![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: lubisz KFC? wejdź...
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
ja nikogo nie nawracam, ani nie atakuje. A miesa nie jem 12 lat juz. I zyje
![]() ![]() niemozliwe wprost, ze ja sie tak starzeje ![]() ![]() ![]()
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli ktos lubi nie jesć mięsa to czemu nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie się starzejemy , nie przejmuj się
![]() 12 lat to bardzo długo , czym zastępujesz białko zwierzęce?Tofu? |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
i ja też
![]() zresztą słyszałam że w USA facet który robił szejki (y nie wiem jak to sie pisze ![]() przy okazji do nich nasiusiał bo szef nie pozwolił mu skorzystać z WC ![]() a w hamburgerach z mięsie zazwyczaj jest krew myszy i ich małe szczątki bo wkoncu z czegoś musili je zrobić.. szczerze w to nie wierze .. i jak mowiłam longery będę zawsze wcinać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Nie obejrzalam filmiku bo przeczytałam wiekszosć Waszych wypowiedzi i myślę, że mam obraz sytuacji, nie musze sama się katować.
Mam pytanie: w tym filmiku pokazywany jest jakis konkretny przykład znęcania się nad zwierzetami a nie procedura zabijania zwierzat w KFC? Jesli tak to mysle ze to nie powod zeby bojkotowac KFC bo takie przykre incydenty niestety sie zdarzaja ALE jesli faktycznie mozna miec zastrzezenia do ogolnego sposobu traktowania zwierzat to ja sie zdecyduje na bojkot i to calosciowy, kupujac cole czy lody dajemy im zarabiac wiec posrednio przyczyniamy sie do tego procederu. |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Paul's girl
|
Cytat:
karamba podane są przyklady bestialskiego znęcania się nad zwierzętami. nie jest to obowiązująca procedura uboju, ale niepotrzebne zadawanie ogromnych cierpień. ja nie namawiam do bojkotu KFC. swoją drogą ciekawe, że większość wypowiedzi w tym wątku neguje potrzebę jego (wątku)istnienia. jeśli nie chcecie by istnial to po co sie w nim wypowiadacie i go podbijacie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
A tak z przekory
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy może założyć wątek jaki chce (no prawie) a ja tego nie uważam za bezwartościowy bo wywiązała się dosyć interesująca dyskusja, choć za dużo tu złośliwości chyba, ale mniejsza z tym. Fajnie, że niektóre osoby nie są zawzięte i w pewnych kwestiach otwierają się na argumenty innych ![]() takich historii jak ta z szejkami było mnóstwo ![]() Wyrak- piszesz o oligopolu itd... wyznajesz zasadę "wszystko na sprzedaż"? bo tak wywnioskowałam z Twojej wypowiedzi... |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa, że sądzę, że oni uważają, że wszystko jest na sprzedaż, ale ja ich zdania zupełnie nie podzielam. W razie jakiś niejasności pisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałem tylko przy argumencie "KFC może to czy tamto..." tylko zasugerować, że nie bardzo może co wynika niejako z praw ekonomii. Kolejna kwestia - jeśli to co się dzieje z tymi zwierzętami, jest niezgodne z prawem, to chyba powinno być wyegzekwowane, ale nie przez KFC, nieprawdaż? Prawo do jedna sprawa, etyka to druga - jak już pisałem, z przyczyn czysto ekonomicznych, KFC może nie być w stanie tego czy innego zrobić, ale nie uważam że mają jakąkolwiek wolę ku temu - po prostu oni widzą $ i tyle. Co do traktowania zwierząt, każda większa firma typu Tyson czy Smithfield z założenia trzyma zwierzęta w urągających warunkach - na małej przestrzeni, bez ruchu, we własnych odchodach, bo tak są mniejsze koszty i szybsze tuczenie... Bez dodatkowego bestialstwa jest to już odrażające. Dlatego, ja gdy tylko mogę, jem świnkę, o której wiem, że biegała sobie luzem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
dobra... przyszłam się tłumaczyc - przepraszam jak kogoś uraziłam, miałam wtedy kiepski dzień, a jak trafiłam na ten wątek i takie wypowiedzi to całkiem mnie dobiło.
ale nie zmienia to mojego nastawienia do sprawy - zwykle powiedziałabym to samo, tyle że w dużo łagodniejszy sposób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6602314]dobra... przyszłam się tłumaczyc - przepraszam jak kogoś uraziłam, miałam wtedy kiepski dzień, a jak trafiłam na ten wątek i takie wypowiedzi to całkiem mnie dobiło. ale nie zmienia to mojego nastawienia do sprawy - zwykle powiedziałabym to samo, tyle że w dużo łagodniejszy sposób ![]() To ja sie pozwole odniesc do linku z Twojego podpisu ad 1) Zwierzatka owszem sa niewinne, ale co z tego? Wg mnie to smaczne jedzonko i tyle ![]() ad 2) To nieprawda - dieta calkowicie bezmiesna jest mniej zdrowa od miesnej, sa pewne skladniki potrzebne prawidlowemu funkcjonowaniu czlowieka, ktore mozna znalezc jedynie w miesie/produktach odzwierzecych. Uklad trawienny czlowieka jest nieprzystosowany do trawienia roslin, ludzie sa raczej wszystkozercami, z ukladem pokarmowym blizszym budowie miesozercow ad 3) Argument niespojny logicznie - w 1) chronmy biedne zwierzatka, w 3, jesli by nagle wszyscy przeszli na wege, co zrobic z tymi wszystkimi zwierzatkami, to dopiero hekatomba by byla ![]() ad 4) Na swiecie jest wystarczajaco pozywienia dla wszystkich i czy sie je mieso czy nie, pomimo tego bedzie glod, z przyczyn politycznych. Ponizej sa odnosniki do artykulu "Mity Wegetarianizmu".Sa tam poruszone kwestie ktore masz w swoim linku Tammy, zupelnie sie z Toba nie zgadzam. W artykule jest poruszone wiele innych kwestii, mysle ze warto przeczytac. Aha, artykul ten nie ma na celu potepienie odzywiania sie wegetarianskiego, tylko walke z pewnymi mitami. Jako ze nie cierpie "kaznodziejczego" wege BS ("zabijacie zwierzatka, niszczycie planete, jestscie nie uduchowieni"), to radosnie wklejam... aha i dodam ze miesko jest bardzoooooooo smaczne mniam. Artykul juz niestety nie wisi pod oryginalnym linkiem, ale mozna go znalezc tutaj: http://www.conservativepunk.net/foru...661859a4e95802 http://vegie.pl/topics61/573.htm Wersja oryginalna (angielska) z przypisami: http://www.newtreatments.org/loadlocal.php?hid=864 Dla leniwych: - polemika z powyzszym artykulem: http://www.energygrid.com/health/200...henbyrnes.html (w Inglisz) - "zdrowa" dieta weganska, do czego moze doprowadzic: http://www.msnbc.msn.com/id/18574603/ (rowiez po angielsku) Link juz gdzies wkleilem, ale tu duzo lepiej pasuje (usmiecham sie jak moge do moderatorek ). Milego czytania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
a z tymi poglądami też się nie zgadzam.
człowiek nie jest przystosowany do bycia mięsożercą. i już nie będę wymieniac tu przyczyn zewnętrznych, którymi się charakteryzują zwierzęta mięsożerne (pazury, kły...). chodzi tu o to, że organizm człowieka nie jest w stanie dobrze przetrawic mięsa, może tylko po obróbce chemicznej (gotowanie, smażenie), a i to mu na dobre nie wychodzi. po drugie: wegetarianizm jest zdrowszy. może w mięsie jest pare pożytecznych składników, których gdzie indziej się nie znajdzie, ale nie są one koniecznie potrzebne. ja juz jestem wegetarianką drugi rok i mogę śmiało powiedziec, że mam się lepiej niż przed tą ogromną zmianą. potwierdzają to także badania, które robię specjalnie dla mamy żeby się nie martwiła ![]() mięso oprócz tych dobroczynnych składników przemyca też te bardzo nieporządane. oprócz większej podatności na przeziębienia i grypki, mięso przyczynia się bardzo do chorób układu krwionośno-sercowego, zawału, nowotworów, choroby wieńcowej, osteoporozy, cukrzycy typu II... dla mnie to jest tak: nawet jeśli coś składa się z bardzo dobrze wpływających elementów, ale trafi się kilka, które mają zły wpływ na zdrowie, to już to nie jest zdrowe. wiem, wiem - masło maślane. ale prosty przykład: do jakiejś superzdrowej przekąski dorzuci się trochę trucizny... ona nie zadziała od razu, ale jak przez dłuższy czas będziemy jadac takie przekąski to efekty staną się widoczne. przykład? mój kochany ojczulek. jak zwykle się pożarł, bo coś mu nie pasowało i gotował sobie sam. jadał prawie że wyłącznie mięso, i to jeszcze zazwwyczaj przypalone i co? po miesiącu superdietki wyląsował w szpitalu na zawał. i nie chciałam byc czarnowidzem, ale ja poprostu wiedziałam że tak będzie. i te argumenty z głodem na świecie i zwierzaczkami... zwierzaczków nikt by nie zostawił na pastwę losu, naprawdę. zamiast masowo hodowac zwierzęta na rzeź, robiono to by mniej masowo, np. trochę krówek, ale nie na mięso, ale na mleko. a głód w ten sposób da się załatwic: zamiast masowo hodowac zboże, które w większości idzie na paszę dla masowo hodowanych na ubój zwierząt, wyhodowac trochę roślin dla krajów rozwijających się. bo w końcu w takiej sytuacji należy pomóc tym ludziom. przy okazji: zachęcam do wspierania akcji charytatywnych (nie tylko polskich), takich jak pajacyk. my nic nie płacimy za takie wsparcie, poświęcamy na to kilka sekund, a zdziałac można wiele. adresy można znalezc tutaj:http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=61538 |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |||||
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]a z tymi poglądami też się nie zgadzam.
człowiek nie jest przystosowany do bycia mięsożercą. i już nie będę wymieniac tu przyczyn zewnętrznych, którymi się charakteryzują zwierzęta mięsożerne (pazury, kły...). chodzi tu o to, że organizm człowieka nie jest w stanie dobrze przetrawic mięsa, może tylko po obróbce chemicznej (gotowanie, smażenie), a i to mu na dobre nie wychodzi. [/quote] ![]() Jest dokladnie na odwrot - czlowiek nie jest w stanie efektywnie przetrawic wielu roslin, przez zbyt krotki przewod pokarmowy i prosta budowe zoladka, z kolei moze przetrawic mieso, gdyz w jego przewodzie pokarmowym jest wytwarzany kwas solny. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]po drugie: wegetarianizm jest zdrowszy. może w mięsie jest pare pożytecznych składników, których gdzie indziej się nie znajdzie, ale nie są one koniecznie potrzebne. ja juz jestem wegetarianką drugi rok i mogę śmiało powiedziec, że mam się lepiej niż przed tą ogromną zmianą. potwierdzają to także badania, które robię specjalnie dla mamy żeby się nie martwiła ![]() Prosze Cie ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]mięso oprócz tych dobroczynnych składników przemyca też te bardzo nieporządane. oprócz większej podatności na przeziębienia i grypki, mięso przyczynia się bardzo do chorób układu krwionośno-sercowego, zawału, nowotworów, choroby wieńcowej, osteoporozy, cukrzycy typu II...[/quote] Ale poczytaj artykul, bo piszesz rzeczy nie majace pokrycia w faktach, chocby: Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]przykład? mój kochany ojczulek. jak zwykle się pożarł, bo coś mu nie pasowało i gotował sobie sam. jadał prawie że wyłącznie mięso, i to jeszcze zazwwyczaj przypalone i co? po miesiącu superdietki wyląsował w szpitalu na zawał. i nie chciałam byc czarnowidzem, ale ja poprostu wiedziałam że tak będzie.[/QUOTE] ![]() Super sa takie zestawienia pt. pijacy/palacy/odzywiajacy sie skrajnie nie zdrowo osobnik jedzacy mieso i niepalacy, niepijacy, patrzacy na swoje odzywianie sie wegetarianin i wniosek "mieso jest niezdrowe". Z tym ze z powaznym badaniem to nie ma zwiazku. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]i te argumenty z głodem na świecie i zwierzaczkami... zwierzaczków nikt by nie zostawił na pastwę losu, naprawdę. zamiast masowo hodowac zwierzęta na rzeź, robiono to by mniej masowo, np. trochę krówek, ale nie na mięso, ale na mleko.[/quote] Taa, a co bys zrobila ze zwierzatkami ktore juz sa? Bo mowisz "mniej masowo" - zamierzasz utrzymywac te zwierzatka, ktore beda nieprzydatne? [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250] a głód w ten sposób da się załatwic: zamiast masowo hodowac zboże, które w większości idzie na paszę dla masowo hodowanych na ubój zwierząt, wyhodowac trochę roślin dla krajów rozwijających się. bo w końcu w takiej sytuacji należy pomóc tym ludziom.[/quote] Przepraszam - ale to bzdura i poruszona w powyzszym artykule: Cytat:
Cytat:
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6603250]przy okazji: zachęcam do wspierania akcji charytatywnych (nie tylko polskich), takich jak pajacyk. my nic nie płacimy za takie wsparcie, poświęcamy na to kilka sekund, a zdziałac można wiele. adresy można znalezc tutaj:http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=61538[/quote] Ja pajacyka nie wspieram od czasu gdy przeczytalem o hipokryzji osob prowadzacych akcje, o czym zreszta napisalem w temacie. Na koniec - naprawde zachecam do przeczytania Mitow Wegetarianizmu i polemiki z tym artykulem - kazdy moze sobie wyrobic poglad na podstawie udokumentowanych faktow a nie masowo powielanych sterotypow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze pozwole sobie wrzucic komentarz do twierdzenia Tatty ze mieso przyczynia sie do roznych chorob - ladies and gentlemen - w roli glownej tluszcze:
Cytat:
Boo-yah! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
tak z ciekawosci Wyrak dlaczego Ciebie jako miesozerce tak interesuje wegetarianizm i podwazanie argumentów z nim zwiazanych??
witaminke B12 mozna zakupic w aptece Cytat:
czasem nawyk zywieniowy /pokusa wyrobiony przez 30 lat moze byc silniejszy niz idea |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bess, ja nie jestem miesozerca, tylko wszystkozerca. Witaminke B12 mozna kupic w aptece, czyli dieta weganska chocby jej nie dostarcza - ergo - o kant pupy mozna sobie rozbic twierdzenie o tym ze jest zdrowa. "Zdrowa dieta... no, tylko ze suplementacji wymaga, bo nie dostarcza sie cialu niektorych witamin i substancji odzywczych". Interesuje mnie i pisze o tym, bo widze ze ktos podpisuje sie pod (bez obrazy dla nikogo) bzdurami, mitami, rzeczami nie dowiedzonymi... Jesli ktos chce przejsc na wegetarianizm/weganstwo niech sobie poczyta chociaz troche faktow a nie mantry podobne do tych ktore ma Tatty w swym podpisie... Przyznam, ze sie lekko irytuje, gdy ktos wypisuje, ze miesie sa toksyny, czy ze powoduje ono raka, choroby serca, chorobe wiencowa, osteoporoze, podczas gdy fakty tego zupelnie nie potwiersaja. A osobiscie nie lubie "ewangelicznego wege" i bede z nim walczyl przy pomocy faktow ![]() Oczywiscie, trzeba miec naprawde blade pojecie o dietetyce, zywieniu i zapotrzebowaniach ciala ludzkiego, zeby twierdzic, ze jedzenie smazonego/pieczonego miesa w kolko jest ok... ale ja nic takiego nie twierdze - to tylko ad. nazwania mnie miesozerca, bo nim nie jestem - lubie mieso, tak jak wiele innych rzeczy i wiem ze mojemu cialu sa potrzebne rozne produkty, a nie kupuje jakis teorii o wielkiej toksycznosci miesa nie popartej zadnymi faktami (zreszta, na zdrowy rozum, juz by nam gatunek wyzdychal). Na koniec - nie potepiam ogolnie diety wegetarianskiej, ktora ma swoje zalety. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
a ja i tak podtrzymuję moje zdanie, które mi się nie urwało tak poprostu
![]() jak ktoś na chama chce udowodnic że mięso jest zdrowe, robiąc badania tylko np. na proteinach, to niewątpliwie może mu się udac. EDIT: a takie choroby jak zawał czy cukrzyca nie wystąpią po miesiącu czy 2 latach. jeśli ktoś chce przeprowadzic tego typu badania, musiałby robic to przez pare ładnych lat. a piramida żywności? u mnie w szkole wisi. i co tam napisano: kilka porcji mięsa (w tym ryby) tygodniowo. czego ja nie zauważam u większości Polaków. w przeciętnym domu jedna osoba zjada kilka porcji dziennie a nie tygodniowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
KFC nie odwiedzam bo od znajomych wiem o kilku nieciekawych potrawach jakie im tam zaserwowano (siostra i koleżanka miały w kanapkach włosy etc.). Szkoda mi tych kurczaków i mam nadzieję, że przypadki takiego traktowania zwierząt hodowlanych będą eliminowane. Z drugiej strony nie przestanę jeść z tego powodu mięsa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
nie dałam rady całego filmu oglądnąć... jedno jest pewne, chyba zostanę wegetarianką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6605392]a ja i tak podtrzymuję moje zdanie, które mi się nie urwało tak poprostu
![]() :rotf: To moje zdanie i już, wbiłam sobie coś do głowy i tym gorzej dla faktów. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6605392] jak ktoś na chama chce udowodnic że mięso jest zdrowe, robiąc badania tylko np. na proteinach, to niewątpliwie może mu się udac.[/quote] Właśnie probowano udowodnić, że mięso jest niezdrowe, przez badani nie na mięsie, tylko na proteinach ![]() Podobnie z tłuszczami odzwierzęcymi, gdy wyniki badań dotyczy tłuszczy roślinnych ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6605392] EDIT: a takie choroby jak zawał czy cukrzyca nie wystąpią po miesiącu czy 2 latach. jeśli ktoś chce przeprowadzic tego typu badania, musiałby robic to przez pare ładnych lat.[/quote] W artykule jest wspomniane wyraźnie o bardzo wielu badaniach, w tym również trwających lata. W jaki sposób zamierzasz zakwestionować wyniki badań na Masajach? Ich dieta opiera się w bardzo dużej części na mięsie, a jednak z chorobami, które twierdzisz, że wywołuje mięso, u nich nie występują? Z otyłością też nie mają żadnych problemów. Jak wytłumaczyć, że pewne choroby wcześniej nie występowały/niemal nie występowały, a pojawiły się/rozprzestrzeniły przy spadającym średnim spożyciu mięsa na osobę, co wskazuje w najlepszym wypadku na brak korelacji? Jak wytłumaczysz to, że nieznana jest światu cywilizacja wegańska, a wśród jedynej wegetariańskiej jaką znam, czyli części Hindusów, jest sporo produktów odzwierzęcych? Na razie to dyskusja wygląda tak - ja prezentuje artykuł, który sięga po wynik bardzo wielu badań medycznych, dietetycznych, antropologicznych, a Ty mówisz "ja podtrzymuję swoje zdanie", przy okazji pisząc takie bzdury jak to że ludzie nie są przystosowani do trawienia mięsa, podczas gdy jest dokładnie na odwrót - zresztą, surowe mięsko zjesz i przetrawisz, a spróbuj sie pożywić trawką i listkami... powodzenia... Z tego też względu, pożywienie ludzkie jest oparte mocno na produktach z ziarna, które wcale takie zdrowe nie są. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6605392] a piramida żywności? u mnie w szkole wisi. i co tam napisano: kilka porcji mięsa (w tym ryby) tygodniowo. czego ja nie zauważam u większości Polaków. w przeciętnym domu jedna osoba zjada kilka porcji dziennie a nie tygodniowo.[/quote] ![]() Piszę to wszystko, żeby pamiętając o indywidualizmie biologicznym ktoś mógł przeczytać i wyrobić sobie zdanie, czytając o piramidzie żywności, teorii odżywiania się człowieka pierwotnego itd. a nie o mitach które nie mają żadnego pokrycia w faktach. |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
jestem już bardzo zmęczona tą dyskusją, więc powiem tak: nie ma diety cud, która by nie szkodziła w jakikolwiek sposób. ja jednak w oparciu o moje samopoczucie i o badania, prace, które były przeprowadzane na ten temat, sądzę że wegetarianizm jest zdrowszy niż bycie wszystko-żernym.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
jestem wegetraianką , głównie z przyczyn ideologicznych. Jednak poczytałam o miesie, jakie ono "zdrowe" To jest sama chemia, nie mówiąc o tym, ze nasze jelita są za długie i mięsko, za nim się strawi, gnieje tam sobie i gnieje................... ......
W organizmie ludzkim, proces trawienia odbywa się o wiele wolniej, ponieważ nasze jelita są około 12 razy dłuższe od długości naszego ciała. Uważa się, że jest to jeden z powodów, dla którego rak okrężnicy pojawia się o wiele częściej u ludzi jedzących mięso, niż u wegetarian. Istoty mięsożerne, jak np. koty, mają zupełnie odmienną budowę ciała. Koty nie tylko mają pazury pomagające im chwytać swoje ofiary, lecz również ich zęby służą do tego celu - są ostre i pozbawione płaskich powierzchni. Ich szczęki mogą poruszać się tylko w pionie - z góry na dół - ruchem tnącym, porcjującym pożywienie. Zwierzęta mięsożerne połykają pokarm kawałkami; by go strawić, nie potrzebują korzystać z żadnej książki kucharskiej ani z usług firmy British Gas. Wewnątrz ich żołądków znajdują się bowiem nadzwyczaj silne kwasy żołądkowe, które mogłyby z łatwością rozpuścić lakier pokrywający karoserię samochodu. Kwasy te powodują szybkie trawienie mięsa w żołądku, tak by trucizny wydzielające się podczas jego rozkładu, były jak najszybciej wydalane z organizmu. Jelita zwierząt mięsożernych są krótkie (w linii prostej około 3 razy dłuższe od długości ich ciała); zaprojektowane zostały tak, by produkty uboczne przemiany materii były jak najszybciej wydalane z organizmu. Wszystkie argumenty zwolenników jedzenia mięsa są jedynie wymówkami, a jednym z ich argumentów dających się najłatwiej pokonać jest to, że my, rzekomo jesteśmy stworzeni, by jeść mięso! |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
ja też się tego od groma nasłuchałam.
nasłuchałam się też na temat zwierzaczków wegetarian (mój pies też jest wegetarianinem). że to głupota, działanie przeciw naturze zwierzęcia... a zgadnijcie na jakiej diecie był najdłużej żyjący pies w W. Brytani? |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6605392]a ja i tak podtrzymuję moje zdanie, które mi się nie urwało tak poprostu
![]() jak ktoś na chama chce udowodnic że mięso jest zdrowe, robiąc badania tylko np. na proteinach, to niewątpliwie może mu się udac. EDIT: a takie choroby jak zawał czy cukrzyca nie wystąpią po miesiącu czy 2 latach. jeśli ktoś chce przeprowadzic tego typu badania, musiałby robic to przez pare ładnych lat. a piramida żywności? u mnie w szkole wisi. i co tam napisano: kilka porcji mięsa (w tym ryby) tygodniowo. czego ja nie zauważam u większości Polaków. w przeciętnym domu jedna osoba zjada kilka porcji dziennie a nie tygodniowo.[/quote] To już (jak coś) jest problem zasad żywieniowych samych Polaków ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.