Bagaż Podręczny... proszę o rade - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-12, 20:53   #121
irracjonalna_
Raczkowanie

Dot.: Bagaże podzas podróży samolotem Wizz Air

Cytat:
Napisane przez Fioletowax Pokaż wiadomość
1. Palę papierosy - ile i gdzie mogę je schować by mi głowy nie suszyli ? I co z zapalniczką ? Gdzie ją schować?
2. W rejestrowanym mam wódeczkę na spotkanie integracyjne w UK- czy to będzie jakiś problem ?
3. W podręczny wpakowalam baterie Duracell, leki - czy to też mogę tu trzymać ?
Cześć,
1. tu masz info ile czego można przewozić http://europa.eu/youreurope/citizens...h/index_pl.htm
2. Nie ma problemu, do rejestrowanego można wkładać płyny
3. Możesz, ale baterie przełożyłabym do rejestrowanego bo mogą kazać Ci je wyciągnać. Czasem zwykłą ładowarkę do telefonu trzeba wyciągać na tackę.

Wszystkie rzeczy do których masz wątpliwości daj do rejestrowanego

Powodzenia!
Stary 2015-03-16, 11:59   #122
Fioletowax
Przyczajenie

Dot.: Bagaże podzas podróży samolotem Wizz Air

Dziękuję Ci za odpowiedz Wczoraj wróciłam i powiem Ci, że baterie kazali mi wyciągnąc z podręcznego, bo jednak je tam wpakowałam i okleili mi je taśmą Zapalniczkę musiałam mieć przy sobie, to znaczy w spodniach w kieszeni Tak aby ,,oni wiedzieli, że to moje"
Fioletowax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 08:39   #123
poziomka_321
Raczkowanie

GG do poziomka_321
Lot-kosmetyki bagaż podręczny

Witam, przejrzałam trochę wątków odnośnie tego, co można spakować do bagażu podręcznego na lot samolotem. Wiem o wymiarach torebki na płyny i max. pojemności, tu nie mam wątpliwości.

Chciałabym natomiast spytać się, jak dziewczyny radzicie sobie z tym CO zabrać na wyjazd dwutygodniowy (ja lecę do Hiszpanii w drugiej połowie października), jakieś cenne rady, może polecane kosmetyki 2/3/najlepiej 10 w jednym?

Powiedzmy że daruję sobie żel pod prysznic, powinnam dostać coś w hotelu, ale jak niby przewidzę, czy 100 ml toniku, czy płynu do demakijażu starczy mi na 2 tygodnie ? Co z fluidem, maskarą, pomadką? A szampon, odżywka do włosów, jakiś balsam do ciała? Pomijając że nie zmieszczę tego wszystkiego nawet w 100 ml-owych pojemnikach do przezroczystej torebki ... No i muszę mieć jeszcze płyn do soczewek!
Nie wiem czy dam radę kupić wszystko na miejscu, nie znam-jakaś mała miejscowość, poza tym jednak mogłoby to dużo kosztować :/

Help!
Stary 2015-09-30, 16:53   #124
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha
Dot.: Bagaż Podręczny... proszę o rade

Na 2-tygodniowy wyjazd bedziesz miec tylko i wylacznie bagaz podreczny?
Stary 2015-09-30, 17:05   #125
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam
Dot.: Lot-kosmetyki bagaż podręczny

Cytat:
Napisane przez poziomka_321 Pokaż wiadomość
Witam, przejrzałam trochę wątków odnośnie tego, co można spakować do bagażu podręcznego na lot samolotem. Wiem o wymiarach torebki na płyny i max. pojemności, tu nie mam wątpliwości.

Chciałabym natomiast spytać się, jak dziewczyny radzicie sobie z tym CO zabrać na wyjazd dwutygodniowy (ja lecę do Hiszpanii w drugiej połowie października), jakieś cenne rady, może polecane kosmetyki 2/3/najlepiej 10 w jednym?

Powiedzmy że daruję sobie żel pod prysznic, powinnam dostać coś w hotelu, ale jak niby przewidzę, czy 100 ml toniku, czy płynu do demakijażu starczy mi na 2 tygodnie ? Co z fluidem, maskarą, pomadką? A szampon, odżywka do włosów, jakiś balsam do ciała? Pomijając że nie zmieszczę tego wszystkiego nawet w 100 ml-owych pojemnikach do przezroczystej torebki ... No i muszę mieć jeszcze płyn do soczewek!
Nie wiem czy dam radę kupić wszystko na miejscu, nie znam-jakaś mała miejscowość, poza tym jednak mogłoby to dużo kosztować :/

Help!
Ale przecież płyny do 100 ml itp obowiązują tylko w bagażu podręcznym , w zwykłym bagażu możesz mieć normalne pojemności

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 22:36   #126
poziomka_321
Raczkowanie

GG do poziomka_321

Okazało się, że jednak bagaż rejestrowany jest zapewniony więc już nie ma problemu Chciałam usunąć wątek ale nie umiałam :P
Stary 2015-10-01, 08:15   #127
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Little_Shee Pokaż wiadomość
słuchajcie mam problem! 26 lecę do Irlandii spotkać się z Tżtem no i w przypływie świątecznego szaleństwa prezentowego kupiłam mu prezent nie patrząc na gabaryty. Własnie się zorientowałam, ze zajmuje mi prawie całą walizkę!! Czy ktoś wie czy nadałoby się to na bagaż podręczny? Jest to samolot zdalnie sterowany, zapakowany w pudełku. W podręcznym prócz tego miałabym plecak. Kurczę boję się, że to nie przejdzie
Jaki przewoźnik? Bo każdy ma swoje warunki dotyczące bagażu podręcznego i rejestrowanego. W Ryanair są np. darmowe dwa podręczne, z czego jedne większy, drugi mniejszy (zazwyczaj torebka). Wizzair ma jeden darmowy itd.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-03, 17:05   #128
imakaszu
Raczkowanie

Ale wy panikujecie! Te pojemności płynów naprawdę coraz rzadziej sprawdzają, mi ostatnio wszystko przechodzi kontrole a często nie powinno. Ja planuję na 3 miesiące do Wietnamu się w podręczny spakować ale nie wiem, czy to najlepszy pomysł. ;p

Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać? http://www.podrozezajedenusmiech.pl/...zukiwania.html
.
imakaszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-07, 22:45   #129
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez imakaszu Pokaż wiadomość
Te pojemności płynów naprawdę coraz rzadziej sprawdzają, mi ostatnio wszystko przechodzi kontrole a często nie powinno.
Zależy od lotniska i od człowieka ze SG...
Ja się zawsze obawiam o płyn do soczewek, bo przecież tego nie będę przelewać do przezroczystego pojemnika, a bieganie za płynem zaraz po wylądowaniu to mnie nie bawi. Na szczęście nigdy nie wyleciał, choć wiele razy się tłumaczyłam.
No i gdzieniegdzie mają to trochę bardziej "gdzieś", a gdzieniegdzie oglądają czy wszystko jest OK. Zawsze biorę pilnik szklany do paznokci i nigdy nie wyleciał. Na Balicach mi wywalili ostatnio demakijaż w buteleczce przezroczystej 150 ml, wypełnionej do połowy, bo za duża. A na Okęciu to już nawet dowodu osobistego nie sprawdzają...

Kiedyś we Włoszech straszliwie się przyczepili do mojego podręcznego i i zaczęli trzepać torbę. Okazało się, że miałam w niej... gruszkę. Jak zobaczyli, że mam owoc to odpuścili i się reszty średnio dozwolonego ekwipunku już nie czepiali... ;-)

A, to tak już za kontrolą bezpieczeństwa co prawda, ale jeszcze mi się przypomniało jak EasyJet na Charles de Gaulle lubi sprawdzać bagaż podręczny w tej takiej przymiarkowej klatce. Panie z obsługi każą włożyć torebkę i zakupy do podręcznego, żeby jedna sztuka była, a jak się nie mieści, to słona dopłata.
Poza tym ostatnio mój partner leciał Ryanairem do Polski z niedużym plecakiem plus miał ze sobą pokrowiec na garnitur (w Ryanairze można mieć dwa podręczne), a nim parę koszul, których nie zdołał upchnąć do plecaka. Kazali mu zrobić dopłatę na niecałe 60 EUR (z Beauvais), co było wyższą kwotą, niż cena samego biletu na samolot...
W każdym razie wartość tych koszul mu teraz gwałtownie podskoczyła. ;-)
Generalnie to takie akcje obsługi linii lotniczych z rozmiarem podręcznego to znam tylko z Francji - nie wiem, może mają tam jakiś dodatek do pensji od wartości załapanych na podręcznym dopłat. ;-P

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2015-10-07 o 23:00
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-12, 19:02   #130
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Trochę odkopie wątek ponieważ nie chce zakładać nowego. Jeśli coś nie tak to proszę o przeniesienie.
Czeka mnie lot wizzairem, niestety moją torbę podróżną musiałam wyrzucić, czeka mnie więc zakup nowej. Nie bardzo mam czas żeby biegać po sklepach z miarką i szukać odpowiedniej dla bagażu podręcznego - bo taki zabieram. Przeglądałam allegro, jest spory wybór toreb o wymiarach takiego bagażu. Może ktoś ostatnio kupował taką torbę i mógłby coś powiedzieć na temat jakości? Nie chce trafić na jakąś szmatę a wiadomo że w sklepach internetowych każdy chwali swoje. Oczywiście w grę wchodzi nie tylko allegro. Wiem że kupując przez internet mogę dokonać zwrotu ale nie bardzo mam już na to czas.
Stary 2016-12-12, 19:08   #131
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek1987 Pokaż wiadomość
Trochę odkopie wątek ponieważ nie chce zakładać nowego. Jeśli coś nie tak to proszę o przeniesienie.
Czeka mnie lot wizzairem, niestety moją torbę podróżną musiałam wyrzucić, czeka mnie więc zakup nowej. Nie bardzo mam czas żeby biegać po sklepach z miarką i szukać odpowiedniej dla bagażu podręcznego - bo taki zabieram. Przeglądałam allegro, jest spory wybór toreb o wymiarach takiego bagażu. Może ktoś ostatnio kupował taką torbę i mógłby coś powiedzieć na temat jakości? Nie chce trafić na jakąś szmatę a wiadomo że w sklepach internetowych każdy chwali swoje. Oczywiście w grę wchodzi nie tylko allegro. Wiem że kupując przez internet mogę dokonać zwrotu ale nie bardzo mam już na to czas.
Trochę nie ogarniam sensu tego pytania. Na Allegro możesz kupić i Samsonite i niemal tekturową walizkę. Nie da się pytać o jakość w oderwaniu od konkretnego produktu. Poczytaj komentarze na necie dotyczące dokładnie tego, co bierzesz pod uwagę.
Stary 2016-12-12, 19:32   #132
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Trochę nie ogarniam sensu tego pytania. Na Allegro możesz kupić i Samsonite i niemal tekturową walizkę. Nie da się pytać o jakość w oderwaniu od konkretnego produktu. Poczytaj komentarze na necie dotyczące dokładnie tego, co bierzesz pod uwagę.
Oczywiście przed napisaniem postu zapytałam "wujka" google o opinie na temat różnych toreb/walizek, niestety nie znalazłam zadowalających mnie informacji. Pomyślałam że może ktoś ostatnio miał podobny problem, może ktoś ostatnio kupił taką i może wrzucić zdjęcie realne (bo niestety te w internecie często odbiegają od rzeczywistości)
Stary 2016-12-12, 23:48   #133
Nette
Wtajemniczenie

No ale nie o to chodzi. Jak się wrzuci na Allegro "kabinówka" w różnych wariantach, to wyskoczy kilkadziesiąt produktów. To pytanie jest o opinie odnośnie każdego z osobna czy jak? Ja polecam przede wszystkim lekkie kabinówki, bo w niektórych liniach na podręcznym też jest limit wagi. Samsonite jest mega lekki i wytrzymały, ale drogi. Mam też jakąś niedrogą kabinówkę z TK Maxa, zwykła z materiału, cięższa niż Samsonite, ale ma regulowaną grubość na wieku, więc w niektórych sytuacjach idzie upchnąć coś ekstra.
Stary 2018-03-17, 18:55   #134
simsonka
Raczkowanie

WizzAir ciągle jakieś nowe zasady wprowadza. Niedługo z aktówkami będziemy podróżować...
simsonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-18, 18:25   #135
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez simsonka Pokaż wiadomość
WizzAir ciągle jakieś nowe zasady wprowadza. Niedługo z aktówkami będziemy podróżować...
Co masz na myśli ? Bagaż podręczny jest większy niż wcześniej, aż do 55 cm powiększyli.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-19, 10:02   #136
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Co masz na myśli ? Bagaż podręczny jest większy niż wcześniej, aż do 55 cm powiększyli.
To jakiś trol od kilkuwyrazowych postów-wydmuszek, nie przejmowałabym się
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-22, 14:29   #137
kaledonia
zielony stworek

No, albo robota konkurencji.

