![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Precz woreczkom foliowym!!!!!
problem jednorazówek jest jak taki wywiad rzeka. niesteyy ludzi są przyzwyczajeni do wygodnictwa i puki odgórnie nie zacznie się coś zmieniać to nic na to nie poradzimy. dobrze chociaż ze coraz więcej ludzi dostrzega problem, coraz więcej sklepów oferuje alternatywne rozwiązania w postaci toreb ekologicznych.
a btw. poza foliówkami czai się wiele bezmyślności o których warto pomyśleć, np. zuzyte świetlówki wywalane na śmietnik... niewielu osobom przychodzi do głowy oddawać je do sklepu a tak własnie powinno się robic. to samo tyczy się baterii... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie są specjalne worki na tego typu odpady. Ludzie mają niby segregowac, ale po co skoro i tak za wywóz śmieci płacą i wystawiaja kubły pełen plastiku, szkła, itd. Powinno być coś takiego,ze wywozone powinny byc tylko segregowane śmieci, bo lenistwa i głupota ludzka nie zna granic..... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Też tak uważam!
Ale juz sobie wyobrazam jakie było by oburzenie ludzi, bo przeciez płacą, to czemu maja sie jeszce wysilac.. heh... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Popieram w 100% akcje i staram się nie brać plastików, które i tak po powrocie do domu lądują w koszu. Co mi się miaści wkładam bezpośrednio do torebki podręcznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Z wczorajszej Gazety Wyborczej:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4698611.html Cytat:
Przydałyby się odpowiednie pojemniki do wyrzucania takich reklamówek, przecież i one mogą podlegać recyklingowi, jeśli tylko nie byłyby w nich wykorzystywane szkodliwe barwniki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
podoba mi się ten pomysł z edukacją ekologiczną Polaków. wreszcie jakiś pomysł żeby coś w tym kierunku zrobić.
zauważyłam również u siebie w mieście ostatnio coraz więcej plakatów nawołujących do oddawania zużytych świetlówek, brawo! fajnie gdyby takie akcje dotyczyły też uświadamiania Polaków o szkodliwości innych produktów, chociażby właśnie coś na temat tych nieszczęsnych foliówek. owszem piszą o tym w gazetach, ale nie do każdego to dotrze. a taki outdoor rzuca się w oczy zdecydowanie lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Hej
Moja mama ostatnio zakazała wyjmowania torebeczek takich maleńkich jednorazowych...bo kupowała rodzynki na wagę i orzechy do ciast świątecznych ![]() ![]() No ale za to miałyśmy 2 reklamówki plastikowe duże wielokrotnego uzytku i ja miałam jeszcze 2 średnie przezroczyste z uszkami-to zapakowałam makrelę. A ostatnio kolezance oddawałam bluzkę i chciałam dac Jej reklamóweczkę,patrzę,a Ona wyjmuje swoją i mówi-"ja też mam,nie dawaj mi ,bo póżniej nie mam co z nimi robić" Raz nieoczekiwanie nie miałam torby plastikowej przy sobie i tak mi żal było brac ze sklepu taką jednorazówke,no ale cóż,duże zakupy miałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś wie gdzie we Wroclawiu można kupić fajne ekologiczne torby na zakupy? Myslalam że znajdę coś w Ikei ale niestety się zawiodłam
![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
hi hi hi mnie do nieużywania reklamówek zachęciła nauczyciekla biologii ... kiedy nie są potrzebne to ich nie używam chociaż kiedy kupuję jakieś mięsko czy owoce to jednak zapoakowanie tego w jednorazówkę jest konieczne... ale w sklepach z ubraniami czy w papierniczych itp odmawiam reklamówek... zaraziłam też mamę .... i zbieram baterie bo gdy je wyrzucamy do kosza i gdy trafiaja one na wysypisko to do gleby przedostają się różne trujące pierwiastki a z gleby trafiają one do wody i trujemy siebie, rośliny i zwierzęta <http://www.photoblog.pl/jolaklb/10375983> pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
tez staram sie zmniejszyc uzywanie plastiku.zwlaszcza moja mama na to zwraca uwage,co mnie bardzo cieszy. mama kupila green bag a w naszym osiedlowym dostala (z inicjatywy wlasciciela!) taka ekologiczna torbe i teraz zawesze ja zabiera na zkupy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Właśnie chciałam się zaopatrzyć w kilka takich płóciennych toreb, ale nawet nie wiem, gdzie ich szukać. W jakimś sklepie AGD? Na rynku? Na razie znalazłam kilka na allegro i chyba tam zamówię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Dlatego tak bardzo lubię mieć duże torebki (torby) bo idąc do sklepu zdołam tam dużo wpakować.
Dodatkowo tata kupił jedną dużą torbę na zakupy, co rawda nie jest ona półcienna ale służy już ponad rok na wszystkie zakupy. Ostatnio kupił jeszcze torbę półcienną lewiatana, bo mniejsza.
![]() |
#136 |
Paul's girl
|
mam pytanie do Was dziewczyny: w czym wyrzucacie śmieci? tzn czy wykladacie kubelek w domu workiem foliowym, czy też nie? ja pakuję zakupy w sklepie czasami w jednorazówki a potem wykladam nimi kubelek. generalnie noszę przy sobie torbę ekologiczną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Przyłączam się.
Praktukująca jestem od dawna, jednak nie praktykowałam w pełni.Teraz w 100% wyrzekam się plastików. .W rossmanie już wogóle przestałam brać jednorazówki("Proszę nie wyciągać reklamówki" ![]() Na sklepy spożywcze robie najazdy z moim lnianym szmaciakiem. Czuje że robie coś dobrego.I dla świata i dla siebie. Powiedziałyśmy precz woreczkom foliowym a co robicie ze zużytymi bateriami? U mnie bateriomania była wcześniej niż woreczkomania. Już od pół roku( jeśli nie więcej) zbieram zużyte baterie a potem wrzucam do specjalnych pojemników (albo daje jakiemuś znajomemu dziecku- w szkołach jest więcej pojemników niż np. w sklepach-dobrze że edukuje się dzieci).I uwierzcie że znajomi też się zarażają- kolega podrzuca mi ciągle zużyte baterie.Ten akurat robi to notorycznie.Ale są osoby którym np.siadzie odtwarzacz i pamiętają że zbieram wszelkie zużyte paluszki i nie paluszki i podrzucają mi je.Rodzinka też się wkręciła -wszelkie zużytki lądują na biurku.Teraz zauważam że częściej niż na początku muszę opróżniać koszyk z tymi bateriami.Coraz prędzej się wypełnia. Polecam zadbać również o to ! Dla niedowiarków ![]() http://baterie.eko.org.pl/rec0.php
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Fakt, o bateriach też dobrze byłoby pamiętać.
Muszę pozbierać swoje niedobitki z szuflad i szafek i powiedzieć rodzinie. ![]()
![]() |
#139 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Życze powodzonka i wytrwałości! Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Ja tez się przylączam. Bardzo cieszę się, że powstał taki wątek. Już wczesniej często dziekowałam w sklepie za jednoraówki, ale teraz oprócz sytacji niezbędnych, w ogóle nie będę z nich korzystac. Muszę koniecznie zakupić taką ekologiczną torbę.
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Ja przyłączyłam się do tej akcji juz jakiś czas temu. Mam wiklinowy koszyk i to właśnie z nim chodzę na zakupy. Gorzej oczywiście jest jak jedzie się do hipermarketu, bo nawet nie ma innego sposobu, zeby wnieśc kilka kilogramow zakupow na 5 piętro...Wtedy koszyk na nie wiele się zdaje, no ale te siatki służa mi pozniej dosc dlugi czas.
A jeśli chodzi o baterie, to moja rodzinka od razu się przekonała do segregacji. Gdy nazbiera się odpowiednia ilość od wywozimy to na wysypisko (mieszkam nie daleko). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Znalazłam porównanie woreczków foliowych i toreb papierowych z Washington Post. Produkcja i recykling toreb papierowych pochłaniają dużo więcej energii niż produkcja i recykling foliówek.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...100301385.html Rozwiązanie optymalne wg mnie- torby materiałowe i torby plastikowe wielokrotnego użytku oraz te bio-foliówki. Z pozytywnych obserwacji- na moim osiedlu ustawiono kosz specjalnie na folie. Minus - zabrano z tego samego miejsca kosz pojemnik na PET ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
zielony stworek
|
W Lidlu teraz nie dają jednorazowych torebek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
ja już zaopatrzyłam sie w takie fajne materiałowe torby... Ba! przekonałam nawet moją mamę
![]() jestem całkowicie "ANTYfoliowym"
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Również dołączyłam się do tej akcji już pare miesięcy temu
![]() Mój TZ podobnie... jak idziemy razem na zakupy bierze plecak i po sprawie. Zawsze dziękuję za reklamówkę, gdy ekspedientka mi ją daje.
![]() |
#146 |
Paul's girl
|
dziewczyny, ponawiam pytanie: w czym wyrzucacie śmieci?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
W czarnych, przeznaczonych do tego workach lub reklamówkach, które jakimś cudem przywędrowały do mnie do domu - siostra jest niereformowalna.
![]() |
#148 |
po prostu Em :)
|
Ja ostatnio w kartonowych pudłach, które i tak idą na śmietnik.
![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Paul's girl
|
dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
U mnie wiekszość zakupów taszczona jest albo w większy torebkach, albo w reklamówkach, które są używane tak długo aż całkowicie się zniszczą. Mamy też różne kolorowe płócienne torby.
Jednak jednorazówki które mimo wszystko sie pojawiają są używane tak jak u istari jako worki na śmieci. W domu niezwykle mało rzeczy mamy na baterie, ale jak zajdzie potrzeba to oddam do szkoły ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.