![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak dbasz o swoje autko?
Odświeżam wątek, dawno mnie na tym forum nie było.
Jestem uzależniona od kupowania zapachów do auta ![]() Z racji tego, że przyszły konkretne mrozy to mam pytanie czy macie problemy z odpalaniem auta stojącego dłużej na dworze (np. po nocy)? Nie mam garażu, więc chciałabym zadbać o akumulator i jakoś go ocieplić, bo zdarza mi się odpalić dopiero za trzecim razem. Któraś z Was może orientuje się jakiej firmy posiada akumulator? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
O! Sorbet ja ostatnio kupiłam sobie zapach do auta Yankee candle Midsummer's night, żelowy w plastikowym słoiczku i on pachnie dosyć intensywnie już miesiąc. Przewiesiłam go na wieszak do tyłu, ponieważ denerwuje mnie jak mi coś dynda koło lusterka. Wcześniej miałam też z YC papierowe słoiczki, ale zapach szybko się ulatnia, więc nie polecam, natomiast sticki do kratki wentylacyjnej ponoć są fajne. Jeżeli chodzi o konkretny zapach to ja bardzo lubię taki z biedronki - czarne perełki w strunowym woreczku.
Akumulator mam boscha i żadnych problemów z odpalaniem, ale faktem jest, że ma on dopiero rok. Na jakiej stacji Twoim zdaniem mają najlepsze paliwo? Ja akurat kilka dni temu zamówiłam kosmetyki do mojego auta, a tu śniegiem sypnęło i palcem przy autku nie ruszyłam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
BAN stały
|
Z tymi zapachami to zbytnio nie przesadzajcie. To jest, jakby nie było, czysta chemia.
Co do tego odpalania za 3 razem, to ja bym nie obstawiał akumulatora, tylko rozrusznik, ew. inne rzeczy. Skoro masz możliwość "zakręcić" rozrusznikiem kilka razy zanim silnik odpali, to akumulator jest raczej sprawny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Osobiście najczęściej tankuję na Statoilu, na jednym wybranym w moim mieście. Czasami zdarzało się na Orlenie, ale to bardziej w sytuacjach, kiedy musiałam pilnie zatankować a miałam po drodze, bo niedaleko domu. Omijam stacje hipermarketów i inne mniej znane.
Co do sprawy akumulatora to (nie zapeszając) od kilku dni na razie jest wszystko w porządku, został porządnie naładowany i zapala za pierwszym razem. Dodatkowo nawet jak się nigdzie nie wybieram samochodem to idę go odpalić i dać mu się ogrzać. Także może jest dla niego ratunek. Sprawa rozrusznika to raczej nie jest, bo wszystko było sprawdzone. A problem pojawiał się tylko po nocnym postoju przy bardzo minusowej temperaturze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
W taką pogodę jak teraz to akumulatorów najwięcej pada. My już też sąsiada kablami ratowaliśmy. A też prawda taka, że, tak jak i w innych branżach, tak i tu producenci przysyłają nam czasem z Zachodu odrzuty z produkcji - wybrakowany towar. Czasem lepiej "przyżydzić" i chociaż swojemu dać zarobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
Ja w ostatnie śnieżyce staram się regularnie wylewać wodę z wycieraczek
![]() ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-02-04 o 10:46 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
To jeszcze apropos dbania o auto, powiedźcie mi, gdzie serwisujecie samochód. Bo ja na razie w ASO, bo mam okres gwarancji, ale mi nie niedługo kończy i koleżanka podesłała mi taki tekst xxx myślicie, że to prawda? Że jednak lepiej płacić więcej i w ten sposób lepiej dbamy o samochód? Potrzebuję rady
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-07-14 o 21:16 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
Serwisowanie samochodu w ASO na dłuższą metę po prostu się nie opłaca. Przecież oryginalne części można też kupić poza ASO, a ceny robocizny są kilkukrotnie droższe. Mało tego, ASO słyną z tego, że nie płacą mechanikom kokosów i już nie raz słyszałem, że ci zdolniejsi odchodzą "na swoje", albo po prostu pracują u kogoś w prywatnym warsztacie, w związku z czym jakość serwisu też wcale nie musi być wyższa niż w prywatnym warsztacie. Oczywiście na to nie ma reguły dlatego głównym argumentem przeciwko ASO cały czas zostaje cena. Ja, w każdym razie, w życiu nie oddałbym samochodu na jakąś bardziej skomplikowaną naprawę do ASO (oczywiście po gwarancji). Niewątpliwym plusem serwisowania w ASO jest to, że kiedyś taki samochód sprzedasz w jeden dzień. Tylko, czy warto dokładać do interesu tylko po to, żebyś za parę ładnych lat mógł zadowolić jakiegoś kupca? No i kolejna sprawa to, jeśli chcesz zrezygnować z ASO, musisz mieć coś lepszego w zamian. Najlepiej popytaj po kolegach, gdzie serwisują swoje auta i czy są zadowoleni. Nigdy nie oddawaj do pierwszego lepszego Mietka, co ma garaż z kanałem przy domu i sobie dorabiają ze szwagrem. Ja np. od 10 lat jeżdżę ze wszystkim do jednego człowieka i wcale nie oczekuję, że będzie tanio i dobrze. Ma być przede wszystkim dobrze. Znamy się już tyle, że daję mu wolną rękę we wszystkim, tzn. On wie najlepiej czy kupić oryginalną część, czy da radę zrobić taniej z zamiennikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Ja korzystam z warsztatu http://tylnabelka.pl/cennik/peugeot/peugeot-206/. Ale generalnie mam taką zasadę, że nie jeżdżę na myjnie, tylko ręcznie myję, żeby nie rysować lakieru. Często sprzątam wnętrze auta, bo porządek to podstawa. No i sprawdzam regularnie poziom płynów, bo raz mi się zdarzyło zatrzeć silnik, bo nie dolewałam oleju :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
nie mów że przy dużym mrozie jest dobrze ruszać od razu. Zdecydowanie lepiej jest odpalić, poskrobać szyby, poczekać na 3-5 minut żeby choć trochę olej rozszedł się po silniku i dopiero jechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja Ci mówię jak jest, a Ty rób jak uważasz. P.S. Może to Cię przekona: http://www.paliwa.pl/strona-startowa...od-razu-ruszac http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...as-mrozu/1pd32 http://www.motofakty.pl/artykul/nie-...a-postoju.html Odpalaj tak dalej, to za jakiś czas w najlepszym wypadku czeka Cię wymiana pierścieni, a w najgorszym kapitalny remont silnika. Twoje pieniądze, Twój wybór. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Czyli co, skrobać szyby na zimnym aucie? A dopiero po uporaniu się z nimi odpalać i jechać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
jeżdżę 16 letnim audi więc pewnie nie wiele różni się od wołgi zatem nikła jest szansa że mój silnik został wyk0nany z nowoczesnych materiałów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
No i minimum raz w roku gruntowne przepranie tapicerki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Dzięki bardzo za informacje
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-02-04 o 10:45 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zamarznięte od środka szyby, to wina wilgoci w środku. Porozkładaj w środku trochę gazet, zostaw na noc i zobacz czy będą nasiąknięte. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Żwirek wciągasz odkurzaczem i po kłopocie. W poprzednim aucie żwirek rozwiązał problem zamarzających od środka szyb (zamarzały nawet jak auto stało w garażu).
Ja o auto nie dbam ![]()
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Jak auto (Octavia 2.0 TDI) było na gwarancji, to jeździłam do autoryzowanego serwisu. Gdy gwarancja się skończyła, przeniosłam się do mechanika nieoficjalnego, ale wyspecjalizowanego w autach z rodziny koncernu Volkswagena i polecanego na forum poświęconym mojemu modelowi samochodu.
Na mężczyznach polegać nie mogę, bo faceta na dzień dzisiejszy nie mam, tato na drugim końcu kraju, a braciszek za granicą ![]() Myję i odkurzam auto na zwykłej myjni samoobsługowej (takiej co się wrzuca monety i ma do dyspozycji karchera na kilkanaście minut). Nie bawię się w woskowania, polerowania i tak dalej, bo zależy mi na idealnym stanie technicznym, ale co do strony wizualnej nie jestem taką pedantką. Edytowane przez GrubaGoska Czas edycji: 2016-03-01 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
BAN stały
|
Normalnie. Myjka, co jakiś czas woskowanie i czyszczenie z odkurzaniem. Wymiana oleju, filtrów, wizyty na kanale i wymieniane tarcze i klocki i inne wadliwe sprzęty. A co 2-3 sezony wymiana na nowe opony.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
A jakie zapachy zwykle stosujecie w swoich autach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Bardz ładne zapachy do auta to california scents.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Mi jak szyba zamarzała od środka to wymienił mi Tż filtr (mam Opla Corsę) i problem znikł. Również na szybkach nie pojawia się para w dużych ilościach. Ja mam o tyle dobrze, że brat i Tż są mechanikami. Jeden praktykuje, a drugi tylko grzebie przy autach z zamiłowania. W każdym razie ja się o nic nie martwię, bo jak jeden nie zrobi to drugi
![]() I ja też włączam auto i skrobie w tym czasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
BAN stały
|
W sensie coś takiego: http://www.motochemia.pl/california-...2g-p-4555.html ??
Tylko jak to przewozić w samochodzie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
No i wiadomo, tak jak sie spodziewalam - kobiety zajmuja sie glownie wybieraniem zapachow do samochodu, a reszta zajmuje sie ich facet
![]() ![]() ![]() ![]() Btw. Pierwsza strona tego tematu to istny cyrk(na kolkach ![]() ![]() A grzanie silnika na postoju w nowych samochodach to bardzo madry pomysl. I tak wiele daje! Olej na pewno rozejdzie sie wszedzie w ciagu dwoch minut ![]() Jest to wielki mit, tak bardzo zakorzeniony w polakach, jak uzywanie "luzu" podczas jazdy. Sa tacy mistrzowie, co potrafia to robic nawet w skrzyniach automatycznych - wrzucaja pozycje N przy zjezdzniu z gorki, albo dojezdaja do swiatel na recznym(sic!!!), przy kazdym postoju ustawiaja dzwignie w pozycje P, albo wgl. Ida na calosc i rozpedzaja samochod, a gdy osiagna porzadana predkosc, to wrzucaja "luz" i maja wszystko gdzies ![]() Edytowane przez Alys_6 Czas edycji: 2016-04-02 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Ja nareszcie mam auto po domem, pierwsze więc dopiero zaczynam ogarniać co jak i do czego
![]() W weekend posprzątam wnętrze, potraktuje odplamiaczem tapicerkę i odkurzę ![]() Tylko ostatnio po myciu auto wyglądało gorzej niż przed ;/ Macie jakieś sprawdzone szampony do samochodów? Czy jak nie odwiedzę myjni to smugi i zacieki zawsze będą? Zastanawiałam się czy na koniec nie spłukać szamponu wodą demineralizowaną, na myjni też się chyba taką myje samochód na końcu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Świetna odpowiedź. Wykraczająca poza zapachy do auta
![]() Ja też sama dbam o samochód: odkurzam go pod domem, wycieram kurz, jeżdżę na myjnię, potem niestety domywam ręcznie myję felgi, bo automatyczne myjnie nie zawsze myją dokładnie, myję dywaniki, czasem spłukuję z kurzu i pyłku kwiatów. Kiedyś myłam ręcznie, bardzo mnie to relaksowało, ale zawsze zostawały smugi na szybach i sobie odpuściłam póki co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.