![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomagając Ziemi,pomagamy sobie
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
a widziałyście to:
http://zjadamyreklamy.blox.pl/2008/0...er-obrywa.html Greenpeace nawiązując do powyższego spotu, przypomina, że Unilever kupuje olej palmowy od dostawców, którzy niszczą deszczowe lasy Indonezji:
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak ładnie mydli oczka,boi się o młode pokolenia,a jednak świadomie niszczy przy tym życie tych,którzy nie są ich klientami.Dla wielu konsumentek to pewnie będzie 'drobiazg',ten olejek,dodany do balsamu,mydła itp.ale ten spot po prostu perfekcyjnie oddaje to,jak gigantyczne szkody to wyrządza. Dzięki bardz titina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Nie depcze krokusów
|
No to już wiemy, za co Unilever jest na czerwonej...
Przykładowe marki (źródło: Wikipedia): - żywność - Amino, Algida, Hellmann's, Knorr, Lipton, Rama, Saga; - środki czystości - Cif, Domestos, Persil, Omo; - kosmetyki - Axe, Dove, Lux, Rexona, Signal, Sunsilk, Timotei.
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
O_O Amino,Algida,Rama..
Ojeju...a do tego Flora Brook Bond.A herbatki takie niewinne się wydawały.Ależ lista czerwona się powiększa... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiecie przypadkiem czy i w jaki sposób torby (na zakupy) z polipropylenu mogą szkodzić środowisku? Nie uczę się chemii od 6 lat i już nie zbyt wiele pamiętam, nie mam pojęcia co to za związek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Nie depcze krokusów
|
Znalezione na Wikipedii:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
przeglądałam listę kosmetyków testowanych na zwierzętach i przyznam że jestem w szoku
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do tego,że folii nie da się wyeliminować z naszego życia.Na pewno?;> A do czego jej używamy?Bo pewnie wiele rzeczy mi w myślach umknel -siatki,woreczki sniadaniowe,worki na smieci,hm hm? Oprocz tego,ze wiele produktow jest pakowanych w tkaie folie or plastiki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Nie depcze krokusów
|
Po pierwsze worków na śmieci nie zastąpię, chyba że wrócą czasy wysypywania śmieci prosto do kubła. Niektóre spółdzielnie za to karzą, ma być worek i tyle, co z tego, że większość ludzi i tak ich nie zawiązuje i wszystko się wysypuje :/
Po drugie bardzo dużo żywności kupuje się w foliowych opakowaniach, nie da się tego ominąć. Po trzecie na targu bez siatki nie zważą, a do ziemniaków nie będę używać tej samej co do truskawek, podobnie jest z krojonym chlebem, który kupuję praktycznie codziennie. W sumie to tyle. Śniadania pakuję inaczej, więc codzienne zużycie woreczków w ten sposób mnie nie interesuje. Szkoda, że teraz wszystko - książki, kosmetyki, gazety się foliuje. Chyba można zabezpieczać inaczej przed otwieraniem i kradzieżą? Kosmetyk można zafoliować przy zatyczce albo stosować patent jak w butelkach, a nie od razu cały owijać... Mieszkam z 2 absolwentkami biologii, ich segregacja wygląda tak, że wrzucają butelki po coli nawet nie zgniecione do ogólnego śmietnika, a gdy się nie mieszczą, to odkładają obok, wsadzają na koniec do jednej siateczki i niezgniecione wyrzucają do zwykłego zsypu. A pod blokiem stoją kosze do segregacji, tylko trzeba zejść do nich 3 piętra i przejść na drugą stronę ulicy. Najwidoczniej włożony wysiłek byłby zbyt duży w porównaniu z korzyścią wynikającą z recyklingu, więc jest to dla nich strategia ewolucyjnie stabilna...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-05-14 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
O ten polipropylen pytałam bo w sklepach są teraz takie zielone ekologiczne torby na zakupy ze znaczkiem WWF, a na metce jest właśnie napisane 100% polipropylen. A jakoś nazwa nie kojarzy mi się zbyt ekologicznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Produkty sklepowe to tak..albo folia albo piec razy droższy plastyk. Czasem ludziom dużo czasu zajmuje,że taki 'spacerek' dla naszego dobra ma same korzyści. Ja za to dowiedziałam się,że w moim rodzinnym mieście jedna sieć sklepów(VaBank,czy jak to sie pisze;> albo sieć34...juz nie pamiętam ![]() Ja się nie znam na materiałach więc niewiele moge powiedzieć,ale w tej kwestii może chodzi o to,że ta torba nie trafi ze wszystkim do śmietnika i jej późniejsza utylizacja będzie mniej szkodliwa niż tych kilkudziesięciu siatek wrzuconych z innymi odpadami? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Nie depcze krokusów
|
Zapewne dlatego jest eko, że da się przetwarzać i jest mocniejsza od zwykłych jednorazówek. Zresztą większość jednorazówek można wyrzucać do kosza na butelki PET, mało ludzi zdaje sobie z tego sprawę, ale nie wszystkie firmy chcą to robić (nie znam się na technologii recyklingu).
A papier, jak to papier - rozkłada się z łatwością, ale poświęcamy za niego drzewa... Istnieją piekarnie krakowskie, które pakują w torby papierowe, czasem na targu też się zdarza, a czasem mam własne (np. po chlebie, po wytrzepaniu okruszków).
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
fajnie, ze ludzi włączają sie w te akcje ale ciągle jest ich za mało. U mnie w szkole zbiera się puszki, baterie nakretki - jest to taki konkurs powiatowy z nagrodami, i często uczniom dlatego się chce
![]() ![]()
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
tata budował budynki na wysypisku-fabrykę -sortownię i widział,jak kobiety ręcznie przy tasmie sortowniczej musza rozrywac kazdy worek i każda reklamówke,wiecie ile to wysiłku...postarajcie sie nie zawiazywać od czasu do czasu tych worków czy reklamówek...wyjmuja szkło,plastik,puszki itp.
zreszta puszki od razu stawiam koło kosza żeby Pan zbierajacy nie musiał się grzebac ![]() a co do Biedronki ponoc w 2009 ma nie rozdawac jednorazowych torebek ![]() a dziś byłam w Biedronce i Pani kasjerka rzucała garsciami te reklamówki...zreszta te reklamówki sa marnej jakości-kiedys wyjątkowo nie miałam swojej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Nie depcze krokusów
|
Ja lubię te z Biedronki, to mój nr1 jako worek na śmieci w łazience, poza tym wytrzymują kilka butelek, a często noszę kilka do pracy.
Nie rozumiem, po co w worku wyrzucać szkło i plastik. Wysypuję zawartość do odpowiedniego kosza, a siateczkę biorę z powrotem. Czasem tylko metal zostawiam w siatce obok kosza ze względu na zbieraczy, ale rzadko mam coś w puszkach, konserw nie jadam.
![]() |
![]() |
#137 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
hej
w biedronce od 2 czerwca beda przez 3 tyg.rozdawac torby wielokrotnego użytku...pewnie plastikowe a póżniej te torby wielokr.uzytku beda sprzedawane za 7 groszy...a ponoc od 2009 biedronka nie bedzie wogóle reklamówek plastikowych rozdawac ![]() przynajmniej biedronka pomyslala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Faaajnie
![]() No,ale!Nie tylko biedronka,jak wcześniej wspomniałam u mnie w mieście jedna z sieci sklepów wielobranżowych również wprowadziła opłaty za siateczki plastikow(5gr) ^_^ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
koniec swiata sodoma i gomora,te reklamówki z biedronki niby wielokrotnego uzytku o kant pupy rozbić,sa BADZIEWNE
brat był i zrobił zakupy rwą sie i dziury na dnie maja no szok ![]() zero ekologii!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!1 SKANDAL ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tragedia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny a ja się tak zaststanawiam co właściwie daje tzw frakcja sucha. Segreguje odpady od bardzo dawna. Gdy mieszkałam w Polsce spora część "mokrych śmieci" szła na kompost a pozostałe się segregowało na te całkiem suche i resztę.
We Francji nie mam kompostu ![]() No i sa śmieci "mokre" i reszta- czyli folie, kartony, papiery, opakowania itp. Dodatkowo butelki (oddzielny kontener). I co z ta frakcją suchą się dzieje? Ktoś to segreguje na np makulaturę i plastik czy jak to sie dzieje? I jeszcze jedno? Czy do tej frakcji suchej mam myć i suszyc opakowania? Co robić np z puszkami czy kartonami po sokach? do suchej czy mokrej? dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Nie depcze krokusów
|
Parę wskazówek w sprawie wstępnego przygotowania:
http://www.mpo.krakow.pl/ekologia/segregacja/index.php
![]() |
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
ja segreguję śmieci i staram się żyć eko
![]()
![]() |
#144 |
Nie depcze krokusów
|
Zwłaszcza że co do wielu nie mamy pewności, a listy są sobie sprzeczne :/
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny poczytajcie w google o freeganach,freeganie,www.freegan.com
super,choc trochę przerażajace jak na polskie warunki i zajrzyjcie na www.gratyzchaty.pl- to recyklingowa strona,sprzety stare ludzie oddają,odzież itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Huh,cieszę się,że wątek żyje.Chociaż sama niewiele tu się udzielam,ale czytam na bierząco.
Sesja trwa i dwa egzaminy za mną,kolejne gonią ![]() Wam powiem,że z tymi kosmetykami to nie jest taki problem.Przynajmniej ja i kuzynka-alergiczka sobie radzimy ![]() ![]() Graty z chaty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Nie depcze krokusów
|
Bardzo podoba mi się idea tej stronki, jest lepiej prowadzona niż zaśmiecone Gumtree! Niestety, nieraz kontaktowałam się z ludźmi stamtąd w sprawie starych mebli czy sprzętów, większość nie odpowiada na wiadomości i nie uaktualnia statusu ogłoszenia. Jestem na etapie przeprowadzki do prawie pustego mieszkania i z chęcią przyjmę meble, zwłaszcza do przechowywania ubrań, fotele.
![]() |
![]() |
#148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki ![]() Poczytałam, ale nawet mam wątpliwości, skoro taką np puszkę po tuńczyku trzeba umyć, to czy na pewno to będzie bardziej ekologiczne? (zużycie wody) No i czy wystarczy opłukać, czy trzeba dokładnie myć? I ciągle nei wiem, co się dzieje, gdy nie ma oddzielnych pojemników na karton/plastik/metal, tylko ogólnie "frakcja sucha". Ktoś to segreguje? a gratyzchaty- fajna idea ale cokolwiek konkretnego ciężko znaleźć. Polecam tez stronkę zabieram.pl- o możliwości ograniczenia samochodów na ulicach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
pola_m, ja puszki i plastikowe pojemniki (np. po lodach) zawsze tylko opłukuję, nie myję tak jak naczyń
![]()
![]() |
#150 |
Nie depcze krokusów
|
Mycie wprowadza detergenty, zanieczyszczając wodę, trzeba na to patrzeć z drugiej strony. Na pewno na miejscu jest wszystko masowo odpowiednio przygotowywanie, ważne tylko żeby nie wrzucać syfu do dzwonu.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.