krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-05, 15:21   #121
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl
Krwawienie podczas brania tabletek.

Zaczełam brać tabletki. Właśnie zaczynam trzeci tydzień. I od tego okresu cały czas krwawie ( jesli to mozna tak nazwać...) tzn plamie... Co to może znaczyć? dodam że biore Cilest.

Bardzo prosze o odpowiedź.
Z góry dziękuje

Sweet On The Diet
sweet.girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 17:37   #122
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Krwawienie podczas brania tabletek.

To znaczy, że nie korzystasz z wyszukiwarki wybacz ale piszę już jakiś 150 raz na tym forum, że gdy zaczynasz brać tabletki to do trzech opakowań może występować nieustające plamienie i jest to po prostu niegroźny efekt uboczny spowodowany dostosowywaniem się organizmu do tabletek.
Stary 2007-11-05, 18:10   #123
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl

ale to nie wpływa na ochrone antykoncepcyjną?:rolleyes :

Sweet On The Diet
Stary 2007-11-05, 18:16   #124
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweet.girl Pokaż wiadomość
ale to nie wpływa na ochrone antykoncepcyjną?:rolleyes :

tak wpływa i będziesz mieć pięcioraczki

ps. poczytaj ulotkę, znajdź na forum podobne wątki i nie zadawaj głupich pytań
Stary 2007-11-05, 18:28   #125
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl

hmmm.... oczekiałam minimalnej życzliwości

Sweet On The Diet
Stary 2007-11-05, 22:22   #126
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
a my oczekujemy od uzytkowniczek forum, ze beda korzystac z wyszukiwarki.

lacze

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 13:05   #127
Hisoka
Zakorzenienie

GG do Hisoka
'okres' w trakcie brania tabletek

Coś dziwnego-zaczęłam brać nowe opakowaie tabletek bez przerwy na okres. Na początku wszystko było ok. Gdzieś w połowie cyklu zaczęłam troszeczkę krwawić, a teraz [pare dni później] krwawie tak, jakbym miała okres. Teoretycznie następne opakowaie 'bez przerwy' powinno sprawić ,że krwawienia nie będzie, a u mnie wystąpiło i to jeszcze w dziwnym momencie. Zastanawiam się czy to na pewno spowodowane pigułkami....może to co innego..może była ,albo jestem w ciąży [ale biorę tabletki ponad rok :/]. Co to może być?
Hisoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 13:22   #128
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: 'okres' w trakcie brania tabletek

jak sama zauwazylas, branie nastepnego dnia przerwy moze, ale nie musi spowodowac ze krwawienia nie bedzie. Najwidoczniej w Twoim przypadku po prostu to "nie dziala".
Mysle, ze nie masz sie czym martwic

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 13:28   #129
nińa
Raczkowanie

Czasami tak jest że organizm niezbyt dobrze znosi branie tabletek bez zalecanej przerwy. Ja tak mialam gdy stosowałam tabletki jednofazowe - pojawiały sie plamienia i krwawienia. w ulotce do moich tabletek było napisane że takie coś może wystąpić jeśli nie ma tygodniowej przerwy. radziłabym dotrwac do końca opakowania i zrobić 7 dniową przerwę - wtedy wszystko powinno wrócić do normy.
nińa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 20:43   #130
milionmyslii
Raczkowanie

Dot.: Plamienie?

Ja wlasnei biore swoje drugie opakowanie novynette...
6 tabletka..
dostalam plamienie... po jakichs 10 dniach od krwawienia z odstawienia(trwalo 2-3 dni), i 6 dni po 7-dniowej przerwie....
czytalam ze plamienia moga wystepowac przy pierwszych trzech opakowaniach keidy sie zaczyna antykoncepcje hormonalna...
zastanawiam sie czy to plaminei nei oznacza zbyt niskiego poziomu hormonow, czy dalej jestem zabezpieczona i czy mozliwa jest ciaza?
milionmyslii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-02, 13:45   #131
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22
Dot.: Plamienie?

No i znów do Was wracam ;/ Przez pierwsze opakowanie Cyprestu cały czas plamiłam, potem było krwawienie w przerwie i zaczłęam drugie opakowanie. Krwawienie się skończyło, ucieszyłam sie bo nie było też plamień jak w pierwszym opakowaniu ale do czasu;/ pod koniec 2 opakowania dostałam takie brunatne plamienie. trwa ono do tej pory mimo, że w poniedziałek wzięłam ostatnią tabletkę a wczoraj powinnam dostać krwawienie ;/ we wtorek zaczynam kolejne opakowanie ale troche się martwię tym brakiem krwawienia i tym plamieniem ;/ nie wiem czemu tak mam. Nie zapomniałam żadnej tabletki, nie brałam żadnych leków, Ciązę w sumie wykluczam bo nie współzyłam tylko uprawaiałam petting. Ech nie wiem co myśleć....
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 23:57   #132
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

W połowie drugiego opakowania (nie robiłam przerwy) również pojawiły się plamienia a później okres-nie martw się,czasem tak się zdarza
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 18:40   #133
kocham-pulpecika
Raczkowanie

GG do kocham-pulpecika Send a message via Skype™ to kocham-pulpecika
Dot.: krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy

Hej dziewczyny
jak zwykle panikuje pewnie
ale zostalo mi 7 tabletek i dostałam jakies plamienia i moim zdaniem to nawet moze byc okres..... i boje sie bo nie ma mojego lekarza a biore drugie opakowanie pod rzad bez przerwy... czy mam przestac brac? czy do konca? prosze poradzcie co mam zrobic:nie :
Stary 2007-12-09, 19:49   #134
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
W połowie drugiego opakowania (nie robiłam przerwy) również pojawiły się plamienia a później okres-nie martw się,czasem tak się zdarza

no po dwóch dniach spóźnienia dostałam okres tyle, że krótszy i mniej obfity-może to przez to,że miałam wcześniej te plamienia. Okres już mi się skończył i plamień na razie też nie ma . Oby nie powróciły.
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 19:49   #135
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocham-pulpecika Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
jak zwykle panikuje pewnie
ale zostalo mi 7 tabletek i dostałam jakies plamienia i moim zdaniem to nawet moze byc okres..... i boje sie bo nie ma mojego lekarza a biore drugie opakowanie pod rzad bez przerwy... czy mam przestac brac? czy do konca? prosze poradzcie co mam zrobic:nie :
Bierzesz drugie opakowanie pod rząd, więc z tego co wiem to takie krwawienie może wystąpić.
Stary 2008-01-10, 14:09   #136
monia.1987
Raczkowanie

Kończę 6 opakowanie yasminelle. Czuję się po nich dobrze, wszystko do tej pory było w porządku. A tu nagle dziś problem... wczoraj wziełam 20 tabletkę, więc dzis wieczorem czas na ostatnią, a to na majtkach plama... Zdarzały się takie rzeczy, ale tylko w trakcie pierwszego opakowania i to niezbyt często, ale teraz? Ciągle mam nadzieję, że to tylko jakieś jednorazowe plamienie, a nie normale krwawienie z odstawienia no bo jak? Dodam, że brałam tabletki dość regularnie (różnice w czasie max 30 minutowe), brak wymiotów, biegunek, antybiotyków.

Co o tym myślicie?
monia.1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-10, 19:58   #137
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

ja biore yasmin i od pewnego czasu zaczęły mi sie miesiączki przy 20 lub 21 tabletce i tez sie zastanawiam co jest......
czy to normalne?
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-10, 22:01   #138
monia.1987
Raczkowanie

Nie wiem czy to normalne, ale ja jednak mam normalne krwawienie a nie jednorazowe plamienie, na ktore mialam nadzieje. martwie sie chociaz nie wiem czy jest powod. przed chwila wzielam ostatnia tabletke z blistra... chyba w poniedzialek wybiore sie do lekarza. nie wiem co mam o tym myslec, moze tak sie zdarza i moze to normalne.. nie chcialabym zmieniac tabletek, pierwszy raz cos takiego mi sie zdarzylo. wiec MisQa nie jestes sama. od dawna tak masz? nie boisz sie ze tabletki moga byc za slabe?
Stary 2008-01-11, 14:58   #139
milionmyslii
Raczkowanie

Question Dot.: krwawienie/plamienie w czasie brania tabletek- zbiorczy

i znow w tym samym watku :P
ale mnei dreczy jedno pyatnie...

w sylswestra rano dostaalm biegunke
dzien wczesneij wzielam tabletke anty o 15, czyli o mojej porze brania tabletek... biegunka kolo 12-13 wystapila... wzielam tabletek powsztrymujaca biegunke i tabletke anty wzielam godizne pozniej... nei o 15, lecz o 16.... wczesneij przez pare dni mialam uplawy o brazowawym zabrwieniu a dzis dostalam plamienie...jest starsznei ciemne... dodam ze wczoraj byla moja 20 tabletka a dzisiaj 21 i mam pytanei czy jesetm nadal zabezpiecozna czy powinnam sie martwic? to ostatni tydzien a mysle ze palmeinie ejst spowodowane tamtym jednogodzinnym opoznieniem...
co myslicie kochane??
Stary 2008-01-12, 22:12   #140
monia.1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milionmyslii Pokaż wiadomość
i znow w tym samym watku :P
ale mnei dreczy jedno pyatnie...

w sylswestra rano dostaalm biegunke
dzien wczesneij wzielam tabletke anty o 15, czyli o mojej porze brania tabletek... biegunka kolo 12-13 wystapila... wzielam tabletek powsztrymujaca biegunke i tabletke anty wzielam godizne pozniej... nei o 15, lecz o 16.... wczesneij przez pare dni mialam uplawy o brazowawym zabrwieniu a dzis dostalam plamienie...jest starsznei ciemne... dodam ze wczoraj byla moja 20 tabletka a dzisiaj 21 i mam pytanei czy jesetm nadal zabezpiecozna czy powinnam sie martwic? to ostatni tydzien a mysle ze palmeinie ejst spowodowane tamtym jednogodzinnym opoznieniem...
co myslicie kochane??
Szczerze wątpię, że jednogodzinne opóźnienie może spowodować plamienia. Faktycznie przyjmowanie tabletek o różnych godzinach może być przyczyną wcześniejszych krwawień, ale myślę, że bez przesady..nie jeśli jest to jednorazowe opóźnienie o jedną godzinę..

Nie wiem czym innym tłumaczyć plamienia w czasie brania tabletek, bo sama mam od od tego opakowania ten problem i nie wiem co z tym zrobić..iść do lekarza, czy potraktować to normalnie i poczekać do końca następnego opakowania i jeśli się powtórzy to dopiero wtedy iść do lekarza.

A jeszcze jedno pytanie, od jak dawna bierzesz tabletki? bo jeśli to któreś z 3 opakowań, to plamienia są zupełnie normalne
Stary 2008-01-13, 02:29   #141
milionmyslii
Raczkowanie

skonczylam 3 opakowanie...
i w sobote(wczorja juz) zaczela mi sie przerwa... przed przyjeciem 21 tabletki o godiznie 15 zauwazylam dopeior ze mam plamienie (caly dzien w skzole, dopieor o przyjsciu do domu zobaczylam male plamienie, tzn duza brazowa plama, a wczesniej brazowawe uplawy) w sobote tez mialam niewielkie i pewnie bede miala podczas przerwy dopki nie wystpi krwawienie z odtsawienia..a w sylwestra troche sie baraszkowalao z chlopakiem, weic biegynka, tabl przeciw biegunce igodizne poznie tabletka anty to powinno byc ok...
a dzien przed tym jak dostaalm plamienia zjadlam grejfruta, a podobno nie wolno bo ma substancje obnizajace skutecznosc tabletek anty... moze to to?? choc watpie...
Stary 2008-01-13, 10:20   #142
monia.1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milionmyslii Pokaż wiadomość
skonczylam 3 opakowanie...
i w sobote(wczorja juz) zaczela mi sie przerwa... przed przyjeciem 21 tabletki o godiznie 15 zauwazylam dopeior ze mam plamienie (caly dzien w skzole, dopieor o przyjsciu do domu zobaczylam male plamienie, tzn duza brazowa plama, a wczesniej brazowawe uplawy) w sobote tez mialam niewielkie i pewnie bede miala podczas przerwy dopki nie wystpi krwawienie z odtsawienia..a w sylwestra troche sie baraszkowalao z chlopakiem, weic biegynka, tabl przeciw biegunce igodizne poznie tabletka anty to powinno byc ok...
a dzien przed tym jak dostaalm plamienia zjadlam grejfruta, a podobno nie wolno bo ma substancje obnizajace skutecznosc tabletek anty... moze to to?? choc watpie...
Ja też wątpię, że to to. Co do tych grejfrutów, to chyba chodzi o to, żeby nie popijać tabletki sokiem oraz nie pić go (ewentualnie można to rozumieć nie jeść grejfruta) do 4 godzin po wzięciu proszka bo ten owoc niestety ma to do siebie, że obniża skuteczność leków (podobno nie tylko tabletek), więc mógłby sprawić, że tabletka się nie wchłonia tak jak powinna. Ja tak to rozumiem chociaż na ulotce nic nie ma, to jednak wolę zachować ostrożność.

Myślę, że u Ciebie jest wszystko ok. W przypadku biegunki postąpiłaś jak trzeba. Po przyjęciu tabletki biegunka nie wystąpiła, więc myślę, że jesteś zabezpieczona i plamienia nie mają na to wpływu. Tym bardziej, że po 3 opakowaniu jeszcze wszystko mogło się nie unormować jak trzeba.
Stary 2008-01-13, 13:18   #143
milionmyslii
Raczkowanie

czyli grejfrutem nei mam sie co martwic??

tylko mnei zastanawia skad to plamienei pod koneic opakowania...
wczesneij (przy 1 czy 2 opakowanu) mialam malenkie przy 9 tabletce czy nawet 15...
moze tak po prostu ma byc? moze ma sie uregulowac?
a czy to ze ejstem troche podziebiona,(teraz mam 7-dniowa przerwe) moze meic wplywa na skutecznosc? nie biore zadncyh lekow, ot zwykly maly kaszel i lekki katarek...

dziwi mnei to plamienei i troch martwi tym arzdiej ze wspolzyje dosc regularnie.... stad moje obawy i pytania wole meic pewnosc, jestem mala panikara...:P
Stary 2008-01-14, 08:30   #144
monia.1987
Raczkowanie

Mogło się jeszcze wszystko nie ,,ustawić" po 3 opakowaniu.. zresztą jak widzisz w moim przypadku plamienia też są pod koniec opakowania a jestem przy 6 i też współżyję dość regularnie

Nigdy nie słyszałam, żeby przeziębienie mogło wpływać, więc moim zdaniem możesz być spokojna, a nawet łyknąc jakiś gripex, żeby prędzej Ci przeszło
Stary 2008-01-14, 15:05   #145
milionmyslii
Raczkowanie

dziękuję Ci serdecznie za pomoc i rozwianie moich watpliwosci...
okres dostalam wiec chyba wszystko jest ok
pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-01-15, 19:23   #146
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Witam

biore tabletki Cilest od niecalych 3 lat,nigdy nie przydazylo mi sie plamienie az do dzis-
musze powiedziec ze tydzien temu skonczylam brac antybiotyk wiec przez tydzien od jego skonczenia do0datkowo sie zabezpieczamy.
Wydzielina jest brazowa-zostaje wewnatrz a na zewnatrz wycieka bardzo niewiele..co to moze znaczyc..jakis stan zapalny,paczatki grzybicy?

czy to powod do obaw? czy moze to znak ze antybiotyk zmniejszyl dzialalnosc tabletek? jutro zadzwonie do mojej ginekolor..ale prosze was uspokojcie mnie troche!

niedawno jakis miesiac temu robilam cytologie jak co roku-wszystko wyszlo ok!

Edytowane przez cuciola
Czas edycji: 2008-01-15 o 19:50
cuciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 21:17   #147
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

moje dolegliwosci okazaly sie byc zapaleniem pecherza
cuciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 18:31   #148
monia.1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia.1987 Pokaż wiadomość
Kończę 6 opakowanie yasminelle. Czuję się po nich dobrze, wszystko do tej pory było w porządku. A tu nagle dziś problem... wczoraj wziełam 20 tabletkę, więc dzis wieczorem czas na ostatnią, a to na majtkach plama... Zdarzały się takie rzeczy, ale tylko w trakcie pierwszego opakowania i to niezbyt często, ale teraz? Ciągle mam nadzieję, że to tylko jakieś jednorazowe plamienie, a nie normale krwawienie z odstawienia no bo jak? Dodam, że brałam tabletki dość regularnie (różnice w czasie max 30 minutowe), brak wymiotów, biegunek, antybiotyków.

Co o tym myślicie?
Dziś byłam u ginekologa po receptę i w końcu mialam okazję zapytać specjalisty czy wszystko na pewno jest ok.

Gdy przedstawiłam mój problem, czyli okres w ostatnim dniu przyjmowania tabletki, lekarz bez żadnego zastanowienia powiedział, że normalne i że się zdarza...
Stary 2008-02-08, 19:12   #149
anetach18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
Ja wzielm wczoraj 11 tabletke z 1 blistra regulonu i nadal mam plamienia Slyszalam,ze przez pierwsze 3 miesiace moze tak byc,w ulotce niby tez tak napisali ... Dziewczyny,ile najdluzej mialyscie takie plamienia??

ja miałam plamiania przez caly pierwszy miesiac a potem juz bylo ok ale to normalne

to mi pomóżcie mam 2 tabletki do konca adzisiaj ni z tego ni z owego dostalam plamiania ale teraz juz nic nieleci. biore yasminelle od 6 miesiecy. pomózcie jezeli cos wiecie na ten temat. Pozdrawiam

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
przez cale pierwsze opakowanie wystepowaly plamienia ale juz przy nastepnym bylo oki
dasz rade tez tak mialam tylko ja to przezywalam akurat nad jeziorem ehhh ale potem juz ok

Cytat:
spoko spoko nic sie niemartw ja krwawilam jak juz pi8salam ale powtorze przez caly miesiac dasz rade nic sie zlego niedzieje

hm.. zdecydowalam sie przesunac okres.. jak narazie wzielam 3 tabletke i palmienia mnei dopadly...;/ ale to chyab nei ejst powod do paniki? przy przesuwaniu okresu moze sie tak zdarzyc i liczylam sie z tym.. ale plamienia chyba nie sa przeciwwskazaniem do uprawiania seksu???

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2008-02-20 o 13:24 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
anetach18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 00:40   #150
kukimonster
BAN stały

a ja biore juz tez z 6te opakowanie i mam drugi raz krwawienia w srodku cyklu, dziewczyny co też tak miały, znacie juz jakieś przyczyny?:/
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości