![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wybierz oryginalne imie dla dziecka !
Cytat:
Ja mówię do mojego synka Amadeusz, Amadeuszek, Amadeo...może kiedyś wymyślę inne zdrobnienia, albo inni ludzie podsuną mi jakiś pomysł jak sami jakoś zdrobniale zwrócą się do mojego dziecka. Nie zastanawiałam się nad zdrobnieniem bo tak bardzo podoba mi się to imię, że mogłabym nie używać zdrobnień. Wiesz, ciekawa jestem, co za kilka czy kilkanaście lat o swoim imieniu będzie myślał mój syn. Tzn czy mi powie " mamo, ale mi wymyśliłaś imię, żaden kumpel takiego nie ma, wszyscy się dziwią i wolałbym mieć na imię Jakub" czy np " mamo, dzięki że dałaś mi takie oryginalne imię, świetnie się z nim czuję i podoba mi się ". Mam nadzieję, że mu się będzie podobało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
beda pewnie takie momenty, ze podziekuje a beda takie, ze moze byc zly.
kazde dziecko tak ma, nawet jesli o tym nie pamieta ale jak bedzie dorosly, to bedzie dumny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
mam znajoma, ktora dala synkowi na imie ALEKSANDER. poszlam do niej w odwiedziny i powiedzialam do niego oluś (bo olek to do starszego, takie malenstwo to az sie nasuwa zdrobnienie) a ona sie wsciekla, powiedziala ze jej syn ma dostojne imie aleksander a nie jakis olus. troche glupio sie poczulam i chyba teraz bede sie tak zwracac do ludzi: katarzyno, mario, izabelo, anno...
az strach sie bac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dobre pytanie, bo chyba wlasnie do tego zmierzaja niektore matki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Mnie się podoba Olena albo Nastka dla dziewczynki
![]() A dla chłopczyka Szymon albo Jerzy (Jurek, Jerzyk) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z moją poprzedniczką...-Roksana, a takwogóle Wild rose-zastaniawia mnie jeszcze jedno-jeden kierunek Twoich skojarzen....czyli prostytutka, penis....no sorki ale moze masz jakies problemy??? Nadia mi osobiście bardzo sie podoba, Dżesika moze niekoniecznie, Ja swoją córę nazwałam Agatka a synka Andrzejek-Agatka jest dosyc popularne, choc w obecnych czasach mało dziewczynek tak sie nazywa przeważają "imiona oryginalne", a jesli chodzi o mojego synka to wszyscy mówia ze jego imię to przebój, bo jakoś sie złozyło ze było bardzo papularna a teraz rodzice o nim zapomnieli i dzięki temu gdzie mój syn nie pójdzie to jest jedeynym Andrzejkiem.
znacie takie powiedzenie"o gustach sie nie dyskutuje"? kazdy ma prawo wybrac imię dla swojej pociechy wg swoich podoban, a ostra krytyka jest w takim miejscu nie na miejscu (powiedziąłabym nawet niekulturalne) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
kosmitka
|
Hmm ja mam na imię Ania, i cóż, nie mam specjalnie nic do tego imienia, ale wkurza mnie, że tyle Anek naokoło, gdzie się nie ruszysz Anka, Ania itd. podoba mi się tylko to, że można wymyślić tyle zdrobnień.
Nie podobają mi się natomiast zangielszczone imiona czy też raczej spolszona wersja imion angielskich. Ale to już kwestia gustu ![]() Moje ulubiona: Amelka, Zofia, Kornelia, Gabriela, Maria, dla chłopców: Jakub, Maciej, Franek, Staś ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
cos wam powiem moje drogie szukacie jakis wymyslnych niespotykanych imion ale role sie odwroociły troche moja siostra ma 7 lat i w jej klasie jest 2 mikołajoow 2 Nicolki 2 Viktorie i 3 Nadie moze wydaje sie to jakies nierealistyczne ale tak jest naprawde ! i i coraz rzadziej moge usłyszec ze dziecko nazywa sie paweł lub Kasia niz Vanessa czy Olivier
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wild_rose jak w ogole mozna powiedziec cos takiego?? mi osobiscie sie bardzo to imie podoba i absolutnie nie kojarzy z prostytutka ![]() jak juz ktos zauwazyl moze masz jakies problemy, ze wszystkie Twoje skojarzenia ida w jedna strone... a swoja droga ja mam na imie Karolina - tez mnie tak porownasz?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja wlasnie spodziewam się maleństwa, urodzi się w polowie sierpnia, chlopczyk to bedzie Tymoteusz a dziewczynka Alicja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
a mi sie podoba imię Apolonia a właściwie jego zdrobnienie Pola
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
co do Madek to bylo tak ze jak on sie urodzil to jego siostra miala moze ze dwa lata no i takiemu dziecku rczej trudno wymówić imię Amadeusz i sama zaczela tak na niego mówic no i tak sie przyjęło. ale teraz i tak wszyscy mowia do niego Amadeusz, bez zdrobnienia. Ale wiadamo ze co jednemu pasuje dtugiemu wcale nie musi. Ale ja i tak swoim dzieciom na pewno dam proste imiona. Juz mnie z reszta drażnia te tysiące Wiktorii (chociaz to imię mi sie bardzo podoba)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
imię Nadja wcale nie jest dla prostytutki.... i nie mam pojęcia skąd masz takie dziwne skojażenia
![]() a Nadja jest prześliczne ![]()
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Mi osobiscie sie podoba duzo imon i bedzie dla mnie trudne wybrac to jedyne, ale wydaje mi sie, ze nas wybor tez zalezy od ludzi ktorych mamy wokol siebie... napr. nawet jesli jakies imie mi sie podoba, to dziecku bym go niedala, bo przypomina mi osobe, ktora nielubie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
a moj chrzesniak nazywa sie Wiktor, na poczatku wszyscy mowili ze to strasznie powaznie ale po jakims czasie sie przyjelo, teraz nikt nie wyobraza sobie ze moglby sie nazywac inaczej
![]() a co powiecie na imiona Longin i Salomea?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Mnie najbardziej podoba sie imie dla dziewczynki Flawia oraz Liwia a dla chłopca Roch. Imię Nadia też uważam za ładne i oryginalne!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Liwia-pierwszy raz słyszę ale podoba mi sie bo tak mówi na mnie mój dwuletni chrześniak
![]() Co do Longin to też nigdy nie słyszałam i wydaje mi sie troszke dziwnie z tego względu ze nie wypowiada sie go "gładko" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Ja też ostatnio zastanawiam sie nad imieniem dla swego - jeszcze nienarodzonego dziecka- więc wypowiem sie w tym wątku.
Po pierwsze jak świat światem rodzice wybierali sobie takie imię jakie IM sie akurat najbardziej podobało. No a o gustach niby sie nie powinno dyskutować... A wracając do tematu wątku- ja osobiście nie popieram tego ostatnio modnego społecznego pędu do wyszukiwania dzieciom możliwie jak najorginalniejszych imion. Może i moja opinia wielu z Was sie nie spodoba ale takie jest moje zdanie w tej kwestii.Nie uważam wcale żeby dziecku zależało jakos specjalnie na wyróżnieniu sie spośród rówieśników imieniem. Zdecydowanie badziej rodzicom chyba zależy, żeby ich dziecko było jedyne, niepowtarzalne ORYGINALNE, co starają sie podkreślić właśnie imieniem. Choć może w takich czasach jak nasze juz wkrótce paradoksalnie wyróżniac sie będą dzieci o "zwyczajnych" imionach. Poza tym chyba spora część rodziców zapomina, że imię powinno pasować do nazwiska, bo przecież może powodować to na przyszłość kłopotliwe sytuacje jak w anegdocie o Alfonsie Wojewódzkim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
moja córka ma już 12 lat i nazywa się Olimpia Julia....oryginalnie, bo Olimpie choć się zdarzają to jednak dosyć rzadko, a ona sama jest zadowolona i dumna ze swojego imienia....
![]() ja Anna Maria-chyba bardziej popularnie i normalnie nie można ![]()
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
A ja mam slabosc do tych zwyczajnych imion....
Kasia jest przecudna, Ania rowniez.... a zastanawaim sie nad prostym imieniem latwym do wymowienia przez obcokrajowcow, wiec moze sie zdecyduje tez na cos angielskiego....? Sama nie wiem ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.