![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pogadajmy o kamieniach
dziewczyny, kupiam kiedys na giedzie takie kamienie, wiecie co to?
![]() (chodzi mi o ten zielony) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Agat mszysty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Jakis czas temu dostałam od Beadshopu kilka gratisków....
I nie wiem co to są za kosteczki. Pomożecie dziewuszki? Co to za kamień?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
hmm, wygląda mi na jakiś jaspis, ale głowy sobie uciąć nie dam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś mi mignęły.. tez mi się wydaje że to jaspis. Po wzorze myśle że to moze jaspis drzewny? Ale nie mam pewności, nie znam się na minerąłach za bardzo
![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Piasek pustyni,noc kairu i szmaragd nilu to szkło....
"Piasek pustyni" - nie jest minerałem, lecz syntetykiem. W Idar-Oberstein znany jest jako "Goldfluss" w odróżnieniu od "Blaufluss" - nazywanego u nas "Noca Kairu". P: Zaiste piękne nazwy w odniesieniu do szkliwa, bądź dokładniej to ujmując szkła awenturynowego. Technologia jego otrzymywania nie jest mi do konca znana, lecz zapewne otrzymuje się go podobnie jak uzyskane już w w XVII wieku odkryte przez przypadek (per aventura)przez włoskich hutników szkła - szkło awenturynowe. Hutnicy ci nie wyczyścili dokładnie kadzi służacej do otrzymywania stopu krzemionkowego (szkła) pozostawiając w nim jakieś śmieci (opiłki żelaza np). ... za http://www.man.lodz.pl/LISTY/MINERALY/2003/04/3342.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałaś o tym? Na forum parę razy o tym było.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Wiedziałam.. ale myślałam że przyda się trochę historii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do lawy wulkanicznej nigdy nie pracowałam na tym kamieniu, dlatego chciałam się dowiedzieć, czy nadaje się na bransoletkę? Czy nie będzie się kruszył, pękał, łamał. Kolczyki wiadomo, nie mają styczności z przedmiotami użytku codziennego
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
to chyba zależy od struktury lawy, im mniej porowata, a właściwie im mniejsze ma pory, tym chyba bardziej trwała jest - lawa to taki pumeks
![]() kupowałam lawę w qnszcie - straszna, wielkie dziury i ogólnie brzydka, więc nie polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Hmm, na bransletkę bardziej chyba się nadaje oszlifowana lawa z mniejszymi porami
![]()
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Jest dosyć ciężka. Miałam kolczyki z owalami 2 cm. to trochę ważyło. Kule 12 mm. były ok. Trudo mi wyjaśnić lepiej
![]()
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Dobrze wytłumaczyłaś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam wątpliwości co do właściwości kryształu lodowego. Czy jest rzeczą naturalną fakt zanikania jego pęknięć? Kupiłam kilka kamieni i zrobiłam z nich kolczyki. Wyglądały ślicznie - do pewnego momentu. Zauważyłam, że z dnia na dzień stały się one przezroczyste! Największy ich atut zniknął po kilku dniach użytkowania!!! Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie tego zjawiska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Dot.: kwarc lodowy
nie spotkałam się z czymś takim.
a wątek chyba lepiej przenieść do "Pogadajmy o kamieniach" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie jakie są angielskie nazwy tych syntetycznych kamieni: noc Kairu, piasek pustyni, szmaragd Nilu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Brown goldstone = piasek pustyni, blue goldstone = noc kairu, i chyba green goldstone = szmaragd nilu
![]()
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
o, jaka szybka reakcja, dzięki Rose
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: kwarc lodowy
primo - nie tan watek, można była, jak Rina powiedziała, wrzucić w 'kamienie'
secundo - taka uroda rzeczy sztucznych i poprawianych przez człowieka. kwarc lodowy jest to kryształ górski, który miał zbyt duże skazy, żeby jako krzyształ górski go sprzedawać. więc ktoś genialny wymyślił, że jak sie go podgrzeje i napromieniuje [a czasem albo jedno albo drugie, pomijam szczegóły], to te skazy są widoczniejsze i zalamują swiatło jak koraliki crackle. ale, jak wszystko co poddawane podrzewaniu i radjacji, to schodzi. jesli kolczyki były noszone w ostatnie upały - nic dziwnego. podgrzewany ametyst w ciągu kilku dni z uzysknego sztucznie głębokieo fioletu zmienia się w róż, nieszczęsny karneol, który prawie zawsze jest podgrzewany, po zostawieniu na dłuższy czas na słońcu nabiera paskudnej, naturalnej jasnej barwy zepsutego mięsa i tk dalej i tak dalej... taki urok man-made'ów..
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Hej,
moze tak nie do konca na temat, ale ostatnio bardzo zdziwlo mnie kilka rzeczy. Studiuje geologie i w tym roku mialam mineralogie i wiem, ze nie wszystkie mineraly nadaja sie na bizuterie... Gdzies na forum gazety widzialam bizuterie z pirytu, raczej nie kupujcie tego mineralu, on sie szybko utlenia... albo to: http://www.loopik.pl/aragonit-liscie-18mm-p-100.html super wzor, piekne listki, ale to jest aragonit, czyli mineral niskiej twardosci, czyli latwo bardzo go zarysowac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
To bardzo ciekawe, co piszesz. Jeżeli przypomni Ci się coś jeszcze to chętnie usłyszę
![]()
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Qbek!,
![]() ![]() Podobny do pirytu, często towarzyszący mu wśród skał, i bardzo do niego podobny jest markasyt. Ma metaliczny połysk i jasnożółty kolor. Często jest również, jak piryt, nazwywany "złotem głópców", ale jest ciekawszy od pirytu w tej materii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Znikające kolczyki - okazja!! 8 dych
![]()
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Oj trzeba sie bardzo postarac by pomylic markasty ze zlotem, poniewaz markasyt jest zielonkawy...
Oj Qbek, jestes gorszy niz pan prof, u ktorego zdawalam egzamin w pt, bo on mi powiedzial przynajmniej o jakiej grupie mineralow mam dokladnie o powiedziec, a ty tak o wszystkim odrazu bys chcial ![]() a tak na powaznie, to jak bys chcial cos o czyms wiedziec, to mozesz smialo pytac, mozliwe ze uda mi sie odpowiedziec, ale nic nie obiecuje, bo trudno jest cos powiedziec o minerale, ktory widzimy tylko na ekranie w zmienionej formie, a nie w swoim naturalnym wyksztalceniu. A po za tym nazwy bizuteryjne czesto odbiegaja od nazw mineralogicznych ![]() Moge Ci cos opowiedziec o fossil, bo jest to rzecz ktor bardzo mnie bawi. fossil po angielsku znaczy skamienialosc (Lub skamielina, co moim zdaniem ladniej brzmii), a kamien ktory jest tak okreslany, to poprostu wapien, w skald ktorego wchodza skamienialosci. jest to cos BARDZO pospolitego. kolory oczywiscie sa nadane sztucznie. a i "fossil" tez ma bardzo niska twardosc... ufff wrescie udalo mi sie to napisac, 3 razy probowalam, bo za kazdym razem cos pod koniec sie kasowalo... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
fossilem mnie zaskoczyłaś
![]() Nie jestem taki zły :P
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Kupkę proszku ...
![]() Ramagotka, rzeczywiście ten fossil to jakiś niezbyt trwały, bo zdarzało się, że się odłupywał.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Ooo, ja myślałam, że akurat fossil są trwałe, wyglądają trochę jak marmur.
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
ellena, bardzo sluszna uwaga, "fossil" i marmur maja ten sam sklad chemiczny, ale skaly te mialy inna droge w przeszlosci, to z czego wykonany jest fossil, bylo kiedys osadem pewnie na dnie morza i potem ze wzgledu na duze cisnienia zmienilo sie w skale, a marmur pozniej jeszcze znalazl sie w miejscu gdzie byly DUZE cisnienia i przemienil w to czym jest.
W skrocie marmur to zmetamorfizowany wapien (czyli fossil). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.