Precz woreczkom foliowym!!!!! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-23, 08:45   #121
dzika_kaka
Zakorzenienie

Dot.: Precz woreczkom foliowym!!!!!

problem jednorazówek jest jak taki wywiad rzeka. niesteyy ludzi są przyzwyczajeni do wygodnictwa i puki odgórnie nie zacznie się coś zmieniać to nic na to nie poradzimy. dobrze chociaż ze coraz więcej ludzi dostrzega problem, coraz więcej sklepów oferuje alternatywne rozwiązania w postaci toreb ekologicznych.

a btw. poza foliówkami czai się wiele bezmyślności o których warto pomyśleć, np. zuzyte świetlówki wywalane na śmietnik... niewielu osobom przychodzi do głowy oddawać je do sklepu a tak własnie powinno się robic. to samo tyczy się baterii...

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 10:02   #122
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
problem jednorazówek jest jak taki wywiad rzeka. niesteyy ludzi są przyzwyczajeni do wygodnictwa i puki odgórnie nie zacznie się coś zmieniać to nic na to nie poradzimy. dobrze chociaż ze coraz więcej ludzi dostrzega problem, coraz więcej sklepów oferuje alternatywne rozwiązania w postaci toreb ekologicznych.

a btw. poza foliówkami czai się wiele bezmyślności o których warto pomyśleć, np. zuzyte świetlówki wywalane na śmietnik... niewielu osobom przychodzi do głowy oddawać je do sklepu a tak własnie powinno się robic. to samo tyczy się baterii...

U mnie są specjalne worki na tego typu odpady. Ludzie mają niby segregowac, ale po co skoro i tak za wywóz śmieci płacą i wystawiaja kubły pełen plastiku, szkła, itd. Powinno być coś takiego,ze wywozone powinny byc tylko segregowane śmieci, bo lenistwa i głupota ludzka nie zna granic.....
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 10:17   #123
Quska
Raczkowanie

Też tak uważam!
Ale juz sobie wyobrazam jakie było by oburzenie ludzi, bo przeciez płacą, to czemu maja sie jeszce wysilac.. heh...
Quska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 22:14   #124
roxi:*
Wtajemniczenie

Popieram w 100% akcje i staram się nie brać plastików, które i tak po powrocie do domu lądują w koszu. Co mi się miaści wkładam bezpośrednio do torebki podręcznej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 002751.jpg (12,9 KB, 10 załadowań)
roxi:* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 23:07   #125
Abuba
Zadomowienie

Z wczorajszej Gazety Wyborczej:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4698611.html

Cytat:
Reklamówka w sklepie? Tylko za opłatą!

Piotr Miączyński, Leszek Kostrzewski 2007-11-23, ostatnia aktualizacja 2007-11-22 20:03:17.0

W sklepach trzeba będzie płacić za jednorazowe foliowe torby. Pieniądze pójdą na ekologiczną edukację Polaków

Taki pomysł na walkę z foliowymi torbami ma Ministerstwo Ochrony Środowiska. Jak dowiedziała się "Gazeta", resort zaczął już prace legislacyjne w tej sprawie. Opłata zwana recyklingową ma skłonić klientów sklepów do wykorzystywania toreb wielokrotnego użytku lub opakowań z papieru.

- Chodzi nam o zmniejszenie ilości używanych toreb. Klient sklepu używa jej średnio przez pół godziny. A torby są po prostu niebezpieczne. Brudzą miasta, połykają je ptaki, które przez to zdychają. Tylko że zwierzę się rozłoży, a torba nie - przekonuje Michał Milewski z Ministerstwa Ochrony Środowiska.

Ile trzeba byłoby zapłacić za torbę? Tego jeszcze nie wiadomo. Resort ostrożnie mówi np. o 10 gr od torebki. - Już teraz każdy klient tak naprawdę płaci za takie torby. Sklepy kupują je przecież i wliczają ich koszt w cenę towaru. Po zmianie klient płaciłby za torby nie pośrednio, ale bezpośrednio - przekonuje Milewski.

Pieniądze szłyby do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, który finansowałby z nich edukację ekologiczną oraz "przedsięwzięcia z zakresu gospodarki odpadami opakowaniowymi".

Pomysł ministerstwa budzi rzecz jasna protest producentów.

- Decyzja resortu nie rozwiązuje problemu ochrony środowiska, a może go jeszcze bardziej pogłębić - przekonuje Katarzyna Klaga-Jabłońska z Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Tworzyw Sztucznych.

Argumenty za? Wiele osób używa takich toreb kilkakrotnie. Torby plastikowe są bardziej ekologiczne niż papierowe, bo ich produkcja jest mniej niebezpieczna dla środowiska. Przy robieniu papierowych toreb wydzielają się gazy cieplarniane.

Wreszcie nie da się wyeliminować toreb jednorazowych, jakieś muszą być. - Do torby papierowej nie zapakuje pan ryby, bo się rozerwie. Tak samo z kapustą kiszoną - mówi Klaga-Jabłońska.

A co na to sklepy? - Wszystkie pomysły prowadzące do większej ochrony środowiska są dobre - mówi Przemysław Skory z Tesco.

Tesco zastąpiło zwykłe jednorazówki, które rozkładają się kilkaset lat, reklamówkami rozkładającymi się w ciągu dwóch lat.

Jak twierdzi Skory, Tesco zachęca też do korzystania z toreb wielorazowego użytku. - Zaoferowaliśmy klientom ekologiczną "Torbę na Całe Życie", która jest bezpłatnie wymieniana na zupełnie nową, gdy się zużyje albo zniszczy. Każda torba wielokrotnego użytku jest lepsza niż jednorazówka - twierdzi Skory.

Pierwszym miastem w kraju, które wprowadziło pod koniec października zakaz używania foliówek, jest Łódź. Pomysłodawcą uchwały jest Krzysztof Piątkowski z PiS. Radny policzył, że w łódzkich sklepach zużywa się dziennie ok. 600 tys. toreb. Każdy właściciel sklepu przyłapany przez straż miejską na pakowaniu klientowi zakupów do foliowej torby zapłaci karę - od 20 zł do nawet 5 tys. zł.
Wyszczególniłam to zdanie o Tesco. Wiecie, po głębszym przemyśleniu sprawy byłabym za powszechnym używaniem foliówek podlegających biodegradacji. I tylko takich (jeśli chodzi o torby foliowe). Mocne reklamówki - czemu nie? Rzeczywiście takiej torby z mocnymi uchwytami nie używam tylko raz, ale dopóki ucho sie nie urwie. Kiedy taka torba się pobrudzi, to ją przepłukuję i dalej korzystam.
Przydałyby się odpowiednie pojemniki do wyrzucania takich reklamówek, przecież i one mogą podlegać recyklingowi, jeśli tylko nie byłyby w nich wykorzystywane szkodliwe barwniki.
Abuba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 15:29   #126
dzika_kaka
Zakorzenienie

podoba mi się ten pomysł z edukacją ekologiczną Polaków. wreszcie jakiś pomysł żeby coś w tym kierunku zrobić.
zauważyłam również u siebie w mieście ostatnio coraz więcej plakatów nawołujących do oddawania zużytych świetlówek, brawo! fajnie gdyby takie akcje dotyczyły też uświadamiania Polaków o szkodliwości innych produktów, chociażby właśnie coś na temat tych nieszczęsnych foliówek. owszem piszą o tym w gazetach, ale nie do każdego to dotrze. a taki outdoor rzuca się w oczy zdecydowanie lepiej.

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-21, 14:55   #127
Iwona 25
Zakorzenienie

Hej
Moja mama ostatnio zakazała wyjmowania torebeczek takich maleńkich jednorazowych...bo kupowała rodzynki na wagę i orzechy do ciast świątecznych mam normalnie manię.Jak sama bym była,to bym wyjęła ta reklamóweczkę
No ale za to miałyśmy 2 reklamówki plastikowe duże wielokrotnego uzytku i ja miałam jeszcze 2 średnie przezroczyste z uszkami-to zapakowałam makrelę.
A ostatnio kolezance oddawałam bluzkę i chciałam dac Jej reklamóweczkę,patrzę,a Ona wyjmuje swoją i mówi-"ja też mam,nie dawaj mi ,bo póżniej nie mam co z nimi robić"

Raz nieoczekiwanie nie miałam torby plastikowej przy sobie i tak mi żal było brac ze sklepu taką jednorazówke,no ale cóż,duże zakupy miałam
Iwona 25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-30, 21:21   #128
wertusia
Zakorzenienie

Czy ktoś wie gdzie we Wroclawiu można kupić fajne ekologiczne torby na zakupy? Myslalam że znajdę coś w Ikei ale niestety się zawiodłam

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-31, 10:03   #129
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
Czy ktoś wie gdzie we Wroclawiu można kupić fajne ekologiczne torby na zakupy? Myslalam że znajdę coś w Ikei ale niestety się zawiodłam
Są w Tesco.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-01, 16:30   #130
jola-klb
Raczkowanie

GG do jola-klb

hi hi hi mnie do nieużywania reklamówek zachęciła nauczyciekla biologii ... kiedy nie są potrzebne to ich nie używam chociaż kiedy kupuję jakieś mięsko czy owoce to jednak zapoakowanie tego w jednorazówkę jest konieczne... ale w sklepach z ubraniami czy w papierniczych itp odmawiam reklamówek... zaraziłam też mamę .... i zbieram baterie bo gdy je wyrzucamy do kosza i gdy trafiaja one na wysypisko to do gleby przedostają się różne trujące pierwiastki a z gleby trafiają one do wody i trujemy siebie, rośliny i zwierzęta <http://www.photoblog.pl/jolaklb/10375983> pozdrawiam
jola-klb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 17:14   #131
rozowo
Raczkowanie

tez staram sie zmniejszyc uzywanie plastiku.zwlaszcza moja mama na to zwraca uwage,co mnie bardzo cieszy. mama kupila green bag a w naszym osiedlowym dostala (z inicjatywy wlasciciela!) taka ekologiczna torbe i teraz zawesze ja zabiera na zkupy ja kupuje sobie takie zwykle plocienne torby bo sa tanie, a przy okazji mozna trafic na tkie z fajnymi wzorami
rozowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 18:36   #132
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rozowo Pokaż wiadomość
ja kupuje sobie takie zwykle plocienne torby bo sa tanie, a przy okazji mozna trafic na tkie z fajnymi wzorami
Właśnie chciałam się zaopatrzyć w kilka takich płóciennych toreb, ale nawet nie wiem, gdzie ich szukać. W jakimś sklepie AGD? Na rynku? Na razie znalazłam kilka na allegro i chyba tam zamówię.
Stary 2008-01-09, 08:38   #133
rozowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Abuba Pokaż wiadomość
Właśnie chciałam się zaopatrzyć w kilka takich płóciennych toreb, ale nawet nie wiem, gdzie ich szukać. W jakimś sklepie AGD? Na rynku? Na razie znalazłam kilka na allegro i chyba tam zamówię.
ja takie zwykle plocienne kupuje w lumpeksach,bo to koszt zazwyczaj kilkudziesieciu groszy, a czasami mozna trafic na naprawde fajne torby
rozowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-09, 10:03   #134
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rozowo Pokaż wiadomość
ja takie zwykle plocienne kupuje w lumpeksach,bo to koszt zazwyczaj kilkudziesieciu groszy, a czasami mozna trafic na naprawde fajne torby
O fajnie, dzięki! zajrzę dziś po drodze do jednego szmateksu i zobaczę, czy mają tam takie torby.
Stary 2008-01-09, 10:19   #135
Kachulec
Zakorzenienie

Dlatego tak bardzo lubię mieć duże torebki (torby) bo idąc do sklepu zdołam tam dużo wpakować.
Dodatkowo tata kupił jedną dużą torbę na zakupy, co rawda nie jest ona półcienna ale służy już ponad rok na wszystkie zakupy.
Ostatnio kupił jeszcze torbę półcienną lewiatana, bo mniejsza.

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-09, 11:13   #136
istari
Paul's girl

mam pytanie do Was dziewczyny: w czym wyrzucacie śmieci? tzn czy wykladacie kubelek w domu workiem foliowym, czy też nie? ja pakuję zakupy w sklepie czasami w jednorazówki a potem wykladam nimi kubelek. generalnie noszę przy sobie torbę ekologiczną.
istari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 21:05   #137
n@ta
Rozeznanie

GG do n@ta

Przyłączam się.
Praktukująca jestem od dawna, jednak nie praktykowałam w pełni.Teraz w 100% wyrzekam się plastików. .W rossmanie już wogóle przestałam brać jednorazówki("Proszę nie wyciągać reklamówki" ).Chowam wszystko do torby.
Na sklepy spożywcze robie najazdy z moim lnianym szmaciakiem.
Czuje że robie coś dobrego.I dla świata i dla siebie.

Powiedziałyśmy precz woreczkom foliowym a co robicie ze zużytymi bateriami?
U mnie bateriomania była wcześniej niż woreczkomania. Już od pół roku( jeśli nie więcej) zbieram zużyte baterie a potem wrzucam do specjalnych pojemników (albo daje jakiemuś znajomemu dziecku- w szkołach jest więcej pojemników niż np. w sklepach-dobrze że edukuje się dzieci).I uwierzcie że znajomi też się zarażają- kolega podrzuca mi ciągle zużyte baterie.Ten akurat robi to notorycznie.Ale są osoby którym np.siadzie odtwarzacz i pamiętają że zbieram wszelkie zużyte paluszki i nie paluszki i podrzucają mi je.Rodzinka też się wkręciła -wszelkie zużytki lądują na biurku.Teraz zauważam że częściej niż na początku muszę opróżniać koszyk z tymi bateriami.Coraz prędzej się wypełnia.
Polecam zadbać również o to !

Dla niedowiarków .Szkodliwość baterii:
http://baterie.eko.org.pl/rec0.php
Stary 2008-01-29, 21:07   #138
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Fakt, o bateriach też dobrze byłoby pamiętać.
Muszę pozbierać swoje niedobitki z szuflad i szafek i powiedzieć rodzinie.
Stary 2008-01-29, 21:16   #139
n@ta
Rozeznanie

GG do n@ta

Cytat:
Napisane przez Anul3k Pokaż wiadomość
Fakt, o bateriach też dobrze byłoby pamiętać.
Muszę pozbierać swoje niedobitki z szuflad i szafek i powiedzieć rodzinie.
Uwierz mi,że rodzince nawet nie będzie trzeba apelować.To jest taka reakcja wiązana.Widzą że robi się coś dobrego i fajnego to każdy chce do tego łapke przyłożyć .Mi już wszyscy podrzucają zużyte baterie.A nie roiłam czegoś w stylu: ekologiczny rodzinny apel(ła...już to widze...wszyscy jak sardynki pousadzani na kanapie)
Życze powodzonka i wytrwałości!

Pozdrawiam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-30, 14:19   #140
Lucyy
Zadomowienie

Ja tez się przylączam. Bardzo cieszę się, że powstał taki wątek. Już wczesniej często dziekowałam w sklepie za jednoraówki, ale teraz oprócz sytacji niezbędnych, w ogóle nie będę z nich korzystac. Muszę koniecznie zakupić taką ekologiczną torbę.
Stary 2008-01-30, 15:43   #141
teranka
Raczkowanie

Ja przyłączyłam się do tej akcji juz jakiś czas temu. Mam wiklinowy koszyk i to właśnie z nim chodzę na zakupy. Gorzej oczywiście jest jak jedzie się do hipermarketu, bo nawet nie ma innego sposobu, zeby wnieśc kilka kilogramow zakupow na 5 piętro...Wtedy koszyk na nie wiele się zdaje, no ale te siatki służa mi pozniej dosc dlugi czas.

A jeśli chodzi o baterie, to moja rodzinka od razu się przekonała do segregacji. Gdy nazbiera się odpowiednia ilość od wywozimy to na wysypisko (mieszkam nie daleko).
teranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 10:58   #142
Abuba
Zadomowienie

Znalazłam porównanie woreczków foliowych i toreb papierowych z Washington Post. Produkcja i recykling toreb papierowych pochłaniają dużo więcej energii niż produkcja i recykling foliówek.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...100301385.html

Rozwiązanie optymalne wg mnie- torby materiałowe i torby plastikowe wielokrotnego użytku oraz te bio-foliówki.

Z pozytywnych obserwacji- na moim osiedlu ustawiono kosz specjalnie na folie. Minus - zabrano z tego samego miejsca kosz pojemnik na PET
Stary 2008-02-13, 11:26   #143
kaledonia
zielony stworek

W Lidlu teraz nie dają jednorazowych torebek Torbę noszę,ale to już przesada...bo co jak ktoś zapomni? Chyba nic innego jak zrezygnować z zakupów.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 11:39   #144
natalii87
Zakorzenienie

ja już zaopatrzyłam sie w takie fajne materiałowe torby... Ba! przekonałam nawet moją mamę

jestem całkowicie "ANTYfoliowym"

natalii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 12:05   #145
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Również dołączyłam się do tej akcji już pare miesięcy temu noszę przy sobie swoją materiałową torbę, albo torbę z YR, a jesli się zdarzy, że nie mam jej przy sobie to zakupy pakuję do torby jaką mam na ramieniu, a noszę same "olbrzymki" więc nie mam z tym prbolemu.
Mój TZ podobnie... jak idziemy razem na zakupy bierze plecak i po sprawie.
Zawsze dziękuję za reklamówkę, gdy ekspedientka mi ją daje.
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 12:16   #146
istari
Paul's girl

dziewczyny, ponawiam pytanie: w czym wyrzucacie śmieci?
Stary 2008-02-13, 12:45   #147
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
W czarnych, przeznaczonych do tego workach lub reklamówkach, które jakimś cudem przywędrowały do mnie do domu - siostra jest niereformowalna.
Stary 2008-02-13, 12:49   #148
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
Ja ostatnio w kartonowych pudłach, które i tak idą na śmietnik. Jeśli jest się bardzo "anty", można wysypywać śmieci z grubszych reklamówek bezpośrednio do pojemnika, a potem zakładać je ponownie do kosza.
Stary 2008-02-13, 12:59   #149
istari
Paul's girl

dzięki za odpowiedzi ja wyrzucam w workach foliowych, które pojawiają się w domu i nie da się tego uniknąć (np. po owocach, warzywach). zrezygnowalam z kupowania specjalnych workow na śmieci. bylam ciekawa jak Wy sobie z tym radzicie
Stary 2008-02-13, 13:16   #150
Owczunia
Wtajemniczenie

U mnie wiekszość zakupów taszczona jest albo w większy torebkach, albo w reklamówkach, które są używane tak długo aż całkowicie się zniszczą. Mamy też różne kolorowe płócienne torby.

Jednak jednorazówki które mimo wszystko sie pojawiają są używane tak jak u istari jako worki na śmieci.

W domu niezwykle mało rzeczy mamy na baterie, ale jak zajdzie potrzeba to oddam do szkoły

Owczunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości