Perfekcyjna Pani Domu - TVN STYLE - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-19, 10:37   #121
primavera
Zakorzenienie

Dot.: Perfekcyjna Pani Domu - TVN STYLE

Cytat:
Napisane przez Akszeinga Pokaż wiadomość
Dziewczyny w dzisiejszym odcinku był przepis na odświeżacz powietrza i wiem że trzeba wziąć 2 szklanki wody, łyżkę soku z cytryny i parę kropel olejków ale ile sody oczyszczonej
A jak się robi ten odświeżacz? Wydawało mi się, że ona po prostu wymieszała sodę z olejkiem i to stało - ale chyba to nie tak. Czyli co- ma powstać taka pachnąca "woda"?
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 15:44   #122
sabatina
Raczkowanie

ja również bardzo lubię ten program. jest świetny. zazdroszczę prowadzącej tek pięknego, typowo brytyjskiego domu barzdzo ta pani przypomina mi grazyne torbicka mniie tez motywuje ona do dzialania, ale i tak zawsze lubilam porzadek i sprzatanie.
wlasnie trwa budowa mojego nowego domu , w ktorym bedzie mozna jesc z podlogi
sabatina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 22:01   #123
AgnieszkaW.
Raczkowanie

Abuba,

dziękuję Ci bardzo. Ja prasuję podobnie jak Ty. Tylko najpierw tył a później przód. Tylko czemu zajmuje mi to tyle czasu! Aż 11 minut! Dzisiaj sprawdziłam na zegarku.
AgnieszkaW. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 22:16   #124
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Mnie zaczęło mniej zajmować jak zaczęłam pasować z parą.
Z 11-12 minut zeszłam do 7
Stary 2007-11-20, 00:12   #125
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
Nie jestem fanką tego programu, ale zdarza mi się go oglądać.
Straszne w jakich chlewach mieszkają ci ludzie....masakra, w głowie mi się nie mieści, jak można doprowadzić dom do takiego stanu....brrr
Nie jestem pedantką, ale lubię porządek, sprzątanie sprawia mi przyjemność, można się przy tym zrelaksować i przemyśleć różne sprawy. Miewam takie dni, że nie chce mi się nic robić, zlew jest pełen garów, a po pokoju walają się ciuchy...ale ten stan nie trwa długo i zaraz zabieram się za sprzątanie, nie mogłabym funkcjonować w zagraconym, brudnym domu...a feee naprawdę nie mogę zrozumieć tych ludzi.
Co do porad prowadzącej program - większość z nich jest przydatna, ale kopara mi opadła, kiedy w jednym z odcinków ta kobieta zbierała odłamki szkła kromką chleba...dla mnie to już przegięcie
mogłabym to samo napisać.
Porady i owszem niektóre są ciekawe .. .ale mnie irytuje takie "narzucenie poprawnego myślenia" ręczniki składaj tak a nie inaczej bo wtedy jest źle i oznaka bałaganu itp. Okropnie mnie to denerwuje. Chyba zbytnią indywidualistką jestem żeby sie dać wcisnąć w jakieś sztywne ramy składania koszuli ^^ Zresztą ... po co ? Po co aż tak sie tym przejmować? Mam więcej wazniejszych i ciekawszych spraw niż starcie każdego małego okruszka ze wszystkich mebli. Dla mnie w tym programie nie ma umiaru i jakby to sprzątanie było kwestią życia lub śmierci.

I z tym chlebem to też dla mnie było przegięcie. Rozumiem wykorzystywanie różnych składników kuchennych w sprzątaniu... ale kurcze są pewne granice. Mnie wychowywano w jakimś szacunku dla chleba. I nie umiem wyobrazić sobie żebym mogła tak zrobić! Komuś gdzieś brakuje chleba a ona z usmiechem na ustach wywaliła kromkę ?

Cytat:
Napisane przez Momo Pokaż wiadomość
Mnie nie
Cieszę się ,że nie jestem pedantką
I nie wierzę,że ona sama sprząta w swoim idealnym ,wielkim domu...
też nie wierzę

Cytat:
Napisane przez manolita Pokaż wiadomość
wkurza mnie podejście prowadzącej do samej czynności sprzątania w domu, dla mnie nie jest to kwestia życia lub śmierci, owszem czasami przydadzą sie i mnie jej wskazówki, ale.... no właśnie to ale .... przez które się wkurzam.
o to to
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 11:22   #126
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AgnieszkaW. Pokaż wiadomość
Abuba,

dziękuję Ci bardzo. Ja prasuję podobnie jak Ty. Tylko najpierw tył a później przód. Tylko czemu zajmuje mi to tyle czasu! Aż 11 minut! Dzisiaj sprawdziłam na zegarku.
Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
Mnie zaczęło mniej zajmować jak zaczęłam pasować z parą.
Z 11-12 minut zeszłam do 7
Też prasuję z parą, ale moje żelazko ma mało dziurek w stopie, czuję, że je też wymienię.

Jak parę postów temu deklarowałam, przymierzam się do zakupu nowej deski do prasowania i wczoraj trochę poczytałam o polecanych deskach.
Ktoś polecał deskę na siatce, a nie da płycie. Podobno wtedy przy prasowaniu z parą, para przechodzi na drugą stronę tkaniny i prasowanie jest szybsze. Minusy - ktoś pisał, że po prasowaniu ma mokrą podłogę (ale inna osoba zaprzeczyła).

A jeszcze powiem, że powoli, aczkolwiek konsekwentnie wymieniam koszule męża na takie lepszej jakości, z bawełny wysokoskrętnej (mam nadzieję, że tak się nazywa). Prasowanie takiej koszuli to sama przyjemność!
Abuba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 12:10   #127
annmarie
Wtajemniczenie

Jak miałam mało dziurek, to kropiłam, ale to niewiele pomagało, bo było nierównomiernie...

Ja też miałam mokrą podłogę po prasowaniu na siatce z parą. Natomiast u mnie para i tak przechodzi na drugą stronę, (a przynajmniej ja mam takie wrażenie). Przy moich, mniejszych bluzkach, wystarczy jak je dobrze złożę i prasując przód prasuję od razu tył (później tylko środek tyłu dokańczam), ale przy koszulach nie udaje mi się tak. Są duże i jakoś nigdy nie potrafię ich tak złożyć, żeby cały materiał przodu i tyłu był idealnie równo i nie tworzyć nowych zamięć.

Z innych pomysłów, to jeszcze folia aluminiowa na desce, która odbija ciepło i też można od razu dwie warstwy dobrze prasować. Ale przyznaję, że nigdy mi to nie wyszło, bo w szybkim tempie folia zwijała mi się i wiecej mięłam niż prasowałam.
Stary 2007-11-20, 12:20   #128
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez annmarie Pokaż wiadomość
Jak miałam mało dziurek, to kropiłam, ale to niewiele pomagało, bo było nierównomiernie...

Ja też miałam mokrą podłogę po prasowaniu na siatce z parą. Natomiast u mnie para i tak przechodzi na drugą stronę, (a przynajmniej ja mam takie wrażenie). Przy moich, mniejszych bluzkach, wystarczy jak je dobrze złożę i prasując przód prasuję od razu tył (później tylko środek tyłu dokańczam), ale przy koszulach nie udaje mi się tak. Są duże i jakoś nigdy nie potrafię ich tak złożyć, żeby cały materiał przodu i tyłu był idealnie równo i nie tworzyć nowych zamięć.

Z innych pomysłów, to jeszcze folia aluminiowa na desce, która odbija ciepło i też można od razu dwie warstwy dobrze prasować. Ale przyznaję, że nigdy mi to nie wyszło, bo w szybkim tempie folia zwijała mi się i wiecej mięłam niż prasowałam.
Tak przeczytałam i znowu mam pożywkę dla myślenia, bo nie wiem, czy jednak warto inwestować w nowe żelazko, skoro większa liczba dziurek niewiele zmienia?
Deskę muszę wymienić, bo chybocze się, jest za niska, wąska i twarda - taka najprostsza. Ale znowu nie wiem, czy kupić taką na siatce, czy może po prostu na płycie, tylko lepiej wyściełaną?
Stary 2007-11-20, 15:06   #129
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Abuba Pokaż wiadomość
Tak przeczytałam i znowu mam pożywkę dla myślenia, bo nie wiem, czy jednak warto inwestować w nowe żelazko, skoro większa liczba dziurek niewiele zmienia?
Deskę muszę wymienić, bo chybocze się, jest za niska, wąska i twarda - taka najprostsza. Ale znowu nie wiem, czy kupić taką na siatce, czy może po prostu na płycie, tylko lepiej wyściełaną?
Oj, nie - liczba dziurek dużo zmienia. Wcześniej miałam mało i prasowanie było znacznie dłuższe. Teraz mam całą płytę żelazka (poza środkiem) pokrytą drobnymi dziurkami - wieloma - i jest o niebo lepiej. Para wydobywa się równo, nie ma lania, a koszule prasują się znaaacznie szybciej.

Natomiast ja się zawiodłam na desce na siatce - też miałam mokrą podłogę po prasowaniu z parą (wykładzinę suszyłam 3 dni po godzinnym prasowaniu ).
Stary 2007-11-20, 15:44   #130
Abuba
Zadomowienie

To chyba już totalny offtop

Mam upatrzone dwa żelazka: jedno Rowenty, drugie Philipsa GC 4430. Oba drogie jak nie wiem co. Powstrzymuję się już od dłuższego czasu z zakupem. Może jak w Media Markt będą wyprzedaże po nowym roku, to któreś kupię.
Rowenta ujęła mnie stopą z 200 dziurkami (poniżej) i ma świetne recenzje na Amazon. Philips też ma dużo otworów.

(nie biorę pod uwagę Brauna, bo mam teraz. Wiem, że jest już nowszy model mojego żelazka, z większą ilością otworów, ale mam ochotę spróbować czegoś nowego)

Co do deski, to nie mam pojęcia. Nawet nie wiem, w jakim sklepie może być duży wybór desek, żeby się "poprzymierzać".

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rowenta.jpg (6,8 KB, 21 załadowań)
Stary 2007-11-20, 16:11   #131
MagdaP
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mango bzik Pokaż wiadomość

Jeszcze jedno
Do górnej powierzchni szafek kuchennych warto przykleić papier , w czasie sprzątania już zabrudzony zdjąc , przetrzeć szfkę i nakleić czysty , to bardzo ułatwia sprawę , kiedy szafki zawieszone są wysoko i trudnodostępne . Takie małe ułatwienie
A czym przykleic?

Pozdrawia balagniara
MagdaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 17:27   #132
Jodi _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fraoch Pokaż wiadomość
I z tym chlebem to też dla mnie było przegięcie. Rozumiem wykorzystywanie różnych składników kuchennych w sprzątaniu... ale kurcze są pewne granice. Mnie wychowywano w jakimś szacunku dla chleba. I nie umiem wyobrazić sobie żebym mogła tak zrobić! Komuś gdzieś brakuje chleba a ona z usmiechem na ustach wywaliła kromkę ?
Dokładnie. Mnie też uczono szacunku do chleba. Pamiętam nawet, jak byłam jeszcze dzieckiem i kiedy upadł mi na podłogę bochenek, to mama kazała mi go podnieść i pocałować
Jodi _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 19:51   #133
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Ktoś polecał deskę na siatce, a nie da płycie. Podobno wtedy przy prasowaniu z parą, para przechodzi na drugą stronę tkaniny i prasowanie jest szybsze. Minusy - ktoś pisał, że po prasowaniu ma mokrą podłogę (ale inna osoba zaprzeczyła).
Zawsze można coś połóżyć na podłogę , stary ręcznik, kawałek folii, po prasowaniu zebrać i problem z głowy.

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
Dokładnie. Mnie też uczono szacunku do chleba. Pamiętam nawet, jak byłam jeszcze dzieckiem i kiedy upadł mi na podłogę bochenek, to mama kazała mi go podnieść i pocałować
Mnie też tak uczono, do dziś jak mi upadnie kromka, to staram się cmoknąć. Ale troszeczkę się martwie, bo marnuje się u mnie sporo chleba, a nie zawsze jest komu oddać.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 20:54   #134
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Zawsze można coś połóżyć na podłogę , stary ręcznik, kawałek folii, po prasowaniu zebrać i problem z głowy.
Dzustam, co tam ręcznik!
Właśnie zagłębiam się w temat i odkrywam całkiem nowy świat .

Wiem już, że są żelazka, które wytwarzają suchą parę, ale są też i deski do prasowania z odsysaniem pary
Stary 2007-11-20, 21:00   #135
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Dzustam, co tam ręcznik!
Właśnie zagłębiam się w temat i odkrywam całkiem nowy świat .

Wiem już, że są żelazka, które wytwarzają suchą parę, ale są też i deski do prasowania z odsysaniem pary
O ludkowie, ja tu jakieś babcine sposoby wymyślam, a cywilizacja pruje w tym czasie do przodu.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 21:13   #136
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
O ludkowie, ja tu jakieś babcine sposoby wymyślam, a cywilizacja pruje w tym czasie do przodu.
Tylko że ta "cywilizacja" niestety sporo kosztuje... Czyli raczej kupuję pomysł z ręcznikiem
Stary 2007-11-20, 21:19   #137
sabatina
Raczkowanie

co do prasowania-
najpierw prasuję tył, później przód, następnie mankiety, rękawy i na końcu kołnierzyk. i zajmuje mi to mniej niż 10 minut i to bez kropienia wodą.trzeba po prostu ustawic optymalną temperaturę
poza tym bardzo lubię ten program, ale nie zostanę jego niewolnicą. wiem, że robię wiele rzeczy dobrze. z tego progamu czerpię tylko nowe pomysły i inspirację. nie mam zamiaru zapisywac wszystkich wskazówek prowadzącej.
ten program jest skierowany przede wszystkim do zupełnie niezorganizowanych kobiet, pań domu, które nie umieją radzic sobie z obowiązkami domowymi, a przez to panuje tam chaos, w którym trudno życ.
sabatina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-21, 18:22   #138
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

Cytat:
Tylko że ta "cywilizacja" niestety sporo kosztuje... Czyli raczej kupuję pomysł z ręcznikiem
hmmm zdziwiłam się, ze podłoga jest mokra po prasowaniu... ja też mam siatkową deskę do prasowania- bo taka jest najlepsza do prasowania z parą, ale podłogę mam suchą ... może dlatego że dokupiłam dodatkowy gruby pokrowiec na deskę aby nie odbijała się siatka podczas prasowania i to on niweluje ten problem

Międzynarodowy Instruktor Stylizacji Paznokci
nysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-21, 19:33   #139
annmarie
Wtajemniczenie

O, może
Ja pożyczyłam taką do sprawdzenia jak się przymierzałam do kupna nowej, ale żadnych dodatkowych pokrowców nie miała.
A może jakaś felerna była, albo inna budowa (kurcze, kto by pomyślał, że deska do prasowania to już taka wyższa technologia może być )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-22, 17:39   #140
soleil1985
Raczkowanie

w jednym z ostatnich odcinków uczyła robic omlety, z tego co pamiętam było w miare szybko i prosto, pamięta może któraś konkretne proporcje?
soleil1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-30, 18:05   #141
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl

co do odswieżacza to 2 łyżki sody

Sweet On The Diet
sweet.girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-30, 18:51   #142
nysza
Wtajemniczenie

GG do nysza

Cytat:
Napisane przez soleil1985 Pokaż wiadomość
w jednym z ostatnich odcinków uczyła robic omlety, z tego co pamiętam było w miare szybko i prosto, pamięta może któraś konkretne proporcje?

hihi zapamiętałam tylko że jajka nie należy ubijać, tylko telikatnie rozmącić

Międzynarodowy Instruktor Stylizacji Paznokci
nysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-30, 19:15   #143
Abuba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nysza Pokaż wiadomość
hihi zapamiętałam tylko że jajka nie należy ubijać, tylko telikatnie rozmącić
A ja zapamiętałam, że dodaje do tych jajek trochę rozpuszczonego masła. Chyba były trzy jajka.

Może ktoś jeszcze coś dorzuci
Stary 2007-11-30, 19:21   #144
Akszeinga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweet.girl Pokaż wiadomość
co do odswieżacza to 2 łyżki sody
tak teraz już też wiem bo oglądałam powtórkę

Kochasz zwierzęta ? Uratuj im
życie.To tylko parę zł.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135520
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-02, 15:19   #145
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl

I jak? Zrobiłaś odświeżacz? Jakie efekty?

Sweet On The Diet
sweet.girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-02, 17:31   #146
Akszeinga
Zadomowienie

Jeszcze nie
na razie kupiłam składniki, mam w planach go zrobić i przetestować na tapicerce samochodu

życie.To tylko parę zł.
Stary 2007-12-02, 18:52   #147
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze nie
na razie kupiłam składniki, mam w planach go zrobić i przetestować na tapicerce samochodu
Buu, a ja nadal nie wiem, jak się robi ten odświeżacz - nie widziałam tego odcinka.
Podzielcie się przepisem - i wrażeniami po wypróbowaniu
Stary 2007-12-03, 05:32   #148
Akszeinga
Zadomowienie

primavera chyba nie czytałaś dokładnie tego wątku. Nie tak wiele postów wyżej jest podany przepis

życie.To tylko parę zł.
Stary 2007-12-03, 08:22   #149
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
primavera chyba nie czytałaś dokładnie tego wątku. Nie tak wiele postów wyżej jest podany przepis
No właśnie czyttałam,- nawet na początku strony odnoszę się do przepisu. Po prostu ni ewiem, jak to zrobić - zawsze wydawało mi się, że te odświeżacze to powstają sypkie - a tu wychodzi, że płynne. Czyli co- trzeba zrobić taką wodę i postawić gdzieś w szklance?
Stary 2007-12-03, 10:57   #150
annmarie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
Po prostu ni ewiem, jak to zrobić - zawsze wydawało mi się, że te odświeżacze to powstają sypkie - a tu wychodzi, że płynne. Czyli co- trzeba zrobić taką wodę i postawić gdzieś w szklance?
Nie, nie, przelewasz do rozpylacza i "psikasz" min w powietrze. Działa tak jak odświeżacze w sprayu

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości