|
|
#121 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Płacicie za nocleg gości?
My nie płacimy za noclegi, w ogóle to pierwszy raz się spotkałam z takim zwyczajem na tym forum. W mojej rodzinie i wśród znajomych nigdy młodzi nie zapewniali noclegów, kazdy sam płaci, jedynie młodzi rezerwują hotel na życzenie gości. Nawet ostatnio TŻta rodzice byli na weselu, ponad 300 km jechali i większość gości była przyjezdnych ale noclegu nie było. Nikt się o to nie obraża, bo wiadomo że to spory koszt na weselu na 80 czy 100 osób. I wkurza mnie, jak ktoś twierdzi, że jak para nie ma kasy na zapłacenie za noclegi gości to ich nie stac na wesele i powinni poczekać ze ślubem. Mnie też nie stać, podobnie jak na kwartet smyczkowy i chór "polskie Słowiki", przylot balonem pod kościół i parę innych rzeczy i nie mam zamiaru czekac ze ślubem kolejne 10 lat, tylko po to, żeby mi ktoś z gości nie mógł powiedzieć, że było skromnie. Goście mają się cieszyć z młodymi ich wielkim dniem a nie oczekiwać pobytu all inclusive. Ważne, żeby na weselu była dobra muzyka i jedzenie, a jak ktoś uzaleznia przyjazd od miejca w hotelu to sorry, ale mi nie zalezy na takich gościach.
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czy placicie za nocleg gosci?
Mi to się smiać chce. Ja pochodzę z Ełku, mój narzeczony z Kielc. Jednak tradycyjnie ślub i wesele organizujemy w Ełku, z tym, że moja rodzina z kolei jest z Bydgoszczy hhih zagmatwana sprawa. Tak czy siak obie strony jadą do Ełku. Wszystkim trzeba opłacić hotel, rodzina mojego narzeczonego zdecydowała się też pokryć koszty transportu swojej strony z punktu A do punktu B. A oni i tak za niezadowoleni, że wesele tak daleko... no fakt daleko...ale goście którzy zaczynają dyktować warunki i robić łaskę,że przyjadą troszkę mnie złoszczą. Przy czym zaznaczam, że bywałam na weselach w innych miastach i jakoś wszyscy w poważaniu mieli jak dojadę na imprezę, dostałam zaproszenie i to mój biznes jak się tam dostać. I jakoś udało mi się przyjechać bez problemu!
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
DariaKom czasem właśnie tak jest. Człowiek chce dobrze, decyduje się ponieść dodatkowe koszta tylko dlatego, by gościom zrobić dobrze, ułatwić do Was dojazd, zapewnić nocleg, ale zawsze znajda się tacy, którym coś nie będzie pasowało. Zero docenienia gestu skierowanego ku ich stronie.
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
|
Rozmawiałamz moja mamą.Mówi zekiedys nie robiło sie wmiastach takich wielkich wesel(nie ze nie bylo stac tylko sie nie robilo i juz) .Mowize na wsiach byly wielgachne wesela i wtedy nocleg robiono u rodziny i nie mial nikt problemu.Moi rodzice pochodza z miasta i aniw rodzinie mojego taty ani mamy nikt nie chcial wielkiego wesela robic.BYlo przyjecie w mieszkaniu z muzyka i zabawa byla do bialego rana-a ze mieszkanie wielkie to ...Ale nocleg trzeba bylo zapewnic i wtedy.W hotelu kilka osob nocowalo ,kilka u rodziny.Placili rodzice Panstwa Mlodych.a ja wole odlozyc wesele niz miec byle jakie,choc mloda nie jestem uwazam,ze co ma byc to bedzie i nie ucieknie
i to ma byc moje swieto anie pokazanie rodzinie ze mnie stac-ja mam miec wspomnienia a jak wspomniano wyzej-i tak wszystkim nie dogodzi sie.
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Faktycznie dojazd to sprawa indywidualna, ale jak ktoś już jest na miejscu to trzeba jakoś się zająć taką osobą i zapewnić jej "własny" kąt. CHociaż ja też się spotkałam już z sytuacją że jak dużo osób jedzie z jednej miejscowości to Młodzi załatwiali dla nich autobus. |
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się w zupełności z tym zgadzam... moi goście będą mieli spanie w 3gwiazdkowym hotelu, tam gdzie będzie wesele... będą mieli wystawne menu i zespół sprowadzony z innego miasta...także postarałam się żeby wszystko było git, ale jak goście zaczynają dyktować warunki i mieć żale, że coś jest inaczej niż sobie to wyobrażali to niech idą się bawić na klepisko pod brezentem i nie zawracają mi głowy. Człowiek naprawdę się stara, żeby każdemu było miło i żeby niczego mu nie zabrakło, ale jak zauważyłam, że goście starają się dopasować imprezę pod swoje upodobania to już na to mi troszkę nerwów nie starcza!
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A propo my płacimy za nocleg gości, którzy są przyjezdni (ponad 200km) ok 20 osób. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
moim zdaniem para mloda placi za hotel gosci. w naszym przypadku bedzie to chyba tak ze ja place za swoich gosci a moja druga polowka za swoich. chociaz czasu jeszcze duzo - dobrze tego nie przemyslalam
|
|
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez uważam ze to państwo mlodzi powinni zapewnic nocleg i ja tak zrobie tylko mam taki problem, ponieważ wesele bedzie u mnie w małej miejscowosci i nie ma tu zbyt duzo miejsc noclegowych przewaznie tak po 15-20 miejsc w jedym hoteliku a ja potrzebuje ok50. nie wiem co robic?wynajć pokoje w 3 róznych miejscach? no i jeszcze te 3 osobowe pokoje
jak mam rozmiescic gosci jak to pary sa bez sensu. Noclegi bede dla całej rodziny mojego TŻ i naszych znajomych ze studiów.Rodzina jest z Krk (150km ode mnie) a znajomi róznie. Obecnie mieszkaja w Krk ale pochodza z róznych miast.
|
|
|
|
|
#131 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam wesele dwudniowe, niektorzy goście przyjada 700 km. Oczywiście będą mieć noclegi- inaczej sobie tego nie wyobrazam. My za nie zapłacimy- będą to domki campingowe. 4 osobowe z łazienką. Koszt wynajęcia domku 84 zł za dobę- my domków na jeden dzień wynajmujemy 3 a na drugi nocleg 6 (niektórzy goście przyjada w piatek bo wesele mam w sobotę o 13.00) Sądzę że nie jest to wielki koszt. Jeden gość miał tylko ale- brat Pana Młodego- zażyczył sobie domek tylko ze swoją dziewczyną. No ale ja jemu wakacji fundowac nie będe- skoro mu się nie podoba dałam mu namiary na wynajęcie osobnego domku za ktory ja juz nie zapłacę
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
izazusia dobrze zrobiłaś. Wie doskonale że wesele to nie mały koszt i jeszcze żądania ma.
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ma koleś tupet! Ja stwierdziłam, że ile by się człowiek nie starał to i tak mu d...pę obrobią po weselu i już pisałam, że noclegów w zasadzie nie opłacamy, z drobnymi wyjątkami np. babciom, ale to oczywiste.
|
|
|
#134 |
|
Przyczajenie
|
u mnie rodzina TZ jest przyjezdna (60-100km). Mamy dla nich 30miejsc noclegowych w domu weselnym, ale.... za nocleg (25zl) musza zaplacic sami.. jednakze maja alternatywe, jechac autobusem, ktory bedzie wynajety... to i tak dla nas duzy koszt (autobus musi byc podstawiony o 4 rano i jechac na śląsk z małopolski). mysle, ze dla kogos, kto chce zostac (musi sie zdeklarowac tydzien wczesniej), 25zl to nie bedzie duzy wydatek... mam inny problem ejdnak - jak wziąć tę kasę za nocleg od gosci? TŻ mowi, zeby dali do koperty - ja sie nie zgadzam, bo jak ktos ma dac 200zl na prezent, to da te 200 (w tym nocleg), a nie 225:/ wiec wyjdzie na to, ze i tak my placimy... doradźcie proszę, jak wziąż pieniążki od gości za taki nocleg - to my mamy je dać włascicielce...
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiadomcie gości, którzy będą zainteresowani noclegiem, żeby tę kwotę dołączyli do koperty lub prezentu (bo może nie każdy da kopertę). A odnośnie tego, że jeśli ktoś miał dać 200 plus 25 a da "tylko" 200 i wyjdzie na to, że to nadal wy płacicie, a nie ten gość za siebie, to nie jest prawdą, bo przecież nie ma obowiazku dawać do koperty żadnych pieniędzy, czyli nadal bylibyście na czysto 175 złotych. |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
jak tak sobie czytam ile zachodu z tymi noclegami (o ktorych fundowaniu prawde mowiac dopiero tu sie dowiedzialam) to dziekuje bogu, ze u mnie beda tylko 4 osoby z daleka. akurat zmieszcza sie u mnie w domu. hotelu fundowac im nie bede
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja mam niestety ten problem. Otóż duża część gości - ok.50-60osób na 130 gości będzie przyjezdnych. Co ja mam zrobić z taką ilością ludzi?
Zaznaczam, że poprawin nie będzie. Ponadto, chciałabym poruszyć tę kwestię (noclegu) już przy zapraszaniu gości, ale jak im to zasugerować i co im alternatywnie zaproponować? Bo co innego zafundować pokoje dla 10 osób, a co innego dla 60 ...
|
|
#138 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)Z daleka Ci goście? |
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam wesele poza miejscem mojego zamieszkania, połowa gosci była przyjezdna.
Zaproponowałam swoim gosciom dwie opcje: 1) przejazd autokarem i powrót po zakończeniu wesela 2) przyjazd własnym autem z noclegiem po weselu Obie opcje zostały wykorzystane i zarówno koszty autokaru jak i nocleu pokrywaliśmy my. Uważalismy razem z męzem i rodzicami, że opłaty za nocleg powinny byc po naszej stronie.
|
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
my opłacamy noclegi gosci (600km) chyba ze ktos nas poinformuje ze sam zapłaci a osbo przyjezcdnych bedzie ok 50
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
nocleg powinien byc gosciom zapewniony! nawet jesli maja do domu 50, 60km to i tak powinni miec sie gdzie przespac przed podroza.
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co...Jak czytam -za to placic za tam to placic...za suknie drą w sklepach ( bo to guzik nie salony tylko sklepy) -normalnie suknia tego typu balowa nawet kosztowala by o 50-75% mniej a tylko za to ze to 'slubna" kosztuje tyle ile kosztuje-to dochodze do wniosku ze slub i wesele nie jest dla Pary Mlodej tylko dla gosci!!! Ja nie utrzymuje kontaktow z dalsza rodzina i nie widze powodu w ogole ich zapraszac,a znajomi ktorych lubie to zaplaca sobie sami za nocleg bo mnie lubia i chca byc na weselu z tego powodu a nie zeby najesc sie i wyspac na moj koszt!
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem myślenia typu - jak nie rodzina nie będzie miała noclegu to nie przyjedzie, ale przecież nie robią mi łaski jeżeli nie mają ochoty nie muszą przyjeżdzać, a Ci którzy na prawde chcą się pojawić na ślubie, nie będą robić problemów i sami sobie zapewnia nocleg. Ja nawet nie chce myśleć ile bym miała wydać by zapewnić wszystkim gością hotel...wyniosło by mnie to drugie tyle co samo wesele. Mieszkam w Warszawie większość gośći jest z daleka...najtańszy hotel 150zł za noc...i jak tu zapewnić nocleg 70-80 osobom? A czytając wyżej post że gością którzy mają do domu nawet 50-60km też trzeba zapewnić nocleg. to musiałabym zapewnić taki nocleg 100-110 osobą.
Edytowane przez cherrry2009 Czas edycji: 2009-01-22 o 13:00 |
|
|
|
|
#145 |
|
Zadomowienie
|
Wiekszosc moich gosci bedzie przyjezdna i oni sami zaoferowali, ze zaplaca sobie za nocleg. Niestety nie stac mnie na oplacenie hotelu i samolotu dla ok 60 osob. Na szczescie nasi goscie tego od nas nie wymagaja
|
|
|
|
|
#146 |
|
Rozeznanie
|
Do niedawna chciałam zapłacić za nocleg gości, choć dotychczas spotykałam się z tym, że goście za nocleg płacą sami (byłam na kilku weselach, gdzie musiałam sama zapłacić za nocleg).
Jednak ostatnio zmieniłam zdanie. Skoro tych gości, którzy mają mieć nocleg w ogóle to nie interesuje, to niech sobie sami załatwiają. Ja mam już tego dość. Człowiek się stara, na głowie staje a i tak usłyszy to nie takie, tamto nie takie. Ja mogę noclegi zarezerwować, ale goście niech sobie sami płacą, albo wracają rano 100km do domu.
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
Hm.... ja mam zamiar płacić za noclegi moich gości. Wszędzie gdzie byłam na weselach goście mieli opłacane noclegi przez młodych. Wszakże mam zamiar wynająć autokar ponieważ goście z mojej strony muszą dojechać 80 km (wesele w stronach TŻ
) a potem po weselu moi goście odjadą tym autokarem mam też grupę ludzi ok 30 osób którym będę musiała nocleg zapewnić. Dodam że wesele jest 1-dniowe. Natomiast rodzina mojego TŻ ma ok 15 km na naszą salę, dlatego też moja teściowa strwierdziła, że jej goście dojadą sobie sami i nie będzie im też rezerwować miejsca w hotelu, bo zawsze mogą sobie kierowcę "załatwić" lub ktoś może nie pić
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie goście będą praktycznie z jednego miejsca, 60 km od miejsca wesela i raczej będzie dla nich autobus, który będzie rozwoził gości o 2 godzinach np o 3 i o 6 rano, a nocleg będzie dla ludzi np z katowic, co mają na prawdędaleko. Zresztą zawsze mozna się z kimś umówić, ze ktoś po kogoś przyjedzie. Zawsze też ktoś nie pije i można się z kimś zabrać. Ja nie będę robiłą szopki, bo i tak większość tego nie doceni, a jak się komuś nie podoba to niech nie przyjezdża, mnie na takich gościach nie zależy.
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka Wspólnie zamawiamy buty https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2009-01-25 o 10:55 |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
My planujemy zapłacić, ale to zależy ilu gosci będzie "potrzebowało pokoju". Tak zwani miejscowi (20 km od wesela) mogą przecież wrócić do domów, natomiast przyjezdnym (powyżej 100km) zarezerwowaliśmy pokoje nad salą weselną. I tak wszystko ustalimy na miesiąc przed weselem, gdy będziemy wiedzieć ilu gości tak naprawdę przyjedzie.
Pewnie też nie każdemu będzie odpowiadać, bo pokoje są 3 osobowe i nie zamierzam kłaść w pokoju pary, tylko 3 osoby, skoro na tyle jest pokój wyznaczony. I tak powinni się cieszyć, bo mają zapewnione pokoje z łazienkami, pięknym wyposażeniem, a nawet Tv. Ja jak jeździłam na wesela, to większości nie interesowało, ze nie mam gdzie spać albo spałam u rodziny Młodych gdzieś kątem na podłodze i to czasem w 10 osób. Z resztą mają przyjechać się bawić, a nie spać kurczę, w końcu jadą na wesele Jak im nie pasuje, to niech nie przyjeżdżają! Nie zgadzam się, ze wesele robi się dla Gości. Robi się je dla siebie, by uczcić tak ważny dzień. Ale to prawda, nie wszystkim tak czy siak się dogodzi.
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-01-26 o 12:27 |
|
|
|
|
#150 |
|
Przyczajenie
|
A jak wyjść z sytuacji, gdy ktoś ma całą rodzinę przyjezdną (ok 150osób) i nie stać go na wynajem tak dużej liczby pokoi? Ja byłabym w takiej sytuacji, ale zdecydowaliśmy się na skromny ślub z najbliższą rodziną. Moja Mama nalegała na zrobienie wesela dla wszystkich, ale jak jej przedstawiłam koszty związane z noclegiem, to sama przyznała mi rację
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.

i to ma byc moje swieto anie pokazanie rodzinie ze mnie stac-ja mam miec wspomnienia a jak wspomniano wyzej-i tak wszystkim nie dogodzi sie.

jak mam rozmiescic gosci jak to pary sa

ma koleś tupet! Ja stwierdziłam, że ile by się człowiek nie starał to i tak mu d...pę obrobią po weselu i już pisałam, że noclegów w zasadzie nie opłacamy, z drobnymi wyjątkami np. babciom, ale to oczywiste.

)