Jesienne Mamy 2007 cz. II - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-25, 08:40   #121
82anusia
Zadomowienie

GG do 82anusia
Dot.: Jesienne Mamy 2007 cz. II

Leawklejaj wózki, wklejaj, ja chętnie pooglądam i pewnie dziewczyny też.

Bianka Blanka wygląda jak kruszynka przy tym balonie. Balon pewnie większy do malutkiej Grunt, że małej się podobała zabawa.

U nas noc spokojna, karmiłam tylko raz, już dawno tak nie było. Od 3 dni Maja budzi się jak w zegarku o 7: 45, mogłaby tak spać do 8:45 (ale mam wymagania).

Uzębienie Adasia

Maja
05.09.2007

Adaś
20.06.2011
82anusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 08:51   #122
dorka19801
Wtajemniczenie

witam!

u nas super niedziela.długi spacer- bo szlismy do znajomych a ze pogoda byla cudowna to zamiast w autobus -poszlismy pieszo.Mała zachwycona.

dostała znowu kilka ubranek.

mój tż tez jest super bo bardzo duzo zajmuje sie mała i to od samego poczatku.zawsze mi pomaga i czasem to jest mi go zal bo ja siedze w domku a on pracuje. ale dla swojej ukochanej coreczki zawsze ma czas.

dzisiaj tez idziemy na spacer.jestesmy juz prawie gotowe ale ze cala niedziele nie zagladalam to chcialam sie chociaz przywitac.

NAJLEPSZE ZYCZONKA DLA MACIUSIA

LEA -wzki ja tez chetnie poogladam

zdjecia ogladalam

edytka- spacer udany i kapil chyba tez

bianka- balon extra

olivierek super
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 09:20   #123
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pamietacie ten pomysl zeby dzieciaczkowi dac do zabawy balon? Poprosilam TZ zeby jakis dla blanki skombinowal ... nooo to skombinowal giganta
Dobrze, że Blanka nie odleciała z tym balonem .

U nas spokojna nocka. Olcia oczywiście budziła się na mleko, ale generalnie dzisiaj ja obudziłam się przed nią... o 10 .
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 09:35   #124
motylek78
Rozeznanie

Czesc,
dziewczynom , ktore mialy spokojna noc tylko pozazdroscic a w bolu lacze sie z tymi , ktore padaja. Max byl niemozliwy(zreszta juz tak z tym spaniem ma od kilku tygodni). Niby spi ale sie rzuca przez sen, poplakuje i obraca w lozeczku na wszystkie mozliwe sposoby. Mowilam o tym lekarzowi i on wine zwala na refluks...ale Max ma ten refluks od urodzenia a juz byl jakis czas ze spal spokojnie. Wydaje mi sie ze to zabkowanie bo coz innego ma byc
Dzis biedulek tez zrobil plastelinowata kupe...Dalam mu wczoraj pol sloiczka deserku jablko -borowka i widac ze nie zabardzo mu to sluzy. Wiec dzis tylko samo jablko.
Wczoraj oczywiscie nie obylo sie bez zgrzytow bo tesciowa chce brac malego do kosciola na msze. Mi sie to wydaje troche glupie skoro on 5 minut nie usiedzi normalnie na ulicy w wuzku tylko chce byc pchany a co dopiero w kosciele. Nie mam zamiaru robic jej wygodnie i wedlug jej pomyslow i "meczyc" dziecko tylko po to zeby bacia sobie go do kosciola zabierala.
Maz dzis wyjechal do Angli ale wraca w czwartek wiec na krotko mozna powiedzec

Lea wklejaj wozeczki. Ja jestem zadowolona z Peg perego tylko jak pisalam na ulice wykladane brukiem lub zwir on sie nie nadaje. Za to szybko sie sklada. Jest bezszelestny przy kladzeniu siedzenia do pozycji lezaczej no i buda tez lekko sie sklada i cicho. Jest lekki latwo sie go prowadzi, i miesci sie nawet w malym bagazniku.

Balon Blanki jest imponujacy

Edytka sliczne zdjecia.

http://nasza-klasa.pl/profile/2143661/gallery/8

zobaczcie tylko jakie zdjecie zobaczylam na naszej klasie....szok
oczywiscie zglosilam im to.
motylek78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 09:50   #125
biankaaa
Zadomowienie

[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6703656]Co to za widoki z rana mala Blanka i ogromny balon
Bianka: a dlaczego nowy wozek kupujesz masz prawie taki jaki ja chce kupic, czyzby cos z nim nie tak a moze po prostu sie znudzil
Wozki wkleje popoludniu lub wieczorem, jak maly bedzie spal, bo na razie to przejawia wzmozona aktywnosc werbalno-ruchowa [/quote]

Lea - podstawowym mankamentem spacerówki Quinny jest brak pałąka z przodu. Oczywiscie sa pieciopunktowe pasy bezpieczenstwa wiec dziecko nie wypadnie, ale juz nie ma za co sie chwycic/oprzec, a przeciez wiadomo ze im wieksze tym wiecej chce zobaczyc [ na all sa do dokupienia takie palaki no name ale juz sobie odpuscilam].
Druga wazna sprawa - dziecko w tej spacerowce zawsze jest w pozycji odchylonej do tylu - konstrukcja stelarza nie pozwala na siedzenie pionowe[ nie mowie ze 90 stopni ale o pozycji bardziej zblizonej do siadu niz polzenia].
Nie rozkłada sie zupełnie na plasko
Jako wozek wielofunkcyjny ma sluszne, duze pompowane kola. W terenia sprawdza sie super, jest bardzo stabilny ale niestety tez ciezki.
Do plusow zaliczam niebywala stabilnosc, zwrotnosc i wytrzymalosc tego wozka. Kapitalnie sie sklada - dotychczas sprawdzil sie u nas super. Ale jako spacerowka - mi nie odpowada. Mamy plan jeszcze do konca marca pojezdzic w gondoli, zeby zrobilo sie cieplej i zeby mala ladniej siedziala, potem pzresiadamy sie do nowej spacerowki.

W razie pytan pisz smialo
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 09:55   #126
biankaaa
Zadomowienie

Motylku - zdj faktycznie beznadziejne:/ swoja droga niewazne jaki portal/forum zawszze znajdzie sie ktos kto psuje dobra atmosfere czyms takim;/
Ostatnio ogladalam PegPergo i zauwazylam ze sie super leciutko prowadzi i kapitalnie sklada. Ale jak sobie wyobrazilam ten wozeczek na naszych wroclawskich chodnikach... (((
Stary 2008-02-25, 10:00   #127
joli31
Rozeznanie

Tymoteuszek Kubuś 100 latek z okazji miesięcznicy
Poissy ranne ptaszki z Was. dzięki za Achmeda, super, ale Pucka spała i musiałam sie powstrzymywać ze śmiechem. Przed chwila otworzyła oczka i dzielnie walczyła z sennością i juz nie śpi. U nas jest pobudka ok 6-7, poje sobie i potem jeszcze do wyrka i dosypiamy, czasem się udaje nawet do 8.30 pociągnąć.
Blaneczka ma malutkiego balonika
Dzień dobry, noc jak zawsze, co tam się będę rozpisywać.
Zdarza wam się zdenerwować na swoje dzieci? Moze ja jakaś znerwicowana jestem . Dziś Pucka jadła, tak jakby jej się nie chciało. Pociagnęła kilka razy i ssie paluchy, gada, pluje. Powiedziałam jej co myślę o takim zachowaniu, ale wcale sie tym nie przejęła. To odłożyłam ją na matę i poszłam sobie zrobić śniadanie. Przeszło mi, zaś parę razy pociągła i znowu zabawa. Śniadanie jadła w trzech podejściach , zajęło nam to godzinę. Jeżeli chodzi o jedzenie to jestem za szybkim posiłkiem i spokój, takie zabawy mnie denerwują, ale pewno lepiej nie będzie. Eh do dobrego łatwo się człowiek przyzwyczaja.... Ale i tak ją przebardzo kochaaaaaaaaaaaammmmm. Pa
joli31 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 10:07   #128
motylek78
Rozeznanie

Biankaaa no wlasnie ja tez sie boje jak sie sprawdzi peg peregow Polsce a raczej nie sprawdzi. Do chodnikow w moim miescie swietny bylby obecny wozek ,Babyactive podobny do Tako. Tylko ze ciezki i malo zwrotny ale zadne chodniki i dziury mu niestraszne.
Stary 2008-02-25, 10:14   #129
82anusia
Zadomowienie

GG do 82anusia

Cytat:
Napisane przez joli31 Pokaż wiadomość
Tymoteuszek Kubuś 100 latek z okazji miesięcznicy
Przyłączamy się do życzeń

Cytat:
Dzień dobry, noc jak zawsze, co tam się będę rozpisywać.
Zdarza wam się zdenerwować na swoje dzieci? Moze ja jakaś znerwicowana jestem . Dziś Pucka jadła, tak jakby jej się nie chciało. Pociagnęła kilka razy i ssie paluchy, gada, pluje. Powiedziałam jej co myślę o takim zachowaniu, ale wcale sie tym nie przejęła. To odłożyłam ją na matę i poszłam sobie zrobić śniadanie. Przeszło mi, zaś parę razy pociągła i znowu zabawa. Śniadanie jadła w trzech podejściach , zajęło nam to godzinę. Jeżeli chodzi o jedzenie to jestem za szybkim posiłkiem i spokój, takie zabawy mnie denerwują, ale pewno lepiej nie będzie. Eh do dobrego łatwo się człowiek przyzwyczaja.... Ale i tak ją przebardzo kochaaaaaaaaaaaammmmm. Pa
Joli ja też czasem się denerwuję na Maję (to chyba normalne), najbardziej mnie dobija wieczorne kładzenie do łóżeczka. Jest już tak zmięczona i marudna jednak nie przeszkadza jej to wciąż przekręcać się na brzuch i wtedy się zaczyna aria. Tak więc ja ją na plecy, a ona fik - na brzuchu i jęki stęki, tak kilkadziesiąt razy, aż w końcu kapituluje ona lub ja. Biorę na ręce trochę i dopiero znów kładę. Czasem pomaga. Dobrze, że takie zasypianie mamy tak z 2 razy w tygodniu.

Uzębienie Adasia

Maja
05.09.2007

Adaś
20.06.2011
Stary 2008-02-25, 10:20   #130
motylek78
Rozeznanie

Rowniez my z Maksiem przylaczamy sie do zyczen. 100 lat chlopaki-Tymek i Kubus.

Dziewczyny odezwijcie sie czasem bo cos juz bardzo dlugo was nie ma na watku
Stary 2008-02-25, 10:43   #131
dorka19801
Wtajemniczenie

100 latek dla TYMKA I KUBUSIA.

coś nie mam dziś weny do pisania.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 10:49   #132
demonik
Zakorzenienie

Moc buziaków dla Kubusia i Tymoteuszka!

Cytat:
Napisane przez edytkap Pokaż wiadomość
Wczoraj zakupy,dziś zakupy i dłuuuuugi spacer w lesie z tatusiem. Dołączam fotki.
Aha,moja córa z kapaniem została przeniesiona do łazienki-pokój, a szczególnie materac by tego nie wytrzymał-fotka w zalączeniu
Fotki śliczne, Martusia mniamniuśna . Coś mi się zdaje, że ten jęzorek lizał suwak od kombinezonu, Jaśko też liże suwaki .

Cytat:
Napisane przez edytkap Pokaż wiadomość
Ja od 2 dni wyjeżdżam z romantyczną propozycja do tż-wazniejsze jest discovery,tvn turbo......a potem zapsypia na kanapie i nawet czołg by go nie obudził........romantyzm padł w mojej rodzinie-stare dobre małzeństwo.....ehhhhhhhhh hh
Daj TŻ-towi dobrego drinka (będzie "łatwiejszy" ), niech sobie poogląda chwilę to turbo, a Ty w tym czasie do łazienki - szybka kąpiel (żeby nie zasnął), nasmaruj się jakimś apetycznym balsamem, załóż ładną bieliznę (ja nie mówię, że dziurka w pupie czy różowe piórka na sutkach, ale taką w miarę seksi ) i... wypij drugiego drinka razem z mężem. Może nawet nie zdążycie się za niego zabrać?

Ja zrobiłam takie przedstawienie niedawno mężowi, to był wyraźnie oszołomiony . Pozytywnie, rzecz jasna .

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
ale to pysznie wyglada !!! czekolade mialam robic juz dzis,ale cierpie teraz, za to ze jadlam 3 dni pomidory,a czekolada tez mnie uczula.
to sa moje ulubione babeczki
Od dziś się odchudzam, więc będę Was co jakiś czas katować dietetycznymmi przepisami, rodem z South Beach .

Cytat:
mialam bardzo udany weekend w piatek mamita do nas przylatuje i juz ustalilismy impreze out z innymi rodzicami ehhh powoli zaczyna byc lepiej,coraz fajniej. chyba brakowalo mi towarzystwa znajomych. Simon w niczym nam nie przeszkadza,jest wzorowym maluszkiem przy gosciach.znow zasnal u cioci na rekach i tak pozegnal impreze po 15 min
Mój ancymon też jest towarzyski, ale do tego stopnia, że spać w gościach nie może . Za dużo ciekawych rzeczy dookoła . Ostatnio obejrzał z nami pół "Testosteronu" (tyłem do telewizora ), aż w końcu zasnął na całe 20 minut .

[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6702487]Ide spac , pewnie beda mi sie wozki snily jutro Was pomecze i powklejam kilka typow z nadzieja na rozpatrzenie i uwagi [/QUOTE]

Chętnie pooglądam , choć nie wiem, czy będę umiała doradzić.
My mamy siermiężne, pompowane 4 koła i jestem z nich bardzo zadowolona, ale u nas warunki to wymogły. Myślę o zakupie tzw. parasolki na wyjazdy (lżejsza i poręczniejsza, zwłaszcza w samolocie ma to znaczenie), ale chyba jeszcze nie na te wakacje.

Cytat:
Mimo ze zdarza sie tesciowej obdarowac blanke zreczami ktore pozniej chowam gleboko w szafe, tak teraz sie postarala i naprawde fajowe te prezenty.
Ech... Trochę to smutne, ale my też mamy szufladkę z takimi rzeczami . I nie wiem, co z tym zrobić, bo nie chciałabym sprawić przykrości darczyńcom...

Cytat:
Dziewczyny, pamietacie ten pomysl zeby dzieciaczkowi dac do zabawy balon? Poprosilam TZ zeby jakis dla blanki skombinowal ... nooo to skombinowal giganta
Balon jest wspaniały! Blanka jest przy nim tycieńka .

Cytat:
Napisane przez motylek78 Pokaż wiadomość
Wczoraj oczywiscie nie obylo sie bez zgrzytow bo tesciowa chce brac malego do kosciola na msze. Mi sie to wydaje troche glupie skoro on 5 minut nie usiedzi normalnie na ulicy w wuzku tylko chce byc pchany a co dopiero w kosciele. Nie mam zamiaru robic jej wygodnie i wedlug jej pomyslow i "meczyc" dziecko tylko po to zeby bacia sobie go do kosciola zabierala.
Pewnie chce się kumoszkom z kółka rożańcowego pochwalić i popuszyć w kościele . Ale dla Maxa może być to uciążliwe... Mało rozrywkowe takie tkwienie w miejscu. My z Jasiem byliśmy w kościele dwa razy, na mszach za moich dziadków, raz całą przespał (ale miał wtedy 2 miesiące), a raz Michał musiał z nim po 10 minutach wyjść na spacer. Przyszedł na koniec .

Cytat:
Napisane przez motylek78 Pokaż wiadomość
http://nasza-klasa.pl/profile/2143661/gallery/8

zobaczcie tylko jakie zdjecie zobaczylam na naszej klasie....szok
oczywiscie zglosilam im to.
Przerażają mnie tacy ludzie.
W sobotę wieczorem obejrzałam w TVP Kultura film dokumentalny o skinheadach, nigdy wcześniej nie interesowałam się tą grupą. I zdziwiłam się, bo skrajni nacjonaliści czy wręcz naziści są odłamem skinheadów i niewiele mają wspólnego z ideą tej subkultury.
Zaczęło się od młodych brytyjczyków pochodzących z tzw. klasy robotniczej, będących anarchistami, antyfaszystami, antyautorytarystami, słuchającymi "nowoczesnego" rocka... A potem się pokombinowało.

Cytat:
Ostatnio ogladalam PegPergo i zauwazylam ze sie super leciutko prowadzi i kapitalnie sklada. Ale jak sobie wyobrazilam ten wozeczek na naszych wroclawskich chodnikach... (((
Moja wyobraźnia tak daleko nawet nie sięga, by ujrzeć małe, plastikowe kółka na drogach w mojej miejscowości . Kiedyś pstryknę Wam fotkę.

Cytat:
Zdarza wam się zdenerwować na swoje dzieci? Moze ja jakaś znerwicowana jestem .
Ja jestem strasznym nerwusem, aż mi wstyd , ale na Jasia jeszcze się nie zdenerwowałam .

demonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 11:18   #133
dorka19801
Wtajemniczenie

wkleje tylko kilka fotek bo nic więcej nie jestem w stanie z siebie wykrzesać.Ogarnęłam tylko troszke domek bo to mi pomaga i czekam na telefon od tż i idę na zakupy- moze to pomoze. Niedługo napiszę wam dlaczego.

a tymczasem pozdrawiam gorąco
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00359.JPG (27,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02361.JPG (63,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02373.JPG (93,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02389.JPG (100,7 KB, 18 załadowań)
Stary 2008-02-25, 11:41   #134
maatra
Wtajemniczenie

najlepsze zyczonka dla Kubusia i Tymoteuszka

Demoniku,mozesz juz zaczac meczyc nas odchudzonymi przepisami ??? ja tez od kazdego pon zaczynam mini odchudzanie zazwyczaj koncze w srode
dzis mam cannelloni ze szpinakiem i ricotta.zjem je bez sosu. no ale co ugotowac jutro ???

ps. w weekend zrobilam 2 z Twoich salatek. pychota plus jedna tresciwsza z kurczakiem,kapusta i zupkami chinskimi.
Stary 2008-02-25, 11:41   #135
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka19801 Pokaż wiadomość
wkleje tylko kilka fotek bo nic więcej nie jestem w stanie z siebie wykrzesać.Ogarnęłam tylko troszke domek bo to mi pomaga i czekam na telefon od tż i idę na zakupy- moze to pomoze. Niedługo napiszę wam dlaczego.

a tymczasem pozdrawiam gorąco
Matko, Dorka, a skąd Wy wytrzasnęliście takie body? Świetne! Klaudia urocza .

Życzę Ci lepszego samopoczucia .

Cytat:
Demoniku,mozesz juz zaczac meczyc nas odchudzonymi przepisami ??? ja tez od kazdego pon zaczynam mini odchudzanie zazwyczaj koncze w srode
Ech, Ty to chudzieńka jesteś...
Wrzucę jakis przepis, jak Jaś pójdzie spać, bo teraz siedzi u mnie na kolanach i gryzie mnie w rękę .

Cytat:
dzis mam cannelloni ze szpinakiem i ricotta.zjem je bez sosu. no ale co ugotowac jutro ???

Cytat:
ps. w weekend zrobilam 2 z Twoich salatek. pychota plus jedna tresciwsza z kurczakiem,kapusta i zupkami chinskimi.
To ja poproszę o przepis na tę treściwszą .

* * *

Tadam, tadam! Muszę się Wam pochwalić, że właśnie zauważyłam w Jasiowej buziulce DRUGI ZĄBEK! Sąsiad pierwszego, jedynka na dole .

Stary 2008-02-25, 12:12   #136
maatra
Wtajemniczenie

gratulacje dla Jasia , my tez chcemy zabki

Dorka,gdzie robia takie body??? nie moglam wyrobic ze smiechu
Klaudia jak zwykle pieknie pozuje

Demoniku podaje przepis. moj Tz dyktowal go wczoraj kolezance tak :

1. potrzebny frajer,ktory bedzie jezdzil do sklepu po zupki chinskie,nie zaczynaj robic salatki,bez takowego
2. kurczaka pokrojonego w kosteczke przyprawiamy curry,sola,pieprzem i smazymy.kroimi kapuste pekinska,ogorki(kiszone,l ub konserwowe)dodajemy kukurydze i makaron z oryginalnej zupki chinskiej(zrobiony w tych chemicznych przyprawach z paczki) po przestudzeniu kurczaka i makaronu wszystko mieszamy i zalewamy sosem (ja robie pol na pol majonez z oliwa,dodaje gotowy sos knorra i 3 zabki czonsku)

nie podaje Ci proporcji, bo sama ich nie mialam,a Ty jako swietna kucharka napewno i tak sie do nich bys nie stosowala w przypadku robienia salatki
2 razy rozgotowalam zupki,kompletnie o nich zapomnialam,a moj Tz tylko jezdzil do pl sklepu,gdzie sie z niego smiali,ze juz dzis jadl zupki.
Stary 2008-02-25, 12:45   #137
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje dla Jasia , my tez chcemy zabki
Dziękujemy .

To sobie dziś we dwie pogadamy - ciekawe, gdzie reszta się szlaja?

Cytat:
Demoniku podaje przepis. moj Tz dyktowal go wczoraj kolezance tak :

1. potrzebny frajer,ktory bedzie jezdzil do sklepu po zupki chinskie,nie zaczynaj robic salatki,bez takowego
2. kurczaka pokrojonego w kosteczke przyprawiamy curry,sola,pieprzem i smazymy.kroimi kapuste pekinska,ogorki(kiszone,l ub konserwowe)dodajemy kukurydze i makaron z oryginalnej zupki chinskiej(zrobiony w tych chemicznych przyprawach z paczki) po przestudzeniu kurczaka i makaronu wszystko mieszamy i zalewamy sosem (ja robie pol na pol majonez z oliwa,dodaje gotowy sos knorra i 3 zabki czonsku)

nie podaje Ci proporcji, bo sama ich nie mialam,a Ty jako swietna kucharka napewno i tak sie do nich bys nie stosowala w przypadku robienia salatki
2 razy rozgotowalam zupki,kompletnie o nich zapomnialam,a moj Tz tylko jezdzil do pl sklepu,gdzie sie z niego smiali,ze juz dzis jadl zupki.
Już zanotowane . Na pewno wypróbuję w II fazie mojej diety . Frajer się znajdzie...

A to moje dzisiejsze menu:

Na śniadanie mieliśmy (Michał do mnie dołączył) omlet z 4 jaj i 1/2szklanki mleka. Roztrzepać, dodać sól, pieprz, oregano do smaku. Usmażyć na łyżeczce oliwy (ja do smażenia używam oliwę z pestek winogron, bo jest w zasadzie bezsmakowa i bezwonna). Na drugiej patelni, na odrobinie oliwy, udusić pokrojone drobno pieczarki. Na usmażony omlet wyłożyć pieczarki, można położyć na wierzchu ze dwie gałązki świeżego oregano i szamać. Bez pieczywka. Z węglowodanami należy się pożegnać na dwa tygodnie. Do picia sok warzywny.

Na drugie śniadanie zjadłam dwa plastry wędliny z indyka z majonezem z kolendrą (3/4 szklanki majonezu light, 3/4 szklanki liści kolendry, 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 mały ząbek czosnku. Wszystko zmiksować, albo posiekać i wymieszać).

Na "lunch" (to amerykańska dieta ) mam sałatkę nicejską, po niej kolejna przekąska – serek wiejski light.

Na obiado-kolację będzie pieczona w ziołach pierś z kurczaka, mieszanka sałat z sosem winegret i pieczony bakłażan:

1 mały bakłażan obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki,
1 czerwona papryka i 1 mała zielona papryka pokrojone w grube paski,
pół cebuli,
1/8 szklanki oliwy z oliwek,
świeża bazylia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Bakłażan, paprykę, cebulę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą. Piec 20 min., polewając powstałym sosem. Na talerzu przybrać świeżą bazylią (wg uznania).

Na wieczorny deser – krem migdałowy z ricotty: pół szklanki sera ricotta (najlepiej odtłuszczonego), 1/4 łyżeczki olejku migdałowego, 1 łyżeczka pokrojonych, prażonych płatków migdałowych. Można dodać słodzik, ale ja w ogóle nie używam słodzika.

- - - - -

FAZA I

- Trwa 2 tygodnie. Można przez ten czas schudnąć 5 - 6,5 kg (w zależności od wagi wyjściowej)!
- W jadłospisie powinno się znaleźć 6 posiłków. Powinny one zaspokajać głód, muszą więc być normalnej wielkości.
- Produktów nie ważymy, liczenie kalorii jest zbędne.

Produkty przyjazne diecie (zalecane):
- Wołowina: chude części, jak polędwica lub górna część udźca.
- Drób (bez skóry): mięso z piersi kurczaka lub indyka, szynka z indyka.
- Ryby i owoce morza: wszystkie gatunki ryb oraz skorupiaków.
- Wieprzowina: tylko chuda - gotowana szynka, polędwica.
- Cielęcina: zraz, kotlet cielęcy z kością (np. z combra), górna część udźca.
- Sery: (bez tłuszczu lub z obniżoną jego zawartością) cheddar, twaróg (1-2 procentowy albo odtłuszczony), feta, mozzarella, parmezan.
- Produkty mleczne: mleko (0 - 1%), chude mleko sojowe (do 4 gramów tłuszczu na porcję), maślankę (0 - 1%), jogurt naturalny ( 0 -1%) - należy ograniczyć do 2 porcji dziennie.
- Orzechy: orzeszki ziemne (20 szt.), pekanowe (15), pistacjowe (30), masło orzechowe (łyżeczka).
- Jaja: całe jaja bez ograniczeń (chyba, że są przeciwwskazania lekarskie).
- Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Warzywa: karczochy, szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, jarmuż, ogórki, oberżyna, cukinia, sałata, grzyby (wszystkie gatunki), szpinak, kiełki lucerny, papryka, cebula, pomidory.
- Rośliny strączkowe: różne rodzaje fasoli (również szparagowa), groch, soczewica, soja.
- Tłuszcze: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
- Słodycze: (do 75 kalorii dziennie!) sorbety, dropsy, kakao.

Produkty zakazane:
- Warzywa: buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki.
- Owoce: wszelkie owoce i soki.
- Produkty bogate w skrobię: wszystkie gatunki pieczywa, maca, płatki wszelakiego rodzaju , owsianka, ryż, makarony, ciastka.
- Inne: wszelkie alkohole, w tym także piwo i wino, nawet w małych ilościach.
- i mleko, maślanka, jogurt, mleko sojowe według zmiany kilku zasad.

I, co jest dość istotne, można stosować tę dietę przy karmieniu piersią .

Idę na lunch .

Stary 2008-02-25, 12:55   #138
maatra
Wtajemniczenie

ja nie mam gdzie isc,bo pada deszcz ;/ obiad juz zrobilam(nawet zjadlam ) tv mnie nudzi,za ksiazke nie ma sie co brac, bo Simon zaraz pewnie sie obudzi...

zdziwily mnie Demoniku produkty zakazane... zwlaszcza,ze w piatek kupilismy 30 produktow mlecznych typu:jogurty,ryze na mleku,serki itd
ja sie tak nie lubie odchudzac ;/
Stary 2008-02-25, 13:05   #139
Katarzynka77
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez demonik Pokaż wiadomość
Tadam, tadam! Muszę się Wam pochwalić, że właśnie zauważyłam w Jasiowej buziulce DRUGI ZĄBEK! Sąsiad pierwszego, jedynka na dole .
Gratuluję, a bezzębna Łusia zazdrości

Cytat:
Już zanotowane . Na pewno wypróbuję w II fazie mojej diety . Frajer się znajdzie...

A to moje dzisiejsze menu:

Na śniadanie mieliśmy (Michał do mnie dołączył) omlet z 4 jaj i 1/2szklanki mleka. Roztrzepać, dodać sól, pieprz, oregano do smaku. Usmażyć na łyżeczce oliwy (ja do smażenia używam oliwę z pestek winogron, bo jest w zasadzie bezsmakowa i bezwonna). Na drugiej patelni, na odrobinie oliwy, udusić pokrojone drobno pieczarki. Na usmażony omlet wyłożyć pieczarki, można położyć na wierzchu ze dwie gałązki świeżego oregano i szamać. Bez pieczywka. Z węglowodanami należy się pożegnać na dwa tygodnie. Do picia sok warzywny.

Na drugie śniadanie zjadłam dwa plastry wędliny z indyka z majonezem z kolendrą (3/4 szklanki majonezu light, 3/4 szklanki liści kolendry, 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 mały ząbek czosnku. Wszystko zmiksować, albo posiekać i wymieszać).

Na "lunch" (to amerykańska dieta ) mam sałatkę nicejską, po niej kolejna przekąska – serek wiejski light.

Na obiado-kolację będzie pieczona w ziołach pierś z kurczaka, mieszanka sałat z sosem winegret i pieczony bakłażan:

1 mały bakłażan obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki,
1 czerwona papryka i 1 mała zielona papryka pokrojone w grube paski,
pół cebuli,
1/8 szklanki oliwy z oliwek,
świeża bazylia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Bakłażan, paprykę, cebulę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą. Piec 20 min., polewając powstałym sosem. Na talerzu przybrać świeżą bazylią (wg uznania).

Na wieczorny deser – krem migdałowy z ricotty: pół szklanki sera ricotta (najlepiej odtłuszczonego), 1/4 łyżeczki olejku migdałowego, 1 łyżeczka pokrojonych, prażonych płatków migdałowych. Można dodać słodzik, ale ja w ogóle nie używam słodzika.

- - - - -

FAZA I

- Trwa 2 tygodnie. Można przez ten czas schudnąć 5 - 6,5 kg (w zależności od wagi wyjściowej)!
- W jadłospisie powinno się znaleźć 6 posiłków. Powinny one zaspokajać głód, muszą więc być normalnej wielkości.
- Produktów nie ważymy, liczenie kalorii jest zbędne.

Produkty przyjazne diecie (zalecane):
- Wołowina: chude części, jak polędwica lub górna część udźca.
- Drób (bez skóry): mięso z piersi kurczaka lub indyka, szynka z indyka.
- Ryby i owoce morza: wszystkie gatunki ryb oraz skorupiaków.
- Wieprzowina: tylko chuda - gotowana szynka, polędwica.
- Cielęcina: zraz, kotlet cielęcy z kością (np. z combra), górna część udźca.
- Sery: (bez tłuszczu lub z obniżoną jego zawartością) cheddar, twaróg (1-2 procentowy albo odtłuszczony), feta, mozzarella, parmezan.
- Produkty mleczne: mleko (0 - 1%), chude mleko sojowe (do 4 gramów tłuszczu na porcję), maślankę (0 - 1%), jogurt naturalny ( 0 -1%) - należy ograniczyć do 2 porcji dziennie.
- Orzechy: orzeszki ziemne (20 szt.), pekanowe (15), pistacjowe (30), masło orzechowe (łyżeczka).
- Jaja: całe jaja bez ograniczeń (chyba, że są przeciwwskazania lekarskie).
- Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Warzywa: karczochy, szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, jarmuż, ogórki, oberżyna, cukinia, sałata, grzyby (wszystkie gatunki), szpinak, kiełki lucerny, papryka, cebula, pomidory.
- Rośliny strączkowe: różne rodzaje fasoli (również szparagowa), groch, soczewica, soja.
- Tłuszcze: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
- Słodycze: (do 75 kalorii dziennie!) sorbety, dropsy, kakao.

Produkty zakazane:
- Warzywa: buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki.
- Owoce: wszelkie owoce i soki.
- Produkty bogate w skrobię: wszystkie gatunki pieczywa, maca, płatki wszelakiego rodzaju , owsianka, ryż, makarony, ciastka.
- Inne: wszelkie alkohole, w tym także piwo i wino, nawet w małych ilościach.
- i mleko, maślanka, jogurt, mleko sojowe według zmiany kilku zasad.

I, co jest dość istotne, można stosować tę dietę przy karmieniu piersią .

Idę na lunch .

A może ktoś zna dietę na przytycie ?

Dużo uśmiechów dla naszych dzisiejszych jubilatów - Tymka i Kubusia

Wybierałyśmy się z Łusią dziś na spacer, ale pogoda tak się zepsuła, że zrezygnowałyśmy i siedzimy dziś w domku. Jakoś dziś nic mi się nie chce...
Stary 2008-02-25, 13:10   #140
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Poissy ranne ptaszki z Was. dzięki za Achmeda, super, ale Pucka spała i musiałam sie powstrzymywać ze śmiechem. Przed chwila otworzyła oczka i dzielnie walczyła z sennością i juz nie śpi. U nas jest pobudka ok 6-7, poje sobie i potem jeszcze do wyrka i dosypiamy, czasem się udaje nawet do 8.30 pociągnąć.
Prawda, że Achmed uroczy .

Dzisiaj Ola mnie zadziwia , ja wstałam o 10, ona o 10.15. Zjadła cysia.

Ja stwierdziłam, że nie ma wody
Brak prądu, to ja zdzierżę, ale wody to nie. Chciałam męża z pracy ściągać, żeby im pojechał kupić z 10l . I jeszcze Ola do tego postanowiła właśnie przy braku wody zrobić czterodniową kupę , ale na szczęście za 5 minut potem włączyli wodę.
Cytat:
Zdarza wam się zdenerwować na swoje dzieci? Moze ja jakaś znerwicowana jestem . Dziś Pucka jadła, tak jakby jej się nie chciało. Pociagnęła kilka razy i ssie paluchy, gada, pluje. Powiedziałam jej co myślę o takim zachowaniu, ale wcale sie tym nie przejęła. To odłożyłam ją na matę i poszłam sobie zrobić śniadanie. Przeszło mi, zaś parę razy pociągła i znowu zabawa.
Ja mam to samo... nie zje normalnie, tylko ten swój sagan dźwiga, no i odrywa od cycka.

Cytat:
Przerażają mnie tacy ludzie.
W sobotę wieczorem obejrzałam w TVP Kultura film dokumentalny o skinheadach, nigdy wcześniej nie interesowałam się tą grupą. I zdziwiłam się, bo skrajni nacjonaliści czy wręcz naziści są odłamem skinheadów i niewiele mają wspólnego z ideą tej subkultury.
Zaczęło się od młodych brytyjczyków pochodzących z tzw. klasy robotniczej, będących anarchistami, antyfaszystami, antyautorytarystami, słuchającymi "nowoczesnego" rocka... A potem się pokombinowało.
Oj to ten film trochę nie bardzo według mnie, ciut przekłamuje... gdyby skini dowiedzieli się, że wypłynęli z anarchistycznego nurtu, to z rozpaczy popełniliby samobójstwo .

Ponieważ przeżyłam fascynację punk-rockiem, więc ciut wiem o tym skąd co się wzięło. Więc rzeczywiście anarchiści i owszem mieli swoje początki w Anglii i nurt rozpoczął się w latach 70 właśnie wśród młodzieży pochodzących z rodzin robotniczych. Powstawały pierwsze zespoły Exploited i Sex Pistols.

Natomiast nacjonaliści istnieli od zawsze . Bo samo słowo nacjonalizm oznacza ukochanie swojego narodu, a przy tym tępienie innych nacji. No to już początków można szukać w czasach biblijnych... pewnie pamiętacie Egipt i okupowanie narodu żydowskiego...

A Ci panowie ze zdjęcia mają napisy hooligans (tatuaże) i nic nie mają wspólnego z prawdziwymi skinhedami i nurtem (w Polsce) nacjonalistycznej partii Tejkowskiego. Tacy panowie robią zadymy na meczach i innych imprezach.

Cytat:

Gratulacje dla Jasia
Cytat:
To sobie dziś we dwie pogadamy - ciekawe, gdzie reszta się szlaja?
Ja jestem, ale wybitnie mam dzisiaj mega lenia, nic mi się nie chce, na szczęście Ola ma dzień śpiocha.

A ja szykuję dywersję Oli
Gotuję jej zupkę z królikiem... ciekawe jak zareaguje na mięso .
Stary 2008-02-25, 13:13   #141
82anusia
Zadomowienie

GG do 82anusia

Klaudia jak zawsze słodka, a body świetne.
Demoniku ty zawsze takie pyszniaste przepisy dajesz, pewnie większość wypróbuję. Pogratuluj Jasiowi drugiego ząbka

My byłyśmy na spacerku, ale krótko dziś. Do południa było piękne słońce, a jak wyszłyśmy to już niebo zachmurzone i zaczynało kropić, cale szczęście tylko 5 min i spacer mógł się odbyć.
Wczoraj polowałam na Maję z aparatem, jak podejmowała próby raczkowania, oczywiście nie mogłam ucelnąć za bardzo jak stała na czworakach i mam opadające zdjęcia. Wieczorem postaram się je zamieścić.

Uzębienie Adasia

Maja
05.09.2007

Adaś
20.06.2011
Stary 2008-02-25, 13:18   #142
biankaaa
Zadomowienie

Poissy - oby zasmakowalo))

Blanka na miesny debiut dostala miesko z krolika i bardzo jej zasmakowalo dzisiaj byl indyk i tez nie pogardzila Zreszta dzisiaj tez pierwszy raz dodalam do obiadku 2 g glutenu, pediatra zalecila tzw ekspozycje na gluten . Wy tez podajecie? Jesli tak to w jakiej postaci?

U nas tez dzisiaj dzien spiocha i ...pieszczocha mala smieje sie w glos jak sie przytulamy, laskoczemy. Dzisiaj w domu graja piosenki Edith Piaf i z tej okazji troche potanczylysmy Fajnie sie ostatnio dogadujemy

Demoniku - jak ja bym chciala byc taka konsekwentna...wiele sobie obiecuje, po czym przy najmniejszej pokusie lamie sie :/ ale ta dieta wyglada bardzo zachecajaco
Co najwazniejsze - gratulacje dla dzielnego Jasia z okazji pierwszej pary zabkow troszke zazdrosimy ale wszytsko pzred nami

Dorka - mam nadzieje ze u ciebie wsyztsko dobrze, troszke malo optymistyczne te twoje ostatnie wpisy
Stary 2008-02-25, 13:20   #143
biankaaa
Zadomowienie

poissy - swego czasu srodowisko punkowe bylo moim domem hehe do dzis wspolczuje rodzicom mojego okresu dojrzewania
Jeszcze teraz na MP3 mam kilka kawalkow z dawnych lat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 13:32   #144
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
poissy - swego czasu srodowisko punkowe bylo moim domem hehe do dzis wspolczuje rodzicom mojego okresu dojrzewania
Ja swoim też współczuję , oj mieli się ze mną... Ja wszystko wywaliłam, bo jakoś zaraz potem zaczęłam słuchać poezji śpiewanej , niezły skok od punka do poezji... ale ja generalnie jestem elastyczną osobą (nienawidzę po polsku słowa elastyczny , bo angielsku o wiele lepiej brzmi)
Stary 2008-02-25, 13:40   #145
pysiamn
Zakorzenienie

Gratulacje dla Jasia z okazji 2go zębulka

Widzę że na tapecie znowu odchudzanie, mi z tego odchudzania już od dobrych 2ch tygodni nic nie wychodzi wrrrrrrrrrrr

W dodatku dziś u nas dobijająca pogoda szaro buro i ponuro i w dodatku pada deszcz

Buziaki

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 13:40   #146
demonik
Zakorzenienie

Dziękuję w imieniu synka za gratulacje!

Cytat:
Napisane przez Katarzynka77 Pokaż wiadomość
A może ktoś zna dietę na przytycie ?
Codziennie duża porcja lodów . U mnie w ciąży się sprawdziła .

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Oj to ten film trochę nie bardzo według mnie, ciut przekłamuje... gdyby skini dowiedzieli się, że wypłynęli z anarchistycznego nurtu, to z rozpaczy popełniliby samobójstwo .

Ponieważ przeżyłam fascynację punk-rockiem, więc ciut wiem o tym skąd co się wzięło. Więc rzeczywiście anarchiści i owszem mieli swoje początki w Anglii i nurt rozpoczął się w latach 70 właśnie wśród młodzieży pochodzących z rodzin robotniczych. Powstawały pierwsze zespoły Exploited i Sex Pistols.

Natomiast nacjonaliści istnieli od zawsze . Bo samo słowo nacjonalizm oznacza ukochanie swojego narodu, a przy tym tępienie innych nacji. No to już początków można szukać w czasach biblijnych... pewnie pamiętacie Egipt i okupowanie narodu żydowskiego...

A Ci panowie ze zdjęcia mają napisy hooligans (tatuaże) i nic nie mają wspólnego z prawdziwymi skinhedami i nurtem (w Polsce) nacjonalistycznej partii Tejkowskiego. Tacy panowie robią zadymy na meczach i innych imprezach.
Film był świetny, powstawał przez parę lat. W 2004 r. został wyświetlony na Warszawskim Festiwalu Filmowym, nie obejrzałam go jednak wówczas, gdyż nigdy nie interesowało mnie środowisko skinheadów. A to dlatego, że zawsze kojarzyłam ich wyłącznie z nazikretynami.

Mnie również bliski był punk rock, ale w wydaniu rodzimym: Dezerter, Kolaboranci, Farben Lehre, Defekt Muzgó, Proletaryat czy wreszcie Siekiera. Jeździłam na koncerty i nawet sama dwa zorganizowałam w liceum wraz z koleżanką, na rzecz Monaru . Moi rodzice również nie mieli ze mną lekko, ale z tego, co pamiętam parę piosenek nawet polubili .

Jednak skinów zawsze postrzegałam przez pryzmat łysej głowy i "Sieg - Heil!". I ten film uświadomił mi, że bardzo się myliłam.

„Być skinheadem"
Fascynujący szwajcarski dokument Daniela Schweizera. Odrzuca on panujące stereotypy, od lat opisujące skinheadów jako agresywnych rasistów neofaszystów i stara się ukazać kolejne etapy rozwoju i przekształceń tej, ciągle popularnej, a przecież na początku pokojowo nastawionej do wszystkich, subkultury. Sięga więc do jamajskich korzeni, pokazuje początki antyrasistowskiej grupy miłośników muzyki ska, wykonywanej często przez czarnych, którzy sami, jeszcze wtedy, byli skinami. Poznajemy przyczyny i sprawców rozłamu na grupy rasistowskie i antyrasistowskie, neofaszystowskie, skinheadów politycznych i apolitycznych, a także członków i ideologię ruchu SHARP i grup Krew i Honor, White Power, a wreszcie - będącego zbrojnym ramieniem White Power - Comando 18 (cyfry 1 i 8 oznaczają dwie litery alfabetu - A i H - inicjały Adolfa Hitlera). Obserwujemy stopniowe pogarszanie się stosunków między poszczególnymi grupami subkultury, odwiedzamy też miejsce, w którym zamordowano dwóch skinów wrogich rasizmowi (jeden z nich był czarny).
Daniel Schweizer stara się od początku do końca zachować obiektywizm, co przy takim temacie nie jest do końca możliwe. Bo choć ukazuje różne, skrajne odłamy subkultury - tradycyjne, dla których najważniejsza jest muzyka, taniec, i grupowa wspólnota, jak i tych "z misją" ocalenia białej rasy - to jednak jak na dłoni widać, że bliżsi są mu ci pierwsi. Autor dokumentu obecny jest w nim jedynie jako narrator, co pewien czas ze spokojem i bez emocji raczący nas dawką faktów i informacji historycznych. W filmie brak komentarza, mamy za to zarejestrowane rozmowy ze skinheadami, muzykami oraz nagrania - często amatorskich, czasem z ukrycia - koncertów, czy też ulicznych bijatyk. W pewnym sensie pośrednikiem między reżyserem a skinheadami jest członkini tej subkultury z Francji o tradycyjnych poglądach. To ona umożliwia reżyserowi na wkroczenie w pewne kręgi w Niemczech, Kanadzie. Dokument Schweizera powstawał kilka lat - reżyser odwiedził wiele krajów, także Polskę (a dokładniej: Kraków). Udało mu się także zarejestrować spotkania radykalnych prawicowych skinów w Szwecji, których zgrupowanie niedługo później zostało zdelegalizowane. Polecam.

za serwisem: stopklatka.pl.

[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6705843]I to by bylo na tyle Dzis wracalam ze spaceru z dzieckiem w ataku histerii Nie wiem co mu sie stalo, ze tak znielubil spacery Moze sie okaze, ze wozka nie kupie, bo i po co [/QUOTE]

Nie chcę Cię martwić Kochana Imienniczko, ale niespełna roczny synek mojej koleżanki, też nie cierpi spacerów. Spotykamy sie na dworze od października, jej syn miał wówczas 7 miesięcy i za każdym razem marudzi. Czasem na moment go wyjmuje i bierze na ręce, wtedy maluch jest w siódmym niebie .

Cytat:
Blanka na miesny debiut dostala miesko z krolika i bardzo jej zasmakowalo dzisiaj byl indyk i tez nie pogardzila Zreszta dzisiaj tez pierwszy raz dodalam do obiadku 2 g glutenu, pediatra zalecila tzw ekspozycje na gluten . Wy tez podajecie? Jesli tak to w jakiej postaci?
Gratuluję debiutu mięsnego!
Nie podaję glutenu, ale mam zamiar go wprowadzić w postaci odrobiny zwykłej kaszki manny dodanej do zupy / jarzyn.

Cytat:
Demoniku - jak ja bym chciala byc taka konsekwentna...wiele sobie obiecuje, po czym przy najmniejszej pokusie lamie sie :/ ale ta dieta wyglada bardzo zachecajaco
Ja mam słabą silną wolę . Ale tę dietę już stosowałam i były rezultaty - w ciągu 2 tygodni schudłam 4 kg i nie miałam ochoty na słodycze. Poza tym znacznie lepiej się czułam, nie miałam wzdęć i zaparć.
Kolejne etapy SB uczą racjonalnego odżywiania i przyzwyczajają do zmiany nawyków żyweniowych (ograniczenie do minimum tzw. złych węglowodanów i cukrów prostych).

Stary 2008-02-25, 13:52   #147
biankaaa
Zadomowienie

Wczoraj chyba w Dziendobry TVN bylo o tej diecie[ SB] i wlasnie jako jej najwieksza zalete podkreslano "wyrobienie dobrych nawykow zywieniowych"... a mi oprocz zrzucenia kilku dodatkowych kg to wlasnie najbardziej przydaloby sie zmienic co nieco w zwyczajach Kurcze, u nas slonce wyszlo, idziemy na dwor
Stary 2008-02-25, 13:55   #148
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Film był świetny, powstawał przez parę lat. W 2004 r. został wyświetlony na Warszawskim Festiwalu Filmowym, nie obejrzałam go jednak wówczas, gdyż nigdy nie interesowało mnie środowisko skinheadów. A to dlatego, że zawsze kojarzyłam ich wyłącznie z nazikretynami.

Mnie również bliski był punk rock, ale w wydaniu rodzimym: Dezerter, Kolaboranci, Farben Lehre, Defekt Muzgó, Proletaryat czy wreszcie Siekiera. Jeździłam na koncerty i nawet sama dwa zorganizowałam w liceum wraz z koleżanką, na rzecz Monaru . Moi rodzice również nie mieli ze mną lekko, ale z tego, co pamiętam parę piosenek nawet polubili .

Jednak skinów zawsze postrzegałam przez pryzmat łysej głowy i "Sieg - Heil!". I ten film uświadomił mi, że bardzo się myliłam.
No ta ja inaczej spostrzegam skinhedów, bo akurat natrafiałam na tych prawdziwych, z którymi dyskutowałam, a nie wojowałam. Tak jak pisałam Ci prawdziwy w latach 80 w Polsce obracali się wokół partii Tejkowskiego, która była tępiona przez władzę zarówno PRL, jak i po 89 roku. Oni całkowicie nie mają nic wspólnego z hooliganami, skinami i innymi zadymiarzami, którzy szukają tylko sposobności, żeby kogoś pobić, a i czasami zabić.

Ja w sumie trochę innych zespołów słuchałam, choć część się pokrywa: Dezerter, Defekt Muzgó, KSU (to obok Dezertera pionierzy polskiego punka), GaGa, The Bill, Armia.
Stary 2008-02-25, 14:03   #149
sylwia-zuza
Zakorzenienie

mody placze, nie chce jesc wisi mi caly czas na ramieniu, slina leci ciurkiem
Stary 2008-02-25, 14:04   #150
Katarzynka77
Rozeznanie

Cytat:

Codziennie duża porcja lodów . U mnie w ciąży się sprawdziła .

Masz na myśli litrowe pudełko na jeden raz? Jak tak, to nie działa - już przetestowałam . Ja nie wiem, co ja powinnam jeść, żeby przytyć...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości