Jaki żwirek dla kota polecacie? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-18, 18:25   #121
eevvaa
Zakorzenienie

Dot.: Jaki żwirek dla kota polecacie?

Śmiało mogę polecić Cat's Best Eco Plus, mimo że porówania wielkiego nie mam gdyż używałam wcześniej Benka bezzapachowego.
Po pierwsze Cat's Best jest o wiele bardziej wydajniejszy niż Benek, super zbryla i bardzo dobrze pochłania zapach siuśków. Ma ładny delikatny drewniany zapaszek.
Bryłki i odchdy usuwam codziennie natomiast żwirek w kuwecie mam już 2 tygodnie i nic nie czuć, więc chyba nie warto go jeszcze zmieniać.

eevvaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 02:23   #122
trojka
Zakorzenienie

Dot.: Jaki żwirek dla kota polecacie?

Cytat:
Napisane przez eevvaa Pokaż wiadomość
Śmiało mogę polecić Cat's Best Eco Plus, mimo że porówania wielkiego nie mam gdyż używałam wcześniej Benka bezzapachowego.
Po pierwsze Cat's Best jest o wiele bardziej wydajniejszy niż Benek, super zbryla i bardzo dobrze pochłania zapach siuśków. Ma ładny delikatny drewniany zapaszek.
Bryłki i odchdy usuwam codziennie natomiast żwirek w kuwecie mam już 2 tygodnie i nic nie czuć, więc chyba nie warto go jeszcze zmieniać.
Wiem wiem, że jest super bo go przez kilka lat używałam przy innym kocie ale obecne koty to warioty i straszliwie go roznoszą, dziś go właśnie kupiłam i już 10 razy właziły do kuwety żeby go przymierzyć, całe mieszkanie jest przysypane, ciągle latam i zamiatam

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 15:40   #123
tutmirlajt
Zadomowienie

Do osób które mają więcej kotów niż jednego...

Pytanie kieruje do osób, które mieszkają w kamienicy bądz bloku i mają co najmniej dwa koty nie wychodzące:

Jakiego żwirku używacie? Na ile wam wystarcza?

Czy mając dwa koty bardzo brudzi się mieszkanie?

Ile miesięcznie wydajecie na koty?

Szukam zwirku który starczałby na długo i był w miare tani..

Edytowane przez tutmirlajt
Czas edycji: 2009-11-04 o 15:44
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 16:54   #124
illuvies
Wtajemniczenie

Dot.: Do osób które mają więcej kotów niż jednego...

Kota masz?

Ja mam dwa koty, kociaka i kotkę. Kociak używa żwirku "Kocurex" 6zł za 5l, starcza na tydzień, dwa, w zależności od tego, ile się tego żwirku sypie. Kotka korzysta z gazet, przyzwyczajenie ze schroniska, z czasem będziemy ją odzwyczajać, ale wtedy taki żwirek to na tydzień starczy...

Czy mieszkanie się brudzi... Trudno mi powiedzieć. Sierść, oczywiście, jest tu i ówdzie, ale jak więcej kot może nabrudzić (poza kuwetowymi sprawami)? Pomijam wykopywanie ziemi z doniczek i takie tam ekscesy, które czasami kotu trafią do głowy - bo na to nie ma reguły.

Ile miesięcznie wychodzi... No cóż, ja mieszam karmy, bo nie dałabym rady finansować kotom non stop puszek i suchych Puriny czy innej, drogiej karmy, więc im mieszam Purinę z Whiskasem, plus zawsze mięsko - z żeberek po gotowaniu rosołu, teraz skrawki kurczaka których TŻ nie zje, wątróbka i tak dalej. Jeszcze im gotuję rosół na udkach (bez przypraw żadnych), dorzucam trochę ryżu, odparowuję, i mają takie jedzenie zamiast puszek. Whiskas kosztuje 4-5zł, Purina dla starej 17zł, dla małego nie pamiętam... Żwirek 2-3x 6zł, to będzie 18, plus to mięsko. Dajmy na to, ten rosół z ryżem mają na kilka dni, warzywa kosztują 2,5zł, udka ok. 5zł, plus jeszcze jakieś mięsko "na czasie", to będzie około 6-10zł tygodniowo. Zaokrąglając w górę, byłoby to około 70-80zł.

Edytowane przez illuvies
Czas edycji: 2009-11-04 o 16:57
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 21:44   #125
sunshain
Wtajemniczenie

mam 2 duże koty MCO

żwirek: kiedyś zwykły benek (w krakvecie za 10 kg ok 19 zł) - wystarczał na ok 2 tygodnie ; obecnie Super Benek Crystal Lawenda lub Super Benek Super Crystal (CERTECH 22,49zł) 7,6 l wystarcza na 2 do 2,5 tygodnia

karma sucha TOTW 6,8 kg za 113 zł (krakvet) na ok 1,5 m-ca + mięso surowe tylko najmłodszy (kupuję i miele w sklepie np. biore w sumie 5 kg i mroże już poporcjowane; woreczek to 1 porcja na 1 raz) i karma mokra (nie mam pojęcia ile mnie to kosztuje jedzą po 2 saszetki każdy 2 razy dziennie a 1 saszetka kosztuje ok 2,80 zł)

w domu czysto, mam koty półdługowłose więc są kłaki ale można sobie z tym poradzić

najwięcej wydaję na dobre kosmetyki (1 zakup uzupełniający 1 kosmetyku to koszt ok 60 do 80 zł) ale jeżdże z moimi na wystawy więc warto zainwestować w dobre kosmetyki

kocie drzewko (super okazja z allegro za ok 200 zł była promocja i wyprzedaż teraz sa o ok 70 % drożej)

miski podwójne metalowe na sojaku (jedna na wodę a druga na karmę) w krakvecie ok 18 zł

zabawki od 4 zł do 50 zł

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-04 o 21:52
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 12:09   #126
marea
Wtajemniczenie

Ja od ok miesiaca mam 2iego kota, kocurek ok 4-5 m-cy. Co do jedzenia to majac 1nego kota musialam kupowac drozsze w podsumowaniu jedzenie w saszetkach bo duze puszkowe musialam zazwyczaj wyrzucac bo po 2 posilkach juz sie mojej kotce nudzilo, tak wiec sporo jedzonka sie marnowalo, teraz wszystko jest wylizywane do czysta, jak nie starsza to mlody wszytsko zje, tak wiec jedzenie wychodzi mnie tylko troche wiecej niz na 1nego i sie nie marnuje nic. Z jedzonka kupuje Feliksa, i rybne Whiskasy, innych nawet Amoidy moja starsza nie rusza, suche dotychczas Royal Canin - dobre jakosciowo, teraz mieszam z tanszymi typu Cat Chow, czy Purina One badz Perfekt Fit dla malego, bo koty mi poszalaly, pewnie przez malego zarloka pochlaniaja ostatnio kazda ilosc i sporo idzie. + gotuje czasem serca, zoladki, watrobki i im mieszam z zarelkiem.
Zwirkow przetrenowalam juz kilka, silikonowy byl w miare ok, ale jest dosyc drogi i wcale nie starcza na az tak dlugo jak to producenci podaja, i po jakims czasie niezbyt ladnie pachnie, zwirki kamyczkowe, te zwykle, uzywalam Hiltona (tani) ale wystarczyl na tydzien zaledwie, nie pochlanial nic a nic zapachow wiec brzydko pachnialo, Benki wszelkie zapachowe tez kiepsko i jesli chodzi o wydajnosc i czystosc wkolo i w ogole porazka, teraz mam Cat's Best Oko Plus zbrylajacy drzewny i musze powiedziec ze jest super, kosztuje okolo 30zl za 10l, nic a nic nie smierdzi z kuwety, zbryla sie i na biezaco mozna wyrzucac siuski i kupki do toalety i wydaje sie ze wystarczy na conajmniej 1 m-c

Co do czystosci przy 2ch kotach, to gdy beda 2a koty napewno beda bardziej wariowaly czyli robily to co koty kochaja najbardziej, majac 1nego kota czesto on jest znudzony i niezbyt aktywny, bardziej skupiony na wlascicielu i jemu 'zawraca tylek', 2 koty ciesza sie swoim towarzystwem i 'fruwaja' po domu, dla mne nie jest to problemem, bo ciesza oko te ich charce
marea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 10:11   #127
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Ja mam aktualnie 5 kotów Mieszkam w bloku, wszystkie koty niewychodzące.
Używamy żwirku Benek, bezzapachowy, kupuję w opakowaniu 20 kg + posypka lawendowa (tzw. neutralizator zapachów). Koszt żwirku w zależności od tego gdzie kupuję 36-45 zł., posypka 4-5 zł. Żwirek wystarczał nam na około 1-1.5 miesiąca (teraz trochę krócej, bo jedna z kotek bierze leki odwadniające po których dużo sika i często muszę uzupełniać żwirek w kuwecie), ale na miesiąc wystarcza. Problem tylko z wniesieniem tego wielkiego wora na 4 piętro ale tym już TŻ się zajmuje
Co do jedzenia... wszystkie koty jedzą RC. Kocury dla kastratów, którą kupuję u weta (3,5 kg za 85 zł.) wystarcza na około 1.5 miesiąca. Kotki RC Sensible (aktualnie), kupiłam wór 12 kg za 190 zł. i mamy go od początku września, a zjadły może połowę. Od czasu do czasu puszka lub mięsko, wątróbka, serduszka drobiowe itp.
Koszt utrzymania zależy w dużej mierze od tego czym karmisz kota/koty. Warto zainwestować w karmę dobrej jakości.

Nie umię powiedzieć ile wynosi miesięczny koszt utrzymania moich kotów, wydaje mi się, że odkąd zainwestowałam w duże opakowania karmy i żwirku znacznie się zminiejszył. Przy mojej liczbie kotów wynosi około 200-250 zł.
Najwięcej kasy pochłaniają wydatki na weterynarza (jeśli zajdzie taka potrzeba), a że aktualnie mamy jedną b. poważnie chora kotkę to trochę nam tego wychodzi.

Co do bałaganienia przez koty... nie mam kwiatów więc problem rozgrzebanej ziemi odpada Jest trochę poroznoszonego żwirku na podłodze i fruwającej sierści ale tego nie da się uniknąć. Pozostaje częste sprzątanie i... przyzwyczajenie się do tego
Z poważnych strat... podrapane obicia mebli

Bilans i tak wychodzi na plus, bo wszystkie wydatki i straty to nic w porównaniu z przyjemności jaką daje posiadanie tych niezwykłych zwierząt

Edytowane przez aga_tka_2
Czas edycji: 2009-11-06 o 10:13
aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 10:28   #128
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
J
Co do jedzenia... wszystkie koty jedzą RC. Kocury dla kastratów, którą kupuję u weta (3,5 kg za 85 zł.) wystarcza na około 1.5 miesiąca. Kotki RC Sensible (aktualnie), kupiłam wór 12 kg za 190 zł. i mamy go od początku września, a zjadły może połowę. Od czasu do czasu puszka lub mięsko, wątróbka, serduszka drobiowe itp.
pytanko - kastracaj to nie choroba nie udowodniono, że kastracja wplywa na SUK więc nie rozumiem tej karmy "dla kastratów"

dałaś sie nabrać koncernowi RC

jak koty zdrow to moga jeść karme bytową
Stary 2009-11-06, 13:05   #129
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Teoretycznie to wiem a jednak od niedawna mamy persa i nasza wetka poleciła ta karmę ze względu na to, że persy mają skłonności do chorób układu moczowego. Poza tym mój drugi kocur miał epizod zakażenia układu moczowego (nie mógł się wysikać), po wyleczeniu przeszliśmy na ta karmę i już drugi rok jest w porządku.
Jeśli więc nie ma różnicy między karmą bytową a weterynaryjną (profilaktyka) to co za różnica którą jedzą? Cenowo są zbliżone do siebie Pozdrawiam

Stary 2009-11-06, 14:30   #130
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Teoretycznie to wiem a jednak od niedawna mamy persa i nasza wetka poleciła ta karmę ze względu na to, że persy mają skłonności do chorób układu moczowego. Poza tym mój drugi kocur miał epizod zakażenia układu moczowego (nie mógł się wysikać), po wyleczeniu przeszliśmy na ta karmę i już drugi rok jest w porządku.
Jeśli więc nie ma różnicy między karmą bytową a weterynaryjną (profilaktyka) to co za różnica którą jedzą? Cenowo są zbliżone do siebie Pozdrawiam
szkoda słów na wetów wciskających RC i po kastracji od razu karmę dla kastratów (powinni sie douczyć)
lepsza jest np. TROVET (ale jej weci nie sprzedają)
Stary 2009-11-06, 21:18   #131
trojka
Zakorzenienie

Żwirek Cat Best Eco Plus 10 litrów (27zł) dla moich kotów starcza na 2 miesiące

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Kota masz?

Ja mam dwa koty, kociaka i kotkę. Kociak używa żwirku "Kocurex" 6zł za 5l, starcza na tydzień, dwa, w zależności od tego, ile się tego żwirku sypie. Kotka korzysta z gazet, przyzwyczajenie ze schroniska, z czasem będziemy ją odzwyczajać, ale wtedy taki żwirek to na tydzień starczy...

Czy mieszkanie się brudzi... Trudno mi powiedzieć. Sierść, oczywiście, jest tu i ówdzie, ale jak więcej kot może nabrudzić (poza kuwetowymi sprawami)? Pomijam wykopywanie ziemi z doniczek i takie tam ekscesy, które czasami kotu trafią do głowy - bo na to nie ma reguły.

Ile miesięcznie wychodzi... No cóż, ja mieszam karmy, bo nie dałabym rady finansować kotom non stop puszek i suchych Puriny czy innej, drogiej karmy, więc im mieszam Purinę z Whiskasem, plus zawsze mięsko - z żeberek po gotowaniu rosołu, teraz skrawki kurczaka których TŻ nie zje, wątróbka i tak dalej. Jeszcze im gotuję rosół na udkach (bez przypraw żadnych), dorzucam trochę ryżu, odparowuję, i mają takie jedzenie zamiast puszek. Whiskas kosztuje 4-5zł, Purina dla starej 17zł, dla małego nie pamiętam... Żwirek 2-3x 6zł, to będzie 18, plus to mięsko. Dajmy na to, ten rosół z ryżem mają na kilka dni, warzywa kosztują 2,5zł, udka ok. 5zł, plus jeszcze jakieś mięsko "na czasie", to będzie około 6-10zł tygodniowo. Zaokrąglając w górę, byłoby to około 70-80zł.

Koty nie powinny jeść świniny, mięso z rosołu drobiowe jak najbardziej ale gotowane bez przypraw, soli i absolutnie wielkie nie dla VEGETY czy innego Kucharka bo potem są problemy z nerkami i sikaniem

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 22:33   #132
beata11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
szkoda słów na wetów wciskających RC i po kastracji od razu karmę dla kastratów (powinni sie douczyć)
Skąd wiesz, że karma T. jest lepsza niż RC ??

Koszt utrzymania dwóch kotów liczyłabym na ok. 120 zł miesięcznie. Jak pisały dziewczyny trzeba się sprężyć i kupować duże opakowania żwirku, karmę dobrą, ale w tanich sklepach poszukać ( w sensie internetowych np.) i warto trochę gotować samemu.

Edytowane przez beata11
Czas edycji: 2009-11-06 o 22:38
beata11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 22:53   #133
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
Koty nie powinny jeść świniny, mięso z rosołu drobiowe jak najbardziej ale gotowane bez przypraw, soli i absolutnie wielkie nie dla VEGETY czy innego Kucharka bo potem są problemy z nerkami i sikaniem
Dlatego rosół doprawiam po wyjęciu mięsa - wiem, że przyprawy są absolutnie niedozwolone.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 23:49   #134
Po la
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
Pytanie kieruje do osób, które mieszkają w kamienicy bądz bloku i mają co najmniej dwa koty nie wychodzące:

Mam 6-7 kotów średnio (4 własne i 2-3 tymczasowe) używam żwirku Cat's Best Eco +, kupuję opakowanie 40L koszt około 76zł wystarcza na 1,5 - 2 mies.

Cytat:
Nie, przy dwóch na pewno nie bardzo, skoro przy 6-7 da się przeżyć, ale trzeba się liczyć z tym, że sprzątania jest więcej.

Cytat:
nie wiem, tak szacunkowo:
- 50 zł żwirek
- 140 sucha karma (kupuję Purinę w 15kg workach)
- 130 - 150 mokra karma , mięsko itp.

Czyli na spore stadko kotów wydaję miesięcznie około 350zł, to nie dużo myślę na taką ilość kotów, ale nie liczę tu kosztów weterynaryjnych, czy specjalnych karm, diet jeśli takie są konieczne, ale to trudno mi uśrednić na miesiąc, bo jak koty nie chorują to nic nie wydaję , a jak trafi się jakiś wymagający pomocy weterynaryjnej tymczas to kilkaset złotych potrafi pójść...

Cytat:
Ja polecam tego, którego ja używam, wypróbowałm już wiele innych i ten wydaje mi się najekonomiczniejszy i wygodny w użyciu, zbryla siki, mozna wyrzucac do wc, nie śmierdzi z kuwet.
Po la jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 08:20   #135
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
To nie tak, że moje kocury od razu po kastracji jadły tą karmę dla kastratów Gacka mam od małego i po tym jak go wykastrowaliśmy to jadł normalną bytową RC, dopiero po tym epizodzie z sikaniem przeszliśmy na Young Male RC na jakiś czas. Potem znowu wcinał to co wszyscy czyli różne rodzaje RC (w zależności od tego na co była promocja)
Natomiast gdy we wrześniu trafił do nas kocur perski 2.5 letni kastrat to faktycznie nasza pani doktor poradziła nam karmę dla kastratów RC lub Purinę Urinary. Kot u poprzednich właścicieli był na Purinie One i nie za bardzo chciał jeść RC więc na początku kupiłam tą Purinę Urinary, ale na szczęscie już się przekonał do Royala, a że i tak kupuję RC dla kastratów dla persa to i drugi kocur wcina
A co do tej karmy Trovet to widziałam w krakvecie, ale ona jest chyba karmą leczniczą, a nie jakąś profilaktyczną?

Edytowane przez aga_tka_2
Czas edycji: 2009-11-07 o 08:29
Stary 2009-11-07, 12:53   #136
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
A co do tej karmy Trovet to widziałam w krakvecie, ale ona jest chyba karmą leczniczą, a nie jakąś profilaktyczną?
lecznicze to są leki
trovet to coś jak royal weterynaryjny tylko skład ma o wiele lepszy
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 13:37   #137
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beata11 Pokaż wiadomość
Skąd wiesz, że karma T. jest lepsza niż RC ??

Koszt utrzymania dwóch kotów liczyłabym na ok. 120 zł miesięcznie. Jak pisały dziewczyny trzeba się sprężyć i kupować duże opakowania żwirku, karmę dobrą, ale w tanich sklepach poszukać ( w sensie internetowych np.) i warto trochę gotować samemu.
po pierwsze skład a po drugie wystarczy poszerać w necie jaka karma jest lepsza

RC zeszła na "psy" - traci ta karma

skoro dajesz RC dla kastrató to rozumiem że kot ma problemy z układem moczowym

jeśli nie ma takich problemów to dawaj bytówkę

mój kastrat jedzie na tej samej karmie co kocur kryjący

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-07 o 13:40
Stary 2009-11-07, 20:11   #138
Kasiulka22
Zakorzenienie

Moja sąsiadka posiada dwa kotki wychodzące i kiedyś, gdy rozmawiałyśmy mówiła że na jedzonko wydaje ok 150 zł miesięcznie, nie licząc weta. Na żwirek nie wydaje ponieważ kotki załatwiają się na zewnątrz.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 14:23   #139
tutmirlajt
Zadomowienie

Słuchajcie a w którym sklepie internetowym warto kupować? Chodzi mi o to, w którym jest najtaniej..

Obecnie równiez mam Cat';s Eco plus- ale.. w sumie nie wiem jak to zrobic zeby ten zwirek byl na wiecej niz 4 tygodnie.. Wydaje mi sie ze tak 4 tygodnie to maks u mnie.. Mam go dopiero tydzien wiec ciezko mi powiedziec ile jeszcze bede go miala.. mieszam go poki co z tanim zwirkiem z Auchan za 5 zlotych.. Moze zle robie ze je mieszam? Minus z tym zwirkiem Eco plus jest taki, ze cholernie sie nosi.. Jeszcze zaden zwirek tak sie nie nosil u mnie w chalupie jak ten. Po [prostu masakra. Co kot nie wyjdzie z kuwety, to wszedzie syf. Jedna kuwete mam w malym pokoju, druga w przedpokoju.. NIe moge zapanowac nad utrzymaniem porzadku.. Wczesniej kupowalam Benka, ale przy dwoch kotach to za duze koszta.. Wiec jezeli sie okaze ze ten Eco plus starcza na 1,5 mies to chyba bede zmuszona zostac przy nim..

A jakie karmy polecacie ogolnie? Mam dwie kotki jedna sterylizowana 2 letnia, sruga 4 miesieczna niesterylizowana.
Stary 2009-11-09, 18:13   #140
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
A jakie karmy polecacie ogolnie? Mam dwie kotki jedna sterylizowana 2 letnia, sruga 4 miesieczna niesterylizowana.
TOTW polecam dla dużej i małej

to czy kot jest sterylizowany/kastrowany nie ma powodu aby zmieniac mu karmę

kastracja to nie choroba

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-09 o 18:15
Stary 2009-11-09, 20:12   #141
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
TOTW polecam dla dużej i małej

to czy kot jest sterylizowany/kastrowany nie ma powodu aby zmieniac mu karmę

kastracja to nie choroba
Gdzie to Totw mozna kupic na necie?
Stary 2009-11-09, 20:47   #142
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Gdzie to Totw mozna kupic na necie?
TASTE OF THE WILDE dla kota

e-karma
animalia
krakvet

tylko musisz trafić na czas kiedy jest dostępna - to towar deficytowy
Stary 2009-11-10, 05:49   #143
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Mam 2 koty: persa i półpersa, ale niewychodzące.

Miesięcznie:
-Żwirek : 20 zł
-Jedzenie: Perfect Fit 4 opakowania po 14.00 zł =56 zł
- Puszki dla półpersa: ok. 10 zł

U mnie jest dużo sierści, ale mam jeszcze 2 psy. Kiedyś pisałam, że zauważyłam, że z białych zwierząt jest więcej sierści niż z czarnych, ale to moje obserwacje.

PF kupuję w Kauflandzie. Tam jest taki zestaw: sucha karma 750 g + 2 saszetki + fajny woreczek + książeczka o kotach.

Mój pers nauczony był przez poprzednią właścicielkę na Whiskasie ( ok. roku).Ale ostatnio miał biegunkę. Wet polecił mi dawać mu PF i sprawdzić, czy coś mu się polepszy. Polepszyło mu się zdecydowanie
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 12:41   #144
iloneczka1
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam 3 kocury (znajdy, z nawykami "wolnościowymi"). Używają żwirka Benek, tego najdrobniejszego bezzapachowego, na 2 tygodnie starczy na 2 kuwety. Są sterylizowane, więc zero zapachów. Wcześniej to był koszmar! Nic nie niszczą, są wyczesywane zgrzebłem dla królików, bo nic innego nie działa. Nie są wychodzące, mieszkam na 6 piętrze.
Miesięcznie wychodzi około 300 zł, wliczając koszt karmy na wagę i żwirek

Benek jest ok, probowalam trocin, innych żwirków ale nie zaakceptowały.

Jest jeszcze ogromny wilczuro husko nie wiem co , ze schroniska od kwietnia.
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2009-11-10 o 12:42
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 14:12   #145
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Mam 2 koty: persa i półpersa, ale niewychodzące.

Miesięcznie:
-Żwirek : 20 zł
-Jedzenie: Perfect Fit 4 opakowania po 14.00 zł =56 zł
- Puszki dla półpersa: ok. 10 zł

U mnie jest dużo sierści, ale mam jeszcze 2 psy. Kiedyś pisałam, że zauważyłam, że z białych zwierząt jest więcej sierści niż z czarnych, ale to moje obserwacje.

PF kupuję w Kauflandzie. Tam jest taki zestaw: sucha karma 750 g + 2 saszetki + fajny woreczek + książeczka o kotach.

Mój pers nauczony był przez poprzednią właścicielkę na Whiskasie ( ok. roku).Ale ostatnio miał biegunkę. Wet polecił mi dawać mu PF i sprawdzić, czy coś mu się polepszy. Polepszyło mu się zdecydowanie

A ten Perfekt Fit to dobra karma?
Stary 2009-11-10, 15:38   #146
Agaaa-a
Rozeznanie

Ja mam 2 koty .
Wydatki na 2 koty miesiecznie to 200zł tylko jedzenie i żwir, bez szczepien, odrobaczen, dodatkowych gadzetów.
Agaaa-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 16:51   #147
Isia83
Zadomowienie

Cytat:
A ten Perfekt Fit to dobra karma?
Średnia.
Niewiele mięsa, dużo zbożowych zapychaczy (Mączka z glutenu kukurydzianego, mąka kukurydziana, Białko ryżowe, Kukurydza, Mączka sojowa, Ryż, , Sól...,). Niby 41%białka, ale jest to "białko ogólne" czyli ile z tego jest pochodzenia zwierzęcego (bo tylko takie jest dla kota cenne) - niewiadomo.

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 17:31   #148
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

A co powiecie na karme dla kota Bento Kronen Versele Laga ?
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 19:33   #149
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
A co powiecie na karme dla kota Bento Kronen Versele Laga ?
skład - Zawartość: Mięso (>4%) i produkty pochodne, Zboża , Produkty pochodzenia roślinnego , Oleje i tłuszcze , Minerały , Drożdże , Warzywa (> 4 %

taki skład jest na stronie polskiej dystrybutora/producenta

badziewie i nawet słono kosztuje to badziewie

http://www.bento-kronen.pl/cat_lara_fitness_meat.htm
Stary 2009-11-10, 19:40   #150
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
skład - Zawartość: Mięso (>4%) i produkty pochodne, Zboża , Produkty pochodzenia roślinnego , Oleje i tłuszcze , Minerały , Drożdże , Warzywa (> 4 %

taki skład jest na stronie polskiej dystrybutora/producenta

badziewie i nawet słono kosztuje to badziewie

http://www.bento-kronen.pl/cat_lara_fitness_meat.htm
mięcha za mało ma w składzie ? czyżby ta firma nie była dobra dla królików produkują dobre żarcie z tego co czytałam na ich stronie to nawet dla koni coś tam mają
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości