![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paradontoza
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Czyli jeszcze jest szansa na to że mi go nie usuną? Bo tego się obawiam najbardziej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Proszę wyślij mi też nazwisko tego profesora. ![]() Mam 40 lat i przez 9 lat miałam w tyłku to co się działo z moimi dziąsłami ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
witam ja również mam paradontozę
![]() straszna choroba...tylko okropnie boję sie dentystów to wręcz paniczny lęk który mam od dziecka ![]() nawet przez długi czas wogóle nie myślałam o tej chorobie tylko po prostu zapomniałam o tym, przestałam mysleć ale jak już pomyśle to się boję utraty zebów ![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zawsze uzgadniaj z lekarzem. Mi pomógł steryd FLIXSONASE, laryngologiczny lek w dozowniku ( na receptę, na stany zapalne nosa i zatok), zaaplikowany prosto na chore dziąsła. To moje prywatne doświadczenie, jeśli u Ciebie się sprawdzi - przekaż je dalej. Ciekaw jestem również opinii innych forowiczów Pozdrawiam . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
Ja też polecam najpierw wizytę u specjalisty, który pomoże dobrać odpowiednią metodę leczenia. Jest coraz więcej preparatów na to schorzenie. Czytałam ostatnio o ApiDenticu, który ma pozytywny wpływ na stan zębów i dziąseł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
którą paste do zębów polecacie Lacalut czy Paradontax ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Niedawno miałam dłutowanie ósemki. Przed zabiegiem doktor zauważył u mnie na zdjęciu zanik kości przy jednym z zębów. W klinice była doktor periodontologii. Po obejrzeniu mojego zdjęcia oraz moich dziąseł powiedziała mi, że mam paradontozę. Niedługo idę do niej na wizytę. Jest jeden mankament - noszę aparat ortodontyczny. Pani doktor stwierdziła, że być może moja paradontoza ujawniła się wcześniej właśnie przez aparat i zasugerowała wstrzymanie leczenia. Oczywiście wcześniej skonsultuję się z moją ortodontką w tej kwestii. Osoby, które już się leczą - proszę, powiedzcie mi, jak to było u Was z aparatem na zęby? Drugie pytanie - w jaki sposób przebiega(ło) u Was leczenie paradontozy? Jestem tym trochę załamana, nie skończyłam nawet 20 lat i już muszę się martwić o to czy nie wypadną mi zęby... Edytowane przez Vinnga Czas edycji: 2013-03-11 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Witam, dzisiaj byłam u ortodontki i okazało się, że zanik kości miał miejsce już przed założeniem aparatu, więc aparat chyba nie jest niczemu winny. Z niecierpliwością czekam na jutrzejszą wizytę u periodontologa...
Edit: Zdiagnozowano u mnie paradontozę agresywną. Przy odpowiedniej higienie jest duża szansa na to, że przy innych zębach kości nie zanikną ![]() Proszę osoby, które mają podobny problem o jakiś komentarz ![]() Edytowane przez Vinnga Czas edycji: 2013-03-14 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Kadriga, to nie do końca jest tak jak mówisz... Chodziłam na kontrole dentystyczne raz w roku, dodatkowo co miesiąc byłam u ortodontki i nikt mi nie powiedział, że mam paradontozę. Co do pasty specjalistycznej - pani doktor powiedziała mi, że najważniejsza jest szczoteczka i technika czyszczenia, a nie pasta. Samą pastą się nic nie zdziała. A ja ufam mojej lekarce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Akurat ta lekarka zauważyła je od razu. Objawów paradontozy nie zauważyli inni (patrz: kilka postów wyżej).
A Twój post zrozumiałam tak jakby chodzenie co pół roku na kontrolę dentystyczną i używanie pasty specjalistycznej załatwiało sprawę, dlatego napisałam o szczoteczce i o tym, że można być systematycznym w kontrolach dentystycznych, a trafić na nieodpowiedniego lekarza i nadal nie wiedzieć o problemie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
No pewnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
NFZ to raczej niewiele refunduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Na szczęście nie mam takich problemów, a mam podstawy do obaw - mój tata ma paradontozę. Ja od dwóch lat mam pastę, która niby zapobiega paradontozie, zmieniam również często szczoteczki, jestem co pół roku u dentysty. Co jeszcze radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Czyścić przestrzenie międzyzębowe (nić dentystyczna/szczoteczka do przestrzeni międzyzębowych/irygator)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
BAN stały
|
Akurat to jest raczej zbędne, bo tak naprawdę nigdy nie czyściłam przestrzeni między zębowych i jednocześnie nigdy nie miałam z takim tematem żadnych problemów ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
To po co chcesz rad skoro nie chcesz z nich korzystać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Ja nie pytałam w temacie o rady ;-) Daję własne propozycje - na szczęście do paradontozy nigdy jeszcze swoich zębów nie doprowadziłam ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie rozumiem dlaczego nie wypowiadają się tu osoby z paradontozą tylko osoby, które nie mają problemów z dziąsłami i łatwo im powiedzieć 'jak będziesz chodzić na przegląd co pół roku to nic Ci nie będzie' ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
BAN stały
|
No a ja właśnie pytam co robić aby do niej nie doprowadzić, mając na uwadze to, że mogę to dostać dziedzicznie ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
A jak odpowiedziałam żeby czyścić przestrzenie między zębami to odpowiedziałaś, że problemów z tym nie masz i nie potrzebujesz rad, bo do paradontozy nigdy swoich zębów nie doprowadziłaś i że Ty w temacie dajesz własne propozycje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
BAN stały
|
To chyba jednak to wprowadzę, naprawdę zależy mi na tym, żeby temu zapobiec - widzę co się dzieje w mojej rodzinie. A czy pasta również ma znaczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Moja lekarka mówi, że nie trzeba używać past specjalistycznych, wystarczą zwykłe, ważne żeby umyć zęby w każdym kącie
![]() ![]() Wiesz co, skoro u Ciebie w rodzinie jest paradontoza i tak się martwisz, to może po prostu idź na konsultacje i spytaj co Ci doradzi lekarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
U mnie na razie paradontozy nie widać, chodzę do dentysty co pół roku. Chcę się po prostu zabezpieczyć. Zacznę od zmiany pasty. Na jaką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kochana wysyłam Ci PW z kilkoma waznymi radami przy paradontozie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak właśnie zaczęłam podejrzewać, dziękuję za wyjaśnienie ![]() I czekam na PW, za które również z góry dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Ja stosunkowo niedawno dowiedziałam się, ze mam parodontoze. Bylam u dentystki bardzo czesto, mialam sporo ubytkow. Przychodzilam z 10 razy albo i wiecej, i dopiero, kiedy powiedzialam, ze mam problem z jednym zebem, wchodza mi tam resztki jedzenia, nie wiem jak sie tego pozbyc. Myslalam, ze to dziura jakas w zebie. Dentystka wyslala mnie na rentgen. Kiedy przyszlam do niej ze zdjeciem, powiedziala, ze ona nic tu nie widzi, ze wszystko jest ok.
Na moje szczescie w tym momencie w jej gabinecie byla tez dentystka od dziasel, czyli parodonta czy jakos tak. Spojrzala na zdjecie i powiedziala, zebym umowila sie do niej. Wszystko robie w ramach NFZ, wiec nie podejrzewalam tu checi zarobku. Dopiero po wizycie u niej wyszlo szydlo z worka. Dowiedzialam sie jak dbac o higiene jamy ustnej. Polecila mi genialne szczoteczki CURAPROX ULTRA SOFT jest to bardzo miekka szczoteczka, ktora nie podraznia dziasel. Powiedziala, ze absolutnie zadnych elektrycznych! tak mi sie spodobala ta szczoteczka, ze i maz i nawet corka jej uzywaja. Poza tym co bardzo wazne, zeby nalezy myc od podstawy dziasla do konca zeba, w ten sposob pozbywamy sie bakterii z przestrzeni miedzyzebowych. Taka tez jest instrukcja dolaczona do pasty ELGYDIUM ANTYBAKTERYJNEJ, taka wlasnie paste m.in mi polecila. Na poczatku zlecila mi zel HAXYL, ktory usuwa kamien i plytke nazebna. Po 3 miesiacach stosowania lekarka powiedziala, ze nie mam w ogole kamienia i plytki, a to wazne przy tej chorobie. Poza tym, kazala na zmiane uzywac past: HAXYL, ARTHRODONT, ELGYDIUM, MERIDOL. i myć zeby PO KAŻDYM POSIŁKU! raz dziennie używać płynu do płukania ELGYDIUM ANTYBAKTERYJNY, lub MERIDOL, dodatkowo wstrzykiwac w ptrzestrzenie miedzyzebowe roztwor z wody i sody lub z wody i wody utlenionej albo meridol. Ja z lenistwa robie to meridolem. Wszystkie produkty kupuje w internetowym sklepie dentystycznym. Nie pisz to dla reklamy, podalam wam rozne pasty, te ktore naprawde polecala mi lekarka. Po ponad pol roku stosowania sie do zasad widac efekty. Ale przy tych sklonnosciach zasady te trzeba stosowac do konca zycia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
curaprox są super, również je polecam. Żadne inne szczoteczki nie doczyszczały mi tak zębów jak te. Hurtowo zamawiam je z allegro, także dla męża, bo juz nie chce innych. Elektryczne przy paradontozie są absolutnie niewskazane!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.