![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nieprzyjemny zapach skóry, mimo mycia
No więc kolonoskopia u mnie nie wykazała absolutnie żadnych nieprawidłowości. Przez cały czas zastanawiam się, co u nas wszystkich z tą dolegliwością jest wspólnym mianownikiem.
Grzybica- nie, bo nie wszyscy ją mamy. Refluks- nie. Stany zapalne jelita grubego- też jak widać nie. Kiidy z moim problemem zwróciłam się o pomoc na Forum Młodego Medyka (ludzie tuż po studiach, bez tzw. doświadczenia, ale za to ze świeżutką wiedzą) to kilku gości mi nie uwierzyło w objawy, a jeden radził sprawdzić się pod kątem przerostu bakterii. Miałam zrobić wodorowy test oddechowy z laktulozą. Koleś trafił w 10, przerost był. Pisał, że to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Może trzeba konsekwentnie trzymać się tej wersji? Może ktoś z was zdecyduje się zrobić taki test???? Podałabym namiary. Koszt około 45 zł- w porównaniu z licznymi a bezowocnymi badaniami, które robiłam, wcale nie wysoki. Jak ktoś nie skończył 18 lat, to chyba refundowane (rzecz się dzieje w Szpitalu Dziecięcym w Prokocimiu k. Krakowa). Co Wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Ja z checia zrobie taki test ale do krakowa mam daleko XD
drumla bedzie latwiej jak mi gg dasz wymienimy sie infomacjami i wogole porozmawiamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
![]()
gg 12314920
Ale najfajniejsze jest to, że możemy tutaj kontaktować się z kilkoma osobami, które przeżywają to samo, co my... |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
![]()
Chodzi mi o to, że właśnie rozmawianie na forum jest bardziej pomocne, niż kontakty -nazwijmy to- prywatne. Mam nadzieję, że nie zamierzasz rezygnować z wypowiedzi na forum...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
fajnie ze powstał taki wątek mimo iż sama nie przeżywam tego co wy mam kolegę który tak jak wy z powodu choroby czasami nieprzyjemnie pachnie dzięki temu, że potrafi o tym mówic ,a wy o tym śmiało pisac pewien procent społeczeństwa zanim oskarży kogoś o brak higieny zastanowi sie czy ma to podłoże zdrowotne.
życzę wam powodzenia i wytrwałości w walce z chorobą ![]()
#126 |
Raczkowanie
|
Zamierzam sie polozyc na oddzial i wszystkei badania sobie zrobic tak bedzie najlepiej
ma-li-na tu masz racje ja wlansie zaczynam 4 studia zaoczne ciekawe co oni na to^^ ;/ przwnie mnie przeklna;/Niestety brak toleracji jest dosc duzy jak bedzie za ciezko to zrezygnuje;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Przedwczoraj skusiłam się na mały kawałek wątróbki drobiowej. Booooże, jakie aromaty emitowałam następnego dnia.... To jakiś horror po prostu. To nie może dziać się naprawdę!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
cześć.
otóz ja ze swoim problemem borykam się juz od dawna. otóz moje ciało wydobywa z siebie dziwny zapach. czuje go jakby zza pleców. stosuje antidral pod pachy i na plecy. myję się specjalnym mydłem balnea przeciwpotowym. teraz przeczytałem ten temat i mam zamiar kupić na początek FRESH i pic zielona herbatę. dodam ze zrobione badanie krwi i moczu nic nie pokazało lekarz pow mojej starszej bo ona je odbierała: ,, on jest zdrowy jak byk i niech sobie nie wymysla.,,. pytam takze najblizszych znajomych i oni twierdzą ze nic mi nie jest. ale ja sam czuje( w autobusie najbardziej ze coś jest nie tak). stosuje antyprespirant bez zapachowy i wode toaletową STR* niebieski. ten zapach mnie juz dobija ale mam nadzieje ze razem coś poradzimy |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
A jeśli nie, to pozostaje nam jeszcze jedna opcja. Możemy wspólnie założyć jakąś (odizolowaną od okrutnego społeczeństwa) osadę gdzieś w głębi kniei
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Witam was.
Po kilku latach w końcu znalazłem co kolwiek na ten temat w necie.... ![]() Nie będe się teraz rozpisywał na swój temat bo muszę iść spać, ale mam tylko jedno pytanie czy ktos z was pali i czy zapach papierosów pogłębia wrażenie tego "zapachu"? Edytowane przez pan jan Czas edycji: 2008-10-06 o 06:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
![]()
Osade mozna zalozyc XD dobrac sie w pary XD
@eg0n115 To chyba nie problem potu albo w skorze mamy nie wiem jakies toksyny ktore sa emitowane na zewnatrz ;/ w sumie nie wiadomo szukamy odpowiedzi Mam zamiar sie polozyc prywatnie inaczej bym czekal pol roku ![]() W srode mam gastroskopie ciekawe czy cos wyniknie z tego badania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
Postaram się opisać swój problem abyscie mogli go porównać ze swoim czy to to samo.
U mnie wszystko zaczelo sie okolo 4 lata temu, zauwazylem ze zaczely mi brzydko pachnieć buty, to znaczy w pomieszczeniu gdzie przebywalem krótką chwile, po chwili wyczuwalny byl w powietrzu brzydki zapach, coś jak by ktoś puścił bąka, nieważne jakie buty miałem czy skórzane czy adidasy czy trampki, zawsze bylo czuć ten "zapach", nie pomagały zadne zasypki czy kremy, ratowałem się tym że jesli tylko można bylo to ściągalem buty i chodzilem bez wtedy byl spokój. Niestety okolo roku później zaczynałem czuć ten zapach również gdy nie miałem na sobie butów a przebywalem w pomieszczeniu. Na dzień dzisiejszy czuję ten zapach praktycznie zawsze jak gdzieś tylko wejdę ,a szczególnie u siebie w domu, ale zauważylem ze domownicy czują go sporadycznie, pytają sie czy puścilem bąka. Napewno ja go czuję dużo wcześniej niż zaczynają czuć go inni. Czasem również na dworze. Zapach mocno nasila sie gdy zapale papierosa ale wtedy czuję go jak by w nosie tylko, śmierdzi mi również przez jakiś czas ręka ktora zostala okopcona. Zapach jak by bąk czy kupa. |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
pan jan mi lekko palec smierdzi jak popije+zapale cos slodkiego zjem ale przechodzi reszte ciala nie jestem wstanie powachac^^nie wiadomoc co to jest mozliwe ze jakies toksyny w organizmie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
tzn ja tez nie jestem w stanie zlokalizowac źródła zapachu, procz tego palca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Mój zapach jest najbardziej wyczuwalny jakby z okolicy ud. Czasem świeżo po (którejś w ciągu dnia...
![]() ![]() Po diecie oczyszczającej (i właściwie w ciągu jej trwania) zapach z fekalnego zmienił się na pleśniowy, czasem zapach jajek, siarkowodoru. Staram się odżywiać zdrowo, np. jogurty tylko naturalne, najlepiej z muesli, zero słodyczy, a jeśli już to w malutkich ilościach, warzywa, owoce, kasze, ryby, sery (oprócz pleśniowych), wędliny odpadają, za to mięso kilka razy w tygodniu... I mimo jedzenia "normalnie" (czyt. zdrowo), schudłam przeszło 10kg, z rozm. 38 "spadłam" na 34 i z powodzeniem można odbijać się od moich kości... Już poza moją kontrolą skurczył się mój żołądek i nie jestem w stanie jeść tak dużo, jak kiedyś. Nowy lekarz rodzinny podejrzewa anemię. Czy jest to możliwe przy jedzeniu mięsa 2 razy tygodniowo? Wątpię. Takie pytanie trochę z innej beczki - czy ta przypadłość utrudnia Wam kontakty z rodziną, przyjaciółmi? Macie wyrozumiałych partnerów? Ciężka ta batalia i przeciwnik z wyraźną przewagą... |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Hi hi hi - epidemia jakaś czy co?
A mnie jeden z lekarzy poinformował, że wymyślam sobie problemy medycynie nieznane... Jak ta sprawa wpływa na całą sferę kontaktów społecznych? To chyba zależy od intensywności tychże kontaktów. Ja muszę (z bólem) wyznać, że mnie ten zapach życie skutecznie rujnuje. Zawodowe i prywatne także. Czuję się jak jakiś parias. Jak trędowata... Nie potrafię już myśleć o niczym innym. Brązowiutka- czy miałaś już kolejne badania? |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Co u Ciebie Abradabra? Pomogło Ci czyszczenie jelita? Bo mnie nieee... No i w dodatku wyczytałam teraz, że ani hydrokolono ani lewatywy nie mają na fecal body odor wpływu. Nie ma co wydawać kasy zwłaszcza na hydrokolnoterapię, bo w grę wchodzi kasa poważna... Oj oj! chyba bez jakiegoś antybiotyku na przerost bakterii u mnie się nie obejdzie... ale jak brać antybiotyk przy zaledwie podleczonej grzybicy?
![]() Pozdrawiam wszystkich cierpiących. |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Co do kontaktow to wyglada to tak: Nie wpuszczam nikogo do siebie do pokoju, prace znalazlem taka ze jestem ciagle w ruchu i nie przebywam w pomieszczeniach co by nie mozna bylo nic poczuc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Do pana jana
Byłeś z tą sprawą u lekarza? |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
No nie byłem, nie mogę się zdobyć. Najgorsze jest to że zawsze myślałem że na to jest poprostu jakieś lekarstwo - antybiotyk, jakas super tabletka. A okazuje się że w zasadzie nie wiadomo co to jest i nikt tego nie leczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Witam, trafiłem tutaj bo borykam się z podobnym problemem jak niektore osoby wypowiadające sie w tym temacie. Nie wiem czy ktoś z was cierpi na to samo, spróbuje opisać jak to u mnie wygląda...
Brzydki zapach o zmiennym nasileniu(są dni kiedy jest prawie niewyczuwalny, ale są i takie, że ciężko jest wytrzymać), ktory unosi sie z odbytu lub okolic(bardzo ciezko opisac ten zapach, szczerze powiedziawszy jest troche rózny rozny w różne dni). Utrzymuje sie przez caly dzien i noc, i tak od paru lat. Napewno nie ma to zwiazku z higieną, kąpie się praktycznie codziennie , często dwa razy dziennie, ale pomaga to w niewielkim stopniu. Odrzywiam się w miare zdrowo. Lekarz przepisał mi jakieś leki w kapsulkach na bakterie. Skończyłem kuracje tymi lekami i nic nie pomogło , wszystko jest po staremu. Ponadto robiłem badania krwi, moczu, kału ale nic nie wykazały. Nie bardzo wiem co mam dalej robić... Kiedy myśle że tak może być już do końca zycia to poprostu odechciewa sie żyć.. Może doradzicie jakie powziąć dalsze kroki, tylko nie piszcie o żadnych dietach i herbatkach bo to napewno nie rozwiąże problemu. Do jakiego lekarza specjalisty powinienem się udać? Jakie badania mogą wykryc przyczyne? Z góry dziekuje za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
Cześć Pechowiec!
Jakie konkretnie "leki w kapsułkach" Lekarz Ci przepisał? Panie Janie- to prawda, że sprawa jest ciężka do zdiagnozowania, nie wspominając o leczeniu. Dowiedziałam się też w rozmowie telef. z dobrym gastroenterologiem (niestety, przyjmuje tylko w szpitalu dziecięcym), że lekarze niechętnie się za to biorą,, bo to przypadki niewdzięczne do prowadzenia... Do tego dochodzi "szukanie w ciemno" i masa na ogół kosztownych badań. Przyszedł mi do głowy karkołomny pomysł... Jest nas tu chyba w sumie z 10 OSÓB Z TYM PROBLEMEM... Stanowimy już prawie znaczącą statystycznie grupe królików doświadczalnych... A nuż jakiś medyk w ramach zbierania materiałów do badań porównawczych zajął by się nami? Wtedy choć większość badań mielibyśmy za darmo i bez kolejki, a i może by to jakieś konkretne rezultaty przyniosło?... Hi hi - głupi pomysł... |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Czyli rozumiem że lekarz z którym rozmawiałaś ogólnie zna tą sprawe?
Powiem szczerze że mi tez taki pomysł chodził po głowie, ale od czego zacząć, znasz jakiegoś lekarza ktory chciał by się tym zając? Ze tak powiem jest na "Tak"? |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Na tego lekarza trafiłam szukając w necie info na temat zaburzeń w składzie flory bakteryjnej jelit... Bo m.in.nieprawidłową florę obarcza się winą za zły zapach ciała. Ten lekarz zamieścił w necie publikację o składzie flory u dzieci, pomyślałam więc, że na bakteriach ukł. pokarmowego musi się znać... Odszukałam jego dane i zadzwoniłam. On praktykuje tylko w szpitalu dziecięcym, ale mówił że problem brzydkiego zapachu jest gastrologii znany, ale przyczyny mogą być różne. I że właśnie gastrolodzy takiego pacjenta przyjmują niechętnie, bo trudno o szybki sukces w leczeniu... Przede wszystkim trudno tę przyczynę uchwycić...
Ale tak se myślę, że o ile pojedynczy pacjent z tą przypadłością to dla lekarza zło konieczne, o tyle cała grupa takich pacjentów mogłaby być badawczą gratką... Ale to takie teoretyczne gdybanie - nie próbowałam na ten temat zasięgnąc informacji. Na stronach anglojęzycznych jest trochę więcej info, np. proponują tam niektóre antybiotyki do zmiany składu flory bakteryjnej jelit. Mówi się też o diecie ubogiej w białko, siarkę i cholinę. Ma ten problem przypominać trimetyloaminurię, to wrodzona choroba metaboliczna, ale może się ujawnić w póżniejszym okr. życia, polega na niewytwarzaniu jakiegoś enzymu , Który wiąże trimetyloaminę- to ona śmierdzi rybą, nadpsutym jedzeniem, śmieciami i chyba kałem też. Trimetyloamina jest wytwarzana przez bakterie w przew. pokarm. Z kolei można mieć dużo tego enzymu, ale nadmiar bakterii i trimetyloaminy, no i efekt ten sam. Niektóre bakterie (tzw gnilne lub beztlenowe) produkują w jelitach takie pachnidła, jak amoniak a nawet siarkowodór. Kiedy z jelita grubego dostaną się do cienkiego i tam namnożą, to nie da się pachnieć przyjemnie... Przecież to wszystko jest absorbowane do krwi. Byłabym skłonna przetestować jeden z antybiotyków stosowanych na przerost bakterii. ale muszę doleczyć najpierw grzybicę. No a potem ewentualnie przekonać jakiegoś lekarza żeby dał receptę. To najtrudniejsza część zadania... |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
Jutro mam telefoniczną rozmowę z pewną panią doktor. Może udzieli mi informacji na temat diagnozowania problemów metabolicznych (metabolizm aminokwasów). A może ktoś z Forumowiczów zasięgnął już na ten temat języka? Gelo? Ty zdaje się masz jakiegoś dość kontaktowego lekarza...
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
jak tam rozmowa dowiedzalas sie czegos nowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Mam swojego lekarza ale jeśli chce coś od niego to musze zapisać się na wizyte i zapłacić 80zł
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam kochani! Dziś natrafiłam na to forum rozpaczliwie szukając w internecie pomocy na tą samą przypadłość, którą Wy macie, bo na pomoc ze strony lekarzy już nie liczę, sama szukam w medycznych podręcznikach i wszędzie gdzie się da. U mnie trwa to wiele lat z różnymi przerwami - nawet do 2-3 miesięcy, po czym problem powraca.. Ciesze się, że znalazłam współtowarzyszy niedoli, z którymi wspólnie będziemy szukać rozwiązania problemów, bo sądziłam, że tylko mnie to dotyka. U mnie jest to tak, że czuję zapach ( otoczenie też) okresowo, raz jest raz nie, jak jest ok to ładnie pachnę, jak się zaczyna.. cały dom śmierdzi, a perfumy które mam na ciele ( czystym ) zamieniają się w odrażającą woń. Z badań opisanych przez Was wykonałam wszystkie prócz gastroskopii. Ale i ją zrobię. Wszelkie natura fresh i witaminę B12 ( nawiasem mówiąc- kupuję bez recepty bez problemu) mam za sobą, a problem jak był tak był. Ostatnio wręcz się nasilił, katastrofa, przeszkadza w pracy i w domu, życie towarzyskie w odstawce..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:53.