Uczulenie na nikiel-jak z tym żyć? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-26, 21:02   #121
SunShineDoll
Rozeznanie

Dot.: Uczulenie na nikiel-jak z tym żyć?

Moj post bedzie pocieszeniem - lub może i nie, tak jak Wy mam uczulenie na nikiel mało tego na wszystkie metale nie szlachetne. Zmagam się z tym od 5 lat - a najlepszy stan dłoni do jakiego doszłam to tylko zaczerwienienia, bo normalnie są pęcherze ropne, używałam już wszystkiego, dermatolodzy rozkładają ręce... Co mnie uczula ?
monety, klamki, sztućce nawet spłuczka od kibelka... Także nie macie źle !
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 11:14   #122
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

No i stało sie... Byłam u alergologa i alergia na nikiel... mało tego na kobalt, chrom, złoto, srebro Ja nie wyobrażam sobie teraz jak mam z tym żyć... nie wiem. Po pierwsze to załamka. Zdjęłam całą biżuterie, mam przestać się malować, bo kredka i tusz najbardziej mnie uczulają. Podobnie jak Wy.. Muszę uważać na sztućce, klamki , monety, lakiery, farby do włosów, lokówki, detergenty(również proszki,płyny,mydła itp.) Pozbyć się koloru czarnego z garderoby, czarnej bielizny itp. Lista produktów których nie mogę spożywać również jest długa. Trzeba zapomnieć o piciu kawy, herbaty, soków,wina,piwa... Dosłownie nic. Jak Wy sobie z tym radzicie. Naprawde da się zastosować do tego wszystkiego? Ja jestem naprawde przerażona i czasem odechciewa mi się wszystkiego, bo przez 20 lat nic mi nie było a tu nagle...

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 11:57   #123
anniaa

a ja zapomniałam o guziku w spodniach kupiłam nowe spodnie i dzisiaj brzuch wysypany

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 12:51   #124
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Mi lekarz kazał podszyć w tym miejscu bawełniany materiał, tak zrobiłam. Na razie jest ok.

2014

Stary 2009-01-06, 18:12   #125
grzebyczek17
Raczkowanie

ja tez to mam od paska robia mi sie kolo pepka male krostki... jak zaloze sztuczna bizuterie to odrazu wysypka, na szyi czy rece. jedynie kolczyki jeszce mi takiego klopotu nie robia.... ja to smarowalam borasolem z tego co pamietam i jeszcze jakas mascia... chyba robiona... znikło mi wszystko ladnie. a teraz znowu sie zaczyna( nie mialam tego ok pol roku) i juz nie wiem.... smaruje ale teraz nie pomaga

To, czego nie ogarniamy umysłem, trzeba czasem objąć ramieniem.

praca, praca, praca....
grzebyczek17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 18:35   #126
muszkaaa8
Zakorzenienie

ja tez jestem uczulona miedzy innymi na nikiel chociaz nie tak bardzo jak na kurz. czasem wychodzi mi uczulenie od guzika ale to rzadko.. od kolczykow mialam ale uz przestalam je wogole nosic. od wsówek mi wychodzi, nie moge jesc czekolady, orzechow, kokosu, no i ogolnie nalezy unikac rzeczy w ktorych jest nikiel a jest w wielu rzeczach niestety ;/. teoretycznie nie powinnam sie malowac tuszem ale nie da sie a od tuszu uczulenie jakies straszne mi nie wychodzi , czasem tylko podrazniona skora na powiekach, ale jak posmaruje mascia to mi schodzi. Używam telfast 180, dermatolog polecil mi tez tabletki Wiesiołek ktore poprawiaja kondycje skory, mam masci robione takie okropne smierdzace brazowe ;/ fuuu., diprobaze ,protopic, tabletki zyrtec i jeszcze cutivate masc. czasem mam juz dosc tego uczulenia bo jest ono bardzo uciązliwe ale niestety trzeba sie z tym nauczyc zyc.

20.05.2017

Edytowane przez muszkaaa8
Czas edycji: 2009-01-06 o 18:36
muszkaaa8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 13:39   #127
mente_captus
Raczkowanie

GG do mente_captus

Dermatolog powiedział mi, żebym nie jadła margaryny, ani ciast,ciastek itp nie domowego wypieku, gdzie rzeczona mogła się znaleźć. W margarynie też podobno jest nikiel. Lekarz tłumaczył mi skąd on tam, ale byłam w tak ciężkim szoku, że go nie słuchałam... Dramat jakiś.
Stary 2009-01-08, 16:07   #128
muszkaaa8
Zakorzenienie

cholera a ja tak kocham kanapeczki z dużą ilością margaryny... chyba ze to chodzi o taka do poeczenia ?

20.05.2017
Stary 2009-01-09, 18:16   #129
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Ja otrzymałam listę , której się trzymam. Jest bardzo ciężko, bo trudno to zaakceptować i nie jeść wielu tak dobrych rzeczy, ale jeśli oprócz tabletek to pomoże, to warto spróbować

2014

Stary 2009-01-10, 12:30   #130
muszkaaa8
Zakorzenienie

a mogla bys wymienic te rzeczy??

20.05.2017
Stary 2009-01-10, 13:36   #131
colds
Zakorzenienie

od guzików od spodni, pasków wychodzi mi wysypka na brzuchu. potem robią się z tego takie okropne strupy, po których zostają blizny. lakier do paznokci nic nie daje..

pewnego razu po przebiciu ucha, zmieniłam kolczyk (ucho było zagojone). po paru godzinach ucho strasznie spuchło.. okropnie.

ze sztuczną biżuterią nie mam problemu, po prostu jej nie noszę.

pomidory - moje utrucie zimą.

kredka do oczu - tak mnie uczulila, że całe powieki mi spuchnęły.

myślicie, że to uczulenie na nikiel?
zaznaczam, że to wszystko od niedawna..
prędzej nic podobnego nie miałam!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 19:17   #132
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Mi też to uczulenie wyszło dopiero kilka miesięcy temu...
Zaczęło się też od uczulenia od guzików, łzawiące oczy, zaczerwienione spojówki- oczywiście od czarnej kredki, zapalenie uszu nawet od srebra, bo u mnie jest alergia nie tylko na nikiel, ale również na kobalt,chrom, złoto i srebro...

A jeśli chodzi o tą listę... Niestety nie mam możliwości zeskanowania, więc po prostu wpiszę

Produkty wyzwalające reakcje nadwrażliwości pokarmowej na nikiel:

OWOCE/WARZYWA itp. :
gruszka
wiśnia
banan
rabarbar
brzoskwinia
orzechy
pistacje
kukurydza,soja,orzeszki ziemne
strączkowe (np. fasola,bób, soczewica)
groch
pomidor
kalarepa
szparagi,pietruszka,cebul a, czerwona boćwina
grzyby
szpinak
warzywa liściaste (np. kapusta włoska,sałata)
kapusta (np. pekińska, biała,czerwona,brokuły)
warzywa konserwowe

PRODUKTY ZBOŻOWE:
produkty z pełnego ziarna, kiełki
produkty z owsa (w tym płatki owsiane)
gryka,proso
proszek do pieczenia

NABIAŁ:
ser topiony
serwatka
sery twarde (Emmentaler, Chester, Cheddar, Parmenzan itp.)
sery półtwarde ( Tylżycki, Edamski, Gouda itp.)

ARTYKUŁY DELIKATESOWE:
wszystkie produkty gotowe
ketchup, koncentrat pomidorowy
chrzan
ocet (również winny, stołowy,jabłkowy)
sos sojowy, produkty na podłożu sojowym
wyciągi drożdży

SŁODYCZE,DESERY,PRODUKTY DO SMAROWANIA CHLEBA:
z orzeszkami ziemnymi
z czekoladą
z migdałami
z marcepanem
margaryna
lukrecja

NAPOJE:
soki owocowe ( nikiel zawierają głównie kwaśne soki owocowe)
kawa
herbata
kakao
wino
piwo

Alergolog stwierdził że są dwa rodzaje alergii : kontaktowa i pokarmowa. U mnie niestety obie idą w parze a więc rezygnacja nie tylko z wielu przedmiotów ale również z w/w produktów. Jest bardzo trudno, ale zauważam poprawę, skóra nie swędzi, nie wysypuje już tak bardzo

2014

Edytowane przez magdalenka_w_86
Czas edycji: 2009-01-10 o 19:27
Stary 2009-01-11, 20:47   #133
muszkaaa8
Zakorzenienie

o matko a a przestrzegalam sie tylko zeby nie jesc kokosu, czekolady, orzechow i wszystkiego co jest w puszkach. a tutaj tyle tych rzeczy podlamalam sie

colds mysle ze to moze byc uczulenie na nikiel bo uczulic sie mozna na cos z dnia na dzien .. niestety.

20.05.2017
Stary 2009-01-14, 10:48   #134
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witam. Moim największym problemem jest alergia na nikiel głównie na dłoniach, związana z pracą w sklepie i kontaktem z monetami. To jest przekleństwo. Telfast Wam pomaga? Ja od niego miałam problem z przetłuszczającymi się włosami. Mogłam myć 2razy dziennie. To był chyba skutek uboczny. No i miałam potworny apetyt. Czym mam smarować dłonie? Elocom naprawdę pomaga ale to steryd więc nie polecam dłuższego stosowania. Dobre są kosmetyki Emolium ale sporo kosztują. Zbankrutuję jak na codzień będę stosowała maści w takiej cenie. Wiadomo jak to w sklepie spożywczym non stop się myje ręce (w wodzie też jest nikiel) to taka maść 30ml na tydzień mi starczy a kosztuje ok. 20zł. Co Wy stosujecie na dłonie? Twarz myję tylko i wyłącznie płynem miceralnym z Bielendy i jest spoko, ale biorąc kąpiel pod prysznicem twarz i tak jest wodą traktowana a wanny nie mam. Na ciele raczej mi nic nie wyskakuje. Czasem na udach ale to olewam.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 13:29   #135
geri17
Raczkowanie

Witam, ja tez mam wielkie uczulenie na nikiel od kilku lat i powiem tak jest to trudne ale trzeba nauczyc się ztym zyć. Ja nawet klamki mam plastikowe, juz nie wspominajac o bizuteri, paskach, guzikach.
A do rak dostje od Pani doktor receptę na masc z mocznikiem lub mocznik i hydrokortyzon i stosuje to jak zwykly krem do rak i zadko kiedy mam wielkszy wysyp. Na mojego brata dziala jeszcze lepiej
geri17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 18:12   #136
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

u mnie tylko na dłoniach nic nie wychodzi, nawet jak dotknę kranu, klamki czy pieniędzy ale za to wszystko kumuluje się na twarzy, bo mam alergię również pokarmową. Wystarczy, że zjem coś, co zawiera nikiel bum wysypka na twarzy... Rozmawiam przez telefon komórkowy... przy uchu i na policzku wysypka ;/
Mnie to załamuje i chyba nigdy się do tego nie przyzwyczaję...

2014

Stary 2009-01-15, 18:39   #137
Ryniutka
Przyczajenie

hej...widzę, że macie ten sam problem co ja...mam uczulenie na nikiel od 5 lat, najpierw pojawiało się od guzika koło pępka i od tych małych góziczków na około spodni na pośladkach, potem na szyi od kolczyków...zaczełam zaszywac guziki, kupywac tylko srebro (i na to też trzeba uważac, bo tańsze srebro też ma domieszkę niklu)i miałam spokój na pare lat, uczulenie się pokazywało ale po paru dniach smarowania maścią CUTIVATE (nie można jej używac cały czas, bo jest na sterydach) znikało, aż to pewnego czasu...budzę się rano i czuję że swędzą mnie nigi, plecy, szyja, łokcie, pośladki...okazało się, że uczulenie z krwią rozniosło się na całe ciało...dostałam od lekarza tabletki ATARAX i ZYRTEC oraz maśc CLOBEDERM i MOMEDERM, na razie nic nie pomagają a ja wyglądam jak jeden wielki pryszcz...pamiętajcie, że przy takim uczuleniu, nie można jeśc margaryny i czekolady, bo też zawierają nikiel, można do kąpieli wlewac mleko, bo ścina metale w wodzie i nie uczula w tedy, prac ubrania w dobrych proszkach i uważac, żeby nie przesuszyc skóry......jeżeli macie jeszcze jakieś rady, to piszcie...chcę się pozbyc tego uczulenia

Edytowane przez Ryniutka
Czas edycji: 2009-01-15 o 18:40
Ryniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 18:56   #138
Ryniutka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Witam. Moim największym problemem jest alergia na nikiel głównie na dłoniach, związana z pracą w sklepie i kontaktem z monetami. To jest przekleństwo. Telfast Wam pomaga? Ja od niego miałam problem z przetłuszczającymi się włosami. Mogłam myć 2razy dziennie. To był chyba skutek uboczny. No i miałam potworny apetyt. Czym mam smarować dłonie? Elocom naprawdę pomaga ale to steryd więc nie polecam dłuższego stosowania. Dobre są kosmetyki Emolium ale sporo kosztują. Zbankrutuję jak na codzień będę stosowała maści w takiej cenie. Wiadomo jak to w sklepie spożywczym non stop się myje ręce (w wodzie też jest nikiel) to taka maść 30ml na tydzień mi starczy a kosztuje ok. 20zł. Co Wy stosujecie na dłonie? Twarz myję tylko i wyłącznie płynem miceralnym z Bielendy i jest spoko, ale biorąc kąpiel pod prysznicem twarz i tak jest wodą traktowana a wanny nie mam. Na ciele raczej mi nic nie wyskakuje. Czasem na udach ale to olewam.
hej...mogę coś ci doradzic w sprawie rąk? moja siotra ma ten sam problem, zrób tak: gruby plaster cytryny wetrzyj we dłonie w taki sposób jak byś myła ręce, aż z cytryny tylko wióry zostaną, a następnie zamocz ręce w ciepłej wodzie z olejem...powtórz to przez pare dni, a do rąk używaj tłustego kremu (najlepiej z CZTERECH PÓR ROKU, albo ZIAJI, tylko nie NIVEA->on jeszcze bardziej wysusza)
Stary 2009-01-15, 19:02   #139
Ryniutka
Przyczajenie

oj, z tą listą to troche przesada...ważne, żeby jeśc świerze i jak najmniej przetworzone produkty, jak najmniej puszkowych!!!! wiadomo dla czego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 19:03   #140
Ryniutka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Mi też to uczulenie wyszło dopiero kilka miesięcy temu...
Zaczęło się też od uczulenia od guzików, łzawiące oczy, zaczerwienione spojówki- oczywiście od czarnej kredki, zapalenie uszu nawet od srebra, bo u mnie jest alergia nie tylko na nikiel, ale również na kobalt,chrom, złoto i srebro...

A jeśli chodzi o tą listę... Niestety nie mam możliwości zeskanowania, więc po prostu wpiszę

Produkty wyzwalające reakcje nadwrażliwości pokarmowej na nikiel:

OWOCE/WARZYWA itp. :
gruszka
wiśnia
banan
rabarbar
brzoskwinia
orzechy
pistacje
kukurydza,soja,orzeszki ziemne
strączkowe (np. fasola,bób, soczewica)
groch
pomidor
kalarepa
szparagi,pietruszka,cebul a, czerwona boćwina
grzyby
szpinak
warzywa liściaste (np. kapusta włoska,sałata)
kapusta (np. pekińska, biała,czerwona,brokuły)
warzywa konserwowe

PRODUKTY ZBOŻOWE:
produkty z pełnego ziarna, kiełki
produkty z owsa (w tym płatki owsiane)
gryka,proso
proszek do pieczenia

NABIAŁ:
ser topiony
serwatka
sery twarde (Emmentaler, Chester, Cheddar, Parmenzan itp.)
sery półtwarde ( Tylżycki, Edamski, Gouda itp.)

ARTYKUŁY DELIKATESOWE:
wszystkie produkty gotowe
ketchup, koncentrat pomidorowy
chrzan
ocet (również winny, stołowy,jabłkowy)
sos sojowy, produkty na podłożu sojowym
wyciągi drożdży

SŁODYCZE,DESERY,PRODUKTY DO SMAROWANIA CHLEBA:
z orzeszkami ziemnymi
z czekoladą
z migdałami
z marcepanem
margaryna
lukrecja

NAPOJE:
soki owocowe ( nikiel zawierają głównie kwaśne soki owocowe)
kawa
herbata
kakao
wino
piwo

Alergolog stwierdził że są dwa rodzaje alergii : kontaktowa i pokarmowa. U mnie niestety obie idą w parze a więc rezygnacja nie tylko z wielu przedmiotów ale również z w/w produktów. Jest bardzo trudno, ale zauważam poprawę, skóra nie swędzi, nie wysypuje już tak bardzo
oj, z tą listą to troche przesada...ważne, żeby jeśc świerze i jak najmniej przetworzone produkty, jak najmniej puszkowych!!!! wiadomo dla czego
Stary 2009-01-17, 14:30   #141
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić, że ta lista to przesada. Ja mam bardzo silną alergię pokarmową na nikiel i odkąd stosuje się do tej listy nie mam żadnych problemów. Wcześniej buzia i całe ciało były wysypane, teraz prawie w ogóle. Ja miałam do wyboru albo rezygnacje z tych produktów albo być wysypana cała w krostach...

2014

Stary 2009-01-19, 09:03   #142
gunia83
Przyczajenie

dziewczyny wypróbujcie sposób z lakierem bezbarwnym - przynajmniej jeżeli chodzi o biżuterię i guziki. Naprawdę pomaga i nie jest tak kosztowny jak te wszystkie kremy i preparaty. Pozdrawiam
gunia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 09:09   #143
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Ryniutka Pokaż wiadomość
hej...mogę coś ci doradzic w sprawie rąk? moja siotra ma ten sam problem, zrób tak: gruby plaster cytryny wetrzyj we dłonie w taki sposób jak byś myła ręce, aż z cytryny tylko wióry zostaną, a następnie zamocz ręce w ciepłej wodzie z olejem...powtórz to przez pare dni, a do rąk używaj tłustego kremu (najlepiej z CZTERECH PÓR ROKU, albo ZIAJI, tylko nie NIVEA->on jeszcze bardziej wysusza)
Hey. Dzięki za radę. Wiem że cytryna pomaga tyko się obawiam czy na dłuższą metę nie wysuszy zbytnio skóry.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-26, 09:16   #144
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

A czy któraś z Was pije wapno musujące na tę Waszą przypadłość?? Bo ja piłam regularnie, no bo na alergię to po 1 wapno, niestety skutek jest przeciwny od zamierzonego. Mam jeszcze większe swędzące zmiany, szczególnie na kciukach już nie piję.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2009-01-26, 10:45   #145
martus9191
Zakorzenienie

Widzę że dosyc duzo osob ma ta przypadlosc.

Ja sama osobiscie nie robilam testow alergicznych ale raczej pewne (moja babcia tez ma )jest to ze mam uczulenie na nikiel, jednak jest ono duzo lagodnijsze od Waszego, byc moze dlatego ze to dopiero poczatki.
A u mnie zaczelo sie od brzucha. Myslalam ze mnie ugryzlo cos, jakis pajak czy komar, a ja jak mam kroste to musze rozdrapac no i sie zaczelo :P Swedzialo swedziało i swedziało a na koncu sie okazało ze to od paska ktory uczlil mnie po hmm 3 latach noszenia. Pewnie dlatego nie myslalam ze to od tego moglo mi wyskoczyc. Potem palce od srebrnych pierscionkow i straszne strupy na uszach od srebrnych kolczykow ( swoją drogą też noszone ciagle od jakichs 2 lat).
Ostatnio zakupilam paski z plastikowymi klamrami i zaczelam nosic zlota bizuterie. Teraz problem pojawil sie przy napach od spodni. Na udach mam juz straszne blizny... I wyczytalam ze polecacie lakier do paznokci Trzeba bedzie wyprobowac. Po za tym golenie nog zwykla maszynka konczy sie 3 dniowym ostrym swedzeniem, no ale narazie nie staram sie nie drapac, wiec da sie zyc, przeciez nogi ogolic trzeba:P
Niby jest teraz dobrze ale na brzuchu pozostala wielka i brzydka blizna, na nogach to samo , mam nadzieje ze znikna.
A z lekow bralam tylko Zyrtec, fakt pomagał ale wolalam sie nie faszerowac lekami tylko wyeliminowac czynnik.
A dziewczyny ktore maja alergie pokarmowa - serdecznie wspolczuje

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 14:40   #146
barbie48cm
Przyczajenie

od miesiaca wiem, ze mam uczulenie na nikiel. Zaczelo sie od posladkow.. myslalam, ze mnie jakis robak czy pajak z jadem ugryzl.. tak sie babralo.. poszlam do lekarza.. powiedzieli ze to polpasiec i do szpitala wyslali.. dali leki bo na prawde mysleli ze to uczulenie od ugryzienia.. potem bylo jeszcze gorzej.. leki mi zaszkodzily.. obsypalo mnie na maxa... znowu szpital i lekarze... zrobili testy.. wyszlo, ze nikiel. Nawet cholernie bolaca biopsje zrobili.. Powiem tak.. to tylko miesiac ale to cholerstwo mnie wykancza nerwowo.. budze sie z ranami na rekach, nogach.. strupy i krew.. az wstydze sie rozebrac przed facetem...on tylko rece zalamuje i widze ze heh (nie dziwie mu sie) chyba brzydzi sie mnie dotykac.. przestal mnie glasakc itd.. Dostalam eloson, od zyrtecu bolalo mnie serce i zoladek. Przepisali mi wiec innny lek.. przed biopsja kazali wszystko odstawic.. no i tak czekam na jej wyniki i szlak mnie trafia tak sie drapie.. pepek, lydki, plecy i lokcie.. wrrrrrr nigdy nie mialam takich problemow a tu nagle BACH.. znacie dobrego lekarza? bylabym wdzieczna za porade
barbie48cm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-18, 09:23   #147
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Barbie... Mi też prawie nic nie pomaga przy alergii na nikiel, żadne leki, kremy, maści, nawet dieta pokarmowa, którą stosuję. Mam okresy kiedy alergia się wycisza, a są momenty, gdzie jest fatalnie, jestem tak obsypana, że nic nie pomaga. Stosuję się do wszystkich zaleceń, a mimo to efekty marne. Obecnie mam przyklejone testy naskórkowe na inne substancje (poza niklem) może to one mają wpływ na to. W czwartek wyniki, więc może wreszcie coś więcej się wyjaśni...

2014

Stary 2009-02-18, 12:24   #148
barbie48cm
Przyczajenie

mam nadzieje, ze Ci sie wyjasni.. nie myslalam ze to takie uciazliwe.. wczoraj na goldenline czytalam wypowiedz jakiegos goscia co tez byl uczulony 7 lat i wyleczyl sie dzieki medycynie chinskiej..
Stary 2009-02-19, 10:04   #149
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Wyniki niczego nie pokazały, na ponad 20 alergenów typu parabeny itp. nie jestem uczulona, w związku z tym będe szukała dalej Od czego ta ciągła wysypka na twarzy... Przestrzegam diety,biżuterii nie noszę, nie maluję się ...<bezradna>

2014

Stary 2009-02-19, 14:17   #150
barbie48cm
Przyczajenie

sluchaj! na temacie o atopowym zapaleniu skory pewna dziewczyna wkleila linka do strony internetowej. Przentuje ona pasozyta, ktory wywoluje uczulenie na twarzy.. zobacz sobie bo to moze byc to wlasnie!! objawami wlasnie jest wysypka na skorze, wyoadanie wlosow czasem, opuchniete powieki itsd. Lekarze czesto to ponoc myla.. mozna sie tym zarazic nawet przez brudny recznik... looknij sobie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości