|
|
#121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bagaże podzas podróży samolotem Wizz Air
Cytat:
1. tu masz info ile czego można przewozić http://europa.eu/youreurope/citizens...h/index_pl.htm 2. Nie ma problemu, do rejestrowanego można wkładać płyny 3. Możesz, ale baterie przełożyłabym do rejestrowanego bo mogą kazać Ci je wyciągnać. Czasem zwykłą ładowarkę do telefonu trzeba wyciągać na tackę. Wszystkie rzeczy do których masz wątpliwości daj do rejestrowanego Powodzenia!
|
|
|
#122 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Bagaże podzas podróży samolotem Wizz Air
Dziękuję Ci za odpowiedz
Wczoraj wróciłam i powiem Ci, że baterie kazali mi wyciągnąc z podręcznego, bo jednak je tam wpakowałam i okleili mi je taśmą Zapalniczkę musiałam mieć przy sobie, to znaczy w spodniach w kieszeni Tak aby ,,oni wiedzieli, że to moje"
|
|
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
Lot-kosmetyki bagaż podręczny
Witam, przejrzałam trochę wątków odnośnie tego, co można spakować do bagażu podręcznego na lot samolotem. Wiem o wymiarach torebki na płyny i max. pojemności, tu nie mam wątpliwości.
Chciałabym natomiast spytać się, jak dziewczyny radzicie sobie z tym CO zabrać na wyjazd dwutygodniowy (ja lecę do Hiszpanii w drugiej połowie października), jakieś cenne rady, może polecane kosmetyki 2/3/najlepiej 10 w jednym?Powiedzmy że daruję sobie żel pod prysznic, powinnam dostać coś w hotelu, ale jak niby przewidzę, czy 100 ml toniku, czy płynu do demakijażu starczy mi na 2 tygodnie ? Co z fluidem, maskarą, pomadką? A szampon, odżywka do włosów, jakiś balsam do ciała? Pomijając że nie zmieszczę tego wszystkiego nawet w 100 ml-owych pojemnikach do przezroczystej torebki ... No i muszę mieć jeszcze płyn do soczewek! Nie wiem czy dam radę kupić wszystko na miejscu, nie znam-jakaś mała miejscowość, poza tym jednak mogłoby to dużo kosztować :/ Help!
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bagaż Podręczny... proszę o rade
Na 2-tygodniowy wyjazd bedziesz miec tylko i wylacznie bagaz podreczny?
|
|
|
#125 | |
|
Szanelowa Madżesti
|
Dot.: Lot-kosmetyki bagaż podręczny
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Okazało się, że jednak bagaż rejestrowany jest zapewniony więc już nie ma problemu
Chciałam usunąć wątek ale nie umiałam :P
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Ale wy panikujecie! Te pojemności płynów naprawdę coraz rzadziej sprawdzają, mi ostatnio wszystko przechodzi kontrole a często nie powinno. Ja planuję na 3 miesiące do Wietnamu się w podręczny spakować ale nie wiem, czy to najlepszy pomysł. ;p
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się zawsze obawiam o płyn do soczewek, bo przecież tego nie będę przelewać do przezroczystego pojemnika, a bieganie za płynem zaraz po wylądowaniu to mnie nie bawi. Na szczęście nigdy nie wyleciał, choć wiele razy się tłumaczyłam. No i gdzieniegdzie mają to trochę bardziej "gdzieś", a gdzieniegdzie oglądają czy wszystko jest OK. Zawsze biorę pilnik szklany do paznokci i nigdy nie wyleciał. Na Balicach mi wywalili ostatnio demakijaż w buteleczce przezroczystej 150 ml, wypełnionej do połowy, bo za duża. A na Okęciu to już nawet dowodu osobistego nie sprawdzają... ![]() Kiedyś we Włoszech straszliwie się przyczepili do mojego podręcznego i i zaczęli trzepać torbę. Okazało się, że miałam w niej... gruszkę. Jak zobaczyli, że mam owoc to odpuścili i się reszty średnio dozwolonego ekwipunku już nie czepiali... ;-) A, to tak już za kontrolą bezpieczeństwa co prawda, ale jeszcze mi się przypomniało jak EasyJet na Charles de Gaulle lubi sprawdzać bagaż podręczny w tej takiej przymiarkowej klatce. Panie z obsługi każą włożyć torebkę i zakupy do podręcznego, żeby jedna sztuka była, a jak się nie mieści, to słona dopłata. Poza tym ostatnio mój partner leciał Ryanairem do Polski z niedużym plecakiem plus miał ze sobą pokrowiec na garnitur (w Ryanairze można mieć dwa podręczne), a nim parę koszul, których nie zdołał upchnąć do plecaka. Kazali mu zrobić dopłatę na niecałe 60 EUR (z Beauvais), co było wyższą kwotą, niż cena samego biletu na samolot... W każdym razie wartość tych koszul mu teraz gwałtownie podskoczyła. ;-) Generalnie to takie akcje obsługi linii lotniczych z rozmiarem podręcznego to znam tylko z Francji - nie wiem, może mają tam jakiś dodatek do pensji od wartości załapanych na podręcznym dopłat. ;-P Edytowane przez Nette Czas edycji: 2015-10-07 o 23:00 |
|
|
|
|
|
#130 |
|
Rozeznanie
|
Trochę odkopie wątek ponieważ nie chce zakładać nowego. Jeśli coś nie tak to proszę o przeniesienie.
Czeka mnie lot wizzairem, niestety moją torbę podróżną musiałam wyrzucić, czeka mnie więc zakup nowej. Nie bardzo mam czas żeby biegać po sklepach z miarką i szukać odpowiedniej dla bagażu podręcznego - bo taki zabieram. Przeglądałam allegro, jest spory wybór toreb o wymiarach takiego bagażu. Może ktoś ostatnio kupował taką torbę i mógłby coś powiedzieć na temat jakości? Nie chce trafić na jakąś szmatę a wiadomo że w sklepach internetowych każdy chwali swoje. Oczywiście w grę wchodzi nie tylko allegro. Wiem że kupując przez internet mogę dokonać zwrotu ale nie bardzo mam już na to czas.
|
|
|
#131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście przed napisaniem postu zapytałam "wujka" google o opinie na temat różnych toreb/walizek, niestety nie znalazłam zadowalających mnie informacji. Pomyślałam że może ktoś ostatnio miał podobny problem, może ktoś ostatnio kupił taką i może wrzucić zdjęcie realne (bo niestety te w internecie często odbiegają od rzeczywistości)
|
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
No ale nie o to chodzi. Jak się wrzuci na Allegro "kabinówka" w różnych wariantach, to wyskoczy kilkadziesiąt produktów. To pytanie jest o opinie odnośnie każdego z osobna czy jak? Ja polecam przede wszystkim lekkie kabinówki, bo w niektórych liniach na podręcznym też jest limit wagi. Samsonite jest mega lekki i wytrzymały, ale drogi. Mam też jakąś niedrogą kabinówkę z TK Maxa, zwykła z materiału, cięższa niż Samsonite, ale ma regulowaną grubość na wieku, więc w niektórych sytuacjach idzie upchnąć coś ekstra.
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
WizzAir ciągle jakieś nowe zasady wprowadza. Niedługo z aktówkami będziemy podróżować...
|
|
|
|
|
#135 |
|
zielony stworek
|
|
|
|
|
|
#136 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
zielony stworek
|
No, albo robota konkurencji.
Do bagażu podręcznego czy to wizzair czy ryanair to ja się pakuję na tygodniowe wakacje ! On wcale nie jest taki mały. Do tego można mieć w ryanair małą torebkę, a dodatkowo jeszcze siatkę z zakupami z bezcłówki ( a tam nikt nam nie zagląda przy bramkach ). |
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak lecimy z dziećmi to każdy ma swój bagaż podręczny i w zupełności wystarcza.