Do bagażu podręcznego czy to wizzair czy ryanair to ja się pakuję na tygodniowe wakacje ! On wcale nie jest taki mały.
Do tego można mieć w ryanair małą torebkę, a dodatkowo jeszcze siatkę z zakupami z bezcłówki ( a tam nikt nam nie zagląda przy bramkach ).
Stary 2018-03-23, 08:37   #138
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:

Do bagażu podręcznego czy to wizzair czy ryanair to ja się pakuję na tygodniowe wakacje ! On wcale nie jest taki mały.
Do tego można mieć w ryanair małą torebkę, a dodatkowo jeszcze siatkę z zakupami z bezcłówki ( a tam nikt nam nie zagląda przy bramkach ).
Ja dokładnie tak samo, potrafię mieć przy tym trzy pary butów (sandały, trampki/adidasy i klapki) Jak lecimy z dziećmi to każdy ma swój bagaż podręczny i w zupełności wystarcza.

Insta
Stary 2018-03-25, 00:19   #139
kaledonia
zielony stworek

Trzeba się umieć pakować Jest tyle filmików na Youtube, polecam każdemu kto nie chce wydawać na bagaż rejestrowany , czy się po prostu nadźwigać.
Stary 2018-07-06, 13:43   #140
hawananana
Wtajemniczenie

Cytat:

A nie wiesz jak to jest z wizzairem i tym malym bagazem podrecznym? Podejrzewam, ze normalny bagaz podreczny zabiora mi do luku a czy plecak bede mogla wniesc nie majac opcji Priority?
hawananana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-08, 19:46   #141
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez hawananana Pokaż wiadomość
A nie wiesz jak to jest z wizzairem i tym malym bagazem podrecznym? Podejrzewam, ze normalny bagaz podreczny zabiora mi do luku a czy plecak bede mogla wniesc nie majac opcji Priority?
Wizzair ma tylko 1 bagaż podręczny i zmiana polega na tym, iż teraz nie zabierzesz go na pokład.
Plecaka nie można mieć dodatkowo, tylko zakupy z bezcłówki.
Dlatego zawsze mam kurtkę z kieszeniami i pod kurtką wejdzie mała saszetka / mini torebeczka. Niestety nie coś takiego, ale pomysł fajny

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
Stary 2018-07-09, 00:05   #142
senwinowajcy
Raczkowanie

Ostatnio przy odprawie gosc z obslugi mowil ze trzeba zostawic walizke i ida wszystkie do luku, nawet karteczke nakleil a przy samolocie standardowo wiekszosc wniosla walizki ba poklad tylko grupka osob na koncu oddala. Ja jak lece zawsze mam mala torebeczke ze soba I nic nie ukrywam migdy nikt mi nic nie powiedzial ;
senwinowajcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-10, 13:22   #143
vilka1
Rozeznanie

Dziewczyny, pytam z ciekawości, czy bagaż podręczny jest gdzieś ważony na tej taśmie? Jeszcze ani razu nikt nie sprawdzał mi jego wagi, a przynajmniej ja o tym nie wiem,a niby miałam napisane, że bagaż nie może przekraczać 5kg. Może nie potrzebnie w ogóle panikuje i zawsze ważę tą walizkę?
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-10, 22:32   #144
moniczorek
Podróżniczka

Generalnie nie, prędzej rozmiar poprzez wsadzenie do tych klatek ale raz mi się zdarzyło , że przed wejściem na pokład przed samą bramką chodził Pan z obsługi z taka ręczną wagą i ważył każdą tobołek podróznych i odsyłał gdzieś, żeby dopłacić jeśli miało się nadbagaż.
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-15, 17:18   #145
hawananana
Wtajemniczenie

Dzieki dziewczyny za podpowiedzi. W Londynie normalnie mialam walizeczkena kolkach i spory plecak. Nikt sie nie przyczepil, walizke oddalam do luku, plecak wszedl ze mna na poklad. W Polsce kazali mi schowac plecak do walizki (oczywiscie sie zmiescil, nie mialam tam nic oprocz portfela i telefonu) i na poklad weszlam jak Grazyna z sama reklamowka
hawananana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 23:34   #146
Paulinka19956
BAN stały

Lece ryanairem, drugi podreczny maly bagaz ma miec wymiary 35x20x20. Mam maly (naprawde maly ) plecak, ale jego wymiary (liczac raczke ktora jest u gory) to 36-7 x 22 x 13. Myslicie ze to przejdzie? Bez raczki jest mniej niz 35, wiec zastanawiam sie czy te 22 cm przejdą. Nie zamierzam wypychac go na sile. Myslicie ze lepiej zawartosc schowac do kieszeni itd, a plecak wrzucic do walizki? Czy az tak skrupulatnie nie beda mierzyc?

Jesli pojde z tym plecakiem i okaze sie ze jest za duzy to bede mogla przerzucic jego zawartosc i sam plecak do walizki? To moj pierwszy lot i zastanawiam sie czy tak byloby ok.
I czy dezodorant mozna przewiezc w tej przezrozyczystej torbie? Taki maly

Teraz doczytalam, ze: Uwaga! Do wymiarów bagażu podręcznego wlicza się także elementy wystające: rączki, uchwyty, kółka itp. wiec juz sama nie wiem czy warto ryzykowac z tym malym plecakiem i go brac? Moze przyszyje ten uchwyt, tylko wtedy nie wiem czy te 22cm przejda?

Edytowane przez Paulinka19956
Czas edycji: 2018-10-13 o 23:41
Paulinka19956 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-14, 08:37   #147
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka19956 Pokaż wiadomość
Lece ryanairem, drugi podreczny maly bagaz ma miec wymiary 35x20x20. Mam maly (naprawde maly ) plecak, ale jego wymiary (liczac raczke ktora jest u gory) to 36-7 x 22 x 13. Myslicie ze to przejdzie? Bez raczki jest mniej niz 35, wiec zastanawiam sie czy te 22 cm przejdą. Nie zamierzam wypychac go na sile. Myslicie ze lepiej zawartosc schowac do kieszeni itd, a plecak wrzucic do walizki? Czy az tak skrupulatnie nie beda mierzyc?

Jesli pojde z tym plecakiem i okaze sie ze jest za duzy to bede mogla przerzucic jego zawartosc i sam plecak do walizki? To moj pierwszy lot i zastanawiam sie czy tak byloby ok.
I czy dezodorant mozna przewiezc w tej przezrozyczystej torbie? Taki maly

Teraz doczytalam, ze: Uwaga! Do wymiarów bagażu podręcznego wlicza się także elementy wystające: rączki, uchwyty, kółka itp. wiec juz sama nie wiem czy warto ryzykowac z tym malym plecakiem i go brac? Moze przyszyje ten uchwyt, tylko wtedy nie wiem czy te 22cm przejda?
Tak dokładnie nie sprawdzają, ale jeżeli nie masz priority to ten większy i tak Ci zabiorą do luku przed wejściem do samolotu.
Dezodorant możesz mieć do 100ml.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Insta
Stary 2018-10-14, 11:59   #148
kaledonia
zielony stworek

Od listopada bez priorytetu to w ogóle nie ma tego dużego podręcznego bagażu w Ryanair, tylko ten malutki.
https://www.ryanair.com/gb/en/useful...-01st-november

Jestem
tutaj
Stary 2018-10-15, 08:48   #149
MM-1968
Rozeznanie

Czy w bagażu podręcznym można przewieźć małą parasolkę?

- ,
-magnez B6, kerabione booster, kolagen
-pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato
https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/

MM-1968 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-15, 18:24   #150
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez MM-1968 Pokaż wiadomość
Czy w bagażu podręcznym można przewieźć małą parasolkę?

tak

Jestem
tutaj
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości