|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
mam nadzieje ze jest dla was jeszcze jedno miejsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witajcie macha
![]() ![]() Serdecznie pozdrawiam z Abu Dhabi... ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
cisza na forum ostatnio
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
|
Wszyscy zabiegani...
Bylam niedawno w gorach Omanu, zaraz po deszczach aby zobaczyc Wadi (Uedy) - okresowe rzeki. Jeszcze troche wody w nich plynelo. Moze uda mi sie dolaczyc kilka zdjec. A co u Ciebie Stria? Kiedy uroczyste otwarcie mostu? ![]() Martka78... hmmm... bylysmy razem na tej Wigilii.... kompot z suszu to ja robilam... taaak, jaki ten swiat maly ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Eva ID no to rzeczywiscie ten swiat maly
![]() Hmmm, Wigilia byla cudowna - jak dla mnie, no ale mysle, ze to dzieki calej oprawie. Cisza na forum, faktycznie. Ludzie zapracowani. Z tego co wiem Stria ciezko pracuje ![]() Sciskam mocno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
|
Dziekuje...
![]() ![]() Martusiu, zycze Ci powodzenia w nowej pracy ![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
hey witam...w marcu przylatuje do dubaju....i szuka znajomych by moze na kawke do Mercato wyskoczyć
![]() pzdrawiam magda. P.S. moj gg.6263595 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
![]()
HEY WITAM...nie wiesz jak strasznie się ciesze że znalazlam tą stronę....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
|
Gory Omanu
zdjecie nr 1. widok na gory 2. dzikie drogi 3. Wadi (uadi) - okresowa rzeka 4. chmury... to naprawde rzadki widok
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
widzieliscie, a raczej widzialyscie, co wymyslili w Dubaju?? jaki most? ze 3 razy wiekszy niz nasze dzielo sztuki architektonicznej! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Eva ID: Oman jest faktycznie fajny - ladniejszy niz Emiraty. jest tam co ogladac, bo tutaj glownie miasta, samochody i sklepy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
co tu od pewnego czasu tak cicho jest?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bardzo chcialabym pojechac do Jemenu, szkoda, ze to takie niebezpieczne. Widzialam zdjecia z Saany, naprawde niesamowite miasto. Nie widzialam planu mostu w Dubaju... a gdziez oni go chca zbudowac ? ![]() Chyba nie miedzy wyspami ?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
zimno jest, no nie? ostatnio spie w polarze, skarpetach frotte, legginsach i dodatkowy koc zarzucam na wierzch. ze niby w goracym pustynnym kraju mieszkamy...? nie zebym narzekala, bo to idealna pogoda w porownaniu z latem, kiedy sie czlowiek topi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
|
Cytat:
Ja spie w cieplutkiej pizamce i welnianych skarpetach z Zakopanego, he, he, he... ![]() W ostania Srode, 6-go Lutego, bylam na wspanialym koncercie fortepianowym pana Marka Mizery i to rozgrzalo moje serce do czerwonosci, ahhh... w programie utwory Chopina, naszego wspanialego Chopina... zaczelo sie od Nocturnu C Sharp Minor i poprzez Walce, Scherzo, cudne Mazurki zakonczylo sie godnie Polonezem A flat Major Op.53. Program prowadzila wspaniala Katarina Peers, ktora wprowadzila niepolskiego widza w prawdziwa atmosfere polskosci, przemycajac w swoich krotkich komentarzach ciekawe fakty historyczne okraszone dowcipnymi puentami, po prostu rewelacja. ![]() ![]() ![]() ![]() A gosci dopisalo... oj, niemalze brakowalo miejsca. Z niecierpliwoscia czekam na nastepne koncerty... a nieoficjalnie moge zdradzic, ze i Rafal Blechacz moze sie tu pojawi, byloby cudownie, bo gdy uslyszalam w jego wykonaniu Poloneza As dur Op.53 to mialam lzy w oczach ze wzruszenia... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
stria
![]() ![]() ![]() Chodze do pracy. Fajnie, ludzie mili, pozytywnie nastawieni do nowych egzemplarzy. Bardzo punktualni - godzina 17 30 musisz juz byc gotowy do wyjscia, bo inaczej Twoj bus odjedzie i zostaniesz na Musafie bez transportu. ![]() PO calym tygodniu czulam, ze potrzebuje weekendu. Zapomnialam jak to sie chodzi do pracy. Mysle, ze bedzie oki, tylko moj szef mowi tak strasznie niewyraznie po angielsku................ ![]() EvaID sliczne zdjecia. Musze kiedys sama pojechac. JA nie widzialam zdjec z Jemenu ale slyszalam opowiesci, chyba od tych samych osob co TY ![]() Co do mostu to most ma laczyc stara czesc Dubaju z nowa, czyli bedzie miedzy wyspami. MIlego dzionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
|
Cytat:
![]() Stria, masz Ty co robic w tych Emiratach, oj masz... nastepne 4 lata beda budowac ten most, skoncz wreszcie ten most w Abu Dhabi ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
|
Cytat:
Pisze o tym na Forum bo widze, ze jest to specjalizacja lekarska bardzo poszukiwana wsrod emigrantek emirackich (wliczajac mnie naturalnie). Co do ubezpieczen, to, skoro pracujesz juz pewnie masz ubezpieczenie DAMAN (biala lub zielona karta), jednak zawsze pytaj w Rejestracji przed wszelkimi badaniami bo nie wszystkie sa refundowane.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Martka78 - tluszczyk mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Eva ID - no wlasnie ten most
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Eva ID - a co to za koncert byl? w Cultural Fundation? nie moglam ostatnio dorwac ich rozkladu jazdy. bo mam kolege, co bardzo lubi fortepian (poza tym dzieki mnie wczoraj na lodowisku skrecil/zwichnal/zlamal(!) reke)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
|
Ojjjjj, szkoda, ze nie wiedzialas o Koncercie...
A jestes zapisana w Ambasadzie ? Kontaktuja sie z Toba ? Bo ja otrzymalam zaproszenie z Ambasady... Koncert odbyl sie w sali koncertowej ADIA na Corniszu, w zalaczeniu zdjecie tego budynku, wiesz ktory? Bylo wielu Polakow, koncert przyciagnal bardzo wiele osob tez i z innych krajow, znamienne, ze po przerwie zostali wszyscy, nawet lokale. Nietypowy byl to koncert, bo mial zaczac sie wg zaproszen o godz. 8 pm, i.... zaczal sie wlasnie DOKLADNIE o 8 pm przy pelnej sali... bylo kilka osob spoznionych ale mogli wejsc tylko w krotkich przerwach miedzy utworami... czulo sie atmosfere niezwyklego wydarzenia, a po koncercie pan Marek musial nawet bisowac bo brawa bila widownia na stojaco i nikt sie nie spieszyl na parking... Pani Katarina jak juz pisalam wczesniej wprowadzila sluchaczy w klimat Chopina, szczegolnie pamietam jak wspomniala o tym, ze nie mogl wrocic do Polski, swojej Ojczyzny i tylko po smierci jego serce przewieziono do Warszawy... szczegolnie Libanczycy poczuli jak bliska jest im ta historia... ale widzialam wzruszenie na wszystkich twarzach... przeciez MY WSZYSCY jestesmy Emigrantami i tak naprawde nikt z nas nie wie, czy kiedys wroci jeszcze do swojej Ojczyzny, czy zdazy...
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-06-28 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Stria a dzwonilam do Ciebie wtedy, ale Ty mialas inne plany.
Rzeczywiscie koncert byl uroczy. Ja spotkalam jeszcze 6 innych Polek na tym koncercie i cala mase znajomych Polakow ![]() ![]() Kasia jest rewelacyjna jako konferansjer!! Evciu dzieki za info, wlasnie sobie myslalam ze bedzie najwyzsza pora udac sie do takiegoz specjalisty. Zawsze to z Polakiem prosciej sie dogadac i moze lepiej wytlumaczyc zawilosci calej sytuacji. Wymeczona po pracy........... czy Ci ludzie musza mowic z takimi akcentami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
|
Cytat:
![]() . . . . . ![]() . . . . . . . . . . ![]() 3 x TAK.... jakie to Abu Dhabi male.... Cytat:
![]() ![]() Wczoraj probowalam sie dogadac z czlowiekiem z Bangladeszu, ktory mial cos dostarczyc do mnie do domu.... ja mowilam powoli, wyraznie, nawet pokazalam droge i..... ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
|
Pogoda nam sie poprawia.... robi sie coraz ladniej i cieplej....
![]() Emiratki wychodzcie z ukrycia.... WIOSNA ! ![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
wiecie co mi sie ostanio przytrafilo?
kolega uczyl mnie prowadzic samochod. kolo plazy publicznej, bo tam maly ruch. nawet sobie troche pojezdzilam, co prawda mylilam gaz z hamulcem i malo co nie spowodowalam wypadku, ale luz... no i probowalam zrobic zakret i utknelam, nie moglam ruszyc. i nawet nie zauwazylam, ze naprzeciwko stoi arab i cos krzyczy. jak sie okazalo, bo kolega rozumie arabski, pan ow krzyczal: 'jak mozesz pozwolic kobiecie prowadzic samochod?!' i zadzwonil na policje. czad nie? ![]() poczulam sie jak w muzulmanskim kraju w koncu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
A wiecie ze CC (Domu Kultury) jest wlasnie przeglad filmow krotkometrazowych??? Ambasada Polska tez jest wspolorganizatorem. Sa filmy i z POlski
http://www.abuzabi.polemb.net/index.php?document=114 29 lutego: 17:11 - 18:06 "Bar na Victorii" (55 min.) reż. Leszek Dawid (BAYNINAH HALL) 1 marca: 17:20 - 17:40 "52 procent" (20 min.) reż. Rafal Skalski (AL DHAFRA HALL) 17:55 - 18:15 "Pierwszy dzień" (20 min.) reż. Marcin Sauter (AL DHAFRA HALL) 18:22 - 19:21 " Kiniarze z Kalkuty" (59 min.) reż. Andrzej Fidyk (BAYNUNAH HALL) 3 marca: 21:18 - 21:35 " Miasto ucieczki" (17 min.) reż. Wojciech Kasperski (AL DHAFRA HALL) Jednocześnie informujemy, że na 1 piętrze Abu Dhabi Cultural Foundation moga Państwo obejrzeć wystawę plakatową pt. POLISH ARTS. A wiecie jaka wpadka na tej wystawie plakatowej jest?? Kurcze ze tez tego nikt nie zauwazyl, przypuszczam ze to jakies stare plakaty. Na plakacie przedstawiajacym znanych pisarzy jest Ryszard Kapuscinski. Chcialabym, zeby jeszcze ciagle zyl, ale on niestety zmarl 23 stycznia 2007. Mysle ze to nie fajna taka wpadka. Mogli sie postarac i sprawdzic wszystko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Abu Dhabi Music and Art Festival:
http://www.admafestival.com/PROGRAMS.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.