![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy cesarkę można sobie po prostu "zażyczyć" i zapłacić
Cytat:
I w większości szpitali jest ono bezpłatne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
witam, przeczytalam caly watek.. i teraz chcialabym sie podzielic moimi spostrzezeniami..
po pierwsze wydaje mi sie ze jak ktos chce miec cc to powinien miec mozliwosc. dlaczego nie?? naprawde jak ktos sie bardzo boi bolu to ja osobiscie nie widze problemu.. a tak jak jest teraz to tylko lapowki i zalatwianie przez znajomych.. jesli chodzi o mnie to rodzilam przez 16 godzin naturalnie a skonczylismy cesaskim cieciem.. okazalo sie ze dziecko bylo zle ulozone (a na usg tego nie zobaczyl pan doktor ![]() ![]() powiem wam ze bylo mi trudno urodzic. cc mialam zaplanowane na kilka dni pozniej dla dobra dziecka. ale porod zaczal sie wczesniej.. chcialam urodzic naturalnie ale nie udalo sie. acha.. powiklan po cc nie mialam zadnych.. bol po operacji bardzo duzy ale dla mnie latwiejszy do przezycia niz skurcze, lub masaz szyjki macicy jaki robila polozna 4 dni pozniej bylismy w domu
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
dzięki za pomysł z tą sondą. może jestem nieobyta, ale jak ja rodziłam trzy lata temu to nie było możliwości rodzić sn w zzo, chyba, że ktoś się strasznie uparł. tłumaczyli to tym, że talki poród to wcale nie jest taka rewelacja jak kobiety uważają. po znieczuleniu ma się słabe czucie w dole ciała, osłabia się siła parcia, a przez to może znacznie wydłużać się drugi okres porodu. często takie porody kończą się użyciem kleszczy lub próżniociągu. nie wiem czy tak jest tylko mówię co słyszałam od lekrzy gdy dowiadywałam się o możliwość porodu w zzo - za ile kupiłam za tyle sprzedaję. takie były realia na trzy lata temu, możliwe, że coś się zmieniło.
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sama tak bardzo chciałabym mieć dziecko, że nie ma dla mnie znaczenia czy będę miała wybór w zakresie rodzaju porodu i nie ma znaczenia jakie znieczulenie zostanie mi podane - po prostu strasznie pragnę dziecka (w tej chwili nic innego się nie liczy, a los jest dla mnie okrutny) A ogólnie uważam (co do tematu wątku), że kobieta powinna mieć wybór we wszelkich aspektach dot. swojego zdrowia i w tym oczywiście w zakresie wybrania drogi przyjścia na świat dziecka ![]() Drugą sprawą jest (przepraszam jeśli kogoś urażę) że dyskusja ta jest z lekka bezsensowna... jeśli kobieta będzie chciała cesarkę "na życzenie" a w zwykłym szpitalu nikt się tego nie podejmie - każda klinika prywatna je wykona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() poiwedziałam już, że takie realia były trzy lata temu. ps. zgodnie z radą poissonivy założyłam sondę na ten temat http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=206731
![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzy lata temu, a nawet dawniej moje znajome rodziły już ze znieczuleniem i nikt nie robił problemu. Może realia, o których piszesz to nie były realia ogólnopolskie, a tylko regionalne lub dotyczyły konkretnego szpitala. Moja koleżanka 10 lat temu rodziła i proponowano jej już wtedy zzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
hmm.. mysle ze co rejon kraju i szpital to innu obyczaj... i nie ma sensu wytykac czy jest czy nie ma... kazdy rodzi gdzie indziej inni rodza w afryce w barakach inni w exklusiv szpitalach w stanach a inni w polsce nie mniej jednak wazne jes dobro dziecka i w wiekszosci rodza sie zdrowe dzieci silami natury i nikt nie robi z tego katorgi czy tragedii ... jakos nie slyszalam nigdy od zadnej mojej z ajomej czy rodziny ze porod to okropnosc zycia i boshe jakie to straszne oh i ah.... kazda to przeszla czy przejdzie i zyje i dziecko tez zdrowe i szybko zapomina o bolu .. i calym porodzie nieliczne sa przypadki ktore maja prolemy badz sa nadpobudliwe...
zawsze znajdzie sie taka co jej nic nie bedzie pasowac ani lekarz ani szpital.. nawet jak zrobia jej cesarke tez bedzie narzekac to kwestia moim zdaniem podejscia kobiety... jesli kobieta tak jak roxi chce bardzo dziecka to zrobi dla niego wszystko i jesli bedzie trzeba zapewne i 24 h bedzie rodzic.. bo nie mysli sie wtedy o sobie ! a ludzie sa rozni niech kazdy robi co zechce ale bierze pod uwage pierw dobro dziecka nie swoje ... tak czy siak nie jestem za cesarka ![]()
![]() |
#129 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ray, powiedz mi skąd wiesz, co myśli się przy porodzie?
Trudno uwierzyć mi, ze nie myśli wtedy o bólu!!! " a ludzie sa rozni niech kazdy robi co zechce ale bierze pod uwage pierw dobro dziecka nie swoje ... " Przy porodzie sn mogą wystąpić różne komplikacje, których czasem nie da się wcześniej przewidzieć, stąd taki poród może zakończyć się kalectwem lub śmiercią dziecka. Przy cc nie ma takiego zagrożenia. Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2007-08-29 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
hehe teraz to mnie rozbawilas
![]() ![]() cesarka to jak by nie bylo operacja zly ruch skalpelem i tak samo trafisz do piachu jak i u tych co niby powiklania maja po poza tym pytalam lekarza i mniej zagrozen jest przy naturalnym niz cesarce wszystko zalezy od ulozenia dziecka i wspolpracy ... jak sa powody to i robi sie cesarke ![]()
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
to prawda ze szwy ciagna
![]() dlatego kazdej mamie ktora ma w planach cc polecam pas poprodowy.. bardzo ulatwia wstawanie.. ja osobiscie na poczatku nie mialam swojego.. kolezanka z lozka obok mi pozyczyla i roznica byla ogromna.. ps. w trakcie porodu myslalam o bolu.. nie dalo sie nie myslec.. i myslalam zeby ten maluch jak najszybciej ze mnie wylazl ![]()
![]() |
#132 | |
|
Cytat:
Ja w cale nie mówie, że wszystkie kobiety powinny mieć cesarkę. Bo są takie które chcą rodzić naturalnie, ale są też takie które nie chcą i zmuszanie ich do tego na siłe myślę, że nie jest dobrym rozwiązaniem! Jeśli chodzi o cc, to mówisz o błędzie lekarza, który może wystąpić zarówno przy cc jak i porodzie sn. Jednak dodatkowo w trakcie porodu sn może wystąpić wiele komplikacji, których wcześniej nie dało się przewidzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Otoz prosze sobie wyobrazic ze przy cc tez nie da sie wszystkiego przewidziec i tez moga wystapic komplikacje .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"To jest medycyna, wszystko może sie zdarzyć i przy cc i przy sn. Nie można wszystkiego przewidzieć." Szczerze mówiąc nie warto chyba tu kłócić się, co jest bardziej niebezpieczne, bo przypadki śmiertelne zdarzają się zarówno przy sn, jak i przy cc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wspomniane w ww. artykule badanie na populacji tajskiej wskazuje iz rodnosc , a co za tym idzie sposob ukonczenia ciazy nie maja znaczenia jako czynniki ryzyka nietrzymania moczu , najwieksze znaczenie zas ma nadwaga . Wg innych badaczy - głowne znaczenie w patogenezie nietrzymania moczu maja procesy starzenia i zmiany inwolucyjne w narzadach miednicy mniejszej zwiazane ze spadkiem poziomu estrogenow . Inni , tak jak Pani wspomniala za jeden z najistotniejszych czynnikow wskazuja porod droga pochwowa , jednakze glowna wage przywiazuja co nalezaloby tu uzupelnic do porodow plodow o wadze > 4000g , oraz do skutkow wiekszej ilosci porodow droga pochwowa ( 3 i > ) . Jako rodzaj profilaktyki wymienione jest elektywne ciecie cesarskie jednak nie jako droga rozwiazania kazdej ciazy lecz jedynie w przypadku wagi plodu > 4000 g . Tyle gwoli uzupelnienia . Artykul na ktory pozwolilem sobie sie powolac to cytowany rowniez przez Pania : "Nietrzymanie moczu u kobiet – epidemiologia i czynniki ryzyka" autorzy: Aneta Adamiak, Jacek Tomaszewski, Paweł Mazur, Paweł Skorupski, Paweł Walaszek, Tomasz Rechberger, Zenon Płachta artykul ukazal sie w - Przegląd Menopauzalny 1/2002 Dziekuje za uwage . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dlatego uważam, że kobieta powinna mieć wybór w jaki sposób chce rodzić. Jestem pewna, ze zmuszanie kobiet do porodu sn, które nie są ani psychicznie ani fizycznie do tego przygotowane bądź panicznie się tego boją, robi więcej szkód, niż pożytku dla samej rądzącej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
też tak uważam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Jak ja się cieszę, że w końcu zgodność nastała na tym drażliwym wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Ja też się wypowiem chociaż narazie do porodu się nie szykuję, ale zdecydowanie jestem za cesarką na życzenie. Jeśli miałabym tylko taką możliwość to na pewno bym z niej skorzystała. Dlaczego? Właśnie dla bezpieczeństwa dziecka - skoro boję się porodu naturalnego strasznie to jak taki paraliżujący strach, emocje, ból mogą wpłynąć na mój poród naturalny? Chyba niezbyt dobrze. Myślę że może tylko zaszkodzić. Zwolenniczki porodów naturalnych zaraz powiedza że jestem głupia i tchórzliwa i że to moje widzimisię, ale wcale mi to nie przeszkadza. I tak będę psychicznie czuc się lepiej wiedząc że mam cesarkę (o ile taka możliwość będę miała). Poza tym nie sądzę żeby takie przeżycie wpłynęło na mnie tak cudownie i euforycznie jak podają. Żadna z moich koleżanek tak nie odbierała porodu, odczuwały ból i strach, ale nie "mistycyzm"
Co do wypowiedzi Ray że można sobie wybrać szpital, położna na 24h, pooglądać sale to chyba tylko w warszawie. Bo u nas to raczej niespotykane. ZZO niestety u nas tez nie jest traktowane jako "normalne" i podawane w każdym momencie na życzenie pacjentki. Niestety. Albo wcześniej dogadasz się z lekarzem i zapłacisz albo później zwijasz się z bólu i płaczesz podczas porodu. Mogę tylko z doświadczenia własnych koleżanek - 2 rodziły przez cesarkę na życzenie (płatną), 1 przez cesarkę ale wystąpiły komplikacje podczas porodu naturalnego - żadna z nich nie miała żadnych komplikacji, w domu były po 4-5 dniach; naturalnie rodziły 4 i tylko jedna z nich ma zamiar znowu rodzić naturalnie. Reszta obstawia przy cesarce. Oczywiście ze względu na lepszy komfort własny i dziecka pewnie też (skoro matka czuje się lepiej to dziecko też - przynajmniej ja tak myślę). Oczywiście traktowanie przez pielęniarki i niektórych lekarzy pominę milczeniem. I śmiało mogę powiedzieć, że gdyby wszyscy lekarze i pielęgniarki mieli takie ludzkie podejście jak Zampano to pewnie zastanawiałabym sie co wybrać. Jednak otoczenie i zaufanie to bardzo dużo w takiej sytuacji. Dla mnie to powinna być cudowna chwila, komfortowa a niestety tak raczej nie jest. Niestety w służbie zdrowia nie spotkałam więcej takich Zampano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
no tak ale czemu zakladasz ze jesli kolezanka 26 godzin rodzila ty bedziesz tyle samo??? a poza tym trafila widac na nieodpowiedniego lekarza co kazdej z nas sie moze zdarzyc zarówno przy porodze naturalnym jak i cesarce..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Witam
Wątek powinien zmienic nazwe na "Za i przeciw CC" wizazanka pyta czy mozna zazyczyc sobie cc.Oczywicie ,ze mozna i to prawie w kazdym szpitalu. Wczesniej wypowiadałam sie juz w tym wątku.Ja osobiście jestem przeciwniczka cc,moze dlatego ze raz rodziłam sn i 2 razy miałam cc.
![]() |
#146 |
|
Dla mnie to jest chore, że XXI w. gdzie możemy zrobić ze soba praktycznie wszystko - każdą operację plastyczną, która niesie za sobą wiele komplikacji, kalectwo, a nawet smierć. A nie mamy prawa wyboru jak rodzić- dlaczego?
Niestety tutaj gdzie ja mieszkam nie robią cesarek na życzenie. Myślę, że łatwiej byłoby zapłacić lekarzowi aby mi wypisał zaświadczenie, że nadaje się do cc, niż zapłacić lekarzowi przy porodzie (bo tacy już raczej nie biorą, przynajmniej u nas). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
moze dlatego ze tu nie ty jestes najwazniejsza tylko dobro dziecka... a ono samo podjac decyzji nie moze.... a i lekarz w tym wypadku sam wie co z punktu medycznego jst dla niego lepsze chyba ze znasz sie na medycynie i masz odpowiednie kwalifikacje by przejac odpowiedzialnosc na siebie ...
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
|
Cytat:
Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2007-09-27 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
manhatan po pierwsze ja na ciebie w zadnej odpowiedzi nie nakrzyczalam z wyrzutem po drugie czy moje poglady sa ze sredniowiecza to juz twoja opinia po 3 tez jestem w ciazy i nie czuje sie jak inkubator... to twoje odczucia co do ciazy....
a tak poza tym zgadzac sie ze mna nie musisz i do niczego nie mam zamiaru przekonywac... dla ciebie wazne jest dobro matki ok a ja uwazam ze najwazniejsze jest dobro dziecka... nie twierdze ze matka ma byc totalnie olana i robta z nia co chceta ale nie widze tez w porodzie naturalnym jakiegos traktowania jej jak inkubatora czy czegos niestetycznego czy ponizajacego kobiete widze to jako naturalny akt w zyciu kobiety.... to twoja sprawa czy bedziesz miec cesarke czy nie mi nic do tego tylko nie rozumiem czasem toku myslenia osob ktore nasluchaly sie od kogos cioci czy kolezanki i zakladaja ten sam scenariusz zazwyczaj ten najgorszy jak by porod naturalny byl takim zlem nie martw sie na pewno cesarki byly by gora a jednak jeszcze nie sa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.