![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: mamy z Niemiec
A jednak sie pokazala
![]() ehhh czyli znow nastepny cykl bede myslec i sie dolowac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
melisanka nie martw sie, wszystko bedzie dobrze. Ja tez jeszcze sobie czekam...ale mysle, ze nie ma co sie dolowac i staram sie myslec pozytywnie.
![]() ![]()
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Melisanka
![]() ![]() Karenina milego urlopu. Aska, pracka na miejscu to fajniej wiec trzymam ![]() ![]() Dzien kobiet niech kazdy sie dowie ze dzis.... Dzien kobiet ![]() Z mala sobie swietujemy ![]()
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiesz co dolek juz mi z grupsza przeszedl, najgorzej bylo wczoraj, gdy zaraz po tymjak @ przyszla, pojachalam na prywane zajecia z niemca i i babeczki kolezaka byla wlasnie z 4miesiecznym niemowlakiem. Wiec wiesz, rozumiesz, rozkleilam sie ![]() kiciamala - dziekuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Melisanka - trzymam kciuki za nastepny cykl...
![]() Karenina - milego urlopu! Kiciamala - chce zaczynac 2 letnia szkole na Verwaltungswirt/Beamte im mittleren nichttechnischem Dienst... same paragrafy i gesetze... przez 2 lata niby meczarnia ale potem masz ten caly Beamtenstatus po jakims czasie - oczywiscie jak uda ci sie dobrze ta szkole zakonczyc. A w miescie mialabym praktyki. Czy w Standesamcie, czy w sekretariacie szkolnym czy w Ausländeramcie i takich tam... trzymajcie kciuki dziewczyny! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
No pewnie, ze trzymam, poprzednio tez trzymałam, a tym razem bede jeszcze mocniej, no bo wiadomo, szkola pod nosem to wybawienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie mamusie!
Ja też się oczywiście do tego grona zaliczam ![]() Mieszkamy w Monachium i już zdążyłam zauważyć dwie "sąsiadki" na forum z czego się bardzo cieszę,bo co jak co ale nie ma to jak znajome rodaczki na obczyźnie! Ja mam 2,5 rocznego synka i jestem właśnie po przejściach z meldowaniem do przedszkoli więc Asiu - rozumiem Twój problem chyba jak nikt inny tutaj ![]() Pozdrawiam wszystkich i lecę robić amu bo głodomorek już wraca z pracy! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Anita - to koniecznie trzeba sie spotkac i puscic naszych synow na siebie
![]() Dzieki za kciuki dziewczyny - jakos sie robie coraz bardziej spokojna - nie wiem czy to cisza przed burza? ![]() ![]() Anita w ktorej czesci Monachium mieszkasz? Moje dziecie wlasnie wstalo i teraz sie szykuje dluuuuga noc. Ale padl na sofie i na siedzaco usnal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
No Asia,to mogłaś małego do mnie podrzucić,bo już zaraz 2 a właśnie włączam następny film,jakoś nie mogę spać. My mieszkamy na Harrasie (Sendling) to na piechotkę kawałek do Ciebie mam
![]() ![]() Życzę wszystkim miłej nocki,a może raczej miłego dnia bo teraz i tak już tu pewnie nikt nie zajrzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Anita ja zagladam bez przerwy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
E tam nie ma
![]() ![]() Mnie zaraz cos trafi normalnie, zeby az tyle problemow bylo z wynajeciem mieszkania. Mamy jednego malego 2 letniego psiaka - 1,8kg, i teraz nagle sie okazalo, ze z wszytkimi mieszkancami budynku musimy porozmawiac bo tego sobie zazyczyli, i dopiero wtedy zdecyduja czy mozemy wynajac czy nie, bo w koncu taki olbrzymi pies moze im przeszkadzac... Paranoja! Chyba po to jest wlasciciel, zeby zdecydowac. Normalnie tylko isc sie sucha kajzerka pochlastac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Jak to zwykle bywa - znalazłam Was przypadkiem, poczytałam, niektóre osoby gdzieś mi się już przewinęły. Nigdy nie zaglądałam na "Mamy z klasą", zawsze na "Emigrantki" - do głowy mi nie przyszło, że i tam mamy z Niemiec.... Ale - słowem powitania: Mieszkam w Augsburgu ( Bawaria; baaardzo blisko Monachium) - od prawie 4 lat - z przerwami, bo początkowo często jeździłam do Polski. Mąż Polak, pracuje, a ja...dbam o ognisko domowe ![]() ![]() Z moim niemieckim ciągle....kiepskawo. Dogadać - dogadam się, ale nie satysfakcjonuje mnie to w ogóle. Chodziłam na kursy do VHS, byłam bardzo zadowolona. Synka mam bardzo energicznego - wygląda to mniej więcej tak jak synek Aśki na jednym z jej zdjęć - to zdjęcie, gdzie jest w ruchu... ![]() Pozdrawiam Was serdecznie - idę jeść naleśniki z serem - a zrobiłam się głodna czytając o jakichś bigosach, tortach...Ale o słodkościach staram się na jakiś czas zapomnieć - odchudzanko z powodu spotkania klasowego pod koniec kwietnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny!
Witaj Kwiecien w naszym gronie ![]() Wczoraj mialam moj Vorstellungsgespräch z psychospielchen - nie bylo lekko i jakos przezylam... za tydzien dostane odpowiedz! Mam nadzieje, ze to co z siebie dalam i mowilam wystarczy... ![]() jeszcze 2 dni i w koncu ferie swiateczne! w koncu sie wyspie!!!! ![]() ![]() Ide malego przegnac przez miasto bo mi mieszkanie rozniesie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Czesc Kwiecien
![]() Asia ja kciuki trzymam ![]() Moje tez takie naladowane energia lata jak na bateryjkach. A na spacer sie szykuje, a pogoda taka w kratke jak nie snieg, to deszcz z gradem a lodowka pusta ![]() Melisanka mieszkania szukamy juz trzy miesiace a ze Polacy z dzieckiem to ciezko ![]()
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Kiciamala to jest przegiecie co oni wyprawiaja z tymi mieszkaniami...
Moj maz jest niemcem wiec ja odpuscilam rozmowy z tymi ludzmi, niech on zalatwia, ale sam fakt, wlasnie z fajnego mieszkanie zrezygnowalismy - a przynajmniej ja, no bo kurcze 410miesiecznie a problemow robia "sasiedzi" i wlasciciel tyle, jakbysmy conajmniej 150m2 apartamet wynajmowali za 1000miesiecznie :/ A jak sobie pomysle, ze teraz tyle robie problemow to co bedzie jak sie wprowadzimy "ze dziecko (jak bedzie) za glosno plakac? ze TV za glosno? ehhh szkoda gadac. No ale cycki do gory! bedzie dobrze, damy rade Kiciamala! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Co za okropny dzień dzisiaj - leje, szaro i ponuro... A ja muszę do miasta, bo mąż ma jutro urodziny... buuu.... W dobrym nastroju trzyma mnie jedynie myśl, że już w środę jedziemy do Polski, będziemy aż do końca marca
![]() Co do wynajmu mieszkania w Niemczech, to chyba zawsze - albo w większości przypadków - trzeba wpłacić kaucję. Serce boli, ale co zrobić... Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuski!
Widze, ze macie niezle przeprawy z mieszkaniami. Ja wlasnie w zeszlym tyg przeprowadzilam sie do wiekszego. Problemu jako tako nie bylo, moze jedynie ze znalezieniem czegos odpowiedniego. No i w weekend oddamy klucze od starego mieszkania, zobaczymy czy wlascicielka czegos nie wymysli, zeby sciaganac kaucje ![]() Trzymajcie kciuki. Kwiecien, zazdroszcze wizyty w Pl, ja bylam neidawno ale tylko na weekend ![]() ![]() Pogoda faktycznie fatalna...dzis chyba z domu nigdzie nie wyjde ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Witam i ja w ta ohydna pogode!
Biore sie za mycie szafek... bo co tu innego zrobic! Do Polski dopiero w maju na Pfingstferien na 2 tygodnie ![]() Kwiecien - no auto tutaj to nie zla rzecz - ja pozno zrobilam prawko ale tam gdzie wczesniej mieszkalismy nie potrzebowalam a teraz jestem szczesliwa bo moge na weekend do mamy wyskoczyc a maz czesto pracuje... Mijalea - trzymam kciuki za pomyslne oddanie kluczy bez zadnego "ale" ze strony wlascicielki! My tez sie bedziemy ogladac za wiekrzym mieszkaniem ale to dopiero wtedy jak Janis pojdzie do przedszkola a ja w koncu do pracy! Bo te czynsze w Monachium czlowieka dobijaja ![]() ide sprzatac bo mnie noc zastanie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Mijela i ja terz kciuki trzymam. JA natomist dzis ide ogladac ostatnie i chyba na nie sie zdecydujemy, bo wlasciciel to swoj facet
![]() No i dziewczyny 2 cykl sie zaczal wiec... zobaczymy, moze tym razem I wiecie co prawko- jestem wlasnie w trakcie robie teorie, szlag mnie tylko trafil, ze nie maja podrecznikow po polsku ale i tak daje rady i bledow na testach raczej nie robie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Mijalea dziekuje baaaaaaaaaaaaardzo i sciska mocno <przytul>
![]() Mam taka cichutka nadzieje, ze tym razem sie uda... a z mieszkaniem, no cuz powiedzial nam ze musimy do 10 dni poczekac na decyzje komu wynajma to mieszkanie :/ ehhh juz mi sil brakuje, dobrze ze za 3tyg do Warszawy lece na tydzien <jupi> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mieszkalismy w Hamburgu, a teraz mieszkamy kilka km od Hamburga, w malutkiej miejscowosci i na szczescie znalezlismy mieszkanie i duze, i ladne, i mozna bylo brac praktycznie od reki. Fajnie jest, bo spokojniej, a jednak przy duzym miescie. Ale troche sie takze naszukalismy i pod koniec tez juz mialam juz dosc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Hi Hi Mijalea ale my mieszkamy w malutkiej miejscowosci i szukamy tez po malutkich w okolicy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To rzeczywiscie niezle cyrki!! A do mnie wlasnie zapukali nowi sasiedzi, wprowadzaja sie jutro i chcieli sie przedstawic. W moim bloku sa 4 mieszkania, z czego w 3 odbywa sie rotacja i wymiana lokatorow. Ale widze, prawie wszyscy mlodzi, moze beda fajni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
tez bym tak chciala
![]() No ale ja musze poczekac te 10 dni, no chyba ze w 10 dni cos sie trafi fajnego co mozna bedzie od reki wziac... My dodatkowo nie mozemy szalec z kasa bo ja pasaozytuje na mezu ;p znaczy pracy nie moge znalesc ale wzielam wszytko w swoje lapki i jako osobka uzdolniona plastycznie stwierdzilam, ze rozwine swoje hobby do zawodostwa, i szkolenia ze stylizacji pazurkow bede robic ![]() Bo wiesz co Ci powiem, jak ja widze te nedzne pazury ktore sobie dziewczyny robia i jeszcze za to placa to szczerze zdziwienie mnie bierze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do pracy, ja odpuscilam szukanie bo widzialam, ze chce zajsc niedlugo w ciaze i nie chcialam mieszac, zatrudniac sie i zaraz isc na zwolnienie czy rezygnowac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
I ja tak samo mysle
![]() ![]() Na szczescie jakw tym cyklu nie zajde to noe bede panikowac - bo i tak spoooooooro kasymuszena poczatek wywali,wiec w sumie bede sie cieszyc ogromnie jak zaciaze i jak jeszcze nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem dzis podlamana
![]() Bylismy z mezem w sklepie dla dzieciakow,juz ktoryms z kolei. Szukamy wozka i innych niezbednych rzeczy, i co sie okazuje? Wozki sa szkaradne, brzydkie i niewygodne, na dodatek jakis nieznanych firm. Chcialam chociaz zobaczyc jak wyglada Chicco, ale tu takiej firmy nie uswiadzczysz ![]() Ubranka dla dzidzi drogie, a wcale nie takie ladne...ehh teskni mi sie za jakims fajnym duzym polskim sklepem, gdzie mozna kupic niemal wszystko i przebierac w cenach i towarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Witam
Mijalea - a do Polski nie mozecie jechac po wozek? Mysmy w Polsce wlasnie kupili bo tutaj albo szpetne albo tak drogie ze mi naprawde szkoda bylo tyle wydac... a w Polsce kupilismy ladnego Oriona i jezdzilam nim z dwa lata... ubranka ladne sa w C&A albo w H&M. W E-Bayu tez mozna ladne kupic. Ja sie zegnam z Wami na pare dni - jutro jade z dzieciakami do mamy! ![]() ![]() ![]() a wiec dziewuszki - trzymajcie sie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Milej podrozy!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.