wlasciwie to ramion, bo mi takie "czlogi" teraz na ramionach wyskakuja:| a nigdy tego nie mialam:|
*cellulit powrocil z wiekszym nateeniem i ni w cho.lere nie moge sie go pozbyc;/
*nastroj mi sie pogarsza, ostatnio ciagle placze. np slucham sobie piosenki gdzie babka spiewa "nikt nie bedzie patrzyl w moje gwiazdy" i juz w ryk, bo to takie straszne
*zaburzenia snu
*przyspiesenie rytmu serca - wypije jedna niewinna kawe i serce mi wali, jakbym kilometr przebiegla;/

to chyba wszystko...?? nie wiem, tyle tego, ze czasami czegos zapominam
ale ogolnie czuje sie okropnie. najgorsze jest to, ze powoli w jakas depreche chyba wpadam;/ no ale kazdy reaguje inaczej moze Tobie bedzie to pasowac, bo ja na kazde leki hormonalne tak reaguje;/
Stary 2007-05-17, 19:42   #142
miss90
Zadomowienie

dzisiaj byłam u ginekologa i dostałam luteine na wywołanie okresu (spóźnia sie 3 tydzień) a potem ze względu na to że mam bolesne strasznie i nieregularne to powiedział że mam brać yasminelle, będą to moje pierwsze tabletki więc napewno napisze potem jak sie czuje.
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-18, 09:19   #143
T'ai
Zakorzenienie

Ja biorę Yasminelle od 2 tygodni i nic mi nie jest póki co. Cena mnie tylko martwi. Harmonet brałam 2 lata i oprócz puchnięcia i dodatkowych 5 kg też mi nic nie było.
Stary 2007-05-18, 13:44   #144
Andziulek.K
Przyczajenie

Ja byłam u ginekolog przedwczoraj powiedziałam jej, że rezygnuje z tabletek a ona na to co teraz... ciaża?? więc mówie że będzie trzeba uważać, obawiam się bo w sumie przyzwyczaiłam się do tego, że nie muszę się stresować, ale jak z drugiej strony patrzę na swoją twarz bladą, nierównomiernie zabarwioną i myślę o tym że kolejne wakacje będę ją ukrywać przed słońcem, a jak przez przypadek załapie troche słonka to znów mi wyskoczą te okropne przebarwienia to się utwierdzam w sowjej decyzji. jesli chodzi o yasminelle to pomijajac to co sie dzialo przy pierwszym opakowaniu, przy drugim bylo juz lepiej jesli chodzi o bol glowy wlasciwie ustal, jedyne co sie nadal utrzymywalo to niskie libido. mam jednak pytanie z innej beczki, czy któras z was wie moze jak to wyglada czy jesli mialam przebarwienia teraz je w miare wybielilam i odstawie hormony to czy istenieje szansa ze za jakis czas znow bede sie mogla opalac bez ryzyka przebarwien, czy raczej juz zostane z tym problemem do konca zycia, bo w sumie czytala i slyszalam rozne opinie
Andziulek.K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-18, 13:56   #145
Akszeinga
Zadomowienie

Z tego co pamietam z wykładów na temat promieniowania UV, przebarwienia zostaną. Anty sa PRZECIWSKAZANIEM do opalania. Można oczywiście wychodzić na słońce z wysokim filtrem typu 50+.Sama sie nie opalam z powodu naczynek,używam filtrów ale nie jestem biała. Od czego sa samoopalacze

Kochasz zwierzęta ? Uratuj im
życie.To tylko parę zł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-18, 14:06   #146
Andziulek.K
Przyczajenie

ojej a myslalam ze moze jak sie hormony usuna z organizmu to jest jakas szansa...samoopalaczy czasem uzywam ale po nich mam taka tlustawa buzie , a slonko lubilam przede wszystkim dlatego ze najlepiej dzialalo na wszelkie niedoskonalosci i buzka wygladala tak ladnie az za tym tesknie, odczekam jeszce troche i sprobuje mimo wszystko troszke ja slonku pokazac ale jak zobacze ze moj "was" znow robi sie brazowy to bede musiala znow zrezygnowac
Stary 2007-05-19, 00:02   #147
Elizi89
Przyczajenie

No z tym opalaniem jest do bani...w sumie to dla mnei norma uzywac filtra 50+ UV bo mam problemy z pieprzykami i naczakami, ale jednak zawsze jest obawa przed przebarwieniami.... :/
Stary 2007-05-19, 17:31   #148
m0n!k@
Zadomowienie

ej zaraz.... to jak sie bierze hormony nie wolno sie opalac??
powiedzcie mi, prosze.... bo ja lubie slonko (w malych ilosciach, ale lubie), nienawidze byc blada, a z samoopalacmi sobie nie radze bom jeszcze mloda i glupia jak np rozno to rozsmarowac na plecach...??
Stary 2007-05-20, 20:38   #149
Andziulek.K
Przyczajenie

generalnie sie nie powinno, ja niestety mimo ze czytam ulotki itp to o tym nie wiedzialam i sie nabawilam przebarwien, pokazaly sie dopiero po ok2 latach brania tabletek wczesniej bylo spoko, az tu kiedys postanowilam sobie pochodzic do solarium i po jakis 4 wizytach zobaczylam ze cos sie dzieje z kolorem mojej cery i tym oto sposobem dostalam przebarwienia troche na czole, policzkach tak blizej nosa i co najgorsze pod nosem co wygladalo jakbym miala wasy MASAKRA, ale nie kazdy tak reaguje to zalezy od organizmu i chyba tez od tego jak sie dlugo bierze. ale raczej nie zalezy od tabletek bo pytalam ginekolog czy to sie stalo z powodu konkretnych tabletek wtedy bralam yasmin, powiedziala ze nie
Stary 2007-05-21, 17:17   #150
m0n!k@
Zadomowienie

no coz, wole nie ryzykowac mimo wszystko i jednak wybiore sie po ten samoopalacz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości