![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: KATYŃ - warto iść do kina?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#122 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I pytanie mam: jak długo trzeba czekac az taki film pokażą w telewizji? Pól roku?
![]() |
![]() |
#124 |
KWC
|
post pod postem, kurza stopa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
KWC
|
Cytat:
Cytat:
Kajusia, załamujesz mnie. I co, obejrzałaś, wzruszyłaś się, czujesz się lepszą Polką niż do tej pory, bo zapłaciłaś 13 zł za bilet i zaliczyłaś nasz nowy, narodowy filmowy szlagier? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Trochę się zdziwiłam waszą wymianą zdań o dedykacji Wajdy?! Przecież to absurdalne :/ To jeśli napiszę książkę o Katyniu i zadedykuję ją komuś ze swojej rodziny - komuś kto to przeżył to będzie świętokradztwo ? Myślę, że to lekka przesada ... jak dla mnie dedykacja całkiem na miejscu.
Co do filmu - to nie może być aż tak kiepsko przedstawiona historia bo ludzie nie wychodziliby tak poruszeni z kina ![]() A jeśli już ta dyskusja wchodzi na tory - dać 13 zł czy nie (iśc do kina czy nie) to czy podobne dylematy nie pojawiają się przy każdym innym filmie? Jak komuś szkoda kasy na filmy to niech nie ogląda w kinie a jak ktoś lubi kino to niech obejrzy ten film i o co tyle hałasu ? I po co o to walczyć ? I to chyba nie jest wyznacznikiem patriotyzmu ? (chyba że ja coś znowu przeoczyłam w tym naszym abstrakcyjnym kraju? )
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedziałam tylko,co ja o tym myślę. Cytat:
Więc,gdzie tu ten absurd ![]() ○ ○ ○ ○ ○ Już nawet nie można mieć swojego (o,przepraszam-innego) zdania na jakiś temat ![]() EOT ![]()
![]() |
![]() |
#128 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |||||
Zakorzenienie
|
Generalnie w wielu sprawach zgadzam się z Chii
![]() Też wolę przeżywać pewne rzeczy w samotności. O wielu wydarzeniach nie potrafię nawet z nikim porozmawiać - stwierdzenie "to straszne" wydaje mi się zbyt banalne, żeby określić, co się stało, a nic innego powiedzieć się w sumie nie da. Filmów o masowej tragedii nie lubię; "Pianista" mi się nie podobał, z Titanica zrobiło się show. Jedyny tego typu film, jaki do mnie dotychczas trafił, to "Lista Schindlera" Spielberga - ale ten został zrobiony (wg moich kryteriów ![]() Tak tak, wiem, nie powinnam się wypowiadać na temat "Katynia", skoro nie widziałam... Ale ile filmów Wajdy powinnam jeszcze obejrzeć, żeby się upewnić, że nie przepadam za jego stylem? (Chociaż - nie powiem - dziewczyny w wątku o kinie polskim zachęcają do tych starszych filmów... ![]() I w sumie - jak już pisałam - z jednej strony dobrze, że ludzie się dowiedzą (tak jak "Lista Schindlera" uświadomiła wielu ludzi na świecie), ale z drugiej - moje osobiste - nie w ten sposób! I jeszcze jedno: po lekturze niektórych postów zastanawia mnie, czy nie bycie patriotą to coś złego? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2007-10-01 o 00:41 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo dobrze jeśli na młodzież ten film podziała,ale z drugiej strony takie masowe wyprawy do szkół na ważny film o polskim cierpieniu troche dla mnie pachnie przymusem czy raczej obywatelskim obowiązkiem... ciekawe czy gdyby był w kinach Transatlantyk Gombrowicza wyśmiewający patetyczną polskość i wady Polaków to też szkoły poszłyby do kin? Wątpie... mimo,że to byłby to film o Polsce właśnie, z tą małą różnicą,że nie pokazujący jej w samych superlatywach...przydałob y się takie "otworzenie oczu"... ale za Romana to chyba nie przejdzie ;-)
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo po pierwsze, np. ja, lata temu jeżdziłam z moja klasą do teatru na przedstawienia i między innymi na Trans- Atlantyku tez bylismy. A po drugie własnie doczytałam, że jest to lektura wymagana na maturze na poziom rozszerzony, czyli takim wyklętym utworem Trans- Atlantyk także nie jest. A po trzecie ministrem edukacji jest już całkiem ktos inny... Wybacz, ale Trans- Atlanytk nie jest takim znowu objawieniem i lekturą "podziemną". Zdecydowana większość wykształconych (jako tako) ludzi go zna.
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to już zależy na jakich ludzi się trafi. Ja w swoim życiu miałam szczęscie trafiac na nauczycieli z prawdziwego zdarzenia. I dużo im zawdzięczam. (Jak juz tak zjechałsmy z tematu, to muszę w koncu o to zapytac. Czy Ty masz cos wspólnego z wizażanką truskawkowawiosna? Jak patrze na Wasze awki to wręcz wydaje mi się że jestescie siostrami.. ![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
No i już jestem po filmie
![]() No więc film ogólnie wg mnie warto obejrzeć. Jedyne co mi się nie podobało to zakończenie filmu ![]() ![]() ![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Wajdy osobiście nie cierpie. Więc do kina nie pójdę. A nawet, o zgrozo!, nie zamierzam oglądać "Katynia" w domu. Nie widzę nic patriotycznego w tym, że wydam 13 złotych na ten film i sobie na nim popłaczę. Ani nic patriotycznego nie ma dla mnie w tym, że popłaczę sobie na nim przed tivi.
Znam historię. Wiem, że dla wielu Polaków "Katyń" może być obrazem bardzo ważnym, osobistym. Dla samego Wajdy na pewno. Dla mnie nie jest i nie będzie. Odróżniam historię od filmu o historii. Zresztą, nie lubię sie męczyć na takich filmach. Sztuka jest sztuka, historia jest historia. P.S. Ostatnio ryczałam jak bóbr przez (praktycznie) cały czas trwania około 45minutowego dokumentu o wyborach na Białorusi obejrzanym na TVP Kultura. Wole taką formę, a nie silenie się na...
![]() Edytowane przez ahinsa Czas edycji: 2007-10-01 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem warto iść do kina i zobaczyć ten film
![]() Szczególnie polecam młodzieży (czyli sobie też ![]() Nawet to ciche zakończenie mi sie podobało. W kinie zapadła cisza i wszyscy siedzieli nieruchomo. Tak samo w ciszy wyszli z sali. Zatem film dał dużo do myślenia. Choć nie był tak porywający jak "Pianista", przy którym zawsze ryczę.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj na Katyniu.
nigdy nie byłam na takim filmie,po którym następuje cisza. Sam film skłania do refleksji i rusza do głębi. Jednak żałuję,że poszłam na niego z klasą. Ludzie z mojej klasy (a gimnazjum to już nie jest...) jedli,pili,szeleścili podczas filmu,gówniarze z innej szkoły kręcili komórką,ale nic to. Gdy wyszłam z kina wychodzili (chyba) gimnazjaliści i jeden drugiego śmiejąc się uderzył w tył głowy imitując strzał. Żenada.Aż mi sie przykro zrobiło. Ale cóż,po co nam znac historię naszego kraju..
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest po prostu skandal ![]() Wg mnie świadomość historyczna polskiej młodzieży jest zerowa. Nie mówię o tych, którzy historią się interesują, lecz o takich zwykłych uczniach, ktorzy twierdzą, że 17września to bardzo ważna rocznica, gdyż wtedy był atak na WTC. A potem spotka sie taki z obcokrajowcem i co sie okaże? Że pojęcia o historii własnego kraju nie ma, a patriotą się głosi Poniosło mnie
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nosi do teraz,a minęło 8 godzin. P.S Atak na WTC był 11 wrzesnia
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Chyba chodzilo o to, ze wiekszosc mlodziezy nie kojarzy daty 17 wrzesnia z Polska. Wrzesien to wrzesien, a kilka dni roznicy nie robi, wiec dlaczego nie atak terrorystyczny na WTC?
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wiecie co jest najwiekszym absurdem? Że JA cholernie się wstydziłam,bo na filmie było 4-5 staruszków.I co oni,którzy to przeżyli,mają mysleć o młodzieży? Niestety nikt nie pomyślał,jak osobisty może być dla nich ten film. A potem zdziwienie,że mawia się "eh ta dzisiejsza młodzież"
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pisała Anulek, 17 wrzesnia to tez kluczowa data- wkroczenie Armii Czerwonej na ziemie polskie w 1939, ale to też można darować, ale atak na WTC był 6 lat temu, wiec wstyd nie wiedziec, ze to bylo 11 września! Już o nieszczęsnym chrzcie Polski nie wspomnę, bo tu mi się śmiać chce ![]() Dobranoc ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Nie cierpisz Wajdy bo znasz go osobiscie i wiesz,że jest złym człowiekiem?Czy też po obejrzeniu filmów "Ziemia obiecana","Kanał","Popiół i diament" czy "Człowiek z marmuru" stwierdziłaś,że są to zupełne chały i nie warto tracić na nie czasu? A nie lepiej najpierw obejrzeć,wyrobić sobie zdanie a potem krytykować?I to z taką zaciętością i brakiem dystansu.
Cytat:
Rozumiem,że nie oglądałaś ani "Popiołów",ani "Akcji pod Arsenałem",ani "Ostatniego etapu" ,ani żadnego innego filmu opartego na tragicznych faktach z naszej historii.Żeby się nie męczyć. O czym Ty mówisz?Silenie się na co???Przecież nie widziałaś tego filmu .
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
Własnie wczoraj obejrzałam ten film.
Po projekcji nastapiła przeraźliwa cisza na sali. Wszyscy wychodzili w niesamowitej ciszy. Film wstrząsający w treści. Mimo, iż widziałam czego mam się spodziewac, bo historia Katynia nie jest mi obca, to nie sądziłam że film tak mną wstrząśnie. Co innego jest czytać o Katyniu i próbowac sobie wyobrazić, a co innego jest zobaczyć. Nie płakałam. Byłam przerażona. Autentycznie. Warto iśc zobczyć. Choć wartośc artystyczna filmu średnia. Ale nie to było celem reżysera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak już wspominałam mój bliski Krewny zginął w Katyniu.W czasach mego dziecinstwa,w okresie stalinizmu Katyń to był temat zakazany.W moim domu ,jak w wielu innych, mówiło się o tym szeptem.Ale wiedziałam.Dobrze wiedzialam jaka jest prawda .Ale dopiero jak na filmie zobaczyłam te tysiące mężczyzn w mundurach na stacji przed wywózką,zrozumiałam.
![]() |
![]() |
#147 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie. A dla mnie nie takie kryteria stanowią o tym, że film "warto" obejrzeć ani z góry nie predestynują go do bycia "dobrym filmem". Cytat:
Cytat:
Historia to jedno, film o historii to drugie. Nie będę chwalić "Człowieka z marmuru" tylko dlatego, że opowiada o czymś ważnym. Bez przesady. Cytat:
Film jest TYLKO interpretacją historii. Interpretacją.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Bylam dzisiaj.
Film poruszajacy, wg mnie kazdy powinien go obejrzec bo opowiada o naszej historii.Fakt ostatnie sceny bardzo brutalne. Ja sie poplakalam ![]() Jedyne co mnie zszokowalo to widownia ![]() ![]() Natomiast zachowanie obcych mi osob: Pokazywali kobiete ktora wrocila z Auschwitz i sciagnela chuste z glowy, jeden z chlopcow z tylu uderzyl tekstem "uuu ladnie ladnie" i zaczal sie smiac! No przepraszam ale co w tym bylo smiesznego?! Zalosne zachowanie tego czlowieka. Chyba nie zna historii i cierpienia tych ludzi. Nastepnie, juz koncowe sceny gdy mezczyzni zostali zastrzeliwani. Wychodza z wozu a jakis chlopak znow sie odzywa "no i teraz kazdy po kolei" i znowu zaczal sie smiac. Naprawde zrobilo mi sie przykro, ze zyje w spoleczenstwie w ktorym znajda sie tak nie madre osoby. Osobiscie bardzo podobala mi sie scena Wigilii, gdy ci wszyscy zolnierze spiewali kolede.
Za mądra dla głupich, a dla mądrych zbyt głupia. Zbyt ładna dla brzydkich, a dla ładnych za brzydka. Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda. Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna. Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna. Spróbuj się domyślić gdzie to mam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Ahinso,masz rację,ze względu na fakty o których pisałam brak mi dystansu do tamtej rzeczywistosci.Przeprasza m,trochę mnie poniosło i zabolało po przeczytaniu Twego poprzedniego postu.A przecież każdy powinien mieć prawo do wypowiedzenia swego zdania.I ja,osoba mająca na plecach niezły bagaż życia powinnam o tym wiedzieć i nie dać się ponosić emocjom.Nadal nie zgadzam się z Twoją motywacją ale to mnie nie upoważnia do dawki złośliwości wobec Ciebie jaką zaaplikowałam w pierwszym poscie.Przykro mi tym bardziej,iż spodziewałam się,że odpowiesz mi pięknym za nadobne..Tymczasem wykazałaś dużą klasę nie dając się sprowokować.Jeśli chodzi o formę dyskusji jesteś górą.Jeśli chodzi o meritum sprawy nadal zostaję przy swoim zdaniu,że z takich filmów jak "Katyń" też można uczyć się historii.Pozdrawiam Cię serdecznie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.