![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzydkie Polki
Oo wlasnie Vivienne, wlasnie. Moi rodzice byli oszczędni w komplementach względem mnie.
Co ja mowie, nigdy chyba mi nic milego nie powiedzieli w dziecinstwie. A teraz nawet jak mowią ,to i tak juz nie biorę tego serio. ![]() Jesli chodzi o usmiech, to ja szczerzę się pelną gębą swoich krzywych zębów i czesto ludzie widząc mnie od razu wymiekają ![]() Pozytywnie oczywiscie ![]() I im wiecej się szczerzę -szczerze ,a jakże - tym lepiej się czuję i ludzie jacys weselsi są ![]() Powiem też ,że praca w handlu nauczyła mnie zupelnie nowego i lepszego podejscia, niz siedzenie kilka lat za biurkiem i grzebanie papierkowej robocie ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Vivienne, Mialam taka kolezanke ktora musialam uczyc akceptowac komplementy...bo ona sie wstydzila, i mowila ze wcale nie jest (ladnie ubrana, itp) lub podobnie o eks-Ciebie (
![]() A propos, ktos sie pytal jak poprawic samopoczucie. Proponuje zapisywac komplementy jakie sie dostalo. To nie narcyzm, to raczej cos co pomoze nam pozytywniej spojrzec na siebie i zycie. Podniesienie nam humor, no i w ten sposob zobaczymy z czego sie cieszyc, za co powinnysmy byc wdzieczne. Bo np. moze i mam brzuszek, ale wiem ze dziewczyny by sie daly pokroic za moje rzesy i pupe ![]()
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Hmm ja w zasadzie nie należę do osób, które mają jakieś ogromne kompleksy na punkcie swojego wyglądu- jestem jaka jestem,
wyrosłam już z pewnego wieku i zaakceptowłam siebie ale... makijaż traktuję już jako przymus- nie jako element dbania o ładny wygląd, kompleksów mam masę- ale na punkcie tego co wewnątrz, (hmm po co to w zasadzie piszę?), ale do rzeczy- na codzien utwierdzam się w przekonaniu, że Polacy wprost uwielbiają oceniać. A jak już krzywo spojrzą, albo szepną coś towarzyszowi do ucha na temat jakiegoś osobika- czują się mega podbudowani. (wiem- generalizuję strasznie- ale często spotykam się z takim zachowaniem). Pozatym faktycznie- często zamiast zauważać wiele pozytywów- od razu doszukujemy się jakiegoś choćby drobnego negatywu- czy to w sobie czy w innych. Ja osobiście jestem zdania, że wygląd nie odgrywa aż tak ogromnej roli jaką mu się przypisuje. Pozatym nie każdemu podoba się to samo. Jest wiele czynników, które dla mnie są wyznacznikiem piękna- przede wszystkim uśmiech i pozytywna energia- taka osoba od razu wydaje się piękniejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja uwierzyłam w siebie dopiero jak wyjechałam na studia do większego miasta ![]() ![]() ![]() I co mnie ostatnio walnęło o podłogę (dosłownie) - nie mogę spać więc siedzę czasem tu czasem tam na necie i będąc na czacie onetowskim przyglądałam się jakiejś gadce. Po chwili jacyś osobnicy ewidentnie płci męskiej stwierdzają że na ten czat nie zagląda już żadna ładna dziewczyna (rentgen w oczach czy po światłowodach prześwietlają i wiedzą - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() musiałam sie wypisać (za przydługaśne przynudzanie przepraszam) ale spać mi się nie chce a coś muszę robić ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Mrs Mrau
|
Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi.
Przeczytałam z zaciekawieniem i w ekspresowym tempie. Samoocena to kewstia psychiki i zderzania się z rzeczywistością.Inni mają tutaj znaczące 3 grosze do donania w momencie gdy nas chwalą czy tez krytykują. Jak do tej pory zauważyłam,kompleksy może powoli leczyc kochający facet stojący u boku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiemy, jak oni sie na codzien zachowuja, jak oceniaja swoje rodaczki. nie mozna generalizowac, ze tylko polacy oceniaja i to jeszcze w dodatku negatywnie ![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Co do tego większego zainteresowania Polkami zagranicą to faktycznie owo "opatrzenie" krajankami może mieć znaczenie. Tylko czy te gwizdy, cmokania i inne takie to powód do dumy to ja nie wiem...Ja osobiście niezbyt lubię podróże do takich krajów jak Hiszpania a zwłaszcza Włochy bo nachalne zainteresowanie moją skromną osobą (pewnie dlatego żem blondynka, z niebieskimi oczami i jasną skórą) okazywane przez tamtejszych facetów działa mi na nerwy. Ale cóż...zawsze byłam inna ![]() cattt - z tym kochającym facetem u boku zgadzam się całkowicie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak po polskiej ziemi idzie wloszka o typowo poludniowej urodzie to nasi faceci tez cmokaja i sie ogladaja. dziewuchy obgaduja i maja ochote zabic. we wloszech jest taks amo. raz jedna laska prawie mnie pobila bo jej chloapk sie za mna obejrzal ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale zgadzam się z zizou - u nas też mężczyźni odwracają się za dziewczynami z innych krajów np. azjatki ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() slowianska uroda polek zdazyla sie juz opatrzec rodakom. fascynuje ich to, czego nie maja ![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie to miałam na myśli, co nieco rozszerzyłam w następnym zdaniu ![]() Wiem, że bardzo generalizuję i zawęrzam pisząc jedynie o Polakach, ale jako takiego doświadczenia z innymi narodowościami nie posiadam, dlatego na ten temat się nie wypowiem ![]() Choć zgadzam się z Tobą, że nowe osoby (obcokrajowcy) wzbudzają napewno większe zainteresownie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale popatrzec sobie na nich - luuuuuubie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
nie wszyscy ale jest na czym oko zawiesic
![]() ja sie obracam w srodowisku przystojnych rodakow, wiec pisze na podstawie moich codziennych, krakowsko-studenckich obserwacji ![]()
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyklad?Zalozylam buty na obcasie,spodniczke,bluzke biala i kolczyki dlugie...Jedna kolezanka do mnie:co ty taka wystrojona?A ze 3 inne jak ci poszedl egzamin? A wcale nie bylam ubrana super elegancko!! Jak ja nie lubie takich glupich k0mentarzy!! Dziwnie mi z tym...
![]() |
![]() |
#137 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() W zasadzie to sie tym jakoś szczególnie nie przejęłam^^ A " elegancko " to już był standart na 4 i 5 roku, ludzie (szczególnie gdy masz coś załatwić )nie traktują poważnie tych ubranych na luzie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Mamy za dużo kompleksów i z tego wynika ta niska samoocena. Uczmy się maskować swoje niedoskonałości i nie przejmować się takimi drobiazgami...
Też uważam, że Polki są najpiękniejsze, tylko nie potrafią się tym cieszyć ani tego "wykorzystać". Przykra jest również ta zazdrość jednej dziewczyny o drugą. Zamiast podbudowywać się nawzajem, to nieraz zdarza nam się usłyszeć od innej dziewczyny coś niemiłego, co psuje humor. ![]()
![]() |
#140 | |
BAN stały
|
Cytat:
oj no bo właśnie, ludzie się przejmują duperelami... i co w tym złego, że musiała odpowiedzieć "Czyś Ty zwariowała, jaka ciąża, tylko zwykłe lipidy mi się uzbierały... kochanego ciałka nigdy za wiele ![]() za bardzo poważnie siebie traktujemy ![]() mi jak jakieś chłopie kiedyś w sklepie rzuciło "Zjedz coś dziewczyno" to mu opowiedziałam, że jestem ciężko chora na raka, że właśnie przeszłam chemioterapię (zdrowa jestem jak ryba ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Powiem szczerze ja mam niska samoocene i nawet jak ktos mi mowi,ze fajnie wygladam itp.to mu nie wierze.
Bywaja osoby,ktore mi mowia komplement,a ja im mowie,ze wcale tak swietnie nie wygladam to pozniej te osoby,ktorym tak odpowiadam uwazaja,ze mowie tak dlatego,ze chce zeby ciagle mi mowili jaka jestem boska i sie obraza.... ![]() Ale tak na serio niewazne czy to powie ktos z rodziny,wielka przyjaciolka czy chlopak,znajomi jest to dla mnie niewazne,poniewaz nikomu nie wierze Poprostu tak mam... Jesli chodzi o mnie sama jak siebie widze w lustrze to zawsze widze jakies niedorobki,np.mam za duzy biust (D).Nawet nie chce jakiegos pocieszania w stylu 'ze niektore dziewczyny by chcialy miec taki,poniewaz nie wierze,ze chcialyby miec taki rozmiar kazda woli C,wydaje mi sie,ze on do mnie nie pasuje no i nie pasuje mi jakos do mnie Jesli np.widze w lustrze,ze niby ok wygladam to zawsze mam wrazenie,ze pewnie cos sie z lustrem stalo,bo na pewno wygladam gorzej tylko cos w lustrze inaczej widze... Jak mijam kogos na ulicy i sie na mnie patrzy niewazne czy koles czy kolesiowa uwazam,ze patrzy sie jak strasznie wygladam... Kazdy mowi,ze ja jestem bardzo ladna,ale ja zawsze uwazam,ze albo ktos to mowi z dobroci,albo,ze mnie kocha czy chce mnie podniesc na duchu... tyle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
w szkole podstawowej powinna być specjalna lekcja wiary w siebie
![]() Ile byśmy stresów zaoszczęsdzili hehe Najlepiej to się nie porównywać do nikogo bo tylko nerwy nas zżerają i żyć. Jakbym ja miała sie tylko wyglądem przejmować .... może wkleje wam moje zdjęcie żebście się dowartościowały ^^ A tak na poważnie to naprawdę warto zająć się czymś i wtedy wygląd jest naprawde małowazną sprawą o której się nie myśli i którą się nie przejmuje . wy wiecie jak ja rano o 6 na wykopaliskach bez makijażu wyglądałam ?! Szok ![]() ![]()
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Cytat:
edit: Emilkaa - ja wolę A, nie C ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
benito_mruffkolini podziwiam Cie
![]() a propos jak TZ byl w polsce to na koncu stwierdzil ze Polki sa ladne i maja ladne figury. A ze on widzial pol swiata, i nawet w Brazylii byl, wiec to chyba nie lada komplement ![]()
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
wolność słowa jest ![]() jak dla mnie masz trochę myślenie życzeniowe ![]() ja wiem (też po sobie) że nie w każdej sytuacji da się utrzymać jęzor za zębami, że ludzie są jacy są i raczej się nie zmienią ![]() i po prostu to zaakceptowałam, staram się jakoś (po swojemu bo po swojemu ![]() ![]() jam nie don kiszot, walczyć z wiatrakami nie zamierzam ![]() naprawdę, nie ma sensu sobie niepotrzebnie nerwów psuć... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czy ja mam myślenie życzeniowe ? Ja tylko pytam bo takie prymitywne zachowania, poziom chamstwa w tym kraju są dla mnie nie do pojęcia. Nawet takie tłumaczenia jak Twoje, że czasem nie można się powstrzymać (trzeba od czasu do czasu komuś przyładować dla sportu, nie ?), że ludzie to tylko ludzie - do mnie nie trafiają. Don Kichotem nie jestem, choć na ile mogę - tępię takie zachowania. No, a przede wszystkim sama postępuję zgodnie z zasadami dobrego wychowania. Po prostu. A tolerancja dla chamskich zachowań tylko je nakręca. Jeżeli Ty umiesz nad głupotą przechodzić do porządku dziennego, oswoić się z nią - to...nie gratuluję w sumie. I dla jasności dodam, że ten problem nie spędza mi snu z powiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale faktem jest że do pewnych rzeczy należy się przyzwyczaić i nie denerwowac nimi. Zaś co do walki z wiatrakami... To może nie tyle walczyć z wiatrakami co ze sobą. Gdyby każdy zajął się właśnie własnym podwórkiem i uporządkowaniem go a nie nawracał innych to byłoby chyba trochę lepiej na tym świecie. Innych nie zmienimy chyba że tego zechcą sami, ale siebie możemy.
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Artykuł bardzo ciekawy.
Wg mnie nie ma brzydkich kobiet są tylko niezadbane ![]() Uważam, że każda dziewczyna powinna w siebie uwierzyć i zaakceptować siebie.Musimy zacząć wierzyć w to że każda z nas ma coś w sobie pięknego tylko nie potrafi albo nie chce tego pokazać<ze mna na czele> ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() poza tym wszystko jest względne - coś co dla Ciebie jest chamstwem i głupotą dla mnie może być nieukrywaniem się ze swoją negatywną opinią i zwykłą szczerością - i w sumie... też Ci nie gratuluję ![]() po drugie: jeżeli walczysz z "chamstwem" to w jaki sposób? nie napisałaś ![]() ![]() zresztą póki co cały ten wątek to jedno wielkie biadolenie jacy to ludzie są wstrętni bo na nas patrzą na ulicy, oh ah, a my takie biedne rozwalone psychicznie zakompleksione bidulki... no proszę Was kobiety... jak opinia (co tam opinia - wystarczy przecież krzywe spojrzenie ![]() ![]() ![]() no ale przecież łatwiej jest zwalać winę za całe zło na otoczenie ![]() ps. rozumiem, że żadnej tak piętnującej tu ludzi mijanych na ulicach wizażance nie zdarzyło się nigdy skrzywić się na widok czyjegoś cellulitu czy parsknąć śmiechem na widok chłoptasia pomarańczowego od solarium? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.