Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-28, 23:13   #121
Roksana S.
Raczkowanie

Dot.: Wybierz oryginalne imie dla dziecka !

Cytat:
Napisane przez vretka
W tym roku obchodzimy okrągłą rocznicę urodzin Wolfganga Amadeusza Mozarda, a imię Amadeusz w pierwszej kolejności kojarzy się najczęściej właśnie z osobą tego wybitnego kompozytora, więc kto wie czy w tym roku nie pojawi się nieco więcej chłopców noszących to jakby nie było ciekawe i piękne imię

btw Jak zdrobnić imię Amadeusz? Przyznam, że nic nie przychodzi mi do głowy
Cześć Vretka, wiem o rocznicy urodzin Mozarta. Mój synek urodził sie w 2005r i ja już od kilku lat wiedziałam, że jak kiedyś będę miała syna to dam mu na imię Amadeusz. W moim przypadku wybór imienia nie miał nic wspólnego z tą rocznicą, ale przyznam że uwielbiam kompozycje Mozarta i uważam że był genialnym muzykiem. Wcale nie zasmucę się jeśli w tym roku urodzi się więcej Amadeuszów. Na pewno nie będzie ich tak wielu, żebym kiedyś stwierdziła, że Amadeusz to popularne imię. Chociaż któż to wie....hihihi.....
Ja mówię do mojego synka Amadeusz, Amadeuszek, Amadeo...może kiedyś wymyślę inne zdrobnienia, albo inni ludzie podsuną mi jakiś pomysł jak sami jakoś zdrobniale zwrócą się do mojego dziecka. Nie zastanawiałam się nad zdrobnieniem bo tak bardzo podoba mi się to imię, że mogłabym nie używać zdrobnień. Wiesz, ciekawa jestem, co za kilka czy kilkanaście lat o swoim imieniu będzie myślał mój syn. Tzn czy mi powie " mamo, ale mi wymyśliłaś imię, żaden kumpel takiego nie ma, wszyscy się dziwią i wolałbym mieć na imię Jakub" czy np " mamo, dzięki że dałaś mi takie oryginalne imię, świetnie się z nim czuję i podoba mi się ". Mam nadzieję, że mu się będzie podobało...
Roksana S. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 23:16   #122
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

beda pewnie takie momenty, ze podziekuje a beda takie, ze moze byc zly.
kazde dziecko tak ma, nawet jesli o tym nie pamieta
ale jak bedzie dorosly, to bedzie dumny
marciszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 23:19   #123
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

mam znajoma, ktora dala synkowi na imie ALEKSANDER. poszlam do niej w odwiedziny i powiedzialam do niego oluś (bo olek to do starszego, takie malenstwo to az sie nasuwa zdrobnienie) a ona sie wsciekla, powiedziala ze jej syn ma dostojne imie aleksander a nie jakis olus. troche glupio sie poczulam i chyba teraz bede sie tak zwracac do ludzi: katarzyno, mario, izabelo, anno...
az strach sie bac
marciszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 23:33   #124
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Tak....
A czy ktoś nazwał już dziecko Prins lub Britnij?

dobre pytanie, bo chyba wlasnie do tego zmierzaja niektore matki
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 00:07   #125
Kobieta_słonecznik
Zakorzenienie

Mnie się podoba Olena albo Nastka dla dziewczynki
A dla chłopczyka Szymon albo Jerzy (Jurek, Jerzyk)
Kobieta_słonecznik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 00:07   #126
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marciszonek
beda pewnie takie momenty, ze podziekuje a beda takie, ze moze byc zly.
kazde dziecko tak ma, nawet jesli o tym nie pamieta
ale jak bedzie dorosly, to bedzie dumny
masz rację, że mogą być różne sytuacje. Np ktoś może usłyszeć zamiast Amadeusz - Mateusz i syn może być zły że musi drugi raz mówic jak ma na imię. Albo dzieci na podwórku czy w podstawówce mogą mówić mu że ma "jakieś dziwne imię" bo nietypowe, a dzieciom wszystko co jest nietypowe wydaje się "dziwne" i dziwią się czemu tak jest. Może byc tak, że syn pożali mi się że dzieci mówią że ma "dziwne" czy "śmieszne " imię. Ale nie ma co się martwić na zapas. W razie czego postaram mu sie jakoś "wytłumaczyć" z mojego wyboru imienia dla niego. Tak sobie myślę, że jeśli będzie nieśmiałym chłopcem (teoretycznie bardzo mało prawdopodobne bo i ja i mój mąż nie jesteśmy nieśmiali - wręcz przeciwnie hihihi ) to może go to imię trochę "przytłaczać" ale jeśli będzie pewny siebie, przebojowy albo będzie typem indywidualisty - to będzie się świetnie czuł z tym imieniem, będzie zadowolony a może i dumny ze swojego imienia i nie będą go denerwowały jakieś ewentualne docinki czy zdziwione miny ludzi że ma na imię Amadeusz. Ale moja intuicja ( pewnie jakąs tam mam) mi podpowiada, że będzie w dorosłym życiu zadowolony, że daliśmy mu na imię Amadeusz. Chociaż nie imię jest najważniejsze. Najważniejsze dla mnie i mojego męża jest to, żeby nasz syn był zdrowy, szczęsliwy i optymistyczny.
Stary 2006-01-29, 01:14   #127
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wild_rose
zgadzam sie z lilithin Dżesika,Nadia jak dla prostytutki , Denis kojarzy mi sie z penis, a Eryk można dac na imię chłopcu, ale dziewczynce(Eryka)???? pomyłka jakas:/ szkoda tej dziewczynki, to tak jak Kazimiera co się wzięła od Kazimierza. Są imiona typowo męskie i robienie do nich żeńskich odpowiedników jest po prostu śmieszne.
nie wiem jak ty masz na imię, ale może jakbyś nam zdradziła, jakie piękne i oryginalne, czy też pospolite i oklepane imię nosisz, to by sie okazało, że niektórym wizażankom właśnie twoje imię kojarzy się z prostytutką !!!!! Ja mam na imię Roksana i co to ma za znaczenie czy gdzieś w Polsce jest jakaś prostytutka mająca imię czy pseudonim Roksana ?! Pewnie przynajmniej jedna by się znalazła. Tak samo jak pewnie jest prostytutka nosząca twoje imię ! I komuś to właśnie twoje imię może się kojarzyć z prostytutką. Albo imię twojej córki (jeśli ją masz). Dziwne masz skojarzenia. Mój sąsiad nazwał swojego psa Zuza. I co ? Czy z tego powodu każda Zuzia którą znam lub poznam w przyszłości ma mi się kojarzyć z psem ???!!! Pochwal się, jak masz na imię ! Pewnie niejedna z dziewczyn się pośmieje z twojego imienia i skojarzy z prostytutką ! Śmiało ! Więcej odwagi ! Pochwal się nam jakie masz piękne i eleganckie imię ! Współczuję ci że masz tak prymitywny i przyziemny tok rozumowania oraz takie skojarzenia !

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-29, 07:25   #128
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

zgadzam sie z moją poprzedniczką...-Roksana, a takwogóle Wild rose-zastaniawia mnie jeszcze jedno-jeden kierunek Twoich skojarzen....czyli prostytutka, penis....no sorki ale moze masz jakies problemy??? Nadia mi osobiście bardzo sie podoba, Dżesika moze niekoniecznie, Ja swoją córę nazwałam Agatka a synka Andrzejek-Agatka jest dosyc popularne, choc w obecnych czasach mało dziewczynek tak sie nazywa przeważają "imiona oryginalne", a jesli chodzi o mojego synka to wszyscy mówia ze jego imię to przebój, bo jakoś sie złozyło ze było bardzo papularna a teraz rodzice o nim zapomnieli i dzięki temu gdzie mój syn nie pójdzie to jest jedeynym Andrzejkiem.
znacie takie powiedzenie"o gustach sie nie dyskutuje"? kazdy ma prawo wybrac imię dla swojej pociechy wg swoich podoban, a ostra krytyka jest w takim miejscu nie na miejscu (powiedziąłabym nawet niekulturalne)
KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 08:13   #129
anciaahk
kosmitka

Hmm ja mam na imię Ania, i cóż, nie mam specjalnie nic do tego imienia, ale wkurza mnie, że tyle Anek naokoło, gdzie się nie ruszysz Anka, Ania itd. podoba mi się tylko to, że można wymyślić tyle zdrobnień.
Nie podobają mi się natomiast zangielszczone imiona czy też raczej spolszona wersja imion angielskich. Ale to już kwestia gustu.
Moje ulubiona: Amelka, Zofia, Kornelia, Gabriela, Maria, dla chłopców: Jakub, Maciej, Franek, Staś ...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 08:48   #130
ma-li-na
Zadomowienie

cos wam powiem moje drogie szukacie jakis wymyslnych niespotykanych imion ale role sie odwroociły troche moja siostra ma 7 lat i w jej klasie jest 2 mikołajoow 2 Nicolki 2 Viktorie i 3 Nadie moze wydaje sie to jakies nierealistyczne ale tak jest naprawde ! i i coraz rzadziej moge usłyszec ze dziecko nazywa sie paweł lub Kasia niz Vanessa czy Olivier

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 09:20   #131
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez wild_rose
...Nadia jak dla prostytutki...
nie bede sie zniżać do Twojego poziomu i nie bede Ci ubliżać tak jak to Ty zrobiłaś porównując imie mojej córki do prostytutki
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-29, 09:33   #132
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka

Cytat:
Napisane przez sylwi_2005
nie bede sie zniżać do Twojego poziomu i nie bede Ci ubliżać tak jak to Ty zrobiłaś porównując imie mojej córki do prostytutki
Sylwi_2005 zgadam sie z Toba!! nie ma co sie znizac do takiego poziomu!
wild_rose
jak w ogole mozna powiedziec cos takiego?? mi osobiscie sie bardzo to imie podoba i absolutnie nie kojarzy z prostytutka
jak juz ktos zauwazyl moze masz jakies problemy, ze wszystkie Twoje skojarzenia ida w jedna strone...
a swoja droga ja mam na imie Karolina - tez mnie tak porownasz??
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 09:57   #133
Alabama24
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Wybierz oryginalne imie dla dziecka !

Ja wlasnie spodziewam się maleństwa, urodzi się w polowie sierpnia, chlopczyk to bedzie Tymoteusz a dziewczynka Alicja piekne imiona
Alabama24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 12:16   #134
annfas
Zakorzenienie

a mi sie podoba imię Apolonia a właściwie jego zdrobnienie Pola a co do Amadeusza to znam chłopaka o takim imieniu i jak bym mały to wszyscy Madek na niego wołali

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 14:28   #135
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwi_2005
Nie przejmuj się tym co wild rose napisała. Imię Nadia jest przepiękne.....gdybym miała córkę to tak właśnie bym jej dała na imię - Nadia....ale pięknie brzmi....ucałuj ode mnie swoją Nadię.
Stary 2006-01-29, 14:31   #136
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alabama24
Ja wlasnie spodziewam się maleństwa, urodzi się w polowie sierpnia, chlopczyk to bedzie Tymoteusz a dziewczynka Alicja piekne imiona
Tymoteusz - bardzo oryginalne i urocze imię. Alicja...piękne....bardzo mi się podoba.....Alicja w Krainie Czarów.....ślicznie.
Stary 2006-01-29, 14:47   #137
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annfas
a mi sie podoba imię Apolonia a właściwie jego zdrobnienie Pola a co do Amadeusza to znam chłopaka o takim imieniu i jak bym mały to wszyscy Madek na niego wołali
Jestem mamą Amadeusza i muszę ci się przyznać, że zdrobnienie "Madek" nie podoba mi się. Ale skoro ten twój kolega reagował na "Madek" tzn że mu tak pasowało. Ja nie będę na niego wołać "Madek" i nikt z moich bliskich też nie. A jeżeli ktoś obcy będzie tak do niego się zwracał, to dopóki Amadeusz będzie mały delikatnie zwrócę uwagę, że nie chcę żeby tak do niego mówić. Jeśli to będzie osoba kulturalna to zrozumie moją prośbę. Kiedy Amadeusz podrośnie to sam się przekona czy ewentualnie takie zdrobnienie mu się podoba. Wytłumacze mu, że jak nie chce być tak nazywany, to niech nie reaguje na "Madek" a wtedy prędzej czy później przestana niektórzy tak do niego mówić i "Madek" się nie przyjmie. No chyba, że mu się będzie podobało "Madek". NIe widzę problemu. Ja np jestem wysoka i jak w liceum ktoś wymyślił mi ksywkę "żyrafa" to po prostu nie reagowałam, bo mi się nie podoba taka ksywka i nie przyjęła się. Nikt się tak do mnie nie zwraca, no chyba że ktos do kogoś o mnie tak się wyraża - ale jeśli tak jest to nie obchodzi mnie to - ja też używam śmiesznych zdrobnień mówiąc o niektórych osobach nie obrażając nikogo. Wolałam, żeby wołano na mnie Roxy i na takie zdrobnienie reagowałam, więc jest tak jak ja chciałam. Uważam, że najlepszym sposobem na pozbycie się ksywki która nam nie pasuje jest brak reakcji na nią. Wtedy się nie przyjmie. Każdemu polecam tą metodę hihihi.
Stary 2006-01-29, 14:49   #138
Roksana S.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annfas
Imię Apolonia mi się podoba, jest eleganckie i "dostojne" ale zdrobnienie Pola wg mnie nie jest zbyt ładne. To tylko moje subiektywne odczucie.
Stary 2006-01-29, 14:54   #139
annfas
Zakorzenienie

co do Madek to bylo tak ze jak on sie urodzil to jego siostra miala moze ze dwa lata no i takiemu dziecku rczej trudno wymówić imię Amadeusz i sama zaczela tak na niego mówic no i tak sie przyjęło. ale teraz i tak wszyscy mowia do niego Amadeusz, bez zdrobnienia. Ale wiadamo ze co jednemu pasuje dtugiemu wcale nie musi. Ale ja i tak swoim dzieciom na pewno dam proste imiona. Juz mnie z reszta drażnia te tysiące Wiktorii (chociaz to imię mi sie bardzo podoba)

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-29, 14:58   #140
Hiacynta
Raczkowanie

imię Nadja wcale nie jest dla prostytutki.... i nie mam pojęcia skąd masz takie dziwne skojażenia a np. W DAmie Kameliowej prostytutka miała na imię Małgorzata i co????? I mimo to że to ladne imię to nie powinno się go nadawać bo w jakiejś tam książce nosiła je kobieta lekkich obyczajów

a Nadja jest prześliczne
Stary 2006-01-29, 15:54   #141
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez Roksana S.
Nie przejmuj się tym co wild rose napisała. Imię Nadia jest przepiękne.....gdybym miała córkę to tak właśnie bym jej dała na imię - Nadia....ale pięknie brzmi....ucałuj ode mnie swoją Nadię.
Dziekuje Ci badzo
Stary 2006-01-29, 15:57   #142
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez Roksana S.
Dziekuje Ci badzo

Cytat:
Napisane przez Hiacynta
a Nadja jest prześliczne
jesteście Kochane dziewczyny
Stary 2006-01-29, 15:58   #143
silvus
Przyczajenie

Mi osobiscie sie podoba duzo imon i bedzie dla mnie trudne wybrac to jedyne, ale wydaje mi sie, ze nas wybor tez zalezy od ludzi ktorych mamy wokol siebie... napr. nawet jesli jakies imie mi sie podoba, to dziecku bym go niedala, bo przypomina mi osobe, ktora nielubie...
silvus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 16:00   #144
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka

a moj chrzesniak nazywa sie Wiktor, na poczatku wszyscy mowili ze to strasznie powaznie ale po jakims czasie sie przyjelo, teraz nikt nie wyobraza sobie ze moglby sie nazywac inaczej co do zdrobnien to tez jest to imie ktoro ciezko zdrobnic, Wiktorek brzmi dziwnie a za Wiktuś on sie obraza (ma 2 lata)
a co powiecie na imiona Longin i Salomea??
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 16:09   #145
olza
Przyczajenie

Mnie najbardziej podoba sie imie dla dziewczynki Flawia oraz Liwia a dla chłopca Roch. Imię Nadia też uważam za ładne i oryginalne!!
olza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-29, 16:10   #146
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez silvus
Mi osobiscie sie podoba duzo imon i bedzie dla mnie trudne wybrac to jedyne, ale wydaje mi sie, ze nas wybor tez zalezy od ludzi ktorych mamy wokol siebie... napr. nawet jesli jakies imie mi sie podoba, to dziecku bym go niedala, bo przypomina mi osobe, ktora nielubie...
Jak tylko zobaczysz swoje maleństwo to zobaczysz sama że wiele imion,które Ci sie podoba odrzucisz bo do szkraba bedzie pasować tylko jedno z nich. Moja corcia miała sie nazywać Ines ale jak na nia spojrzeliśmy to stwierzdziliśmy ze to imie odpada a o Nadii nawet wcześniej nie myśleliśmy
Stary 2006-01-29, 16:15   #147
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Liwia-pierwszy raz słyszę ale podoba mi sie bo tak mówi na mnie mój dwuletni chrześniak .
Co do Longin to też nigdy nie słyszałam i wydaje mi sie troszke dziwnie z tego względu ze nie wypowiada sie go "gładko"
Stary 2006-01-30, 00:01   #148
lumiaa
Rozeznanie

Ja też ostatnio zastanawiam sie nad imieniem dla swego - jeszcze nienarodzonego dziecka- więc wypowiem sie w tym wątku.
Po pierwsze jak świat światem rodzice wybierali sobie takie imię jakie IM sie akurat najbardziej podobało. No a o gustach niby sie nie powinno dyskutować...
A wracając do tematu wątku- ja osobiście nie popieram tego ostatnio modnego społecznego pędu do wyszukiwania dzieciom możliwie jak najorginalniejszych imion. Może i moja opinia wielu z Was sie nie spodoba ale takie jest moje zdanie w tej kwestii.Nie uważam wcale żeby dziecku zależało jakos specjalnie na wyróżnieniu sie spośród rówieśników imieniem. Zdecydowanie badziej rodzicom chyba zależy, żeby ich dziecko było jedyne, niepowtarzalne ORYGINALNE, co starają sie podkreślić właśnie imieniem.
Choć może w takich czasach jak nasze juz wkrótce paradoksalnie wyróżniac sie będą dzieci o "zwyczajnych" imionach.
Poza tym chyba spora część rodziców zapomina, że imię powinno pasować do nazwiska, bo przecież może powodować to na przyszłość kłopotliwe sytuacje jak w anegdocie o Alfonsie Wojewódzkim.
lumiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 09:59   #149
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

moja córka ma już 12 lat i nazywa się Olimpia Julia....oryginalnie, bo Olimpie choć się zdarzają to jednak dosyć rzadko, a ona sama jest zadowolona i dumna ze swojego imienia.... i zawsze przedstawia się pełnym imieniem, bez zdrobnień i nikt też nie zdrabnia na siłę do Oli....
ja Anna Maria-chyba bardziej popularnie i normalnie nie można

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 17:52   #150
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

A ja mam slabosc do tych zwyczajnych imion....
Kasia jest przecudna, Ania rowniez....
a zastanawaim sie nad prostym imieniem latwym do wymowienia przez obcokrajowcow, wiec moze sie zdecyduje tez na cos angielskiego....? Sama nie wiem

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości