![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prosze o Pomoc :-)
...Magia Świąt to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja,
spokojna rozmowa z bliskimi przy kominku, rozleniwiony telefon, zaspany budzik i śnieg, który nie jest utrapieniem. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Kasia ![]() Oczywiście wytrwałości w pielęgnacji i hodowli naszych kochanych roślinek, czerpania z tego ogromnej satysfakcji i radości ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Kwiatki swietnie rosna ( odpukac ) wiec pozostalo mi zyczyc, wystrzalowego Sylwestra i Szczesliwego Nowego Roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
i wzajemnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Witam, to znowu ja
![]() Dziewczyny, nie wiem co robic z moja orchidea, korzenie zaczely jej wychodzic z doniczki... poczytalam troche o tym, ale boje sie cokolwiek z nia robic, zeby jej nie uszkodzic.... ![]() Pomozecie ???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
Chyba jednak będziesz musiała przesadzić roślinkę...
Tutaj masz jeszcze kilka pomocniczych linków, może nie wszystkie już widziałaś ![]() http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,2330660.html http://www.storczyki.net/?storczyki,...esadzanie.html http://www.storczyki.net/?storczyki,...,doniczka.html http://www.storczyki.org.pl/uprawa/index.html http://www.storczyki.org.pl/zrodla/K...alenopsis.html "Podłoże, doniczki i przesadzanie. Spośród wielu różnych podłoży polecanych dla falenopsisów, najłatwiejsza do przygotowania w domowych warunkach jest mieszanina równych części: rozdrobnionej kory sosnowej (części najdrobniejsze należy odrzucić), pokruszonego styropianu i włóknistego torfu. Dokładnie wymyte doniczki, najlepiej z tworzywa sztucznego) wypełniamy w 1/3 kawałkami styropianu (drenaż), kładąc wcześniej na dno dość duży kamień. Kamień obciąży dno, a roślina z pędem kwiatostanowym nie będzie się przewracać. Korzenie przy przesadzaniu należy dokładnie obejrzeć, martwe (sczerniałe) usunąć, a zbyt długie skrócić tak, by nie łamały się po rozłożeniu w doniczce (używamy zawsze czystego i ostrego noża). Sadzimy delikatnie, nie łamiąc korzeni, zawsze do lekko przesuszonego podłoża i nie podlewamy przez kilka dni (rany na korzeniach muszą zaschnąć). Należy natomiast rośliny delikatnie zraszać. Na dzień można je dodatkowo okryć workiem foliowym, ale tak, by nie przylegał bezpośrednio do liści, pamiętając, by go zdjąć na noc. Sadzimy tak głęboko, by miejsce, z którego wyrasta najniższy liść znalazło się nieco nad poziomem podłoża. Podłoże lekko uciskamy palcami - nie ubijamy! Przed sadzeniem rośliny nie dodajemy do podłoża żadnych nawozów, bo otrzymają je później, razem z podlewaniem. Nawożenie rozpoczynamy gdy nasz storczyk zacznie wypuszczać nowe liście lub korzenie. Czasami zdarza się, że nadeszła pora przesadzania (podłoże stare straciło pierwotną strukturę - nierozróżnialne są jego składniki, roślina jest zbyt duża i doniczka przewraca się), a są jeszcze kwiaty. Można wtedy falenopsis delikatnie (z kwiatami) przesadzić - spowoduje to tylko zmniejszenie rozmiarów kwiatów i ich trwałości. Naturalnym "planowym" terminem przesadzania jest wiosna, gdy widoczne są pierwsze objawy wzrostu. Choroby i szkodniki. W przeciętnych warunkach domowych nie ma z nimi poważniejszych problemów. Jeżeli jednak na roślinie zauważymy jakieś niepokojące objawy, raczej należy skontaktować się z fachowcem od ochrony roślin niż próbować samemu w mieszkaniu wykonywać zabiegi ochronne. Kwitnąca roślina powinna być w domu źródłem miłych wrażeń, a nie uciążliwym lokatorem". Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, ze pomoglas. jak zawsze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
Dot.: Co to za kwiaty i jak je pielęgnować ?
Zapewne chodzi o korzenie powietrzne,to normalne że wychodzą z doniczki.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Kamyczku niestety teraz nie zrobie fotki, bo nie mam aparatu ( zesuty ) Mysle, ze nic niedobrego sie z nia nie dzieje
![]() ![]() ![]() Chyba poczekam do wiosny ![]() ![]() Znowu jestem ![]() Dziewczyny czy to mozliwe, ze moje kwiaty padaja od ogrzewania podlogowego ??? W stolowym pokoju, prawie wszystkie mi usychaja, nie wiedzac czemu. Podlewam wszystkie raz w tygodniu, moze powietrze za suche ???? Czasami je zraszam.... Co moze byc powodem usychania ??? Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-01-19 o 14:55 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "edytuj" ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro kaloryfer/grzejnik jest wrogiem roślin, to ogrzewanie podłogowe jak najbardziej. Z mojego doświadczenia wynika, że kwiaty raczej nie lubią kiedy je coś od spodu nadmiernie przygrzewa...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Twoim roślinkom Śnieżynko najprawdopodobniej nie służy to ogrzewanie podłogowe (zresztą przez nie pewnie powietrze masz bardziej suche i to jest kolejna przyczyna usychania liści). Myślę, że jakiś nawilżacz powietrza by się przydał, no i chyba troszkę niższa temp. (w miarę możliwości oczywiście ![]() Moje roślinki również nie lubią, gdy jest zbyt gorąco, a niestety czasem nie da się tego uniknąć (gdy jest np. -20 st ![]() Ale, jeśli tylko mogę, to wietrzę pomieszczenia, żeby choć trochę świeżego powietrza miały w okresie zimowym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Możesz troszkę im pomóc stawiając na głębokich ,szerszych od doniczki podstawkach wypełnionych kamykami i zalanych wodą.Jednak trzeba uważać ,zeby poziom wody nie dosięgał do dna doniczki.Woda parując nawilża powietrze wokół kwiatków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co to za roślina, co to za kwiatek ? - wątek zbiorczy
czy mogłabym otrzymac pomoc? Mam w pracy 2 umierajace kwiatki zeby im pomóc chce poznać ich nazwy...jak widać na zdjęciach....wyglądaja bardzo źle
![]() pierwszy po bokach...ma kolce ![]() drugi nazywany przeze mnie i przez koleżankę "trawka" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Ta "trawka" to zieliska - forma dzika (uprawna ma jeszcze ładny biały pasek przez środek). Zielistka wymaga ograniczonego podlewania i dużo światła. U zielistek woda gromadzona jest w korzeniach - są grube, parówkowate.
Najlepiej postawić roślinę na parapecie, odciąć rozłogi, ukorzenić je w szklance i dosadzić do doniczki by zagęścić roślinę mateczną. Dobrze też wymienić ziemię na świeżą lub zacząć nawozić np. florowitem. Druga roślina wygląda mi na coś z ananasów, ale to ciężko oznaczyć. Tez nie przesadzać z podlewaniem.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy to chyba Bilbergia,chyba ta na drugim zdjęciu od góry.
http://www.mob-zabrze.pl/flora/bromeliaceae.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() mam zielistkę i bilbergie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Pomóżcie dziewczynki... Mam 3 kwiatki. Jeden w ogóle nie wiem cóż on za jeden, drugi to bluszcz, ale powiedzcie proszę jaka odmiana, a 3 wydaje mi się, że to epipreneum? Tak to się nazywa? Proszę o odpowiedź i wskazówki, co do tego kompletnie nienznanego jak podlewać, jakie stanowisko, jaka ziemia jest dobra...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Pomocy :( Identyfikacja drzewka
Czy któraś z Was ma pojęcie jak nazywa się ta roślinka? Ostatnio jest w nie najlepszej kondycji i im szybciej się dowiem co to za drzewko, tym szybciej i skuteczniej będę mogła mu pomóc
![]()
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomocy :( Identyfikacja drzewka
na moje oko jest to dracena
![]() ![]()
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Hmmm też tak z początku myślałam, ale zdaje mi się, że od tych dracen, co przynajmniej ja widziałam w kwiaciarniach, nieznacznie się różni... Więc wolę się upewnić :P
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
ja mam taki kwiat tyle że ma więcej liści i mocniejszej barwy - dlatego daję 99% że to dracena ( zdjęcie mało wyraźne) kształt liści zabarwienie no i łodygi pokryte jakby łuskami-korą
![]() dosypałabym tylko świeżej ziemi - bo donicę ma dobrą (one nie potrzebują dużych donic z racji małego sytemu korzeniowego )
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Dzięki wielkie
![]() ![]()
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
nie ma sprawy
![]() ![]()
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
Ktoś mi pomoże z identyfikacją tej roślinki? Uprzedzam, że ma korzonki i kwitnie (przynajmniej próbuje, bo jeszcze nigdy nie udało się jej to w pełni, więc nie mogę powiedzieć jakie ma kwiaty).
Oki już nieaktualne ![]() ![]() ![]()
Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship. Oscar Wilde Edytowane przez EfC!@ Czas edycji: 2008-02-02 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest chyba Kliwia(poszukaj na necie czy fotki sa bardzo podobne do oryginału),bo jest jeszcze jeden podobny tylko w tej chwili nie pamietam nazwy.Kliwia ma chyba pomarańczowe kwiatki. Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-01 o 21:31 Powód: Post pod postem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Co to za kwiatek ?
W szkole dostałam zadanie by zasadzić kwiatka i prowadzić dzienniczek jego wzrostu i rozwoju
![]() Mam taką szczepkę jak na zdjęciu .. i zastanawiam się jaki to kwiat? Bardzo proszę o pomoc ![]()
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co to za kwiatek ?
Jest to epipremnum.
Tak przy okazji to pięć wątków dalej jest wątek zbiorczy o tym samym tytule, tak więc niepotrzebnie tworzysz nowy wątek (zresztą kwiatek ten znajduje się na jego 5 stronie).
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Proszę o przesunięcie tego wątku do: Co to za roślina, co to za kwiatek ? - wątek zbiorczy
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje za informację co to za kwiatek ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.