ach te odkurzacze - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-16, 11:25   #121
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dot.: ach te odkurzacze

Przyszedł mój odkurzacz

Znaczy przyszedł we wtorek wieczorem, ale dopiero wczoraj miałam czas testować.

Napiszę jeszcze raz, jakby ktoś szukał opinii o nim: Zelmer EcoPower VC 3100.0HP.
Odkurzacz jest na prawdę kompaktowy, taki mały, zielony żuczek można go spokojnie zostawić gdzieś na wierzchu w przedpokoju i nie straszy wyglądem. Ssawek jest dużo, wczoraj stałam się użyć wszystkich. Ten model ma dołączoną ssawkę do parkietów, której postanowiłam na razie nie używać, włoski w niej wyglądają na delikatne. Rura jest długa i giętka, kabel też bardzo długi, co pozwoliło mi posprzątać kawalerkę (podobno 38m2, ale daję raczej 35) nie przepinając odkurzacza między kontaktami. Fajne jest to, że kółka od odkurzacza suną bardzo cicho i łatwo po podłodze. Ssawka z kółkami też nie hałasuje. Co do mocy - najniższa jest za słaba do dywanu, ale na najwyższej, nie można oderwać ssawki! Dywan odkurzałam na około połowie mocy, panele, kanapę, kurze na regale - na najniższej. Kurz wypełnił ok 1/3 pojemnika, ale było to duże odkurzanie i na powierzchniach sprzątanym wcześniej czymś, co paproch najwyżej przesuwało. Nie śmierdzi "odkurzaniem"

Jedyny minus - ssawki mają pod spodem przyczepioną taśmę z włoskami, niestety czepiają się tego długie włosy i trzeba je potem usunąć ręcznie.

Zaznaczam, że to opinia po jednym(!) sprzątaniu, mieszkania 30-parę metrów, bez zwierząt
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 12:50   #122
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Przyszedł mój odkurzacz

Znaczy przyszedł we wtorek wieczorem, ale dopiero wczoraj miałam czas testować.

Napiszę jeszcze raz, jakby ktoś szukał opinii o nim: Zelmer EcoPower VC 3100.0HP.
Odkurzacz jest na prawdę kompaktowy, taki mały, zielony żuczek można go spokojnie zostawić gdzieś na wierzchu w przedpokoju i nie straszy wyglądem. Ssawek jest dużo, wczoraj stałam się użyć wszystkich. Ten model ma dołączoną ssawkę do parkietów, której postanowiłam na razie nie używać, włoski w niej wyglądają na delikatne. Rura jest długa i giętka, kabel też bardzo długi, co pozwoliło mi posprzątać kawalerkę (podobno 38m2, ale daję raczej 35) nie przepinając odkurzacza między kontaktami. Fajne jest to, że kółka od odkurzacza suną bardzo cicho i łatwo po podłodze. Ssawka z kółkami też nie hałasuje. Co do mocy - najniższa jest za słaba do dywanu, ale na najwyższej, nie można oderwać ssawki! Dywan odkurzałam na około połowie mocy, panele, kanapę, kurze na regale - na najniższej. Kurz wypełnił ok 1/3 pojemnika, ale było to duże odkurzanie i na powierzchniach sprzątanym wcześniej czymś, co paproch najwyżej przesuwało. Nie śmierdzi "odkurzaniem"

Jedyny minus - ssawki mają pod spodem przyczepioną taśmę z włoskami, niestety czepiają się tego długie włosy i trzeba je potem usunąć ręcznie.

Zaznaczam, że to opinia po jednym(!) sprzątaniu, mieszkania 30-parę metrów, bez zwierząt
Super, że przyszedł i działa.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-21, 09:44   #123
Lolobrigida
Przyczajenie

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4459706 6]A nam odkurzacz się ostatnio spalił.
I tak podliczyłam że od 2008 roku mieliśmy 4 odkurzacze w domu.

Mąż teraz wymyślił, że kupi jakiś przemysłowy, może dłużej pociągnie.[/QUOTE]

Jeju to tak jak u nas. Nam właśnie rozwalił się trzeci z rzędu. Naprawa przewyższy koszt nowego. Już sama nie wiem co teraz kupić? Oglądałam w Media Markt i podoba mi się kilka modeli np. odkurzaczy bezworkowych, ale nie wiem co dobre. Czy teraz jakikolwiek sprzęt wytrzyma lata?
Cholera mam dość "jednorazowych odkurzaczy". A czy odkurzacze przemysłowe występują w wersjach mini? Zmieszczą się w niewielkiej szafie?
Stary 2014-02-23, 19:39   #124
Mija62
uparta chmura

Ja jestem nastawiona anty do odkurzaczy bezworkowych od kiedy kupilismy Electroluxa Accelerator Zac 6806... niestety kupiliśmy go bez czytania komentarzy. Na początku było super, duża moc-dobrze ciągnał niestety szybko okazało sie, ze nie daje rady odkurzyć jednego pokoju , tak zapycha się filtr hepa!
Dodam tylko, ze mam małe 50metrowe mieszkanie, bez dywanów ..

Teraz szukam tradycyjnego odkurzacza i bez czytania komentarzy nie kupie już nic chyba
Now our rainbow is gone
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 10:53   #125
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

No ja na początku miałam bezworkowy. Myślałam, że będzie super, i w ogóle ach i och. Ale szara rzeczywistość szybko sprowadziła mnie na ziemię

A przemysłówka jest sporo na all, tylko z tego co widzę to są małe, ale wysokie więc nie wiem czy zmieszczą się do małej szafy.
Ja coraz bardziej jestem przekonana co do tego rozwiązania. I tak w sumie loteria.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 16:51   #126
loophole
Przyczajenie

Dopisuję opinię, ponieważ rzadko kiedy jestem z produktu aż tak zadowolona, jak ze swojego odkurzacza.
Z całego serducha polecam Amica maxis power plus vk 5012.
Przy zakupie krzywiłam się,że Amica, że taki w sumie niezbyt śliczny...ale!
-ma niemal niespotykaną w tanich odkurzaczach moc ssania
-trzyma tę moc ssania w zasadzie to zapchanego na full worka
-worki materiałowe są w miarę łatwo dostępne na allegro i są tanie (w sklepach stacjonarnych faktycznie ich nie widziałam, ale też nie szukałam)
-ma długi kabel i wszystkie standardowe szczotki
-był tani
-mam go ze 4 lata i nic mu nie jest (mimo,że spisywałam go na straty przy okazji remontu).

Odkurzanie 2x/tyg ~38m2, w domu gubiący z lubością włosie kot.
P.S. Mam tylko parkiet + kafle i jeden mały dywanik z bardzo długim włosiem. Nie wiem więc, jak sprawdziłyby się szczotki na wykładzinach/dywanach.
loophole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-05, 16:58   #127
Roxanaa
Raczkowanie

tylko elektrolux ultra silencer. Cichutki,szybciutki.I do tego modelu w tym roku dodawali mały ładowany na kabelek.Idealny do łapki jak zbierają się pierwsze koty na panelach.Jest błysk cały czas.Polecam!
Roxanaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-05, 22:38   #128
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Ja polecam Zelmer Elf tani, mały, ładny, bezawaryjny, a moc idealna!
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-07, 12:59   #129
Marta38
BAN stały

Masakra z odkurzaczami, wcześniej mieliśmy 3 odkurzacze i każdy albo przecierał się na rurze, albo siadało mu zasilanie... Teraz w końcu z moim TŻ kupiliśmy sprzęt, który się nie psuje. Mamy odkurzacz Sebo ze strony xxx Serdecznie mogę go polecić. Jest poręczny, bardzo skuteczny i odkurzanie nim naprawdę sprawia przyjemność Swoją drogą korzystałyście ze sklepu xxx Mają świetne środki czystości, często od nich zamawiam i jestem zadowolona

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2015-05-07 o 14:14
Marta38 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-07, 13:07   #130
magda_go
Raczkowanie

My tam mamy zanussi i jest ok wazne zeby mial dobra sile ssania
magda_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 10:54   #131
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Ja polecam Zelmer Elf tani, mały, ładny, bezawaryjny, a moc idealna!
To w ogóle coś ssie? Moc ma słabiutką 700W
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 02:45   #132
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gas73 Pokaż wiadomość
To zależy od tego czego oczekujesz, jeśli tego że automat odkurzy ci dywany, wytrzepie chodnik, i zmiecie okruszki z foteli to częściowo masz rację: automat nie da rady ... i nie ma cudów, nie wierz w marketing sprzedawców !
... ale jest też druga strona ta pozytywna, np. ja używam robota od ponad pół roku w trybie automatycznym, włącza się o 9 rano i sprząta około 1,5 godziny. Mam w domu panele i glazurę, kota, jamnika i 2 małych dzieci ( napisałem w kolejności brudzenia ;-) ) i naprawdę widzę różnicę, i może cię to zdziwi ale tej różnicy nie ma podłodze, a najbardziej podczas ścierania kurzu np. z monitora, po prostu tego kurzu od pół roku prawie nie ma, także jak pada ostre słońce poprzednio widać było fruwające drobiny a teraz powietrze jest prawie czyste. Ten odkurzacz dobrze zbiera kurz, krótką sierść, piaseczek, i okruszki. I naprawdę na panelach daje radę, ja jestem zadowolona. Polecam taki zakup znajomym, zwłaszcza że na allegro już można kupić automat dobrej firmy poniżej 500zł. Jeśli czytają to jacyś Panowie to mogę podpowiedzieć że to jest super prezent dla żony.
Mój automat, ten na R, odkurza parkiet, krótkowłose dywany, zbiera okruszki.
Zmniejsza ilość kurzu w domu (u nas ciągle suszą się w sypialni ubrania córki, co powoduje tworzenie białego pyłu, chyba z bawełny- widać przy składaniu upranych rzeczy).
Zakup roku (jak dawno temu zmywarka), ogromnie ułatwia sprzątanie- włączany 2-3x w tygodniu, co 2-gi dzień (najprostsza wersja ok. 1200 zł- dobrze wydane pieniądze). Cichszy niż zwykły odkurzacz.
- jak bardzo, stwierdziłam, kiedy przestał prawidłowo działać (zbiera kurz ale nie okruchy)- jedna szczotka się nie obraca.
Na szczęście mamy opłaconą wydłużoną gwarancję na 2 lata- miną za 3 miesiące; polecam to zrobić przy zakupie.
Podobno zamienniki (znajomi kupili) sprawują się dużo gorzej.

Ja uważam, że warto mieć, nawet bardzo.

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2015-05-13 o 02:46
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 14:07   #133
201803290936
Konto usunięte

[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;51379786]Mój automat, ten na R, odkurza parkiet, krótkowłose dywany, zbiera okruszki.
Zmniejsza ilość kurzu w domu (u nas ciągle suszą się w sypialni ubrania córki, co powoduje tworzenie białego pyłu, chyba z bawełny- widać przy składaniu upranych rzeczy).
Zakup roku (jak dawno temu zmywarka), ogromnie ułatwia sprzątanie- włączany 2-3x w tygodniu, co 2-gi dzień (najprostsza wersja ok. 1200 zł- dobrze wydane pieniądze). Cichszy niż zwykły odkurzacz.
- jak bardzo, stwierdziłam, kiedy przestał prawidłowo działać (zbiera kurz ale nie okruchy)- jedna szczotka się nie obraca.
Na szczęście mamy opłaconą wydłużoną gwarancję na 2 lata- miną za 3 miesiące; polecam to zrobić przy zakupie.
Podobno zamienniki (znajomi kupili) sprawują się dużo gorzej.

Ja uważam, że warto mieć, nawet bardzo.[/QUOTE]

A jak to jest ze szczotkami i innymi elementami "na dole" - nic się do tej pory nie zużyło? Jak jest potem z wymianą, dokupieniem takie elementu?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 02:14   #134
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
A jak to jest ze szczotkami i innymi elementami "na dole" - nic się do tej pory nie zużyło? Jak jest potem z wymianą, dokupieniem takie elementu?
Szczotki wymieniliśmy po 2 latach, filtr mąż wymieniał wcześniej (chyba był jakiś zapasowy dołączony albo kupił jakieś na początku, nie pamiętam dokładnie), pojemnik na kurz jest dobry- teraz kupiliśmy cały zestaw (kilka szczotek, filtry, nawet zapasowy pojemnik- za ok 120 zł)- bez problemu kupuje się przez internet, jest kilka sklepów.

Pojemnik na kurz wyjmuje się po naciśnięciu przycisku- opróżnia z 2 stron- zajmuje to minutę, szczotki trzeba wyjąć i wyczyścić z tego, co się przyczepiło, ale też trwa to góra kilka minut.

Bardzo się też sprawdza w sezonie zimowym, kiedy wnosi się na butach spore ilości piasku (u nas posypują nim ulice)- odkurzaliśmy korytarz 2-3x dz (bo potem wnosiło się ten piasek dalej), a tak można włączyć robota na sprzątanie 1 m kwadratowego (kilka minut)- przy drzwiach i jest ok.
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości