![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Certyfikat z niemieckiego (??)
Hej dziewczyny
![]() Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-07-02 o 23:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Jak znasz już język i do osłuchania akcentu to ja bym poleciła Tobie oglądanie TV po niemiecku. Jest to znacznie przyjemniejsza forma nauki niż książki i poznajesz żywy język.
Jeżeli nie masz niemieckich kanałów w TV to zassij sobie jakiś prosty serial który lubisz z niemieckim dubingiem.
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
![]()
ja jestem na poziomie a2 bo byłem chyba troszke wyżej; ale przez kilka lat pozapominałem ten język. Przez najbliższe może 6 lat próbuje dojść do c1/c2 chociaż nie wiem jak. Jakieś książki/ kursy dla samouka? supermemo? jakie seriale/ jakie strony z radiem?
chce znać go tak żeby w pracy sie z ludźmi dogadać. Badz co badz za rok w wakacje chce wyjechać na sezon do pracy wię ctroche się osłucham. ale póki co nauka a potem jakis certyfikat, nawet nie wiem jaki haha ![]() ![]() a chce też podręcznik z odpowiedziami. jest begegnungen b1+ i erdworten czy jakoś tak ale one nie mają klucza odp.. myslałem też o samouczku z wyd literat, albo ten super memo plus bęza ![]() Edytowane przez adert123 Czas edycji: 2015-08-27 o 00:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Kawaii strona mocy
|
Myślę, że skoro już wcześniej uczyłeś się niemieckiego, wystarczy póki co odświeżyć podstawy
![]() Skorzystaj proszę z wyszukiwarki, temat podręczników do niemieckiego pojawił się już wielokrotnie, tak szybko dodam od siebie, że wybór begegnungen uważam za bardzo dobry (mają dodaną książeczkę z odpowiedziami), korzystałam od poziomu b1+ do wyższych i chyba dużo osób piszących na forum wie, że jestem wielką fanką tej serii, podobnie jak oddzielnych książek do gramatyki ![]() Polecam też Deutsche Welle - mają ciekawe artykuły i audycje i podcasty dostosowane do różnych poziomów zaawansowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Zertifikat Deutsch
Dziewczyny orientujące się w języku niemieckim,mam do Was pytanie. Jak to wygląda z certyfikatami z języka niemieckiego? Znałam niemiecki na fajnym poziomie,niestety po LO go zaniedbałam,ale że nauka języków nie sprawia mi problemów-to tylko kwestia doszlifowania. Jak można robić te certyfikaty? Czy muszę ukończyć jakiś specjalny kurs,aby podejść do egzaminu,czy mogę zgłosić się tak po prostu z ulicy i zdawać?
I jeszcze poziomy tych certyfikatów. Najbardziej sensownym wydaje mi się zacząć od Zertifikat Deutsch. Tak jak pisałam,język znałam na przyzwoitym poziomie więc nie chcę bawić się od nowa w naukę słówek i prostych rozmówek typu miejsce zamieszkania,owoce,kolory . Chciałabym mieć po prostu udokumentowaną moją znajomość języka. Jak się do tego zabrać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
dziewczyny a zertyfikat deutsch to na jakim jest poziomie?
bo nie wiem, czy te poziomy sie pozmienialy? ja jakieś 10 lat temu chodziłam w Niemczech na kursy, i zaczynałam od B1, B2, potem C1 I 22 i potem ten certyfikat, a po certyfikacie było Mittelstufe 1. czy teraz to się jakoś pozmieniało? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Kawaii strona mocy
|
Pozmieniały się nazwy
![]() ![]() Zetrifikat Deutsch kiedyś był na B1. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Goethe nazywa sie tylko ten certyfikat ktory zostal zostal zrobiony w Goethe institut. Sa tez inne certyfikaty. Np. Telc. A1,a2,b1,b2,c1,c2 i nie sa one Goethe, ich poziom jest nizszy, z tego co czytalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Kawaii strona mocy
|
No tak, są też certyfikaty austriackie, które też mają niższy poziom niż Goethe, ale wydawało mi się, że mówimy tylko o jego egzaminach ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Kawaii strona mocy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem ze zdać certyfikat nie oznacza w sumie dogadanie sie swobodne - ja jestem za nauka języka za granica.. Bo nikt tak jak w książce jest napisane zdań nie składa..
B2 to raczej komunikatywny niemiecki. Miedzy b1 a b2 jest tez duza przepaść. Serio telc jest niższy od goethe? Ja bym wręcz w druga stronę powiedziała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Bejata440, takie info jest na stronie opisujacej dokladnie egzamin Telc ImageUploadedByWizaz Forum1447020604.644838.jpg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, chciałabym zdać jakiś certyfikat z języka niemieckiego na poziomie C1 i odbyć kurs przygotowujący do takiego egzaminu. Myślałam o certyfikacie ZMP Instytu Goethe'go. Uważacie, że to dobry wybór? I czy kursy przygotowujące do ZMP są organizowane tylko przez Instytut, czy też może przez inne szkoły? Te w Instytucie są dość drogie z tego co widziałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Kawaii strona mocy
|
Kursy przygotowujące do GZ C1 (bo tak teraz się nazywa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź! Strona Instytutu zawiera dość mało informacji, co mnie dziwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny, trochę mi rozjaśniłyście jak to wygląda, bo ja też się przymierzam, przymierzam a nigdy nie sięgnęłam po rzetelne informacje i nie wiem co i jak miałabym zdawać. Ale wypadałoby się w tym niemieckim trochę podszkolić i jakiś papierek z tego mieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Wypadaloby czy ci potrzebny naprawdę do czegoś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Kawaii strona mocy
|
Edeldredzia, jak idą przygotowania, nadal celujesz w C2 ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
biegam dla Zabawy
|
Czy ktoś z Was ostatnio zdawał ÖSD na poziomie C1? Miałabym kilka pytań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
biegam dla Zabawy
|
Nikt się nie znalazł, więc teraz ja mogę jakby co służyć pomocą, gdyby ktoś inny miał pytania o ÖSD na poziomie C1. Mam właśnie świeżo co zdany!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.