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
zielony stworek
|
Trzeba się umieć pakować
Jest tyle filmików na Youtube, polecam każdemu kto nie chce wydawać na bagaż rejestrowany , czy się po prostu nadźwigać.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A nie wiesz jak to jest z wizzairem i tym malym bagazem podrecznym? Podejrzewam, ze normalny bagaz podreczny zabiora mi do luku a czy plecak bede mogla wniesc nie majac opcji Priority? |
|
|
|
|
|
#141 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Plecaka nie można mieć dodatkowo, tylko zakupy z bezcłówki. Dlatego zawsze mam kurtkę z kieszeniami i pod kurtką wejdzie mała saszetka / mini torebeczka. Niestety nie coś takiego, ale pomysł fajny
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio przy odprawie gosc z obslugi mowil ze trzeba zostawic walizke i ida wszystkie do luku, nawet karteczke nakleil a przy samolocie standardowo wiekszosc wniosla walizki ba poklad tylko grupka osob na koncu oddala. Ja jak lece zawsze mam mala torebeczke ze soba I nic nie ukrywam migdy nikt mi nic nie powiedzial ;
|
|
|
|
|
#143 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pytam z ciekawości, czy bagaż podręczny jest gdzieś ważony na tej taśmie? Jeszcze ani razu nikt nie sprawdzał mi jego wagi, a przynajmniej ja o tym nie wiem,a niby miałam napisane, że bagaż nie może przekraczać 5kg. Może nie potrzebnie w ogóle panikuje i zawsze ważę tą walizkę?
|
|
|
|
|
#144 |
|
Podróżniczka
|
Generalnie nie, prędzej rozmiar poprzez wsadzenie do tych klatek
ale raz mi się zdarzyło , że przed wejściem na pokład przed samą bramką chodził Pan z obsługi z taka ręczną wagą i ważył każdą tobołek podróznych i odsyłał gdzieś, żeby dopłacić jeśli miało się nadbagaż.
|
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki dziewczyny za podpowiedzi. W Londynie normalnie mialam walizeczkena kolkach i spory plecak. Nikt sie nie przyczepil, walizke oddalam do luku, plecak wszedl ze mna na poklad. W Polsce kazali mi schowac plecak do walizki (oczywiscie sie zmiescil, nie mialam tam nic oprocz portfela i telefonu) i na poklad weszlam jak Grazyna z sama reklamowka
|
|
|
|
|
#146 |
|
BAN stały
|
Lece ryanairem, drugi podreczny maly bagaz ma miec wymiary 35x20x20. Mam maly (naprawde maly
) plecak, ale jego wymiary (liczac raczke ktora jest u gory) to 36-7 x 22 x 13. Myslicie ze to przejdzie? Bez raczki jest mniej niz 35, wiec zastanawiam sie czy te 22 cm przejdą. Nie zamierzam wypychac go na sile. Myslicie ze lepiej zawartosc schowac do kieszeni itd, a plecak wrzucic do walizki? Czy az tak skrupulatnie nie beda mierzyc? Jesli pojde z tym plecakiem i okaze sie ze jest za duzy to bede mogla przerzucic jego zawartosc i sam plecak do walizki? To moj pierwszy lot i zastanawiam sie czy tak byloby ok. I czy dezodorant mozna przewiezc w tej przezrozyczystej torbie? Taki maly Teraz doczytalam, ze: Uwaga! Do wymiarów bagażu podręcznego wlicza się także elementy wystające: rączki, uchwyty, kółka itp. wiec juz sama nie wiem czy warto ryzykowac z tym malym plecakiem i go brac? Moze przyszyje ten uchwyt, tylko wtedy nie wiem czy te 22cm przejda? Edytowane przez Paulinka19956 Czas edycji: 2018-10-13 o 23:41 |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dezodorant możesz mieć do 100ml. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#148 |
|
zielony stworek
|
Od listopada bez priorytetu to w ogóle nie ma tego dużego podręcznego bagażu w Ryanair, tylko ten malutki.
https://www.ryanair.com/gb/en/useful...-01st-november |
|
|
|
|
#149 |
|
Rozeznanie
|
Czy w bagażu podręcznym można przewieźć małą parasolkę?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#150 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.

Wczoraj wróciłam i powiem Ci, że baterie kazali mi wyciągnąc z podręcznego, bo jednak je tam wpakowałam i okleili mi je taśmą

Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać?