|
|
#121 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Haft wstążeczkowy :)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Może umieścisz skany na jakiejś stronie zahasłowanej i podasz nam hasło. Będzie mniej wysyłania do każdej osobno ![]() ![]() Ja też bardzo proszę o skany ewamar333@wp.pl |
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
urwanyguzik pisałam tego posta ponad 2,5 roku temu. W tej chwili nic już mi z tych zbiorów na komputerze nie zostało
|
|
|
|
|
#125 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś nie mogłam się za to zabrać, dlatego kiedyś przy sprzątaniu dysku wywaliłam wszystkie pliki. Wpisz sobie w wyszukiwarkę albo na Picasie Bordado con cintas, to znajdziesz mnóstwo materiałów
|
|
|
|
|
#127 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Przyczajenie
|
Witaj urwanyguzik, mam ksiazkę Ann Cox czyli tą o jakiej pisała Pasjonata ale w j. rosyjskim i wiele innych. Postaram się umieścić ją w przyszłym tygodniu na jakiejś stronie. Jeśli uda mi się przekonwertować ją do pliku edytowalnego w tym czasie , to potem można ewentualnie tłumaczyć przez translator. Co prawda nie będzie to dokładne tłumaczenie,ale zawsze jakieś
![]() Albo wyslę Ci na mail. Nie opanowałam jeszcze sztuki wrzucania plików na stronkę, ale wszystko przede mną ![]()
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
Podaje link skąd możesz ściągnąć książkę :
http://www.enciklrukodeliya.ru/knigi...-vyihivka.html pod obrazkiem jest : Klikasz na jedno z określeń i ściąga się. Na górze masz przesuwające się obrazki z książkami, wystarczy kliknąć na daną pozycję i otworzy się strona jak opisałam wyżej. |
|
|
|
|
#131 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Naprawdę nawet nie wiem jak Ci podziękować za udostępnienie tej pozycji! |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Przyczajenie
|
Byłam na twoim blogu, wspaniały lampion i pomysł z sztucznym śniegiem. Bomba.
Czuję się trochę nieswojo ,takie piękne podziękowania ,a ja tak mało pracy w to włożyłam. Udało mi się znaleźć stronę gdzie ta książka była i nie musiałam już umieszczać mojej na stronie. Jako rekompensatę podaję stronkę z kilkoma książkami, ściągnij wszystkie. http://rozmarikomi.blogspot.com/sear...B0%D0%BC%D0%B8 |
|
|
|
|
#133 |
|
Przyczajenie
|
zainteresował mnie haft wstążkowy, możesz mi co nieco wysłać? annikka@autograf.pl
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie czuj się nieswojo - to cudownie, że się podzieliłaś!!!! Kochana jesteś!!! |
|
|
|
|
|
#135 |
|
Przyczajenie
|
Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich.
Nowy link http://search.4shared.com/q/1/ribbon%20embroidery%20 tu jest 14 pozycji do ściągnięcia, te małe około 1 MB to może być tylko 1 stronatytułowa. |
|
|
|
|
#136 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#137 |
|
Rozeznanie
|
Ściągam sobie powolutku te pozycje i stwierdzam, że książki te są absolutnie przecudowne!!!!
|
|
|
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Jestem gapa nie podałam Ci mojego adresu, oto on
barbara.wa@vp.pl pozdrawiam Gorąca prośba o zeskanowanie książki. 1000 całusków już Ci przesyłam. Jeżeli możesz to podpowiedz mi jeszcze co się robi z końcówkami z drugiej strony jest taka ilość kolorów i w koncu taka wstążeczka też jest pewnej grubości. Haftować umiem, ale z takim haftem spotykam się pierwszy raz bardzo mi się podoba Pozdrawiam Edytowane przez bajka50 Czas edycji: 2011-01-14 o 07:29 |
|
|
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Właśnie przeglądam sobie to forum i jestem zachwycona! Sama chciałabym zacząć haft wstążeczkowy.. Stąd moja ogromna prośba do Was kochane forumowiczki.. Jeśli któraś z Was posiada jeszcze skany do tej książki "haft wstążeczkowy" Ann Cox, to bardzo proszę o podesłanie na maila mgielka_26@wp.plBędę ogromnie wdzięczna!!! |
|
|
|
|
#140 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Urwanyguzik- cieszę się,ze na coś przydają się moje linki. Podaję następna stronę http://skyclipart.ru/rukodelie/. Tutaj należy się zarejestrować, po prawej stronie jest miejsce do rejestracji. potem po lewej jest spis i tam Рукоделие. Należy rozwinąć liste klikając na + , 2 pkt to wyszywanie .Klikamy i otwierają się książki do pobrania. Tam są różne hafty, ale wstążeczkowy też. bajka50- nie wiadomo do kogo piszesz prośbę o skany,tutaj jest dużo osób,wiec wpisz nick osoby, do której się zwracasz. Co się robi z końcówkami? To samo co w każdym innym hafcie,przeciągasz igłę przez kilka szwów jakie są widoczne z tyłu z już część wyszytej i ucinasz Ważniejsze jest jak zaczynać, nie robi się węzełka takiego typowego, a jak go zrobić i jak na igle zatrzymać wstążkę( nie wyszywa się tak jak inne hafty mając nawleczoną wstążkę, tak jak mulinę.Końcówkę uciętej wstążki masz na uszki igły) masz chyba w każdej książce pokazane.Bezpruderyjna- książkę "Haft wstążeczkowy" Ann Cox możesz ściągnąć na jednym z linków jakie podałam. Tu masz tą książkę po polsku http://************/hugochomik?fid=201127040 i inne zdj.z tego haftu też tu są. Inną książkę masz tutaj http://picasaweb.google.com/azhaleao...INGSWIHTTAPES# Miłej pracy miłe Panie. Przerzuciłam się na szperanie po necie w temacie haftu płaskiego cieniowanego. A przy okazji- czy macie jakiś pomysł jak wydrukować obrazek na płótnie? Można by tworzyć piękne rzeczy.Byłoby już tło, tylko dohaftować kwiaty. Może na cienkie płótno przykleić flizelinę, byłby sztywny wkład do drukarki. Tylko nie wiem czy ten tusz by nie puszczał farby.W ostateczności można namalować farbami do tkaniny,są nawet teraz takie kredki do tkanin i utwardza się je przez prasowanie. Tylko jest za mało kolorów. Pewno pozostanie tylko wziąć pędzel w rękę i pobawić się w malarza ![]() Drukowanie byłoby prostsze i na pewno ładniejsze niż moje wypociny malarskie Mozę ktoś jednak ma jakiś pomysł?
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o drukowanie to gdzieś czytałam, że materiał przykleja się do zwykłej kartki taśmą dwustronnie klejącą i potem pozostaje tylko kliknąć "drukuj". Aaa i trzeba popchnąć na początku materiał z kartką żeby całość weszła do drukarki. Podobno tak drukują na normalnej atramentówce i jest spoko. Ja nie próbowałam, bo nie mam jeszcze odwagi więc nie daję sobie głowy uciąć czy to 100% prawda. Też mam ochotę na malowanie, ale muszę uzbierać na farby...
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
Łaaał urwanyguzik dziękuję bardzo, to jest pomysł,muszę spróbować.
Tylko wcześniej dokupię wkłady kolorowe. Rzadko drukuje kolor i pewno mi zaschły,moze pokombinuje z jakimś czyszczeniem.Muszę kupić od razu 3 kolory w 1 pojemniku i 50 zł nie moje. Ja zawsze kupuję podstawowe kolory i mieszam .Jak nie potrzeba Ci białego i czarnego, to wystarczy kupić żółty,czerwony,niebieski i masz już gamę kolorów.ja dokupuję jeszcze zieleń taką soczystą, bo w połączeniu niebieskiego z zółty jest zieleń,ale taka zgniła.Biały się przydaje do rozjaśniania kolorów. Mam nadzieję,ze piszę na temat ![]() W końcu w tym hafcie też sporo tła malowanego.A przy okazji tematu tła i nie tylko to : Polecam ogromnie,zerknijcie na stronki http://nevamozaika.forum24.ru/?1-1-0...0-0-1295162629 zdjęcia z kursu haftu wstążeczkowego, sporo można podpatrzeć, SUPER rzeczy, wszystko można powiększyć .Tu lepiej widać niż w książce. http://nevamozaika.forum24.ru/?1-7-0...0-0-1237236396 tu tez warto zerknąć,są schematy i pokaz ślicznych rzeczy. |
|
|
|
|
#144 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na zdjęciach tego forum mają świeczkę. Czy wiesz może do czego ona im służy?? W tym hafcie potrzebne są czasem druciki oraz takie do kwiatków zakończone kuleczką. Niestety nigdzie nie znalazłam pasmanterii gdzie by to było. Nikt o wstążeczkowym hafcie nie słyszał u mnie... |
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że pomogłam i zrozumiałaś coś z mojej pisaniny.Jak nie to pisz co nie zrozumiałaś, postaram się wyjaśnić jaśniej.Jak masz jakieś pytania, to proszę podaj też link gdzie to jest, bo tylko się domyślam o jaki kwiat z forum może ci chodzić. ![]() ![]() Pokaż swoje prace , bardzo jestem ciekawa. ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Jeszcze zapomniałam napisać- drucików nie szukaj w pasmanterii ale w sklepie z kwiatami.Oni maja druciki do usztywniania kwiatów, w razie czego możesz kupić pojedynczy kwiatek ,z takich na cienkim druciki chyba to nazywają wyrobówki, bo nie maja liści tylko kwiat i ten drucik zielony. Ciekawe jak Twój sztuczny śnieg trzymałby się na końcach takiego drucika ? Mozna pewno pomalować i ten drucik i śnieg na jakiś kolor.Pewno drucik wcześniej należałoby papierem ściernym przetrzeć. |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i stąd pomysł ze śniegiem, ale to się raczej nie nada wg. mnie. Ja dopiero zaczynam i jedyne co mam to tylko ta podusia z haftem brazylijskim na blogu. Haft wstążeczkowy także rozpoczęłam i będę go pokazywać również na blogu, gdzie serdecznie Cię zapraszam ![]() A z tą świeczką to niezłe. Jeszcze nie próbowałam, ale pewnie tak się robi goździki
Edytowane przez urwanyguzik Czas edycji: 2011-01-26 o 14:15 |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Przyczajenie
|
Druciki kupisz tutaj http://qnszt.pl/catalog/496_0_druty_miedziane.html
To są druciki miedziane ( nie będą rdzewiały)w różnych kolorach od 0,25 do 0,6 mm. Linki jubilerskie nie można kształtować np. liści z nich( do D3), są jak żyłka,raczej podobnie jak żyłkę można ich stosować tylko do usztywnień, albo tak jak jest na zdjęciu,przyczepione do materiału. Z przesłanego zdjęcia nr.10 - pręciki nie są z druta tylko z sznurka syntetycznego, coś jak nasze sznurki do wieszania prania, tylko cienkiego. Na Kunszt też są sznurki ,ale bawełniane, pewno wystarczy je tylko zapuścić lakierem bezbarwnym, zgiąć na pół i przeciągnąć szydełkiem jak na zdjęciu. To samo możesz zrobić z żyłką czy linką jubilerską. Pomysł z sztucznym śniegiem to z Twojego bloga Na zdjęciach to prace na obraz, nie na poduszki do prania, więc pewno na końcu doczepili cokolwiek np z masy plastycznej, masy papierowej.Przy okazji masy papierowej, to super się ją robi z pojemników na jajka,( mają drobną gramaturę )dodając klej do tapet. Ktoś też wpadł na super pomysł, aby tak przygotowaną masę wysuszyć np. jako płaszczyznę, zmielić i dopiero wykorzystywać taki miał w połączeniu z klejem. Można spróbować jak zachowywała by się taka masa zanurzona w wodzie..Można do tego miału papierowego dodać np. wikol albo inny klej nierozpuszczalny w wodzie. Być może tak zrobione zakończenie pręcika nie rozpuści się w wodzie. Ponadto będzie lekkie i nie obciąży pręcika. Super świecznik masz z cyny. Miałam Ci wpisać w blogu czym czyścić, ale nie mogłam dojść w archiwum do tego tematu to raz, a dwa nie wiem czy ktoś niezarejestrowany może wpisywać uwagi. Wracając do tematu- szkoda,ze te zdjęcia nie są tylko w jednym języku, na dole jest wklejony napis po angielsku, do całego tekstu po rosyjsku. Przekonwertowałam plik do pliku edytowalnego, chciałam to wrzucić na translator ( wiedziałybyśmy co piszą na ten temat), ale niestety przez ten napis na dole, program nie odczytuje języka i wyszły straszne dziwy. Jeśli gdzieś znajdziesz te strony tylko w jednym języku, to przekonwertuję plik. Moje prace- jak na razie nie zrobiłam ani jednego kwiatuszka wstążeczkowego , ani nie mam tasiemek do tego Mam tylko spory zbiór książek, zdjęć prac, instrukcji. Znalazłam hurtownię z tanimi wstążeczkami satynowymi, mają też 3 mm. Tylko trzeba kupić większą ilość. Ładny haft brazylijski masz. Tłumaczyłam Ci jak z tego haftu zrobić pręcik,a ty jesteś mistrzynią w tym hafcie, ha ha. Jak na razie to tylko obie rozmawiamy o tym hafcie, ale.. miejmy nadzieję, że komuś kiedyś się przydadzą te info . |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
wow! niezłe masz pomysły
Poszukuję wstążeczek jedwabnych, bo podobno przepięknie się prezentują, ale nie mogę niczego znaleźć. Szukam też nici jedwabnych do haftu, bo chciałam je sobie ufarbować, ale też nie znalazłam i nie wiem jaką to farbą potraktować. Zwykła do malowania na jedwabiu? Może Ty wiesz? Zobacz tu jedna super hafciareczka takie CUDA robi http://margott-awszystkocokocham.blogspot.com |
|
|
|
|
#149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest cudna proszę proszę bardzo proszę ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Przyczajenie
|
Czy na pewno poszukujesz wstążeczek jedwabnych? To muszą być ogromne pieniądze, jedwab jest bardzo drogi. Podejrzewam,ze ktoś źle określa te wstażki, tak jak wielu innych. Spotkałam się z określeniem jedwabny na wstązki atłasowe, jak i jedwabny na wstązki satynowe. Sadzę,ze o takie komuś chodzi,tylko niech określi które. Wstążki i atłasowe i satynowe kupisz jak nie w pasmanterii to na alegro.Tylko często są pod nazwa taśmy. Widzialam u mnie w pasmanterii satynowe, miałam zapamiętać cenę i .... wyleciała, albo 7 gr albo 10 gr za metr,a moze 15 ? Na oko to myślę, że miały 6 mm,ale nie mierzyłam, a sprzedawca nie wiedział. Znalazłam super hurtownie z taśmami szyfonowymi i satynowymi,ale do kupienia w różnych długościach od 30 do 100 jardów ,jard= 0,91 m.Ceny rózne od 2,50 do 4,50 zł za całość.
http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=SubCategor yList&catid=12&sid=6 Moze by kupić na spółkę jakieś kolory? Nici jedwabne masz to: http://www.rozyczka.home.pl/Nici_Jed...3-default.html http://www.pasmex.com.pl/sklep/?p=pr...owane-01-01191 Niektóre panie haftujące stroje w stylu z jakiejś epoki biorą też pod uwagę zwykłe nici jedwabne, takie do szycia lub szukają jedwabnych materiałów i z nich wyciągają niteczki.Hmm jakby sie przeszedł po lumpexach,to może tam by znalazł cos z jedwabiu, bo jedwab jest bardzo drogi.Nici do haftu maszynowe są cienkie i lśniące, tylko tez drogie. Jedwab farbują farbami do jedwabiu, inne farbami do tkanin. Na jakieś stronie pisano,ze dobrze farbuje się w garnkach do gotowania na parze. Gdzieś zapisałam jak, jak znajdę to forum ,to Ci podam link. Czytałam w ksiażce Ann Cox,że ona farbuje jedwab farbami do jedwabiu, suszy i potem przeprasowuje średnio nagrzanym żelazkiem, aby utrwalić farbę. Zobacz u niej, jak masz po polsku tą ksiażkę jak farbuje płatki aby byly cieniowane. Myślę,ze masz po polsku, chyba podawałam link. Str 64, 69, 70 i pewno inne też.Ona farbuje farbami ale takimi w pojemniczku. Wiem,ze Panie też farbuja farbą taka u nas kupowaną do jedwabiu czy do innych materiałów, takie w torebeczkach w proszku. Nie wiem czy ty chcesz cieniować w poprzek czy pofarbować na 1 kolor. Ann Cox uzyskuje też piekne odcienie farbując rózowe i niebieskie wstążki. Jeśli chcesz mieć jeden kolor, to nie wiem czy opłaca Ci się bawić w farbowanie, sporo roboty, niepewny efekt plus koszt farb.Może lepiej kupić gotowe kolory po kilka metrów. mOgę zapytać u nas w pasmanterii po ile mają te wstazki, ale to są na pewno satynowe,a nie jedwabne,zapisze jakie mają kolory i szerokości i jak będziesz chciała to mogę Ci kupić. Chyba,ze zdecydujesz się an hurtownię, a wychodzi to sporo taniej niż na alegro, to wchodzę do spółki ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

A próbowałaś coś wyhaftować?

więc nie daję sobie głowy uciąć czy to 100% prawda. Też mam ochotę na malowanie, ale muszę uzbierać na farby...