|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
Pokaż wyniki sondy: | |||
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% | |
Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Oczepiny - panny, kawalerowie, drewniane łyżki, przeszkadzanie, rzucanie, kto k
To wcale nie bedziesz rzucala welonem? Wedlug mnie warto chocby dla tych 3 osob
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Oczepiny - panny, kawalerowie, drewniane łyżki, przeszkadzanie, rzucanie, kto k
Cytat:
![]() ![]() ale welonem koniecznie, koniecznie powinnaś rzucać! nawet dla tych kilku osób! może się jeszcze zdecydujesz, hmmm? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Ojej... właśnie się dowiedziałam, że ostatecznie będą tylko dwie panny (ja i moja dalsza kuzynka)... wiecie... te głupie wymówki gości. I co tu teraz zrobić? Siostra chce rzucać welonem, ale czy to nie będzie komiczne?
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
bylam na weselu gdzie oczepiny trawaly ponad godzine!!! tragedia!!
najpierw babcia panny mlodej spiewala piosenke -16 zwrotkowa pozniej bylo rzucanie welonem i muszka..pozniej jeszcze cos takiego ale nie pamietam na koncu panna mloda spiewala rodzicom piosenke-podziekowania zyczenia tragedia! no poprostu za dlugo to wszystko trwalo!
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
ehhh... tradycje tradycjami, ale bez przesady
![]()
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Problem w tym, że ja nie będę miec welonu, to raz. A jak młodzi nie chcą brać udziału w oczepinach to nie będę zmuszała nikogo.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Jak ostatnio byłam na weselu to właśnie było inaczej niż zwykle z tym zdejmowaniem welonu-świadkowie i para młoda tańczyła w środku w czteroosobowym kółku a goście(wszyscy) stworzyli takie wielkie kółko wkoło a w tle leciała jakas piosenka tematyczna i pasująca do krecenia sie w kółku (ale za długa)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
no i tu jest kapa... ja jako świadkowa muszę zorganizować oczepiny, bo nie będzie orkiestry ani wodzireja, tylko muzyka puszczana z płyt i tu zadanie robi się trudniejsze... to ja muszę wymyślić coś dowcipnego ;] PS: Ja bym wolała mieć wodzireja lub orkiestrę, bo o wiele rzeczy nie trzeba się martwić a tak to klops... no ale nie moje wesele i nie moje decyzje ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
No to faktycznie glupio, moglby byc chociaz sam wodzirej. A swiadek nie moglby Ci pomoc?
A inne zabawy oczepinowe tez Ty masz prowadzic? Wspolczuje, ja bym sobie chyba nie poradzila, ale trzymam kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
No ja zorganizuje te nieszczęsne oczepiny (już sie pogubiłam czy to kawalerowie mają przeszkadzać PM czy na odwrót - chyba doszłam do wniosku, że to nie ma większego znaczenia), zrobię tą zabawę z podziałem obowiązków z balonikami i karteczkami (Młoda Para czyta na przemian karteczki np. "na imprezy chodzić będę ja" itp.) i zastanawiam się ogólnie nad zabawą w karetę (Król i Królowa, konie, koła itd.).
Więcej nie mam zamiaru organizować, bo sory bardzo ale wodzirejem nie jestem i nikt mi za to nie zapłaci ![]() Co do świadka hmm... pan w średnim wieku, który się tym raczej nie interesuje niestety ![]() a co do siostry to się zawiodłam, bo poszła po kosztach... byle jak najtaniej i myśli, że wszystko będzie ok... a prawda jest taka, że jak nie zorganizuje przynajmniej jakiejś osoby, która muzykę będzie puszczać to będzie nudno... bo ja nie mam zamiaru biegać między sprzętem a stołem. I jeszcze myśli, że mój chłopak będzie jej za taksówkę od fryzjera robił, fotografa i chłopca na posyłki i może jeszcze DJ-a pffff... rozumiem pomoc w organizacji, ale nie możemy robić za wszystkich naraz... W dodatku z tych oszczędności na wszystkim nie zaprosiła naszego kuzynostwa i będzie bardzo mało młodzieży... że niby jej na to nie stać, a w lutym niepotrzebnie robiła dwudniowe wesele na niecałe 30 osób, bo brała cywilny. Mogła te pieniądze teraz dołożyć i byłoby sensownie, raz a porządnie ![]() eehh rozpisałam się, ale musiałam się wyżalić i już mi lepiej ![]() Trzymajcie kciuki ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
podbijam i czekam a może któraś dziewczyna słyszała jeszcze o czymś ciekawym na temat oczepin
![]() ![]()
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
ja jeszcze zastanawiam się nad:
-zabawa w kotka (pan młody) i myszke (panna mloda). Przeszkadzaja kolezanki, a myszka nie ucieka , tylko tez chce do kotka. W tle bedzie leciec: http://www.youtube.com/watch?v=z3JWJ...eature=related - pokazywanie butami kto co zrobil pierwszy w tym zwiazku np. kto pierwszy pocalowal , itp - baloniki z zadaniami w przyszlosci - sznur z ubran(kto najdluzszy) 2 druzyny np. od str pana mlodego, druga od panny mlodej. zalozmy ze po 6 osob. I kto najdluzszy sznur zrobi z ubran. Ale wezme tu osoby mlode i podpite, inaczej nie wyjdzie - nie wiem jak nazywa sie ta zabawa dla chlopakow. Trzeba przyniesc rozne rzeczy np. kluczyki od samochodu, balonik, lyzeczke i usiasc na krzesle na srodku. Krzesel jest o jedno mniej niz bawiacych sie. Kto nie zdazy usiasc odppada. Jak zostaja 2 osoby, to przynosi sie zawsze najciekawsze rzeczy np. biustonosz, kucharke, źdźbło trawy sprzed sali - ślubowanie na teściów (ale to zrobie przed oczepinami) - oczywscie rzucanie welonu i muchy z przeszkadzaniem. Jak rzuca pan Mlody , sciaga panna mloda i przeszkadzaja jej kolezanki (ze niby sie nie zgadzaja), bo kawalerowie stoja juz ustawieni do lapania - no i zbieranie na wózek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
ja myślałam że to wesele już było..... no to ja proponuje kazać się bawić parze młodej- skoro tak Cię załatwili
![]() Wyobraźmy sobie, że jest już po weselu, para młoda pojechała w podróż poślubną. Tuż przed nocą poślubną w hotelu (lub innym miejscu gdzie spędzają noc poślubną) zabrakło prądu i panują egipskie ciemności. Następnie zawiązuje się oczy pannie młodej i panu młodemu, prowadzący przynosi walizkę, w której znajdują się różne części garderoby, im śmieszniejsze tym lepiej, np. duży biustonosz, slipy męskie, jakieś bluzeczki, sukienka, koszula męska, spodnie itd. Zabawa polega na tym, że Państwo Młodzi mają za zadanie ubrać się na romantyczną kolację w to co znajduje się w walizce-sorry za ten miszmasz czcionek ale to kopiowane z forum jakiegoś jest.... BALONIKI Trzeba wcześniej przygotować jednokolorowe balony z katreczkami. Młodzi przebijają balony na przemian i odczytują głośno. A w balonikach karteczki o treści: Będę sprzątać cały dom, Będę podawać śniadania do łóżka, Będę głową rodziny, Będę wydawać pieniądze, Będę wracać do domu nad ranem, Będę słuchać mądrych rad teściowej, Będę chodzić z kolegami na piwo, W Jsypialni rządzić będę ja, Będę prać pieluchy, Pilot będzie należał do mnie itp. wynosić śmieci będę ja prać pieluchy będę ja gary szorować będę ja wychodzić z kumplami na piwo będę ja wracać późno do domu będę ja chodzić do kosmetyczki będę ja rodzić dzieci będę ja leżeć brzuchem do góry będę ja dbać o teścia będę ja gotować obiadki będę ja śniadanie do łóżka przynosić będę ja wydawać kasę będę ja naprawiać krany będę ja myć podłogę będę ja robić masaże pleców będę ja rządzić pilotem od TV będę ja- tu propozycje co możesz mieć na karteczkach.....:rolleyes : Dobierają się pary, panowie koniecznie w marynarkach muszą być Leci muzyczka, pary tańczą. Gdy muzyka ustaje, panowie ściągają marynarki, przekładają na lewa stronę i zakładają. Panie oczywiście pomagają Kto ostatni - odpada. I znowu leci muzyczka, tańcują. Muzyka stop - panowie marynarki z siebie, przewijanie na prawa stronę i zakładają I tak aż do ostatniego Para, która zostanie dostaje flaszeczkę (na przykład)- ta zabawa zawsze się sprawdza z relacji znajomych i nie tylko...Można zamiast marynarki dać parom takie wieeelkie majciochy- babciowate takie. Zabawa ogólna dla wszystkich gości. Tańczyli dwa kółeczka. Panie w środku a panowie na zewnątrz. Na stop orkiestry panie odwracały się naprzeciwko panów i w zależności od tego co orkiestra mówiła to panowie klękali na jedno kolanko i panie tańczyły wokół panów. czy np. panowie podnosili obie raczki do góry a orkiestra śpiewała "a ja mam dwie lewe ręce" a panowie raczkami kręcili. Panie tańczyły z zakasanymi spódniczkami do piosenki "nogi" itd...pod koniec zabawy orkiestra powiedziała aby każdy pan ściągnął bucika pani i podniósł go do góry. Jak już to panowie zrobili to orkiestra zakomunikowała iz panowie z bucikami to najwięksi pantoflarze dzisiejszego wesela.. tam gdzie orkiestra to Ty możesz powiedzieć.... Jeszcze jedna zabawa weselna w cyklu zabaw oczepinowych. W zabawie bierze udział Para Młoda, która siada do siebie placami na krzesełkach, w tym czasie kapela przygrywa krótkie melodie. Na znak orkiestry lub po zakończeniu utworu Nowożeńcy odwracają się do siebie, jeżeli obydwoje obejrzą się w tą samą stronę, to znaczy, że będzie chłopiec jeśli w przeciwne to dziewczynka. Zabawa powtarzana jest tyle razy, ile dzieci chce mieć Para Młoda. --We Francji takie testy są nieco bardziej rozbudowane i zabawne. Państwo Młodzi siadają plecami do siebie i odpowiadają na pytania za pomocą tabliczek. Goście przepytują ich: "Kto z was wstaje wcześniej?", "Kto jest lepszym kucharzem?" itp. Jeśli nowożeńcy zbyt często pokazują jednocześnie tabliczki z napisem "ON" ("ONA") lub "JA", muszą wykonać wymyśloną przez gości czynność, np. zatańczyć jakiegoś łamańca. Organizuje się również poszukiwania współmałżonka. Jest to zabawa integrująca wszystkich weselnych gości, ponieważ dotyczy nie tylko Pary Młodej, ale i innych par małżeńskich uczestniczących w weselu. Wszystkim zamężnym osobom zawiązuje się oczy i muszą one odnaleźć w tłumie swoje "połówki". Cała sala rozbrzmiewa wtedy krzykami nawołujących się par, co daje bardzo zabawny efekt. wybiera kilka osób - najlepiej 6 - 8. Następnie ustawiane są krzesła, na których siada Młoda Para. Zadaniem wybranych osób jest przyniesienie wymienionego przez prowadzących konkurs, przedmiotu i położenie go przed młodymi. Fanty są zależne od pomysłowości orkiestry. Mogą to być: począwszy od zapałek, zegarków, szminek, pasków do spodni, grzebieni, butów, marynarek, również różnego rodzaju warzywa i owoce, gaśnice, koła samochodów, teściowe. Każdy z uczestników musi przynieć takiego samego fanta, a osoba, która zrobi to ostatnia odpada z gry. Często tutaj zdarza się, że orkiestra zbyt daleko posuwa się w podsuwaniu niekonwencjonalnych zadań, co wprawia w zakłopotanie uczestników zabawy. Zdarzyło się, że kilku uczestników wesela zostało rozebranych do bielizny, co nie jest najlepszym pomysłem. ![]() tak jakieś skopiowałam z moich żródeł(szukam zabaw na wesele siostry)nie wiem czy Ci sie spodobają ale raczej są takie kulturalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Będzie super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=zln5G...eature=related
znalezione w necie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
dziękuję
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Kochane Wizazystki czy mooglybyscie mi poradzic jakie zabawy moze urzadzic orkiestra podczas wesela z obcokrajowcem, na ktorym bedzie wiecej gosci z zagranicy nie mowiacych po polsku
![]() ![]()
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Kotyliony - kotyliony były w 4 kolorach każdy z gości otrzymał taki kotylion i teraz orkiestra wczesnej umówione było, że będzie zapraszać dany kolor na parkiet i puszczać rożną muzykę a oni mieli tańczyć i brawa więc zabawa zaraz się rozkręciła bo każdy chciał się pokazać na parkiecie jak najlepiej ; zabawa się rozpoczęła dość szybko i tak każdy kolor po kolei czasem dwa kolory jak jakiś kolor nie dopisał ale było super bo cały czas ktoś się bawił i nie było kto pierwszy itp..
Para dostaje gazetę i tańczy na niej, po chwili składa się gazetę na pół i znowu na pół. Wygrywa para, która dłużej utrzyma się na jak najmniejszym kawałku gazety. "Taniec z panami"- wybiera się 8 facetów którzy potem w pary się dobierają. Są wybrane 4 utwory- tango, rock&roll, samba, walc itd. Gra muzyka i pary mają jak najśmieszniej zatańczyć.Może opis nie za ciekawy ale zabawa super. Myśle że cos w ten deseń z tych ogólnie znanych zabaw... Bo faktycznie ciężko coś wytłumaczyć... I pomysł z nauczeniem polskich gości zwyczaju z innego kraju jest bardzo ciekawy. Sama bym się w jakiejś zagranicznej zabawie pobawiła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
eh na wloskich weselach nie ma zadnych konkretnych zabaw, oprocz tancow w grupie, pozatym w ogole niewiele tancza, z kolei w Holandii to malo kto wesela wyprawia tylko d urzedu, skromny poczastunek i tyle..nie wiem co wymyslic
![]()
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
A u nas nietypowo będzie
![]() Ponieważ będzie tylko 1 kawaler i 2 panny, oczepiny zrobimy przewrotnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
Fajny pomysł na OCZEPINY?
Cześć dziewczyny!!
Nie wiem, czy taki wątek już był, w każdym razie ja nie znalazłam. Otóż... Chciałam Was zapytać o to czy nie macie jakiegoś FAJNEGO pomysłu na oczepiny?? Ogólnie nie cierpię zabaw weselnych, gdyż uważam, że są żenujące (może są wyjątki, ale ja nie znam). Na moim weselu ich nie będzie. Jednak oczepiny to taka rzecz obowiązkowa. Jak mus to mus i błagam o jakieś fajne pomysły, żeby nie było tzw. wiochy. Ma być krótko i zabawnie, ale nie tak festynowo zabawnie. Wiem, że można na Was liczyć, więc z góry dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fajny pomysł na OCZEPINY?
u nas będzie:
rzucanie muszkiniem/welonem zbieranie na wózek może kareta/rodzina odpowiadanie na pytania, czyli jak dobrze się znamy (Młodzi siedzą do siebie tyłem i odpowiadają na pytanie podnosząc kartki z napsiami "Ja" i "ON/Ona" lub podnosząc odpowiednio but swój lub partnera. No i to chyba wszystko..,. sprawa jest jeszcze do omówienia, ale nie chcemy, by oczepiny trwały za długo.
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() My też nie chcemy jakiejś przesady, więc wybierzemy ze 3 zabawy (+ na pewno rzucanie welonu/muchy + zbieranie do welonu/ taniec odbijany) 1) Konkurs tańca Do konkursu staje kilka par. Wodzirej prowadzący zabawę często dobiera sobie sędziów w postaci Pary Młodej lub Świadków. W zabawie wygrywa para, która najdłużej wytrwa na parkiecie. W zależności od wersji tej zabawy może ona przybrać formę siłową, lub zręcznościową: - w wersji siłowej wodzirej zmusza partnerów do coraz trudniejszych figur, np.: z partnerką na rękach, w przysiadzie, itp. - w wersji zręcznościowe tańczącym daje się np. balon, który umieszczany jest między różnymi częściami ciał tańczących. Para, która zgubi balon odpada. - inna odmiana wersji zręcznościowej to taniec z marynarką, w którym partnerzy na wybrany znak zamieniają się marynarką. Ostatnia para odpada. 2) Zabawa w trakcie wesela polegająca na wypiciu kieliszka wódki przez osoby urodzone w danym miesiącu. Wodzirej zaczyna od stycznia: "A kto się w styczniu urodził niech wstanie, niech wstanie, niech wstanie, niech weźmie kielich w rękę swą i pije i pije do dna Jakżeś wypił to se nalej i butelkę podaj dalej Jakżeś wypił to se nalej i butelkę podaj dalej"... i po kolei następne miesiące 3) Dyscypliny sportowe: pary losują karteczki, na których są wypisane dyscypliny sportów: · łyżwiarstwo figurowe · jazda konna · walka karate (można jeszcze coś wymyślić) pary mają zadanie zaprezentować te dyscypliny (ubaw po pachy) 4) Konkurs z "życzeniami" dla pani i pana młodego na dalsza drogę życia. Życzenia na karteczkach w balonach, każdy z młodych przebija szpileczka balonik i odczytuje karteczkę i tak kilka razy. Życzenia brzmią np. tak: "gotować obiadki będę ja" "prac bieliznę współmałżonka będę ja" "wydawać pieniądze będę ja" itp. 5) Taniec zapoznawczy Wesele to połączenie dwóch rodzin. Oczywiste jest że goście obu stron nie znają się nawzajem. Ta zabawa służy zapoznaniu się. Goście tworzą dwa kółeczka. W wewnętrznym, (mniejszym) stają panie, w zewnętrznym (większym) panowie. Wodzirej gra znaną melodię, goście chodzą w przeciwne strony. Kiedy muzyka przestanie grać panie odwracają się do panów, następuje ZAPOZNANIE. Przedstawiają się, ściskają, często zdarzają się pocałunki. W zależności od liczby gości cykl powtarzany jest 5-6 razy. Po trzecim zapoznaniu panowie idą na tzw. Kielicha i wznoszą toast za poznane panie, tym czasem panie zostają w swoim kółeczku. Po czwartym razie panie idą wznieść toast za poznanych panów… Po szóstym razie panowie biorą swoje panie na ręce i odnoszą do stolika. 6) Rzucanie welonu i much Tradycyjna zabawa NA OCZEPINY. Zapraszamy na środek parkietu wszystkich „młodych” czyli gości stanu wolnego obecnych na weselu. Panna młoda rzuca za siebie welon (wianek), Pan Młody muchę (muszkiet). Mała wskazówka techniczna odnośnie pomocy Młodej Parze - Welon zdejmuje świadkowa a muchę świadek. Po wyłonieniu NOWEJ Młodej Pary śpiewamy dla nich „Sto lat”, a Nowa Para Młoda tańczy do wybranego utworu. 7) Quiz dla Pary Młodej / Test na prawdomówność Państwo Młodzi siadają tyłem do siebie. Prowadzący zadaje różnego rodzaju pytania dotyczące wspólnego życia/ znajomości siebie nawzajem. Młodzi odpowiadają podnosząc buty Męża, żony, swój własny. „Kto będzie trzymał kasę" "Kto pierwszy wyciąga rękę po kłótni", "Kto pierwszy zasypia w łóżku" "Kto będzie zmywał po posiłkach?" 8) Taniec odbijany Jest to ostatnia okazja zatańczenia z Młodą Parą, zanim staną się zgodnie z tradycją, Starą Parą. Goście weselni tańczą w dużym kole, Państwo Młodzi na środku. Grany utwór to znany walczyk biesiadny. Jego długość uzależniona jest od liczby chętnych do tańca Gości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Tygrysek_aa fajnie te twoje niektóre pomysły, ale taniec zapoznawczy (poz. 5) ja raczej wstawię po pierwszym tańcu Państwa Młodych. Bo po oczepinach to trochę za późno moim zdaniem, kiedy wesele już będzie trwało parę ładnych godzin.
Co do ciekawych pomysłów, ja sobie wymyśliłam że jak będę w kółku i miała rzucać wiązankę kwiatów (welon zdejmuje od razu po kościele) na twarzy będę miała piękną maskę wenecką. Otworzy na oczy będą od wewnątrz zasłonięte materiałem. I tak samo będzie jak mój TZ będzie w kółku rzucał musznikiem. Jakoś zawsze mnie denerwowało jak widziałam Pannę młodą jak tańczy w kółku i udaje że ma zasloniętę oczy taką żenada i hipokryzja. I weeelkim zaskoczeniem jest kto złapie welon ![]() Acha nowy Państwo Młodzi założą maski te same co my mamy tylko materiał już będzie zciągnięty ![]() ![]()
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.