|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości? | |||
Kościelny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
149 | 41,85% |
Cywilny |
127 | 35,67% |
Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny |
61 | 17,13% |
Jest mi to obojętne, zależy od partnera |
19 | 5,34% |
Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?
Cytat:
![]() W rezultacie, wesela się odbyły, a zgodnie z prawem, ludzie małżeństw nie zawarli.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedz
![]() Tak wiec du.. zimna slubu nie bedzie chyba ze za jakies nascie lat sie zdecyduje ![]() Szkoda bo dalej bede musiala zyc w grzechu ![]() Zdrugiej strony to ciekawe dlaczego kosciol pozwala na takie cos? zamiast zrobic wszystko by ci ktorzy chca tylko koscielny mogli go wziasc ![]()
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto,jak kto-ale ksiądz będzie to wiedział . A z drugiej strony,nie rozumiem,w czym problem z zawarciem ślubu konkordatowego w kościele? Przecież i tak będziesz ślubować przed Bogiem,tak jak chcesz a nie przed kierownikiem USC.
![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zastanawiając się nad Twoją odpowiedzią dochodzę do wniosku, że właśnie to osobiste, wewnętrzne nastawienie (nie zewnętrzna otoczka) nadaje sens ceremonii ślubu- lub też innym obrządkom- i określa ich wymiar: duchowy, religijny, czy też rozumiany i przeżywany w duchu tradycji. a propos, chyba widziałam Cię "Na ślubnym kobiercu". czyżby od słów do czynów.....? ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Ale ze ślubem konkordatowym nie powinno być problemu.
Opisałam sporadyczne sytuacje wynikające z czyjegoś zaniedbania; poza tym, Tobie nie zależy na papierkach. Ta idea powinna Ci się podobać, nawet dostajesz więcej, niż byś chciała ![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wszelkie śluby zawarte w kościele są prawnie regulowane.
Tzn masz wybór, albo: 1. tylko ślub cywilny odbywający się w urzędzie 2. ślub kościelny gdzie jednocześnie podpisuje się papiery takie jak w urzędzie. Czyli w przypadku nr 1 masz ślub uregulowany prawnie ale bez obrządku religijnego a w przypadku nr 2 masz i prawnie zawarty związek i obrządek religijny. Natomiast jeśli ktoś chce ślubować tylko w kościele bez podpisywania jakichkolwiek papierów czyli bez prawnego legalizowania ślubu musiałby się dogadać z księdzem i spytać czy jest taka możliwość. Takie śluby np można brać w celu odnowienia przysięgi małżeńskiej np. w rocznicę normalnego ślubu. Nie wiem czy coś takiego funkcjonuje jako odrębny obrządek. Nie jest już tak, że trzeba i iść do urzędu zawrzeć ślub cywilny i do kościoła po kościelny. Wszystko to razem załatwia się podczas ślubu kościelnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Przeciez wszyscy o tym wiedzą, ale anowi35 nie chce ślubu konkordatowego tylko sam koscielny - przeciez wyraźnie to napisala.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Kościelny. Tylko i wyłącznie.
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Kościelny. Bo to sakrament który umacnia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
z listy wybralam slub koscielny, jednak chcemy oba - cywilny i koscielny, mam nadzieje ze bedzie to juz za rok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy w trakcie przygotowań do ślubu konkordatowego
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
kiedyś wybrałabym pozycje nr 3 ,teraz 1
![]()
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Ja chce najpierw slub cywilny a w przyszlosci koscielny.
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
akt slubu nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, jesli kiedys wezme to tylko cywilny (nie jestem katoliczka) i tak tez zaznaczylam
![]()
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
ja jestem mężatką od siedmiu lat. bralismy slub cywilny i kościelny w jednym dniu. a to dlatego, że nasi świadkowie do kościelnego byli nieletni i na cywilnym nie mogli świadkować, a ci do cywilnego nie chcieli być na kościelnym więc konkordatowy odpadał.
dlaczego zdecydowaliśmy się na kościelny? nie było alternatywy - jestem wierzącą, praktykującą katoliczką i dla mnie ślub cywilny to tylko rejestracja a prawdziwy ślub to tylko kościelny - cywilny wiąże nas przed ludźmi a kościelny przed Bogiem. na papierkach nam nie zależało, to po prostu miało być dla nas głębokie mistyczne przeżycie. ja podczas ceremonii naprawdę czułam, że stalismy się jedną duszą. mój mąż mówił, że miał podobne odczucia. z tego co rozmawialiśmy parę dni temu nadal tak to czujemy. i to rzeczywiście jest sakrament, który umacnia małżeństwo.
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Ja i mój mąż jesteśmy ateistami, wzieliśmy więc ślub cywilny. Rodziny problemu również nie robiły. Zadbaliśmy o to żeby było romantycznie, a nie urzędowo. Był mendelson, kwiaty, ludzie płakali heh. Miałam piękną ślubną suknie w kolorze szampana, bo kto powiedział, że piękne suknie to tylko do kościoła?!
Później wesele w restauracji w parku. Dziwią mnie wypowiedzi, że ślub cywilny nie jest romantyczny. Na pewno jest bardziej, niż męka w kościele jeśli ktoś kościołów nie lubi. Najlepiej decydować zgodnie z własnym sumieniem i nie starać się uszczęśliwić wszystkich. To ma być WASZ dzień i niech będzie zgodnie z WASZYM gustem i WASZYM sumieniem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się w pełni z przedmówczynią. My również ze względu na światopogląd będziemy mieli ślub cywilny (i może, jeśli uda się nam zorganizować , ceremonię humanistyczną). Slub cywilny nie jest w niczym gorszy od kościelnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
za 2 miesiące bierzemy ślub cywilny
![]() ![]() ![]() nigdy nie chciałam ślubu kościelnego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
cywilny.
w boga nie wierze,do kościoła nie chodzę.
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Miałam i slub cywilny i kościelny. To było jeszcze zanim pojawiła sie możliwość ślubu konkordatowego.
Od tamtego czasu oddaliłam sie od kościoła (choć wierzę w Boga), ale wówczas bardzo ważne było dla nas obojga, żeby stanąć przed Bogiem i przyrzec sobie miłość, wierność i uczciwość małżeńską i że nie opuścimy się az do śmierci. I wiecie, że wciąż lubimy sobie powtarzać słowa przysięgi? To była skromna uroczystość, bez hucznego wesela. Ale to jedna z tych chwil, które zapamiętam do końca życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja i mój narzeczony formalnie jesteśmy katolikami (wyznanie rzymsko-katolickie, jak łatwo się domyśleć
![]() My najprawdopodobniej weźmiemy najpierw ślub cywilny a potem, za jakiś czas, będzie ceremonia w kościele, albo pozostaniemy tylko przy ślubie cywilnym. ps. W KRK (jak i w innych Kościołach) jak najbardziej można brać same śluby kościelne, ale nie są one ważne w świetle prawa świeckiego. A przede wszystkim muszą istnieć bardzo ważne przesłanki ku temu i biskup musi wyrazić na nie zgodę. Z tego co wiem najczęściej takie śluby biorą osoby starsze, np. emeryci, którzy chcą założyć nowe rodziny, żyć normalnie w małżeństwie, współżyć (bez grzechu) a jednocześnie np. nie tracić świadczeń finansowych, np. renty po zmarłym, poprzednim małżonku itd. itp. W świetle prawa świeckiego nic się nie zmienia i są np. wdowami, wdowcami, rozwodnikami i pobierają wcześniejsze świadczenia a duchowo są małżeństwem i żyją bez grzechu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Cywilny, bo ateistom kościelnego nie dają :p
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Kościelny. Cywilny to nie ślub- to umowa... i jeszcze ta treść przysięgi w urzędzie, okropność.
![]() |
#145 |
Uzależnienie
|
Wątek stary, widzę, że zaznaczyłam "kościelny" a na dzień dzisiejszy taka opcja absolutnie nie wchodzi w grę!
![]()
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
jeśli jakiś w ogóle to cywilny (najpierw trzeba mieć z kim ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
a mówienie,ze to nie ślub jest chyba mocno nie fair. dla ludzi, korzy go biorą z pewnością jest równie ważny Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2011-04-15 o 09:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
astro-loszka
|
Cywilny. Li i jedynie
![]()
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.